04 Οκτωβρίου 2019

ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά Δ. Καστοριάς: Θα μας βρείτε όλους απέναντι




Κάνοντας λόγο για σχεδιασμό υποβάθμισης και απαξίωσης των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Καστοριάς και τελική κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους από πλευράς Δημοτικής Αρχής, με νέα ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, διαμηνύει στη Δημοτική Αρχή ότι, θα την βρει απέναντί της.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Καστοριάς εμμένει και μάλιστα με προκλητικό τρόπο στην πολιτική άποψη πως τα προβλήματα του Δήμου και των Δημοτών θα λυθούν… με απολύσεις!!!
Μετά την σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου το θέμα εισάγεται προς λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019.
Φαίνεται μάλιστα πως η νέα Δημοτική Αρχή «θήτευσε» τα τελευταία μνημονιακά χρόνια στις πρακτικές «Τομσεν» και σπέρνοντας φόβο, διχόνοια και κοινωνικό αυτοματισμό, απειλεί πως είτε οι εργαζόμενοι θα δεχθούν τις απολύσεις των μισών ή θα απολυθούν όλοι.
Θεωρεί μάλλον τους εργαζόμενους «ποντικούς» που θα κρυφτούν ή θα υποκύψουν στις αναχρονιστικές μεθόδους του. Γελιέται…
Ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να καλλιεργήσει τόσο το εσωτερικό της παράταξης του Δημάρχου όσο και προς τις άλλες παρατάξεις, τους εργαζόμενους του Ε.Σ.Π.Α., την τοπική κοινωνία ένα ψεύτικο δίλημμα ότι αν δεν περάσει η πρόταση της για απόλυση των οκτώ (8) εργαζόμενων στο Ε.Σ.Π.Α. τότε θα χάσουν την δουλειά και οι υπόλοιποι δέκα (10) που αποφασίστηκε η ανανέωση της σύμβασης τους. Σε απάντηση σε αυτόν τον εκβιασμό απαντάμε αντιγράφοντας τι λέει η εγκύκλιος με ΑΔΑ: ΩΔΩ1465ΦΘΕ-Π2Μ του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Με τις διατάξεις του άρθρου 68 του Ν.4415/2016 (ΦΕΚ 159/Α΄) σημειώνονται περαιτέρω οι εξής αλλαγές στη διαδικασία των ανανεώσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελµατικής Ζωής»:
Σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 68, άρνηση ανανέωσης σύµβασης απασχολουµένου γίνεται εφεξής µόνο µε την επίκληση σπουδαίου λόγου κατά την κείμενη νοµοθεσία. Συνεπώς, εκ του νόµου θεωρείται κανόνας η ανανέωση του συνόλου των σχετικών συµβάσεων, άνευ ετέρου, ενώ µόνο κατ’ εξαίρεση, για σπουδαίο λόγο και µε ειδική διαδικασία επιτρέπεται η µη ανανέωσή τους. Έτσι, ενώ για την ανανέωση όλων των συµβάσεων απαιτείται απόφαση µόνο του αρμοδίου µονοµελούς οργάνου, στην περίπτωση µη ανανέωσης των συµβάσεων ακολουθείται η εξής διαδικασία: Εάν το πρόγραµµα υλοποιείται από το δήµο, η απόφαση περί µη ανανέωσης λαµβάνεται από το οικείο Δηµοτικό Συμβούλιο µε συγκεκριμένη και ρητώς αναγραφομένη αιτιολογία. Εάν το πρόγραμμα υλοποιείται από ΝΠ∆∆ ή ΝΠΙ∆, την ειδικά αιτιολογημένη απόφαση λαµβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοµικού Προσώπου, η οποία εγκρίνεται εν συνεχεία από το οικείο Δηµοτικό Συμβούλιο.»
Και για όσους θα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι γράφει η εγκύκλιος θα το πούμε απλά:
Οι ανανεώσεις των δέκα (10) εργαζομένων  είναι ήδη γεγονός από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει αν θα ανανεώσει τις συμβάσεις των υπολοίπων οκτώ (8) εργαζομένων ή αν θα απολυθούν όπως θέλει η Δημοτική Αρχή.
Οι εργαζόμενοι του Δήμου Καστοριάς όσο και όλης της χώρας με τον αγώνα τους «λύγισαν» άλλους πολύ πιο σκληρούς και αντεργατικούς εγχώριους και εξωχώριους «παράγοντες», τους οποίους προφανώς θαυμάζει ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης Ιωάννης.
Και αυτό κ. Δήμαρχε είναι δική μας δέσμευση!!! Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 οι εργαζόμενοι με την μαζική τους παρουσία θα δώσουν την δική τους απάντηση διεκδικώντας την άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων χωρίς όρους, αστερίσκους και προϋποθέσεις.
Ο σχεδιασμός της νέας Δημοτικής Αρχής αποσκοπεί στην υποβάθμιση και απαξίωση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Καστοριάς και την τελική κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα τους. Θα μας βρείτε όλους απέναντι!!!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας
Νίκος Τράκας                               Βασίλης Πετρόπουλος»





aftodioikisi.gr

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Το «ευγενικό κοριτσάκι» τώρα τρολάρει και τον Πούτιν


greta_putin_main

Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, η 16χρονη ακτιβίστρια απαντά ειρωνικά και στον Ρώσο πρόεδρο - Τι έγραψε στο Twitter της

Ως «ευγενική αλλά ανεπαρκώς ενημερωμένη έφηβη» αυτοσυστήνεται πλέον η Γκρέτα Τούνμπεργκ, τρολάροντας μάλλον επαρκώς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η 16χρονη ακτιβίστρια, με 2,7 εκατομμύρια ακολούθους, αποφάσισε μετά τις αναφορές του Ρώσου προέδρου, να αναπροσαρμόσει το προφίλ της.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε την εκρηκτική ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ, την 23η Σεπτεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.


«Είμαι βέβαιος πως η Γκρέτα είναι ένα ευγενικό κοριτσάκι, πολύ ειλικρινές, όμως οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τα πάντα για να μην οδηγούν τους εφήβους και τα παιδιά σε ακραίες καταστάσεις: πρέπει να τα προστατεύουν από τα υπερβολικά συναισθήματα, που μπορούν να τα καταστρέψουν» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν συμμερίζεται τον «γενικό ενθουσιασμό» μετά την ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Κανείς δεν εξήγησε στη Γκρέτα ότι ο σημερινός κόσμος είναι περίπλοκος και πολυμορφικός, ότι εξελίσσεται γρήγορα και ότι οι άνθρωποι στην Αφρική και σε πολλές χώρες της Ασίας θέλουν να ζήσουν στο ίδιο επίπεδο ευημερίας με τη Σουηδία» σημείωσε ο επικεφαλής του Κρεμλίνου.

«Το γεγονός ότι οι νέοι και οι έφηβοι στρέφουν την προσοχή τους στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, μεταξύ άλλων στα θέματα της οικολογίας, είναι καλό πράγμα. Είναι πολύ καλό, σίγουρα πρέπει να τους στηρίζουμε» συμπλήρωσε.

greta_image


Στο βιογραφικό της στο Twitter, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε ήδη τρολάρει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για εκείνη. Αυτοσυστηνόταν ως «ένα νέο, πολύ ευτυχισμένο κορίτσι, που κοιτάει προς ένα λαμπερό και θαυμάσιο μέλλον», επαναλαμβάνοντας λέξη προς λέξη τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.
 
 
 
 
 
protothema.gr

Χώρα υπό κατοχή: Μαροκινοί και Αλγερινοί έκαναν έφοδο για κατάληψη αστυνομικού τμήματος στη Θεσσαλονίκη!



Χώρα υπό κατοχή: Μαροκινοί και Αλγερινοί έκαναν έφοδο για κατάληψη αστυνομικού τμήματος στη Θεσσαλονίκη!
Πρωτοφανές καταστάσεις σε όλη την Ελλάδα με τους παράνομους αλλοδαπούς, οι οποίοι πλέον φέρονται ως η χώρα να τους ανήκει, να είναι προτεκτοράτο τους.
Σε μία ενέργεια χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης προχώρησε χθες το βράδυ μία ομάδα παράνομων μεταναστών, όπως αναφέρει το thestival.
Είκοσι περίπου  Αλγερινοί και Μαροκινοί, που δεν έχουν έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα, αλλά και κανείς δεν τους απελαύνει ούτε και πρόκειται βέβαια επιχείρησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου!

Το περιστατικό έγινε χθες, στις 22:30. Τα άτομα ήταν συγκεντρωμένα από νωρίς μπροστά στο αστυνομικό τμήμα. Ξαφνικά, κινήθηκαν αιφνιδιαστικά όλοι μαζί προς την είσοδο του τμήματος με σκοπό να περάσουν στο εσωτερικό του. Η αντίδραση του σκοπού που φρουρούσε την είσοδο του τμήματος ήταν άμεση.

Με τη βοήθεια συναδέλφων του, ο σκοπός κατάφερε να εμποδίσει την είσοδο των αλλοδαπών στο κτίριο.

Η άφιξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ανάγκασε τους επίδοξους εισβολείς να τραπούν σε φυγή. Ένας από αυτούς συνελήφθη, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε μαχαίρι και κλεμμένο κινητό τηλέφωνο.
Ούτε ο συλληφθείς ούτε και κανείς άλλος από την ομάδα των 20 αυτών αλλοδαπών πρόκειται να απελαθεί. Σε αυτό το σημείο διάλυσης έχει φτάσει η χώρα.



pronews.gr









Ελλείψεις δασκάλων στα σχολεία της Καστοριάς

Ρόδος: Δάσκαλος έφυγε αφού κλείδωσε 9χρονο μαθητή στην τάξη
(Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς διατυπώσαμε τις ευχές μας ώστε να είναι δημιουργική, με ένα δημόσιο σχολείο αναβαθμισμένο και δημοκρατικό, χωρίς προβλήματα λειτουργίας.
Οι επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης – μετά την άρνησή της να προχωρήσει σε άμεσους διορισμούς, σε κενά που για δεκαετίες υπάρχουν – δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πάρα πολύ σύντομα και τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα αποτελούν μια ζοφερή πραγματικότητα για την Καστοριά.

Στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς δηλώθηκαν 8 λειτουργικά κενά. Μετά τις αποσπάσεις που ακολούθησαν σε άλλα ΠΥΣΠΕ, γραφεία, εξωτερικό κτλ, τα κενά γίνονται πλέον 12. Κι ενώ τα σχολεία περιμένουν αναπληρωτές για να καλυφθούν οι 12 κενές θέσεις δασκάλων που έχουν προκύψει και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους, προσλαμβάνεται μόνο μία δασκάλα!

Γιατί λοιπόν αυτά τα εκ του νόμου οριζόμενα λειτουργικά κενά, δεν καλύπτονται; Είναι δυνατόν να αποσπώνται εκπαιδευτικοί σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού και να μην αναπληρώνονται;
Σε λίγο συμπληρώνεται ένας μήνας λειτουργίας των σχολείων και οι ελλείψεις παραμένουν.Τα σχολεία δεν στελεχώνονται με εκπαιδευτικό προσωπικό και αποφασίζονται λύσεις που οδηγούν στην υπολειτουργία των ολοήμερων σχολείων και στη συνένωση τμημάτων σε πολυπληθείς τάξεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.

Οι μηδαμινές προσλήψεις των εκπαιδευτικών στην Καστοριά αποτελούν τον τραγέλαφο μιας πολιτικής, που οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και των λειτουργιών του.
Μπροστά στα νέα δεδομένα, καλούμε το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Εκπαίδευσης Καστοριάς, τους εκπροσώπους στο ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ και τις παρατάξεις σε μια από κοινού αντίδραση, προκειμένου να μπει φρένο σε αυτήν την πολιτική.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Καμπάνα 46.000 ευρώ σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες Μεταξύ άλλων οι υπάλληλοι μιλούσαν προσβλητικά στους οφειλέτες


04/10/2019
Καμπάνα 46.000 ευρώ σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες



Διοικητικές κυρώσεις συνολικού ύψους 46.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες για παραβάσεις του Νόμου 3758/2009.
Οι παραβάσεις αφορούσαν:
  • όχληση οφειλετών πριν την πάροδο των δέκα ημερών από την ημέρα που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους,
  • όχληση οφειλετών με κλήσεις σε τηλέφωνο εργασίας,
  • παρέκκλιση από τις εντολές του δανειστή,
  • παραπλανητική πληροφόρηση,
  • επίδειξη προσβλητικής συμπεριφοράς κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.




newdeast.gr

«Το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει μετανάστες την επομένη θα χρειαστεί και ανακαίνιση» λέει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων...


Πρόσφυγες στη Μόρια

«Το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει μετανάστες την επομένη θα χρειαστεί και ανακαίνιση» λέει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων...


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Επιφυλακτικός, αλλά την ίδια ώρα και πρόθυμος οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας να ανταποκριθούν στην πρόταση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.


Email:fyllokaiftero@gmail.com



«Πρέπει να προσέξουμε πως θα κινηθούμε οι ξενοδόχοι. Εμείς λέμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά θέλει προσοχή για να μη χαλάσει το τουριστικό μας προϊόν. Οταν κάποιος θα δει ότι εκεί που έχει κλείσει να κάνει διακοπές, φιλοξενούνται παράτυποι μετανάστες ίσως το σκεφτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Παράλληλα, μιλώντας για την πρόταση της κυβέρνησης για το αντίτιμο ανά άτομο, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι αυτό βρίσκεται στα 12 ευρώ.

«Θα είναι η διανυκτέρευση, χωρίς διατροφή. Προφανώς δεν βγαίνει ένας ξενοδόχος με τόσα λεφτά», είπε, συνεχίζοντας ότι τους χειμερινούς μήνες χρειάζεται πετρέλαιο και τα ξενοδοχεία έχουν έξοδα κίνησης και αυτά τα χρήματα θα καθυστερήσουν να δοθούν.

Καταληκτικά, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, από ανάλογη εμπειρία του παρελθόντος, το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει μετανάστες την επομένη θα χρειαστεί και ανακαίνιση. iefimerida.gr



Κ.Μητσοτάκης: «Μόνο το 2% των αλλοδαπών είναι Σύροι - Δεν είναι προσφυγικό το πρόβλημα - Ποιο είναι το σχέδιο μας»




Κ.Μητσοτάκης: «Μόνο το 2% των αλλοδαπών είναι Σύροι - Δεν είναι προσφυγικό το πρόβλημα - Ποιο είναι το σχέδιο μας»
Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης παραδέχτηκε σήμερα πως από τις  χιλιάδες αλλοδαπών που εισέρχονται στην χώρα μονάχα το 2% είναι Σύροι και άρα μπορούν να προσδιοριστούν ως πρόσφυγες και συνεπώς δικαιούνται να αιτηθούν άσυλο.

Όπως μάλιστα είπε ο ίδιος «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015» απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».
«Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό όμως έρχεται σε αντίφαση με την κυβερνητική πολιτική καθώς μόλις χθες  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε ενδιαφέρον να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.
Δηλαδή και 5 ακόμα εκατομμύρια αλλοδαποί να μπουν εμείς μυαλό δεν βάζουμε...
Επικρίνoντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η προστασία των συνόρων ήταν μηδενική» κάνοντας επίσης λόγο για «πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη» και «πολιτική ανεπάρκειας με εικόνες που μας ντρόπιασαν διεθνώς σε Ειδομένη και Μόρια».
Πρόσθεσε δε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διαφωνούσε με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Ειδικά πάντως για τη συμφωνία αυτή, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να επικαιροποιηθεί. Υπογράμμισε ότι και η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου» καθώς και ότι «τα νησιά αποφορτίζονται με οργανωμένο τρόπο και με ευθύνη του κράτους» χωρίς καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.
Όπως είπε, ο τρόπος παροχής ασύλου αλλάζει. Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:
Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.
Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η "ήρα από το στάρι".
Τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης είπε:
1. Με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, νέο αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα αιτούντων χωρίς περιθώρια κατάχρησης και γρήγορες διαδικασίες. Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο που διέπει συνολικά τα ζητήματα διεθνούς προστασίας. Σε ένα ενιαίο κείμενο συμπεριλαμβάνονται οι οδηγίες για σύστημα ασύλου και διέπουν διαδικασία εξέτασης και αναγνώρισης αιτούντων. Συμπεριλαμβάνονται οι εθνικές πρωτοβουλίες που εξειδικεύουν το πλαίσιο. Η απόφαση για κωδικοποίηση, πέρα από προφανή αναγκαιότητα, έχει προφανή συμβολισμό: για πρώτη φορά ο νομοθέτης αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον κλάδο δικαίου και απάντησε σε όσους κόπτονται περί δικαιωμάτων αλλά δεν είχαν φροντίσει για εδραίωσή τους. Προβλέπουμε ότι αλλοδαποί κατά εισαγωγή δεν συμμορφώνονται σε μεταφορά τους σε άλλες δομές τεκμαίρεται ότι δεν δικαιούνται προστασίας. Δεν θα μπαίνουν στο σύστημα προστασίας όσοι δεν συμμορφώνονται με κανόνες.
Καμία έκπτωση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα αλλά καταργούμε έναν εκ των τεσσάρων βαθμών εξέτασης ασύλου. Οι επιτροπές προσφυγών συμφωνούν με αποφάσεις επιτροπών πρώτου βαθμού.

Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες παραμένουν σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται με αποφάσεις μεταφοράς, τότε εξετάζονται αιτήσεις σε λίγες ημέρες γιατί συνάγεται ότι εξετάζεται η αίτησή τους γνωρίζοντας ότι δεν είναι πρόσφυγες μόνο και μόνο για να καθυστερήσουν τη μεταφορά τους.
Ευάλωτοι είναι όσοι αναφέρονται στην οδηγία. Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως ευαλωτότητα.
Κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής σε συμφωνία με πρακτική που ακολουθούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτοπρόσωπη παράσταση αιτούντων σε όλα τα στάδια διαδικασίας.
Στο σύστημα παραμένουν μόνο όσοι πραγματικά επιθυμούν προστασία και δείχνουν δέουσα επιμέλεια.

2. Όλες οι δομές, δικαιοσύνη, Ε.Δ συνεργάζονται με σύστημα υγείας και παιδείας. Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Εντός 2020 εντάσσουμε 20.000 πρόσφυγες σε δομές διαμονής. Όσοι γονείς δεν στέλνουν παιδιά στα σχολεία θα υφίστανται κυρώσεις. Μεταβάλλουμε το καθεστώς λειτουργίας ΜΚΟ με πιστοποίηση έλεγχος και λογοδοσία για να ξεχωρίσει η "ήρα από στάρι".
3. Η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα με περισσότερα παρατηρητήρια εντατικοποίηση συνόρων Έβρου ενώ στα θαλάσσια σύνορα ενισχύουμε δυνάμεις Λιμενικού με πλωτά μέσα και ενίσχυση δυναμικού. Ήδη στο Ανατολικό Αιγαίο επιπλέον 23 περιπολίες ημερησίως. Πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου και ρύθμιση παλιών υποθέσεων ώστε να μειωθεί κατά 60% οι ροές και επαναπροωθήσεις προς Τουρκία να φθάσουν 10 χιλ μέσα στο 2020. Δίνουμε ξεχωριστό βάρος στην ανακούφιση νησιών Αν. Αιγαίου. Περισσότεροι από 20 χιλ αιτούνται άσυλο θα μεταφερθούν σε 10 περιφέρειες. Το Υπ. Εσωτερικών σε συνεργασία με Προστασίας Πολίτη εκπονούν σχέδιο και θα φροντίσουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής. Η προηγούμενη κυβέρνηση διαφωνούσε με χαρακτηρισμό Τουρκίας ως χώρας πρώτου ασύλου και εμπόδιζε την επιστροφή όσων έπρεπε να επιστρέψουν. Το νομοσχέδιο αλλάζει αυτό το γκρίζο καθεστώς και θα καταρτιστεί λίστα ασφαλών τρίτων χωρών και ασφαλούς χώρας καταγωγής.
4. Ανάδειξη μεταναστευτικού σε ζήτημα με διεθνή διάσταση. Το έκανα στην Σύνοδο ΟΗΕ θα το επαναλάβω στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα. Μεγάλος αριθμός προσφύγων μεταναστών προσέρχονται για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προέχει συνολική ευρωπαϊκό σχέδιο. Το άλλο σκέλος διεθνούς διάστασης αφορά την Τουρκία και την τήρηση της ανανεωμένης συμφωνίας. Ο κ. Κουμουτσάκος βρέθηκε στην Τουρκία και ασκούμε πίεση για να επικαιροποιηθεί η συμφωνία και να αναγνωρίσει επιστροφές και από την ενδοχώρα. Η Τουρκία, όπως ορίζει η κοινή δήλωση, οφείλει να αναλάβει ευθύνες και έχει δυνατότητα να ελέγξει ροές στο Αιγαίο δεν επιτρέπεται να δίνει εντύπωση τότε εκμεταλλεύεται το ζήτημα για άλλες επιδιώξεις.
Καλύτερη προστασία συνόρων, γρηγορότερο και αυστηρότερο πλαίσιο χορήγησης ασύλου, διάχυση και ενσωμάτωση μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια και ανάδειξη ζητήματος ως διεθνούς. Το ζήτημα δεν ήρθε για να φύγει. Η Ευρώπη θα αποτελεί μαγνήτη για Ασία - Αφρική. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί ενδεχομένως να ενταθεί γι αυτό απαιτείται από το κοινοβούλιο ενότητα και σοβαρότητα. Η Ελλάδα ανέκαθεν επηρεαζόταν από μεγάλα ευρωπαϊκά γεγονότα αλλά πέτυχε γιατί ήξερε να διαχειριστεί και να είναι με το μέρος νικητών έτσι θα τα καταφέρει και τώρα.
Δεν θα δεχόμαστε τους πάντες χωρίς κανόνες
Στη δευτερολογία του ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεταναστευτική κρίση είναι κρίση της Ευρώπης και τα προβλήματα προσθέτοντας ότι «αν αγκαλιάσουμε τα παιδία μεταναστών θα γίνουν οι καλύτεροι Έλληνες της επόμενης δεκαετίας».
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αιφνιδιασμένος από τη δευτερολογία του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 αποδίδοντας στον Γιάνη Βαρουφάκη έλειψη γνώσης του διεθνούς δικαίου.
«Η έννοια του ασύλου είναι εξατομικευμένη πράξη. Με την δική σας λογική δεν θα έπρεπε να υπάρξει συνοριακός έλεγχος και διαδικασία ασύλου γιατί πρόσφυγες και μετανάστες είναι το ένα και το αυτό. Προτείνετε να δεχόμαστε τους πάντες χωρίς κανόνες. Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αυτό. Ούτε φράχτες θέλουμε. Κανόνες θέλουμε και αυτό γίνεται με την φύλαξη των συνόρων. Όταν κάποιος μπαίνει παράνομα στην χώρα έχει κάποιο λόγο για να το κάνει. Όταν διαπιστωθεί ότι έχει ανάγκη θα υπάρχει πλαίσιο για να τον φιλοξενήσουμε. Οι πραγματικά κατατρεγμένοι θα ξέρουν ότι θα βρουν ανταπόκρτιση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Να υπάρξουν κυρώσεις σε όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται μετανάστες
«Αν η Ευρώπη θέλει να κάνει πολιτική ενίσχυσης του δημογραφικού της προβλήματος έχει τρόπους να το κάνει αλλά θα το κάνει με κανόνες. Αναφερθήκατε στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όταν οι μετανάστες έβλεπαν το Αγαλμα γνώριζαν ταυτόχρονα ότι θα πάνε και στην νήσο Ελις και θα καταγραφούν και θα εξεταστούν. Μην συγκρίνετε μια χώρα με τεράστιες εκτάσεις που χτίζστηκε από μετανάστες με την Ελλάδα. Αναφερθήκατε στην Αυστραλία που είναι μια φιλελεύθερη χώρα και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα Δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φθάσει στις ακτές της Αυστραλίας. Τέλος, δεν θα φτάσετε και ξέρετε γιατί το λένε. Δεν είναι απάνθρωποι αλλά θέλουν να σπάσουν τα κυκλώματα διακινητών και ο μόνος τρόπος είναι να γνωρίζουν ότο όσοι καταβάλλουν τεράστια ποσά και δεν είναι πρόσφυγες θα γυρίσουν πίσω. Υπάρχουν περιοχές του Αφγανιστάν που δεν δικαιολογούν την μη επιστροφή αυτών των ανθρώπων. Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το απόστημα της διακίνησης ανθρώπων που δεν έχουν το προφίλ πρόσφυγα είναι να γνωρίζουν ότι τα χρήματα πηγαίνουν χαμένα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχει δείξει δείγματα αλλγηλεγγύης «γιατί πολλοί κρύβονται και λένε ασε το πρόβλημα να το διαχειριστεί η Ελλάδα ή Ιταλία και αναφέρομαι σε χώρες Βίζεγκραντ».
«Σε αυτούς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων λέω ξεκάθαρα ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα θέσω ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για Ευρωπαϊκές χώρες που δεν μετέχουν σε δίκαιη κατανομή προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη από την Συνθήκη Σέγκεν και στο πρόβλημα να ρίχνεις το μπαλάκι ευθύνης στα κράτη που αποτελούν τα ευρωπαϊκά σύνροα. Μακάρι να σας βρούμε σύμμαχους γιατί το θέμα θα τεθεί όχι μόνο από εμάς και από άλλους σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μακριά από εμάς τα ξενοφοβικά»

Επιμένοτας στην κριτική του προς την Ευρώπη είπε ότι «δεν εξαντλείται μόνο σε κονδύλια προς χώρες που αποτελούν σύνορα αλλά και στην αποδοχή προσφύγων. Αυτό θα γίνει με κανόνες και διαδικασίες. Ετσι μπορούμε να συζητήσουμε πόσους μετανάστες μπορεί να απορροφήσει η χώρα μας και πού μπορούν να πάνε. Οι πρόσφυγες που θα επιλέξουν την χώρα μας ως δεύτερη πατρίδα πρέπει τα παιδιά τους να αισθάνονται Έλληνες και αν είναι καλοί μαθητές να σηκώσουν την ελληνική σημαία».
«Μακριά από εμάς τα ξενοφοβικά. Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε πολυπολιτισμικές περιοχές γιατί η εθνική ακαιρεότητά μας δεν αμφισβητείται» είπε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.
Η Μόρια θα λειτουργήσει με αριθμούς που προβλέπονται
Ωστόσο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας όταν εισέρχονται 25χρονοι που δεν φαίνονται κατατρεγμένοι και με αρκετά χρήματα μας απασχολεί αυτό».

Ειδικά για την Μόρια που έχει 3.000-4.000 προβλεπόμενες θέσεις και φιλοξενεί περισσότερους ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα μειωθεί ο αριθμός στον προβλεπόμενο. Αν κλείσει η Μόρια θα πρέπει να δημιουργηθεί άλλο κέντρο. Θα λειτουργήσει η Μόρια με αριθμούς που προβλέπονται».
Η Τουρκία να κάνει το χρέος της
Επανερχόμενος στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αν υπάρχει πρόβλημα με την συμφωνία δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και την χώρα μας. Ρωτήστε τους πρώην συντρόφους σας γιατί δεν επαναπροωθούσε και τους κρατούσε εγκλωβισμένους εδώ μόνο και μόνο για να το παίζουν κάποιοι δικαιωματιστές. Η Συμφωνία υπάρχει, έχει προβλήματα, πρέπει να επικαιροποιηθεί. Όταν εμείς κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και όσοι δεν απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας να επιστρέφονται θα ζητήσουμε και από την Τουρκία να κάνει χρέος της».
«Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να εκβιάζει πατώντας πάνω σε αυτό το ζήτημα και αξιοποιώντας το δράμα ανθρώπων για να εκβιάσει την ΕΕ» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί με την Τουρκία για αμοιβαία λύση. Ο δικός σας κόσμος κ. Βαρουφάκη που η Ελλαδα είναι υποδοχέας κάθε κατατρεγμένου και παράδεισος που βρίσκουν καταφύγιο κάθε πονεμένος το αφήνω μόνο στην δική σας φαντασία. Η δική μας κυβέρνηση έχει άλλο σχέδιο».
Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι ούτε και όλοι οι Σύροι εμπίπτουν στο καθεστώς του πρόσφυγα καθώς οι περισσότερες περιοχές της χώρας δεν είναι πλέον εμπόλεμες ζώνες.

Για την ακρίβεια μόνο η περιφέρεια της Ιντλίμπ είναι.

                                                                                                      Email:fyllokaiftero@gmail.com

Συντάξεις – Αναδρομικά: «Βόμβα» από το ΣτΕ! Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους

Συνταξιούχοι
«Φρένο» σε βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάζει με τις πέντε αποφάσεις της που δημοσιεύτηκαν σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις επικουρικές συντάξεις.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με τις αποφάσεις του οι οποίες δημοσιεύτηκαν σήμερα έκρινε ωστόσο πως δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ στη κρίση του.
Η ισχύς των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες λήφθησαν σε αρκετές περιπτώσεις κατά πλειοψηφίααι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και οριακή, αρχίζει από σήμερα και στο εξής.


newsit.gr