29 Οκτωβρίου 2019

Δυτική Μακεδονία:Ερχονται βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη

Χαλάει ο καιρός! Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη
photo intime
Ο καιρός θα είναι βροχερός στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά ενώ ακραίες νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν, αρχικά στο Ιόνιο, στη συνέχεια στα ηπειρωτικά και προς το βράδυ στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, αναμένονται την Τετάρτη. 

Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως το μεσημέρι στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ από το μεσημέρι κι έπειτα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στα δυτικά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως σταδιακά θα γίνουν βόρειοι 3 έως 5 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις, που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν. Πιθανότητα βροχοπτώσεων υπάρχει προς το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς.

Καστοριά: Ξεναγήσεις στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Καστοριάς




Συνεχίζονται οι ξεναγήσεις στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο Καστοριάς για ένα ταξίδι στην Ιστορία και στη Φύση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Οι Ξεναγήσεις θα γίνουν τις Κυριακές 3, 10, 17 και 24 Νοεμβρίου και θα ξεκινούν στις 11 ακριβώς.Μεταξύ 11 και 12 θα κάνουμε περίπατο στα αλπικά λιβάδια και δάση της περιοχής που βρίσκεται το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. 

Παράλληλα με τον περίπατο στο δάσος θα γνωρίσουμε τις βουνοκορφές που βλέπει κανείς από το Πάρκο και θα μιλήσουμε για τις μάχες που διαδραματίστηκαν στην περιοχή κατά τον εμφύλιο πόλεμο.Στις 12 ξεκινάει η κυρίως ιστορική ξενάγηση. 

Γίνεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, όπου με τη βοήθεια αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών της εποχής θα μιλήσουμε για την ελληνική ιστορία από το Μακεδονικό Αγώνα μέχρι τον Εμφύλιο Πόλεμο. Κατόπιν, θα περιηγηθούμε στην Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας καθώς και στην έκθεση «Διαδρομές στη Φύση» που υπάρχουν στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.



ΕΡΤ Φλώρινας

Αμύνταιο: Πραγματοποιήθηκε η γιορτή πίτας στο Λέχοβο




Γιορτή Πίτας θα πραγματοποιήθηκε  στο Λέχοβο, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, στις 7 το απόγευμα, στην Κεντρική Πλατεία Λεχόβου, με διοργανωτή τον Ενωτικό Σύλλογο Λεχοβιτών «Ο Προφήτης Ηλίας».
Εθελόντριες -γυναίκες του χωριού θα παρασκεύασαν και διάθεσαν παραδοσιακές πίτες του Λεχόβου


ΟΑΕΔ: Έρχεται νέο πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο - Επιδότηση έως 15.000 ευρώ σε 3.000 άνεργους

ΟΑΕΔ: Έρχεται νέο πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο - Επιδότηση έως 15.000 ευρώ σε 3.000 άνεργους
Νέο πρόγραμμα με συμβουλευτική κατεύθυνση προς τους νέους ανέργους ηλικίας από 18 ως 29 ετών και στη συνέχεια καταβολή επιδότησης ως 15.000 ευρώ για να ανοίξουν την επιχείρηση που επιθυμούν αναμένεται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ μέσα στον Νοέμβριο.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News η επιδότηση θα φτάσει τα 15.000 ευρώ για 3.000 επιχειρηματικά πλάνα που θα πάρουν το πράσινο φως από τον ΟΑΕΔ.
Η καινοτομία του νέου προγράμματος είναι ότι ο ΟΑΕΔ μετά την συμβουλευτική κατεύθυνση που θα δώσει στους άνεργους θα τους καλέσει να καταθέσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα και μόνο τα πλάνα που θα κρίνει ο ΟΑΕΔ ότι έχουν επιχειρηματικό μέλλον θα πάρουν επιδότηση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα θα παρέχει συμβουλευτική στους άνεργους και θα υποστηρίζει τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Στάδια Τα στάδια του προγράμματος περιλαμβάνουν μέσω μιας πρόσκληση ενδιαφέροντος θα επιλέγουν οι άνεργοι οι οποίοι θα παρακολουθήσουν σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί από τους Εργασιακούς Συμβούλους του ΟΑΕΔ., οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τους άνεργους νέους στη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι ωφελούμενοι άνεργοι θα υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι επιχειρηματικές ιδέες θα αξιολογηθούν ως προς την ωριμότητά τους με βάση διαμορφωμένα κριτήρια και θα επιλεγούν οι 3.000 πιο ώριμες ιδέες σε ότι αφορά το επιχειρηματικό μέλλον.
Οι ωφελούμενοι θα καθοδηγηθούν και θα υποστηριχθούν από καθοδηγητές (coaches) ώστε να ετοιμάσουν και να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελικά επιχειρηματικά τους σχέδια.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου αυτού οι 3.000 άνεργοι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Θα επιδοτηθούν συνολικά 3.000 άνεργοι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, με ποσά μέχρι 15.000 ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι νέοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ.

Τα ποσά ανά κατηγορία καταβάλλονται στους δικαιούχους σε τρεις δόσεις ως εξής:
• η πρώτη δόση, ύψους 5.000 ευρώ καταβάλλεται µετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής,
• η δεύτερη δόση, ύψους 5.000 ευρώ καταβάλλεται µετά τη λήξη του α΄ εξαµήνου από την υπαγωγή και αφού διενεργηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος το ενδιάµεσο διάστηµα, στον οποίο διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης και
• η τρίτη δόση, ύψους 5.000 ευρώ καταβάλλεται µετά τη λήξη του β΄εξαµήνου από την υπαγωγή και αφού διενεργηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος το ενδιάµεσο διάστηµα, στον οποίο διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.







 
Απο το Dikaiologitika News

Κοινωνικό Μέρισμα: Αυτοί θα βρουν από 250 ευρώ & «πάνω» τα Χριστούγεννα στους λογαριασμούς τους (πίνακας)



Όλα δείχνουν ότι οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται στις αρχές Δεκεμβρίου. Το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και το ύψος των βοηθημάτων αποτελούν συνάρτηση της πορείας των δημόσιων εσόδων. Επιδίωξη ωστόσο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το Κοινωνικό Μέρισμα να έχει καταλήξει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός Δεκεμβρίου.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου έδωσε συνέντευξη και απάντησε τόσο για το Κοινωνικό Μέρισμα όσο και για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Ξεκινώντας με το Κοινωνικό Μέρισμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αν θα δοθεί καθώς η τελική απόφαση θα παρθεί εφόσον υπάρξει υπερπλεόνασμα, δηλαδή πλεόνασμα που θα ξεπερνάει τον στόχο. Σε αυτήν την περίπτωση θα διαλευκανθούν και τα κριτήρια και οι δικαιούχοι.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα υπάρξει υπερπλεόνασμα και μάλιστα θα είναι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το Κοινωνικό Μέρισμα.
Σχετικά με την κατανομή του Κοινωνικού Μερίσματος, τόνισε ότι η κατανομή θα ξεκινήσει από ομάδες με χαμηλά εισοδήματα ωστόσο και αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο καθώς εξαρτάται από το υπερπλεόνασμα.
Αναφορικά με τα τεκμήρια ανέφερε χαρακτηριστικά «Πρέπει να τελειώνουμε με τα τεκμήρια από τον υπολογισμό του εισοδήματος».
Για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί το Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους των θεσμών.
Ο βασικός σχεδιασμός είναι το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί:
– Στους χαμηλοσυνταξιούχους
– Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
ΤΙ «έγραφε» Η ΚΥΑ του 2018
Οι προϋποθέσεις βάσει της Κ.Υ.Α. Δ13/οικ./33475/1935/2018:
Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Κινητή περιουσία:
α) Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
β) Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.
Αναλυτικά, τα ποσά που δόθηκαν το 2018
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό (ένας ενήλικας μόνος)
  • Εισόδημα 0 – 5.000 ευρώ ενίσχυση 450 ευρώ
  • Εισόδημα 5.000 – 7.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ
  • Εισόδημα 7.000 – 9.000 ευρώ ενίσχυση 250 ευρώ
Δυο ενήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι χωρίς παιδιά)
  • Εισόδημα 0 – 7.500 ευρώ ενίσχυση 675 ευρώ
  • Εισόδημα 7.500 – 10.500 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ
  • Εισόδημα 10.500 – 13.500 ευρώ ενίσχυση 375 ευρώ
Δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος (π.χ. ζευγάρι με παιδί)
  • Εισόδημα 0 – 8.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ
  • Εισόδημα 8.750 – 12.250 ευρώ ενίσχυση 612 ευρώ
  • Εισόδημα 12.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 437 ευρώ
Τρία ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και δυο ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με δυο παιδιά)
  • Εισόδημα 0 – 10.000 ευρώ ενίσχυση 900 ευρώ
  • Εισόδημα 10.000 – 14.000 ευρώ ενίσχυση 700 ευρώ
  • Εισόδημα 14.000 – 18.000 ευρώ ενίσχυση 500 ευρώ
Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δυο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με τρία παιδιά)
  • Εισόδημα 0 – 11250 ευρώ ενίσχυση 1012.5 ευρώ
  • Εισόδημα 11.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ
  • Εισόδημα 15.750 – 20.250 ευρώ ενίσχυση 562 ευρώ.








aftodioikisi.gr

Ζάεφ: Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά το «βέτο» της ΕΕ




zaev_ar

»Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της» είπε ο Ζάεφ εξηγώντας ότι «υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης» - Προειδοποίησε ότι «αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι»

Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στην απεσταλμένη του euronews στα Σκόπια Έφη Κουτσοκώστα, ο Ζάεφ εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά τα Σκόπια δεν περίμεναν άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και να συνεχίσουν μαζί με την Αλβανία στον σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.




Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

Το «όχι» των Ευρωπαίων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προκλήθηκε από το βέτο της Γαλλίας για λόγους που έχουν να κάνουν με την ουσία της ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ, αλλά και άλλα αίτια -για παράδειγμα ο κίνδυνος να «πλημμυρίσουν» οι ευρωπαϊκές πόλεις με μετανάστες από την Αλβανία που ζητούν άσυλο στις χώρες της ΕΕ.

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η γαλλική πλευρά αρνήθηκε να συναινέσει όχι μόνο στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία αλλά και σε όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν είτε για αποσύνδεση (decoupling) των υποψηφιοτήτων των δύο γειτονικών μας χωρών με προώθηση του αιτήματος των Σκοπιανών αλλά ακόμη και για δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020.
Δείτε επίσης
.




protothema.gr