10 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΘΗΝΑ:Εικόνες σοκ στο Περιστέρι: Δεκάδες μουσουλμάνοι αυτομαστιγώνονται στους δρόμους της πόλης!




Εικόνες σοκ στο Περιστέρι: Δεκάδες μουσουλμάνοι αυτομαστιγώνονται στους δρόμους της πόλης!


Σοκαριστικές εικόνες στο Περιστέρι από δεκάδες μουσουλμάνους να αυτομαστιγώνονται λόγω θρησκευτικής τους εορτής, όπως επιτάσσει το δικό τους έθιμο.

Δεκάδες σιίτες μουσουλμάνοι γιόρτασαν και φέτος την Ασούρα, ένα έθιμο με εικόνες που εκπέμπουν βία, καθώς οι πιστοί αυτομαστιγώνονται.

Η Ασούρα είναι η επέτειος θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν. Ο εγγονός του προφήτη Μωάμεθ έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα, τον 7ο αιώνα, στο σημερινό Ιράκ.

Πρόκειται για σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή των σιιτών, η οποία εορτάζεται σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην… Ελλάδα. Πως άλλωστε θα μπορούσε να λείπει η χώρα μας από αυτή την εορτή.
 Στην Ελλάδα, πιστοί συγκεντρώθηκαν σε αυτοσχέδιο χώρο λατρείας, όπου τηρήθηκε το έθιμο της αναπαράστασης του μαρτυρίου του Χουσεΐν.

Δεκάδες πιστοί από το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν αυτομαστιγώθηκαν, χρησιμοποιώντας μαστίγια με ιμάντες, όπως προβλέπει το έθιμο της Ασούρα.

Στις άκρες τους συνήθως είναι δεμένα βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα, που προκαλούν αιμορραγία. Η Ασούρα εορτάζεται σε όλο τον κόσμο τη 10η ημέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.
.


pronews.gr

Το πρωτοσέλιδο της ημέρας του έντυπου τύπου

Το πρωτοσέλιδο της ημέρας του έντυπου τύπου- Δείτε τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα του έντυπου πολιτικού, αλλά και του αθλητικού τύπου στη Αρχική σελίδα προς το τέλος της ειδησεογραφικής μας ιστοσελίδας fyllokaiftero1blogspot.com



 

Καστοριά: Συνάντηση του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Καστοριάς μετά από πρόσκληση του



Μία ακόμη σημαντική και ουσιαστική πρωτοβουλία από τη νέα Δημοτική Αρχή

Σε μία ακόμη ξεχωριστή και σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε η νέα Δημοτική Αρχή Καστοριάς, προσκαλώντας την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς τους Διευθυντές όλων των βαθμίδων της εκπαιδευτικής Κοινότητας του Δήμου Καστοριάς, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και με αφορμή την πρόσφατη επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της


Ενδεικτικά θέματα της πρώτης αυτής εποικοδομητικής και ουσιαστικής συζήτησης ήταν η γνωριμία των Εκπαιδευτικών με τους Αιρετούς, τα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα σχολικών μονάδων, ζητήματα που σχετίζονται με τους μαθητές, συνέργειες μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης, δράσεις και δραστηριότητες με τις τοπικές κοινωνίες, ευρωπαϊκά προγράμματα. Καθώς επίσης και άλλα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Στην πολύωρη συνάντηση παρέστησαν ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας– Εθελοντισμού και Αθλητισμού, κ. Πέτρος Δοκόπουλος, οι κύριοι Δημήτρης Στυλιάδης και Λάζαρος Ζήσης, τους οποίους, ο Γιάννης Κορεντσίδης, προορίζει για τις θέσεις της Α’θμιας και Β’θμιας Σχολικής Επιτροπής, αντίστοιχα και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, κ Θεόδωρος Μαρδίρης, ο οποίος, άριστος γνώστης όλων των σχετικών ζητημάτων, συντόνισε με άψογο τρόπο τη συζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μαρδίρης, από τη νέα του θέση θέλει, μεταξύ άλλων, να πετύχει έναν αμεσότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο συνεργασίας μεταξύ αιρετών και εκπαιδευτικής κοινότητας. Κάτι το οποίο συζήτησε και ανέλυσε στον Γιάννη Κορεντσίδη, μέσα από τις αλλεπάλληλες επαφές που είχανε οι δύο άνδρες, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, ταυτίστηκαν αμέσως οι απόψεις τους και σε αυτό το ζήτημα, γεγονός το οποίο έδωσε το έναυσμα στον Δήμαρχο Καστοριάς να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.


Ο Γιάννης Κορεντσίδης άκουσε να του λένε, για μία ακόμη φορά, την ίδια ακριβώς φράση που ακούει συνεχώς όλο αυτό το διάστημα: «συγχαρητήρια για την αξιόλογη πρωτοβουλία. Πρώτη φορά, γίνεται κάτι τέτοιο…»


Δέχθηκε ακόμη τα εύσημα για την «ταχύτητα αντίδρασης για τον καθαρισμό των Σχολικών Μονάδων», την προτροπή «να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό, έστω και από την επόμενη χρονιά», όπως επίσης «ότι με τέτοιες ενέργειες καλλιεργείται μία πολύ δυνατή σχέση ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και την εκπαιδευτική κοινότητα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη συνάντηση, «μέσα από την οποία», όπως είπε, «πέρα από τον τυπικό της χαρακτήρα, της πρώτης γνωριμίας και επαφής, θέλουμε να στοχεύσουμε σε πιο ουσιαστικά ζητήματα ώστε να φανούμε χρήσιμοι και να είμαστε αποτελεσματικοί, όχι μόνο κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά της».


Επισήμανε επίσης το γεγονός ότι «η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου μας, αποτελεί για εμάς μία από τις πρώτες προτεραιότητες και για τον λόγο αυτόν, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στην προσπάθεια, που καταβάλλετε ως εκπαιδευτικοί, προκειμένου να κυλήσει ομαλά και το νέο σχολικό έτος».


Ενώ παράλληλα τόνισε τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, λέγοντας χαρακτηριστικά, «ξέρω καλά την διαρκή και ακούραστη προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά στο εκπαιδευτικό σας έργο και όχι μόνο. Άλλωστε είμαι γονέας κι έχω δύο παιδιά Γυμνασίου».


Κι έκλεισε τη σύντομη παρέμβασή του εκφράζοντας την «βεβαιότητά, ότι με την καλή συνεργασία όλων και τονίζω πάντοτε και σε κάθε περίσταση την έννοια συνεργασία, μπορούμε να καταφέρουμε τα καλύτερα, ευχόμενος σε όλες και όλους καλή, δημιουργική και αποτελεσματική σχολική χρονιά».











 


Φλώρινα: 4ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής


Το Κοινό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» διοργανώνει το 4ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής, στη Φλώρινα από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Η κεντρική εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 7.30 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας.

Η κεντρική εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας και θα τιμηθούν Paul Muldoon, Marshall Moore, Gonda Van Steen, Γιώργος Λιάνης και Λίνα Νικολακοπούλου.
Έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν τραγούδια από τη μουσική παράσταση «Ανθρώπων έργα» της Λίνας Νικολακοπούλου, η γνωστή ερμηνεύτρια Ιωάννα Βλάχου με τη σύμπραξη της Χορωδίας Κορυφώ, του Κωνσταντίνου Κατωμέρη και διεύθυνση της μαέστρου Όλγας Κουτσούκαλη.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ – ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:
1. Ιστορία και Θεωρία της Δηµιουργικής Γραφής
2. Η Δηµιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση
3. Δηµιουργική γραφή και τέχνες (µουσική, ζωγραφική, τυπογραφία, βιβλιοδεσία)
4. Διδακτικές και Κριτικές προσεγγίσεις της Δηµιουργικής Γραφής
5. Είδη λογοτεχνικής γραφής (ποίηση, πεζογραφία, διασκευή λογοτεχνικού έργου,
θεατρικό κείµενο, χρονογράφηµα, σενάριο, δηµοσιογραφικός λόγος κ.ά.)
6. Ζητήµατα µεθόδου και συγγραφής (σκηνικό, χαρακτήρες, πλοκή, οπτική γωνία,
αφηγητής κ.ά.)
7. Παιδική Λογοτεχνία και Δηµιουργική Γραφή
8. Δηµιουργική Γραφή και άλλες επιστήµες (Ψυχολογία, Ιστορία, Μαθηµατικά,
επιστήµες της Μετάφρασης, Φιλοσοφία κ.ά.)
9. Δηµιουργική Γραφή και Νέες Τεχνολογίες
10. Γλώσσα και Δηµιουργική Γραφή
11. Δηµιουργική Γραφή και Αθλητισµός
12. Δηµιουργική γραφή, γλωσσική και λογοτεχνική εντοπιότητα (Κέρκυρα, Λονδίνο,
Παρίσι, Βαρκελώνη, Νέα Υόρκη κ. ά. )


ert.gr

Φήμη για πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη... Φλώρινα; -






Πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη ...Φλώρινα;

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ξαφνικά ακούμε πως "επιταχύνεται η απανθρακοποίηση". Μιλώντας ο υφυπουργός ενέργειας στις 6/9 στο Southeast Europe Energy Forum στη Θεσσαλονίκη, είπε πως "η διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα θα τεθεί σε νέες βάσεις, θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο δίκαιη για τις εμπλεκόμενες εταιρείες και περιοχές. Προτεραιότητα αποτελεί και η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ (με τον εξορθολογισμό των μηχανισμών αδειοδότησης) καθώς και η ανάπτυξη διαφοροποιημένων υποδομών φυσικού αερίου, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ".
Επίσης "τόνισε πως το γεγονός ότι αφενός οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα, αφετέρου οι μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι πεπαλαιωμένες και πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη δεκαετία συνιστά μεγάλη ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα υπηρετήσουν το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος. Η Ελλάδα θα επανασχεδιάσει την ενεργειακή της πολιτική, ώστε να καταστεί στρατηγικός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα διασυνδεθεί με τους εταίρους της, για να προωθήσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την μετάβαση προς καθαρότερες πηγές ενέργειας".

Οι χώρες των Βαλκανίων έχουν πράγματι τα δικά τους προβλήματα, καθώς θέλουν να κάνουν νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής βασισμένα στο δικό τους λιγνίτη, στο δικό τους μαύρο χρυσό, αλλά "κάποιοι" τους τραβούν συνεχώς το χαλί κάτω απ' τα πόδια. Η Κίνα επεχείρησε ενεργειακή διείσδυση και κατασκευή λιγνιτικών ΑΗΣ στα Δυτικά Βαλκάνια, στα πλαίσια της πολιτικής της για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού (One Belt, One Road), αλλά οι χώρες αυτές θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ και οι πρωτοβουλίες της Κίνας δεν προχωρούν.
Το τεράστιο λιγνιτικό κοίτασμα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αναξιοποίητο, καθώς το πολιτικό πρόβλημα παραμένει. Έτσι τα χρόνια περνούν και το ενεργειακό έλλειμμα της περιοχής γίνεται χειρότερο, καθώς ούτε το πολυσυζητημένο πυρηνικό στο Μπέλενε της Βουλγαρίας έχει προχωρήσει.

Αλλά οι ΑΠΕ δίνουν τυχαίο ρεύμα και το σύστημα ηλεκτροδότησης έχει ανάγκη από φορτίο βάσης, αυτό που παντού στα Βαλκάνια δίνουν οι λιγνιτικές μονάδες, μαζί με τα πυρηνικά στο Βουλγαρικό Κοζλοντούι και το Ρουμανικό Τσερναβόντα. Οι ΑΠΕ θέλουν και δίκτυα, χιλιάδες χιλιόμετρα νέα δίκτυα και επαρκή δίκτυα δεν υπάρχουν πουθενά στα Βαλκάνια. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την καταστροφή της ελληνικής λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής απ' τους απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος είναι "η μεγάλη ευκαιρία".
Φυσικά όχι για την Ελλάδα, αλλά για τη Γαλλία, τη χώρα που προωθεί μετά μανίας την απανθρακοποίηση, προκειμένου να πουλήσει νέα πυρηνικά και να μαζέψει κεφάλαια για να αντικαταστήσει τα δικά της, γερασμένα πυρηνικά. Μήπως λοιπόν οι "επενδύσεις που θα υπηρετήσουν το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος" δεν είναι τίποτ' άλλο παρά ένα νέο μεγάλο πυρηνικό στην "ασεισμική" Φλώρινα, που θα δίνει "καθαρό" ρεύμα, απαλλαγμένο απ' το "μιαρό CO2," στην Ελλάδα και σ' όλα τα Βαλκάνια; Και θα υποκαταστήσει τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή με ...πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή; Μήπως έχουμε αποτρελαθεί εντελώς;
Είναι κι αυτό το "θα γίνει πιο δίκαιη για τις εμπλεκόμενες εταιρείες και περιοχές" που μας βάζει σε υποψίες: "σας κλείνουμε τα λιγνιτικά στη Δυτική Μακεδονία, πάρτε ένα πυρηνικό. Και θα σας δίνουμε και Τοπικό Πόρο", αφού θα συνεχιστεί η ηλεκτροπαραγωγή στην περιοχή, που η μεγάλη της υποδομή είναι τα δίκτυα υψηλής τάσης, τα πιο πυκνά στα Βαλκάνια.
Άλλωστε, μιλώντας ο Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ είπε απειλητικά "η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων". Αλλά δεν είπε τίποτα σχετικό για τη Μεγαλόπολη. Φυσικά η Δυτική Μακεδονία έχει ήδη επενδύσεις, τις οποίες ο Μητσοτάκης τρέχει ανενδοίαστα να τις απαξιώσει.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει

Ένα πυρηνικό εργοστάσιο θέλει καταρχήν νερό για την ψύξη. Πού θα βρεθεί στη Φλώρινα, όταν η λιγνιτική Μελίτη για χρόνια αντιμετώπισε προβλήματα με το νερό; Η απάντηση είναι μάλλον στα νερά που τρέχουν στις πλαγιές του Βιτσίου και τα οποία οι αγρότες χρόνια περίμεναν να μαζευτούν για την άρδευση του κάμπου. Και φυσικά υπάρχει ο αγωγός νερού απ' τη λίμνη Πολυφύτου μέχρι τον ΑΗΣ Αμυνταίου, αν χρειαστεί μπορεί και να επεκταθεί.
Η ενέργεια και οι εξοπλισμοί, οι μεγάλες κρατικές προμήθειες, ανέκαθεν σε διάφορες χώρες, χωρίς η Ελλάδα ν' αποτελεί εξαίρεση, ήταν προνομιακό πεδίο για ροή πολιτικού χρήματος. Ο λιγνίτης έδωσε ό,τι είχε να δώσει τις προηγούμενες δεκαετίες, το φυσικό αέριο ίσως δεν έχει πια περιθώρια, καιρός να βρεθεί κάτι νέο, που δεν έχει ξαναέλθει στη χώρα: "επενδύσεις" δεν είπαμε πως χρειαζόμαστε;
Να η ευκαιρία! Και τσιμέντα θα πέσουν και σίδερα θα στρωθούν και μεροκάματα θα προκύψουν και ρουσφετολογικές προσλήψεις θα προκύψουν, η χαρά του πελατειακού συστήματος! Και θα συνεχίζει η Γερμανία να παράγει πάνω από 100TWh απ' τις νεότατες λιγνιτικές της μονάδες, αρκετές για να ηλεκτροδοτήσει δυο Ελλάδες, αλλά η χρεοκοπημένη Ελλάδα πρέπει να σβήσει το γρηγορότερο το δικό της λιγνίτη, "για να σώσει τον πλανήτη".
Η κατασκευή πυρηνικού στη Φλώρινα κυκλοφόρησε ως φήμη και δεν αποτελεί διασταυρωμένη πληροφορία. Η σημασία ωστόσο της δημοσιοποίησης της φήμης, προκειμένου να συζητηθεί, είναι προφανής για το δημόσιο συμφέρον, η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και να διευκρινίσει πως "όταν λέμε ΑΠΕ, εννοούμε ΑΠΕ και κανένα πυρηνικό δεν κρύβεται από πίσω". Κι όταν λέμε ΑΠΕ, εννοούμε πως διακόπτουμε εδώ και τώρα το τσιμεντάρισμα των βουνοκορφών με τα αιολικά, συνεχίζουμε με Φ/Β σε χέρσες εκτάσεις και στέγες κι εξετάζουμε γεωθερμία, κυματική ενέργεια για τα νησιά, βιομάζα, μορφές που δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον.

Μετά το Three Miles Island, μετά το Chernobyl, μετά τη Fukushima, μετά τις ρωγμές στους βελγικούς αντιδραστήρες, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στη Δυτική Γερμανία κι εδώ και 2 χρόνια οι πολίτες κυκλοφορούν με ταμπλέτες ιωδίνης, ποιος θέλει πυρηνικό σ' Ελληνικό έδαφος; Και μάλιστα ένα πυρηνικό που εμείς θα χρυσοπληρώσουμε, αλλά άλλοι θα εισπράξουν τα κέρδη; Είπαμε πως είμαστε αποικία χρέους, αλλά όχι κι έτσι!

Πηγή:slpress.gr

Πηγή: greeklignite.blogspot.com

 

«Μαγειρέματα» για τη νέα Κομισιόν – Ποιο ρόλο αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

«Μαγειρέματα» για τη νέα Κομισιόν – Ποιο ρόλο αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Οι άνθρωποι που εν πολλοίς θα κρατούν στα χέρια τους για τα επόμενα πέντε χρόνια τις τύχες της Ε.Ε., τα μέλη της νέας Κομισιόν, ανακοινώνεται σήμερα από την επικεφαλής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Για πρώτη φορά, η Κομισιόν θα έχει γυναίκα επικεφαλής. Δεν αποκλείεται, όμως, για πρώτη φορά να έχει και αντιπρόεδρο έναν Έλληνα, τον Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η στήλη «Κονκλάβιο» στην Καθημερινή, διπλωματικές πηγές αλλά και πηγές από το ΕΛΚ θεωρούσαν «κλειδωμένο» ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ένας από τους αντιπροέδρους της νέας Κομισιόν.
Άλλωστε, στόχος της φον ντερ Λάιεν είναι οι αντιπρόεδροι της νέας Κομισιόν να προέρχονται από την Επιτροπή Γιούνκερ.

Παρασκήνιο έως το… παρά 5’ για τη νέα Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει σήμερα Τρίτη τις αποφάσεις της. Η σύνθεση της νέας Κομισιόν είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων έως την τελευταία στιγμή καθώς, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, θα πρέπει να τηρηθούν και οι γεωγραφικές και πολιτικές ισορροπίες της Ε.Ε.
Η φον ντερ Λάιεν, που πολλοί θεωρούν «άνθρωπο» της Άνγκελα Μέρκελ, έχει υποσχεθεί ότι η νέα Κομισιόν θα έχει 13 γυναίκες και 14 άνδρες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
Μένει να μάθουμε πως θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια στους 27 Επιτρόπους. Η μοναδική χώρα που δεν θα έχει ούτε χαρτοφυλάκιο ούτε και Επίτροπο θα είναι η Βρετανία, αφού η χώρα ετοιμάζεται για το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Η σύνθεση της νέας Κομισιόν θεωρείται περίπλοκη άσκηση ισορροπίας. Απαιτήθηκαν διαπραγματεύσεις ως και την ύστατη στιγμή, καθώς η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις: από την κλιματική αλλαγή ως τη μεταναστευτική κρίση, από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως το Brexit.
Για να υποστηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου για πέντε χρόνια, θα οριστούν δύο αντιπρόεδροι, μέλη της απερχόμενης Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν εκπρόσωπος της προηγούμενης Επιτροπής και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου.

Οι Επίτροποι

Ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της δράσης για το κλίμα, ενώ η Δανή φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βέσταγκερ αυτό της ψηφιακής οικονομίας (κι ας θεωρείται… «μαύρο πρόβατο» από τη Σίλικον Βάλεϊ), σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Αυτά τα δύο πρόσωπα βαρέων βαρών, τα ίδια υποψήφια για τη διαδοχή του Γιούνκερ και άρα μέχρι πρότινος αντίπαλα της Φον ντερ Λάιεν, θα αναλάβουν υποθέσεις υψηλής προτεραιότητας, σε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ προσεκτικά ζυγισμένη μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς.
Συνολικά, στην Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν θα υπηρετήσουν οκτώ μέλη της ομάδας Γιούνκερ. Πάντως ο άγραφος κανόνας θέλει τους πρώην επιτρόπους να μη διατηρούν τα ίδια καθήκοντα.

Ανάμεσά τους θα είναι ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν (ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και η Φον ντερ Λάιεν), που είναι σήμερα επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένεται να ονομαστεί επίτροπος Εμπορίου, αναλαμβάνοντας ένα πολυπόθητο για αρκετούς χαρτοφυλάκιο. Ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν (επίσης προερχόμενος από το ΕΛΚ), αναμένεται να γίνει επίτροπος Προϋπολογισμού, αφού χειρίστηκε το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης.
Μεταξύ των νεοεισερχόμενων προσώπων η Γαλλίδα φιλελεύθερη Σιλβί Γκουλάρ, άλλοτε ευρωβουλευτής και υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Γαλλίας, αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς, που συνδέεται με την ελεύθερη κίνηση των αγαθών και των προσώπων.
Ο Ιταλός μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πιθανόν, σύμφωνα με μία πηγή, να αναλάβει επίτροπος Οικονομίας και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ρώμη, όπου η κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση σε μια οικονομία βαλτωμένη κι ελπίζει να εξασφαλίσει περισσότερη ευελιξία από τις Βρυξέλλες ως προς τα δημοσιονομικά της περιθώρια. Μια άλλη πηγή πάντως θέλει τον Τζεντιλόνι να αναλαμβάνει επίτροπος Ανταγωνισμού, άλλο επίζηλο αξίωμα.
Μόνη βεβαιότητα σε αυτό το μεγάλο παζάρι, όπου οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν τα πιόνια τους στις ισχυρότερες θέσεις της σκακιέρας είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Εκεί τοποθετήθηκε ο Ισπανός σοσιαλιστής Τζουζέπ Μπορέλ. Η απόφαση πάρθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ταυτόχρονα με τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν.

Τα… «μαύρα πρόβατα»

Μετά την παρουσίαση της νέας ομάδας, τα μέλη της θα περάσουν από ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 8 Οκτωβρίου. Στο παρελθόν, υποψήφιοι Επίτροποι που συνάντησαν αντιστάσεις στο ΕΚ αποκλείστηκαν.
Στην επόμενη Κομισιόν, ορισμένα ονόματα ήδη προκαλούν… τριγμούς.
Η Γκουλάρ, για παράδειγμα, είναι αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της υπόθεσης της πλασματικής απασχόλησης βοηθών ευρωβουλευτών του κεντρώου γαλλικού κόμματος MoDem.
Αν και ο φάκελος έχει κλείσει σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου, η γαλλική δικαιοσύνη, όπως και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ανεξάρτητος οργανισμός, συνεχίζουν να διενεργούν έρευνες.
Η OLAF διενεργεί επίσης έρευνα για μια υπόθεση σε βάρος του Πολωνού υποψηφίου επιτρόπου, του Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, που αφορά «φερόμενες παρατυπίες στην πληρωμή ταξιδιωτικών εξόδων» του όταν ήταν ευρωβουλευτής.
Η Ρουμάνα υποψήφια, η Ροβάνα Πλουμπ, κατηγορήθηκε πως συνέταξε κυβερνητική απόφαση που ωφέλησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον πρώην ισχυρό άνδρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της χώρας της Λίβιου Ντράγκνεα, ο οποίος φυλακίστηκε τον Μάιο.
Αφού ολοκληρωθούν οι ακροάσεις, ο διορισμός των νέων υποψηφίων μελών της Κομισιόν θα πρέπει να επικυρωθεί στις 22 Οκτωβρίου με ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.




Πηγή:newsit.gr