17 Δεκεμβρίου 2015

Πώς να σκέφτεστε θετικά, Μέρος ΙΙ



Πώς να σκέφτεστε θετικά, Μέρος ΙΙΗ θετική σκέψη είναι ο τρόπος σκέψης που χαρακτηρίζεται από μια ρεαλιστική αισιοδοξία και επιμένει να βάζει το στίγμα στην θετική πλευρά των εμπειριών μας έναντι της αρνητικής. Δείτε μερικούς ακόμα τρόπους για να την κατακτήσετε…
 
Αποβάλλετε την αυτοκατηγορία
Ένα σύνηθες χαρακτηριστικό των ανθρώπων που σκέφτονται αρνητικά είναι η τάση να θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για ότι αρνητικό τους συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι υιοθετούν έναν ρόλο θύματος στις σχέσεις τους και κατακλύζονται από ενοχικά αισθήματα. Η ενοχή δεν βοηθάει κάποιον να βγει από τον φαύλο κύκλο των σκέψεων του καθώς φαντάζει «δίκαιη τιμωρία» από τη στιγμή που βρίσκει διαρκώς λάθη και παραλείψεις στην συμπεριφορά του.  Έναν τέτοιος τρόπος σκέψης δεν αφήνει περιθώρια να μοιραστούν οι ευθύνες και σε όσους συμμετέχουν σε μια συνθήκη, πόσω δεν μάλλον να μην αναζητηθούν καν ευθύνες. Αντίθετα το άτομο βάλλεται διαρκώς από τον ίδιο του τον εαυτό για υποτιθέμενα λάθη τα οποία ανήκουν στο παρελθόν και δεν μπορούν να αλλάξουν. Αντί να μηρυκάζετε το παρελθόν, δώστε έμφαση στο παρόν. Ενισχύστε τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν τις απόψεις και τις πράξεις σας και αφήστε τους άλλους να αναλάβουν – αν θέλουν – την ευθύνη για τις δικές τους.
 
Κρατείστε ένα ημερολόγιο επιτευγμάτων
Όταν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του αρνητισμού εντοπίζουμε κυρίως 3 πράγματα: λάθη, αποτυχίες και αρνητικά συναισθήματα. Κάνοντας αυτήν την επιλεκτική εστίαση προσοχής τείνουμε να πιστεύουμε ότι όλη μας η ζωή κατακλύζεται από αυτά.  Επειδή έχουμε εξασκήσει τον εαυτό μας στο να τα εντοπίζει και να τα ανακυκλώνει δεν σημαίνει πως δεν πραγματοποιούμε κάθε μέρα μικρές επιτυχίες. Μπορεί να είμαστε στοργικοί γονείς, να περνάμε τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, να είμαστε καλοί στη μαγειρικοί ή να παρηγορούμε τους φίλους μας όταν έχουν προβλήματα. Κάντε κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο μια ανασκόπηση της ημέρας και σκεφτείτε: «Τι καταφέρατε σήμερα; Τι κάνατε καλά;». Ενημερώνετε αυτό το ημερολόγιο επιτευγμάτων κάθε βράδυ και  ξαναδιαβάστε το στο τέλος της εβδομάδας.
 
Συναναστραφείτε με θετικούς ανθρώπους
Καλώς ή κακώς το περιβάλλον μας επηρεάζει. Το περιβάλλον δεν απαρτίζεται μόνο από άψυχα αντικείμενα αλλά και από τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά. Επιδιώξτε την συναναστροφή ή και απλώς την επικοινωνία με θετικούς ανθρώπους, με ανθρώπους που έχουν ειλικρινή χαμόγελα και έχουν να πουν μια καλή κουβέντα. Αν οι συνθήκες της καθημερινότητας σας είναι τέτοιες που πρέπει να συναναστραφείτε με αρνητικούς ανθρώπους, μειώστε στο ελάχιστο δυνατόν την επικοινωνία και ενισχύστε τα προσωπικά σας όρια για να μην επηρεάζεστε. Επιδιώξτε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους μέσα από την ενασχόληση σας με νέες δραστηριότητες.
Θέστε στόχουςΠώς να σκέφτεστε θετικά, Μέρος ΙΙ
Η στοχοθεσία και η πορεία υλοποίησης των στόχων μας είναι από μόνη της μια εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία. Βάζοντας στόχους, επιλέγετε εσείς το μέλλον σας και διαμορφώνετε μια προσωπική πορεία. Η διαδικασία υλοποίησης ενός στόχου κρατά το μυαλό σας απασχολημένο με θετικό τρόπο καθώς σας υποκινεί να κάνετε βήματα μπροστά, να εξελίσσεστε και να πετυχαίνετε πράγματα. Επίσης σας βάζει στην διαδικασία να σκέφτεστε τι θα θέλατε να πετύχετε στη ζωή σας, γεγονός που από μόνο του έχει μια θετική χροιά. Σχεδιάστε τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στο στόχο σας και βάλτε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του. Να σκέφτεστε κάθε μέρα ότι θα τα καταφέρετε και ότι έχετε εσείς τον έλεγχο.
 
Επενδύστε σε κάτι που σας αρέσει
Όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει ειλικρινά και όχι με κάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε, αφοσιωνόμαστε σε αυτό 100%. Η ενασχόληση αυτή κρατάει το μυαλό μας απασχολημένο με θετικές σκέψεις και φυσικά κατακλυζόμαστε από θετικά συναισθήματα. Αποφύγετε την παγίδα να λειτουργήσετε ενοχικά απέναντι σε τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν κάποια πρακτική σημασία πέρα από την ευχαρίστηση της δημιουργικότητας. Ενοχική αντιμετώπιση είναι η στάση τύπου «Χάνω το χρόνο μου με την κηπουρική, θα μπορούσα να τελειώσω το σιδέρωμα» ή «Πώς να πάω για τρέξιμο όταν έχω τόσες εκρεμμότητες στο γραφείο;». Ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνετε στον εαυτό σας, ο χρόνος που δεν υπαγορεύεται από τα πρέπει της καθημερινότητας σας αλλά από τα θέλω της ψυχής σας, δεν είναι ποτέ χαμένος. Είναι επένδυση και συσσώρευση ψυχικών δυνάμεων για να αντιμετωπίζετε με περισσότερη αντοχή και θετική διάθεση την υπόλοιπη μέρα σας. 

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Παυλίδου. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου