Σαρώνουν τα πάντα προκειμένου να κλείσουν την «μαύρη τρύπα» στα έσοδα. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει σαφάρι με στόχο να εισπράξει 5,5 δισ. ευρώ και να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και σε αυτή την προσπάθεια ετοιμάζεται να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς το κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να φέρει νέα μέτρα και το μάρμαρο θα πληρώσουν πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο λόγος; Οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στις λαϊκές περιοχές και να μειωθούν στα ακριβά προάστια. Κάτι τέτοιο θα φέρει αύξηση και του ΕΝΦΙΑ. 

Η Εφορία λοιπόν είναι έτοιμη να τρυπώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του 59% των οφειλετών που είναι ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ σχεδιάζει να ανοίξει και τις θυρίδες προκειμένου να βάλει στο χέρι χρήματα και τιμαλφή που μπορεί να κρύβουν σε αυτές φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο.
Το φετινό επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτει ένα ανελέητο κυνηγητό με 190.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, στενό μαρκάρισμα σε 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες για την είσπραξη πάνω από 5,5 δις. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε έξι στους δέκα φορολογούμενους στους οποίους οι φορολογικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τέτοια μέτρα και διενέργεια τουλάχιστον 100.00 τηλεφωνικών κλήσεων για τη συμμόρφωση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους.

Επίσης οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας.

Με τις κινήσεις αυτές, η ΑΑΔΕ επιχειρεί έλεγχο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από εισοδήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα έως ακίνητα. Την ίδια ώρα, όμως αναβάλλει για ακόμη μια φορά και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2020 την λειτουργία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου στο οποίο καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, οι φοροελεγκτές βάζουν στο μάτι:
-Φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
-Φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα διενεργηθούν πάνω από 1.000 έλεγχοι.

-Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στόχος ο εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.-Υποθέσεις που αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α.
-Εξαφανισμένους έμποροι με στόχο την απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 Α.Φ.Μ.
-Τουλάχιστον 230 ΑΦΜ που ελέγχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
-Συμβολαιογράφους
-Επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες αλλά και οι επιχειρήσεις με πειραγμένες ταμειακές μηχανές.

Στο μεταξύ σήμερα, στις 10.30 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να πείσουν στους δανειστές πως πρέπει να αποφύγουν μεγάλες ανατροπές στην φορολογία ακινήτων από φέτος.

Ο λόγος όμως είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το πολιτικό κόστος των αλλαγών –και σε οιονεί προεκλογική περίοδο- καθώς τα στοιχεία που συνέλεξαν οι πραγματογνώμονες που προσέλαβε το υπουργείο Οικονομικών για τον σκοπό αυτόν έδειξαν ότι οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να αυξηθούν στα λαϊκά προάστια και να μειωθούν στα ακριβά. Ωστόσο η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ίδια (2,65 δις. ευρώ με βεβαίωση φόρων 3,2 δισ.) και ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί να υπογράψει την σχετική απόφαση, έως τις 14 Ιουνίου το αργότερο.

Όπως έλεγε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, αρχές Ιουνίου αναμένεται να νομοθετηθούν τα περισσότερα προαπαιτούμενα, για να κλείσει η συνολική συμφωνία σο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. «Το ευχάριστο είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν βάζουν εμπόδια, γιατί αυτό δείχνει πως δεν έχουν διάθεση για καθυστερήσεις» έλεγε άλλο μέλος της κυβέρνησης.

Ωστόσο στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας απέδιδαν την εξέλιξη αυτή και σε ένα άλλο γεγονός: «σχεδόν οι μισοί ή και παραπάνω από τα στελέχη των θεσμών είναι καινούργια πρόσωπα, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, δεν ξέρουν τα θέματα και δεν επιμένουν όπως οι παλαιότεροι» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Στην πράξη όμως, καθώς όλοι θέλουν να είναι αυτή η τελευταία αξιολόγηση, κοιτούν πλέον στην επόμενη μέρα και δεν αναλώνονται στα τετριμμένα. Μετά από 8 χρόνια Μνημονίων, οι θεσμοί επιχειρούν μια ανανέωση στα κλιμάκια των ελεγκτών, καθώς πολλοί έφυγαν αφού πρώτα έχτισαν καριέρα, άλλοι έμειναν στάσιμοι στην Ελλάδα –και ορισμένοι αγάπησαν ή παντρεύτηκαν στον τόπο μας!

Καθώς όμως τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών είναι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών και πρέπει να σταδιοδρομήσουν και σε άλλα πόστα εκτός Ελλάδος, οι θεσμοί επιχειρούν σταδιακά να εκπαιδεύσουν μια νέα φουρνιά ελεγκτών που θα πρέπει να εγκλιματιστούν στην χώρα μας για να αναλάβουν στα επόμενα χρόνια την μεταμνημονιακή παρακολούθηση των ελληνικών κυβερνήσεων, το πλαίσιο της οποιας θα καθοριστεί τον Ιούνιο. Για αυτό στην Ελλάδα θα παραμένουν για λίγο καιρό και κάποια έμπειρα στελέχη, μέχρι να παραδώσουν την σκυτάλη στους νεώτερους.

Για να λειτουργήσει ταχύτερα ο εξωδικαστικός πάντως, αναμένεται σήμερα να συμφωνηθούν οι αλλαγές στις γραφειοκρατικές διατάξεις και αγκυλώσεις, που θεωρούνται υπεύθυνες για το γεγονός ότι μένουν εκτός ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ως τώρα.

Από την άλλη, προς το παρόν τουλάχιστον, στην κυβέρνηση δεν βάζουν θέμα ένταξης στις 120 δόσεις μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς στόχος της είναι να κλείσει στην ώρα της η συνολική συμφωνία με τους δανειστές ως τον Ιούλιο το αργότερο.


pentapostagma.gr