14 Σεπτεμβρίου 2019

Σέλφι με λάθρο μετανάστες βγάζουν τα μέλη της frontex - που φροντίζουν αφού εισβάλουν να μην βγούν απο την Ελλάδα







Όλο χαμόγελα μετανάστες και Frontex
Τι ακριβώς κάνει η Frontex στα συνορά μας αναρωτιέται ο κόσμος!
Βλέπετε την εικόνα; Η κυρία με την στολή που ποζάρει ευτυχισμένη ανάμεσα σε νεοεισελθέντες  παράνομους μετανάστες, είναι μια κυρία που πληρώνεται από όλους τους Ευρωπαίους φορολογούμενους (συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων) για να φυλά τα συνορά μας. Αυτό τουλάχιστον μας λένε οι πολιτικοί μας, όταν συνεχώς αναφέρονται σε Ευρωπαϊκά σύνορα και “ενδυνάμωση” της Frontex.

Αυτή όμως φαίνεται ιδιαίτερα χαρούμενη απλά να “ποζάρει” με ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά με τους ανθρώπους που παραβιάζουν τα συνορά μας.

Και γιατί να μην είναι; Δουλειά της άλλωστε στην πράξη είναι απλά το να τους… καταγράφει, προκειμένου χώρες όπως η Γερμανία να μπορούν να μας τους στέλνουν πίσω αν τυχόν και φτάσουν μέχρι εκεί!





Από
THE RIGHTER

Πέθαναν για μία ελεύθερη Μακεδονία και όμως κανείς δεν τους γνωρίζει











Πέθαναν για μία ελεύθερη Μακεδονία και όμως κανείς δεν τους γνωρίζει


Οι άγνωστοι ήρωες του τόπου μας είναι πολλοί. Πρωτοστάτησαν στον Μακεδονικό Αγώνα και όμως η ιστορία είναι σαν να τους έχει ξεχάσει.

Το Μακεδονικό ζήτημα, εξακολουθεί να δεσπόζει στην επικαιρότητα. Σήμερα, αξίζει να αναφερθούν ορισμένοι, από τους χιλιάδες Μακεδονομάχους. Κάποιους γνωστούς, κάποιους λιγότερο γνωστούς και κάποιους σχετικά άγνωστους.

Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη, ελληνική Μακεδονία. Μερικοί έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τραυματίστηκαν. Και πολλοί από αυτούς που βγήκαν αλώβητοι από τις μάχες με τους Τούρκους και τους Βούλγαρους, πήραν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, ακόμα και τη Μικρασιατική εκστρατεία. Χωρίς καμία ουσιαστική ανταμοιβή, πολεμώντας μόνο για τις αξίες, τα ιδανικά τους και την Ελλάδα ...
Τα γεγονότα ως την εξέγερση του Ίλιντεν

Το 1870, ιδρύθηκε η βουλγαρική Εξαρχία, η αυτοκέφαλη βουλγαρική Εκκλησία δηλαδή. Το γεγονός αυτό, σήμανε την αρχή του ελληνοβουλγαρικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο των επισκοπών στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κήρυξε το 1872 την Εξαρχία σχισματική. Η ανάδειξη του πανσλαβισμού σε βασικό άξονα της ρωσικής πολιτικής, είχε σαν αποτέλεσμα με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878), τη δημιουργία μιας «μεγάλης Βουλγαρίας»

Κάνουμε εδώ μια παρένθεση, για να αναφέρουμε ότι οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Βουλγαρίας, είχαν αρχίσει να καλλιεργούνται από την Πανσλαβιστική Οργάνωση, πρώτη επίσημη εκδήλωση της οποίας ήταν το Α' πανσλαβιστικό συνέδριο στην Πράγα, το 1848. Ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες της οργάνωσης αυτής, ήταν ο Ρώσος κόμης Ιγνάτιεφ, διπλωμάτης, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας.
Θεωρείται ο ιθύνων νους της Συνθήκης. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, είπε στους Βουλγάρους: «Τώρα ας πάνε κολυμπώντας οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη»!

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημιουργία της «μεγάλης Βουλγαρίας», είχαν ως αποτέλεσμα στο Συνέδριο του Βερολίνου (13 Ιουλίου 1878) που ακολούθησε, να γίνει επανακαθαρισμός των συνόρων. Ωστόσο, το θέμα της Μακεδονίας, άρχισε να απασχολεί την ευρωπαϊκή διπλωματία, η οποία ως τότε, μάλλον το αγνοούσε.

Οι Βούλγαροι, το 1885 κατέλαβαν πραξικοπηματικά την Ανατολική Ρωμυλία ενώ παράλληλα άρχισαν να ιδρύουν επισκοπές και εξαρχικά σχολεία στη Μακεδονία. Από ελληνικής πλευράς, στη Δυτική Μακεδονία, άρχισαν να λειτουργούν από το 1871 ελληνικά σχολεία . Ιδιαίτερα σημαντικό, ήταν το ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου (Κοζάνης), το οποίο θεμελιώθηκε τον Μάιο του 1873.

Το 1894, ιδρύθηκε στην Αθήνα η «Εθνική Εταιρεία», από αξιωματικούς του Στρατού, με σκοπό, ανάμεσα στους άλλους, τη διάσωση του υπόδουλου ελληνισμού της Μακεδονίας. Έτσι, το 1896, συγκροτήθηκαν αντάρτικα σώματα (Βερβέρη, Παπαδήμου, Βελέντζα, Σαράντη, Γκρούτα), που κατευθύνθηκαν προς τη Μακεδονία.

Ένας από τους θρυλικούς Μακεδονομάχους, ο πρώτος που έχασε τη ζωή του στον αγώνα για τη Μακεδονία, ήταν ο Αθανάσιος Μπρούφας (1850 – 1896), που σκοτώθηκε μετά από προδοσία των Βουλγάρων, σε μάχη με τους Τούρκους στο Μορίχοβο.
Πέθαναν για μία ελεύθερη Μακεδονία – Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα που ελάχιστοι γνωρίζουν –

Η ατυχής έκβαση του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897, είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της δραστηριότητας από ελληνικής πλευράς στη Μακεδονία. Άλλωστε και πριν, το επίσημο κράτος δεν υιοθετούσε αλλά και δεν απαγόρευε τις αποστολές στη Μακεδονία.
Όμως οι Βούλγαροι αποθρασύνθηκαν. Άγριες επιθέσεις των κομιτατζήδων σε πολλά χωριά της Μακεδονίας, αναγκάζουν ελληνικούς πληθυσμούς να προσχωρήσουν στη βουλγαρική Εξαρχία. Η εξέγερση του Ίλιντεν (21/7/1903), παρά την τελική της αποτυχία, είχε σαν αποτέλεσμα, Έλληνες κάτοικοι χωριών όπως τα Άλωνα και το Κρατερό, να γίνουν στόχος των τουρκικών στρατευμάτων αλλά και ατάκτων που είχαν σταλεί στην περιοχή για να επιβάλλουν την τάξη με κάθε τρόπο.

Παράλληλα, πολλά χωριά που είχαν παραμείνει πιστά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτέλεσαν τους πρώτους στόχους των Εξαρχικών. Ο ηρωικός θάνατος του Παύλου Μελά (13 Οκτωβρίου 1904), είχε σαν αποτέλεσμα την εθνική αφύπνιση και τη συγκρότηση ένοπλων σωμάτων, που πολέμησαν εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων στη Μακεδονία. Επικεφαλής τους, ήταν τόσο αξιωματικοί από την «Παλαιά Ελλάδα» όσο και ντόπιοι, γηγενείς οπλαρχηγοί. Έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία
Στον Μακεδονικό Αγώνα, πήραν μέρος χιλιάδες.
Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες των Μακεδομάχων έχασαν τη ζωή τους: i) Αξιωματικοί αρχηγοί Σωμάτων 10 ii) Ιδιώτες αρχηγοί Σωμάτων 5 iii) Οπλαρχηγοί Α΄ Τάξεως 17 iv) Οπλαρχηγοί Β' Τάξεως 12 v) Ομαδάρχες 25 vi) Οπλίτες 315
Σύνολο —– 384

Οι αξιωματικοί που πήραν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα, ήταν πενήντα. Οι δέκα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Εκτός από τον Παύλο Μελά, οι υπόλοιποι ήταν.
i) Ανθυπολοχαγός Σαραντέλος ή Τέλος Αγαπηνός (καπετάνιος Άγρας). Καταγόταν από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας. Γεννήθηκε το 1881. Το 1901, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Το 1906, απογοητευμένος από την αδράνεια της στρατιωτικής ζωής στην Ελλάδα, πέρασε τα σύνορα και επικεφαλής μικρού ένοπλου σώματος, έδρασε στο Βέρμιο, αλλά, κυρίως, στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών την οποία εκκαθάρισε από τους κομιτατζήδες.
Προσβλήθηκε από ελονοσία και επρόκειτο να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναμένοντας τον αντικαταστάτη του Δουμπιώτη επιχείρησε να προσεταιριστεί τα βουλγαρικά σώματα των Κασάσεφ και Ζλατάν με τους οποίους δεν είχε συγκρουστεί. Ζήτησε να συνεννοηθεί μαζί τους σε ουδέτερο έδαφος και πήγε μάλιστα στον τόπο των συζητήσεων μόνο με ένα οπλίτη. Καλόπιστα, παρέδωσε τον ατομικό του οπλισμού, όπως και του συνοδού του, στους κομιτατζήδες. Αυτοί τους αιχμαλώτισαν, τους περιέφεραν στα χωριά της περιοχής και στη συνέχεια τους κρέμασαν σ' ένα δέντρο ανάμεσα στα χωριά Τέχοβο (σημ. Καρυδιά) και Βλάδο (σημ. Άγρας), στις 8 Ιουνίου 1907. Και η άνανδρη εκτέλεση του Τέλου Αγαπηνού έδωσε νέα ώθηση στον μακεδονικό αγώνα.
ii) Ανθυπολοχαγός Βλαχάκης Αντώνιος (Νάκης Λίτσας). Γεννήθηκε το 1874 στο Γύθειο Λακωνίας. Εγκατέλειψε τις σπουδές του και έγινε στρατιωτικός. Το 1897, τραυματίστηκε βαριά στη μάχη του Δομοκού.
Το 1905, ζήτησε άδεια για να μεταβεί στο Παρίσι και να τελειοποιήσει τις στρατιωτικές του σπουδές. Ωστόσο πήγε στη Μακεδονία και από την περιοχή του Βοΐου που ήταν το ορμητήριο του, πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον των κομιτατζήδων στη Σταρίτσανη και το Έζερετς. Για καλύτερη οργάνωση του αγώνα, ήρθε στην Αθήνα και επέστρεψε στη Μακεδονία με τον Λεωνίδα Πετροπουλάκη και 75 άνδρες.
Στις 7 Μαΐου 1906, σε συμπλοκή με τους κομιτατζήδες στο χωριό Οσνίτσανη (σημ. Καστανόφυτο της Φλώρινας) τραυματίστηκαν θανάσιμα και οι δύο.
iii) Ανθυπολοχαγός Λυμπερόπουλος Μαρίνος (καπετάν Κρόμπας), από την Ιθώμη της Μεσσηνίας. Γεννήθηκε το 1875. Έδρασε στην περιοχή του Μορίχοβου και έφθασε ως το Μοναστήρι. Έγινε φόβος και τρόμος των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Η δράση του θορύβησε και τους Τούρκους, που κινήθηκαν εναντίον του και τον περικύκλωσαν. Στις 7 Νοεμβρίου 1905, σκοτώθηκε στο χωριό Πετάλινο (σημ.ανήκει στη FYROM).
iv) Λοχαγός Μωραΐτης Μιχαήλ (καπετάν Κόδρος), από την Αθήνα. Γεννήθηκε το 1856. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1897. Την άνοιξη του 1905, επικεφαλής σώματος 40 ανδρών, πέρασε στη Μακεδονία. Στις 16 Μαΐου 1905, συνέτριψε μεγάλη δύναμη κομιτατζήδων έξω από την Καστανερή. Δυο μέρες αργότερα, περικυκλώθηκε από μεγάλη δύναμη Τούρκων και σκοτώθηκε μαζί με τους περισσότερους άνδρες του.Διαβάστε: Γιατί προετοιμάζονται οι Τούρκοι; Στήνουν πολυβολεία στην Δερύνεια
v) Ανθυπολοχαγός Τσοτάκος Νικόλαος (καπετάν Γέρμας). Γεννήθηκε στη Γέρμα Λακωνίας το 1874, απ' όπου πήρε και το ψευδώνυμό του. Ως Ανθυπολοχαγός, με ένα σώμα 45 επίλεκτων ανδρών, κυρίως από τη Λακωνία, στις 7 Ιουνίου 1907 πέρασε στη Μακεδονία όπου ανέπτυξε έντονη δράση προστασίας των ελληνικών πληθυσμών. Έπεσε όμως θύμα προδοσίας. Περικυκλώθηκε από 2.000 Τούρκους και έπεσε ηρωικά μαχόμενος (16/7/1907) στη θέση Καλογερικό. Μόλις τρεις από τους άνδρες του σκοτώθηκαν.
vi) Ανθυπολοχαγός Παπαδάς Ζαχαρίας (καπετάν Φούφας) από τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας. Γεννήθηκε το 1876. Στη Δυτική Μακεδονία, πέρασε το 1906. Έδρασε στην ευρύτερη περιοχή Βιτσίου – Φλώρινας – Περιστερίου. Τον Μάρτιο του 1906, εισέβαλε στην περιοχή των Κορεστίων, όπου απέκρουσε τουρκική επίθεση 250 ανδρών. Τον Ιούλιο του 1906, επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 10 Απριλίου 1907, επικεφαλής 35 ανδρών, πέρασε πάλι στη Μακεδονία. Τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου 1907, επιτέθηκε εναντίον Βούλγαρων κομιτατζήδων στο Παλαιοχώρι (σημ. Φούφας). Στη μάχη που ακολούθησε, έχασε τη ζωή του, μαζί με 4 άνδρες του.
Πέθαναν για μία ελεύθερη Μακεδονία – Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα που ελάχιστοι γνωρίζουν –
vii) Ανθυπίλαρχος Πραντούνας Χρήστος (καπετάν Καψάλης). Ο πατέρας του, ναξιώτικης καταγωγής, ήταν ειρηνοδίκης στα Λεχαινά Ηλείας, όπου γεννήθηκε το 1873 ο Χρήστος Πραντούνας. Παππούς της μητέρας του, ήταν ο Μεσολογγίτης ήρωας του 1821, Χρήστος Καψάλης. Σπούδασε δυο χρόνια στην Ιατρική και το 1893 κατατάχθηκε εθελοντικά στο ιππικό. Ως λοχίας, διακρίθηκε στον πόλεμο του 1897. Το 1901, μετά από φοίτησή του σε στρατιωτική Σχολή, αποφοίτησε ως Ανθυπίλαρχος. Δεινός ιππέας, άριστος ξιφομάχος και σκοπευτής, χορευτής, αθλητής αλλά και καλλιτέχνης (ζωγράφος κλπ), ήταν περιζήτητος στους αριστοκρατικούς κύκλους της Αθήνας. Τα εγκατέλειψε όμως όλα για τη Μακεδονία. Του ανατέθηκε η πλέον επικίνδυνη αποστολή, της εκκαθάρισης της λίμνης των Γιαννιτσών από τους κομιτατζήδες. Στις 28 Απριλίου 1906, έδωσε σκληρή μάχη εναντίον επταπλάσιων εχθρών πάνω σε πλάβες (βάρκες). Πολεμούσε όρθιος, παρά τις προτροπές των συντρόφων του να προστατευτεί. Μια σφαίρα τον βρήκε στο μέτωπο. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Ζήτω η Μεγάλη Ελλάς».
iix) Ανθυπολοχαγός Φραγκόπουλος Σπυρίδων (καπετάν Ζόγρας). Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1879. Καταγόταν από ονομαστή βυζαντινή οικογένεια. Σκοτώθηκε στα Λειβάδια του όρους Πάικο, στις 18/5/1905.
ix) Υπολοχαγός Παπαδόπουλος Γεώργιος (καπετάν Νικηφόρος Β'). Δυστυχώς βρήκαμε ελάχιστα στοιχεία γι' αυτόν. Καταγόταν από τη Βράχα Αιτωλοακαρνανίας. Σκοτώθηκε στο Πέτροβο στις 22/6/1907.
x) Παύλος Κύρου. Σλαβόφωνος μακεδονομάχος από το Ανταρτικό της Φλώρινας. Από το 1881 ως το 1897, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου ήρθε σε επαφή με Μακεδόνες πολιτικούς, όπως ο Στέφανος Δραγούμης. Επέστρεψε στη Μακεδονία και δεν ενέδωσε στις πιέσεις των Εξαρχικών να τον προσεταιριστούν. Συνεργάστηκε με τον καπετάν Κώττα, τον Ι. Καραβίτη, τον Γ. Τσόντο, τον Ν. Καλομενόπουλο, τον Γ. Κατεχάκη και τον Ε. Σκουντρή. Σκοτώθηκε στο χωριό Τρίγωνο της Φλώρινας, στις 13 Νοεμβρίου 1906, καθώς έπεσε σε ενέδρα οθωμανικού αποσπάσματος.
xi) Ευάγγελος Νάτσης (Γεωργίου) ή Στρεμπενιώτης. Καταγόταν από τα Ασπρόγεια της Φλώρινας. Γεννήθηκε το 1876. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1897. Αρχικά, συνεργαζόταν με το βουλγαρικό κομιτάτο, ωστόσο η συνάντησή του με τον Γερμανό Καραβαγγέλη τον έκανε ν' αλλάξει στάση. Το 1901, ήταν επικεφαλής σώματος 12 ανδρών. Τον Ιούνιο του 1903, ηγήθηκε ομάδας από Κρητικούς και Μακεδόνες. Μετά την εξέγερση του Ίλιντεν, πρόβαλε σθεναρή αντίσταση εναντίον των κομιτατζήδων. Στις 12/5/1904, επιστρέφοντας από το Μοναστήρι, έπεσε σε ενέδρα Βούλγαρων μεταξύ Αετού και Ασπρογείων και σκοτώθηκε.

Πέθαναν για μία ελεύθερη Μακεδονία – Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα που ελάχιστοι γνωρίζουν –
xii) Καπετάν Κώττας (Κωνσταντίνος Χρήστου). Ένας από τους πιο ξακουστούς μακεδονομάχους. Γεννήθηκε στη Ρούλια της Φλώρινας (σημ. Κώτας) το 1863. Υπήρξε πρόκριτος της κοινότητας και πρόεδρός της από το 1893 ως το 1896. Έκανε διάφορα επαγγέλματα. Ήταν σλαβόφωνος και έδειχνε μηδενική ανοχή προς τους Τούρκους μπέηδες, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν θύματά του. Αρχικά βρέθηκε να πολεμά στο πλευρό των Εξαρχικών. Η αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον του από τους Πετρόφ και Τσακαλάροφ, το 1901 και η γνωριμία του με τον Γερμανό Καραβαγγέλη το 1902, είχε σαν αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον των Τούρκων και των κομιτατζήδων.

Τον Αύγουστο του 1902, με υπαρχηγούς τους Σ. Παρασκευαΐδη, Π. Κύρου και Δ. Νταλίπη, ξεκίνησε τη δράση του. Σημείωσε μεγάλες νίκες επί των τούρκων στον Λευκώνα, το Πισοδέρι και τον Άγιο Γερμανό. Από τον Ιανουάριο του 1904, συνεργάστηκε με Έλληνες αξιωματικούς που είχαν έρθει στη Μακεδονία. Στις 9 Ιουνίου 1904 συνελήφθη από τους Τούρκους στη Ρούλια και απαγχονίστηκε στο Μοναστήρι, παρά τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

xiii) Δημήτριος Γκογκολάκης. Καταγόταν από το Μητρούσι Σερρών, απ' όπου πήρε και το προσωνύμιο «Μητρούσης». Από το 1904, εντάχθηκε στο Σώμα του Χαλκιδικιώτη οπλαρχηγού Γιαγκλή. Η δολοφονία της γυναίκας του και του παιδιού του από κομιτατζήδες το 1906, τον συγκλόνισε. Με τους άνδρες του, σκότωσε 30 κομιτατζήδες. Στις αρχές του 1907 φυγαδεύτηκε στην Αθήνα, όπου γνωρίστηκε και με τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Την άνοιξη του 1907 επέστρεψε στις Σέρρες, συγκροτώντας μικρό ένοπλο σώμα. Στις 13 Ιουλίου 1907, κυνηγώντας τον κομιτατζή Τάσκα στη συνοικία Καμενίκια των Σερρών, περικυκλώθηκε με 4 άνδρες του (τον ανιψιό του Μιχαήλ Ουζούνη, τον Ιωάννη Ούρδα και τους λοχίες Θεόδωρος Τουρλεντέ από τη Μεγαλόπολη και Νικόλαο Παναγιώτου από το Αγρίνιο) από την Οθωμανική στρατιωτική δύναμη της φρουράς Σερρών και εκατοντάδες ατάκτους. Ο Μητρούσης προσποιήθηκε ότι θα παραδοθεί και σκότωσε τον Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών.

Στη μάχη που ακολούθησε, συνελήφθησαν οι Ούρδας και Παναγιώτου οι οποίοι αργότερα εκτελέστηκαν. Ο Μητρούσης με τους άλλους δύο, κλείστηκαν στο καμπαναριό της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας. Σκότωσαν πολλούς Οθωμανούς, αλλά και ο Θ. Τουρλεντές έχασε τη ζωή του. Ο Μητρούσης με τον Ουζούνη πολέμησαν ώσπου τους τελείωσαν οι σφαίρες. Με την τελευταία σφαίρα ο Μητρούσης σκότωσε τον ανιψιό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με μαχαίρι για να μην συλληφθεί...

Με τον ηρωικό και τραγικό θάνατο του Δημήτρη Γκογκολάκη, κλείνουμε εδώ το αφιέρωμα μας σε μερικούς από τους Μακεδονομάχους που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία. Εκείνοι έκαναν το χρέος τους, αυτό που θεωρούσαν καθήκον προς την πατρίδα. Και αναμφισβήτητα η Μακεδονία και η Ελλάδα τους οφείλουν πολλά

hellasfm.gr

To Κοινωνικό Φροντιστήριο της Μητρόπολης Φλώρινας ενημερώνει.

 


Κοινωνικό Φροντιστήριο από τη Μητρόπολη Φλώρινας

Η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, για έκτη κατά σειρά χρονιά, σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ιεραποστολική Αδελφότητα ‘’ΑΓΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ’’ και το Εκκλησιαστικό Σχολείο Φλωρίνης, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των, ανακοινώνει ότι στο χώρο του Εκκλησιαστικού Σχολείου θα λειτουργήσει δωρεάν κοινωνικό φροντιστήριο στο οποίο θα διδάσκονται φιλολογικά μαθήματα (αρχαία και νέα ελληνικά, ιστορία και λατινικά), φυσικομαθηματικά, πληροφορική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Α.Ο.Θ.) και αγγλικά σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Αιτήσεις συμμετοχής από Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου μέχρι Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.
Οι μαθητές και οι κηδεμόνες τους θα πληροφορούνται το πρόγραμμα του φροντιστηρίου (μάθημα, εκπαιδευτικό, ημέρα και ώρα μαθήματος) για τις βαθμίδες Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο από το Εκκλησιαστικό Σχολείο Φλωρίνης.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση θα απευθύνεστε στα τηλέφωνα της Αδελφότητος ‘’ΑΓΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ’’ 2385029940 και 6981440219.
Το κοινωνικό φροντιστήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, το οποίο συνεργάζεται με το Εκκλησιαστικό Σχολείο, συγχαίρει τους μαθητές του οι οποίοι στηριζόμενοι στη φιλόπονη προσπάθεια των εθελοντών καθηγητών του Λυκείου και στην δική τους προσπάθεια πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις τα σχολικά έτη 2017-18 και 2018-19 και κατέλαβαν τις παρακάτω θέσεις:
  1. Βοσκόπουλος Ηλίας: Μηχανικών Αυτοματισμού (ΤΕΙ Θεσ/νίκης)
  2. Αντωνίου Ιωάννα: Τεχνολόγος Γεωπονίας (ΤΕΙ Φλώρινας)
  3. Κάπο Χριστιάνα: Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Θεσ/νίκης)
  4. Κοβάτσης Λεωνίδας: Σχολή Εμποροπλοιάρχων (Πειραιάς)
  5. Μπαλασόπουλος Μάριος: Πληροφορική (Α.Π.Θ.)
  6. Ταβαντζή Ιωάννα: Ιστορία – Αρχαιολογία (Ιωάννινα)
  7. Σιώνης Φώτης: Ιστορία – Αρχαιολογία (Ιωάννινα)
  8. Παπαδημητρίου Σοφία: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα)
  9. Γροσδάνης Γεώργιος: Στατιστική και Ασφαλιστική Επιστήμη (Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας Γρεβενά)
  10. Δεληναούμ Άγγελος: Μαθηματικών (Καστοριά)
Ευχόμαστε στους επιτυχόντες να κατακτήσουν το σπουδαίο αγαθό της ζωής που λέγεται γνώση και να εκπληρώσουν τους στόχους τους με υγεία, δύναμη και με τη θεϊκή βοήθεια.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Μεθυσμένα με ινδοκάρυδο Μια συνταγή, εύκολη, γρήγορη και πολύ λαχταριστή !!!


Κοινοποίησε το σε Φίλους!!
  Χρυσές Συνταγές











Υλικά Για τη ζύμη 2 ποτήρια του νερού σπορέλαιο 1 ποτήρια του νερού μπίρα 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 κιλό […]

Υλικά

Για τη ζύμη
  • 2 ποτήρια του νερού σπορέλαιο
  • 1 ποτήρια του νερού μπίρα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι (περίπου)
μεθυσμεναΓα τη γέμιση:
  1. μαρμελάδα (Παραδοσιακή Bioflorina)
  2. καρύδια ψίχα
Σιρόπι
  • 2 ποτήρια νερού
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι
Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά
Για επικάλυψη
Ινδοκάρυδο

Εκτέλεση

1. Βάζουμε το λάδι σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε σιγά-σιγά αλεύρι ,το μπέικιν και τη μπίρα, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
2. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
3. Αφήνουμε για μισή ώρα τη ζύμη να δέσει.
4. Παίρνουμε μικρά κομματάκια από τη ζύμη και τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια.
5. Βάζουμε μάσα στο κάθε μπαλάκι 1/2 κ.γ. μαρμελάδα και καρυδόψιχα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C , μέχρι να ροδίσουν.
7. Αφήνουμε τα μεθυσμένα να κρυώσουν.
8. Ποτίζουμε το καθένα χωριστά με το σιρόπι.
9. Πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο το καθένα χωριστά . 10. Αφήνουμε τα μεθυσμένα μέσα στο ταψί για 10 περίπου ώρες.
Καλή σας Επιτυχία!!


Συνταγή: Σαφαρίκα Κατερίνα για το idiva.gr



























Παραδοσιακή μαρμελάδα Bioflorina              Εδώ!!

Μαρμελάδα Φλώρινας "BIOFLORINA"
Χειροποιήτη με παραδοσιακη συνταγή 75% φρούτο
Χωρίς συντηρητικά...
 ΠΩΛΗΣΗ : ΧΟΝΤΡΙΚΗ - ΛΙΑΝΙΚΗ 
 Παραγγελίες στο τηλ: 697 8276141

H Ανακοίνωση της ΕΠΣ Καστοριάς για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά



Με την ευκαιρία της έναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων της Ένωσης ο πρόεδρος και η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΣ Καστοριάς εύχονται να έχουμε μια καλή ποδοσφαιρική χρονιά! 

Ευχές για υγεία χωρίς τραυματισμούς, σε όλους τους ποδοσφαιριστές μας όλων των ομάδων, αφού αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, να είναι πάντα μέσα στα πλαίσια του fair play και του ‘’ευ αγωνίζεσθαι.’’ Σε όλους τους παράγοντες, προπονητές, διαιτητές, να είναι δίκαιοι και προσηλωμένοι στο έργο τους ώστε ανάλογα με την θέση τους να επιτελέσουν με επιτυχία τα καθήκοντά τους.

Καλούμε όλους τους φιλάθλους του νομού μας αλλά και όλους όσους μπορούν να στηρίξουν της ομάδες, να συμβάλλουν από τη μεριά τους, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλοι μαζί ζωντανό το κύτταρο του αθλήματος με την μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή, να προάγουμε το φίλαθλο πνεύμα, την κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική πλευρά του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην τοπική κοινωνία και την νέα αγωνιστική σεζόν να έχουμε ανταγωνιστικά Πρωταθλήματα, με όμορφο ποδόσφαιρο χωρίς ακρότητες και να χαίρονται όλοι να πηγαίνουν στο γήπεδο με τις οικογένειές τους.

Επιμένει με απειλές ο Ερντογάν για τους πρόσφυγες: Ανοίγουμε τις πύλες, αν δεν μας στηρίξετε!


erdo00

Μπορεί να στείλουμε και τρίτο γεωτρύπανο στην Κύπρο - Πρέπει να μοιραστούμε το αέριο - Όποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό, είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters

Η Τουρκία θα αναγκαστεί να αφήσει τους πρόσφυγες από την Συρία που βρίσκονται στο έδαφός της να φύγουν προς την Ευρώπη, αν η Δύση δεν προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στην χώρα και υποστήριξη στο σχέδιό της για δημιουργία ασφαλούς ζώνης εγακάταστασης των προσφύγων, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις απειλές του προς την Ευρώπη.

«Αν δεν μπορέσετε να αποδεχθείτε αυτό το σχέδιο, τότε θα ανοίξουμε τις πύλες. Θα τους αφήσουμε να πάνε όπου θέλουν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο Reuters.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως «ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε», απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού για το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο με τις χώρες της Δύσης, ενώ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και το δίκαιο και ότι απειλεί τη διεθνή ειρήνη.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. Και φαίνεται και η ΕΕ ως φιλοξενούμενη εγγυήτρια».

«Πολλοί νυν ηγέτες δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες που εγώ συμμετείχα. Ποια είναι αυτή; Η σύνοδος στο Μπούργκενστοκ. Με ποιον την κάναμε; Με τον Κόφι Ανάν. Συναντηθήκαμε με τον ίδιο στο Μπούργκενστοκ. Τότε καθίσαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ως εγγυήτρια δύναμη κι εμείς ως εγγυήτρια δύναμη και συζητήσαμε. Ήρθε και ο Φερχόιγκεν που εκπροσωπούσε την ΕΕ. Κάναμε αυτές τις συναντήσεις. Πρώτα ήθελαν να σηκωθούν από το τραπέζι τότε ο Κόφι Ανάν τους είπε ‘εγώ έδωσα τον λόγο μου, πριν τελειώσει αυτή η δουλειά δεν μπορούμε να σηκωθούμε’», σημείωσε.

«Τότε αναγκάστηκαν να υπογράψουν. Και τί έγινε; Πήγαμε σε δημοψηφίσματα και η πλευρά βορείου Κύπρου ψήφισε ναι με 65%. Η νότια Κύπρος είπε όχι με 75%. Παρόλο που είπε όχι, η ΕΕ ενέταξε την Κύπρο αλλά δεν ενέταξαν την βόρεια Κύπρο. Κοιτάτε μέχρι που φτάνει αυτή η υπόθεση», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «από τότε μέχρι σήμερα είναι άδικη η προσέγγιση. Η προσέγγιση που δεν αναγνωρίζει δικαιώματα και δίκαιο απειλεί την ειρήνη στον κόσμο».

«Υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες, και υπάρχουν και περιοχές όπου η νότια Κύπρος μπορεί να κάνει έρευνες. Αλλά τι λέει το διεθνές δίκαιο σε αυτό το θέμα; ‘Όποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό», επεσήμανε.

«Αυτοί τί κάνουν; Θέλουν να στερήσουν τη βόρεια Κύπρο από αυτά. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποια δικαιώματα υπάρχουν θα ληφθούν με ποσοστά του πληθυσμού. Όποια είναι τα δικαιώματα της νότιας Κύπρου θα τα πάρει. Αλλά χώρες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση προσπαθούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτές τις θάλασσες. Το πρόβλημα πηγάζει από εδώ», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού στο θέμα της ενέργειας με τις χώρες της Δύσης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό μπορεί να αξιολογηθεί. «Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανέναν από αυτούς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μπορεί να γίνει. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει και τρίτο. Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Όλα αυτά τα πλοία μας ξεκίνησαν σταδιακά τις εργασίες και συνεχίζουν», σημείωσε.

 
 
 
Μανώλης Καλατζής
protothema.gr

Τέλη Κυκλοφορίας 2020: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Πόσα θα πληρώσουμε φέτος






Τέλη Κυκλοφορίας 2020: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Πόσα θα πληρώσουμε φέτος
Τέλος στα σενάρια και στις θεωρίες για ανατροπές και αλλαγές για το ποσό που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 έβαλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έλαβαν εντολή να προχωρήσουν στην έκδοση των νέων τελών κυκλοφορίας με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Αυτό σημαίνει πως για τη φετινή χρονιά δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα καινούργια αυτοκίνητα των οποίων ο υπολογισμός γίνεται με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Σε μία προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ειδικά για τα παλαιά μεγάλου κυβισμού ΙΧ μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας ώστε να εντοπίσει τα προβλήματα και να προτείνει απαραίτητες αλλαγές.

Τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ το 2020

Στο τέλος του Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αν και συνήθως το υπουργείο δίνει παράταση.

Δείτε στην gallery το κόστος στα τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να πληρώσουμε φέτος:




11-4.jpg
01

Κάντε κλικ πάνω στα έγγραφα  να τα δείτε καθαρά.




Πηγή: Newsbomb.gr

Σε ισχύ από σήμερα oι αλλαγές στις πληρωμές με κάρτα και τις αγορές μέσω διαδικτύου - Τί πρέπει να γνωρίζετε

Σε ισχύ από σήμερα oι αλλαγές στις πληρωμές με κάρτα και τις αγορές μέσω διαδικτύου - Τί πρέπει να γνωρίζετε
Από σήμερα, Σάββατο, τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366 «για τις υπηρεσίες πληρωμών» (PSD 2) με κάρτες.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων).

Οι δύο βασικές αλλαγές στις συναλλαγές με κάρτες
Οι νέες αυτές απαιτήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, θα αφορούν τις ακόλουθες περιπτώσεις συναλλαγών:
  1. Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε απλά τις οδηγίες που θα δείτε στην οθόνη του τερματικού (POS).
  2. Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce). Θα απαιτείται από τον εκδότη της κάρτας (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ), η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.
Πιο συγκεκριμένα, για να επιτευχθεί η ισχυρή ταυτοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά παράγοντες ασφαλείας όπως ενδεικτικά δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e-banking, PIN κάρτας, Password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα SMS (SMS OTP), push notification στο κινητό τηλέφωνο, κ.λπ.

Οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες-καταναλωτές των τραπεζών έχουν λάβει ή θα λάβουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα λεπτομερή ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι συναλλασσόμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες καθώς έχει υπάρξει καλή προετοιμασία και η μετάβαση αναμένεται να είναι ομαλή.
11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές στις συναλλαγές με κάρτα
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με ενημερωτικό του υλικό έχει δώσει χρήσιμες απαντήσεις σε επίκαιρες ερωτήσεις για τις αλλαγές στις συναλλαγές με κάρτα.

1.Τι σημαίνει ισχυρή ταυτοποίηση πελατών;
Ο ισχυρός έλεγχος ταυτότητας πελατών είναι μια διαδικασία ελέγχου που πιστοποιεί τον κάτοχο της κάρτας και βασίζεται στη χρήση τουλάχιστον δύο στοιχείων από τις 3 παρακάτω κατηγορίες. Κάτι που ο χρήστης: Γνωρίζει μόνο εκείνος π.χ. κωδικός πρόσβασης ή PIN. Έχει στην κατοχή του συσκευή δημιουργίας κώδικα επαλήθευσης ταυτότητας, που είναι π.χ. η χρήση δακτυλικού αποτυπώματος. Δεν αρκεί δηλαδή, πλέον, μόνο η εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας (αριθμός κάρτας, ημερομηνία λήξης, τριψήφιος κωδικός ασφαλείας).
2.Πώς θα πραγματοποιούνται οι αγορές στο internet με κάρτα (e-commerce);
Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη, κατά την διάρκεια της αγοράς, θα πραγματοποιείται μέσω: κωδικών web/mobile banking (κάτι που ο πελάτης γνωρίζει) και SMS extraPIN ή push notification (κάτι που αποστέλλεται στον πελάτη). Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκειμένου να πραγματοποιείτε αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα, εντός της Ευρώπης, με κάρτες Τράπεζας (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) θα πρέπει να διαθέτετε κωδικούς web banking και να έχετε δηλωμένο στην Τράπεζα κινητό τηλέφωνο για τη λήψη extraPIN.
3.Πώς πραγματοποιείται μία συναλλαγή στο internet με κάρτα (e-commerce), με ισχυρή ταυτοποίηση;
Η διαδικασία ισχυρής ταυτοποίησης του πελάτη (Strong Customer Authentication - SCA) ισχύει για τις συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα με κάρτα σε χώρες εντός Ε.Ο.Χ. Την ώρα της πληρωμής, μετά την εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας, θα σας ζητηθεί να ταυτοποιηθείτε με τους εξής τρόπους: α)τους κωδικούς χρήστη, που χρησιμοποιείτε για την εισαγωγή στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας (web / mobile) και β) έναν μοναδικό κωδικό, που θα σας αποσταλεί με sms extraPIN ή push notification στο κινητό τηλέφωνο που έχετε δηλώσει
4.Η διαδικασία ισχυρής ταυτοποίησης (strong customer authentication - SCA) ισχύει για όλες τις κάρτες της Τράπεζας;
Η διαδικασία ισχυρής ταυτοποίησης ισχύει για όλες τις πιστωτικές, χρεωστικές, επαναφορτιζόμενες προπληρωμένες κάρτες
5.Η διαδικασία της ισχυρής ταυτοποίησης (SCA) του πελάτη, ισχύει για ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτα και σε χώρες εκτός του ΕΟΧ;
Όχι, ισχύει για συναλλαγές με κάρτα σε ηλεκτρονικά καταστήματα εγκατεστημένα σε χώρες εντός ΕΟΧ.
6.Μπορώ να πραγματοποιώ αγορές με κάρτα στο διαδίκτυο (e-commerce), χωρίς ισχυρή ταυτοποίηση;
Για συναλλαγές αξίας έως 30 ευρώ που πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο, δεν θα απαιτείται ισχυρή ταυτοποίηση μέχρι το ποσό των 100 ευρώ, σωρευτικά. Πέραν αυτού, θα πρέπει, υποχρεωτικά, να πραγματοποιείται συναλλαγή με ισχυρή ταυτοποίηση. Κάθε φορά που πραγματοποιείται συναλλαγή με ισχυρή ταυτοποίηση, μηδενίζεται το όριο των 100 ευρώ.
7.Το σωρευτικό όριο των 100 ευρώ, για συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα με κάρτα χωρίς ισχυρή ταυτοποίηση, ισχύει και σε χώρες εκτός ΕΟΧ καθώς και περιορισμός στο πλήθος των συναλλαγών κάτω των 30 ευρώ;
Όχι, ισχύει μόνο για συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα σε χώρες εντός ΕΟΧ και Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός στο πλήθος των συναλλαγών, παρά μόνο μέχρι το ποσό των 100 ευρώ σωρευτικά.
8.Το όριο των 100 ευρώ στις συναλλαγές με κάρτα σε ηλεκτρονικά καταστήματα μηδενίζεται και με τη χρήση της κάρτας σε συναλλαγή σε φυσικό κατάστημα;
Όχι, το όριο των 100 ευρώ ισχύει μόνο για συναλλαγές με κάρτες έως 30 ευρώ, που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικά καταστήματα και μηδενίζεται κάθε φορά που πραγματοποιείται μια συναλλαγή με ισχυρή ταυτοποίηση σε ηλεκτρονικό κατάστημα (e-commerce).
9.Έχω πιστωτική κάρτα με πρόσθετη κάρτα. Το όριο των 100 ευρώ ισχύει ανά πιστωτική κάρτα (κύρια ή πρόσθετη) και πως γνωρίζω τι ποσό απομένει για αγορές;
Ναι, το σωρευτικό όριο των 100 ευρώ, για συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα ισχύει ανά κάρτα (κύρια ή πρόσθετη). Δηλαδή, οι τέσσερις (4) κάρτες έχουν ευρώ 100 όριο εκάστη. Μόλις το όριο καλυφθεί, θα σας ζητείται η ισχυρή ταυτοποίηση στην επόμενη συναλλαγή σας.
10.Έχω πρόσθετη εταιρική χρεωστική, πιστωτική και προπληρωμένη κάρτα. Θα έχω κοινό όριο με τις υπόλοιπες πρόσθετες εταιρικές κάρτες των συναδέλφων μου για το ποσό των συναλλαγών χωρίς PIN;
Όχι, κάθε κάρτα έχει το δικό της όριο.
11.Πόσο ασφαλές είναι να καταχωρώ τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής, σε ηλεκτρονικό κατάστημα, στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιήσω αγορά με κάρτα;

Οι κωδικοί ηλεκτρονικής τραπεζικής (web/mobile) δεν καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά καταστήματα των εμπόρων. Οι κωδικοί καταχωρούνται σε ειδική σελίδα της Τράπεζας. Κάθε Τράπεζα εφαρμόζει συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και αναγνωρισμένα πρωτόκολλα ασφαλείας, που διασφαλίζουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σας, βάσει προδιαγραφών.


Με πληροφορία από το pronews.gr