Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως «χαλί» το κοινωνικό μέρισμα για να κρύψει από κάτω πολύ σκληρά και επώδυνα  μέτρα σε βάρος των πολιτών, όπως είναι η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.700 ευρώ από το 2019 και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Χθες έγινε πανικός στα δικαστήρια με σοβαρά επεισόδια, επέμβαση των ΜΑΤ και χημικά προκειμένου να αποτραπεί να βγουν σπίτια στο σφυρί. Είναι τα σπίτια που θα προστάτευε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το παράδοξο μάλιστα είναι πώς ακόμη και το κοινωνικό μέρισμα κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, αφού ολοένα και περισσότεροι που σπεύδουν να κάνουν αίτηση συνειδητοποιούν πώς απλά δεν είναι δικαιούχοι και το σύστημα του πετάει έξω ή η αίτηση τους απορρίπτεται. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 6 στις 10 αιτήσεις κόβονται. 

Εκεί λοιπόν που η κυβέρνηση πάει να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση και να δώσει παράταση ζωής στο αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια, έρχονται οι δανειστές και αξιώνουν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να εφαρμοστεί η μείωση στο αφορολόγητο από το 2019 αντί για το 2020 όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί εάν εκτιμηθεί στο μέσον της επόμενης χρονιάς ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί. 

Αυτό είναι ένα μόνο από τα θέματα που θα συζητήσουν στο ευρύτερο κεφάλαιο για τα δημοσιονομικά, απόψε από τις 18.00 στο ξενοδοχείο Hilton, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη και τα στελέχη των Θεσμών.  Αλλά, οι πληροφορίες λένε πώς η κυβέρνηση πιέζεται να φέρει ως το Μάιο στη Βουλή σχετική νομοθετική διάταξη.

Αν περάσει από την ελληνική πλευρά η απαίτηση των Θεσμών που υπάρχει στα σχέδια των κειμένων αυτό σημαίνει ότι το 2019 υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοστούν μαζί η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, μια κίνηση που θα μείωσει ως και κατά δύο συντάξεις το χρόνο τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων
.
Συνοπτικά, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ήδη ότι από 1.1.2019 μειώνονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από 18% ως 22% με παράλληλη πρόβλεψη «παγώματος» των συντάξεων μετά τις περικοπές έως το 2022. Η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάιο σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν στα ATM τις μειώσεις τον Δεκέμβριο του 2018, για τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019. 

Επίσης η κυβέρνηση έχει ψηφίσει επίσης στη Βουλή ότι από το 2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ, κάτι που φέρνει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο και όσοι αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα. Αν όμως υπογραφεί η πρόσθετη δέσμευση και ψηφιστεί και αυτή από τη Βουλή τότε η μείωση θα προβλέπεται ρητά ότι θα μπορεί να έρθει από το 2019 μαζί με τη μείωση των συντάξεων. 

Εν τω μεταξύ, μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων την Τετάρτη, η κυβέρνηση δέχεται πίεση να αρχίσουν άμεσα και οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων από την εφορία για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Μέχρι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προχωρούσαν σε κατασχέσεις σπιτιών για χρέη προς την εφορία παρά το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι κατασχέσεις λογαριασμών που φτάνουν σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ακόμη και τις 6.000 την ημέρα, δηλαδή 1.500 ανά συστημική τράπεζα.

Κι όλα αυτά γίνονται ενώ επιχειρήθηκε χθες να γίνουν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέσα σε κλίμα «πολεμικό» με ΜΑΤ, δακρυγόνα και ξύλο. Υπό τον ασφυκτικό κλοιό μεγάλης αστυνομικής δύναμης και παρά τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, χθες η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση, ενδίδοντας στις πιέσεις και αξιώσεις των δανειστών μας, ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς ακινήτων. 
Οι εξαγγελίες από την έκθεση της Θεσσαλονίκης και οι προεκλογικές υποσχέσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, όχι μόνο έσβησαν με μια μονοκονδυλιά, αλλά αντίθετα, με την είσοδο του νέου έτους, καταργείται και ο «νόμος Κατσέλη» στον οποίο βρήκαν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες πολίτες που μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα των μνημονίων βάζοντας έτσι λουκέτο στις επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες τους, κ.λπ. 
Όπως είπαμε στην αρχή όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να παρουσιάσει μία μαγική εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην σκληρή πραγματικότητα των σοβαρών προβλημάτων της κοινωνίας.  


Πηγή:pentapostagma.gr