14 Ιουνίου 2016

Η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί καρδιακή νόσο, λέει ομάδα ερευνητών

Η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί καρδιακή νόσο, λέει ομάδα ερευνητών
  • 8







Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η χοληστερόλη δεν προκαλεί καρδιακή νόσο στους ηλικιωμένους και η προσπάθεια μείωσης της με στατίνες είναι χάσιμο χρόνου, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σε άρθρο που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ουφε Ραβνσκοφ, πρώην επίκουρο καθηγητή Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λουντ της Σουηδίας, επαναξιολόγησαν στοιχεία για σχεδόν 70.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται ως «κακή» χοληστερόλη και των πρόωρων θανάτων σε άτομα άνω των 60 ετών από καρδιαγγειακή νόσο. Παρατήρησαν ακόμα ότι το 92% των ανθρώπων με υψηλή χοληστερόλη ζούσαν περισσότερο.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν την επαναξιολόγηση των κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και της αθηροσκλήρωσης επειδή «τα οφέλη της θεραπείας με στατίνες έχουν υπερεκτιμηθεί».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανασκόπηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα που αμφισβητεί την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Ο καθηγητής Κολιν Μπαϊτζεντ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σημειώνει ότι η νέα μελέτη έχει «σοβαρές αδυναμίες και συνεπώς έχει καταλήξει σε εντελώς λάθος συμπέρασμα».

Ο καρδιολόγος Δρ Τιμ Τσικο προσθέτει ότι θα τον έπειθε περισσότερο μια τυχαιοποιημένη μελέτη όπου οι ασθενείς θα μείωναν την χοληστερόλη τους με στατίνες και μια ομάδα ελέγχου θα λάμβανε εικονική θεραπεία.

«Έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες που έχουν ελέγξει αν η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου δια της μείωσης της χοληστερόλης στα ηλικιωμένα άτομα και έχουν γίνει παρατηρήσεις αν αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Και οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι η μείωση της χοληστερόλης με φάρμακα όντως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στους ηλικιωμένους. Και αυτό το θεωρώ πιο συναρπαστικό από τα στοιχεία της νέας ανασκόπησης», σημειώνει ο Δρ Τσικο.

Επίσης το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας αμφισβητεί τη μελέτη επισημαίνοντας ότι η σχέση μεταξύ υψηλής LDL («κακής») χοληστερόλης και θανάτου των ηλικιωμένων είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, όλο και περισσότεροι παράγοντες καθορίζουν την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

«Δεν υπάρχει κανέναν στοιχείο στην παρούσα εργασία που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των συντακτών ότι οι μελέτες που εξέτασαν αμφισβητούν την άποψη ότι η LDL χοληστερόλη είναι μείζονα αιτία καρδιακής νόσου ή ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη μείωση της LDL χοληστερόλης στους ηλικιωμένους πρέπει να επανεξεταστούν» αναφέρει εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Ο Δρ Μαλκολμ Κεντρικ, μέλος της συντακτικής ομάδας της έρευνας παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα να τεθούν υπό κάποια αμφισβήτηση, αλλά τα χαρακτηρίζει «ισχυρά» και «διεξοδικά μελετημένα».

«Αυτό που διαπιστώσαμε στην λεπτομερή συστηματική μας ανασκόπηση είναι ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή LDL χοληστερόλη, τη λεγόμενη και ‘κακή’ χοληστερόλη, ζούσαν περισσότερο και είχαν λιγότερη καρδιακή νόσο» υπογραμμίζει.

Ο καθηγητής Σεριφ Σουλταν από το Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, που επίσης συμμετείχε στην ανασκόπηση, συμπληρώνει ότι η χοληστερόλη είναι ένα από τα «πιο ζωτικά» μόρια του σώματος και προλαμβάνει τις λοιμώξεις, τον καρκίνο, τον μυϊκό πόνο και άλλες παθήσεις στους ηλικιωμένους.

«Η μείωση της χοληστερόλης με φάρμακα για την πρωτοπαθή καρδιαγγειακή πρόληψη σε άτομα άνω των 60 ετών είναι πραγματικό χάσιμο χρόνου και πόρων, ενώ η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός τρόπος να πετύχεις καλή ποιότητα ζωής» υποστηρίζει.

Ως γνωστόν η αύξηση της χοληστερόλης αποδίδεται στην ανθυγιεινή διατροφή και ειδικότερα στην κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών, καθώς και στο κάπνισμα.

Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο αίμα, καθώς προσκολλάται στις λιποπρωτεΐνες και έχει σχετιστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερειακή αρτηριακή νόσος.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Tην Παρασκευή θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμοί των Πανελλαδικών

Tην Παρασκευή θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμοί των Πανελλαδικών

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
Tο πρωί της Παρασκευής θα αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια οι βαθμοί των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Μία μέρα νωρίτερα την Πέμπτη 16 Ιουνίου θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε στα λύκεια το υπουργείο Παιδείας, αναφέρει ότι οι καταστάσεις με τις βαθμολογίες θα αποσταλούν το πρωί της Παρασκευής, ώστε οι βαθμοί να αναρτηθούν μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σε όλα τα σχολεία καθώς και στον ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών θα πρέπει να γίνει η κατάθεση των μηχανογραφικών, ενώ οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ανακοινωθούν μετά τις 22 Αυγούστου.

 
 
Πηγή: | iefimerida.gr

"Καταδίκη" αθώωση του Γεωργίου "του Γιωργάκη" της ΕΛΣΤΑΤ για το «φουσκωμένο έλλειμμα» που μας οδηγήσε στα δόντια των τοκογλύφων και του ΔΝΤ

Φωτο: FTEROGRAFOS
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δίκη (διήρκεσε δύο ημέρες) για τον πρώην ισχυρό άνδρα της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που αφορούσε την υπόθεση για την παραπομπή του για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου αναφορικά με το «πλαστό» έλλειμμα.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Ανδρέας Γεωργίου καταδικάστηκε με ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, λόγω πρότερου έντιμου βίου.
Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Μάρτυρές του ήταν δύο στελέχη της EUROSTAT και μια διευθύντρια λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο δεν έπεισαν το δικαστήριο, καθώς όλα τα επιχειρήματά τους «αποκρούστηκαν» από τη δικηγόρο Άρτεμις Διδίλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δικαστικές περιπέτειες δεν σταματούν εδώ, αφού σε βάρος του έχει κατατεθεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον άλλοτε Διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαο Στρόμπλο.
Πηγή: crashonline.gr

«Τι άλλο μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας;» Ο ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ;



Μετά την στάση που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας -ψηφίζοντας όλα όσα κατήγγειλε με λύσσα και ακόμα περισσότερα-, θα έχετε ακούσει πολλούς να λένε «ο Τσίπρας προσπάθησε αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα» ή «Τι άλλο μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας;».


Θα σου πω εγώ τι μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας:
Ο Τσίπρας μπορούσε να παραιτηθεί.
Ο Τσίπρας μπορούσε να παραιτηθεί. Μπορούσε να δηλώσει παραίτηση, να πει πως στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να είναι σεβαστή η άποψη των πολιτών μετά από δημοψήφισμα, και να ενημερώσει όλους τους πολίτες του πλανήτη πως η Ελλάδα δεν είναι δημοκρατία αλλά προτεκτοράτο.
Το περασμένο καλοκαίρι, πάρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από το κόμμα.
Είτε τους συμπαθείς, είτε τους αντιπαθείς, είτε συμφωνείς μαζί τους, είτε διαφωνείς, αυτή ήταν μια τίμια στάση.
Εγώ τουλάχιστον τους το αναγνωρίζω.
Ο Τσίπρας προτίμησε την καρέκλα.
Υπάρχει, βέβαια, η φιλολογία πως ο Τσίπρας εκβιάστηκε για να παραδοθεί.
Μάλιστα, κάποιοι λένε πως ο Τσίπρας εκβιάστηκε και για να μην παραιτηθεί.
Δηλαδή, ο Τσίπρας -σε κάθε περίπτωση- είναι μια άβουλη μαριόνετα. Εκβιάζεται για όλα.
Ο Τσίπρας είναι τηλεκατευθυνόμενος. Τον κουνάνε και τον πάνε όπου θέλουν. Του λένε και τι να πει. Οι εκβιαστές είπαν στον Τσίπρα να πει πως το δικό του Μνημόνιο ήταν καλύτερο από τα προηγούμενα.
Αυτοί που λένε «ο Τσίπρας προσπάθησε αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα» ή «Τι άλλο μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας;» δεν δικαιολογούν τον Τσίπρα.
Τον εαυτό τους δικαιολογούν. Την δική τους ανυπαρξία.
Βολεύτηκαν κάπου -τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση- και ξέχασαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει, ως κυβέρνηση, τα ίδια με την Νέα Δημοκρατία.
«Αφού τώρα έχουμε εμείς την κουτάλα, όλα είναι μια χαρά, και οι άλλοι να πάνε να ψοφήσουν». Λογική ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΣΟΚ. Μπορεί και χειρότερος από το ΠΑΣΟΚ, θα δείξει.
Αυτοί οι άνθρωποι ήταν στον δρόμο και διαδήλωναν με πάθος για την κατάργηση του Μνημονίου, για την διαγραφή του χρέους, για την αξιοπρέπεια και άλλα πράγματα που τώρα έχουν ξεχάσει.
Μάλιστα, ήταν λυσσασμένοι με τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά που ξεπουλούσαν την Ελλάδα.
Εγώ δεν καταλαβαίνω τι διαφορά έχουν αυτοί οι αριστεροί -όπως αυτοπροσδιορίζονται- από τους δεξιούς που ψήφισαν Σαμαρά.
Και ο Σαμαράς εκβιάστηκε. Ήθελε ο Σαμαράς να περάσει Μνημόνιο; Αντιμνημονιακός ήταν και ο Σαμαράς, αν θυμάστε. Σαν τον Τσίπρα.