20 Ιανουαρίου 2018

«Μαθήματα ιστορίας» από το Τσίπρα που δεν έχει πρόβλημα με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων





«Μαθήματα ιστορίας» από τον Τσίπρα που δεν έχει πρόβλημα με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων

Σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά

Εφ” όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο Έθνος της Κυριακής. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται με αγριότητα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τονίζει ότι «δεν είναι παράλογο να υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε σύνθετη ονομασία» για το Σκοπιανό.

Χαρακτηρίζει ατυχία το γεγονός πως το 1992, όταν ξέσπασε η κρίση με το όνομα της ΠΓΔΜ, η χώρα είχε πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Μιλά για «πατριδοκάπηλους εθνικιστές», ομοϊδεάτες του πρώην πρωθυπουργού που εμπόδισαν τη λύση.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει πως δεν θεωρεί παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων. Μιλά με τα πιο θερμά λόγια για τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο χαρακτηρίζει έντιμο πολιτικό που δεν θα γίνει Σαμαράς. Δηλαδή, δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια συνέντευξη ποταμό τεσσάρων σελίδων στο Έθνος της Κυριακής δεν στέλνει μηνύματα μόνο για το Σκοπιανό και τα συλλαλητήρια. Στέλνει και για την οικονομία και την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο Σαμαράς και οι πατριδοκάπηλοι ομοϊδεάτες του
Μιλώντας για το γεγονός πως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ξέρει το θέμα καθώς ασχολείται με αυτό 26 χρόνια, ο πρωθυπουργός λέει: «ξεκίνησε το 1992, τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και η χώρα είχαν την ατυχία να έχουν ως υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την πολιτική του καριέρα παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα. Και φόρτωσε την εξωτερική πολιτική της χώρας με ένα αχρείαστο βάρος. Αργότερα, ομοϊδεάτες του, πατριδοκάπηλοι εθνικιστές, ανέλαβαν την εξουσία στην ΠΓΔΜ μια άρα οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσης ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα έπεφτε στο κενό».

Ο πατριώτης Πάνος Καμμένος που δεν θα γίνει Σαμαράς
Φυσικά, από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στον Πάνο Καμμένο. Ο κυβερνητικός εταίρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρεί πως μπορεί ο Πάνος Καμμένος να «ρίξει» την κυβέρνηση. Τον χαρακτηρίζει έντιμο πατριώτη πολιτικό, με επίγνωση του προβλήματος.
«Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία.

(…) οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι. Ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν είναι Σαμαράς».
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι μια λύση εθνικά ωφέλιμη θα την ψηφίσουν και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Και σημειώνει πως «όσοι παίζουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου