22 Μαΐου 2015

Μη βάζετε τις τομάτες στο ψυγείο


Οποιοσδήποτε «παλιός» μανάβης θα σας πει ότι είναι καλύτερα να μη βάλετε τις τομάτες που αγοράσατε στο ψυγείο γιατί θα γίνουν άνοστες. Η παραδοσιακή συμβουλή επιβεβαιώνεται τελικά και από τα επιστημονικά ευρήματα. Οπως επισημαίνουν ειδικοί και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, το ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου κάνει τις τομάτες άνοστες και λιγότερο ζουμερές.


Οποιοσδήποτε «παλιός» μανάβης θα σας πει ότι είναι καλύτερα να μη βάλετε τις τομάτες που αγοράσατε στο ψυγείο γιατί θα γίνουν άνοστες. Η παραδοσιακή συμβουλή επιβεβαιώνεται τελικά και από τα επιστημονικά ευρήματα. Οπως επισημαίνουν ειδικοί και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, το ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου κάνει τις τομάτες άνοστες και λιγότερο ζουμερές.
Γεννημέρες για τη ζέστη
Οι τομάτες έχουν γεννηθεί στις θερμές ερήμους των δυτικών ακτών της Νότιας Αμερικής και άρα δεν έχουν τα κατάλληλα «εφόδια» ώστε να προσαρμόζονται στις αρκιτκές θερμοκρασίες των ψυγείων μας, τόνισε ο Χάρολντ Μακ Γκι, αναλυτής της «επιστήμης της κουζίνας» των «New York Times» και συγγραφέας σχετικών βιβλίων, μιλώντας στον δικτυακό τόπο επιχειρηματικών ειδήσεων Quartz. «Η μυρωδάτη, γήινη γεύση της τομάτας παράγεται από μια αντίδραση ενζύμων η οποία παράγει θειώδεις αρωματικές ενώσεις» εξήγησε. «Το ψυχρό κλίμα του ψυγείου εμποδίζει τη δράση αυτών των ενζύμων με αποτέλεσμα οι τομάτες σταδιακά να χάνουν τη γεύση τους».
Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα της Κατρίν Ρενάρ από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Ερευνας της Γαλλίας, η οποία παρουσίασε συνοπτικά τα ευρήματα των μελετών της μιλώντας στον δικτυακό τόπο Business Insider. «Η μέση θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου είναι περίπου 4,4 βαθμοί Κελσίου, όμως οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι οι τομάτες δεν αντεπεξέρχονται καλά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου» υπογράμμισε η ερευνήτρια. Όπως ανέφερε, το ψυχρό περιβάλλον δεν προκαλεί μεταβολές στην περιεκτικότητα της τομάτας σε σάκχαρα ή στην οξύτητά της αλλά κάνει τη σάρκα της κοκκώδη και λιγότερο ζουμερή.
Οι φανατικοί της «σιγουριάς» που προσφέρει η συντήρηση των λαχανικών στο ψυγείο μπορεί να αντιτείνουν ότι τα ίδια θειώδη αρώματα που κάνουν τις τομάτες νόστιμες τις κάνουν επίσης να χαλάνε και να σαπίζουν, και ότι αν τις βγάλουμε από το ψυγείο λίγες μέρες προτού τις καταναλώσουμε η διαδικασία του «νοστιμίσματος» έχει ενεργοποιηθεί και πάλι προσφέροντας ικανοποιητική γεύση. Η κυρία Ρενάρ ωστόσο συμβουλεύει να προτιμάμε για τη φύλαξή τους ένα δροσερό και φωτεινό σημείο στον πάγκο της κουζίνας, όπου μπορούν να διατηρηθούν περίπου για μια εβδομάδα.


Πηγή: agrotikabook

Διαβάστε το έγγραφο που δικαιώνει τη Ζωή στο επεισόδιο με τον αστυνομικό



Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι χυδαίες και μεθοδευμένες επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου από συγκεκριμένα κέντρα και μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το επεισόδιο που είχε με αστυνομικό, όταν παρενέβη μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ που εμπόδιζαν την συνέχιση της πορείας εργαζόμενων στην Υγεία και άλλων φορέων του Δημοσίου.
Η κα Κωνσταντοπούλου, πολύ σωστά έπραξε όταν ρώτησε τον Ταξίαρχο να δώσει εξηγήσεις «από ποιον έχει πάρει εντολή;», λέγοντας ότι «η δική μου εντολή είναι η Βουλή να είναι ανοιχτή».
Η Πρόεδρος της Βουλής, ακολουθεί κατά γράμμα το νόμο και τις αρμοδιότητες της, και η παρακάτω παράγραφος νόμου του Συντάγματος, την δικαιώνει πανηγυρικά, βάζοντας «φίμωτρο» στα «παπαγαλάκια» των τελευταίων ημερών.
Όπως αναγράφεται σε νόμο του Συντάγματος, «Ο Πρόεδρος της Βουλής μεριμνά για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Βουλής και των χώρων της, στο όνομα της οποίας ασκεί την αστυνομική εξουσία».

Αυτό σημαίνει, πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε κάθε δικαίωμα να τοποθετηθεί επί του θέματος και να κάνει παρατήρηση στον «μάγκα» αστυνομικό.



koutipandoras.gr