20 Ιανουαρίου 2018

Μητροπολίτης Κατερίνης ΓΕΩΡΓΙΟΣ: «Βεβαίως θα πάω στο συλλαλητήριο»



Μητροπολίτης Γεώργιος ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: « Θα συμμετέχω στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία»




«Βεβαίως θα πάω στο συλλαλητήριο» τονίζει χαρακτηριστικά ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος σε δηλώσεις του, και μάλιστα η Μητρόπολη σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους θα βάλει και λεωφορεία για μεταβίβαση στο συλλαλητήριο της Κυριακής 21 Ιανουαρίου στις δύο το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο.

Οι εκκλησιαστικές προεκτάσεις της ονομασίας


Ο Μητροπολίτης μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων επεσήμανε ότι δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς πάνω σ αυτό το ζήτημα. «Η εκκλησία ασφαλώς δεν ανακατεύεται στην εξωτερική πολιτική την οποία υπευθύνως διαχειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση, πλην όμως ασφαλώς και έχει λόγο για θέματα που αφορούν την πατρίδα μας. Η εκκλησία μέσω του φιλανθρωπικού της έργου δεν υποκαθιστά το υπουργείο Υγείας αλλά συμβάλλει αποφασιστικά στην ανακούφιση της φτώχειας και στην εξάλειψη της πείνας. Δηλαδή σε άλλους τομείς είναι αποδεκτή η δραστηριοποίηση της εκκλησίας.

Έτσι συμβαίνει και σε αυτό» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ονομασίας έχει επίσης βαθιές εκκλησιαστικές επιπτώσεις. «Στα όρια του κράτους των Σκοπίων υπάρχει η αυτοαποκαλούμενη ορθόδοξη μακεδονική εκκλησία, η οποία ενώ είναι ορθόδοξοι στην πίστη δεν έχουμε δηλαδή δογματικές διαφορές, εντούτοις δεν έχουμε εκκλησιαστική κοινωνία, διότι είναι σχισματική λόγω του ονόματος . Δεν έχει αναγνωριστεί, δεν αναγνωρίζεται όχι μόνο από την ελλαδική εκκλησία αλλά από καμία ορθόδοξη εκκλησία. Αυτό είναι μια «πληγή» στο σώμα της εκκλησίας, να υπάρχουν ορθόδοξοι χριστιανοί οι οποίοι να μην μπορούν να είναι σε κοινωνία με τους υπολοίπους ορθοδόξους» επισημαίνει ο Μητροπολίτης Κίτρους.

Η Πιερία ζει το πρόβλημα

«Εμείς στην Πιερία άμεσα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα» υπογραμίζει ο Μητροπολίτης Γεώργιος. «Όπως γνωρίζετε οι ακτές της παραλιακής ζώνης κατακλύζονται από σκοπιανούς τουρίστες, όπως και από σέρβους και βούλγαρους. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στις εκκλησίες μας, δεν μπορούν να κοινωνήσουν να τελέσουν τα μυστήρια τους, οι ιερείς μας έρχονται σε δύσκολη θέση. Το Μακεδονικό λοιπόν, έχει άμεσες επιπτώσεις στην λειτουργία της εκκλησίας. Για αυτό και το θέμα του ονόματος του κρατιδίου των Σκοπίων θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στις εκκλησιαστικές σχέσεις. Για αυτό το λόγο η εκκλησία έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον το οποίο θα το είχε έτσι και αλλιώς, αλλά εδώ υπάρχει και ένας ειδικός λόγος».

Η συμμετοχή της εκκλησίας στο συλλαλητήριο

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, αλλιώς θα προσεγγίσει το θέμα κάποιος που κατοικεί στην Πελοπόννησο , κι αλλιώς κάποιος που είναι στην Φλώρινα και είναι σε απόσταση αναπνοής από το πρόβλημα. «Εγώ λοιπόν έκρινα- δεν υπάρχει κάποια γραπτή εντολή που να το απαγορεύει- συνεννοήθηκα και με άλλους συναδέλφους μου μητροπολίτες της βόρειας Ελλάδας, και η γενική αίσθηση είναι ότι σύσσωμη η ιεραρχία της βόρειας Ελλάδας θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο».


Με πληροφορία απο Τα «NEA PIERIAS» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου