16 Ιουλίου 2015

Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη Τρίτο κόμμα το "ΟΧΙ " στο μνημόνιο επιστροφή στο εθνικό νόμισμα

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ - ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ

 
Βαριά λαβωμένη από την ψηφοφορία των προαπαιτουμένων μέτρων που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα βγήκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συνολικά 39 βουλευτές της διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή και καταψήφισαν το μνημόνιο. Αυτό σημαίνει πώς η κυβέρνηση έχει απωλέσει τη δεδηλωμένη και οι βουλευτές του «ΟΧΙ» είναι πλέον τρίτο κόμμα στη Βουλή.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται ακόμη και σήμερα να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό με σκοπό να αντικαταστήσει τους διαφωνούντες υπουργούς (Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Κ. Ήσυχο και Νάντια Βαλαβάνη) και να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, στη βάση του Συντάγματος, έως ψηφιστούν τα επόμενα μέτρα (22 Ιουλίου) και η τελική συμφωνία. Από εκεί και μετά όλα είναι ανοιχτά.
 
Μετά την τελική ψηφοφορία, περίπου στις 2 τα ξημερώματα, όπου 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι», 6 «παρών» και μία απουσίαζε, ο πρωθυπουργός έκανε μία σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή με τους συνεργάτες του Νίκο Παππά, Χρήστο Μαντά, Νικήτα Κορωνάκη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Νίκο Ξυδάκη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Νίκο Βούτση σε μία αρχική εκτίμηση του αποτελέσματος και των επόμενων κινήσεων.
 
Το πρώτο βήμα που θα κάνει ο κ. Τσίπρας είναι ο ανασχηματισμός προκειμένου να αντικαταστήσει τους υπουργούς που ψήφισαν «ΟΧΙ». Αυτό πάντως δεν πρόκειται να συμβεί πριν το μεσημέρι, καθ’ ότι στις 11 το πρωί θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να αποφασιστεί αν τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή επιτρέπουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να απελευθερωθεί η έκτακτη χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία.
 
Είναι πιθανόν ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί εντός της ημέρας και δεν θα περιλαμβάνει μόνο αντικατάσταση των τεσσάρων υπουργών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους αναπληρωτές Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο και Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, αλλά και άλλους υπουργούς, όπως και μετακινήσεις εντός της κυβέρνησης. 
 
Το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση ωστόσο είναι η απώλεια της δεδηλωμένης. Κι αυτό διότι πλέον η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου διαθέτει 123 βουλευτές (110 ΣΥΡΙΖΑ και 13 από τους ΑΝΕΛ) και είναι αναγκασμένη να λειτουργεί με την ψήφο ανοχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι επόμενες ωστόσο κινήσεις του πρωθυπουργού, πέραν του ανασχηματισμού αναμένονται σε επόμενο χρόνο, αφού όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης προέχει η συμφωνία.
 
 
Αυτή πάντως που καταψήφισαν δύο κορυφαία στελέχη που δεν εντάσσονται σε κάποια ομάδα. Πρόκειται για την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. 
 
 
Οι περισσότεροι βουλευτές που καταψήφισαν ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα. Είναι οι κ.κ. Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας.
 
 
Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, η οποία είχε απομακρυνθεί από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά δεν είχε διακόψει τους δεσμούς. Στην Αριστερή Πλατφόρμα εντάσσονται και οι προερχόμενοι από την ΚΟΕ, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Βασίλειος Κυριακάκης. Παρομοίως και οι κ.κ. Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρέα που προέρχονται από την ΔΕΑ και ήταν οι πλέον βέβαιες αρνητικές ψήφοι. 
 
 
«Όχι» ψήφισαν και οι δύο βουλευτές Βοιωτίας που είναι κοντά στον κ. Μανώλη Γλέζο και στους Ενεργούς Πολίτες, οι κ.κ Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας.
 
 
Αποστάσεις όμως πήραν και βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική κίνηση των «53» και προκάλεσαν έκπληξη με την στάση τους καθώς δεν λογαριάζονταν επ ουδενί στους αντιρρησίες. Πρόκειται για τους Κώστα Ζαχαριά,  Βασιλικη Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη και Χρήστο Καραγιαννίδη.
 
 
Αποστάσεις με «όχι» ή «παρών» πήραν και μία σειρά βουλευτές που δεν ανήκουν σε κάποια τάση και μέχρι τώρα ακολουθούσαν τις επιλογές του κ. Τσίπρα: Οι κ.κ. Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Νικόλας Μιχαλάκης,  Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Βασιλική Λέβα, Αλεξάνδρα Τσανάκα. Η κυρία Ραχήλ Μακρή αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση.
 
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές που καταψήφισαν δηλώνουν πώς δεν πρόκειται να παραδώσουν την έδρα τους, αποτελεί ερώτημα τι θα πράξει ο Α. Τσίπρας, από τη στιγμή μάλιστα που για να διαγράψει από το κόμμα χρειάζεται απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου οι διαφωνούντες έχουν την πλειοψηφία όπως έδειξε και η επιστολή των 107 από τους 201 που υπέγραψαν χθες και με την οποία ζητούν την σύγκληση του οργάνου. 
 
 
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν ούτε το δεύτερο πακέτο των μέτρων και έτσι η μπάλα είναι πάλι στο γήπεδο του πρωθυπουργού με βασικό ερώτημα αν θα δεχθεί να κυβερνά στο διηνεκές με μία διχασμένη ομάδα και με τους βουλευτές της αριστερής πτέρυγας να καταψηφίζουν κάθε επιμέρους εκτελεστικό νόμο της συμφωνίας που θα έρχεται στη Βουλή.
 
 
Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να αφήσει τα πράγματα ως έχουν. Σε αυτή την περίπτωση οι διαφωνούντες παραμένουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη να προχωρήσει στη διαμόρφωση νέας Κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας αφού συγκροτήσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ο ίδιος έχει δηλώσει πάντως πώς "εγώ Παπαδήμος δεν γίνομαι". 
 
 
Προσκρούει όμως αυτό στον κ. Πάνο Καμμένο με τον οποίο δεν μπορεί να συμβιώσουν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάται ότι θα δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό με το ίδιο μέσο της διακοπής ρευστότητας για να αλλάξει συμμάχους. Ήδη, αρκετές φορές έχουν παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση οι ξένες δυνάμεις που επέβαλαν και το μνημόνιο.
 
 
Το επόμενο είναι αν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε εκλογές επιδιώκοντας ανανέωση της λαϊκής εντολής. Κάτι πάντως που δεν μπορεί να συμβεί πριν το Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα της Αριστερής Πλατφόρμας θα συγκροτήσει αυτόνομη Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα ετοιμαστεί να κατέβει στις εκλογές με δικό της πολιτικό φορέα.
 
 
Σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές του «ΟΧΙ» θα ταυτιστούν και με τους υποστηρικτές της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και είναι δεδομένο πώς θα αποσπάσουν ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής Δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση π πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 
 
 
 
 
 
 
 
 defencenet.gr