Tραβάει το σχοινί πλέον η Αγκυρα, καθώς όπως φαίνεται δεν είναι πρόθυμη να τελειώνει με τους δύο Ελληνες αιχμαλώτους. Νέο «όχι» άκουσαν από το δικαστήριο οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές τις Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου. Τα επιχειρήματα πλέον του εισαγγελέα δεν είναι μόνο η παράνομη είσοδος σε στρατιωτική περιοχή, αλλά και το πως υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως οι στρατιωτικοί προσπαθούν να διαφύγουν!

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, το κατηγορητήριο αυτό αναμένεται να ενισχυθεί από την εξέταση των κινητών τους, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, με τον τουρκική Δικαιοσύνη να υποστηρίζει πως θα έπρεπε να ξέρουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν, άρα το ότι μπήκαν σε ξένα εδάφη είναι ύποπτο.
Ωστόσο ο Εισαγγελέας του τουρκικού δικαστηρίου έκρινε για μια ακόμη φορά σκόπιμη την παράταση της κράτησής τους και υποστήριξε ότι οι λόγοι συνίστανται στα εξής:
Ισχυρή υποψία διάπραξης του εγκλήματος εισόδου σε παράνομη στρατιωτική περιοχή
Πολίτες ξένης χώρας
Βάσιμες υποψίες διαφυγής
Μη μόνιμη κατοικία
Αυτά που προβληματίζουν ιδιαίτερα τις ελληνικές αρχές είναι δύο:
Οτι οι δύο στρατιωτικοί θεωρούνται πλέον και ύποπτοι διαφυγής και
Η αίσθηση που υπάρχει στην Τουρκία ότι το κατηγορητήριο θα συνταχθεί μόνο αν έρθει σχετική εντολή και υπάρξει «πολιτική απόφαση». Με άλλα λόγια, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, ότι οι τουρκικές αρχές αναμένουν μια «κίνηση καλής θέλησης» στο θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών, με δεδομένο και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε κάνει λόγο για «καλή πρόθεση» του κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ.

Προβληματικό επίσης είναι το γεγονός ότι η συνέχιση της εξέτασης του ψηφιακού υλικού – των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Και μάλιστα, αυτό πιθανόν να αλλάξει την κατηγορία καθώς το αδίκημα προέρχεται από στρατιωτικούς οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ελάχιστη γνώση στην περιοχή, όπως λένε τουρκικά ΜΜΕ. Το κατώτερο όριο για ένα τέτοιο αδίκημα είναι τα 2 έτη φυλάκισης.

Τι κατέθεσαν οι Μητρετώδης-Κούκλατζης
Οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης που παραμένουν για 140η ημέρα έγκλειστοι στις φυλακές Αδριανούπολης, επέμειναν στις αρχικές καταθέσεις τους:
Άγγελος Μητρετώδης: Δεν είχα πρόθεση να διαπράξω κάποιο έγκλημα
Δημήτρης Κούκλατζης: Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι περισσότερο από την κατάθεσή μου, δεν είχα πρόθεση να διαπράξω κάποιο έγκλημα κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος.
Οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν νέα αίτηση αποφυλάκισης περί τα τέλη Αυγούστου.