22 Δεκεμβρίου 2020

Οι εντολείς δανειστές απαγόρευσαν την ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη προς το δημόσιο: «Μόνο για χρέη της "πανδημίας"»!

Οι δανειστές απαγόρευσαν την ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη προς το δημόσιο: «Μόνο για χρέη της πανδημίας»!


Βγαίνει στη «γύρα» για δάνεια η κυβέρνηση


Βέτο κατά των 120 δόσεων έστειλαν θεσμοί στην Κυβέρνηση «γκρεμίζοντας» τις προσδοκίες για νέα ρύθμιση εξόφλησης χρεών που θα τους πιάνει όλους και πλέον το μόνο που απομένει είναι οι 100 δόσεις και μόνο για χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή η χώρα ετοιμάζεται να βγει στη... "γύρα" για να εξασφαλίσει χρήματα με την αύξηση του χρέους και του δανεισμού γιατί απλά φέτος απορεί κανείς για το τι θα εισπράξει το κρατικό ταμείο μετά από μια ανύπαρκτη τουριστική χρονιά και τα συνεχή lockdowns που διέλυσαν την οικονομία.

Έτσι με μία αιφνιδιαστική κίνηση, αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε στη Βουλή... με άλλους όρους, πριν καν ψηφιστεί, η ρύθμιση για την εξόφληση χρεών προς τους Δήμους σε 120 δόσεις. Αρχικά η διάταξη επέτρεπε ακόμη και σε παλαιούς οφειλέτες –όπως για παράδειγμα εκείνους που είχαν λάβει πρόσφατα ειδοποιητήρια για να εξοφλήσουν «φουσκωμένα» πρόστιμα 5 και 6 ετών πίσω από παράνομη στάθμευση- να καταβάλλουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις...

Η διάταξη όμως αποσύρθηκε και επαναδιατυπώθηκε και βάση της νέας διατύπωσης δίνεται η δυνατότητα για εξόφληση μέχρι και σε 100 δόσεις -και όχι 120 όπως αρχικά- μόνον των χρεών που «γεννήθηκαν» την περίοδο της πανδημίας, εξαιρώντας έτσι παλαιότερα χρέη.

Συγκεκριμένα, μέχρι και σε 100 δόσεις θα μπορούν να διευθετηθούν τα χρέη που βεβαιώθηκαν σε ΟΤΑ από τις 15 Φεβρουαρίου του 2020 και μετά ή θα βεβαιωθούν έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2021(δηλαδή χρέη της πανδημίας και των lockdowns).

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης η αλλαγή στο διάστημα που αφορά η ρύθμιση (από τον Φεβρουάριο του 2020 στον Φεβρουάριο του 2021) έγινε γιατί δεν επιτρέπονται οριζόντιες ρυθμίσεις που έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα(σ.σ. και εφόσον αυτό απαίτησαν οι "αλληλέγγυοι" ευρωπαίοι).

"Επειδή υπηρέτησα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το διάστημα 2003-2005 θυμάμαι στον Δήμο Αθηναίων, για παράδειγμα να έρχονται συνέχεια ρυθμίσεις και ρυθμίσεις για το θέμα των χρεών στους Δήμους που δείχνει πως κάτι δεν κάνουμε σωστά. Με κάποιο τρόπο να είμαστε καλά και θα το δούμε συνολικά το θέμα αυτό", διαβεβαίωσε ο κ. Σκυλακάκης.

«Η σχετική ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία» και να μην είναι οριζόντιες καθώς «οι γενικευμένες ρυθμίσεις αυτή την περίοδο δεν βοηθούν».

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να πάμε σε μια γενικευμένη ρύθμιση οριζόντια τακτοποίησης 120 δόσεων για χρέη στους ΟΤΑ καθώς υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές , ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορωνοϊό.»

Reuters: Στα 10- 12 δισ. ευρώ η έκδοση χρέους το 2021 για την Ελλάδα

Στα ίδια επίπεδα με φέτος αναμένεται να κυμανθεί η έκδοση χρέους της Ελλάδας για το 2021 σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters που επικαλούμενο δύο κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι η χώρα μας με στόχο τη διατήρηση της συνεχούς παρουσίας της στις αγορές σκοπεύει να δανειστεί ποσό μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ στο έτος με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η Ελλάδα φέτος εξέδωσε 7ετή, 10ετή και 15ετή κρατικά ομόλογα, αντλώντας συνολικά 12 δισ. ευρώ, επωφελούμενη από το το πρόγραμμα αγοράς assets της ΕΚΤ που διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο «Θέλουμε να αντλήσουμε περίπου 10-12 δισ. ευρώ το 2021, με νέες εκδόσεις ομολόγων που θα έχουν διάρκεια λήξης μικρότερη και μεγαλύτερη από 10 χρόνια».

Η Ελλάδα, αξιολογείται με Ba3 από τη Moody’s και επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, μετά από απουσία ετών εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης από την οποία εξήλθε το 2018.

Δοκίμασε την έξοδό της στις αγορές με περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του 2019, όταν ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα εκδόσεων για το 2020, και για πρώτη φορά από το 2009 όπως και αποκόπηκε από τις αγορές.

«Θέλουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μία έκδοση ανά τρίμηνο, για τους επόμενους 15 μήνες», ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο.

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα μειώθηκε στο 0,6% από το περίπου 2,5% στα δεκαετή ομόλογα, μετά από την ένταξη της στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ (πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία).

Η χώρα έχει δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφάλειας μετρητών ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις λήξεις χρέους για δύο χρόνια, με την προϋπόθεση ότι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα (Τ-bills) θα μετακυλιστούν.

Η χώρα θα πρέπει στο επόμενο έτος να καταβάλει 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους και 5,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων .

Τελικά όλα αυτά τα δισεκατομμύρια της ΕΕ(τα έχουν ανεβάσει και στα 72 δισ.!) που έρχονται να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία που βρίσκονται και πότε αλλά και για ποιους θα έρθουν για να μην μιλήσουμε για τις... επενδύσεις.


  

Pronews

 

fyllokaiftero@gmail.com

Χορηγοί

ΓΝΉΣΙΟ ΜΈΛΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  Bioflorina

 

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου