Την απόφασή της να κλείσει το ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος στου Ρέντη και να αποχωρήσει από την παραγωγική δραστηριότητά της στην Ελλάδα έλαβε η γερμανική εταιρία BSH. Η πολυεθνική είχε από καιρό σχεδιάσει την αποχώρησή της και τη μεταφορά της παραγωγής της στη γειτονική Τουρκία.

Η διοίκηση της πολυεθνικής ενημέρωσε τους επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της ότι η μονάδα της στην Ελλάδα (BSH Οικιακές Συσκευές Α.Ε. – πρώην Πίτσος) θα λειτουργήσει έως τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα κλείσει (ύστερα από 153 χρόνια λειτουργίας), καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του ομίλου.
Στην εταιρία απασχολούνται πλέον 200-250 εργαζόμενοι, για τους οποίους έχει ήδη δρομολογηθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την αναστολή λειτουργίας. Το πρόγραμμα άρχισε στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου.

Το πακέτο της εθελούσιας εξόδου που δίνει η εταιρία στους εργαζομένους της προβλέπει, εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, την παροχή 4.000 ευρώ για καθένα έτος εργασίας στην εταιρία. Επίσης, το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσφέρει έναν χρόνο ασφάλιση στους εργαζομένους που θα δουν την «πόρτα της εξόδου».

Το 1865
Να σημειωθεί ότι η Πίτσος ιδρύθηκε το 1865 και αρχικά ήταν μια μικρή επιχείρηση με το οικογενειακό όνομα, που στεγαζόταν στο κέντρο της Αθήνας. Παρήγαγε μικρές οικιακές συσκευές και συσκευές πετρελαίου, όμως γρήγορα άρχισε να αναπτύσσεται.

Το 1969 αρχίζει η παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου από το νέο εργοστάσιο στου Ρέντη. Εννέα χρόνια αργότερα κατασκευάζονται οι πρώτες ασπρόμαυρες τηλεοράσεις.

Από το 1977 η βιομηχανία περιήλθε κατά 60% στις γερμανικές βιομηχανίες BSH και Siemens. Πλέον, ελέγχεται πλήρως από τη γερμανική εταιρία BSH Finance and Holdings, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τον όμιλο Robert Bosch. Στη βιομηχανική μονάδα της στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής παράγονται κουζίνες, ψυγεία και καταψύκτες οικιακού τύπου. Υποκαταστήματα της επιχείρησης λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Λευκωσία.
Τα προϊόντα και τα εμπορεύματά της φέρουν τα σήματα Pitsos, Bosch, Siemens, Gaggenau και Neff. Το 2015 η επιχείρηση απασχολούσε περίπου 494 εργαζομένους, έναντι 508 το 2014.


 ΠΗΓΗ