01 Οκτωβρίου 2019

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν έπαψα να χρησιμοποιώ τον όρο «λαθρομετανάστης»



Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν έπαψα να χρησιμοποιώ τον όρο «λαθρομετανάστης»
Άδωνις Γεωργιάδης (Copyright: Eurokinissi
«Το 93% είναι μη πρόσφυγες, είναι λαθρομετανάστες, έρχονται για οικονομικούς λόγους» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης 
Μετά τον Μάκη Βορίδη που μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Alpha και είπε ότι «οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια», άλλος ένας υπουργός της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο λόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στον Real FM 97,8, τόνισε ότι «οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες. Το Αφγανιστάν δεν θεωρείται χώρα εμπόλεμη, κατά συνέπεια δεν είναι πρόσφυγες. Αρμόδιες είναι οι ελληνικές επιτροπές με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ας μην τους ονοματίζουμε μόνοι μας όλους πρόσφυγες. Πρόσφυγες για εμάς θεωρούνται μόνο οι προερχόμενοι από τη Συρία και αυτοί είναι το 7%. Το 93% είναι μη πρόσφυγες, είναι λαθρομετανάστες, έρχονται για οικονομικούς λόγους».
«Οι αρμόδιες επιτροπές, οι επί ΣΥΡΙΖΑ επιτροπές, τους προερχομένους από το Αφγανιστάν τους θεωρούν μετανάστες, όχι πρόσφυγες. Τι θέλετε, να αλλάξουμε την πολιτική όλης της Ευρώπης; Μπορεί εξατομικευμένα καθένας να πει ότι έχει ειδικό λόγο» είπε ακόμη.

Δεν έπαψα να χρησιμοποιώ τον όρο λαθρομετανάστης

Ακόμη πρόσθεσε πως «δεν έπαψα να χρησιμοποιώ τον όρο λαθρομετανάστης Ο όρος λαθρομετανάστης δεν είναι μειωτικός, εκτός αν είναι μειωτικός ο όρος λαθραναγνώστης, ο όρος λαθρέμπορος, ο όρος λαθροθήρας κ.λp. Έχω σπουδάσει την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν θα βάλω την κάθε εισαγγελέα να μου κρίνει τα ελληνικά μου. Στην ελληνική γλώσσα ο όρος λάθρα σημαίνει κρυφά, παράνομα».

«Η εποχή της ψευτοπολιτικής ορθότητας εμένα δεν με εκφράζει. Μιλάμε ελληνικά, δεν είναι μειωτικός ο όρος, ο όρος είναι νομικός, δηλώνει ότι ο άνθρωπος αυτός, ο μετανάστης, μπήκε παράνομα. Αυτό δηλώνει αυτή η λέξη στην ελληνική γλώσσα, ούτε δηλώνει ότι είναι κακός ούτε κακός. Λέει ότι είναι παράνομος. Η λέξη παράνομος μετανάστης και λαθρομετανάστης είναι το ίδιο, με τη διαφορά ότι το ένα είναι δύο λέξεις και το άλλο σύνθετη λέξη. Αυτό λέει η ελληνική γλώσσα, όλα τα άλλα είναι αριστερίστικες μην πω τώρα τι» συμπλήρωσε.

«Δεν έχω σκοπό να μειώσω κανέναν άνθρωπο, είναι όμως απολύτως σαφές ότι όποιος αποφασίζει να μπει στην Ελλάδα παράνομα χωρίς να το δικαιούται θα φεύγει. Αλλιώς δεν υπάρχει κράτος» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Όσοι κρίνονται τελεσίδικα ότι είναι λαθρομετανάστες, παράνομοι μετανάστες θα απελαύνονται προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μαζικές και χιλιάδες απελάσεις σε λίγους μήνες. Τα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 1.837 απελάσεις» ανέφερε ακόμη.

Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Αμυγδαλέζα αποτελεί μνημείο θράσους

«Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Αμυγδαλέζα αποτελεί μνημείο θράσους. Να δείτε ποιες ήταν οι εικόνες στην Αμυγδαλέζα, άνθρωποι σε κοντέινερ με κλιματισμό που η κατηγορία τότε της Ευρώπης ήταν ότι δεν είχαν wifi και οδοντίατρο κάθε εβδομάδα, με τις σκηνές στη Μόρια με τα παιδιά να παγώνουν τον χειμώνα και να ψήνονται από τον ήλιο το καλοκαίρι. Αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ, έχεις παραλάβει την Αμυγδαλέζα και έχει καταντήσει στη Μόρια. Το να μιλάς για Αμυγδαλέζες είναι μνημείο θράσους. Οι εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ πουλούσε ψευτο-ανθρωπιά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ασφαλώς η Αμυγδαλέζα είναι πολύ καλύτερη της Μόριας» δήλωσε στην ίδια συνέντευξη.
«Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τέσσερις βαθμούς επιτροπών. Μπορούσες να κάνεις τρεις φορές ένσταση και μετά δικαστική προσφυγή. Υπολογίσαμε χθες τον χρόνο που αν κάποιος άνθρωπος ξεκινούσε τη διαδικασία, πότε θα κρινόταν τελεσίδικα αν είναι πρόσφυγας ή λαθρομετανάστης. Και αυτό ήταν μετά από 10 χρόνια. Μετά από 10 χρόνια έχει πιάσει δουλειά, έχει κάνει παιδιά, έχει δικαίωμα να μείνει στην Ελλάδα και να φέρει την οικογένειά του, άρα απελάσεις μηδέν. Αυτός είναι και ο λόγος που μας κατηγορεί η Τουρκία, ότι δεν εφαρμόζουμε τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας γιατί δεν προχωρούμε σε απελάσεις» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «δεν θα παραβιάσουμε κανέναν νόμο και καμία ευρωπαϊκή συνθήκη».
Διαβάστε περισσότερα
   


Άλλες πέντε βάρκες έφτασαν σήμερα με 250 λάθρο πριν από λίγο στις ακτές της Λέσβου





Newsit 
Λέσβος: Η στιγμή που φτάνουν βάρκες με μετανάστες στη Συκαμιά
Οι βάρκες αποβίβασαν μετανάστες σε τρία διαφορετικά σημεία κοντά στο βόρειο σημείο του νησιού, στη Συκαμιά και στον Κόρακα. Την ίδια ώρα καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα δεκάδες αιτούντες άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας. Με το σύνθημα ότι «η Μόρια είναι φυλακή» και κρατώντας στα χέρια τους ιατρικά έγγραφα που τους δίνουν τη δυνατότητα να φύγουν από το νησί τονίζουν ότι δεν είναι ασφαλής δομή και ζητούν την απομάκρυνσή τους. Συγκεκριμένα οι πρόσφυγες ζητούσαν την άμεση μετακίνησή τους στην Αθήνα, την ύπαρξη συνθηκών ασφαλείας στον καταυλισμό και δικαιοσύνη για τα προχθεσινά γεγονότα.





 

120 δόσεις: Παράταση μιας εβδομάδας για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

120 δόσεις: Παράταση μιας εβδομάδας για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
Φωτογραφία InTime News
Προθεσμία έως τις 7 Οκτωβρίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν οι φορολογούμενοι. Η παράταση επτά ημερών δόθηκε την Δευτέρα (30.09.2019) λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την παράταση για ένταξη στις 120 δόσεις για χρέη στην εφορία από το βήμα της 6ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής 


Η παράταση είναι έως την επόμενη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου και θα είναι «πρώτη και τελευταία».

Παράταση και για τα ασφαλιστικά ταμεία

Την παράταση της προθεσμίας, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση, ενώ αναφέρει πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις.
«Δίνουμε παράταση, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019, σε όλους τους οφειλέτες για τη συμμετοχή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας πως αυτή θα είναι η μοναδική παράταση που θα δοθεί.

Αποφασίστηκε, συμπλήρωσε, ότι η παράταση δόθηκε για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς, «τις τελευταίες ημέρες, έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δισ. ευρώ».
Ο υπουργός Εργασίας καταλήγει στη δήλωσή του με την επισήμανση πως «δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους».





Newsit .gr

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2018


elstat_ar

Καταγράφηκαν 33.857 περισσότεροι θάνατοι από τις γεννήσεις - Κατά 29% αυξήθηκαν τα σύμφωνα συμβίωσης - Περισσότεροι οι θρησκευτικοί γάμοι από τους πολιτικούς

Μειώθηκε περαιτέρω ο πληθυσμός της χώρας πέρυσι, καθώς καταγράφηκαν 33.857 περισσότεροι θάνατοι από τον αριθμό των γεννήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛΣΤΑΤ από τα ληξιαρχεία και τις δημοτικές αρχές, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 86.440 (44.525 αγόρια και 41.915 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση 2,4% σε σχέση με το 2017, που ήταν 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες ανήλθαν σε 335, μειωμένες κατά 7,7 % σε σχέση με το 2017 που ήταν 363.

Οι θάνατοι, κατά το 2018, ανήλθαν σε 120.297 (61.387 άνδρες και 58.910 γυναίκες) καταγράφοντας μείωση 3,4% σε σχέση με το 2017, που ήταν 124.501 (63.168 άντρες και 61.333 γυναίκες). Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 300, αυξάνοντας ελάχιστα τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων), από 3,46 το 2017 σε 3,47 το 2018.

Οι γάμοι ανήλθαν σε 47.428 (24.418 θρησκευτικοί και 23.010 πολιτικοί), παρουσιάζοντας μείωση 5,4% σε σχέση με το 2017, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 50.138 γάμοι (24.975 θρησκευτικοί και 25.163 πολιτικοί).

Τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν σε 6.369, παρουσιάζοντας αύξηση 29,4% έναντι του 2017, που ήταν 4.921. Στα σύμφωνα συμβίωσης πέρυσι συμπεριλαμβάνονται 231 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 55 μεταξύ γυναικών.




protothema.gr

ΕΟΦ: Ανακαλούνται από την ελληνική αγορά ΟΛΑ τα φάρμακα με ρανιτιδίνη – Δείτε τον κατάλογο

ΕΟΦ: Ανακαλούνται από την ελληνική αγορά ΟΛΑ τα φάρμακα με ρανιτιδίνη – Δείτε τον κατάλογο
Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την προληπτική ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη του παραγωγού UNION QUIMICO PHARMACEUTICO (UQUIFA) και κυκλοφορούν στο εμπόριο από 9 φαρμακευτικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ. Ο ΕΟΦ καλεί τις εταιρείες να αποσύρουν εθελοντικά τα προϊόντα τους.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε την λίστα με όλα τα ανακληθέντα φάρμακα στο Iatropedia.gr





 Newsit.gr

Ο «βαρετός γραφειοκράτης» Τόμσεν επιμένει: Πρέπει να μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο


Ο «βαρετός γραφειοκράτης» Τόμσεν επιμένει: Πρέπει να μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο
 
Κατηγόρησε για τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους!
INTIME NEWS

Τη θέσπιση υπερφιλόδοξων στόχων για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής αναγνώρισε ως λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση στο London School of Economics με τίτλο «Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, o Δανός οικονομολόγος, νυν επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, στάθηκε ακόμα ιδιαίτερα στη διαχρονική έλλειψη πολιτικής στήριξης του προγράμματος στην Ελλάδα, στη συνεχιζόμενη ανάγκη περικοπής των συντάξεων «σε βιώσιμα επίπεδα» και μείωσης του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος, ενώ διατύπωσε και μία «αβεβαιότητα» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν και αναγνώρισε ότι δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους επενδυτές.

Ο κ. Τόμσεν είπε αρχικά αναφερόμενος στους υπολογισμούς του Ταμείου για το ελληνικό ΑΕΠ: «Το 2010 υποθέσαμε ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν οκτώ χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. (...) Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χειρότερο. Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ακόμα 22% κάτω από το προ κρίσης επίπεδο. Αν χρησιμοποιήσουμε την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πάρει έως το 2031 για να επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα. Αν πάρουμε την πρόβλεψη του ΔΝΤ θα πάρει δυο-τρία χρόνια περισσότερο. Άρα σαφώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για υψηλές δαπάνες για τις συντάξεις, επισημαίνοντας ως πρόβλημα ότι οι μεταρρυθμίσεις για τη μείωσή τους ανατράπηκαν τα χρόνια μετά από τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2016 και τη λήξη του προγράμματος διάσωσης.
17162.jpg
Θα πάρει έως το 2031 για να επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα
Συνέχισε λέγοντας ότι το αφορολόγητο όριο σε σχέση με το μέσο μισθό είναι πάνω από δυόμισι φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 60% των μισθωτών στην Ελλάδα εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος, ποσοστό δραματικά υψηλότερο από το 20% του μέσου όρου στην ΕΕ.
«Θεμελιωδώς, η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει επίπεδα συντάξεων συγκρίσιμα με αυτά των πλουσιότερων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς τα ίδια επίπεδα φορολόγησης της μεσαίας τάξης», ανέφερε.
«Νομίζουμε ότι είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη η Ελλάδα να κάνει αυτές τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, όχι για να τρέχει υψηλότερα πλεονάσματα, το τονίζω αυτό, αλλά για να βρει πόρους για να επενδύσει και να προσφέρει καλύτερες βασικές υπηρεσίες και για να χαμηλώσει τους φόρους», συμπλήρωσε.
Όπως ισχυρίστηκε, το Ταμείο κατηγορείται αδίκως, μεταξύ άλλων και από τις ελληνικές Αρχές, ότι εισηγείτο περισσότερη λιτότητα. Όπως είπε, αυτό είχε προκαλέσει έναν εκνευρισμό εντός του ΔΝΤ ήδη από το 2012, όταν, έστω καθυστερημένα, το Ταμείο τασσόταν υπέρ χαμηλότερων πλεονασμάτων. Σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές τότε είχαν την τάση να συνταχθούν με τους Ευρωπαίους για υψηλότερα πλεονάσματα, «για να εντυπωσιάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες για την ελληνική αποφασιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι ο εκνευρισμός αυτός έγινε πολύ μεγαλύτερος τα τελευταία χρόνια όταν οι εκκλήσεις για φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις παρουσιάζονταν ως αιτήματα για περαιτέρω λιτότητα, την ώρα που στην πραγματικότητα στόχο είχαν τη δημιουργία χώρου για δαπάνες σε αναπτυξιακά μέτρα.
«Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση εσκεμμένα επιδίωξε υπεραπόδοση έναντι του φιλόδοξου στόχου του 3,5% που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους, για να τους δείξει ότι δε χρειαζόταν να κάνει αυτές τις δύσκολες φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο Πολ Τόμσεν.

Σημείωσε ότι αναγνωρίστηκε «σχετικά γρήγορα» από το Ταμείο η ανάγκη για αλλαγή των ελληνικών δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών ώστε να είναι πιο αργή η δημοσιονομική προσαρμογή και παραδέχθηκε ότι «αυτή η ανάγκη για αναθεωρήσεις προς τα κάτω ίσως συνέβαλε στην απογοήτευση και στην κόπωση που άρχισαν να γίνονται εμφανείς».
Πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την έννοια, η υποτίμηση του πολλαπλασιαστή ίσως συνέβαλε στην όλο και πιο βαθιά κρίση, που σύντομα άρχισε να πλήττει την εμπιστοσύνη και την οικονομική απόδοση».
Συμπλήρωσε όμως ότι «η ρίζα αυτής της κρίσης είναι βαθύτερη και δεν μπορεί να εξηγηθεί απλώς με την υποτίμηση των πολλαπλασιαστών - σε αντίθεση με άλλες κρίσεις σε άλλες χώρες υπήρχε μία θεμελιώδης έλλειψη ευρείας πολιτικής στήριξης για το πρόγραμμα από την αρχή».
Απέδωσε, ωστόσο, ευθύνες και στους Ευρωπαίους για μειούμενη πολιτική στήριξη προς την Ελλάδα και για αμφιβολίες που υπήρχαν για τη δυνατότητα της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη.
31704.jpg
Το ελληνικό PSI του 2012 ήταν «σκληρό» και «έσπασε ρεκόρ»INTIME NEWS
«Θεμελιωδώς, θα έλεγα ότι η ελληνική κρίση ήταν τόσο, αν όχι και περισσότερο, πολιτική όσο και οικονομική κρίση», συμπέρανε ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας για αδυναμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των θεσμών διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής, καθώς και για ισχύ των δυτικών συμφερόντων και ελαττώματα στην αρχιτεκτονική του ευρώ.
«Κοιτάζοντας πίσω, θα έλεγα ότι ήμασταν πολύ αισιόδοξοι» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ικανότητα, στο βαθμό και στο χρονικό περιθώριο προσαρμογής που αναμενόταν από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην αρχική εκτίμηση περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 5%-6% του ΑΕΠ ή περί είσπραξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. «Αποδείχθηκαν πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις στην ελληνική πραγματικότητα», σχολίασε.
Ο κ. Τόμσεν υπερασπίστηκε επίσης τη διάσωση του 2010 παρά τη δημιουργία υπέρογκου χρέους για την Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε σύστημα αποτροπής εξάπλωσης της κρίσης στην ευρωζώνη. Παραδέχθηκε ότι μέτρησε πολύ και η ανάγκη αποσόβησης του συστημικού ρίσκου.
Σημείωσε δε ότι το ελληνικό PSI του 2012 ήταν «σκληρό» και «έσπασε ρεκόρ». Σχολίασε ότι αν το PSI είχε γίνει νωρίτερα, από το 2010, αν και δε θα έκανε μεγάλη διαφορά για το χρέος, ίσως είχε μειώσει την αίσθηση της αδικίας από τη διάσωση ξένων πιστωτών. Σημείωσε όμως ότι το 2010 δεν υπήρχε ESM και κατάλληλα προγράμματα δράσης από την ΕΚΤ για να αποτρέψουν τη διάχυση της κρίσης.
Είπε, εξάλλου, ότι έχει ακόμα ανησυχίες πως κάποια στιγμή αυτό το «βουνό» του ελληνικού χρέους θα επιβαρύνει τη θέση της Ελλάδας στις αγορές. «Υπάρχει μια αβεβαιότητα σε βάθος χρόνου», σχολίασε, αν και παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ίσως να μην είναι πλέον τόσο μεγάλο όσο ήταν.

Στο πλαίσιο αυτό εξήρε την «εντυπωσιακή» προσήλωση των Ευρωπαίων στην Ελλάδα και την εξίσου «εντυπωσιακή» προσήλωση της Ελλάδας στο να κάνει ό,τι χρειάζεται για να «ξεκλειδώσει» αυτή την ευρωπαϊκή στήριξη.
«Καταλαβαίνω γιατί οι επενδυτές εκεί έξω δεν ανησυχούν τόσο πολύ για τη βιωσιμότητα του χρέους», συμπλήρωσε ο κ. Τόμσεν.
Θέτοντας στον εαυτό του το ερώτημα τι θα έκανε διαφορετικά, είπε ότι δεν υπολόγισε πόσο θα πολιτικοποιούταν το ζήτημα του χρέους και για αυτό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το ΔΝΤ έπρεπε να επιδιώξει μία δέσμευση από τους πιστωτές να παραχωρήσουν ελάφρυνση χρέους υπό τη μορφή κουρέματος. «Δεν το κάναμε. Δεν εγείραμε το θέμα», είπε.
Κατέληξε λέγοντας ότι ενώ έχει αποκατασταθεί ένας σημαντικός βαθμός μακροοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, εκκρεμούν ακόμα κάποιες θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις από το ακροατήριο, ο Πολ Τόμσεν είπε μεταξύ άλλων ότι αυτό που διδάχθηκε από την ελληνική κρίση είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώχθηκε να γίνουν «πρέπει να προέρχονται εκ των έσω» και όχι να επιβάλλονται.

Είπε επίσης ότι θέση του ΔΝΤ, αν και δεν είναι θέμα που το αφορά πλέον, ήταν και είναι πως μεσοπρόθεσμα χρειάζονται χαμηλότεροι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Εκτίμησε, εξάλλου, ότι δεν είναι της παρούσης το να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τέλος, ξεχώρισε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την ομάδα του ως εκείνους που έκαναν ορισμένες «γενναίες» μεταρρυθμίσεις, ενώ σε ερώτημα για το ποιος φαντάζεται ότι θα ενσάρκωνε τον ίδιο στην ταινία του Κώστα Γαβρά με βάση το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε χαριτολογώντας ότι στο γραφείο του λένε ονόματα ηθοποιών που ειδικεύονται στο ρόλο του κακού.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε «βαρετός γραφειοκράτης» που δεν έχει θέση σε ένα τέτοιο σενάριο.


  Θωμάς Μόσχος
newsbomb.gr

Αναβρασμός στη Μόρια: Σε καθιστική διαμαρτυρία οι μετανάστες



moria_ar


Εκαντοντάδες βρίσκονται καθισμένοι στην είσοδο του καταυλισμού και ζητούν να μεταφερθούν από εκεί - «Η Μόρια είναι φυλακή», λένε - Μικροεντάσεις μεταξύ των μεταναστών, ενώ στο σημείο βρίσκεται μία διμοιρία των ΜΑΤ - Με 15 μέτρα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Μόρια την καθιστική διαμαρτυρία που ξεκίνησαν χθες περίπου 200 γυναίκες..

Δεκάδες μετανάστες κάθισαν μπροστά στην είσοδο του ΚΎΤ και ζητούν να μεταφερθούν από εκεί προς την Ευρώπη, καθώς όπως λένε, η Μόρια «είναι φυλακή». Περίπου στις 10 το πρωί μάλιστα προκλήθηκε ένταση όταν μία ομάδα μεταναστών κινήθηκε προς την διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο κέντρο, χωρίς να δημιουργηθούν όμως προβλήματα.

Λίγα λεπτά αργότερα οι μετανάστες τύλιξαν έναν άνθρωπο με σεντόνι και τον περιέφεραν ως νεκρό, θέλοντας να δείξουν πως μέσα στη Μόρια είναι ουσιαστικά νεκροί.




«Scorched hearts» («καμένες καρδιές»)... οι λέξεις που αναγράφονται στα χαρτόκουτα που κρατούν οι γυναίκες οι οποίες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία από χθες το απόγευμα. Διεκδικούν να φύγουν από τον καταυλισμό, να έχουν ασφάλεια κατά τη διαμονή τους εκεί, ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών κατά τα χθεσινά επεισόδια και «δικαιοσύνη». Οι περίπου 200 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους, ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Όπως έγινε γνωστό, σκοπός τους ήταν να κατεβούν διαδηλώνοντας στην πόλη της Μυτιλήνης, όμως ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας τις σταμάτησαν 300 περίπου μέτρα από την κύρια είσοδο του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.


Στο λιμάνι του Πειραιά 215 μετανάστες από τη Μόρια

Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα από τη Μόρια 215 μετανάστες με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος». Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και την Πελοπόννησο. Το «Νήσος Ρόδος» πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά.


metanastes_peiraias_pente
metanastes_peiraias_tessera
metanastes_peiraias_tria
metanastes_peiraias_dyo
metanastes_peiraias_eksi
metanastes_peiraias_ena



Οι παρεμβάσεις για το μεταναστευτικό

Με την αποσυμφόρηση της Μόριας να είναι ένας από τους βασικούς στόχους η κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ΝΕΑ, την αξιοποίηση διαμερισμάτων και τουριστικών καταλυμάτων (μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων) για 40.000 και 16.000 αλλοδαπούς αντίστοιχα ώστε τελικά από τους περίπου 86.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στη χώρα να καταλήξουν σε ξενοδοχεία και σπίτια συνολικά 78.000 άτομα (καθώς ήδη έχουν στέγη 32.000 αλλοδαποί).

Το σχέδιο παρεμβάσεων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού περιλαμβάνει:

- διαδικασία χορήγησης-απόρριψης ασύλου σε τρία στάδια: δύο διοικητικά και ένα δικαστικό - με κατάργηση, δηλαδή, του τέταρτου βαθμού προσφυγής

- 9μηνη διάρκεια για το δελτίο των αιτούντων άσυλο με τη διάρκεια να συνδέεται με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοση όπως συμβαίνει σήμερα

- νέα σύνθεση στις Επιτροπές Προσφύγων με τρεις δικαστές αντί για δύο δικαστές και ένα μέλος της Ύπατης Αρμοστείας

- Συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές καθώς δεν θα μπαίνουν στο σύστημα ασύλου και θα παραπέμπονται αυτόματα σε διαδικασία επιστροφής

- Ταχύρρυθμη εξέταση -εντός τριών ημερών- των υποθέσεων όσων δεν «συνεργάζονται» ακόμα και αφού μπουν στο σύστημα ασύλου

- Αυστηρότερα κριτήρια για τους ευάλωτους καθώς απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας

- Περισσότερες θαλάσσιες περιπολίες με τα πρώτα δείγματα να έχουν καταγραφεί από την Κυριακή όταν, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, απετράπη η άφιξη 25 βαρκών με μετανάστες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

- Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών μέτρων όπου θα οδηγούνται όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο

- Αύξηση των επιστροφών με στόχο να φτάσουν τις 10.000 έως το τέλος του 2020

- Σύνταξη λίστας «ασφαλών χωρών» ώστε αμέσως να επιστρέφονται σε αυτές όσοι «εισέρχονται παράνομα»

- Ταχεία αποσυμφόρηση με μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε σπίτια και ξενοδοχεία

- Οι ιατρικές βεβαιώσεις θα πρέπει να φέρουν πλήρη αιτιολόγηση και να προέρχονται μόνο από δημόσιους φορείς-νοσοκομεία

- Υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων άσυλο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (υπηρεσίες ασύλου-δικαστήρια)

- Με δικόγραφο η προσφυγή στις επιτροπές που θα αναφέρει τους λόγους καθώς μπαίνει τέλος στο προεντυπωμένο έγγραφο που σήμερα χορηγείται στους αιτούντες

- Νέα κλιμάκια ταχείας συνδρομής της υπηρεσίας ασύλου που θα ενημερώνουν τον αιτούνται για την πιθανή πορεία της υπόθεσής του.
.
 Πηγή:protothema.gr

Αλγερινοί περνούν στην χώρα από τον αφύλακτο φράχτη του Έβρου και το βιντεοσκοπούν!


Αλγερινοί «εισβάλουν» στην χώρα από τον αφύλακτο φράχτη του Έβρου και το βιντεοσκοπούν!

Αλγερινοί βιντεοσκοπούν το ανενόχλητο πέρασμα τους απ τον αφύλαχτο φράχτη στον Έβρο, στο ύψος της Καβύλης στην στιγμή που ο Έλληνα ΥΕΘΑ δήλωνε οτι θα σφραγιστεί ο Έβρος και δεν θα περνάει κανείς.

Είναι σαφές ότι το βίντεο έχει επικοινωνιακούς λόγους και οι αλλοδαποί θέλουν να δείξουν στους συμπατριώτες τους πως ο Έβρος είναι «ελεύθερος»

Την ανησυχία της πως «αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, θα θρηνήσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά, μέσα στις ίδιες τις δομές φιλοξενίας» εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ, σχολιάζοντας τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Μόρια το απόγευμα της Κυριακής.

Όπως επισημαίνεται, «Το κακό δεν άργησε να γίνει και ο φόβος για εκατόμβη νεκρών παραμένει στο ακέραιο, ό, τι κι αν εξαγγέλλεται, κεντρικά και καθησυχαστικά, από γενέσεως του μείζονος αυτού προβλήματος. Διότι πολύ απλά, σε ένα χώρο που έχει δομηθεί για τη φιλοξενία 2.500 ανθρώπων και έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ, όταν στοιβάζεις πενταπλάσιο πληθυσμό, σε μια ιδιότυπη “Βαβέλ“».



pronews.gr