23 Ιουλίου 2015

Ιδού τα έργα της κυβέρνησης Τσίπρα- ΣΥΡΙΖΑ : Βγάζει στο ΣΦΥΡΙ για λίγα ευρώ τα σπίτια των Ελλήνων και τα κάνει δώρο στις τράπεζες και τους δανειστές.

ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ




Η κυβέρνηση της Αριστεράς κάνει δώρο στους τραπεζίτες και κατ’ επέκταση στους δανειστές τα σπίτια των Ελλήνων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους λόγω της λαίλαπας των μνημονίων που και αυτή ήρθε να συνεχίσει υπογράφοντας το πιο σκληρό από τα τρία. Είναι αυτή που εξελέγη με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και αυτή που θα ρύθμιζε τα «κόκκινα δάνεια» των πολιτών.
Τι κάνει τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα; Μέσω της αλλαγής του κώδικα πολιτικής δικονομίας βγάζει τα σπίτια και τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών, της μεσαίας τάξης κυρίως, στο σφυρί με βάση όχι την αντικειμενική αξία σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ και η λοιπή φορολογία, αλλά βάσει της εμπορικής αξίας η οποία πλέον όχι έχει κατρακυλήσει αλλά είναι ανύπαρκτη.
Σε ορισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες είναι δύο και τρεις φορές κάτω από την αντικειμενική και δεν συζητάμε βέβαια την τιμή που είχε αγοραστεί το ακίνητο την εποχή των παχνιών αγελάδων, δηλαδή από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως και το 2008 που άρχισε να γκρεμίζεται η αγορά. Αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ. 
Συγκεκριμένα με την εμπορική αξία του εκάστοτε ακινήτου αναμένεται να πραγματοποιούνται εφεξής οι πλειστηριασμοί, με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χθες (γύρευε πόσοι άλλοι δράκοι κρύβονται στα δύο αυτά πολυνομοσχέδια). Μέχρι σήμερα, οι πλειστηριασμοί γίνονταν με βάση την αντικειμενική τιμή.
Με βάση τον νέο Κώδικα, πλέον, κάθε πλειστηριασμός ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική τιμή, η οποία σήμερα είναι χαμηλότερη κατά μίνιμουμ 30% κατά μέσο όρο σε σχέση με την αντικειμενική. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι αμέσως, το κάθε ακίνητο θα καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικό στους ενδιαφερόμενους. 
Σήμερα, όχι μόνο ο πλειστηριασμός ξεκινά από την πολύ υψηλότερη αντικειμενική τιμή, αλλά επιπλέον, απαιτούνται τουλάχιστον δύο άγονοι πλειστηριασμοί, ώστε να ξεκινήσει να μειώνεται η ελάχιστη τιμή εκκίνησης.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονο­μίας θα τεθεί σε ισχύ από την πρώ­τη ημέρα του νέου έτους (1/1/2016). Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανεί­ων.
Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο. Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονο­μίας, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.
«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμι­κό κενό μέχρις ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία 
της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι - όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολι­τών μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, χθες το πρωί, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένω­σης Τραπεζών.
Από την πλευρά της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελ­λάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προ­στασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013)».
Με το νέο νομικό καθεστώς οι τρά­πεζες αποκτούν τον «πρώτο λόγο» (65%) αναφορικά με τα χρήματα που αντλούνται από την πώληση του ακινήτου στον πλειστηριασμό. Δηλαδή, εισπράττουν πρώτες τα χρήμα­τα από τον πλειστηριασμό ακινήτων επιχειρήσεων που κλείνουν και ακολουθούν στην είσπραξη από πιθανές οφειλές οι εργαζόμενοι, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι σήμε­ρα η σειρά ήταν η εξής: εργαζόμενοι, εφορία, ταμεία, τράπεζες.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πώς τα σπίτια των Ελλήνων δεσμεύονται από τους τράπεζες και καταλήγουν στα χέρια των δανειστών οι οποίοι ελέγχουν τις ελληνικές τράπεζες. Ότι δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενοι το κάνει τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα. 
 defencenet.gr

230 " ΝΑΙ" - 63 " ΟΧΙ" οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν το "ΝΑΙ"- Η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ερωτιματικό μετα τις δηλώσεις του Λαφαζάνη

.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: "ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΣΑ "ΝΑΙ" ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ" ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ "ΕΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ"!



Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα   "Ναι" ψήφισαν  230,  «Όχι» 63 και  «Παρών» 5.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ από τους 148 βουλευτές οι 31 ψήφισαν  «Όχι» και 5 δήλωσαν «Παρών». Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνολικά 36 "διαρροές".
Τα «κέρδη» δηλαδή για την κυβέρνηση ήταν μόλις ένα λιγότερο «Όχι» και ένα λιγότερο «Παρών»

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία για τα πρώτα μέτρα, την περασμένη Τετάρτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, 6 δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής ήταν απούσα.
Από τα «όχι» της περασμένης Τετάρτης, «ναι» ψήφισε αυτή τη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, «παρών» ο Κώστας Δερμιτζάκης, ενώ η απούσα της περασμένης ψηφοφορίας Αλεξάνδρα Τσανάκα, ψήφισε αυτή τη φορά «όχι».
Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς,  Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασιλης Κυριακάκης, είναι οι υπόλοιποι 30 βουλευτές που επανέλαβαν την ψήφο τους και ψήφισαν «όχι».

Στο «παρών» παρέμειναν οι: Ηρώ Διώτη και Λέβα Βασιλική. Σε αυτούς προστέθηκαν οι Κώστας Δερμιτζάκης που από το «ΟΧΙ» μετατοπίστηκε στο «παρών», η κυρία Δανάη Τσήκα – Κωστοπούλου (είχε ψηφίσει ΝΑΙ) και  η Νίνα Κασιμάτη (είχε ψηφίσει ΝΑΙ).

Επίσης, «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστος Καραγιαννίδης αλλα αυτή την φορά ψήφισαν «ΝΑΙ» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) και ΝΑΙ στο άρθρο 2 (ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες). Το ίδιο ψήφισε και η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Θεοφάνης Κουρεμπές, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει ΝΑΙ.
Τέλος οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχαλάκης ψήφισαν «ΝΑΙ» αν και την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει «παρών».
Κατά τη σημερινή ψηφοφορία:
-Ένα «όχι» έγινε «ναι» (Βαρουφάκης)
-Τέσσερα «παρών» έγιναν «ναι» (Κατριβάνου, Μπαξεβανάκη, Μιχαλάκη, Καραγιαννίδη)
-Ένα «όχι» έγινε «παρών» (Δερμιτζάκης)
-Δύο «ναι» έγιναν «παρών» (Κασσιμάτη, Τζήκα-Κωστοπούλου)

-Ακόμα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο ένα.

Με το σημερινό νομοσχέδιο:

-Επἑρχονται εκτεταμένες μεταβολές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ), με την τροποποίηση, συμπλήρωση ή κατάργηση υφιστάμενων διατάξεων του π.δ. 503/1985.
-Ενσωματώνεται στην εσωτερική έννομη τάξης η οδηγία 2014/59/ΕΕ, που θεσπίζει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.
Σημειώνεται πως έως το τέλος τους έτους διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε εξ αφορμής της κατάθεσης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.
Παράλληλα η ΕΚΤ δέχθηκε τροποποίηση από την ελληνική μεριά, με την οποία προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε την έκπληξη και αυτή την φορά ψήφισε «Ναι».
Με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως ψηφίζει «ΝΑΙ» «σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις».

«Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης», συμπληρώνει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη:
"Στην θέση του, ως προϋποθέσεις για την επιτυχημένη αξιολόγηση, υπήρχε αναφορά σε κατάλογο δικών μας μεταρρυθμίσεων οι οποίες έπρεπε να κατατεθούν τρεις μέρες αργότερα και να γίνουν αμέσως μετά αποδεκτές από τους θεσμούς.

 

Πράγματι, την 23η Φεβρουαρίου, με δική μου υπογραφή, κατατέθηκε ο κατάλογός μας. Το Σαββατοκύριακο μεταξύ 20ης και 23ης Φεβρουαρίου εργαστήκαμε πυρετωδώς και ήμασταν, βέβαια, σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή την επομένη, την 24η Φεβρουαρίου, στο teleconference όπου το Eurogroup θα ενέκρινε, μετά από πρόταση των θεσμών, τον κατάλογό μας.

Ο τελικός κατάλογος που εν τέλει έστειλα στους θεσμούς αργά το βράδυ της 23ηςΦεβρουαρίου περιείχε τις δικές μας προτεραιότητες (π.χ. αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων κλπ) και κάποιες δικές τους απαιτήσεις.

 

Στις δικές τους απαιτήσεις, που είχα συνηγορήσει να τις δεχθούμε ως αντάλλαγμα των δικών μας προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβάνονταν τα δύο μέτρα που καλείται απόψε να ψηφίσει το Κοινοβούλιο: (Α) Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και (β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59 της ΕΕ σχετικά με την «εξυγίανση» τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων (BRRD).

 

Από τότε γνώριζα ότι οι τροποποιήσεις στον ΚΠΔ έσφυζαν από κινδύνους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ασθενέστερων μερών σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων ή νοικοκυριών, ενώ το καλύτερο που μπορούσε να πει κανείς για την οδηγία περί «εξυγίανσης» των τραπεζών ήταν ότι, επί της ουσίας, ήταν μια τρύπα στο νερό (καθώς εξασφάλιζαν νομικά τις εγγυημένες καταθέσεις χωρίς να εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση του ταμείου που θα τις... εξασφάλιζε).

Όμως, έκρινα ότι, στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας, αν ήταν να διαφυλάξουμε σημαντικές κόκκινες γραμμές μας (π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα που να μην ξεπερνούσαν το 1%, το πολύ 1,5%, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα,  χαμηλό ΦΠΑ), ΚΠΔ και BRRD δεν αντιπροσώπευαν μεγάλες υποχωρήσεις. Για αυτό τον λόγο συμπεριέλαβα αυτά τα δύο προαπαιτούμενα στον δικό μας κατάλογο.

 

Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Σήμερα πλέον δεν υπάρχει δικός μας κατάλογος μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας.

Σήμερα υπάρχει μια λίστα που υπαγόρευσε η τρόικα εξ ολοκλήρου.
 
Σήμερα βρισκόμαστε στον πρόσφατο απόηχο ενός ταπεινωτικού πραξικοπήματος στην θέση της έντιμης συμφωνίας.

 

Τον Φεβρουάριο δώσαμε ΚΠΔ και BRRD για να πάρουμε σημαντικά πράγματα. Τώρα δίνουμε ΚΔΠ και BRRD για να «λάβουμε» ακόμα πιο δηλητηριώδη μέτρα σε μερικές εβδομάδες.

 

Επί πλέον, στο κείμενο που είχα στείλει στους θεσμούς τον Φεβρουάριο δεσμευόμουν «σε έναν νέο ΚΠΔ» (to a new Civil Code) και όχι βέβαια στον ΚΠΔ που θα μας υπαγόρευαν εκείνοι. Ούτε θα διανοούμην ποτέ ότι η κυβέρνησή μας θα δεχόταν την διαδικασία του κατεπείγοντος, αρνούμενη (καθ’ υπαγόρευσιν της τρόικας) όλες τις τροποποιήσεις, καταργώντας ουσιαστικά το Κοινοβούλιο.

 

Την περασμένη Τετάρτη δεν είχα επιλογή παρά ένα βροντερό ΟΧΙ. Ήταν το δικό μου «όχι», που ήρθε να προστεθεί στο 61,5% των συμπολιτών μας, σε συνθηκολόγηση που βασίζεται στην λογική της ανυπαρξίας εναλλακτικής (στην γνωστή TINA – there is no alternative) την οποία απορρίπτω τριανταπέντε χρόνια τώρα και στις τέσσερις ηπείρους που έχω ζήσει. 

Σήμερα, απόψε, τα δύο μέτρα που είχα τον Φεβρουάριο προτείνει ο ίδιος έρχονται στην Βουλή με τρόπο που δεν μπορούσα να έχω φανταστεί τότε και που δεν μας τιμά ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Όπως όμως εξήγησα σε πρόσφατο άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο Γιατό καταψήφισα, στόχος μου είναι, παρά την θεμελιώδη διαφωνία μου όσον αφορά τους μετά το Δημοψήφισμα χειρισμούς μας, η διατήρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, κι η στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σήμερα λοιπόν ψηφίζω ΝΑΙ σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις.

 

Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει.

Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης".
 defencenet.gr

Ο Βαρουφάκης για την Κωλοτούμπα του : Γιατί ψήφισα «ναι» αυτή τη φορά


Βαρουφάκης: Γιατί ψήφισα «ναι» αυτή τη φορά


Αν και όλοι περίμεναν ένα ηχηρό «όχι» στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Γιάνη Βαρουφάκη, εκείνος έκανε την έκπληξη και ψήφισε «ναι».

Με ανακοίνωσή του στο thepressproject.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως ψηφίζει «ΝΑΙ» «σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις».
«Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης», συμπληρώνει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη:
Στην θέση του, ως προϋποθέσεις για την επιτυχημένη αξιολόγηση, υπήρχε αναφορά σε κατάλογο δικών μας μεταρρυθμίσεων οι οποίες έπρεπε να κατατεθούν τρεις μέρες αργότερα και να γίνουν αμέσως μετά αποδεκτές από τους θεσμούς.

Πράγματι, την 23η Φεβρουαρίου, με δική μου υπογραφή, κατατέθηκε ο κατάλογός μας. Το Σαββατοκύριακο μεταξύ 20ης και 23ης Φεβρουαρίου εργαστήκαμε πυρετωδώς και ήμασταν, βέβαια, σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή την επομένη, την 24η Φεβρουαρίου, στο teleconference όπου το Eurogroup θα ενέκρινε, μετά από πρόταση των θεσμών, τον κατάλογό μας.
Ο τελικός κατάλογος που εν τέλει έστειλα στους θεσμούς αργά το βράδυ της 23ηςΦεβρουαρίου περιείχε τις δικές μας προτεραιότητες (π.χ. αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων κλπ) και κάποιες δικές τους απαιτήσεις.

Στις δικές τους απαιτήσεις, που είχα συνηγορήσει να τις δεχθούμε ως αντάλλαγμα των δικών μας προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβάνονταν τα δύο μέτρα που καλείται απόψε να ψηφίσει το Κοινοβούλιο: (Α) Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και (β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59 της ΕΕ σχετικά με την «εξυγίανση» τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων (BRRD).

Από τότε γνώριζα ότι οι τροποποιήσεις στον ΚΠΔ έσφυζαν από κινδύνους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ασθενέστερων μερών σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων ή νοικοκυριών, ενώ το καλύτερο που μπορούσε να πει κανείς για την οδηγία περί «εξυγίανσης» των τραπεζών ήταν ότι, επί της ουσίας, ήταν μια τρύπα στο νερό (καθώς εξασφάλιζαν νομικά τις εγγυημένες καταθέσεις χωρίς να εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση του ταμείου που θα τις... εξασφάλιζε). Όμως, έκρινα ότι, στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας, αν ήταν να διαφυλάξουμε σημαντικές κόκκινες γραμμές μας (π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα που να μην ξεπερνούσαν το 1%, το πολύ 1,5%, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα,  χαμηλό ΦΠΑ), ΚΠΔ και BRRD δεν αντιπροσώπευαν μεγάλες υποχωρήσεις. Για αυτό τον λόγο συμπεριέλαβα αυτά τα δύο προαπαιτούμενα στον δικό μας κατάλογο.

Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Σήμερα πλέον δεν υπάρχει δικός μας κατάλογος μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας.
Σήμερα υπάρχει μια λίστα που υπαγόρευσε η τρόικα εξ ολοκλήρου.
Σήμερα βρισκόμαστε στον πρόσφατο απόηχο ενός ταπεινωτικούς πραξικοπήματος στην θέση της έντιμης συμφωνίας.

Τον Φεβρουάριο δώσαμε ΚΠΔ και BRRD για να πάρουμε σημαντικά πράγματα. Τώρα δίνουμε ΚΔΠ και BRRD για να «λάβουμε» ακόμα πιο δηλητηριώδη μέτρα σε μερικές εβδομάδες.

Επί πλέον, στο κείμενο που είχα στείλει στους θεσμούς τον Φεβρουάριο δεσμευόμουν «σε έναν νέο ΚΠΔ» (to a new Civil Code) και όχι βέβαια στον ΚΠΔ που θα μας υπαγόρευαν εκείνοι. Ούτε θα διανοούμην ποτέ ότι η κυβέρνησή μας θα δεχόταν την διαδικασία του κατεπείγοντος, αρνούμενη (καθ’ υπαγόρευσιν της τρόικας) όλες τις τροποποιήσεις, καταργώντας ουσιαστικά το Κοινοβούλιο.

Την περασμένη Τετάρτη δεν είχα επιλογή παρά ένα βροντερό ΟΧΙ. Ήταν το δικό μου «όχι», που ήρθε να προστεθεί στο 61,5% των συμπολιτών μας, σε συνθηκολόγηση που βασίζεται στην λογική της ανυπαρξίας εναλλακτικής (στην γνωστή TINA – there is no alternative) την οποία απορρίπτω τριανταπέντε χρόνια τώρα και στις τέσσερις ηπείρους που έχω ζήσει.  Σήμερα, απόψε, τα δύο μέτρα που είχα τον Φεβρουάριο προτείνει ο ίδιος έρχονται στην Βουλή με τρόπο που δεν μπορούσα να έχω φανταστεί τότε και που δεν μας τιμά ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όμως εξήγησα σε πρόσφατο άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο Γιατό καταψήφισα, στόχος μου είναι, παρά την θεμελιώδη διαφωνία μου όσον αφορά τους μετά το Δημοψήφισμα χειρισμούς μας, η διατήρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, κι η στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σήμερα λοιπόν ψηφίζω ΝΑΙ σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις.

Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης.









  http://www.iefimerida.gr