01 Σεπτεμβρίου 2019

Σχολεία: Η μεγάλη επιστροφή χιλιάδων μαθητών! Όσα πρέπει να ξέρετε

Σχολεία: Η μεγάλη επιστροφή χιλιάδων μαθητών! Όσα πρέπει να ξέρετε
Φωτογραφία Αρχείου: Intime
Τα… κεφάλια μέσα! Χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται σιγά-σιγά να επιστρέψουν στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κάτι που θα γίνει την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου του 2019. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την πλήρωση μεγάλου ποσοστού των κενών θέσεων εκπαιδευτικών πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της επικράτειας.

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου στο πλαίσιο της σωστότερης προετοιμασίας της έναρξης της σχολικής χρονιάς προγραμμάτισε συναντήσεις με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Η πρώτη συνάντηση, με τη ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε προχθές, Παρασκευή, σε «καλό κλίμα», όπως σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ, Θανάσης Κικινής, ενώ η συνάντηση με την ΟΛΜΕ είναι προγραμματισμένη για αύριο, Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, γύρω στις 30.000 δηλαδή, με τις 19.000 περίπου να αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η ηγεσία του υπουργείου πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση που είχε ήδη με το προεδρείο της ΔΟΕ εμφανίστηκε καθησυχαστική και ξεκαθάρισε ότι στόχος αποτελεί να καλυφθεί το 70% των κενών με την πρώτη «φουρνιά» προσλήψεων αναπληρωτών, πριν μπουν στις αίθουσες οι μαθητές. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν 5-6 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται, ότι οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων θα γίνουν με βάση τους περσινούς πίνακες και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – δήλωσης περιοχών προτίμησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://opsyd.sch.gr/ λήγει αύριο, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Δίχρονη προσχολική στα σχολεία

Για το σχολικό έτος 2019-20, η δίχρονη προσχολική αγωγή θα λειτουργήσει σε 103 δήμους, ενώ για 13 δήμους μετατέθηκε η εφαρμογή του μέτρου για το επόμενο σχολικό έτος (2020-21).
«Εξ αρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, από την ηλικία των 4 ετών», είχε αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι «η απελθούσα κυβέρνηση δεν έδινε απαντήσεις και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε προβλέψει τρόπους επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εφαρμογή της ρύθμισης».

Μεταφορά μαθητών στα σχολεία

Για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο μερίμνησε, προσθέτοντας διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με αυτήν, δίνεται παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2020 (από 30 Ιουνίου 2019 που ίσχυε) στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών, κατ εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, ώστε να αναθέσει την εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαγωνισμών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να παρατείνει έως τις 30-6-2020, την εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30-6-2019, σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση. σχολεία

Στο «μικροσκόπιο» τα προγράμματα σπουδών και στοχευμένες παρεμβάσεις

Η υπουργός Παιδείας, έχει αναφέρει σε συνέντευξη ότι ήδη μελετάται ένα νέο πρόγραμμα σπουδών από το Δημοτικό έως το Λύκειο. Βασικό στοιχείο του προγράμματος σπουδών θα είναι ο εμπλουτισμός του με νέες εκπαιδευτικές θεματικές: εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλο, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, διατροφή και υγιεινή, είναι μερικές από αυτές.
Επίσης, η κ. Κεραμέως έχει τονίσει ότι θα καθιερωθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από τις τάξεις του γυμνασίου, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες των μαθητών.
Στο λύκειο, οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν χαρακτηρίζονται από την ηγεσία του υπουργείου «στοχευμένες». Από τη μία, αφορούν το Εθνικό Απολυτήριο και τις προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη. Από την άλλη, στόχος είναι να ενισχυθεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής, καθώς επίσης και η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) –κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά— και ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) –ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακά δικαιώματα, κ.ά στα σχολεία.

Νομοθετικό έργο

Η ηγεσία του υπουργείου εργάζεται ήδη σε παράλληλους άξονες νομοθετικής παρέμβασης, που αφορούν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί σαφής ο χρόνος κατάθεσης των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων, καθώς, όπως σημειώνεται από το υπουργείο, αυτός θα καθοριστεί σε μεγάλο μέρος από την πορεία της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τον γενικότερο κυβερνητικό προγραμματισμό.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για το πώς λειτουργούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και λήγει την 21η Ιουνίου του 2020.
Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα ανοίξουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Σχολεία: Τα τρία τρίμηνα

Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία τρίμηνα.
Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Ποιες αργίες είναι κλειστά τα σχολεία

Οι αργίες μέχρι το τέλος του 2019 έχουν ως εξής:
– Εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» 28 Οκτωβρίου 2019, Δευτέρα.
– Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2019, Τετάρτη.
– Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2019, Πέμπτη.
– Πρωτοχρονιά 1 Ιανουαρίου 2020, Τετάρτη.





Φωτογραφίες αρχείου: Intime.
 Newsit

Πρωτοφανείς φιλοτουρκισμός: Η Ρωσία χαιρέτισε τη νίκη των Τούρκων έναντι των Ελλήνων το 1922


Η 30ή Αυγούστου είναι η μεγαλύτερη εθνική εορτή της Τουρκίας, με εκδηλώσεις σε όλη την τουρκική επικράτεια και στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. Είναι η ημερομηνία της τελικής επίθεσης των δυνάμεων του Κεμάλ Ατατούρκ κατά του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, η οποία έληξε με νίκη των Τούρκων, την οπισθοχώρηση των ελληνικών δυνάμεων και στη συνέχεια την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού.

Αυτήν την ημερομηνία και την επέτειο τιμά η ρωσική ομοσπονδία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού με επίσημη ανάρτηση στο Facebook χαιρετίζεται η νίκη της 30ής Αυγούστου και επισημαίνεται: «Στις αρχές του 1920 οι δύο λαοί του νέου κράτους της Σοβιετικής Ρωσίας (σ.σ.: περίοδος Λένιν) και του τουρκικού λαού υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ (σ.σ.: μετέπειτα Ατατούρκ) πολέμησαν τις κατοχικές δυνάμεις που απείλησαν την εθνική τους ανεξαρτησία. Ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ο ένας λαός υποστήριξε τον άλλον.

Η εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε την περίοδο εκείνη προσέδωσε ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεών μας».

Είναι πρωτόγνωρη αυτή η έξαρση φιλοτουρκισμού της ρωσικής διπλωματίας και μάλιστα σε επίσημο επίπεδο, η οποία εισπράττεται πολύ θετικά από τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως δείχνουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τουρκίας.

Η φιλοτουρκική αυτή έξαρση έρχεται να συμπληρώσει τη σταδιακή επιδείνωση των σχέσεων Μόσχας – Αθήνας, τα τελευταία χρόνια. Η αρνητική πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων άρχισε πολύ νωρίτερα και έλαβε διαστάσεις μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών και πολιτών από την Ελλάδα που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας (σ.σ.: περίοδος της Συμφωνίας των Πρεσπών).

Το μεγαλύτερο όμως «χτύπημα» στις ελληνορωσικές σχέσεις προήλθε από την παραχώρηση «Αυτοκεφάλου» στην ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Αν και είναι αναφαίρετο δικαίωμα τόσο των Oυκρανών ορθοδόξων όσο και του Πατριαρχείου να ζητηθεί και να παραχωρηθεί το «Αυτοκέφαλον», εντούτοις τα σχέδια της Μόσχας για την υπαγωγή των Ουκρανών ορθοδόξων στο Πατριαρχείο πασών των Ρωσιών απέτυχαν.

Κατόπιν τούτου, το ρωσικό πατριαρχείο προχώρησε στη λήψη μέτρων κατά του Φαναρίου αλλά ακόμη και σε ίδρυση Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ερχόμενο σε απευθείας σύγκρουση με την εκκλησιαστική οντότητα της ίδιας της Aρχιεπισκοπής Κύπρου.

Το τελευταίο σύμπτωμα, με την επίσημη ανάρτηση στο Facebook του γενικού προξενείου της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη και άρα της ρωσικής διπλωματίας με τον χαιρετισμό της στρατιωτικής επιτυχίας των Τούρκων κατά του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, σηματοδοτεί ένα νέο βήμα στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και μάλιστα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο όπου η Εγγύς και Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει συνολικά μείζον πρόβλημα ασφαλείας και σταθερότητας.

ZOUGLA

Καστοριά: Συνελήφθη 23χρονος αλλοδαπός για κλοπή κινητού – Είχε πάνω του και δεύτερο κλεμμένο!



Χθες (31-08-2019) το πρωί στην Καστοριά, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, συνέλαβαν 23χρονο αλλοδαπό, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα είχε αφαιρέσει πρωινές ώρες της ιδίας, κινητό τηλέφωνο από 57χρονο ημεδαπό, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Επιπλέον, βρέθηκε στην κατοχή του 23χρονου και δεύτερο κινητό τηλέφωνο του οποίου την κατοχή δε μπόρεσε να δικαιολογήσει και κατασχέθηκε.
Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς.



fouit.gr

Η ορκωμοσία του νέου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου-(φωτογραφίες)





  1.  
  2. Η τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, στο χώρο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης:
Δείτε πολλές φωτογραφίες



Η τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, στον χώρο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

  9






kozanimedia.gr