27 Οκτωβρίου 2015

“Όλοι μιλάνε για την ανεργία των νέων, έχεις ακούσει να μιλάει κανείς για την ανεργία των πενηντάρηδων; Είναι σαν να μην υπάρχουμε”




Το WE μιλησε με τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς της μακροχρόνιας ανεργίας. Οι πενηντάρηδες που έκαναν ‘επάγγελμα’ την αναζήτηση εργασίας και η λάθος συνταγή ενός κράτους που αφήνει ένα κομμάτι του ενεργού του πληθυσμού να ‘σαπίζει’ | Της Ιωάννας Μπρατσιάκου
«Όλοι μιλάνε για την ανεργία των νέων, έχεις ακούσει να μιλάει κανείς για την ανεργία των πενηντάρηδων; Αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο. Είναι σαν να μην υπάρχουμε. Νιώθω ότι βρίσκομαι στη ζώνη του λυκόφωτος», μου λέει ο Σπύρος Βούλγαρης, 55 ετών και άνεργος τα τελευταία 5 χρόνια.

Η ζωή του άλλαξε ριζικά όταν έκλεισε η εταιρία εκδόσεων όπου εργαζόταν επί μία εικοσαετία. Η (μάταιη) αναζήτηση εργασίας έγινε η νέα του εργασία και οι εφιάλτες πήραν συγκεκριμένη μορφή. Για το ελληνικό κράτος, όμως, ο κύριος Σπύρος είναι ακόμα ένας από τους 1.180.141 ανέργους που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση και δεν ανήκει καν στην πλειοψηφία. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνεργοι της χώρας, περίπου 8 στους 10, είναι νέοι έως 29 ετών. Η πενηντάρηδες όμως κατέχουν μια άλλη θλιβερή πρωτιά, αυτή της μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς αποτελούν το 93,6% των «παλαιών» ανέργων. Με άλλα λόγια, αν μείνεις άνεργος στα 50, εξαιρετικά δύσκολα θα ξαναβρείς δουλειά. Πολύ πιθανό να μην συμπληρώσεις ποτέ τα ένσημα για να βγεις στη σύνταξη. Αλλά ας πούμε ότι τα έχεις ήδη.

Τι κάνεις για τα επόμενα 17 χρόνια;

«Τρελαίνεσαι», απαντά ο κ. Σπύρος. «Μένω στον τρίτο και δεν σου κρύβω ότι έρχονται στιγμές που το κοιτάζω περίεργα το μπαλκόνι… Σκέφτομαι όμως ότι μέσα στην ατυχία μου, έχω την τύχη να είμαι μόνος. Αν είχα παιδιά, θα είχα πέσει σίγουρα». Μου εξηγεί ότι μένει με τη μητέρα του η οποία παίρνει μια αξιοπρεπή σύνταξη κι έτσι κάπως τα βγάζουν πέρα. «Είναι 75 ετών αλλά είναι μια χαρά στην υγεία της. Μερικές φορές ξυπνάω τα βράδια, πετάγομαι, λέω ‘Χριστέ μου Παναγία μου να μην πάθει τίποτα’.

Ντρέπεσαι όταν φτάνεις 55 χρονών και είσαι σε αυτή την κατάσταση. Αλλά τι να κάνεις; Κανένας δεν σε παίρνει για δουλειά σε αυτή την ηλικία. Και φυσικά το βασικό πρόβλημα είναι η ασφάλιση. Έχω δουλέψει 21 χρόνια, πώς θα συμπληρώσω τα χρόνια που χρειάζονται για να πάρω σύνταξη; Φοβάμαι τι θα γράφει το νέο ασφαλιστικό. Από αυτά που διαβάζω στις εφημερίδες, καλύτερα να μας στήνουν στο απόσπασμα παρά να γερνάμε».

Πώς περνάς τη μέρα σου;

«Ξυπνάω το πρωί, κάθομαι στον υπολογιστή, ρίχνω μια ματιά στις αγγελίες, στον ΟΑΕΔ, μήπως ξεφυτρώσει τίποτα. Μερικές φορές κάποιος θα μου πει ‘παίζει αυτό πήγαινε να το κοιτάξεις’, θα πάω. Μετά πηγαίνω στο καφενείο, έχει αδερφός μου δύο παιδάκια και τα παίρνω από το σχολείο, κάνω κανένα θέλημα της γιαγιάς. Το βράδυ μπορεί να βγω να κάνω επίσκεψη σε κάποιο φίλο ή να πάω ξανά στο καφενείο. Βέβαια να πας στο καφενείο πρωί βράδυ είναι 4 ευρώ για να τη βγάλεις απλά με καφέδες, δηλαδή 4 επί 30 είναι 120 ευρώ μόνο το καφενείο. Αν δεν έχεις έσοδα πως θα γίνει; Δεν μιλάω να αγοράσεις εφημερίδα μαζί με τον καφέ ή να κεράσεις ένα φίλο σου. Αυτά ανήκουν στις παλιές καλές ξεχασμένες εποχές. Ευτυχώς που υπάρχει και το ίντερνετ».

Τη δεύτερη φορά που τον συνάντησα, με περίμενε στο καφενείο με ένα βιβλίο στο χέρι. «Δύο αρρώστιες είχα από μικρός, το διάβασμα και τον Ολυμπιακό. Τώρα τον Ολυμπιακό τον έχω κόψει λιγάκι προϊούσης της ηλικίας και της αφραγκίας. Αλλά ευτυχώς μένει το διάβασμα. Ο παππούς μου είχε περίπτερο και με έπαιρνε στα πόδια του και διαβάζαμε εφημερίδες. Από τότε ό,τι πέσει στα χέρια μου το διαβάζω, έχω μια αρκετά μεγάλη βιβλιοθήκη και την αναμοχλεύω τώρα που δεν έχω χρήματα για αγορές, κάθομαι και διαβάζω τα παλιά μου βιβλία. Αυτό με έχει σώσει γιατί δεν σκέφτεσαι όταν διαβάζεις».


Οι εργαζόμενοι ηλικίας 45-64 ετών είναι στην πλειονότητά τους χαμηλών προσόντων, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση τους όταν βρεθούν στην ανεργία. Το 30% έχει απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης, ένας στους πέντε έχει πτυχίο κάποιας Ανώτατης Σχολής και μόλις το 3,2% έχει μεταπτυχιακό τίτλο. Ο κύριος Σπύρος σπούδασε Θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, από φοιτητής ακόμα βρήκε δουλειά σε μια εταιρία θρησκευτικών εκδόσεων και έμεινε εκεί 21 χρόνια.«Το πρόβλημα είναι ότι έκανα μια δουλειά που δεν μπορεί να βρει συνέχεια, ήμουν στο τμήμα κινήσεως, πακετάραμε βιβλία, δεν είχα κάποια εξειδίκευση. Έκανα αιτήσεις παντού, πήγα σε συνεντεύξεις, προσπάθησα σε αποθήκες βιβλίων, σε εταιρίες security που είχα ακούσει ότι δεν θέλουνε πιτσιρικάδες. Μάταια. Δεν λέω ότι τα προσόντα που έχω είναι τίποτα σπουδαίο στις μέρες μας, ένα πτυχίο πανεπιστημίου, αγγλικά επιπέδου lower και υπολογιστές. Αλλά για υπάλληλος security δεν είναι αρκετά; Κάπου απογοητεύεσαι. Έκατσα και διάβασα, έδωσα ΑΣΕΠ τρεις φορές, δεν τα κατάφερα. Παρόλα αυτά συνεχίζω τις προσπάθειες, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, ψάχνω από γνωστούς, από τις εφημερίδες, από τον ΟΑΕΔ. Τώρα λένε θα βγάλουν 20.000 θέσεις από αυτά τα κοινωφελή προγράμματα που γίνονται στους δήμους, αν και το μόνο που κάνουν αυτά τα προγράμματα είναι για ένα διάστημα να νεκρώνουν την πληγή, είναι ένα κακάδι πάνω από την πληγή που σε κάνει να ξεχαστείς για λίγο, αλλά όταν ξαναμείνεις χωρίς δουλειά η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη, το έχω ζήσει και το έχω δει να συμβαίνει και σε άλλους. Έχουν δει τα μάτια μου πράγματα και θαύματα. Ανθρώπους να προσλαμβάνονται σε μουσείο μέσω ΕΣΠΑ και να τους πηγαίνουν να ξεχορταριάζουνε τις σιδηροδρομικές γραμμές, ιστορίες να γελάσει το φυλλοκάρδι σου, αυτοί βέβαια δεν γελάγανε».



 Ποιον ωφελεί η «κοινωφελής» εργασία;Η Ασπασία Τσαουσοπούλου, 55 ετών και άνεργη τα τελευταία 7 χρόνια, έχει πολλά να μας πει για την «κοινωφελή εργασία». Έχοντας προϋπηρεσία ως εμποροϋπάλληλος, επιλέχθηκε για να συμμετάσχει σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης ανέργων που αφορούσε στις πωλήσεις πράσινων προϊόντων. «Παρακολούθησα μαθήματα θεωρίας και στη συνέχεια έκανα πρακτική σε μια μεγάλη επιχείρηση. Θα μπορούσαν να είναι όλα πολύ καλά αν δεν μας είχαν ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα ότι δεν πρόκειται να μας κρατήσουνε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τουλάχιστον ήταν ειλικρινείς, επικροτώ την ειλικρίνειά τους. Για τους μήνες που με απασχόλησαν αμείφθηκα με περίπου 600 ευρώ το μήνα, ήταν μια ανάσα για 6 μήνες, μια ανάσα χωρίς προοπτική, είναι σαν να έχεις καρκίνο και να σου δίνουν ασπιρίνη. Βεβαίως, έμαθα πολλά καινούρια πράγματα σε έναν τομέα που ήταν συνέχεια αυτού που είχα κάνει στη ζωή μου, δηλαδή εμποροϋπάλληλος. Μετά αναζήτησα εργασία σε μαγαζιά και λαϊκές βιολογικών προϊόντων, χωρίς αποτέλεσμα.

»Τώρα αν σας πω για το δεύτερο πρόγραμμα που βρέθηκα θα γελάτε, δεν θυμάμαι ακριβώς τον τίτλο, κάτι σαν διαχειριστής μπαζών σε μια μεγάλη τεχνική εταιρία. Τουλάχιστον το κατάστημα μας έδωσε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πωλήτριες για μερικούς μήνες, εκεί μιλάμε τα πράγματα ήταν τραγικά άσχημα. Τελειώνοντας τη θεωρητική εκπαίδευση, μας έπαιρνε ένα πούλμαν και μας πήγαινε στη μέση του πουθενά κυριολεκτικά, σε ένα τεράστιο οικόπεδο μετά το νεκροταφείο Ασπροπύργου, το μόνο που υπήρχε γύρω μας ήταν μάντρες με σκραπ, στοιβαγμένα παλιοσίδερα»
«Και τι κάνατε;» τη ρωτάω.
"Sponsored links"
«Τίποτα, είχαμε διοργανώσει πρωτάθλημα τάβλι!» μου απαντά. Γελάω.
«Μην σου φαίνεται καθόλου αστείο γιατί τα πήγα καλά στο πρωτάθλημα!» μου λέει. Γελάμε, αλλά η κατάσταση μόνο για γέλια δεν είναι. Η κυρία Ασπασία συνεχίζει την αφήγηση.

«Δεν κάναμε τίποτα, περιμέναμε να περάσουν οι ώρες σε συνθήκες άθλιες. Όταν πρωτοπήγαμε ήμασταν σχετικά λίγοι, γύρω στα 50 άτομα, αλλά μετά από λίγο καιρό είχαμε μαζευτεί 300 άτομα, υπήρξαν καβγάδες για την καρέκλα, ποιος θα πρωτοκαθίσει στις λίγες καρέκλες. Ήταν καλοκαίρι και δεν μπορούσες να σταθείς από τη ζέστη, υπήρχαν κάποια κοντέινερ, άλλα με κλιματισμό και άλλα χωρίς, μια κατάσταση άθλια, στη μέση του πουθενά και χωρίς λόγο. Ένιωσα πιο άχρηστη από ότι όταν βρίσκομαι στο σπίτι μου. Γιατί στο σπίτι μου δεν κάθομαι, κάνω δουλειές, ασχολούμαι με την καθαριότητα. Από εκεί γυρνούσα κομμάτια, το σπίτι μου βρώμιζε και τίποτα δεν έκανα. Υπό αυτές τις συνθήκες και την απραξία όλες αυτές τις ώρες γύριζες και ψυχολογικά δεν είχες κουράγιο ούτε να κάνεις τα στοιχειώδη για το σπίτι σου, ούτε να μαγειρέψεις».


 Πώς το κράτος προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της ανεργίας αφήνοντας ανθρώπους να «σαπίζουν»

Ο Κωνσταντίνος Ρουσάκης, διευθυντής κατάρτισης του ομίλου Apopsis, μου εξηγεί τη λογική ή μάλλον τον παραλογισμό των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που σχεδιάζονται από την κεντρική κυβέρνηση, και υλοποιούνται με χρήματα του ΕΣΠΑ από Δήμους, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και εταιρίες.

«Το υπουργείο εργασίας κυρίως, καθώς και άλλα υπουργεία, προκηρύσσουν διάφορα προγράμματα που άλλες φορές έχουν σχεδιαστεί σε μια λογική βάση και άλλες φορές όχι. Εμείς πάντως είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε με αυτούς τους κανόνες που ορίζονται κεντρικά. Μέχρι τώρα, η λογική των προγραμμάτων ήταν επιδοματική. Δηλαδή το κράτος, δίνοντας κάποια χρήματα στους ανέργους ως εκπαιδευτικά επιδόματα μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης, προσπαθούσε να χρυσώσει το χάπι της ανεργίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου ο άνεργος έρχεται στο κέντρο εκπαίδευσης κυρίως για να πάρει το επίδομα και όχι για να αναβαθμίσει δεξιότητες ή να κάνει μια στροφή επαγγελματική. Διότι αν ένας άνθρωπος προέρχεται από έναν κλάδο που φθίνει, πρέπει να βρει εναλλακτικές επαγγελματικές διαδρομές, άρα να αποκτήσεις άλλες δεξιότητες καθώς η τεχνολογία αλλάζει. Ειδικά σε ανέργους μέσης ηλικίας, είναι σημαντικό το πρόγραμμα να συνοδεύεται κι από μια συμβουλευτική. Ένας άνθρωπος 50 ετών που μένει άνεργος, έχει και κάποια θέματα κοινωνικο-συναισθηματικά που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Εν τω μεταξύ, μέσα στα χρόνια που δούλευε, τα δεδομένα στην αγορά άλλαξαν, χρειάζεται λοιπόν έναν άνθρωπο να τον βοηθήσει να δει πράγματα, να μάθει πράγματα και ίσως να κάνει έναν επαναπροσανατολισμό».

Ο κύριος Ρουσάκης επισημαίνει πως στην Ελλάδα ουσιαστικά βαφτίζουμε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τα παλιά προγράμματα stage. «Παρκάρουμε τους ανέργους σε ένα δήμο για κάποιους μήνες, οι άνθρωποι πραγματικά σαπίζουν, παίρνουν ένα χαρτζιλίκι και μετά από 6-8-10 μήνες χαιρετάνε και ξαναγυρνάνε σπίτι τους. Αυτή η πολιτική που ξεκίνησε με τα περίφημα προγράμματα stage, στην Ευρώπη έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, αλλά στην Ελλάδα τώρα αναβιώνει. Δεν είναι καλή πρακτική. Τον άλλον πρέπει να τον μάθεις να ψαρεύει, γιατί αν του δώσεις το ψάρι στο στόμα, όταν εσύ φύγεις, θα ξαναπεινάσει. Αντί να ενδυναμώσουμε τους ανέργους και να προσπαθήσουμε να τους επανεντάξουμε τους αφήνουμε να σαπίσουνε».

Ανοιχτή επιστολή τραπεζοϋπαλλήλων στην κοινωνία:Οι τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει! Δεν χρωστάει κανένας!

Ανοιχτή επιστολή τραπεζοϋπαλλήλων στην κοινωνία:Οι τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει! Δεν χρωστάει κανένας! 




Επιμέλεια: Μανώλης Μάνου


Δεν χρωστάει κανένας, δεν θα πληρώσει κανένας! –


Η Τράπεζα, όταν σου έδινε τα δάνεια, δεν τα έδινε από την καλή της πρόθεση, ή επειδή της περίσσευαν…. Τα έδινε επειδή θα έβγαζε κέρδος και ήλπιζε στους καλούς οικονομικά καιρούς: ήξερε ότι είσαι Δημόσιος Υπάλληλος με έναν μισθό και τη δουλειά σου, ήξερε ότι δουλεύεις στο εργοστάσιο 10 χρόνια και ο μισθός σoυ θα είναι σχετικά σταθερός, υπολόγιζε στο μισθό σου, στη δουλειά σου. Και ας χρώσταγες κι αλλού, εις γνώση της σε δανειοδοτούσε…  Γιατί είχε βάλει τη ζωή και την περιουσία σου στο μάτι… Σου τα έδινε επειδή έτσι έβγαζε υπερκέρδη τόσα χρόνια…


Ανοιχτή επιστολή τραπεζοϋπαλλήλων στην κοινωνία
Είμαστε εργαζόμενοι στην Τράπεζα. Προσφέρουμε τον χρόνο μας προς εκμετάλλευση δουλεύοντας για λογαριασμό κάποιου άλλου. Ανήκουμε στην εργατική τάξη. Ανήκουμε δηλαδή στην τάξη αυτή που πλήττεται περισσότερο τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον… Μια πληττόμενη, υπερχρεωμένη εργατική τάξη, που ο καπιταλισμός και όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, φρόντισαν να «αλυσοδέσουν» με χρέη και ενοχές… Όχι μόνο εμάς, αλλά και τα παιδιά των παιδιών μας. Yποθήκευσαν όχι μόνο τα σπίτια, όχι μόνο τον μόχθο μας, όχι μόνο τον πλούτο που η δική μας εργατική τάξη παράγει, αλλά και το παρόν και το μέλλον όλων μας …

Κι επειδή θέλουμε να είμαστε εντάξει με την τάξη στην οποία ανήκουμε, την τάξη την εργατική  (από την οποία πολλοί συνάδελφοι φρόντισαν να θέσουν εαυτούς εκτός, επειδή φορούσαν κοστούμι και γραβάτα, και περιέφεραν εαυτούς ως στελεχάρες, τώρα τι στελεχάρες με 1000- 1500 ευρώ μισθό , μην το ψάχνετε, και πολλοί απ’ αυτούς έγιναν και μεγαλοσυνδικαλιστές με το αζημίωτο), έχουμε χρέος να σου πούμε την αλήθεια.

Η αλήθεια λοιπόν, είναι η εξής μία: η Τράπεζα (στην πραγματικότητα όλο το τραπεζικό σύστημα) έχει χρεοκοπήσει στην ουσία από τις απαρχές της «κρίσης», οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να σώσουν τον ασθενή με παυσίπονες ενέσεις, με δάνεια δηλαδή, που αντί να λύνουν το πρόβλημα, το έκαναν όλο και μεγαλύτερο. Τα δάνεια αυτά όμως, τα δανείστηκαν αυτοί και τα χρωστάμε εμείς οι εργάτες. Σκέψου λίγο: τα δανείστηκε το κράτος, για να τα δώσει στην Τράπεζα που φαλίρισε, και τα πληρώνουμε όλοι εμείς διπλά και τρίδιπλα με κάθε λογής χαράτσια, εισφορές αλληλεγγύης, φόρους στο πετρέλαιο, ΦΠΑ, μειώσεις συντάξεων, ληστρικές επιθέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και…. Τελειωμό δεν έχει η λίστα!

Και φυσικά, έχει φροντίσει η Τράπεζα να σου υπενθυμίσει με κάθε λογής εκβιασμό ότι της χρωστάς κάτι «δανειάκια». Και απειλεί να σου πάρει το σπίτι, απειλεί να σε διασύρει στα δικαστήρια, απειλεί να σε εξευτελίσει ως άνθρωπο γενικότερα… Και αν δεν είναι αυτό το απόλυτο θέατρο παραλόγου , τότε τι είναι;

Κάπου εδώ λοιπόν, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράματα… Έχουμε χρέος να το κάνουμε ως τραπεζοϋπάλληλοι.. Η Τράπεζα, όταν σου έδινε τα δάνεια, δεν τα έδινε από την καλή της πρόθεση, ή επειδή της περίσσευαν…. Τα έδινε επειδή θα έβγαζε κέρδος και ήλπιζε στους καλούς οικονομικά καιρούς: ήξερε ότι είσαι Δημόσιος Υπάλληλος με έναν μισθό και τη δουλειά σου, ήξερε ότι δουλεύεις στο εργοστάσιο 10 χρόνια και ο μισθός σoυ θα είναι σχετικά σταθερός, υπολόγιζε στο μισθό σου, στη δουλειά σου. Και ας χρώσταγες κι αλλού, εις γνώση της σε δανειοδοτούσε…  Γιατί είχε βάλει τη ζωή και την περιουσία σου στο μάτι… Σου τα έδινε επειδή έτσι έβγαζε υπερκέρδη τόσα χρόνια…


Και τώρα δεν έχεις δουλειά, παίρνεις τα μισά λεφτά (αν τα παίρνεις) , πληρώνεις τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων (οι οποίες θυμίζουμε, είναι για να σώσουν πάλι την Τράπεζα), και φυσικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ! Και το κυριότερο, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ!!!

Τώρα λοιπόν που οι πλειστηριασμοί βρίσκονται προ των πυλών, που θέλουν να πάρουν τον μόχθο σου, το σπίτι σου… ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΣ! Και αυτό είναι που πρέπει να το διεκδικήσουμε, να το απαιτήσουμε! Γιατί η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, τα είδη πρώτης ανάγκης όλο και ακριβαίνουν, ο μισθός κατάντησε επίδομα, πληρώνεις κάθε λογής παράλογο φόρο, δεν έχεις Παιδεία, Υγεία, δεν έχεις ούτε ψωμί, σου κόβουν το ρεύμα, τη θέρμανση, θα σου πάρουν και το νερό. Για τον αέρα που αναπνέεις, κρατούμε μια επιφύλαξη…

Απέναντι στην αδιαλλαξία κυβέρνησης, τρόϊκας, τραπεζών, μόνο ο αδιάλλακτος αγώνας ο δικός σου και όλης της εργατικής τάξης, όλου του λαού, μπορεί να τους υποχρεώσει να υποχωρήσουν. Με απεργιακό αγώνα διαρκείας, με τον έλεγχο του αγώνα στα χέρια μας για να μην μας ξεπουλάνε σε κάθε ευκαιρία συνδικαλιστές- τύπου ΓΣΕΕ, μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Να σώσουμε τα σπίτια μας, το μέλλον μας. Με την οργάνωση του κόσμου σε κάθε γειτονιά.

Ήδη, έχουν βγάλει και ακονίζουν τα μαχαίρια τους οι Τραπεζίτες. Οι απαιτήσεις της Τρόικας είναι απόλυτα σαφείς. Δε θέλουν μόνο το σπίτι σου, θέλουν και το χωράφι σου, το μαντρί σου, ό, τι έχεις και δεν έχεις… Τους έδωσες το υστέρημά σου, το μισθό σου, τη δουλειά σου, ζητάνε και την αξιοπρέπειά σου. Για να γίνεις εσύ φτωχότερος, και η Τράπεζα και ο κάθε μεγαλοεφοπλιστής μέτοχός της, να γίνεται πλουσιότερος!!

Είναι ανάγκη πια, να γίνει λαϊκή απαίτηση τώρα η διαγραφή χρεών για τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους. Να καταργηθούν άμεσα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Να διαγράψει μονομερώς η χώρα το εξωτερικό χρέος. Να αποδεσμευτούμε από το νόμισμα του Eυρώ που μας αλυσόδεσε με χρέη. Να φύγουμε από το κοινό «σπίτι» που λέγεται ΕΕ, όπου μας υποχρεώνουν να ζούμε. Τα χρέη να τα πληρώσουν εκείνοι που πλούτισαν μέσα στην κρίση, οι τραπεζίτες και εφοπλιστές. Να μην πάει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη (ή σε κάποιο ξένο fund, που θα έχουν καλέσει να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά για ευνόητους λόγους).  Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα σου, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τη ζωή μας και όσα μας ανήκουν!
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;
Είμαστε εργαζόμενοι στις τράπεζες. Είμαστε αυτοί που  με απειλές παραμένουμε στο Κατάστημα και «καιγόμαστε» κάθε μέρα ζωντανοί. Είμαστε αυτοί, που δουλεύουμε απλήρωτες υπερωρίες και πολλές φορές και Σάββατοκύριακα. Είμαστε αυτοί που τρέμουμε πως κάθε μέρα απεργίας , μας φέρνει πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου. Σε κάποιους από μας πήραν με το «έτσι θέλω» την απλήρωτη άδεια μας και τη μετέτρεψαν σε μετοχές. Παρόλα αυτά, εδώ και τόσα χρόνια εμείς δε μασάγαμε τα λόγια μας, καταγγείλαμε τους τραπεζίτες που κέρδιζαν δισεκατομμύρια, ζητούσαμε χαμηλότερα επιτόκια και άτοκα στεγαστικά δάνεια για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.
Δεν είμαστε μεγαλοστελέχη, δεν παίρνουμε παχυλές αμοιβές, δεν ταυτιζόμαστε μαζί τους. Δεν είμαστε συνδικαλιστές που ξεπουλάνε απεργίες, που λένε ότι δεν έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε, που ξαφνικά δήθεν ανακάλυψαν την Αμερική. Μακριά από μας ο “συνάδελφός ” Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που συνομιλάει με τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους και παίρνει μισθό μεγαλοδιευθυντή..  Είμαστε εργαζόμενοι σε συνθήκες γαλέρας όπως εσύ… Και μας έχεις στο πλευρό σου… Ας οργανωθούμε ενάντιά τους!
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας


 

Ξέρετε που βρίσκεται σήμερα ο νεαρός που μούτζωσε επισήμους σε παρέλαση; (photo)



Αξέχαστη είναι για πολλούς η φωτογραφία ενός νεαρού
μαθητή να μουτζώνει τους επισήμους προσκεκλημένους μιας παρέλασης.

Στα πλαίσια ρεπορτάζ για την αυριανή Επέτειο του ΟΧΙ το επιτελείο μας ταξίδεψε μέχρι τον Έβρο για να δει τι κάνει σήμερα ο άνθρωπος της φωτογραφίας. Οι ρεπόρτερ μας μετά από πολλά μπινελίκια, λάσπη και κρύο βρέθηκαν στο τελευταία σκοπιά της Ελλάδας στα σύνορα με την Τουρκία.

Εκεί ο νεαρός φαντάρος μας εκμυστηρεύτηκε ότι αμέσως μετά τη παρέλαση το όνομα του μαθεύτηκε στους επισήμους με αποτέλεσμα να κερδίσει το τελευταίο και απομονωμένο φυλάκιο, όταν ξεκίνησε τη θητεία του μετά τις σπουδές του.
fantaros-skopia
Ενδεικτικό της κακής του μεταχείρισης ο ίδιος λέει πως είναι ο αξιωματικός που μιλάει στο τηλέφωνο τη στιγμή που ο ίδιος μούτζωνε :

«Η δυσμενής μετάθεση μου είχε ήδη κανονιστεί...»

Ο μικρός Λαρισινός  έχει μετανοιώσει πλήρως για την πράξη του καθώς στο στρατό πλέον η ζωή του έχει γίνει πολύ δύσκολη και έχει να κάνει επιπλέον τέσσερις μήνες από κρατήσεις, κάτι το οποίο τον κάνει να πιστεύει ότι δε θα ξαναδεί ποτέ τους δικούς του.

«Δεν ήξερα καν ότι δεν υπάρχουν καθόλου πολιτικοί στην εξέδρα...»

Οι ρεπόρτερ μας έπειτα από λίγο αποχώρησαν δε ξέχασαν όμως να δώσουν στο νεαρό φαντάρο τσιγάρα και σοκολάτες ευχόμενοι μάλιστα “Καλός Πολίτης”.


 πηγη


ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΣΕ ΤΟ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ!! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)






Μεγάλη ένταση επικράτησε αργα το απόγευμα της Τρίτης,  στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς μέλη του ΠΑΜΕ είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί και εδώ και προσπάθησαν να εμποδίσουν την διεξαγωγή της
ενημερωτικής εκδήλωσης για το ασφαλιστικό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
katrougkalos-kalamata-ntou

Ο κ. Κατρούγκαλος, μαζί με τους άλλους δύο βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, τη Γιώτα Κοζομπόλη και τον Πέτρο Κωνσταντινέα, έχει εισέλθει στο Εργατικό Κέντρο, αλλά μέλη του ΠΑΜΕ ζητούν την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου για να ζητηθεί η αποχώρηση του υπουργού.

Μετά από αρκετή ώρα διαμαρτυριών, τελικά ο υπουργός Εργασίας αποχώρησε και καευθύνθηκε προς το ξενοδοχείο Rex, όπου αυτή την ώρα έχει συνάντηση με μελη του ΣΥΡΙΖΑ.
eleftheriaonline.gr

Μεγάλη ένταση επικράτησε αργα το απόγευμα της Τρίτης,  στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς μέλη του ΠΑΜΕ είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί και εδώ και προσπάθησαν να εμποδίσουν την διεξαγωγή της
ενημερωτικής εκδήλωσης για το ασφαλιστικό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
katrougkalos-kalamata-ntou

Ο κ. Κατρούγκαλος, μαζί με τους άλλους δύο βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, τη Γιώτα Κοζομπόλη και τον Πέτρο Κωνσταντινέα, έχει εισέλθει στο Εργατικό Κέντρο, αλλά μέλη του ΠΑΜΕ ζητούν την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου για να ζητηθεί η αποχώρηση του υπουργού.

Μετά από αρκετή ώρα διαμαρτυριών, τελικά ο υπουργός Εργασίας αποχώρησε και καευθύνθηκε προς το ξενοδοχείο Rex, όπου αυτή την ώρα έχει συνάντηση με μελη του ΣΥΡΙΖΑ.
eleftheriaonline.gr








blablanews

'''ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΣΚΑΨΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΥ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ!!!'''


Γράφει Ο ΜΑΝΩΛΗΣ  ΠΡΑΣΙΝΟΣ

#

'''ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΣΚΑΨΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΥ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ!!!'''[ΑΥΤΑ ΕΙΠΕ ΕΝΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ''ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ''Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ''ΑΗFAD OMER'',AΜΠΝΤΟΥΛ ΡΑΧΜΑΝ.

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΡΩΣΣΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ..ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥΣ!!!

ΚΛΑΙΕΙ ΜΑΖΙ ''ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ''ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ''ΓΙΟΥΝΙΑΝ''ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΔΗΣΗ..


ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕPΟΥΝ | Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ!! Τι συμβαίνει και δε μας το λένε;;








ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΜΗΝ…ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΑΙ!



ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
ΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: «ΠΑΡΤΕ ΖΒΑΡΑ ΟΛΑ ΚΑΨΤΕ ΤΑ ΒΡΕ»

Φαίνεται ότι φοβούνται ή μάλλον πιο σωστά, τρέμουν την οργή του ελληνικού λαού διότι δεν εξηγείται αλλιώς η παρέμβαση που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για την οικονομική κρίση…



 Σχολιαζμός fyllokaiftero1.blogspot.com: Η ΚΥΒΙΣΤΙΣΗ ΤΟΥ ΡΑΣΟΥ - Χεράκι χεράκι με τον άθεο;; ...για την εκκλησιαστική περιουσία και  τα λεφτά ρε γαμώτο.!!


Στηρίζοντας απροκάλυπτα την δωσίλογη κυβέρνηση του Τσίπρα που ως » Ράλλης » της ψευτοαριστεράς, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δια της τοκογλυφίας κατακτητών γερμανών και εξαχνώνει τον πλούτο των Ελλήνων, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι: «Ο λαός είναι κυρίαρχος και αποφασίζει και δεν μπορεί τη μια μέρα να ψηφίζει και την άλλη να λέει ότι επαναστατεί.»…

Ερώτηση προς αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο:

Όταν ο λαός ψήφιζε 62,5% ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ήταν κυρίαρχος ναι ή όχι;

Παραθέτουμε αμέσως όλα τα ανήκουστα που είπε σχολιάζοντάς τα. Τα σχόλια είναι τονισμένα με το χρώμα της Ελλάδας, σαν να μιλάει ο Ελληνικός λαός :

αρχ. Ιερώνυμος: «Είναι δύσκολα. Αλλά δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε».

Κι εσείς μακαριώτατε είστε οπαδός του δόγματος ΤΙΝΑ;(There Is No Alternative, Δεν υπάρχει εναλλακτική) της Θάτσερ που το χρησιμοποίησε πρώτος ο ΓΑΠ μετά ο Παπαδήμος, ύστερα ο Σαμαράς και τώρα ο Τσίπρας; Μα με αυτό το δόγμα φτάσαμε ως εδώ!!! Εσείς ως πνευματικός πατέρας ξεχάσατε τι είπε ο Κύριός μας στον διάβολο όταν τον πείραξε στην έρημο;»Ουκ επ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος» του είπε και τον αποστόμωσε.








Άρα ας έχουμε την πατρίδα μας κι ας δυσκολευτούμε. Γι αυτό είναι η Εκκλησία και ο πλούτος, για να βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή την πατρίδα!

αρχ. Ιερώνυμος:«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε όλες μας τις πλάτες ενωμένοι να βοηθήσουμε και ο λαός δεν πρέπει να αγανακτεί… με ποια έννοια, του δίνεται η δυνατότητα, στο χέρι του, να αποφασίσει. Δεν μπορεί να ψηφίζει τη μια μέρα και την άλλη μέρα να λέει «επαναστατώ». Έχει στα χέρια του όλη τη δύναμη. Δεν είναι υπεύθυνος ο λαός;»

Πρώτα απ΄όλα πλάτες βάζει μόνον ο λαός που αφαιμάσσεται συνεχώς (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι Έλληνες είναι αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε ότι αφορά στον ατομικό τους πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης την περίοδο 2009-2013 χάνοντας 17000 ευρώ κάθε ένας. Ούτε οι πολιτικοί ούτε οι μεγαλοεπιχειρηματίες, καναλάρχες, εφοπλιστές και γενικά οι πάμπλουτοι ελληνόφωνοι έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια!

Δεύτερον για ποια δύναμη του λαού μιλάτε μακαριώτατε; Όταν ψήφισε με κλειστές τράπεζες 62,5% ΟΧΙ στα μνημόνια γιατί δεν τον έλαβαν υπ΄όψιν και τώρα που οι μισοί Έλληνες αηδιασμένοι από την προδοσία της ψήφου τους δεν πήγαν να ψηφίσουν και ο Τσίπρας πήρε το 36% του 50% δηλαδή το 18% των Ελλήνων, η ψήφος είναι κυρίαρχη;

Φοβάστε την επανάσταση του λαού και πιο πολύ την φοβούνται οι κυβερνώντες που στηρίζετε, γι αυτό τα λέτε αλλά ο λαός πραγματικά δεν έχει άλλη λύση από το να εξεγερθεί!

αρχ. Ιερώνυμος:«Επομένως πρέπει όλα αυτά να τα σκεφτούμε καλύτερα και γενικότερα να σοβαρευτούμε και να δούμε τα πράγματα με την εικόνα που έρχονται, με την πραγματική διάσταση που έχουν, αλλά και με τη σκέψη πως θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση τη δύσκολη»,

Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν αυτήν την λύση των μνημονίων δήθεν μη έχοντας άλλη λύση και ενώ αντικρύζουμε με αυτόν τον «ρεαλισμό» την κρίση, το χρέος μεγαλώνει κι εμείς γινόμαστε φτωχότεροι! Άρα η μόνη σκέψη μας για το πως θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση είναι ακριβώς αυτή από την οποία εσείς θέλετε να μας αποτρέψετε, δηλαδή η ΕΞΕΓΕΡΣΗ!

αρχ. Ιερώνυμος:«Προσωπικά, συνιστώ να μην μας πιάσει πανικός, δυσκολίες περάσαμε πάρα πολλές φορές και κρίσιμες εποχές σε αυτό τον τόπο. Λίγο αγώνα περισσότερο, μια προσπάθεια όλων μας, με υπομονή περισσότερη πιστεύω ότι και τώρα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Εδώ πραγματικά μακαριώτατε μιλάτε στο απόλυτο κενό! Διότι αν και πράγματι έχουμε περάσει πολλές και εξοντωτικές δυσκολίες στο παρελθόν όπως π.χ. στην ένοπλη γερμανική κατοχή (διότι τώρα έχουμε δανειακή κατοχή). Όμως τότε δεν κάναμε μια προσπάθεια (όπως προτείνετε εσείς) να υπομείνουμε την πείνα, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και εν τέλει το ολοκαύτωμα της χώρας αλλά κάναμε ένοπλη αντίσταση και τελικά απότινάξαμε τον γερμανικό ζυγό!

Αντί λοιπόν να μας εμπνεύστε έναν υπέρ πάντων (κυρίως των πνευματικών αξιών) αγώνα μας ωθείτε να μείνουμε σιωπηλοί ραγιάδες μέχρι την τελική μας εξόντωση;

ΟΛΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΝ ΣΥΧΡΟΝΟ ΗΧΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΕΛΩΔΙΑ:




kyklopas