03 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΚΑΛΕΙ στην απεργία και στους ΔΡΟΜΟΥΣ παππάδες και ευσεβείς χριστιανούς κάτι που δεν κάνουν οι άλλοι Μητροπoλίτες (Πλήν του Θηβών)

Στην ανακοίνωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου επισημαίνεται:
Με αίσθηση της ευθύνης μας απευθυνόμεθα σήμερα προς τους ευλαβεστάτους Εφημερίους και τους ευσεβείς χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας.

Την προσεχή Πέμπτη ο πολυβασανισμένος και πολυπονεμένος Λαός της Αιγιαλείας, συμμετέχοντας στην πανελλήνια Γενική Απεργία κατά του ληστρικού Νομοσχεδίου περί περικοπής των συντάξεων κλπ. με την καθολική συμμετοχή όλων των


επαγγελματικών και κοινωνικών Τάξεων, ήτοι των Αγροτών, των Ελευθέρων Επαγγελματιῶν, των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Επιστημονικών Συλλόγων, κατέρχονται σε απεργία διεκδικώντας δίκαια αιτήματα επιβιώσεως.

Ως πνευματικός Πατέρας όλων, Κληρικών και Λαϊκών, απευθύνομαι σήμερα προς όλους σας και σας παρακαλώ την προσεχή Πέμπτην 4ην Φεβρουαρίου να προσέλθετε στην πλ. Αγίας Λαύρας και να μας πλαισιώσετε, ώστε νά συμπαρασταθοῦμε στους απεργούς αδελφούς μας. 

Ειδικώτερα όσοι Κληρικοί επιθυμούν να προσέλθουν και να συμπαρασταθοῦν προσκαλοῦνται να προσέλθουν στον Καθεδρικό ιερό Ναό της Φανερωμένης Αιγίου την Πέμπτην 4 Φεβρουαρίου, στις 10.00 π.μ., ώστε όλοι μαζί, ομαδικά, να μεταβούμε στην πλατεία της Αγίας Λαύρας και να δηλώσουμε την πατρική μας συμπαράσταση.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 και περί περί ώραν 3.00’ μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εφαρμογής της λεγομένης ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, δηλ. κατά του ηλεκτρονικού φακελώματος των Ελλήνων Πολιτών. Η κάρτα του Πολίτη είναι ο πρόδρομος της εφαρμογής αυτού, που ονομάζεται «ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ».

Σας παρακαλώ και σας ικετεύω, όσοι μπορείτε, Κληρικοί και Λαϊκοί, να συμμετάσχετε στην εκδήλωση αυτή. Διατίθεται Λεωφορείο για την μεταφορά των επιθυμούντων.Για λεπτομέρειες απευθυνθῆτε στα τηλέφωνα:1. 26910 21776,2. 6945 46 17 253. Υπεύθυνος κ. Νικ. Τσάτσαρης.


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Η μεγαλύτερη απεργία 4 Φεβρουαρίου: Παραλύει αύριο η χώρα- Όλες οι κινητοποιήσεις Newsroom

Απεργία 4 Φεβρουαρίου: Παραλύει αύριο η χώρα- Όλες οι κινητοποιήσεις

Η μεγαλύτερη απεργία εδώ και αρκετό καιρό αναμένεται να είναι η αυριανή της 4ης Φεβρουαριού. Δημόσιος τομέας, νοσοκομεία, φαρμακεία, μέσα μεταφοράς, ταξί, εμπορικά καταστήματα , πρατήρια υγρών καυσίμων και άλλες επιχειρήσεις δε θα λειτουργήσουν την Πέμπτη αφού οι εκπρόσωποι των κλάδων αποφάσισαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό.


 Αναλυτικά όλες οι κινητοποιήσεις:
Στις 11 το πρωί είναι η κεντρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ δική του συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10: 30 στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ, που συμμετέχει και αυτό στις κινητοποιήσεις και κάνει το δικό του κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.
Στην πανελλαδική απεργία συμμετέχουν επίσης η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ(έμποροι) οι οποίοι θαπραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00.
Κλειστά θα παραμείνουν την ίδια ημέρα και τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Υπολειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα εργαστούν μόνο στο διάστημα από τις 10.00 έως τις 15.00, κυρίως για να εξυπηρετήσουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Δε θα κινηθούν καθόλου τρόλεϊ, τρένα και προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Απεργούν ταξί-φορτηγά-πρατήρια καυσίμων

Χειρόφρενο για 24 ώρες θα τραβήξουν και τα ταξί, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην απεργία της Πέμπτης. Απεργία διαρκείας αύριο ξεκινούν και οι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι εκτός από το Ασφαλιστικό διαμαρτύρονται και για τις παράνομες μεταφορές στον κλάδο τους. Κλειστά θα είναι και τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Η κινητοποίηση αρχίζει στις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου.

Ποιες πτήσεις ακυρώνονται

Ο σύλλογος των τηλεπικοινωνιακών υπαλλήλων της ΥΠΑ, συμμετέχει στην απεργία με 4ωρη στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί από 8:00 έως 12:00. Αναλυτικότερα, ακυρώνονται τα σκέλη πτήσεων, ως κάτωθι: ΟΑ 062 Αθήνα - Πάρος, ΟΑ 063 Πάρος - Αθήνα, OA 040 Αθήνα - Μήλος, ΟΑ 041 Μήλος - Αθήνα, ΟΑ 012 Αθήνα - Κάλυμνος, ΟΑ 013 Κάλυμνος - Αθήνα, ΟΑ 030 Αθήνα - Λέρος, ΟΑ 031 Λέρος - Αθήνα, ΟΑ 036 Κως - Κάλυμνος, OA 036 Κάλυμνος - Λέρος, ΟΑ 036 Λέρος - Αστυπάλαια, ΟΑ 021 Αστυπάλαια - Αθήνα, ΟΑ 016 Αθήνα - Ικαρία, ΟΑ 017 Ικαρία - Αθήνα, ΟΑ 054 Αθήνα - Κύθηρα, ΟΑ 055 Κύθηρα - Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

Κλειστά τα φαρμακεία- Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος, με τους δικηγόρους να έχουν αποφασίσει την παράταση της πανελλαδικής αποχής τους έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, στην απεργία συμμετέχουν και τα μέλη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Τέλος μετά από ομόφωνη πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας όλη την εβδομάδα απέχουν από τα καθήκοντα τους και οι συμβολαιογράφοι.

Επιπλέον, σήμερα οι λογιστές-φοροτεχνικοί αποφάσισαν αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όταν ανοίξει το σύστημα. Η αποχή θα είναι κυλιόμενη, δηλαδή η απόφαση για τη συνέχιση της θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.


CNN Greece  


Σήμερα στη Γλυφάδα: Για σένα μικροαστέ καραγκιοζάκο

zitianos

Το μεσημέρι σήμερα είχα βγει βόλτα στη Γλυφάδα, περπατούσα μαζί με τη γυναίκα μου ανέμελος μέσα στον κόσμο όταν φτάσαμε στην γνωστή γωνία Ζησιμοπούλου-Μεταξά, εκεί που είναι οι καφετέριες.

Χαμός από κόσμο, ξαφνικά ακούω μια αδύναμη φωνή "πεινάω...", όπως περπατούσα προσπάθησα να εντοπίσω την φωνή και προχώρησα λίγα μέτρα παρακάτω. Κοιτώντας πίσω βλέπω έναν αδύνατο και ταλαιπωρημένο ηλικιωμένο να προσπαθεί να μιλήσει με τον κόσμο γύρω του... με έπιασε ένα σφίξιμο στην καρδιά.

Έκανα μια κίνηση να γυρίσω προς τα πίσω και τον βλέπω να πλησιάζει ένα ζευγάρι, που είχε βγάλει βόλτα το μικρό τους παιδί με καροτσάκι, και τους λέει "πεινάω, μπορείτε να βοηθήσετε;" ... αυτοί σταματήσανε, τον κοιτάξανε, και χωρίς κανέναν ενδοιασμό γελάσανε μαζί του και τον αποπήραν ... ο άνθρωπος χαμήλωσε το κεφάλι του και ψέλλισε κάτι, εκείνοι πήγαν λίγο παραπέρα κοίταξαν ξανά πίσω και συνέχισαν να γελάνε.

Αυτή την εικόνα δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Έναν ταλαιπωρημένο άνθρωπο πάνω από τα 90, ανάμεσα σε εκατοντάδες κόσμου που είχαν βγει να πιούν τον καφέ τους και να κάνουν την ανέμελη βόλτα τους ... να περνάνε δίπλα από έναν αδύναμο άνθρωπο που έφτασε στο σημείο να ζητήσει βοήθεια για να επιβιώσει.

Εσύ λοιπόν καραγκιοζάκο, μαζί με τη γυναίκα σου, που έφτασες να χλευάσεις αυτόν τον άνθρωπο, είσαι το χειρότερο είδος "ανθρώπου". Διάλεξες να κοροϊδέψεις - αντί να βοηθήσεις ή έστω να αγνοήσεις - κάποιον που έχει τα τριπλάσια από τα δικά σου χρόνια. Εάν είχες σταματήσει να του δώσεις λίγα από τα ελάχιστα ψιλά σου θα είχες μάθει ότι τον λένε Γιάννη και είχε να φάει μέρες και δεν είχε χρήματα να πληρώσει την συμμετοχή του για το εισπνεόμενο φάρμακο που χρησιμοποιεί για το άσθμα.
Εσένα λοιπόν σήμερα σε βγάζω στον τάκο και σου εύχομαι όταν φτάσεις εκεί κοντά σε αυτή την ηλικία, να βρεθείς και εσύ ένα χειμωνιάτικο πρωινό σε κάποιο δρόμο πλούσιου προαστίου της Αθήνας και να υποστείς την ίδια ταπείνωση, ζητώντας χρήματα από αγνώστους γιατί δεν έχεις να φας και να αγοράσεις τα φάρμακα σου. Σου το εύχομαι ολόψυχα μικροαστέ καραγκιοζάκο...
Του Χρήστου Σιδερή



ΕΠΤΑ ΦΑΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟ “ΡΙΖΕΣ” ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ-ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜ.ΚΟΥΚΟΥΝΑ

 

Από την πρώτη γερμανική κατοχή μέχρι το 2014
Όπως ακριβώς τονίζω στο νέο βιβλίο μου “Τα ένοχα μυστικά της Κατοχής” (βλ. και το ιστολόγιο aera2012.blogspot.gr), που θα κυκλοφορήσει σύντομα, στα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα ιδιότυπο κατοχικό καθεστώς, που αν προχείρως συγκριθεί με την τελευταία ιστορική περίοδο κατά την οποία η χώρα μας τελούσε υπό ξενική κατοχή, μεταξύ 1941 και 1944, θα διαπιστώσουμε πολλές ομοιότητες. Ίσως η πιο σημαντική ομοιότητα είναι ότι κυρίαρχοι ήταν τότε, όπως και τώρα, οι Γερμανοί, λιγότερο ή περισσότερο εκλεπτυσμένοι. Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι πέριξ των κατακτητών τότε, όπως και τώρα συμβαίνει, λειτουργούσε ένα εγχώριο πολιτικοοικονομικό σύστημα με ποικίλες προεκτάσεις.

Η κλασική ρήση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, εδώ έχει μια αξιοπρόσεκτη εφαρμογή. Και επειδή η ιστορική αλήθεια είναι ανώτερη από κάθε επιμέρους πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, αξίζει να εμβαθύνουμε σε κάποιες άγνωστες πτυχές που θα έπρεπε να επισημανθούν. Δυστυχώς επειδή η σύγχρονη ιστορία, ιδιαίτερα δε η κρίσιμη δεκαετία 1940, έχει μέχρι σήμερα συστηματικά κακοποιηθεί ένθεν κακείθεν, πολλά είναι τα αξιοσημείωτα που έχουν αποκρυβεί ή διαστρεβλωθεί. Περισσότερο παρά ποτέ, τώρα είναι η ώρα να τα εντοπίσουμε, να τα μελετήσουμε με υπευθυνότητα, να τα δούμε με ανοιχτή ματιά και οπωσδήποτε ανεπηρέαστα από προκαταλήψεις ή σκοπιμότητες. Η άγνοια και η ημιμάθεια συνέβαλαν σε μια παραμόρφωση του πολιτικού συστήματος κατά τη μεταπολεμική περίοδο, με αποτέλεσμα να καταστεί αυτό ένα επικίνδυνο μόρφωμα για τη χώρα μας, που αδίστακτα οδήγησε τον λαό μας στην εξαχρείωση και την εξαθλίωση.
Οι πολιτικές οικογένειες

Το μέγα ζητούμενο είναι κάποτε να ξαναδούμε υπό άλλη οπτική γωνία την πορεία των πολιτικών οικογενειών που διαχρονικά κυριαρχούν. Στην κατοχική περίοδο 1941-44 εμφανίζονται κάποιες τέτοιες οικογένειες, οι επίγονοι των οποίων συνεχίζουν μέχρι σήμερα να διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας. Κατά κανόνα πρόκειται για γενάρχες οικογενειών, που – αν και αρχικά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή – πρόλαβαν να καλύψουν την όποια επιλήψιμη δραστηριότητά τους.

Ο εγγονός Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται σήμερα ο υπαίτιος της τόσο δραματικής εμπλοκής της χώρας μας στο μνημόνιο. Ίσως ποτέ να μην λογοδοτήσει για τις συγκεκριμένες ευθύνες του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ιστορικά θα βγει ανέγγιχτος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους άλλους δύο αδελφούς του, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να κερδοσκόπησε με τα cds και ο άλλος να ανέλαβε μυστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Όμως ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου, που μεταπολεμικά υπήρξε τρεις φορές πρωθυπουργός, στην αρχή της γερμανικής κατοχής υπήρξε μυστικοσύμβουλος του στρατηγού Τσολάκογλου (βλ. και το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο μου «Ιστορία της Κατοχής», Εκδ. Λιβάνη, τόμ. α΄, σελ. 250), αναπτύσσοντας τη θεωρία πώς «να τα έχουμε καλά με τον κατακτητή». Οι ιταλικές εφημερίδες της εποχής είχαν φιλοξενήσει δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου υπέρ της μεσογειακής πολιτικής της φασιστικής Ιταλίας!

Ο πατέρας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είχε διορισθεί επί Κατοχής στην επίζηλη θέση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, λόγω της στενής φιλίας του με τον Γεώργιο Μερκούρη, αρχηγό του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος και συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των «Πέντε Γιώργηδων», που καθόριζαν κάθε βράδυ την τιμή της χρυσής λίρας στη μαύρη αγορά! Βεβαίως ο Γεώργιος Σημίτης εγκαίρως μεταστράφηκε προς την Αριστερά και την άνοιξη του 1944 ανέβηκε στα βουνά, αναλαμβάνοντας γενικός διοικητής Ρούμελης. Κατηγορήθηκε τότε ότι υπήρξε υπαίτιος εξαφάνισης 8.000 λιρών που είχαν στείλει οι Σύμμαχοι (βλ. «Μακεδονία» 13.6.1945).

Ο Θάνος Καραμανλής, εξάδελφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Καταδικάστηκε ως δοσίλογος και μεταπολεμικά προτίμησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη Γερμανία. Ένας άλλος, ο Δανιήλ Καραμανλής, που έγινε καλόγερος στο Άγιον Όρος καταδικάστηκε ως δοσίλογος και μάλιστα ως βουλγαρόφιλος σε πολυετή φυλάκιση.

Ο παππούς του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που υπέγραψε το μνημόνιο και έτσι μας υποχρέωσε να αποποιηθούμε την εθνική μας κυριαρχία το 2010, είχε δημιουργήσει το περίφημο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα, χάρις σε μια υπογραφή του Τσολάκογλου. Για τον θείο του, τον πολιτικό Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, που υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη, έχει γίνει εκτενής λόγος στο παρελθόν. Ένας στενός συγγενής του τελευταίου, ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, την ίδια εποχή καταδικάστηκε ως πράκτορας της Γκεστάπο στη Θεσσαλονίκη.



Ο γενάρχης της οικογένειας Μεϊμαράκη στο Ηράκλειο, ο πολιτικός Βασίλειος Μεϊμαράκης, δεν είχε διστάσει να καταγγείλει με αποτροπιασμό τις «ωμότητες» των συμπατριωτών του κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στη Μάχη της Κρήτης, ενώ δήλωνε ότι τασσόταν στο πλευρό της κυβέρνησης Τσολάκογλου («Ελεύθερον Βήμα» 5.6.1941). Άλλα μέλη της οικογένειας Μεϊμαράκη διαδραμάτισαν επιλήψιμο ρόλο κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Κρήτη.



Ο παππούς του σημερινού υπουργού Επικρατείας και βουλευτή της Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου,βεβαίως και του συνώνυμου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, συνεργάστηκε στην Κατοχή με τους Γερμανούς ως διερμηνέας τους.

Παππούς του σημερινού ευρωβουλευτή της «Δράσης» Θεόδωρου Σκυλακάκη ήταν ο γνωστός απότακτος συνταγματάρχης που στα μέσα της δεκαετίας 1930 ήταν αρχηγός της φασιστικής Οργάνωσης Εθνικού Κυριάρχου Κράτους, στη συνέχεια έγινε υπουργός Εσωτερικών του Ιω. Μεταξά και λίγο πριν από τον πόλεμο συμμετείχε σε συνωμοσία γερμανοφίλων για την ανατροπή του καθεστώτος.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και αρκετά άλλα ονόματα επιγόνων, που ανεξάρτητα από τη σημερινή κομματική τοποθέτησή τους, σεμνύνονται για τις οικογενειακές καταβολές τους σε σχέση με την κατοχική περίοδο 1941-44. Κάποιοι πιο εξειδικευμένοι από τον γράφοντα θα μπορούσαν επιτυχώς να αναπτύξουν το ψυχοκοινωνικό πλαίσιο αυτών των συσχετισμών.
Θα θυμούνται οι αναγνώστες ότι πριν λίγα χρόνια έγινε ένα θορυβώδες γαμήλιο πάρτι στο ιστορικό θωρηκτό μας «Αβέρωφ». Η κοινή γνώμη εξερράγη από την έλλειψη σεβασμού στη σύγχρονη ιστορία. Ασφαλώς όμως θα ήταν πολύ πιο εξοργισμένη αν γνώριζε ότι ο γαμπρός ήταν εγγονός του Φιλήμονα Πατίτσα, που επί Κατοχής αρθρογραφούσε υπέρ των Γερμανών και ταυτόχρονα ανέλαβε πολιτικά αξιώματα.

Κατοχικά δάνεια

Έχοντας ασχοληθεί πολλά χρόνια με την ιστορική έρευνα για την περίοδο της Κατοχής, προ διετίας έδωσα στη δημοσιότητα το βιβλίο «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια» (Εκδόσεις Ερωδιός), όπου με πληθώρα ανέκδοτων στοιχείων παρουσιάζεται τεκμηριωμένα η πραγματική υπόσταση του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσόν που σήμερα υπερβαίνει τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να γίνεται κανένας συνυπολογισμός άλλων εθνικών απαιτήσεων, όπως πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Το θέμα το έχω αναλύσει επανειλημμένα σε πληθώρα δημοσιευμάτων μου, πέραν του εν προκειμένω βιβλίου μου, και υπάρχει ακόμη καιρός για να ικανοποιηθεί η Ελλάδα.

Από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου καμία ελληνική κυβέρνηση και κανένα πολιτικό κόμμα δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για να εξοφληθεί αυτό το αδιαμφισβήτητο χρέος του γερμανικού κράτους. Λυπούμαι πολύ γι’ αυτό – λυπούμαι ως ένας απλός πολίτης για το κράτος του που δεν είναι σε θέση να αξιώσει μια ξεκάθαρη εθνική απαίτηση, ως απόρροια της ανικανότητας των πολιτικών ηγετών του.

Τα κατοχικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το τίμημα της ασύλληπτης λεηλασίας του εθνικού μας πλούτου κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Με απίθανη μεθοδικότητα καταστρώθηκε ένα συγκεκριμένο σχέδιο άλωσης της ελληνικής οικονομίας και οι κατακτητές επέτυχαν ανέμποδιστα να συλλέξουν και να απομυζήσουν τα πάντα, ιδίως τη γεωργική παραγωγή και κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή, αφού πρώτα καταλήστευσαν στο σύνολό της την εθνική οικονομία.

Ήδη από τις πρώτες μέρες της Κατοχής είχαν εισρεύσει στην Αθήνα ειδικοί εμπειρογνώμονες και οργάνωσαν το σχέδιό τους, με την πρόθυμη σύμπραξη εντοπίων παραγόντων. Με επικεφαλής τη διαβόητη και από τα πρόσφατα χρόνια γερμανική εταιρία Rheinmetall, αλλοτριώθηκε στο σύνολό του το ελληνικό υπέδαφος, ενώ γερμανικές και ιταλικές μεγάλες εταιρίες έσπευσαν να θέσουν υπό ασφυκτικό έλεγχο τις ελληνικές μεταλλευτικές εταιρίες. Όλα αυτά πάντοτε με τη συνεργασία «προθύμων» Ελλήνων κεφαλαιούχων και επιστημόνων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι την οργάνωση της οικονομικής λεηλασίας ανέλαβαν οι ειδικοί των κατακτητών, όπως ο Καρλ Κλόντιους και ο Χέρμαν Νοϊμπάχερ. Τα μοιραία αυτά πρόσωπα έχουν πάμπολλες ομοιότητες με τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον Φούχτελ, τον Τόμσεν και τους συναφείς. Όσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εντοπίσθηκε να είναι ο εγγονός εκείνου που έλαβε το «προνόμιο» της Πτολεμαΐδας από τον Τσολάκογλου, άλλο τόσο ίσως ένας σύγχρονος ακέραιος Γερμανός ιστορικός καταφέρει να αποκαλύψει την πατρογονική προϊστορία των αλλοδαπών κυριάρχων μας επί ναζισμού.

Επί του παρόντος έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος ενός Γερμανού αρχικατασκόπου, που έδρασε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1940 με έδρα την Αθήνα και τομέα ευθύνης τη Μέση Ανατολή. Επρόκειτο για τον Ρολφ Μέρκελ, που εμφανιζόταν ως στέλεχος της εταιρίας Ζήμενς-Τελεφούνκεν και η δραστηριότητά του τερματίστηκε ύστερα από απαίτηση του τότε υπουργού Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκη και με συνδρομή του επίσημου εκπροσώπου του συγκροτήματος Ιω. Βουλπιώτη. Η συμπαθής αρχικαγκελάριος του Βερολίνου, καίτοι προκληθείσα, δεν μας έχει διευκρινίσει αν πράγματι ο παλαιός εκείνος κατάσκοπος ήταν ο αδελφός του πεθερού της…

Βέβαια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ότι, όπως σήμερα, ανάλογη προπαγάνδα χρησιμοποιήθηκε και από τα κατοχικά παπαγαλάκια για να πεισθεί η κοινή γνώμη στην κατεχόμενη Ελλάδα ότι οι Έλληνες είναι ανοργάνωτοι και διεφθαρμένοι, ιδιαίτερα ως προς τα δημοσιονομικά τους.

Μπορεί να μην υπήρχε το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και άλλες συνειδητές ακτιβίστικες δράσεις, αλλά οι αθηναϊκές εφημερίδες ασκούσαν μια παρόμοια με τα σημερινά μνημονιακά ΜΜΕ κριτική. Τα θέματα λύνονταν κάπως πιο δυναμικά από τον Φελντκομαντάντ, ο οποίος ελάμβανε αυστηρές αποφάσεις για όσους δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ή του ύδατος, αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αναφορικά με τις κατασχέσεις κατοικιών λόγω χρεών το καθεστώς δεν ήταν εντελώς ανεξέλεγκτο, καθώς το Γερμανικό Φρουραρχείο ήθελε να ενημερώνεται προηγουμένως!

Ο Γερμανός οικονομολόγος και διπλωμάτης Καρλ Κλόντιους, που ήρθε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα, λειτουργώντας στη χώρα μας ως οικονομικός γκαουλάιτερ, είναι εκείνος που, αφού μελέτησε σχολαστικά τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, οργάνωσε τη λεηλασία της μέχρι τελευταίας ικμάδας της. Κατά μεγάλο μέρος σ’ εκείνον οφείλεται και η μεγάλη πείνα που έζησε ο ελληνικός λαός.
Ως ιστορική λεπτομέρεια θα αναφέρω ότι ο Κλόντιους, που προς τα τέλη του πολέμου είχε χαρακτηρισθεί από τους Συμμάχους ως εγκληματίας πολέμου, συνελήφθη από τα ρωσικά στρατεύματα στη Ρουμανία και όλως απροόπτως μεταστράφηκε από τον ναζισμό στον κομμουνισμό. Ως έμπιστος του Στάλιν πλέον στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια εμφανίστηκε στο Βελιγράδι επικεφαλής σοβιετικής οικονομικής αποστολής, έχοντας ως κύριο μέλημά του μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση του …Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας!
Διαχρονικές συμπεριφορές

Δυστυχώς στα διάφορα επίπεδα της δημόσιας ζωής σημειώθηκαν εκείνη την εποχή παραφωνίες σε σχέση με το κοινό αίσθημα. Όταν γίνονται αναφορές και συσχετισμοί συγκεκριμένων προσώπων και συγκεκριμένων συμπεριφορών, με αναγωγή στην κατοχική περίοδο 1941-44, συχνά ακούγεται και ένας επιεικής λόγος για κάθε υπόλογο ή ένοχο. Μερικές φορές όμως η «συνωμοσιολογία» είναι κατώτερη της πραγματικότητας και εγκυμονεί ο κίνδυνος της γενικής απαξίωσης.

Πόσοι είναι εκείνοι που υπηρέτησαν εθελοντικά τους κατακτητές, ενώ εγκαίρως μεταστράφηκαν και μεταπήδησαν σε πολιτικούς χώρους, ιδίως σε χώρους «της μόδας», όπως ήταν η Αριστερά στο τέλος της Κατοχής; Πόσες χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν στο Ράιχ με τη θέλησή τους; Πόσοι κερδοσκόπησαν ως προμηθευτές των κατακτητών ή επιδόθηκαν σε μαυραγορίτικες δουλειές; Ποτέ δεν θα δοθεί μια σαφής απάντηση, διότι αυτά όλα είναι φαινόμενο της μικρής ιστορίας, της λεπτομέρειας. Με την ίδια ακριβώς λογική, δεν θα δικαιωθούν ποτέ όσοι προτίμησαν να πεινάσουν και να υποφέρουν για να μην προστρέξουν στον κατακτητή και επωφεληθούν απ’ αυτόν.

Στην Κατοχή η τάξη των πολιτικών μηχανικών και εργοληπτών υπήρξε διχασμένη. Υπήρχαν πολλοί που αναζητούσαν μια καλή ευκαιρία για να αποκομίσουν οφέλη από την εκτέλεση τεχνικών έργων που απαιτούσε ο κατακτητής για να θωρακίσει τη στρατιωτική άμυνά του, αλλά υπήρχαν και άλλοι που συνειδητά αρνήθηκαν. Οι μεν πρώτοι θησαύρισαν, οι δε δεύτεροι απλώς πείνασαν.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τους δημοσιογράφους εκείνης της εποχής. Κάποιοι προτίμησαν να εργασθούν ως «παπαγαλάκια» και κάποιοι άλλοι επέλεξαν την έντιμη πενία, κατεβάζοντας την πέννα τους. Τη θλιβερή ιστορία του Συγκροτήματος Λαμπράκη, που συνειδητά συνεταιρίστηκε με τη βερολινέζικη εταιρία «Mundus» (που ανήκε κατά 50% στο γερμανικό υπουργείο Προπαγάνδας του Γκαίμπελς και κατά 50% στο υπουργείο Εξωτερικών του Ρίμπεντροπ), δεν την ακολούθησαν όλοι οι άλλοι εκδότες, κάποιοι εκ των οποίων πήραν την ηρωική απόφαση να διακόψουν την έκδοση των εφημερίδων τους. Την ακολούθησε όμως ο Όθων Πικραμμένος (ο πατέρας του υπηρεσιακού πρωθυπουργού που διεξήγαγε τις τελευταίες εκλογές), την ακολούθησε ο μέγας τότε χαρτέμπορος Πετσόπουλος, την ακολούθησαν οι κορυφαίοι βιβλιοπώλες Ελευθερουδάκης και Κάουφμαν. Και αρκετοί άλλοι και άλλοι. Στο ίδιο πνεύμα προπαγάνδισαν τη συνεργασία με τον κατακτητή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επώνυμοι εκφραστές της κοινής γνώμης, όπως ο Σπύρος Μελάς, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Αλέκος Σακελλάριος κ.ά.

Το ίδιο συνέβη και στη μουσική, στις τέχνες, ακόμη και στη γλυπτική, όταν ένας νεαρός τότε καλλιτέχνης φιλοτέχνησε την προτομή του …Χίτλερ!
Το κυνήγι του χρυσού

Η αναζήτηση του πλούτου δεν ήταν απαραιτήτως το άπαν για τους συνεργάτες του κατακτητή, είτε με κουκούλες είτε χωρίς. Κάποιοι αποσκοπούσαν στην ικανοποίηση φιλοδοξιών, στην κατάληψη θέσεων και αξιωμάτων. Αλλά το χρυσάφι ήταν οπωσδήποτε το επίκεντρο – απαρασάλευτος κανόνας, απλώς με εξαιρέσεις.

Ακόμα και στον χώρο της εκκλησίας παρατηρήθηκαν τέτοια φαινόμενα. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που στα τελευταία χρόνια συγκλόνισε τη χώρα, έχει προϊστορία από τα χρόνια της Κατοχής – και ακόμη πιο πίσω. Χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ της Μονής Βατοπεδίου είδαν το φως στο ΦΕΚ των κατοχικών κυβερνήσεων, ενώ τα ακίνητά της στη Θεσσαλονίκη, όπως και άλλων μοναστηριών του Αγίου Όρους, αξιοποιήθηκαν διαρκούσης της Κατοχής. Η αθωνική πολιτεία έχει ένα επιλήψιμο παρελθόν στα χρόνια εκείνα.

Όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί τον Απρίλιο του 1941, το γερμανικό υπουργείο Πολιτισμού του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ είχε οργανώσει μια ιδιαίτερη και απόρρητη αποστολή. Επιφανειακά επιζητούσε να καταγράψει την πολιτιστική κληρονομιά της Ορθοδοξίας που περικλειόταν στο Άγιον Όρος. Μια πολυάριθμη αποστολή υπό έναν διαπρεπή Γερμανό βυζαντινόλογο, τον καθηγητή Νταίλγκερ (ο οποίος μάλιστα εξελέγη ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών), και με τη συνεργασία δύο Ελλήνων, του μετέπειτα καθηγητή Θεολογίας Μάρκου Σιώτη και του πρώτου Έλληνα ιδρυτή ραδιοφωνικού σταθμού Τσιγγιρίδη, ασχολήθηκε με τους πνευματικούς θησαυρούς του Αγίου Όρους. Ό,τι περίπου έκανε πολλές δεκαετίες αργότερα το Ίδρυμα Λαμπράκη (με …διοικητή του Αγίου Όρους τον Σταύρο Ψυχάρη). Μόνο που τότε οι Γερμανοί αναζητούσαν κάτι πολύ περισσότερο: Το μυθικό Άγιο Δισκοπότηρο! Οι αποκρυφιστές της χιτλερικής Γερμανίας θεωρούσαν ότι αν το εντόπιζαν, όπως και τη λόγχη του Λογγίνου, θα κυριαρχούσαν στον δυτικό κόσμο.

Αλλά δεν συνέβησαν μόνον αυτά στο Άγιον Όρος. Πολλοί αγιορείτες μοναχοί, ελάχιστοι όμως ελληνικής καταγωγής, κατά διάφορους τρόπους συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Μεταπολεμικά κάποιοι εξ αυτών καταδικάστηκαν για δοσιλογισμό, ενώ κάποιοι άλλοι φυγαδεύτηκαν από τους …Βρετανούς. Ο φημισμένος Άγιος Σωφρόνιος δεν θα είχε αναδειχθεί, αν μεταπολεμικά δεν του παρεχόταν κατάλληλο άσυλο πρώτα στη Γαλλία και έπειτα στην Αγγλία, ύστερα από ενέργειες του δαιμόνιου ρασοφόρου Ντέιβιντ Μπάλφουρ, του γνωστού μας εφημερίου στο εκκλησάκι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Αποσχηματισμένος πλέον ο Μπάλφουρ και υπηρετώντας ως γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, αμέσως μετά την Απελευθέρωση, ενήργησε κατάλληλα για την αεροπορική απομάκρυνση του αγιορείτη Σωφρονίου (Σαχάρωφ) έξω από την Ελλάδα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με άλλους αγιορείτες μοναχούς, που ήδη είχαν καταδικασθεί ως δοσίλογοι από την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο αέναος δοσιλογισμός

Σε όσους θα είχαν γερά νεύρα για να εμβαθύνουν στο φαινόμενο του δοσιλογισμού της περιόδου 1941-44, θα συνιστούσα να φανούν επιεικείς στους ελάχιστους ιδεολόγους που μπορεί και να τυφλώθηκαν, παραγνωρίζοντας το εθνικό συμφέρον εις όφελος μιας όψιμης συνεργασίας με τον κατακτητή. Και τότε, όπως και σήμερα που συναντούμε στην καθημερινή ζωή μας κάποιους ελάχιστους φανατικούς μνημονιακούς που με παραδειγματική ευκολία κακίζουν τη δήθεν στρεβλή νοοτροπία των συμπατριωτών μας ως απόρροια της εν γένει κακοδαιμονίας μας, υπήρχαν σποραδικές και πάντως σπανιότατες φωνές υμνητών του κατακτητή, που «ήρθε να μας βάλει σε τάξη»!
Χωριστά από τις προπολεμικές φασιστικές κινήσεις που εμφανίστηκαν, με την έναρξη της Κατοχής είχαμε τη δραστηριοποίηση κάποιων συγκεκριμένων. Οι κυριότερες ήταν τρεις: η ΕΣΠΟ, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα και τα ΕΕΕ.

Η πρώτη, της οποίας ο ακριβής τίτλος ήταν «Ελληνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση», δημιουργήθηκε τις πρώτες μέρες που έφτασαν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Ιδρυτές της ήταν δύο γιατροί, ο Γεώργιος Βλαβιανός και ο Γεράσιμος Πατρονικόλας (σύζυγος της αδελφής του Ωνάση και πατέρας της Μαριλένας) και μερικοί άλλοι γερμανόφιλοι. Στην οργάνωση έλαβαν μέρος αρκετοί άλλοι με παρόμοιες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και ο αντισιωνιστής συγγραφέας Αριστείδης Ανδρόνικος, επίσης γιατρός, ενώ το 1948 μια παράδοξη απόφαση του Αρείου Πάγου την χαρακτηρίζει ως «πατριωτική» οργάνωση. Συμμετείχαν επίσης κάποιοι άλλοι επιστήμονες, επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, ακόμα και λογοτέχνες.

Λιγότερο εύρος είχε το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος υπό τον Γεώργιο Μερκούρη, ο οποίος το είχε ιδρύσει μερικά χρόνια πριν από τον πόλεμο, αλλά το είχε απαγορεύσει η δικτατορία Μεταξά. Το επανίδρυσε μαζί με κάποιους άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε βουλευτής του ΚΚΕ Μιχ. Τυρίμος, μόλις μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα και ο ίδιος, αφού απέτυχε να γίνει από τον Τσολάκογλου υπουργός του, αρκέστηκε να αναλάβει τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Κόρη του αδελφού του ήταν η ηθοποιός και υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Μελίνα Μερκούρη, της οποίας η πολιτεία επί Κατοχής είναι άλλο ζήτημα. Το βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον σε μια περίπτωση (κατά τη γραπτή μαρτυρία επώνυμου προσώπου), συναγελαζόμενη στα μπαρ με Γερμανούς αξιωματικούς και ελεεινούς μαυραγορίτες, «κάρφωσε» νεαρούς αντιστασιακούς με την προτροπή: «Πιάστε τους!»

Τέλος, μια άλλη πολιτική οργάνωση που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς ήταν τα ΕΕΕ. Η προϊστορία της ανάγεται στα τέλη της δεκαετίας 1920, όταν με έδρα τη Θεσσαλονίκη έδρασε ως φιλοφασιστική κίνηση με έντονες αντισημιτικές θέσεις, αφού στη δράση της άλλωστε αποδίδεται ο εμπρησμός του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ. Την αποτελούσαν τότε κυρίως γηγενείς Μακεδόνες βενιζελικής προέλευσης και σε κάποιες περιόδους τελούσε υπό τον έλεγχο γνωστών πολιτικών προσώπων, όπως ο Μίκης Μελάς, ο Φίλιππος Δραγούμης, ο Στυλιανός Γονατάς ή ο στρατηγός Θεόδωρος Μανέττας. Κατά την Κατοχή επανιδρύθηκε και την αρχηγία της ανέλαβε ο δικηγόρος Κων. Γούλας, που μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα. Στην τελευταία κατοχική χρονιά (1944) προσπάθησε να συγκεντρώσει όλους τους γερμανόφιλους και είχε ως δημοσιογραφικό όργανο την εφημερίδα «Ακρόπολις», φυσικά χωρίς απήχηση. Τελικά, όταν άρχισε η αποχώρηση των Γερμανών, τα κυριότερα στελέχη της κατέφυγαν στη Βιέννη, όπου από αυτοεξόριστους Έλληνες χιτλερικούς σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τσιρονίκου.

Στη Βιέννη βρέθηκαν τότε περί τις 2.000 αυτοεξόριστοι ελληνικής υπηκοότητας, καθώς και 700 ένστολοι που αποτελούσαν τη στρατιωτική μονάδα του συνταγματάρχη Γεωργ. Πούλου. Κάποιοι απ’ αυτούς θα επανακάμψουν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ και ελάχιστοι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, ενώ ορισμένοι θα καταλάβουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, ακόμα και ως πανεπιστημιακοί καθηγητές.



Η δίωξη των πολιτικών δοσιλόγων στη μεταπελευθερωτική Ελλάδα υπήρξε υποτονική, αν και έγιναν ακόμα και θανατικές εκτελέσεις. Το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα άμβλυνε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Εκεί όμως που σταδιακά εκμηδενίστηκαν οι όποιες επιπτώσεις από τη συνεργασία με τον κατακτητή ήταν στο θέμα των οικονομικών δοσιλόγων. Αυτό σήμαινε ότι όσοι απέκτησαν θησαυρούς στη διάρκεια μιας ξενικής κατοχής, μπορούσαν τώρα να τους γεύονται ελεύθερα, αν εξαιρέσουμε μια φορολογία που επιβλήθηκε στους «παρανόμως πλουτίσαντες». Με βάση περιουσίες, που με τέτοιο τρόπο αποκτήθηκαν, ανδρώθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις και οικονομικά συγκροτήματα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταπολεμική Ελλάδα, εκ των πραγμάτων διαγράφοντας κάθε στιγματική αναφορά από το ένοχο παρελθόν. Και ως ευνόητη προέκταση, οικονομικώς πανίσχυρα τέτοια πρόσωπα (ή οι κληρονόμοι τους) βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων, άσκησαν παντοειδή επιρροή, έγιναν …ευεργέτες ή φιλοδόξησαν να έχουν ρόλο στην πολιτική.
Του Δημοσθένη Κούκουνα
http://aera2012.blogspot.gr/(για την πιστή αντιγραφή), Μακελειό

 Πηγή



Η δασκάλα θα απεργήσει






Νικολόπουλος: Εδώ και τώρα άνοιγμα του φακέλου «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος»

Νικολόπουλος: Εδώ και τώρα άνοιγμα του φακέλου «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος»
Ποια ήταν τα ακριβή αίτια θανάτου και γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ νεκροψία και νεκροτομή;
Ερώτηση προς τον πρωθυπουργός, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών καταθέτει ο βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας άνοιγμα του φακέλου και ενδελεχή διερεύνηση των αιτιών ασθενείας και θανάτου του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Στην κατατεθείσα επί του θέματος ερώτησή μου στη Βουλή (ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6562/31-1-2013) έθετα τα εξής βασικά ερωτήματα:
1. Ποια ήταν τα ακριβή αίτια θανάτου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα και από ποια Αρχή εκδόθηκαν; (να κατατεθούν τα σχετικά).
2. Διεξήχθη νεκροψία & νεκροτομή και αν ναι από ποια Δημόσια Αρχή;
3. Θα προβούν οι Αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας στο άνοιγμα της υπόθεσης και στα δέοντα, έτσι ώστε να γίνουν όσοι απαραίτητοι έλεγχοι απαιτούνται, για να αποκλεισθεί η όποια υπόνοια υπάρχει για την αιτία θανάτου του;
Απάντησε, ως όφειλε, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης και μεταξύ άλλων ότι: «Δεν υπήρξε έγγραφη παραγγελία για τη διενέργεια ιατροδικαστικής διερεύνησης (νεκροψιακή- νεκροτομική και εργαστηριακή) στη σορό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου» και, συνεπώς, «η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια του θανάτου του, τα οποία αναγράφονται στο εκδοθέν πιστοποιητικό θανάτου, που προφανώς συνετάχθη και υπεγράφη από ιατρό, που γνώριζε τη νόσο και την πορεία της».
Το έγγραφο υπογράφει ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Φίλιππος Κουτσάφτης, ο οποίος σε απλά λόγια λέει, πως Ιατροδικαστική εξέταση δεν έγινε ποτέ λόγω μη ύπαρξης σχετικής έγγραφης παραγγελίας από κάποιον και συνεπώς η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια θανάτου, τα οποία αναγράφονται στο εκδοθέν πιστοποιητικό θανάτου!
Δηλαδή τι μας πληροφόρησε ο τότε Υπουργός της Δικαιοσύνης; Βασικά ότι έτσι απλά απεβίωσε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας μας τα τελευταία 50 χρόνια, ο Ηγέτης ενός θεσμικού φορέα του Κράτους, όπως η Εκκλησία της Ελλάδος, και οι αρμόδιοι φορείς για την έρευνα της υπόθεσης πέντε χρόνια μετά δήλωσαν, πως δεν ήξεραν την ακριβή αιτία θανάτου και πως κανείς αρμόδιος δεν σκέφτηκε να προβεί σε διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων θανάτου του (νεκροψία – νεκροτομή)!
Και τώρα τέλος; Τίποτα δεν πρέπει να κάνουμε; Πάει, τελείωσε;
Εκατομμύρια Ελλήνων όπως κι εγώ απλά δεν νομίζω...!

Θα πρέπει να δοθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, από την Κυβέρνηση και από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ μετά από 8 σχεδόν χρόνια... έξι εκ των οποίων εφιαλτικά για την ελληνική κοινωνία, αφού ο ξένος παράγοντας εγκαταστάθηκε ως τοποτηρητής, απροκάλυπτα και σχεδόν χωρίς μάχη, εξουσιάζοντας την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Ο Μακαριστός Χριστόδουλος ήταν ως γνωστόν μια προσωπικότητα που υπερασπιζόταν τα δίκαια της Ελλάδας και «τα έβαζε» ανοικτά με πολύ επικίνδυνους εχθρούς, που μεταχειρίζονται όλα τα μέσα προς επίτευξη των σκοπών τους (η Κυβέρνηση άλλωστε και ο Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας έχει πάρει μια «γεύση» απ’ αυτό).


Η καλπάζουσα και μη αναστρέψιμη μορφή της ασθένειάς του (δύο πρωτογενείς ταυτόχρονοι καρκίνοι, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο κατά τους γιατρούς) και ο θάνατος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, έχει αφήσει δεκάδες αναπάντητα ερωτηματικά σε εκατομμύρια Ελλήνων.
Πολλά δεινά βρήκαν τη χώρα μας «συμπωματικά» από το καλοκαίρι του 2007 (ημερομηνία που ασθένησε) και έπειτα, με αποκορύφωμα τα 6 τελευταία έτη, όταν η χώρα μας μπήκε υπό καθεστώς άμεσης ξένης κηδεμονίας.
Όταν έφυγε από τη ζωή, πολλά συμφέροντα και κέντρα εξουσίας εντός και εκτός Ελλάδος έχασαν αναμφίβολα ένα υπολογίσιμο αντίπαλο.
Όπως άλλωστε συνέβη και με την άλλη μεγάλη και ηγετική μορφή του Κυπριακού Ελληνισμού, τον Τάσσο Παπαδόπουλου, η ξαφνική αρρώστια και ο γρήγορος θάνατος του οποίου (Δεκέμβρης 2008) ανταγωνίστηκε σε ταχύτητα την περίπτωση Χριστοδούλου. Έτσι δύο Μεγάλοι Έλληνες, που ήξεραν να λένε «ΟΧΙ» και να το εννοούν, «έφυγαν» μέσα στην ίδια χρονιά...
Είναι δε προφανές κι όχι παράλογο, ότι σε πολλές περιπτώσεις μεγάλων προσωπικοτήτων υπάρχει η βάσιμη υπόνοια και σε κάποιες πλέον με αποδείξεις (Οζάλ, Αραφάτ), ότι οι θάνατοί τους δεν προήλθαν αποκλειστικά από φυσικά αίτια, αλλά αντιθέτως ως αποτέλεσμα άλλων πιο πολύπλοκων, σύνθετων και δόλιων δράσεων.
Επειδή, όπως καταλαβαίνετε, οι συνωμοσιολογίες κάθε είδους δεν πρέπει να αφήνονται αναπάντητες, αλλά ταυτοχρόνως και «υπνωτιστές κάθε σημαίας» δεν πρέπει να κάνουν απρόσκοπτα το δόλιο έργο τους, ο Ελληνικός Λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια και όχι να ζει υπό το καθεστώς σκότους, όπως συμβαίνει σήμερα με την εν λόγω υπόθεση, αφού η αρμόδια Ιατροδικαστική Αρχή (με δήλωσή της) δεν γνωρίζει τίποτε για την υπόθεση αλλά μάλλον ούτε και το επίσημο Κράτος (π.χ. Αστυνομία).
Επειδή δεν αποδεχόμαστε η Ελλάς να είναι τριτοκοσμική χώρα και στους Πολίτες της να τους φέρονται σαν ραγιάδες – «χαχόλους».
Επειδή θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει η στοιχειώδης σοβαρότητα, όταν η οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία αναφέρεται στις συνθήκες θανάτου ενός πολίτη, πόσο μάλλον ενός Πνευματικού Ηγέτη και θα πρέπει επιμελώς να εκτελεί το καθήκον της.
Επειδή επιπλέον είμαι υποχρεωμένος να σας θυμίσω, πως ο πληρεξούσιος του λαού, αντιλαμβανόμενος ως πρώτιστο καθήκον του την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων Πολιτών, παρεμβαίνει στο πλαίσιο αυτό σε κάθε ζήτημα μείζονος εθνικού ή κοινωνικού συμφέροντος και δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος επ΄ ουδενί απέναντι σε καταγγελίες ή και σε δημοσιεύματα, που στο παρελθόν είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως το συνημμένο της εφημερίδας «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ», που φέρει τον τίτλο «ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ», το οποίο καταγράφει αυτολεξεί και τα γραφόμενα του γνωστού και έγκριτου κοινωνιολόγου κ. Σωτ. Τζούμα.
Εξάλλου με δηλώσεις του ο πιο στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου έλυσε τη σιωπή του και μίλησε για πρώτη φορά για τα όσα βίωσε ο ίδιος στο πλευρό του ιεράρχη.

«Ο Χριστόδουλος δεν έπρεπε να ζει και γι’ αυτό δεν ζει. Και ο νοών νοείτω», είπε ο αρχιμανδρίτης Επιφάνειος, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Astra του Βόλου.
«Η χώρα θα ήταν διαφορετική αν ζούσε. Αυτό το κακό που συμβαίνει σήμερα δεν θα συνέβαινε. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα ξεκίνησαν από την επομένη του θανάτου του. Θα τα πω όπως τα νιώθω. Ο Χριστόδουλος θα ήταν μεγάλο αγκάθι στην ιστορία αυτή. Μεγάλο εμπόδιο. Γιατί θα μετουσίωνε τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για αντίσταση και ανάκαμψη», είπε.
Και πρόσθεσε: «Έβλεπε πού πάμε. Νομίζω ότι τώρα όλα ερμηνεύονται. Όταν ένας άνθρωπος απεγκλωβίζεται από τα συναισθήματά του βλέπει τα πράγματα καθαρά και αντιλαμβάνεται την ερμηνεία των γεγονότων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Επειδή, εάν χρειαστεί, θα κατατεθεί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μηνυτήρια αναφορά σχετικά με την διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων, που έχουν καταγγελθεί διά του τύπου ή άλλων εγγράφων και θα ζητηθεί αφενός μεν η άμεση επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος, προκειμένου να υποστούν οι ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) την παραδειγματική τιμωρία για αξιόποινες πράξεις, που από την δικαστική έρευνα θα αποδεικνυόταν ότι διέπραξαν, αφετέρου δε η εισαγωγή της υπόθεσης -κατ΄ άρθρο 29 ΚΠοινΔ- στο Δικαστήριο Εφετών και τον ορισμό εφέτη
Ανακριτή, προκειμένου η ιδιότυπη επικρατούσα σιωπή να σπάσει- αναφορικά με όλα τα συναφή ζητήματα για την επιβολή της νομιμότητας και την απαρχή μιας αναγκαίας και ουσιαστικής κάθαρσης στο δημόσιο βίο από πρόσωπα και νοοτροπίες.
Επειδή η διεξοδική δικαστική διερεύνηση της καταγγελλόμενης υπόθεσης και η επέκταση ενδεχομένως της ποινικής δίωξης και σε άλλα πρόσωπα είναι επιτακτική, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς και να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης και ευνομίας.
Σας επανακαταθέτω την ερώτηση με αρ. πρωτ. 6562/31-1-2013 κατόπιν των ανωτέρω ιδόντων το φως της δημοσιότητας, τα οποία με τα συνημμένα δημοσιεύματα και απαντήσεις γίνονται πλέον γνωστά και σε σας και τα αρμόδια όργανα του κράτους, τα οποία υπάγονται στον έλεγχο και την εποπτεία σας κατά τον πλέον επίσημο τρόπο.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω καλείστε:
1ον: Να εξετάσετε το αληθές του δημοσιεύματος της παραπάνω εφημερίδας, υπογεγραμμένου υπό του συντάκτου αλλά και του κατά νόμον υπευθύνου αυτής, οι οποίοι τυγχάνουν πολίτες της χώρας αυτής, όπως ορίζει το άρθρο 125 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο και εισάγω υπό την μορφή της κοινοβουλευτικής αναφοράς και όλα τα σχετικά αναφερόμενα.
2ον: Να εξετάσετε, για την περίπτωση των αιτιών ασθενείας του Αρχιεπισκόπου, εάν συντρέχει περίπτωση διάπραξης έκνομης ενέργειας, διαπραχθείσας εκ δόλου ή αμελείας, οιουδήποτε κρατικού οργάνου ή τρίτου προσώπου.
3ον: Να προβείτε σε ανάλογες ενέργειες για αποκατάσταση τυχόν τρωθείσας νομιμότητας, για την οποία εφεξής καθίστασθε, τουλάχιστον πολιτικώς, υπεύθυνος και υπό συνθήκες υπόλογος έναντι της Βουλής των Ελλήνων αλλά και της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Σας γνωρίζω τέλος, ότι σε περίπτωση που αγνοήσετε την υπόθεση ή αν δεν λάβω τεκμηριωμένες απαντήσεις, θα θεωρηθεί εκ μέρους μου, τόσο για εσάς όσο και για τους αρμόδιους κρατικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα περί απείθειας, ως παράβαση καθήκοντος, εάν δεν συντρέχουν και βαρύτερα ποινικά αδικήματα διαπραττόμενα συνεπεία εκ δόλου παραλείψεως και θα διαβιβαστούν αρμοδίως στις εισαγγελικές αρχές της χώρας μας.

Ερωτώνται συνεπώς ο Πρωθυπουργός και οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Θα προβούν οι Αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας στο άνοιγμα της υπόθεσης και στα δέοντα, έτσι ώστε να γίνουν όσοι απαραίτητοι έλεγχοι απαιτούνται, για να αποκλεισθεί η όποια υπόνοια υπάρχει για την αιτία θανάτου του;
2. Θα ασχοληθούν με το άνοιγμα της υπόθεσης εκτός από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες έρευνας από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και από το Υπουργείο Εξωτερικών;
3. Τελικά ποιος υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου;
4. Από τις 31/1/2013, που κατέθεσα την με ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6562/31-1-2013 σχετική ερώτηση, τι έχουν πράξει οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές για το θέμα της διερεύνησης της υπόθεσης;
5. Θα προβεί η αρμόδια Αρχή στη διενέργεια ιατροδικαστικής έρευνας;
6. Να κατατεθεί η ιατροδικαστική έκθεση.
7. Να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης ασθενείας και θανάτου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

"Αριστερή " και Τσιπράτη Νομιμοποιήση χιλιάδων αυθαίρετων

Νομιμοποιούνται χιλιάδες αυθαίρετα


Παράθυρο για τη νομιμοποίηση χιλιάδων κατοικιών που οικοδομήθηκαν σε περιοχές όπου στο παρελθόν υπήρχαν δάση ανοίγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με απόφασή του για «πάγωμα» των κατεδαφίσεων μέχρι την κύρωση δασικών χαρτών. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή για οικοδομές που βρίσκονται σε ρέματα ή στον αιγιαλό.

​«Είναι δεδομένο ότι κάποιες περιοχές θα βρεθούν εντός δάσους. Σε άλλες θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε ρυμοτόμηση θεσπίζοντας ορισμένα περιβαλλοντικά ισοδύναμα» τόνισε o αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης
Για την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης - ρυμοτόμησης των περιοχών αυτών μπορεί να χρειαστούν ακόμα και τρία χρόνια και θεωρείται δεδομένο ότι το υπουργείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με διλήμματα για το τι μέλλει γενέσθαι σε αρκετά τμήματα της ελληνικής επικράτειας, όπου κατοικίες έχουν αντικαταστήσει ολόκληρες δασικές εκτάσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Σαλαμίνα, όπου ο αριθμός των αυθαίρετων σπιτιών ανέρχεται σε 280.000, ενώ αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται σε Άνω Γλυφάδα και Πέραμα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος».

«Είναι δεδομένο ότι κάποιες περιοχές θα βρεθούν εντός δάσους. Σε άλλες θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε ρυμοτόμηση θεσπίζοντας ορισμένα περιβαλλοντικά ισοδύναμα» τόνισε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

«Παγώνουν» οι αποφάσεις για κατεδαφίσεις

Ουσιαστικά, η λύση που εξετάζεται είναι να οριστεί εισφορά σε γη και χρήματα για αναδάσωση ίσης έκτασης στην ίδια περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Τσιρώνης, ενώ ερωτηθείς για το τι θα γίνει με αυθαίρετα που έχουν ήδη κριθεί κατεδαφιστέα είπε: «Αυτό ισχύει με την ισχύουσα νομοθεσία. Ενδεχομένως η καινούργια νομοθεσία να ορίζει ότι μια περιοχή μπορεί να χάνει τον δασικό της χαρακτήρα. Αν αρθεί ο δασικός χαρακτήρας, αίρεται και η πράξη κατεδάφισης. Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί υπ’ όψιν η συνολική εικόνα μιας περιοχής, καθώς μπορεί να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης για πέντε ακίνητα, αλλά να υπάρχουν δίπλα ή χιαστί ή όμορα πολλά άλλα που άλλαξαν χαρακτήρα».

​Παράθυρο για τη νομιμοποίηση χιλιάδων κατοικιών που οικοδομήθηκαν μέσα σε περιοχές όπου στο παρελθόν υπήρχαν δάση ανοίγει το Υπουργείο ΠεριβάλλοντοςΩστόσο, ο κ. Τσιρώνης έριξε το… μπαλάκι της τελικής απόφασης για τα κατεδαφιστέα στο Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι «η ιεράρχηση είναι δικό τους ζήτημα». Επιπλέον, διεμήνυσε ότι «η Πολιτεία θα είναι αυστηρή στις περιπτώσεις αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό ή ρέματα».

Εκτιμάται πως το 25,5% της ελληνικής επικράτειας καλύπτεται από δάση. Την ίδια στιγμή, όμως, η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο όπου το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον χαρακτηρισμό κατοικιών ως «αυθαίρετων», δεν υπερβαίνει το 1%. Οικολόγοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις αποδίδουν τις πολύχρονες καθυστερήσεις στην ανάγκη διατήρησης μιας «ρευστής» κατάστασης που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμό ολόκληρων δασικών περιοχών προς όφελος της οικοδομής.
gougla.gr

Βουλή-Τον έβγαλαν καθαρό και τον Φλαμπουράρη : Στο αρχείο η υπόθεση με το πόθεν έσχες

Βουλή: Στο αρχείο η υπόθεση με το πόθεν έσχες του Φλαμπουράρη

Στο αρχείο θέτει, η κοινοβουλευτική Επιτροπή του Πόθεν Έσχες, το φάκελο της υπόθεσης του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, για την υπόθεση των μετοχών κατασκευαστικής εταιρείας που είχε στην κατοχή του πριν αναλάβει υπουργός Επικρατείας.

Η Επιτροπή αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στην έρευνα για την δήλωση «πόθεν έσχες» πρώην υπουργού Οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί η έρευνα, για καθυστερημένη κατάθεση δήλωση πόθεν έσχες κατά 3,5 χρόνια και να εξεταστεί κατά προτεραιότητα, η δήλωση που υπέβαλλε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υπόθεση του «πόθεν έσχες» του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, θα απασχολήσει την Επιτροπή σε επόμενη συνεδρίαση.

newsbomb.gr

Κως: Οργή κατά Καμμένου – Κάτοικοι δεν άφησαν το ελικόπτερο που τον μετέφερε να προσγειωθεί (pics)


Κως: Οργή κατά Καμμένου – Κάτοικοι δεν άφησαν το ελικόπτερο που τον μετέφερε να προσγειωθεί (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Τελείωσε η υπομονή του κόσμου – Δεν τους αφήνουν πλέον ούτε να κυκλοφορήσουν – Οργή κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Κω - Κάτοικοι δεν άφησαν το ελικόπτερο που τον μετέφερε να προσγειωθεί - Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στο νησί της Κω, καθώς από το πρωί δεκάδες κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα και την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Οι οργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο ακίνητο του Νίκου Κανταρζή, το οποίο προτάθηκε για hot spot στο νησί της Κω, εν αναμονή της άφιξης του υπ. Εθνικής Αμύνης. 
Τα πνεύματα, ωστόσο, οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν το ελικόπτερο του υπουργού πλησίασε το σημείο, όπου ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί.

Το ελικόπτερο τύπου Σινούκ που θα μετέφερε τον Πάνο Καμμένο στην Κω δεν κατάφερε να προσγειωθεί ποτέ στο προκαθορισμένο σημείο, καθώς έγινε αντιληπτό από τους οργισμένους διαδηλωτές.
Μόλις οι συγκεντρωμένοι είδαν το ελικόπτερο ξεκίνησαν επεισόδια, με τους αστυνομικούς να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν. Η ατμόσφαιρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έγινε αποπνικτική και για λόγους ασφαλείας, ο πιλότος έκανε στροφή προς της Λέρο.

Το χρονικό μιας αποτυχημένης επίσκεψης...

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο νησί της Κω για ακόμα μια φορά στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Έξι μήνες πριν κατά την επίσκεψη του στο νησί, ο κ. Καμμένος αναγκάστηκε να επιταχύνει το βήμα του προς το δημαρχείο, καθώς το οργισμένο πλήθος του πετούσε από μπουκάλια μέχρι αυγά... σήμερα, το ίδιο πλήθος δεν το άφησε να πατήσει το πόδι του στην Κω!

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, το πρωί της Τετάρτης (03/02) όταν στις επτά το πρωί προσγειώθηκε στο νησί ένα C-130 που μετάφερε διμοιρία των ΜΑΤ, για να προετοιμάσει την άφιξη του υπουργού! Μάλιστα στο συγκεκριμένο οικόπεδο, όπου θα γινόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου θα δημιουργηθεί κέντρο Hot spot. Τα ΜΑΤ μεταφέρονται με λεωφορείο στο οικόπεδο και αποκλείουν ολόκληρη την περιοχή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να μην μπορούν να μετακινηθούν.

k2 20

Μάλιστα, όπως μετέφερε στο Newsbomb.gr η διευθύντρια σύνταξης της τοπικής εφημερίδας «Το Βήμα της Κω», Κατερίνα Φιλοπούλου, στις 9 παρά το ελικόπτερο του υπουργού φτάνει πολύ κοντά στο σημείο και τα ΜΑΤ ρίχνουν μια φωτοβολίδα προκειμένου να ενημερώσουν το πιλότο για το ακριβές σημείο προσγείωσης. Όμως, το ελικόπτερο δεν προσγειώνεται ποτέ, καθώς δεκάδες εξαγριωμένοι κάτοικοι βρίσκονται εκεί, με την ατμόσφαιρα  να είναι ιδιαίτερα τεταμένη.

Το ελικόπτερο τελικά προσγειώνεται για λίγα λεπτά σε ένα παροπλισμένο στρατόπεδο με ανοιχτές τις μηχανές. Δίπλα στο στρατόπεδο βρίσκεται ένα ακόμη οικόπεδο που εξετάζεται να μετατραπεί σε Hot spot για τους πρόσφυγες. Μετά την ολιγόλεπτη προσγείωση... του υπουργού στην Κω... το ελικόπτερο απογειώνεται και πάλι και κάνει στροφή προς την Λέρο.

kws

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το kostoday, vimatisko





                                                       .

 Read more: http://www.newsbomb.gr


Δεν έχουν τέλος τα ρουσφέτια από το ΣΥΡΙΖΑ – Η Ρ.Σβίγκου. διόρισε τον γκόμενό της ως επιστημονικό σύμβουλο χωρίς πτυχίο στο υπουργείο ναυτιλίας (ΦΩΤΟ ΦΕΚ)


SVIGKOU

Δεν έχουν τέλος τα ρουσφέτια από το ΣΥΡΙΖΑ – Αυτή η "κοπριά"   διόρισε τον γκόμενό της ως επιστημονικό σύμβουλο χωρίς πτυχίο στο υπουργείο ναυτιλίας (ΦΩΤΟ ΦΕΚ)

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου έχει διορίσει τον σύντροφό της σε θέση ειδικού συνεργάτη στο πολιτικό γραφείο του Γιάννη Δρίτσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου έχει διορίσει τον σύντροφό της σε θέση ειδικού συνεργάτη στο πολιτικό γραφείο του Γιάννη Δρίτσα, στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω ΦΕΚ του διορισμού, ο Χρήστος Φωτιάδης διορίστηκε στη θέση του ειδικού συνεργάτη στο υπουργείο Ναυτιλίας, χωρίς πτυχίο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Χρήστος Φωτιάδης είναι 31 ετών, φοιτητής ΤΕΙ χωρίς πτυχίο και σύντροφος της Ράνιας Σβίγκου.