29 Μαρτίου 2017

Σισανίου Παύλος: Αν δεν είχαμε υπογράψει κανένα μνημόνιο σήμερα θα ήμασταν σε πλήρη άνθηση. Θα νικήσουμε αν σηκωθούμε από…




“Θα νικήσουμε αν σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, από την βόλεψή μας και αν θελήσουμε να είμαστε παρόντες στη ζωή μας. 

 

Σε μια εποχή που η επίθεση δεν είναι μόνο στην Εκκλησία αλλά στον άνθρωπο.




Του Μάνου Χατζηγιάννη


Πληθώρα πολιτικών μηνυμάτων περιελάμβανε πρόσφατη ομιλία του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου, του οποίου η απόλυτα αντιμνημονιακή ρητορική ξυπνάει τον κοιμώμενο λαό!
“Οι σχέσεις της Εκκλησίας με τον λαό δομήθηκαν μέσα στην ιστορία και όχι σε κάποιο γραφείο” σχολίασε και ζήτησε να είμαστε άξιοι της ελευθερίας της οποίας μας κληροδότησαν οι πατέρες μας μιλώντας στην εόρτια εκδήλωση μουσικής και λόγου με τίτλο «Διπλός Ευαγγελισμός» της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας με την ευκαιρία της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Εθνικής μας επετείου.

“Θα νικήσουμε αν σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, από την βόλεψή μας και αν θελήσουμε να είμαστε παρόντες στη ζωή μας. Σε μια εποχή που η επίθεση δεν είναι μόνο στην Εκκλησία αλλά στον άνθρωπο. Γνωρίζετε την επιχείρηση δηλητηριασμού των 12χρονων και των 13χρονων για το ποια είναι η ταυτότητα του φύλου τους! Είναι κι αυτό μέσα στο σχέδιο υποταγής του λαού μας. Η ιστορία, η πίστη, η γλώσσα.» τόνισε…

Επιπλέον ανέφερε πως το ότι γιορτάζουμε την μνήμη της εθνικής μας παλιγγενεσίας σημαίνει πως κάνουμε μνημόσυνο όχι του τότε, αλλά της σημερινής μας πατρίδας.
“Έχουμε εγκλωβιστεί εκεί που ήθελαν να μας εγκλωβίσουν. Στο αν θα παίρνουμέ τόσα ή λιγότερα” σημείωσε και διεμήνυσε με ιστορικά παραδείγματα πως “όποιος αψηφά την ζωή του την κερδίζει όποιος την παζαρεύει την χάνει”

Υποστήριξε ακόμη πως “τότε οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι στην ψυχή και σκλάβοι στο σώμα, σήμερα φαινόμαστε ελεύθεροι στο σώμα και είμαστε σκλάβοι στην ψυχή μας. Είμαστε υποταγμένοι, έχουμε σκύψει το κεφάλι” και ζήτησε να αγωνιστούμε ενάντια στις σύγχρονες “Ιερές Εξετάσεις”

Ο λόγος του απέκτησε και πολιτική χροιά όταν ανέφερε ότι “αν από την πρώτη μέρα δεν είχαμε υπογράψει κανένα μνημόνιο σήμερα θα ήμασταν σε πλήρη άνθηση” συμπληρώνοντας δε πως “στόχος είναι να μας διχάσουν και να μισηθούμε μεταξύ μας και να μετραπούμε σε ανθρώπους-νούμερα που θα σερνόμαστε για ένα ξεροκόματο”.
Παρακολουθείστε ολόκληρη την ομιλία του:



.






pentapostagma.gr

ΦΩΤΟ:ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Ν.ΤΡΑΜΠ: Στριμώχτηκε ο Καμμένος αναμεσα στους ομογενείς για μια απρόσωπη χειραψία



ΕΡΠΟΝΤΑΣ  ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ...ΚΑΙ "ΓΛΕΙΦΟΝΤΑΣ"

.
 Πηγή φωτο:triklopodia.gr




Καποια  εφάνταστα σάιτ παρουσίασαν αυτήν την θολή φωτογραφία ως χειραψία του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Π.Καμμένο -Πόσο μέγάλο χέρι έχει ο Π.Καμμένος ; ώστε να εφθασε και πίσω απο τον  "συνεργάτη" ασφαλειας του Ν.Τραμπ ο οποίος βρίσκεται μεταξυ των δύο;  όπως βλέπουμε στην παρακάτω θολή αν οχι "πειραγμένη" φωτογραφία. Ο Πρόεδρος Τραμπ τον κοιτάει με υφος που φαίνεται ότι, ούτε καν τον γνωρίζει ανάμεσα στο πλήθος των ομογενών ελλήνων.





xeirapsia-kammenou---tramp-ston-leuko-oiko

Αετός και σαλιγγάρι  
Κάποτε βρέθηκαν στην κορυφή του πύργου του Αιφελ ένα σαλιγκάρι και ένας αετός. Ρώτησε το σαλιγκάρι τον αετό:  «Πώς έφτασες τόσο ψηλά» Ο αετός απάντησε: «Άνοιξα τα φτερά μου, πέταξα και έφτασα» είπε περήφανα ο αετός.  «Μα εσύ πως έφτασες τόσο ψηλά;» ρώτησε ο αετός το σαλιγκάρι. «Έρποντας και γλείφοντας» αποκρίθηκε αυτό…
 
 
fyllokaiftero1.blogspot.com

Ισόβια (;;;) σε Βούλγαρο που δολοφόνησε συμπατριώτη του επειδή του βίασε την κόρη

Ισόβια σε Βούλγαρο που δολοφόνησε συμπατριώτη του επειδή του βίασε την κόρη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 41χρονο Βούλγαρο, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία 53χρονου συμπατριώτη του - πράξη που οι διωκτικές αρχές απέδωσαν σε αντίποινα για βιασμό που κατήγγειλε ότι υπέστη προηγουμένως η 24χρονη κόρη του από τον δολοφονηθέντα.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν εξάλλου, η κόρη και η σύζυγος του 41χρονου κατηγορούμενου, που καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Σε αντίθεση με τον άνδρα, που μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου οδηγήθηκε στις φυλακές, οι δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες ενόψει του Εφετείου, καθώς αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό όρους.

Για την ίδια ανθρωποκτονία κατηγορείται ένα ακόμη ανδρόγυνο Βουλγάρων, το οποίο όμως, δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί. Ως εκ τούτου, η υπόθεσή τους θα εισαχθεί στο δικαστήριο εάν και εφόσον συλληφθούν.

Το φονικό αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ο 53χρονος, σεσημασμένος στην πατρίδα του για βιασμούς, εντοπίστηκε νεκρός σε αποστραγγιστική τάφρο σε αγροτική περιοχή της Νέας Ζίχνης Σερρών. Σύμφωνα με τη δικογραφία, είχε αλλεπάλληλα χτυπήματα από τσεκούρι, ενώ στην ταυτοποίησή του συνέβαλαν κάποια χαρακτηριστικά τατουάζ που έφερε στο σώμα του.

Πέρασε ενάμισης χρόνος για να εξιχνιαστεί η υπόθεση από την Αστυνομία. Όπως ανακοινώθηκε τότε, ο 53χρονος είχε παρασύρει την 24χρονη, τη μητέρα της και την τρίτη γυναίκα που αναφέρεται στη δικογραφία σε απομονωμένη ορεινή περιοχή κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με το πρόσχημα ότι έκρυβε χρήματα τα οποία σκόπευε δήθεν να μεταφέρει με τη βοήθεια των τριών γυναικών που θα εισέπρατταν από 5.000 ευρώ η καθεμία.

Εκεί, όπως καταγγέλθηκε, βιάστηκε η 24χρονη, ενώ οι άλλες δύο γυναίκες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και κατήγγειλαν στους συζύγους τους τα όσα συνέβησαν. Υπό αυτές τις συνθήκες, καταστρώθηκε σχέδιο αντεκδίκησης του καταγγελλόμενου ως δράστη, το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, εκτέλεσαν τα πέντε εμπλεκόμενα πρόσωπα από κοινού.

Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο 41χρονος παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του θύματος, όχι όμως ότι το δολοφόνησε, ενώ υπέδειξε ως δράστη της ανθρωποκτονίας τον φυγόδικο συμπατριώτη του. Την ίδια υπερασπιστική γραμμή ακολούθησαν, τόσο η μάνα όσο και η κόρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκουρλέτης:στημένη η πώληση της ΔΕΗ αλλά θα την ψηφίσω

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Μανώλης Μάνου

Απίθανο και όμως αληθινό. Ο αρμόδιος Υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ο διαγωνισμός για τη ΔΕΗ είναι στημένος».… ότι «στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι βαποράκια συμφερόντων», αλλά ο ίδιος θα πειθαρχήσει στη συλλογική απόφαση. Δηλαδή θα ψηφίσει την κλοπή της ΔΕΗ !

Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε τη ΔΕΗ «όσο όσο», αν επικρατήσει η θέση των δανειστών, ο διαγωνισμός για την πώληση είναι στημένος, στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι βαποράκια συμφερόντων και θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην δημόσια περιουσία, είναι μερικές από τις «ατάκες-φωτιά» του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος όμως τελικά διευκρίνισε ότι θα πειθαρχήσει στην όποια συλλογική απόφαση της κυβέρνησης και του κόμματος γιατί έχει γαλουχηθεί με αυτόν τον τρόπο και δεν είναι στην Αριστερά για να κάνει προσωπική καριέρα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κύριος Σκουρλέτης δήλωσε ότι όσα δήλωσε για το θέμα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ότι αγωνιζόμαστε για μια ισχυρή δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, τον καλύπτουν απόλυτα και ενημέρωσε ότι και χθες στην Βουλή και ιδιαιτέρως έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό.
«Το ερώτημα δεν είναι μόνο ατομικό για το αν θα ψηφίσω. Εχω γαλουχηθεί εντελώς στην λογική των συλλογικών αποφάσεων, δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω προσωπική καριέρα. Σέβομαι τον εσωκομματικό διάλογο, είμαστε το πιο δημοκρατικό κόμμα, το έχουμε κατακτήσει αυτό», είπε ο κύριος Σκουρλέτης, προσθέτοντας πως έχει βγει στα «κεραμίδια» – τηλεοπτικά κανάλια προσπαθώντας «να λειάνει την τελική απόφαση».
Στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι βαποράκια συμφερόντων που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην δημόσια περιουσία, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως ο  διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΗ είναι στημένος. «Στην α’ αξιολόγηση εμείς συμφωνήσαμε ότι αυτή την τριετία που θα γίνεται η διαδικασία, εμείς έπρεπε να βάλουμε σε εφαρμογή το σχέδιο των συμπράξεων, αντί να πουλήσει, να συνεργαστεί με εταιρείες. Αυτό το σχέδιο δεν μας το επιτρέπουν, μας έβαλαν όρο ότι απαγορεύεται η ΔΕΗ να συμπράξει και το σχέδιο αυτό δεν το πίστεψε ούτε η διοίκηση της ΔΕΗ», είπε.
Εγώ αυτό το σχέδιο το είχα επεξεργαστεί και είχα έρθει και σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρία, να μπει ως μέτοχος και όχι αγοραστής, πρόσθεσε ο κύριος Σκουρλέτης, καταλήγοντας: «Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε όσο – όσο».
Τα υδροηλεκτρικά, παρά την πίεση, εξ’ όσων γνωρίζω, έχουν μέινει απέξω, είπε, αλλά πρόσθεσε: «Δεν αμφιβάλλω ότι θα μπουν αργότερα. Γιατί σας λέω ότι όσα είχαμε συμφωνήσει στην πρώτη αξιολόγηση τώρα τα παίρνουν πίσω».
«Δεν είμαι δογματικός, ναι μπορεί και να πουλήσεις όταν έχεις σχέδιο ανάπτυξης, όλες οι εταιρίες μπορεί να το κάνουν, μέσα από δικό τους σχεδιασμό, όχι επιβαλλόμενο», είπε ακόμα και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συνέβαλε στα σχέδια αυτά: «Ακολουθήθηκε πολιτική απαξίωση για να πωληθεί όσο-όσο, είναι ιδεόληπτοι οι άνθρωποι. Πρόκειται για ιδεοληψία και δογματισμό».
Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο λόγω των ημερών, αλλά από τη δεκαετία του ’50 έχει παρακολουθήσει όλο το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, επιχειρώντας να εξηγήσει την θέση του.
Ο κύριος Σκουρλέτης επισήμανε πάντως πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και στην ενέργεια και πως έχουμε ανεπιστρεπτί αφήσει πίσω τη δεκαετία του ’70 και του ’80. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί σήμερα μονοπωλειακή αγορά όπως τότε», είπε, αλλά αναρωτήθηκε εάν «είναι όμως τελικά αυτή η διαδικασία βίαιη έφοδος στην περιουσία της ΔΕΗ ή το αφήνουμε αυτό να εξελιχθεί με φυσιολογικό τρόπο»;


ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Ο Σκουρλέτης κάνει πίσω για τη ΔΕΗ: Θα πειθαρχήσω, αλλά φοβάμαι ότι θα πουληθεί όσο-όσο



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS

«Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε τη ΔΕΗ όσο-όσο», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ωστόσο, μετά και από το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως θα πειθαρχήσει στην όποια συλλογική απόφαση λάβουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως εξήγησε, έχει γαλουχηθεί με αυτόν τον τρόπο και δεν είναι στην Αριστερά για να κάνει προσωπική καριέρα.
«Το ερώτημα δεν είναι μόνο ατομικό για το αν θα ψηφίσω. Εχω γαλουχηθεί εντελώς στην λογική των συλλογικών αποφάσεων, δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω προσωπική καριέρα. Σέβομαι τον εσωκομματικό διάλογο, είμαστε το πιο δημοκρατικό κόμμα, το έχουμε κατακτήσει αυτό», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας ότι βγήκε στα «κεραμίδια» (τηλεοπτικά κανάλια) προσπαθώντας «να λειάνει την τελική απόφαση».

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε χθες σχετικά με τη ΔΕΗ, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ότι αγωνιζόμαστε για μια ισχυρή δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, τον καλύπτουν απόλυτα. Όπως ενημέρωσε παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης, είχε την Τρίτη και στη Βουλή και ιδιαιτέρως συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκουρλέτης προχώρησε και σε άλλες ατάκες-φωτιά καθώς δήλωσε ότι στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι βαποράκια συμφερόντων που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην δημόσια περιουσία, ενώ αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΗ είπε ότι είναι στημένος. «Στην α' αξιολόγηση εμείς συμφωνήσαμε ότι αυτή την τριετία που θα γίνεται η διαδικασία, εμείς έπρεπε να βάλουμε σε εφαρμογή το σχέδιο των συμπράξεων, αντί να πουλήσει, να συνεργαστεί με εταιρείες. Αυτό το σχέδιο δεν μας το επιτρέπουν, μας έβαλαν όρο ότι απαγορεύεται η ΔΕΗ να συμπράξει και το σχέδιο αυτό δεν το πίστεψε ούτε η διοίκηση της ΔΕΗ», δήλωσε.
Όπως εξήγησε, ο ίδιος είχε επεξεργαστεί αυτό το σχέδιο και έκανε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρία ώστε να μπει ως μέτοχος και όχι αγοραστής. «Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε όσο-όσο», κατέληξε.

Σχετικά με τα υδροηλεκτρικά ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι από όσα γνωρίζει και παρά τις πιέσεις θα μείνουν απ΄έξω. «Δεν αμφιβάλλω ότι θα μπουν αργότερα. Γιατί σας λέω ότι όσα είχαμε συμφωνήσει στην πρώτη αξιολόγηση τώρα τα παίρνουν πίσω», συνέχισε.
«Δεν είμαι δογματικός, ναι μπορεί και να πουλήσεις όταν έχεις σχέδιο ανάπτυξης, όλες οι εταιρίες μπορεί να το κάνουν, μέσα από δικό τους σχεδιασμό, όχι επιβαλλόμενο», είπε επίσης.

Ο κ. Σκουρλέτης έσπευσε παράλληλα να κατηγορήσει και την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Ακολουθήθηκε πολιτική απαξίωση για να πωληθεί όσο-όσο, είναι ιδεόληπτοι οι άνθρωποι. Πρόκειται για ιδεοληψία και δογματισμό».
Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την υπόθεση της ΔΕΗ «πολύ σημαντική», όχι μόνο λόγω των ημερών, αλλά όπως εξήγησε έχει παρακολουθήσει από τη δεκαετία του '50 όλο το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών.

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι έχουμε αφήσει ανεπιστρεπτί πίσω τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 στην ενέργεια. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί σήμερα μονοπωλιακή αγορά όπως τότε», είπε και αναρωτήθηκε: «Είναι όμως τελικά αυτή η διαδικασία βίαιη έφοδος στην περιουσία της ΔΕΗ ή το αφήνουμε αυτό να εξελιχθεί με φυσιολογικό τρόπο;».

Με πληροφορία απο  iefimerida.gr

ΓΕΡΑΣΕ…ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΙΑΣΕ….ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ! ΣΟΥΖΑ ΟΙ 2 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ! ΤΟΝ ΈΒΛΕΠΑΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΉΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ…! Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ: ΦΟΒΑΜΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – ΛΥΣΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

simitis skai
Ο πολιτικά, και όχι μόνο,  φυγόδικος πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και τους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη(στην νύφη του Κ.Μητσοτάκη)  και το γωστό παπαγάλο) Παύλο Τσίμα, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από 13 χρόνια και την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία.

 ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ

Ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση, εκτιμώντας ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Είπε ότι φοβάται το ατύχημα και τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση.

ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με εξεταστικές».

Μεταξύ άλλων ο Κ. Σημίτης ο ανθρωπος που κατέστρεψε την χώρα, ο γερμανοτραφής γερμανόφιλος ο σοσιαληστής,  αναφέρθηκε στην τρέχουσα αξιολόγηση, την κυβέρνηση, τον κίνδυνο του Grexit, τα ελληνοτουρκικά, τα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης, τα λάθη που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο και την Κεντροαριστερά.

Με φωτο, τίτλο, πληροφορία απο το makeleio.gr

Βrexit: Ενεργοποιούνται επίσημα σήμερα οι διαδικασίες του άρθρου 50 προς αποχώρηση από την ΕΕ

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

07:16
29/03/2017
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Παραδίδεται σήμερα το μεσημέρι, στις 12:30 ώρα Βρετανίας, στον Ντόναλντ Τουσκ η επιστολή με την οποίοα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες του άρθρου 50 για το Brexit και την οποία υπέγραψε το βράδυ της Τρίτης η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Για συμβολικούς λόγους η κυρία Μέι υπέγραψε το γράμμα με φόντο το πορτραίτο του πρώτου πρωθυπουργού της Βρετανίας, του Ρόμπερτ Γουόλπολ.



Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινά μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και οι συνέπειες της οποίας θα είναι αξιοσημείωτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους «27» και για την Ε.Ε. στο σύνολό της.

Αργότερα μέσα στην ημέρα η Τερέζα Μέι αναμένεται να μιλήσει στους Βρετανούς βουλευτές απευθύνοντας έκκληση για ενότητα προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία. «Είμαστε ένα έθνος με υπερήφανη ιστορία και ένα λαμπρό μέλλον» αναμένεται ν πει η Βρετανίδα πρωθυπουργός και να προσθέσει ότι «τώρα που έχουμε πάρει την απόφαση να φύγουμε από την ΕΕ, είναι η ώρα της ενότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο γράμμα δεν θα προβλέπεται ο «ακαριαίος θάνατος» της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία μετά τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών που απείλησαν μέχρι και με βέτο την όλη διαδικασία αν το Λονδίνο επέμενε σε αυτή τη διάταξη.
Τι θα ακολουθήσει
 
 
Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πέσουν με τα... μούτρα στη δουλειά. Θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους αποχώρησής του από το μπλοκ των 28 χωρών.
 
Η απόφαση για την έξοδο ελήφθη με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016 στις τέσσερις χώρες που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία) και παρά το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες ψήφισαν υπέρ της παραμονής, δεν είχαν δικαιοδοσία να επηρεάσουν την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών, αφού η χώρα έχει ενιαία και όχι ομοσπονδιακή δομή.Οι τοπικές κυβερνήσεις και τα τοπικά κοινοβούλια της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Β. Ιρλανδίας, ωστόσο, θα έχουν κάποιον λόγο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία τους.
 
Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. εγκρίθηκε και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων), μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, κλείνοντας ουσιαστικά τον δρόμο σε σκέψεις για δεύτερο δημοψήφισμα ή αναίρεση της  βούλησης των Βρετανών ψηφοφόρων για έξοδο από την ευρωπαική οικογένεια. 
 
Διαδικασία δύο ετών...
 
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια με το Λονδίνο να διαπραγματεύεται σκληρά τους όρους του διαζυγίου. Η Τερέζα Μέι ευελπιστεί πως αυτός ο χρόνος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές και άλλες σχέσεις. 
 
Το Ευρωπαικό Συμβούλιο από την πλευρά του θεωρεί πως, αμέσως μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θα χρειαστεί ένα 48ωρο για την επεξεργασία της διαδικασίας. 
 
«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την όλη διαδικασία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είμαστε έτοιμοι μέσα σε 48 ώρες, νομίζω πως είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αντιδράσουμε», έχει δηλώσει από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
 
Ειδική σύνοδος κορυφής
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ έχει υποστηρίξει πως, οι ηγέτες της ΕΕ θα διοργανώσουν μια ειδική σύνοδο κορυφής, στην οποία θα συμφωνήσουν το πλαίσιο των διαπραγματευτικών κατευθυντήριων οδηγιών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα διεξαγάγει τις συνομιλίες του διαζυγίου με το Λονδίνο.