Αναγκάστηκε να πάρει θέση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης Μέρκελ. Νέα κρίσιμη συνάντηση σήμερα της Α.Μέρκελ με τον κυβερνητικό της εταίρο Ζεεχόφερ αλλά τα πράγματα είναι σε πολύ οριακό σημείο. Δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους για το προσφυγικό και δεν αποκλείεται ακόμα και πτώση της κυβέρνησης ή αναζήτηση νέου εταίρου!

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στην γερμανοκρατούμενη Ευρώπη με την Α.Μέρκελ να χάνει τον έλεγχο και να απειλείται με πτώση ενώ η στάση του Ιταλού Υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τίθεται επικεφαλής ομάδας κρατών που απειλεί ακόμη με ριζική μεταμόρφωση αν όχι κατάρρευση την ίδια την ΕΕ.
Η αποστροφή του Αυστριακού Καγκελάριου σε πρόθεση για «άξονα» μεταξύ Βιέννης, Βερολίνου, Ουγγαρίας και Ρώμης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη.
Η συγκεκριμένη αναφορά δεν ήρθε τυχαία από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον την προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες και την ίδια ώρα υποδαυλίζει την πτώση της κυβέρνησης Μέρκελ μέσω της απόσυρσης του CSU από τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου.
Στόχος του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει τεθεί άτυπα επικεφαλής της ομάδας του Βίζενγκραντ στο πλευρό του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, είναι σε πρώτη φάση η ηγεμονία στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να αντιστραφούν όλες οι μέχρι τώρα πολιτικές σε μεταναστευτικό-προσφυγικό κτλ

Ο οδοστρωτήρας της αντισυστημικής ιταλικής δεξιάς, Ματέο Σαλβίνι σε διάστημα λίγων εβδομάδων ξαπόστειλε σε ξένα λιμάνια τα…πλοία με τους επαγγελματίες διακινητές των γερμανικών ΜΚΟ, υποχρέωσε τον Μακρόν να ζητήσει συγνώμη στην Ιταλία και στο τέλος έστειλε διαβασμένο τον καθηγητή Κόντε να τα κάνει λαμπόγυαλο στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Σαλβίνι που μέσα σε χρόνο ρεκόρ είδε την δημοτικότητα του να διπλασιάζεται παίζει σκληρό ιταλικό κατενάτσιο. Κυρίως όμως, σε αντίθεση με τους δικούς μας γελωτοποιούς, δείχνει ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

Η Ιταλία δεν προσφέρεται για εύκολες καρπαζιές όπως η Ελλάδα του Αλέξη, του Καμμένου κτλ
Τουλάχιστον όμως η Ιταλία δίνει τη μάχη με αξιοπρέπεια. Και εθνική αυτοπεποίθηση. Αφήστε που στο τέλος μπορεί να το κάνει και…Κούγκι. Πραγματικό Κούγκι, όχι σαν αυτό του Τσίπρα και του Καμμένου που έπαιζαν stratego….

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, το 70,1% των Iταλών εγκρίνει την πολιτική της νέας κυβέρνησης και του Μ.Σαλβίνι για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Παρέμβαση Β.Σόιμπλε

Θέση για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα κρίνουν την επιβίωση της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ πήρε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!
Ο Σόιμπλε προειδοποίησε πριν λίγο ότι η κυβέρνηση είναι στο χείλος της αβύσσου.
«Και τα δυο κόμματα πρέπει να κοιτάξουν μέσα στην άβυσσο», είπε μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο κόμμα της Μέρκελ και του εταίρου της Ζεεχόφερ για το προσφυγικό.
Ένα πολύ κρίσιμο ραντεβού θα γίνει σήμερα που θα κριθούν πολλά.

Στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος συνέρχεται στο Βερολίνο, η ΚΟ των δύο κομμάτων και στις 6 μ.μ. θα συναντηθούν οι ηγεσίες του CDU και του CSU ενώ στη συνέχεια, μετά από αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, θα συναντηθούν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το ζητούμενο σε αυτή τη συνάντηση είναι σύμφωνα με την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η διένεξη που ξέσπασε για το προσφυγικό στα χριστιανικά κόμματα δεν αφορά μόνο αυτά.
Ακόμη και αν καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα τον αποδεχθεί το SPD.

Θα είναι το δεύτερο ραντεβού της Μέρκελ με τον Ζεεχόφερ το απόγευμα για να προσπαθήσει ο ένας τον άλλον να δεχθεί τις θέσεις του για το προσφυγικό.
Καμία εκδοχή δεν θα πρέπει να αποκλείεται σήμερα – ακόμη και η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αλλά και η αποχώρηση της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) από την κυβέρνηση.

Η αντιπαράθεση των δύο αδελφών κομμάτων που ξέσπασε εδώ καιρό επικεντρώνεται ουσιαστικά σε ένα ζήτημα:
Μονομερή μέτρα στο προσφυγικό ή ευρωπαϊκές λύσεις. Ο Χόρστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να απαγορεύσει στα γερμανικά σύνορα την είσοδο προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προτείνει η επαναπροώθηση αυτών των ατόμων στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία έχουν καταγραφεί, να γίνεται σε συνεννόηση με αυτές τις χώρες.

Σαλβίνι: Η Λέγκα είναι η τελευταία ελπίδα να παραμείνει ζωντανή η Ευρώπη – Ευρωπαϊκή «συμμαχία» για τα κινήματα που θέλουν να υπερασπιστούν τα σύνορα των χωρών

Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του ιταλικού κόμματος Λέγκα, πρότεινε χθες Κυριακή τον σχηματισμό «μιας συμμαχίας στην Ευρώπη μεταξύ των κινημάτων που συμμερίζονται την ιδεολογία της Λέγκα» στην οποία θα συμμετέχουν «όλα τα ελεύθερα και κυρίαρχα κινήματα που θέλουν να υπερασπιστούν τους λαούς και τα σύνορά τους», κατά την ετήσια κομματική γιορτή του κόμματος στην Ποντίντα της βόρειας Ιταλίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη διάρκεια της γιορτής, στην οποία σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης συμμετείχαν περίπου 50.000 άνθρωποι από όλη την Ιταλία, ο Σαλβίνι δεσμεύθηκε να επεκτείνει την επιτυχία της Λέγκα σε όλη την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.

«Οι Ευρωεκλογές του 2019 θα είναι δημοψήφισμα ανάμεσα στην Ευρώπη των ελίτ, των τραπεζών, της χρηματοοικονομικής ισχύος, της μετανάστευσης, της εποχικής εργασίας από τη μία, και της Ευρώπης των λαών και της εργασίας, από την άλλη. Πιστεύω ότι θα είμαστε πλειοψηφία», τόνισε.

Ο Ιταλός υπουργός θεωρεί ότι οι ιδέες της Λέγκα είναι «η τελευταία ελπίδα να παραμείνει ζωντανή η Ευρώπη» και ότι οι υποστηρικτές του κόμματος θα πρέπει να «απελευθερώσουν» τους Ευρωπαίους.
«Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα», σχολίασε ο Σαλβίνι από τη σκηνή, έχοντας πίσω του τα βασικά συνθήματα της Λέγκα:

«Λογική διακυβέρνηση» και «Οι Ιταλοί πρώτα».
Στα περίπτερα που εκπροσωπούσαν τις επαρχίες της Ιταλίας πωλούνταν μπλουζάκια με το πορτρέτο του Σαλβίνι και το σύνθημα «Η καλή ζωή έχει τελειώσει οριστικά», μια αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκα, ο οποίος τόνισε ότι «για τους παράνομους μετανάστες, η καλή ζωή έχει τελειώσει».

Ο Σαλβίνι έχει καταφέρει να επιβάλει το ζήτημα των μεταναστών στην ευρωπαϊκή ατζέντα απαγορεύοντας στις αρχές Ιουνίου σε πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που είχαν διασώσει μετανάστες στη Μεσόγειο να ελλιμενιστούν στην Ιταλία.

«Η απόφαση να ανοίξουν ή να κλείσουν τα σύνορα εναπόκειται στον υπουργό Εσωτερικών», τόνισε χθες.
Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, η οποία κατηγόρησε τη Ρώμη για «ανευθυνότητα».