Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους καθώς δύο από τα σχεδόν 50 πύρινα μέτωπα, στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι, έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συγκεκριμένα στο Πανόραμα Λουτρακίου και στα Μέγαρα, στην περιοχή της Άνω Βλυχάδας και το πεδίο βολής Κανδηλίου.

Ασταθής είναι επίσης η κατάσταση στα Δερβενοχώρια όπου η ένταση της φωτιάς μεταβάλλεται διαρκώς τις τελευταίες ώρες, παραμένοντας απειλητική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Πανόραμα Λουτρακίου σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι φλόγες έχουν διασχίσει τον οικισμό, ο οποίος προηγουμένως είχε εκκενωθεί προληπτικώς.

Κατά συνέπεια, επί του παρόντος είναι άγνωστη η έκταση της καταστροφής η οποία έχει συντελεστεί.

Επιπλέον, η εγγύτητα του μετώπου προς την εθνική οδό αναγκάζει τις αρχές να επικεντρώνουν εκεί τις προσπάθειες αναχαίτισης της φωτιάς, διακόπτοντας κατά διαστήματα την κυκλοφορία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν  τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Επί του παρόντος, και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία/Τροχαία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο της Επιδαύρου, σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας. Η πρόσβαση στην περιοχή παραμένει ανοιχτή μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, στην οποίαν όμως δημιουργείται συμφόρηση.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του μετώπου Λουτρακίου, η ανησυχία για την επέκτασή του προς τα διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας παραμένει, εξού και μεγάλη πυροσβεστική δύναμη παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής. Προς το παρόν, βεβαίως, η φωτιά παραμένει σε απόσταση από τις εξαιρετικά εύφλεκτες εγκαταστάσεις της Motor Oil. Παρόλον ότι οι προβλέψεις για την ένταση των ανέμων τις επόμενες ώρες είναι δυσοίωνες, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των ρευμάτων, ιδιαίτερα το μεσημέρι.

Το δεύτερο εκτενές μέτωπο πυρκαγιάς των τελευταίων ωρών βρίσκεται πέριξ του πεδίου βολής Κανδήλη, στα Μέγαρα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις κατακαίουν εκτάσεις σε ορεινά τμήματα πάνω από τα χωριά της περιοχής, ενώ οι ενεργές εστίες είναι δεκάδες πλησίον της Άνω Βλυχάδας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί προς την πόλη των Μεγάρων, παρά την ταχύτητα μετάδοσης της φωτιάς και το απρόβλεπτο των κινήσεών της, αναλόγως της φοράς του ανέμου, η οποία μεταβάλλεται διαρκώς.

Οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής αγωνιούν για τις μονάδες τους, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στις πλαγιές του βουνού. Αν παραδοθούν στις φλόγες, η καταστροφή θα προσλάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις, τόσο σε κόστος ζωής για τα ζώα, όσο και για τις περιουσίες των κτηνοτρόφων.

Στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, παρά την σχετική ύφεση της πυρκαγιάς συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Ιουλίου ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει υψηλός και διαρκής.

Οι οικισμοί δεν απειλούνται μεν, αλλά μεγάλες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης εξακολουθούν να καίγονται, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα νεαρά δέντρα τα οποία είχαν αρχίσει να αναδύονται στον τόπο προηγούμενης πυρκαγιάς, από το 2016. Η εξέλιξη των πυρκαγιών στα Δερβενοχώρια, τις επόμενες ώρες θα εξαρτηθεί από τη φορά και την ένταση των ανέμων. Απο νωρίς το πρωί επιχειρούν στην περιοχή και εναέριες δυνάμεις με  πέντε αεροσκάφη και επτά  ελικόπτερα.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε συστάσεις προς τους οδηγούς. καλώντας τους να μην μετακινούνται σε σημεία που μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι.

Στο μήνυμα η ΕΛ.ΑΣ., αναφέρει: «Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων στην Ιόνια οδό και στην Εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην Παλαιά και στη Νέα (Ολύμπια οδός) Εθνική οδό Πατρών Κορίνθου, ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς Κόρινθο και Αθήνα πέραν του κόμβου Επιδαύρου της Νέας Εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία, λόγω πυρκαγιάς».

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες είναι τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο μέτωπο του Λουτρακίου επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα.

Νωρίτερα, ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της φωτιάς. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην Πυροσβεστική για την περιοχή είναι πως από το μεσημέρι, τις 14:00 έως και αργά το βράδυ, με μηνύματα από το 112 απευθύνθηκε έκκληση προς τους κατοίκους συνολικά επτά περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι περιοχές αυτές είναι η Νέα Ζωή και ο Νέος Πόντος στην Μάνδρα και οι Άγιοι Θεόδωροι, η Γλυκιά Ζωή, ο Λουτρόπυργος, η Άνω Βλυχάδα, ο Όθωνας και η Ευταξία προς τους Αγίους Θεοδώρους.

Κατά πληροφορίες, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ευελπιστούν πως οι άνεμοι θα κινηθούν δυτικά έτσι ώστε να υπάρχει κατεύθυνση του μετώπου προς τη θάλασσα, ωστόσο εξετάζονται διάφορα σενάρια αντίδρασης απέναντι στην πύρινη λαίλαπα, αφού το μεγάλο ερώτημα προκύπτει για το τι θα γίνει με τη Νέα Πέραμο.

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Αντίστοιχα, σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

Λίγο πριν τις 22:00 δε, η πυρκαγιά είχε πλησιάσει στο 32ο χλμ της εθνικής οδού το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Τροχαία Εθνικών Οδών, η Ολυμπία Οδός και η Πυροσβεστική.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν, καθώς αύριο, Τετάρτη, θα είναι η πιο δύσκολη μέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανέμους.

Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκεται και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει προχωρήσει συνολικά σε απεγκλωβισμούς 324 πολιτών. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., στη Μάνδρα επιχειρούν 143 αστυνομικοί με 36 οχήματα και 2 Αίαντες, έχοντας προβεί σε απεγκλωβισμό 318 πολιτών και 16 ζώων. Στο Λουτράκι επιχειρούν 40 αστυνομικοί με 20 οχήματα, έχοντας προβεί σε 6 απεγκλωβισμούς.

Έγινε επίσης γνωστό πως ανακαλούνται όλες οι άδειες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας.

Ρουμάνοι πυροσβέστες συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης στη Μάνδρα

Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς στη Μάνδρα συνδράμουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες οι οποίοι καταβάλουν δραματικές προσπάθειες.

Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες επιχειρούν στην περιοχή Άγιος Σωτήρας Μάνδρας. Σημειώνεται ότι έχουν καεί σπίτια σε περιοχές όπως Μικρό Κατερίνη, Άγιος Χαράλαμπος και Νέα Ζωή. Υπενθυμίζεται, δε, ότι αστυνομικοί μετέφεραν παιδιά από τον Άγιο Χαράλαμπο ενώ εντολής εκκένωσης δόθηκε για τη Νέα Ζωή και τον Νέο Πόντο.