17 Οκτωβρίου 2017

Ποιο είναι το «ελληνικό τσάι», γνωστό και ως «βότανο της αθανασίας»;

"Biokott" Bioflorina Βότανα-Παραδοσιακά προιόντα- Χειροποιητες μαρμελάδες -Γλύκα κουτατιού-Λικέρ

Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα..

Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και το χρησιμοποιούν – όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι – τόσο στη μαγειρική, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική, Salvia officinalis) αναπτύσσεται στις μεσογειακές χώρες και το όνομα του Salvia  προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει «σώζω» ή «θεραπεύω». Έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη. Σε αρχαίες εποχές το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να αυξήσουν τη γονιμότητα των γυναικών και για να διώχνουν τα κακά πνεύματα κτλ. Στις περιοχές της Μεσογείου αποξηραίνεται και πίνεται ως αφέψημα, το γνωστό φασκόμηλο

Είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι, το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.
Αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο.

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού ενώ θεωρείται και μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.

Το έλαιο από φασκόμηλο διεγείρει την ανανέωση των δερματικών κυττάρων και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητα για την καθημερινή αναγέννηση των κυττάρων. Αυτή η διαδικασία ανανέωσης βοηθά στην ελαχιστοποίηση και την καθυστέρηση της εμφάνισης των ρυτίδων του προσώπου. Το έλαιο από φασκόμηλο βοηθά στη βελτίωση της ακμής και του σκασμένου δέρματος, καθώς και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος και της ψωρίασης. Το έλαιο αυτό προστίθεται συχνά σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος (αποσμητικά και αντιμυκητιασικές κρέμες) εξαιτίας των στυπτικών του ιδιοτήτων. Μπορεί επίσης να προστεθεί στο σαμπουάν για την καταπολέμηση της πιτυρίδας ή να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. Τα προϊόντα που περιέχουν έλαιο από φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσουν τα αδύναμα ή εύθραυστα μαλλιά. Το φασκόμηλο βοηθά το σώμα να ελέγξει καλύτερα τις εκκρίσεις φυσικών ελαίων (σμήγματος), τα οποία οδηγούν σε λιπαρά μαλλιά. Κάνοντας απαλό μασάζ με έλαιο φασκόμηλου απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής, μπορείτε να αυξήσετε τη ροή του αίματος προς τους θύλακες των τριχών, το οποίο ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και ελαχιστοποιεί την απώλειά τους.

Πάντως η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση γιατί υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηρίασης από υπερβολική χρήση που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φυτό.
tromaktiko


"Biokott" Bioflorina Βότανα-Παραδοσιακά προιόντα- Χειροποιητες μαρμελάδες -Γλύκα κουτατιού-Λικέρ

Τα «στοιχειωμένα» χωριά της Καστοριάς! Κρανιώνας...ΒΙΝΤΕΟ

.

Το πλινθόκτιστο «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας!

Εικόνες που συγκλονίζουν από το οδοιπορικό του Life-Events.gr, που αναδημοσιέυει το  fyllokaiftero1.blogspot.com, σε έναν τόπο που... αργοσβήνει με αξιοπρέπεια.

Επιμέλεια: Θένια Μυλωθρίδου

Τους έχουν αποδώσει ουκ ολίγους χαρακτηρισμούς... Στοιχειωμένα χωριά, φαντάσματα, χωμάτινα, ερειπωμένα και πολλούς άλλους. Βρισκόμαστε πίσω από τα βουνά του Βιτσίου, ανάμεσα στη Φλώρινα και την Καστοριά, στον ξεχασμένο κόσμο των Κορεστείων. Εκεί, στα όρια της κοιλάδας του Δαδοπόταμου, ξεδιπλώνεται ένα μοναδικό σκηνικό, που αποτελείται από μια συστάδα ορεινών πλίθινων οικισμών, που όμοιούς τους, δε συναντάς πουθενά στην Ελλάδα. Ανω και Κάτω Κρανιώνα, Χάλαρα, Μελάς, Μακροχώρι, Μαυρόκαµπος, Αγιος Αντώνιος, Γάβρος, Κώττας και Βατοχώρι. Το καθένα έχει να σου διηγηθεί τη δική του ιστορία, από χρόνια παλιά, την εποχή της τουρκοκρατίας, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Εμφύλιο. Η αρχιτεκτονική τους είναι ιδιαίτερη ενώ το πολιτισμικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν έντονο.
Κρανιώνα: Το χωριό που γυρίστηκε ταινία του Παντελή Βούλγαρη
Το Life-Events.gr κάνει στάση στην Κρανιώνα... Μία μισογυρμένη πινακίδα σηματοδοτεί ότι φτάσαμε στον προορισμό μας. Εδώ δε δεις τσιμέντα, ούτε λαμαρίνες, ούτε σκουριασμένα σίδερα. Θα μυρίσεις το χώμα, το ξύλο και τη φύση, θα ακούσεις τα πουλιά και τον ήχο του γάργαρου νερού και θα αντικρίσεις τα καφεκόκκινα απομεινάρια του πηλού, που αντιστέκονται σθεναρά στο χρόνο και τη βροχή. Σπίτια που φτιάχτηκαν με τα χέρια, με κοκκινόχωμα που ψήθηκε στον ήλιο, άχυρο και ψυχή, στέκονται ακόμη εκεί, ερειπωμένα, μα όρθια, αρκετά εκ των οποίων σε αρκετά καλή κατάσταση.
Η διάταξή τους είναι σοφή... Οι τοίχοι στηρίζονταν σε πέτρινη θεμελιοδομή και ενισχύονταν με ενδιάμεσες ξυλοδεσιές ενώ οι χώροι είχαν μεταξύ άλλων, σάλα, πλακόστρωτο ισόγειο, ενσωματωμένο στάβλο και ξύλινη σκάλα, που οδηγούσε στους πάνω ορόφους με τα σανιδένια πατώματα.
Η Κρανιώνα αποτελείται από δύο «μαχαλάδες», την Ανω και την Κάτω, που τους χωρίζει το ένα από τα δύο ποτάμια της λεκάνης που συμβάλλουν στην τοποθεσία «Σμέση», για να αποτελέσουν το βασικό βραχίονα του μεγαλύτερου ποταμού της Μακεδονίας, του Αλιάκμονα. Η παλιά της ονομασία ήταν Drenoveni ενώ εγκαταλείφθηκε πολύ περισσότερο από μισό αιώνα.  Πρόκειται για έναν ορεινό οικισμό, σε υψόμετρο 810 μέτρων, με πληθυσμό 5 κατοίκων το 2011, 8 κατοίκων το 2001 και 1.200 χριστιανών ορθοδόξων το 1878.
Κόσμημα του χωριού, μέχρι και σήμερα, είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Πάνω Κρανιώνα που χτίστηκε  πριν το 1864. Το τετράγωνο καμπαναριό της, οι τοίχοι και το κόκκινο χρώμα των κεραμιδιών, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό σε ένα καταπράσινο τοπίο. Αραγε πώς ήταν τούτος ο τόπος, όταν κάποτε έσφυζε από ζωή;
Μοναδική παρηγοριά από το 1999 αποτελούν οι διάφορες συναυλίες που διοργανώνονται κάθε Αύγουστο στο λόφο γύρω από την εκκλησία και σίγουρα είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο που ο Παντελής Βούλγαρης είχε επιλέξει το συγκεκριμένο χωριό με τα πλίθινα σπίτια για την κινηματογραφική του ταινία «Ψυχή βαθιά» που γυρίστηκε το 2009.
Με πληροφορίες από lovatsis.net, wikipedia.org

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ - Ο ΤΡΑΜΠ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΩΣ "ΚΟΠΕΛΙΤΣΑ"- ΕΣΧΑΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ

Βλέπουμε αυτή την  φωτογραφία μας κόστισε 2,4 δισ. δολάρια

Βλέπουμε σε αυτή την  φωτογραφία που μας κόστισε 2,4 δισ. δολάρια, το χέρι του Α.Τσίπρα το χαμόγελο, την στάση -γλώσσα του σώματος τα οποία συνηγορούν προς αυτό που αναφέρεται στον τίτλο.

Είναι "αυτό το πράγμα" χειραψία και ύφος αρχηγού κράτους;

Ορθά έγραψαν άλλα σάϊτ για την συμπεριφορά του "Πρωθυπουργού" στο ταξίδι του στην Αμερική  <<Πάλι μας έκανε ρόμπα ο Α.Τσίπρας


Αυτή η φωτογραφία μας κόστισε 2,4 δισ. δολάρια

Αυτή η φωτογραφία μας κόστισε 2,4 δισ. δολάρια


Αυτή η φωτογραφία μας κόστισε 2,4 δισ. δολάρια

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αυτή που βλέπετε είναι η ακριβότερη φωτογραφία στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Για τη... λήψη της, η Ελλάδα θα δώσει 2,4 δις - που αφορούν στην αναβάθμιση του στόλου των F-16 - και αρκετές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και δεν θα πάρει απολύτως τίποτα. Κανένα επωφελές αποτέλεσμα για κάποιο ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Όποιος παρακολούθησε την κοινή συνέντευξη τύπου του Donald Trump με τον Αλέξη Τσίπρα θα κατάλαβε ότι σε κάθε ευκαιρία - και με όλους τους πιθανούς τρόπους - ο Trump αναφερόταν στην προσήλωση της Ελλάδας στις αμυντικές δαπάνες και στην αναβάθμιση του στόλου των F-16. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.
Μέχρι και το «κοστολόγιο» έβγαλε για τη συμφωνία αναβάθμισης του ελληνικού στόλου, λέγοντας ότι θα φτάσει τα 2,4 δισ. δολάρια, ενώ σε άλλη ευκαιρία τόνισε ότι η ίδια συμφωνία θα δώσει νέες θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς. Αυτό ήταν το μεγάλο deal της συνάντησης. Την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα πέφτει με ρυθμούς χελώνας, μισθούς πείνας και θέσεις μερικής απασχόλησης, εμείς δίνουμε 2,4 δις και φροντίζουμε για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Δεν είναι επίσης, τυχαίο, ότι αμέσως μετά την αναφορά στο deal για τα αεροσκάφη ο Trump «επιβεβαίωσε» την υποστήριξη στο θέμα του χρέους. Σαν να λέει, «μου δίνετε 2,4 δις και σας δίνω κάτι που έτσι και αλλιώς θα σας έδινα».

Γι' αυτό και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ευγνώμων (;) με αποτέλεσμα να δίνει με τη σειρά του τις, προβλεπόμενες σε τέτοιες περιπτώσεις, «υποσχέσεις» για στήριξη στα θέματα που μας απασχολούν, όπως είναι η ελάφρυνση του χρέους και οι επενδύσεις. Οι υποσχέσεις είναι το μοναδικό που πήραμε

Προσοχή, όμως. Ο Donald Trump δήλωσε ότι θα υποστηρίξει «μία υπεύθυνη ελάφρυνση» του χρέους και όχι μία οποιαδήποτε ελάφρυνση. Εξέφρασε, στην ουσία, την πάγια θέση – και τίποτα παραπάνω - των ΗΠΑ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, την οποία βέβαια προωθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος μας έκλεισε το μάτι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες, επί της ουσίας όμως επιχειρηματικές συμφωνίες, που να μπορούν τουλάχιστον να ειπωθούν, δεν υπάρχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο D. Trump ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα συγκεκριμένα για το αν προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό. Και βέβαια, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε τη τεράστια σημασία της επένδυσης και διαβεβαίωσε για την υλοποίηση του έργου.

Μας χτύπησε και φιλικά στην πλάτη, λέγοντας ότι όταν ξεπεράσουμε τα οικονομικά προβλήματα θα μεγαλουργήσουμε. Όπως θα έκανε, δηλαδή, κάθε ισχυρός οικοδεσπότης που θα ήθελε να προσφέρει κάτι στον αδύναμο επισκέπτη του, χωρίς στην πραγματικότητα να δώσει ή να δεσμευθεί για τίποτα.
Έγινε, επίσης, πολύς λόγος και για τις ενεργειακές επενδύσεις, όλες όμως έχουν δρομολογηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση (πλωτός σταθμός Αλεξανδρούπολης, αγωγοί TAP, και IGB). Έγιναν επαφές, ασφαλώς αυτό είναι σημαντικό, αλλά από τις δηλώσεις που ακολούθησαν δεν φαίνεται να υπήρξαν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ευελπιστούμε να γίνουμε ενεργειακός κόμβος είπε ο κ. Τσίπρας, προσφέροντας άλλη μία αφορμή στον κ. Trump να... νιώσει ευγνωμοσύνη, αφού οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πύλη για να πουλήσουν το σχιστολιθικό αέριο στην Ευρώπη.

Όλα καλά λοιπόν για τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες στον «Κήπο των Ρόδων» του Λευκού Οίκου, όλα καλά και για τον κ. Τσίπρα, αφού διαπίστωσε τελικά ότι «η προσέγγιση του κ. Trump μπορεί να μοιάζει μερικές φορές διαβολική αλλά γίνεται για καλό».



Ζ. Κωνσταντοπούλου: "Εχουμε δικτατορία. Λιγούρια της εξουσίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ...

Ζ. Κωνσταντοπούλου: "Εχουμε δικτατορία. Λιγούρια της εξουσίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ...

ΤΟ CNN…ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΡΑΜΠ: «Να μην μας βρει αυτό το κακό» (VIDEO)


  «Τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τσίπρας βρίσκει τον εαυτό του μεταξύ του κλαμπ των παγκόσμιων ηγετών που ελπίζουν να «μπαλώσουν» τις προ της εκλογής του επικρίσεις τους για τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία, ο οποίος ωστόσο είναι γνωστός για την μνησικακία του και το γεγονός ότι θυμάται την παραμικρή λεπτομέρεια»

TSIPRAS-TRAMP


Τα όχι ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ θυμάται το αμερικανικό δίκτυο CNN, ενόψει τις επικείμενης συνάντησης των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον.


«Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καθίσει για συζητήσεις με τον αριστερό Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα βρεθεί τετ-α-τετ με τον άνθρωπο που έναν χρόνο πριν προειδοποιούσε τους πολίτες της χώρας του ότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει ένα «κακό» κράμα ιδεών που δεν έχει καμία θέση στη δυτική δημοκρατία», αναφέρει το άρθρο, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο.


«Τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τσίπρας βρίσκει τον εαυτό του μεταξύ του κλαμπ των παγκόσμιων ηγετών που ελπίζουν να «μπαλώσουν» τις προ της εκλογής του επικρίσεις τους για τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία, ο οποίος ωστόσο είναι γνωστός για την μνησικακία του και το γεγονός ότι θυμάται την παραμικρή λεπτομέρεια», συνεχίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως ο Τραμπ βρίσκει στον Τσίπρα έναν σοσιαλιστή ηγέτη του οποίου η χώρα για πολλά χρόνια έχει βασιστεί στη διεθνή οικονομική υποστήριξη λόγω της ασφυκτικής κρίσης χρέους της χώρας. Κάτι που σίγουρα συμμερίζεται ελάχιστα ο Τραμπ ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι οι χώρες πρέπει να σηκώνουν μόνες τους το βάρος των υποθέσεών τους.

 Το βίντεο, εδώ.

«Ωστόσο, δεδομένης της όσο και αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, ο Τραμπ βρίσκει στον Τσίπρα έναν πρόθυμο εταίρο αναφορικά με την ασφάλεια, σε μια στιγμή που η περιοχή αντιμετωπίζει βαθιά αστάθεια», υπογραμμίζεται.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι παλιές δηλώσεις Τσίπρα για τον Τραμπ -όπου, ερωτηθείς αν θα ήθελε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ευχηθεί «να μην μας βρει αυτό το κακό»- θα μπορούσαν να αναδυθούν στην επιφάνεια από τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα απευθύνουν ερωτήσεις στους δύο ηγέτες στο τέλος της συνάντησής τους.


Τo CNN τονίζει πάντως ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μπαρά Ομπάμα στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει πιο ήπιους τόνους αναφορικά με τον διάδοχο του προσκεκλημένου του.

 Το βίντεο εδώ.


Τότε είχε πει: «Για να είμαι ειλικρινής, γνωρίζω ελάχιστα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τον έμαθα από τον επιθετικό του τρόπο και τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίστηκε μερικές αντισυμβατικές θέσεις κατά την προεκλογική



Πηγή

EΡΩΤΗΣΗ «ΚΕΝΤΑ» στον Τσίπρα που τον ΞΕΒΡΑΚΩΣΕ! ΤΡΑΜΠ: Αν ήξερα ότι είχε πει έτσι για μένα πριν τη συνάντηση θα…




Χαμός με την πρώτη ερώτηση στον Τσίπρα

Ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα: 
Τον Μάρτιο του ’16 είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του Τραμπ μακάρι να
μη συμβεί αυτό το κακό. 
Τώρα μετά την συνάντηση τι λέτε;»

Ο Ντόναλντ Τραμπ διακόπτει και λέει: 

«Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την συνάντηση»!





Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: 
«Η προσέγγισή του στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό. 
Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετική δύναμη. 
Σας διαβεβαιώνω πως η συνάντηση ήταν γόνιμη και δεν αισθάνθηκα στιγμή να απειλούμαι».





.



epilekta.com