01 Ιουλίου 2015

Γιατί παθαίνω αυτό που φοβάμαι;


Το έχετε παρατηρήσει κι εσείς; Όταν φοβάσαι κάτι, τελικά το παθαίνεις... Όταν σου γίνεται έμμονη ιδέα πως κάτι κακό θα συμβεί, συμβαίνει. Είτε πρόκειται για αρρώστια, είτε για χωρισμό, είτε για οικονομική καταστροφή... Κι όταν το κακό έρχεται, το αποδίδουμε στη διαίσθηση που είχαμε. "Το ήξερα ότι κάτι κακό θα συμβεί, το ένιωθα!", λέμε συνήθως.
Όμως είναι έτσι; Διαισθανόμαστε το κακό ή μήπως το προκαλούμε; Μήπως πράγματι ισχύει η θεωρία της θετικής και αρνητικής ενέργειας στο μαγνητικό σύμπαν που ζούμε; Και άρα, μήπως με το να φοβόμαστε κάτι, να το μελετάμε συνέχεια, τελικά το προκαλούμε, το ελκύουμε πάνω μας; Αυτό ισχύει από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι παροιμίες του λαού μας "η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται" και "ενός κακού μύρια έπονται". Όλοι οι λαοί και όλες οι θρησκείες είχαν αυτή την κοινή θεωρία: το καλό φέρνει το καλύτερο και το κακό το χειρότερο. Σκεφτείτε πόσο συχνά λέμε "μην κακομελετάς" ή "φάε τη γλώσσα σου"!
Προσωπικά πιστεύω σε αυτή τη θεωρία και προτείνω και σε σας να κάνετε το ίδιο. Σταματήστε να φοβάστε για οτιδήποτε. Μην μιλάτε για πιθανές άσχημες καταστάσεις, μην τις σκέφτεστε καν! Μην κάνετε αρνητικές σκέψεις, μην μελετάτε καμιά καταστροφή, τουναντίον να κάνετε συνεχώς όνειρα για όμορφα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε χαρά κι ευτυχία και μόνο που τα φαντάζεστε! Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας μέσα σε μια πολύ όμορφη κατάσταση, με τα πράγματα να σας έχουν έρθει ακριβώς όπως τα θέλετε και νιώστε την ικανοποίηση που θα είχατε αν πραγματικά αυτά τα όμορφα είχαν ήδη συμβεί! Μέσα σε αυτή την κατάσταση δεν χωράει κανένας φόβος, κανένα "ναι, αλλά...", κανένα "κι αν όμως...".
Αν παρ’ όλα αυτά  νιώσετε το φόβο να επανέρχεται, να κυριαρχεί μέσα στο μυαλό σας και να σας μπλοκάρει, αντιδράστε. Πιστέψτε πως δεν πρόκειται να συμβεί αυτό το κακό, νιώστε το μέσα σας, βιώστε το πραγματικά. Να έχετε την απόλυτη πεποίθηση πως δε θα συμβεί και να σκέφτεστε μόνο την θετική έκβαση των πραγμάτων. Σιγά σιγά θα δείτε ότι τα συναισθήματα που θα βιώνετε θα είναι αυτά της χαράς και της ελπίδας κι αυτό θα σας δώσει τόση δύναμη που πραγματικά θα καταφέρετε να διώξετε κάθε φόβο από την ψυχή σας και κάθε αρνητική σκέψη από το μυαλό σας. Κι αν πιστέψουμε και στη θεωρία της θετικής ενέργειας του σύμπαντος, τότε η δύναμη αυτή θα καταφέρει να αποτρέψει και το ίδιο το κακό από το να συμβεί.
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
Ακόμα και στην περίπτωση που τελικά έρθει μια αναποδιά, μην απογοητεύεστε. Να το σκεφτείτε απλά σαν ένα μικρό εμπόδιο, που όμως δε θα σταθεί ικανό να σας ρίξει ψυχολογικά ή να σας αποπροσανατολίσει από τον τελικό στόχο σας. Αν μείνετε πιστοί στο καλό που θέλετε να συμβεί και συνεχίσετε τη ζωή σας με αισιοδοξία, το καλό θα σας ανταμείψει. Αν για παράδειγμα είστε καιρό χωρίς δουλειά και τρέχετε από συνέντευξη σε συνέντευξη, μην απογοητευτείτε αν έρθει μια αρνητική απάντηση σε κάποια αίτηση σας. Αντί να θυμώσετε και να αρχίσετε να λέτε "το ήξερα εγώ, σιγά μην έπαιρναν εμένα, δεν πρόκειται να βρω δουλειά μέσα σε αυτή την κρίση" κ.ο.κ., χαμογελάστε με πείσμα κι αρχίστε να σκέφτεστε ΜΟΝΟ θετικά. Πείτε στον εαυτό σας και πιστέψτε το μέσα σας βαθιά πως κάθε εμπόδιο είναι για καλό κι ο λόγος που δεν σας πήραν σε εκείνη τη δουλειά είναι γιατί σας περιμένει κάποια καλύτερη. Και να είστε σίγουροι πως θα έρθει η καλύτερη δουλειά και να χαίρεστε κάθε στιγμή της ημέρας γι αυτό.
Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα. Όταν σε κάποια φάση της ζωής μας περάσουμε μια ερωτική απογοήτευση και εισπράξουμε απόρριψη από έναν άνθρωπο, συνήθως γενικεύουμε τις καταστάσεις κι αρχίζουμε να πιστεύουμε πως όλοι είναι ίδιοι, πως δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ κανένας κατάλληλος για μας που να μας εκτιμήσει κλπ. κλπ. Αυτού του είδους οι σκέψεις που τελικά γίνονται πεποίθηση μέσα μας, μας αλλοιώνουν τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη συμπεριφορά μας. Γινόμαστε κακότροποι, κατσούφηδες και άσχημοι και με άλλα λόγια, εκπέμπουμε αρνητική ενέργεια. Η ενέργεια αυτή είναι πλέον εμφανής σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Τελικά καταντάμε να είμαστε αποτρεπτικοί και κανείς μοιραία δεν μας πλησιάζει. Κι αυτό όχι γιατί έτσι είναι η κακιά μας η μοίρα όπως πιστεύουμε, αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι τους διώχνουμε από κοντά μας. Άρα όντως συμβαίνει αυτό που φοβόμαστε και συμβαίνει επειδή εμείς το κάνουμε να συμβεί. Επειδή εμείς οι ίδιοι το προκαλέσαμε.
Την ίδια ακριβώς "μέθοδο" δοκιμάστε να εφαρμόσετε και σε κάθε άλλο τομέα της ζωής σας. διώξτε τους φόβους σας και το ψυχικό σας κέρδος θα είναι τεράστιο. Δεν είναι καθόλου δύσκολο κι είναι απολύτως στο χέρι σας. Αρκεί να το πιστέψετε!
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Τζιρίτα. Δείτε περισσότερα για το συγκεκριμένο αρθρογράφο εδώ»

flowmagazine

Βίντεο: Τριπλό «ΟΧΙ» απο τον Γιώργο Κιμούλη αυτή την Κυριακή


Βίντεο: Γιατί ο Γιώργος Κιμούλης θα ψηφίσει τριπλό «ΟΧΙ» αυτή την Κυριακή

Ο δημοφιλής ηθοποιός δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση στις πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αναλύοντας τους λόγους που τον κάνουν να αρνηθεί το «ΝΑΙ» .

«Τον Ιανουάριο συνέβη ένα σπουδαίο γεγονός, μια πολύ σημαντική ανατροπή. Ξεκίνησε έστω και δειλά η επιστροφή των πολιτών στην πολιτική. Οι πολίτες ήλπισαν ότι μπορούν να πάρουν ξανά την τύχη στα χέρια τους. Πίστεψαν ξανά στον εαυτό τους μακριά από σύνδρομα αδιαφορία, ενοχής και φόβου που ένα ολόκληρο σύστημα είχε εγκαθιδρύσει στην συνείδησή τους μέσω του καθόλου αθώου παπαγαλισμού των ΜΜΕ. Τον Ιανουάριο ο λαός είπε όχι στο δόγμα του μονόδρομου. Ενός μονόδρομου που έλεγε ότι την ζωή μας θα καθοδηγούν μόνο και για πάντα πια οι προστάτες και υποστηρικτές των αγορών, των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος μαζί με τους τεχνοκράτες οικονομικούς συμβούλους τους και εμείς οι πολίτες απλώς θα ακολουθούμε πειθήνια τις αποφάσεις τους, ακόμα και αν αυτές οι αποφάσεις καταστρέφουν την ζωή μας. Ε λοιπόν όχι. Δεν θα επανέλθουμε στην αδιαφορία του παρελθόντος, στην ενοχές και τον φόβο.» εξηγεί στο left ο Γιώργος Κιμούλης.

Καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει ως εξής την Κυριακή 5 Ιουλίου.

«Την Κυριακή πρέπει όλοι να ψηφίσουμε επαναβεβαιώνοντας πάνω από όλα της σημαντικότητα της συμμετοχής των πολιτών στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει βρωθεί επικίνδυνα... το ΟΧΙ πρέπει να είναι τριπλό: ΟΧΙ στην απαξίωση του πολίτη, ΟΧΙ στην λιτότητα και φτωχοποίηση, ΟΧΙ στην επιστροφή της απελπισίας ενός μονόδρομου».

 filathosonline

Τα ελληνικά ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία θεσμών και προπαγάνδας στο «Ναι»




Του Αδάμ Γιαννίκου

Μαύρες μέρες ζει η δημοκρατία στην Ελλάδα με τα ιδιωτικά ΜΜΕ να δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα υπέρ της παλινόρθωσης του μνημονιακού καθεστώτος και της ολοκληρωτικής συντριβής κάθε φωνής αντίστασης στη χώρα.

Το επικοινωνιακό μπαράζ, που επιχειρείται από το Σάββατο και κορυφώνεται όσο πλησιάζει η Κυριακή του δημοψηφίσματος, κάνει τις οργουελικές δυστοπίες να φαντάζουν με παιδικό παραμύθι. Ιδιωτικά κανάλια και εφημερίδες, που πρωτοστάτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην επιβολή μέσω των μνημονίων των συμφερόντων τραπεζών και εργολάβων, προχωρούν σήμερα σε θηριώδη προπαγάνδα, που κάνει τον οποιοδήποτε αντικειμενικό παρατηρητή να αναρωτιέται αν αξίζει πλέον οτιδήποτε η δημοσίευση, που «είναι η ψυχή της δικαιοσύνης», στη χώρα μας.
Μένουμε Ευρώπη


Η αλήθεια είναι πως οι υποστηρικτές του Μνημονίου ποτέ δεν υπήρξαν πιο ευφάνταστοι και, ταυτόχρονα, πιο προβλέψιμοι στις αντιδράσεις τους. Όταν πριν από μερικά χρόνια διάφοροι γραφικοί έβαζαν μουστάκι αλά Χίτλερ σε φωτογραφίες της Μέρκελ, η Ελλάδα δεν είχε περάσει Διαφωτισμό, ο γερμανικός Τύπος απαντούσε με κωλοδάχτυλα και τα ελληνικά ΜΜΕ της διαπλοκής κατανάλωναν τόνους χαρτιού και ατέλειωτες ώρες μεταδόσεων για αποδείξουν ότι η λιτότητα είναι σύμφυτη με το χαμηλό επίπεδο των λαϊκών τάξεων. Τώρα που οι υποστηρικτές του «Ναι» συγκρίνουν στα social media τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος με τα ψηφοδέλτια του Πινοσέτ και του Χίτλερ, απλώς μένουμε Ευρώπη.

Το βασικό σύνθημα υπέρ του «Ναι», όπως προέκυψε από τις ζυμώσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους του μνημονιακού κατεστημένου, επέβαλλε στο δημόσιο λόγο το διακύβευμα του δημοψηφίσματος. Έχοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ στο πλευρό τους, οι ηττημένοι των εθνικών εκλογών ποτέ δεν έκρυψαν ότι θέλουν ρεβάνς. Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης πήρε σάρκα και οστά με την αναγγελία του δημοψηφίσματος, μετατρέποντας το «Ναι» ή «Όχι» στην πρόταση-τελεσίγραφο των δανειστών, σε «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ και την Ευρώπη.

Τι κι αν η πρώτη δημοσκόπηση στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών (εικ.) έδειξε σαφές προβάδισμα του «Όχι» στο εκλογικό σώμα με βάση τοερώτημα του δημοψηφίσματος; Σύσσωμο το μνημονιακό κατεστημένο συσπειρώθηκε γύρω από το «Ναι», επέβαλε το δικό του ερώτημα, το οποίο απροκάλυπτα μετασχηματίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση πέρα από κάθε θεσμική πρόβλεψη, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις των εμπνευστών του. Ενδεικτική είναι η συμπεριφορά του Βήματος και του Πρώτου Θέματος την περασμένη Κυριακή (εικ.), όπου δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργήθηκαν πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος παρουσιάστηκαν σαν να ήταν η πρώτη αντίδραση των πολιτών στην εξαγγελία Τσίπρα.



Από την πρώτη καλοσκηνοθετημένη συγκέντρωση των «Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα -με τις γραφικές παρουσίες της ευυπόληπτης «σιωπηλής πλειοψηφίας» ενός αστικού κόσμου σε αφασία τύπου War against the redish cliantel state (εικ.)- ήταν φανερό πως ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας θα αναλάμβανε το βάρος μιας εκτροπής, που όπως εξελίσσεται κάνει το λεγόμενο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» στην Τουρκία το 1997 να φαντάζει σαν TEDx.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής (εικ.) δεσπόζει η φωτογραφία από τη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα με τίτλο Δυναμικό παρών στο «Μένουμε Ευρώπη». Όπως η εφημερίδα εξηγεί: «Εντυπωσιακή, εκρηκτική ήταν, παρά τη βροχή, η προσέλευση του κόσμου στην τρίτη διαδήλωση της πρωτοβουλίας "Μένουμε Ευρώπη" χθες το βράδυ στο Σύνταγμα. Περισσότεροι από 20.000 πολίτες παρακολούθησαν τις ομιλίες των δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του Πύρρου Δήμα, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, διαδηλώνοντας δυναμικά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη».
Χθες, η Καθημερινή είχε παντελώς ξεχάσει να αφιερώσει στο πρωτοσέλιδό της έστω και μια αράδα για την μεγαλύτερη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση υπέρ του «Όχι» και στο κύριο άρθρο της με τίτλο Άφθαρτα πρόσωπα προειδοποιούσε ότι «Η μάχη της επόμενης Κυριακής είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Ολοι οι σημαντικοί ηγέτες της Ευρώπης το έκαναν όσο πιο σαφές μπορούσαν, το ΟΧΙ σημαίνει έξοδο από το ευρώ και διάρρηξη της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μάχη θα χαθεί αν φθαρμένοι πολιτικοί και κόμματα αποφασίσουν να την καπελώσουν και να την εκπροσωπήσουν στον δημόσιο διάλογο. Ας κάνουν στην άκρη, συμμετέχοντας μεν στον μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα, αλλά χωρίς πρωταγωνιστικό ρόλο. Ολοι έχουν ασφαλώς τον ρόλο τους και κανείς δεν δικαιούται να σιωπά τούτη την ώρα. Η Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, του πολιτισμού έχει όμως πολλά άφθαρτα, δυναμικά πρόσωπα και ήλθε η ώρα να παίξουν τον δικό τους ιστορικό ρόλο. Το χθες δεν μπορεί να είναι το αύριο». Έδειξε έτσι η ναυαρχίδα του αστικού Τύπου πώς αντιλαμβάνεται την αντικειμενική ενημέρωση, αλλά, κυρίως, έδειξε πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καλέσει εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και στην θέση του να εκλεγεί ένας νέος Παπαδήμος.
Με δεδομένα τα έργα και τις ημέρες των μνημονιακών ΜΜΕ τα τελευταία πέντε χρόνια της μνημονιακής δυστοπίας, κανείς καλοπροαίρετος αναγνώστης ή τηλεθεατής δεν θα περίμενε να τηρηθούν τα όποια προσχήματα.
Η πόλωση που δημιούργησε το δημοψήφισμα σε ένα εκλογικό σώμα χωρίς καμία εμπειρία πάνω σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία ήταν αυτονόητο ότι θα μεταφερόταν στον συστημικό Τύπο με όρους κοινωνικού κανιβαλισμού. Η στάση των συστημικών Μέσων και των τηλεθαμώνων τους ήταν αναμενόμενη, απλώς αυτή τη φορά έγινε απροκάλυπτα με επίκληση όλων των παλιών επιχειρημάτων υπέρ της τρόικας, μεταμφιεσμένων σε καλέσματα υπέρ της εθνικής συναίνεσης.





Θύμα αυτής της ενορχηστρωμένης απάντησης του συστήματος, η συγκέντρωση του «Όχι» εξαφανίστηκε και από τα δελτία ειδήσεων της Δευτερας, 29/6. Το Mega αφιέρωσε σχεδόν όλο το χρόνο του βραδινού του δελτίου στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όπου κόντρα σε κάθε θεσμική πτυχή της θέσης του πήρε θέση υπέρ του «Ναι», δηλώνοντας ότι το «Όχι» σημαίνει όχι στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζητούσε από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «Ναι», ανεξάρτητα από το τελικό ερώτημα, αποκαλύπτοντας στους πραγματικούς φίλους της ευρωπαϊκής ιδέας, τα δημοκρατικά όρια του θεσμού τον οποίο εκπροσωπεί.
Ο εμφύλιος για τον ΦΠΑ και ο προδομένος Γιούνκερ
Μπροστά στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο της ελληνικής κυβέρνησης και την ολομέτωπη επίθεση των θεσμών, τα συστημικά ΜΜΕ βομβάρδισαν το κοινό με την παλιά κλασική μέθοδο των αποσιωπήσεων και των μεγεθύνσεων. Καμία αναφορά σε φωνές από το εξωτερικό που δηλώνουν στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, πλήρης κάλυψη των προειδοποιήσεων αλλά και των ψεμάτων που κατέκλυσαν το δημόσιο λόγο.
Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά Μέσα θα δίσταζαν να καταρρακώσουν και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας στη δημόσια σφαίρα, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε σε παγκόσμια ζωντανή μετάδοση ψέματα για τις προτάσεις που παρέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, φορτώνοντας στον τελευταίο την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως νιώθει «προδομένος».
Οι απαιτήσεις των θεσμών στο ζήτημα του ΦΠΑ και το ασφαλιστικό υπήρξαν τα δύο μεγάλα  εμπόδια στην επίτευξη ενός οδυνηρού συμβιβασμού, όχι γιατί με την αποδοχή τους κινδύνευε η αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα -όπως τεχνηέντως παπαγάλιζαν οι γνωστοί-άγνωστοι αρθρογράφοι- αλλά γιατί η αποδοχή τους θα έπληττε ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και θα απέκλειε οριστικά τους συνταξιούχους και όσους ζουν από το πενιχρό τους εισόδημα από οποιαδήποτε προοπτική κοινωνικής ευημερίας.
Ποτέ δεν προβλήθηκε αυτή η διάσταση των τελικών απαιτήσεων που ορίστηκαν ως «πρόταση Γιούνκερ» από το όνομα του κομιστή τους. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, φορέας του τελεσιγράφου από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, διαψεύστηκε ακόμα κι από τον Βρετανό δημοσιογράφο, Πίτερ Σπίγκελ, που κάθε άλλο παρά φιλικός εμφανίζεται δημόσια απέναντι στα πεπραγμένα της Αθήνας.

Τα ΜΜΕ, που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης με τη διαπλοκή και που άλλοτε δεν θα είχαν πρόβλημα να προβάλλουν τα ειρωνικά tweets του διάσημου δημοσιογράφου των Financial Times, αυτή τη φορά προτίμησαν να περιοριστούν στο σφιχταγκάλιασμα των απόψεων Γιούνκερ.
Εξάλλου, τα ιδιωτικά ελληνικά κανάλια έχουν τους δικούς τους αστέρες να ερμηνεύουν τους χρησμούς των θεσμών. Στην ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας θα γραφτούν με μελανά γράμματα παρεμβάσεις, όπως το περίφημο πια «για το καλό όλων ελπίζω το Ταμείο να κρατήσει αρκετά γερά, να μην υποχωρήσει» του Μπάμπη Παπαδημητρίου σε βραδινό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ (2/6). Αυτή η κραυγή αγωνίας του δημοσιογράφου προκάλεσε θυμηδία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και ανάμεσα σε φιλελεύθερους σχολιαστές και ανθρώπους που δεν υποστηριζουν την κυβέρνηση.



Αν, όμως, στη αρχή της διαφαινόμενης εκτροπής τα πράγματα προβάλλονταν στην γκροτέσκα διάστασή τους, η κλιμάκωση της εκτροπής δείχνει πως στο σκοτάδι της ενημέρωσης τα πράγματα είναι σοβαρά.
Ναι/Όχι στην πρόταση - Ναι/Όχι στο ευρώ - Ναι/Όχι στην κυβέρνηση
Τα μεγάλα δημοσιογραφικά συγκρότημα πρωτοστατούν σε μια πρωτοφανή καμπάνια κατατρομοκράτησης και αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, προβάλλοντας ως τετελεσμένο ένα ιδιότυπο αντάρτικο εξαγριωμένων νοικοκυραίων κατά της αριστερής κυβέρνησης και όλων όσων τη στηρίζουν, που υπάρχει μόνο στο μυαλό των επικοινωνιολόγων της τρόικας και άλλων κατ' επάγγελμα μνημονιακών και θαμώνων της Διαύγειας.
Η ανησυχία και η αγωνία των Ελλήνων πολιτών προβάλλεται ως πανικός και απόγνωση, όπως ποτέ δεν προβλήθηκε ο πανικός και η απόγνωσή τους κάθε φορά που οι ανερμάτιστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες των μνημονιακών κυβερνήσεων επέβαλαν περισσότερα δυσβάσταχτα μέτρα στην κοινωνική πλειοψηφία, η οποία όταν αποφάσισε να φωνάξει το πλήρωσε με άγρια καταστολή και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Ενδεικτικές της κατατρομοκράτησης των ανυπεράσπιστων πολιτών, που πριν από πέντε μήνες αποδοκίμασαν μαζικά τις μνημονιακές πολιτικές, είναι οι τελευταίες πρωτοβουλίες του ΣΚΑΪ υπέρ του «Ναι» που υποβιβάζουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα σε εργαλείο συστημικής προπαγάνδας, αλλά και τα προεκλογικά σποτ της Επιτροπής Υποστήριξης του «Ναι» που αλλοιώνουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα υπήρχε τηλεοπτικό κανάλι που θα έκανε καμπάνια εν έτει 2015 για τον «επαναπατρισμό εγκλωβισμένων Ελλήνων». Όπως διαβάζουμε, «το “Όλοι μαζί μπορούμε” σε συνεργασία με το ViVa.gr ανταποκρίνονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό λόγω των έκτακτων συνθηκών και αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την επιστροφή τους. Πολλοί Έλληνες πολίτες, με τις τράπεζες κλειστές και τις πιστωτικές κάρτες να μη γίνονται δεκτές για συναλλαγές διεθνώς, δεν έχουν πρόσβαση σε χρήματα και αδυνατούν να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το site: www.oloimaziboroume.gr/epistrefo και να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα προκειμένου να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν».
Χωρίς να παραγνωρίζει ο οποιοσδήποτε τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν μπορεί να μη διακρίνει την αντίφαση του να μιλά κανείς για επαναπατρισμό εγκλωβισμένων Ελλήνων στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή να κραυγάζει «Μένουμε Ευρώπη».
Πέραν, όμως, από την ελαφρότητα της αντίφασης, υπάρχει και η βαρύτητα της ύβρεως. Είναι δυνατόν σε μια χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη και όπου οι μισοί νέοι είναι άνεργοι, η πλειοψηφία των εργαζομένων ζει εργασιακο Μεσαίωνα, οι μισοί συνταξιούχοι ζουν στα όρια της φτώχειας, ο ΣΚΑΪ να κάνει καμπάνια για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων στο εξωτερικό; Είναι εγκλωβισμένοι οι Έλληνες φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια, οι Έλληνες γιατροί που εργάζονται στα γερμανικά νοσοκομεία, οι Έλληνες τουρίστες στα μεσογειακά θέατρα, οι Έλληνες μεταφορείς που κινούνται στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους, οι Έλληνες ναυτικοί που πλέουν στον Ατλαντικό, οι Έλληνες μηχανικοί στο Ντουμπάι και πλείστοι άλλοι συμπατριώτες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό;
Είναι δυνατόν σε μια χώρα όπου ελέω του σαθρού Δουβλίνο ΙΙ να εγκλωβίζονται πρόσφυγες από τη Συρία και το Μαγκρέμπ σε μια ανεπανάληπτη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ανθρωπιστική κρίση, η τηλεόραση ενός από τους πιο καταχρεωμένους δημοσιογραφικούς ομίλους να κάνει καμπάνια απεγκλωβισμού πολιτών;
Αν, όμως, τα παραπάνω αποτελούν ένα τυπικό δείγμα ηθικής στον κόσμο της ιδιωτικής ενημέρωσης, τα τηλεοπτικά μηνύματα υπέρ του «Ναι» αποκαλύπτουν ένα τυπικό δείγμα πολιτικής χειραγώγησης.
Αντικρίζοντας τηλεοπτικό σποτ για το δημοψήφισμα που υπογράφει η Επιτροπή Υποστήριξης του Ναι, εύκολα κανείς θα συμπέραινε ότι πρόκειται για προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο, όμως, σποτ δεν υποστηρίζει απλώς το «Ναι», αλλά εμφανίζει ψηφοδέλτιο όπου το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι «ναι ή όχι στο ευρώ». Δεν είναι, απλώς, ζήτημα αισθητικής ή διαφημιστικής στρατηγικής. Κανένας δεν θα υποδείξει στους διαφημιστές πώς να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά, και δεν θα σιωπήσει όταν οι διαφημιστές αναλαμβάνουν το ρόλο του Εθνικού Τυπογραφείου. Με ποιο δικαίωμα και με ποιου την άδεια στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες αλλοιώνεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας; Πώς αλλιώς, αν όχι εκτροπή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια τέτοια προβολή;
Μήπως είναι υπερβολική μια τέτοια ένσταση, καθώς θα όφειλε να συνυπολογίζει την αγωνία των υποστηρικτών του «Ναι»; Προφανώς, κανένας δεν αμφισβητεί την ελευθερία της έκφρασης, όπως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει και να εκφράζεται σε όλες τις διαδικασίες και μπορεί ασφαλώς να επιχειρηματολογεί υπέρ του «Ναι» ή υπέρ του «Όχι» στην πρόταση και να την ερμηνεύει ως ναι ή όχι στο ευρώ, ακόμα και στον ίδιο τον Θεό, στον οποίο κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε αλλά δεν έγινε τίποτα. Αλλά, αυτό  απέχει πολύ από το να πλαστογραφείται το ίδιο το ψηφοδέλτιο σε ζωντανή μετάδοση.
Ρεβάνς με μαύρη προπαγάνδα
Τελικά, αποδεικνύεται πως το ναι ή όχι ποτέ δεν αφορούσε την πρόταση Γιούνκερ ή τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, αλλά την παλινόρθωση του προηγούμενου καθεστώτος. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις Βενιζέλου και λοιπών πολιτικών, στο πρόσωπο των οποίων έχει καταγραφεί με εμβληματικό τρόπο η αποδοκιμασία μιας ολόκληρης κοινωνίας. Έχοντας απασφαλίσει, οι ηττημένοι των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στη υποτιθέμενη κοιτίδα της δημοκρατίας, επιχειρούν να πάρουν τη ρεβάνς από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, προκαλώντας τη νοημοσύνη όσων πασχίζουν μέσα στον ορυμαγδό να θυμηθούν τα έργα και τις ημέρες τους.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ για «σκόπιμο βασανισμό των συνταξιούχων» από την κυβέρνηση Τσίπρα. Μένει, πραγματικά, κανείς άφωνος από το θράσος μιας τέτοιας δήλωσης που απαιτεί από τον ακροατή μνήμη χρυσόψαρου και από τον πολίτη νοοτροπία κάφρου. Η εικόνα των συνταξιούχων που στέκονται στις ουρές των ATM είναι μια εικόνα άσχημη. Οι υποστηρικτές του «Ναι» θεωρούν ότι για αυτήν κύριος και αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επιδιώκουν να μονοπωλούν την άποψη τους στο δημόσιο χώρο. Και ταυτόχρονα απορρίπτουν το δικαίωμα όλων των πολιτών να κρίνουν σε δημοψήφισμα αν η πρόταση Γιούνκερ βασανίζει τους συνταξιούχους ή όχι, αποφεύγοντας να απαντήσουν στο ερώτημα αν δέχονται τις περικοπές που η πρόταση επιβάλλει.
Σ' αυτό το σημείο αναδεικνύεται η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπεξέλθει στα απανωτά επικοινωνιακά χτυπήματα των συσπειρωμένων αντιπάλων του. Ενδεικτικό είναι σημερα πως οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τεχνηέντως αποκλειστεί από τα τηλεοπτικά πάνελ. Με το πρόσχημα ότι η συζήτηση είναι οικονομική ανάμεσα λεγόμενους στους φορείς των παραγωγικών τάξεων, οι οποίοι πρόσκεινται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία και τάσσονται αναφανδόν υπέρ του «Ναι», οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης έμεναν εκτός πάνελ που δεν συμμετείχαν αμιγώς πολιτικά πρόσωπα. Χωρίς κανέναν έλεγχο πάνω στις τράπεζες που χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ της διαπλοκής και με τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών ΜΜΕ απέναντί της, το μόνο άφθαρτο και αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο της κυβέρνησης είναι τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού της.
Το blitzkrieg του «Ναι» παίζει σε δύο φαινομενικά αντιφατικά μηνύματα: «Ναι» στην Ευρώπη και ταυτόχρονα «Όχι» στο δημοψήφισμα. Στην πραγματικότητα, και οι δύο εκδοχές των αναβαπτισμένων μνημονιακών είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το «Ναι» στην Ευρώπη, όπως το εννοούν οι θιασώτες των πολιτικών λιτότητας, σημαίνει ταυτόχρονα και «Όχι» στις δημοκρατικές της παραδόσεις, τις οποίες πλέον δεν τιμούν ούτε οι ευρωπαϊκή θεσμοί.
Η επικρατούσα αντίληψη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μπορούσαν να ανατραπούν οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός της νεοφιλελεύθερης Ευρωζώνης με την επίκληση μιας ήπιου τύπου σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, αποδείχθηκε λανθασμένη εκ των πραγμάτων και σίγουρα θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο θέμα προβληματισμού στον χώρο της Αριστεράς, μαζί με το ζήτημα της συρρίκνωσης της επικοινωνιακής υπεροχής της Αριστεράς.
Οι πολιτευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν να ακουστεί το αυτονόητο, ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως είναι η ένταξη ουσιαστικά σε ένα νέο μνημόνιο, κινηση που δεν έγινε ως οφειλόταν το 2010 και το 2012. Πόσο μάλλον όταν για τους αντίπαλους της κυβέρνησης η προγραμματική ασυμφωνία της με τις επιταγές των δανειστών ισοδυναμεί με αποβολή της χώρας από την Ευρωζώνη. Μπορεί εν τέλει μια τόσο σημαντική δημοκρατική διαδικασία, ακόμα κι αν παίρνει τον κάλπικο χαρακτήρα ευρώ ή δραχμή, να εξελίσσεται σε Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία; Φυσικά, μπορεί στον αυτονομημένο από κάθε έννοια δεοντολογίας και θεσμικής υπόστασης κόσμο των ιδιωτικών Μέσων, που στήριξαν την εκτροπή Παπαδήμου και είναι έτοιμα να στηρίξουν ανάλογες κινήσεις ανά πάσα στιγμή, αρκεί να τους διασφαλίζεται προνομιακή πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Κι αν για τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά η εκτροπή αποτελεί κληρονομία δύο δεκαετιών από το 1993, για τα υπολείμματα της κεντροαριστεράς στη χώρα υπήρχαν ψευδαισθήσεις πως το πολιτικό παιχνίδι -όσο έντονο κι αν είναι- έχει κανόνες. Κι αυτές πληρώνονται. Η βασική πολιτική γραμμή των μνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα πως το δημοψήφισμα είναι πραξικόπημα εκφράστηκε με ξεδιάντροπο τρόπο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός του ελληνικού κοινοβουλίου και γρήγορα έγινε μανιέρα στους πρώην κυβερνητικούς ετάιρους του.


Χρειάστηκε παραπάνω από ένας χρόνος, ένα μνημόνιο και αμέτρητοι εφαρμοστικοί νόμοι για να ξεσπάσουν οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα με το ανιστόρητο σύνθημα «η χούντα δεν τελείωσε το '73». Χρειάστηκαν μόλις πέντε μήνες στους πεφωτισμένους ηγέτες του λεγόμενου συνταγματικού τόξου για να αποκαλέσουν χούντα τη διακυβέρνηση Τσίπρα και πραξικόπημα το δημοψήφισμα.
Την άποψη αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας περί πραξικοπήματος του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετεί το ακραίο Κέντρο των πρώην σοσαλιστών που μετεξελίχθηκαν σε φιλελεύθερους για να καταλήξουν de facto εντολοδόχοι των διεθνών πιστωτών της χώρας και αποδεικνύονται βασιλικότεροι του βασιλέως, καθώς η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ τούς εξωθεί στην πολιτική εξαφάνιση. Με τις ευλογίες της σοσιαλφιλελεύθερης πολιτικής ελιτ, ζούμε μια μοναδική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, όπου ένα δημοψήφισμα στην Ευρώπη θεωρείται αυταρχισμός και αποκαλείται πραξικόπημα. Μένουμε Ευρώπη, αλλά μια τέτοια άποψη θα προκαλούσε γέλια αν εκφραζόταν σε οποιαδήποτε χώρα της Γηραιάς Ηπείρου όπου έχει διενεργηθεί δημοψήφισμα. Όμως, τα πράγματα στην Ελλάδα είναι σοβαρά.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο των Νεών με ολοσέλιδη φωτογραφία μια κατάκοπη ηλικιωμένη στην ουρά των τραπεζών και σχόλιο ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΤΜ - Σαν χορός αρχαίας τραγωδίας – Το άδειο βλέμμα μιας Ελλάδας με άδεια ταμεία. Ξημερώματα Δευτέρας οι συνταξιούχοι βρήκαν τις τράπεζες κλειστές διαδέχθηκε το σημερινό πρωτοσέλιδο με ολοσέλιδη φωτογραφία από τη χθεσινή συγκέντρωση του «Ναι» στην πλατεία Συντάγματος και σχόλιο Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ – Το φάντασμα του Μαϊντάν πάνω από το Σύνταγμα – Η ένταση μεταξύ ευρωπαϊστών και αντιευρωπαϊστών, που ανεβαίνει καθώς πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αυξάνει την ανησυχία για διχασμό τύπου Κιέβου.


Αν πιστέψουμε τον Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι η πρώτη χώρα που θα γίνει εμφύλιος για τον ΦΠΑ στη σαλάτα που τρώνε οι σανδαλοφόροι στις παραθαλάσσιες ταβέρνες τον Αύγουστο. Αν πιστέψουμε το συγκρότημα Λαμπράκη, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Ουκρανία παντός καιρού. Το ότι η πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα της Αθήνας επιλέγει να μιλήσει για ουκρανικό εμφύλιο στο πρωτοσέλιδό της, μία μέρα μετά τη στάση πληρωμών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, δείχνει πως τα νέα Ιουλιανά είναι εδώ.
Ακόμα χειρότερα, δείχνει πως δεν διδαχθήκαμε τίποτα από την ιστορία.

Νέος Γερμανικός εκβιασμός - Νέο μνημόνιο 14-15 δις ή «bail in» στις τράπεζες

Γερμανικός εκβιασμός - Νέο μνημόνιο 14-15 δις ή «bail in» στις τράπεζες


Κρυφός και φανερός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές. Ένα μέρος του, το φανερό, φαίνεται μέσα από τις τρομαχτικές δηλώσεις των ξένων δανειστών τις τελευταίες ημέρες, που από την μία θέλουν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους κάτω από το φως της του λογικού και διαλλακτικού πολιτικού, αλλά από την άλλη να μην μπορούν να κρύψουν τον ξεκάθαρο εκβιασμό που κάνουν στην ελληνική κυβέρνηση κρατώντας όμηρο, το μέλλον ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Η σκληρή γερμανική γραμμή που βρίσκει σύμφωνους και σε απόλυτη αρμονία Μέρκελ και Σόιμπλε, παραμένει αμετάβλητη.

Απαιτούν και κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να επιβάλουν περισσότερα μέτρα λιτότητας στην ελληνική Οικονομία, με την επιβολή ενός νέου σκληρού μνημονίου. Η διαπραγμάτευση έχει διαρκέσει πάνω από 5 μήνες, γιατί δεν μπορούσαν να πείσουν την νέα κυβέρνηση να κάνει την «κωλοτούμπα» που τόσο επιθυμούσαν οι Θεσμοί(ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ).  

Πριν μία εβδομάδα, αφού μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις  η ελληνική πλευρά πρότεινε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο με νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ύψους 8 δις, οι ξένοι δανειστές πιάστηκαν στον ύπνο.  Εκεί αν και αρχικά απροετοίμαστοι, είχαν δηλώσει πως η ελληνική πρόταση ήταν μία πολύ καλή βάση για συμφωνία και πληροφορίες για σύντομο τέλος της διαπραγμάτευσης διέρρεαν από κάθε θεσμό, ξαφνικά αποφάσισαν  ότι θέλουν 4 δις μέτρα περισσότερα.

Βρήκαν ευκαιρία για νέες απαιτήσεις και έστησαν ένα νέο εκβιασμό που απομάκρυνε το «happy end» της διαδικασίας.

Εκεί άρχισε να φαίνεται ο κρυφός πόλεμος. Ένας πόλεμος σε πολιτικό επίπεδο, βασισμένος σε ένα σχέδιο φθοράς της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης και με τελικό σκοπό την κατάρρευση της και αντικατάστασής της από κόμματα με θέσεις πιο κοντά σε αυτές των Θεσμών….

«Μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση από τους Γερμανούς

Από τις φοβερές τοποθετήσεις των δανειστών, δύο είναι αυτές που βάζουν το απόλυτο «μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση, περιφρονούν το αποτέλεσμα και αποκαλύπτουν το γερμανικό σχέδιο.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι το ελληνικό ζήτημα (η νέα πρόταση για νέο πρόγραμμα) θα πρέπει να εξετάσουμε μετά το δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν επί τις ουσίας συζητήσεις ή τουλάχιστον αποφάσεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Το άλλο «κανόνι» της Γερμανικής κυβέρνησης,  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ξεκάθαρα πως πια δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και όπως τόνισε,  δεν δουλεύουμε έτσι στην ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση σύμφωνα με δηλώσεις των θεσμών ξεκινούν από μηδενική βάση, αναμένεται να είναι αρκετά πιο βαρύ ακόμα και από την τελευταία πρόταση των δανειστών.

Έμπειροι αναλυτές με καλή γνώση της διαπραγματευσης το τοποθετούν κοντά στα 15 δις ευρώ. Ο στόχος των ξένων πιστωτών, είναι η αποδοχή του από την ελληνική κυβέρνηση, να φέρει και την κατάρρευση της.

Με την κυβέρνηση να δηλώνει μέχρι και την τελευταία στιγμή πως παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, παρά το ότι οι δανειστές έχουν αποχωρήσει, το προφανές ερώτημα, είναι «με αυτούς τους όρους γιατί;».



kontranews.gr

Βίντεο: Οι Anonymous προτρέπουν τους Ελληνες να ψηφίσουν ΟΧΙ


"Συγχαρητήρια στον Τσίπρα που αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα" υποστηρίζουν οι Anonymous σε ένα βίντεο που ανέβασαν στο YouTube, ενώ καλούν τους Έλληνες πολίτες, με την ψήφο τους να διορθώσουν όσα λάθη έκαναν στο παρελθόν αφού "όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας".

 "Είμαστε οι Anonymous, θέλουμε να δηλώσουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας" αναφέρει το μήνυμα της οργάνωσης.

 ''Είδαμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σας φέρονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Αν και οι Anonymous λένε ότι δεν υποστηρίζουν κάποιο κόμμα, αναφέρουν ότι "οφείλουμε στον πρωθυπουργό σας Αλέξη Τσίπρα συγχαρητήρια για τη στάση του και την απόφασή του να διεξάγει δημοψήφισμα", καθώς είναι ό,τι πιο κοντινό στην άμεση δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

 "Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την έως εδώ πορεία της Ελλάδας, ο λαός της Ελλάδας έχει μερίδιο ευθύνης λόγω της ψήφου του στις εκλογικές αναμετρήσεις των προηγούμενων ετών" όμως με το δημοψήφισμα "δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον του".










Δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους
To βίντεο, που προς το παρόν δε έχει επιβεβαιωθεί αν είναι αυθεντικό, έχει γίνει viral.

Δημοψήφισμα 2015 - Νέα δημοσκόπηση: Ξεκάθαρο προβάδισμα του «ΟΧΙ»

Δημοψήφισμα 2015 - Νέα δημοσκόπηση: Ξεκάθαρο προβάδισμα του «ΟΧΙ»
Αν και η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου (δηλαδή έχει ενσωματώσει ψήφους πολιτών με τις τράπεζες κλειστές) το προβάδισμα του ΟΧΙ είναι σαφές.

Αυτό είναι εντυπωσιακό και ενδεικτικό του ότι ο ελληνικός λαός δηλώνει αποφασισμένος να στηρίξει την κυβέρνηση και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές και στις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας.

Οι ψήφοι της 30ης Ιουνίου δείχνουν αυξητική τάση στα ποσοστά του ΟΧΙ, παρά το γεγονός τρομοκρατίας από το «λουκέτο» στις τράπεζες.

Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα προηγείται με 14,5 μονάδες από το μνημονιακό ΝΑΙ: 51,5% διαλέγουν ΟΧΙ, 37% ναι ενώ το 11.5% δηλώνει αναποφάσιστο.

Ο κόσμος δείχνει ότι θα δώσει το "παρών" στις κάλπες αφού το 90% δηλώνει ότι προτίθεται να συμμετάσχει στη δημοσκόπηση.
Βάσει του υπόλοιπου ερωτηματολογίου, οι περισσότεροι πολίτες κρίνουν ότι είναι σωστή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ η σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων κρίνει ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός.

Στην ερώτηση ποια ήταν η επιδίωξη των δανειστών στη διαπραγμάτευση, οι μισοί κρίνουν ότι είχαν στόχο να ρίξουν τη κυβέρνηση Τσίπρα ή να δώσουν ένα τιμωρητικό παράδειγμα σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου με έντονα οικονομικά προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 20% εκτιμά ότι οι δανειστές ήθελαν να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Η δημοσκόπηση από το Χωνί συνοδεύεται και από γκάλοπ πρόθεσης ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρή πτώση στη δύναμη του ενώ πτώση... καταφέρνει να έχει και η ΝΔ του Σαμαρά. Οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθεροί στα ποσοστά τους (όπως και το Ποτάμι) ενώ ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή έχουν πτώση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Νόαμ Τσόμσκι: «Οι Θεσμοί πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους»



«Η σημερινή συμπεριφορά των Θεσμών είναι ντροπιαστική», δηλώνει o Αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός με το Δημοψήφισμα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη “ θλιβερή επιλογή μεταξύ δύο επώδυνων εναλλακτικών.»

«Οι πολιτικές της λιτότητας που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν παράλογες από οικονομικής απόψεως και απολύτως καταστροφικές για την Ελλάδα», προσθέτει, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα «φρικτή».

«Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι στόχος τους είναι να καταστήσουν ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνει ανεκτή η περιφρόνηση των τραπεζών του Βορρά  και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών  και ότι οι σκέψεις  περί Δημοκρατίας και επικράτησης  της λαϊκής βούλησης θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Δεν υπάρχει λόγος, αν εξαιρέσεις το ζήτημα  εξουσίας,  να συνεχιστεί η ντροπιαστική φάρσα, χάρη  στην οποία οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες κερδοφορούν από τα βάσανα του ελληνικού λαού που υποφέρει . Το χρέος θα έπρεπε να έχει αναδιαρθρωθεί ριζικά εδώ και  πολύ καιρό ή απλώς να είχε κηρυχθεί  “επαχθές» και να έχει ακυρωθεί.

Σήμερα δίνεται στον  ελληνικό λαό η θλιβερή επιλογή μεταξύ δύο επώδυνων εναλλακτικών. Το μόνο που μπορείς να ελπίσεις είναι ότι η γενναία αντίσταση στην βάναυση επίθεση που επιχειρείται θα ενθαρρύνει τη διεθνή αλληλεγγύη που θα διασώσει και τους ίδιους τους Έλληνες αλλά και τους υπόλοιπους  από τη σκληρή μοίρα που επιβάλλουν οι ισχυροί.»  Τέλος, ο Νόαμ  Τσόμσκι  μας  παραπέμπει να διαβάσουμε με προσοχή το σημερινό άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους New York Times.

Πηγή: popaganda.gr

Αποχώρησε ο Π. Λαφαζάνης από το δελτίο του STAR μετά τις προκλήσεις δημοσιογράφου – συνεργάτη του Παπανδρέου



 

 

 

 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συνεντευξη, η κυρία Μακρή, γνωστή για τους ύμνους της στον Σημίτη και την συνεργασία της με τον Παπανδρέου, άρχιζε να διακόπτει. Με αποτέλεσμα ο υπουργός να αποχωρήσει από το στούντιο λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε αυτή την παρωδία.

 
 
 
 
 
   by olympiada

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το ίδιο, ολέθριο λάθος με τον Κώστα Καραμανλή.


 by olympiada

 

Όπως ο Κώστας Καραμανλής έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε το ίδιο ολέθριο λάθος. Θεώρησαν ότι μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με ηθική και διαλλακτικότητα τις συμμορίες των αδίστακτων νταβατζήδων που έχουν καταληστεύσει την πατρίδα.
Φέρθηκαν με το γάντι σε προδότες, γενοκτόνους, ανθρωποειδή και περίμεναν αβροφροσύνες. Άφησε ελεύθερη την συμμορία του Σημίτη, για να ξαναληστέψει.
 

Δυστυχώς το λάθος του Αλέξη είναι βαρύτερο γιατί είχε το ιστορικό προηγούμενο του Καραμανλή. Άφησε τις συμμορίες να λυμαίνονται τους κορυφαίους θεσμούς της δημοκρατίας. Άφησε τους τρομοκράτες να τελούν ανενόχλητοι εθνικό σαμποτάζ για κλειστές τράπεζες και απόσυρση καταθέσεων, με αποτέλεσμα μετά από πέντε μήνες να καταφέρουν να τις αδειάσουν.
Κυράτσες – βαμπίρ να παίρνουν εφοπλιστές και κορυφαίους επιχειρηματίες συντοπίτες τους από τον Γενάρη και να τους προειδοποιούν να βγάλουν τα λεφτά τους έξω.
 

Ματαντούς να φεύγουν ανενόχλητοι, μιζαδόροι των εξοπλιστικών να αποκαλύπτονται μετά τις έρευνες Καμμένου και ακόμα να μην τους εχει ασκηθεί διωξη, εκατοντάδες εκατομμύρια να φεύγουν σε θαλασσοδάνεια ΜΜ»Ε» που στην συνέχεια γκρέμιζαν την κυβέρνηση.
Παπακωνσταντινου να αθωώνονται, Παπασταύρου να χρονίζουν στα συρτάρια του ΣΔΟΕ, Βωβούς να λαμβάνουν δώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων την ίδια στιγμή που σήμερα, η γερόντισσα περιμένει να πάρει εξήντα ευρώ. ΕΞΗΝΤΑ ΕΥΡΩ, όταν έχουν χαριστεί δις από τραπεζίτες και δικαστές στο πεντάμηνο της δικής σου διακυβέρνησης.
 

Άφησες ολόκληρη την διαφθορά της χώρας στα χέρια της κυρίας Ράικου, προφανώς ενθουσιασμένος από τις επιτυχίες της επι καθεστώτος Σαμαρά.
Επιτρέπεις σε κάποια ανακρίτρια, κυρία Ζωχιού, να έχει στα χέρια της φάκελο με μαύρο λογαριασμό δικηγόρου στην Ελβετία, εκατομμυρίων, και να ΜΗΝ ΖΗΤΑ 

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ! Την ώρα που υποχρεώνεις τον κατάκοιτο γέροντα να ζήσει με 120 ευρώ, ξεφτιλίζοντας καθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ακόμα ο Βενιζέλος και ο Σάφα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Και σε ρημάζουν στα τηλεπαραθυρα των δημοσίων συχνοτήτων.
Περιμέναμε κονσερβοκούτια και λάβαμε κουφέτα.
Και να τωρα, όλο το συφερτό των Σημιτηδων, Παπανδρέηδων, Ραγκούσηδων, Σαμαράδων, Μπομπολαίων, Αλαφουζαίων, Ψυχαραίων να ξεσκίζει τις σάρκες σου.
 

Και εσύ, επι πέντε μήνες πίστεψες ότι ο ΦΠΑ στα βούτυρα ήταν σημαντικότερος από τα δισεκατομμύρια της λίστας Νικολούδη. Με όλα τα λαμόγια εντός. Και βέβαια ο κύριος Νικολούδης, ως κόντες, να φιλοσοφεί για την «νομιμοφάνεια» του ελέγχου στον καθε εκβιαστή του πολιτικού συστήματος.
 

Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας ελπίσουμε να αποφύγουμε το ολέθριο σενάριο του κουρέματος για να επιζήσει η κυβέρνηση. Εάν πεθάνει, τότε πεθαίνει και η ελπίδα για κάθαρση. Και θα πεθάνει προδομένη.
 

Γιατι μια κυβέρνηση επί πενταμήνου ασχολήθηκε με τον ΦΠΑ στα γιουβαρλάκια την ωρα που η Εθνική συμψηφιζε εκατομμύρια οφειλών στους νταβατζήδες.
Άλλαξε πορεία λοιπόν, πριν πάρεις στο λαιμό σου ολόκληρο το Έθνος. Πολέμησε τους φονιάδες της Ελλάδας με καθε τρόπο, με καθε μέσο. Η ηθική αναστολή σου χάθηκε μαζί με την αξιοπρέπεια των πατέρων μας μπροστά στα ATM.

Δημήτρης Στρατούλης: Οι δανειστές έχουν καταληφθεί από πανικό επειδή δεν πληρώσαμε το ΔΝΤ


Δ. Στρατούλης: Οι δανειστές έχουν καταληφθεί από πανικό επειδή δεν πληρώσαμε το ΔΝΤ
«Έχουν πολλά να χάσουν»

Την εκτίμηση ότι «οι δανειστές πολλά μπορούν να χάσουν (από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα), ήδη δεν πήραν τη δόση στο ΔΝΤ και τους έχει πιάσει πανικός», εξέφρασε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Κάλεσε μάλιστα το λαό να δείξει αλληλοβοήθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο δημοψήφισμα και εκεί οι πολίτες να πουν το «μεγάλο Όχι».

Ο κ. Στρατούλης κατήγγειλε μάλιστα πως οι πιστωτές διεξάγουν πολιτικοοικονομικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας και κάλεσε το λαό να αντισταθεί όμως έκανε απέναντι στα τανκς.





kontranews.gr


Ένταση και υβριστικοί χαρακτηρισμοί ανάμεσα σε Ραχήλ Μακρή και Ανδρέα Παπαδόπουλο - ΒΙΝΤΕΟ



Ένταση και υβριστικοί χαρακτηρισμοί ανάμεσα σε Ραχήλ Μακρή και Ανδρέα Παπαδόπουλο - ΒΙΝΤΕΟ
Μεγάλος καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή  και τον Ανδρέα Παπαδόπουλος 

Η πρώτη σχολίασε μεταξύ άλλων: "Εσείς όπως γνωρίζω όλες οι καταθέσεις της οικογενείας σας βρίσκονται στο εξωτερικό και μάλιστα αφορολόγητες" με τον δεύτερο να την ρωτάει σε ποια οικογένεια αναφέρεται.

"Η οικογένειά σας ζει σε βάρος του ελληνικού λαού επί δεκαετίες" συμπλήρωσε η κ. Μακρή με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο να την αποκαλεί "νούμερο, "φασίστρια", "ξεφτιλισμένη".

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:








 enikos.gr

Τ.Στίγκλιτζ: «Αν ψηφίσετε «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα θα συνεχίσετε να ζείτε μέσα στην εξαθλίωση»



Επιτέλους οι δανειστές αποκαλύπτουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το χρέος επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ σε …



3
άρθρο του στο Project Syndicate, τονίζοντας πως η απάντηση δεν είναι ευχάριστη καθώς όλα έχουν να κάνουν με την εξουσία και τη δημοκρατία πολύ περισσότερο από τα χρήματα και την οικονομία.
Στο άρθρο του, υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα που αναγκάστηκε η Ελλάδα να εφαρμόσει τα προηγούμενα 5 χρόνια οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας, η οποία στους νέους φτάνει το 60% και μείωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι η τρόικα έχει αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη για όλα αυτά.
Αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι οι ηγέτες της Ευρώπης δεν έχουν ακόμη μάθει από τα λάθη τους αφού η τρόικα συνεχίζει να είναι απαιτητική με την Ελλάδα.
Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει πως πολλοί συνάδελφοί του σε όλον τον κόσμο έχουν καταδικάσει τον τρόπο που πράττει η τρόικα αφού αναπόφευκτα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση τη χώρα. Αλλά ακόμη και εάν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση εάν οι Έλληνες παραμείνουν πιστοί στην τρόικα.
Όσον αφορά την μετατροπή μεγάλου πρωτογενούς ελλείμματος σε πλεόνασμα, λίγες χώρες έχουν καταφέρει κάτι σαν αυτό που οι Έλληνες έχουν επιτύχει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το ερώτημα ωστόσο, που διατυπώνει ο οικονομολόγος είναι γιατί οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται αντίθετοι στο δημοψήφισμα και αρνούνται να παρατείνουν κατά μερικές ημέρες την προθεσμία της 30ης Ιουνίου για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ. Δεν θέλει η Ευρώπη τη Δημοκρατία;
Κατά τον ίδιο είναι δύσκολο να συμβουλεύσει κανείς τους Έλληνες πώς να ψηφίσουν στις 5 Ιουλίου. Αν ψηφίσουν ναι τότε πιθανότατα η χώρα θα συνεχίσει να ζει μέσα στην εξαθλίωση. Αντίθετα, με ένα όχι οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάρουν και πάλι το μέλλον στα χέρια τους και να το διαμορφώσουν έτσι όπως εκείνοι θέλουν, καταλήγει ο Στίγλιτς



triklopodia.gr

Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των FT: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να χάσει αν πει «όχι» στους πιστωτές


Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
-A +A
Με ένα άρθρο-φωτιά, οι Financial Times καλούν στην ουσία τον Αλέξη Τσίπρα να μην υποχωρήσει στις αξιώσεις των πιστωτών. Μέσω συγκεκριμένων στοιχείων αναλύουν γιατί δεν πρόκειται να χάσει τίποτε αν πει «όχι» κηρύσσοντας πτώχευση, ακόμη και αν υπάρξει Grexit.
Ο συντάκτης του άρθρου στους FT Wolfgang Münchau εξηγεί αναλυτικά τα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και στην περίπτωση του «ναι» και στην περίπτωση του «όχι». Και καταλήγει στο συμπέρασμα: Δεν έχει να χάσει τίποτα, ενώ Γερμανία και Γαλλία μόνο, θα χάσουν 160 δισ. Ευρώ σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των FT:
«Ωστε εδώ είμαστε. Είπαν στον Αλέξη Τσίπρα «take it or leave it». Τι πρέπει να πράξει;
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν έχει να αντιμετωπίσει εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. Οποια πορεία και αν αποφασίσει τώρα, θα πρέπει να αποδώσει καρπούς μέσα σε τρία χρόνια ή και λιγότερο.
Κατ 'αρχάς, τα δύο ακραία σενάρια: αποδέχεται την τελική προσφορά των πιστωτών ή αποχωρεί από τη ζώνη του ευρώ. Αποδεχόμενος την προσφορά, θα πρέπει να συμφωνίσει σε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, εντός έξι μηνών.
Ο συνάδελφός μου Martin Sandbu υπολόγισε πώς μια προσαρμογή τέτοιας κλίμακας θα μπορούσε να επηρεάσει την ελληνική ανάπτυξη. Εγώ τώρα επεκτείνω αυτό τον υπολογισμό, για να συμπεριλάβω το συνολικό τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως ζητούν οι πιστωτές. Βασισμένος στις ίδιες παραδοχές που κάνει για το πώς η δημοσιονομική πολιτική και το ΑΕΠ αλληλοεπηρεάζονται - μια αμφίδρομη διαδικασία – φτάνω σε ένα συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πλήγμα του επιπέδου του ΑΕΠ της τάξης του 12,6% σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να προσεγγίζει το 200%.
Το συμπέρασμά μου είναι πως η αποδοχή των προγραμμάτων της τρόικας θα αποτελούσε διπλή αυτοκτονία - για την ελληνική οικονομία, καθώς και για την πολιτική σταδιοδρομία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Θα μπορούσε το αντίθετο – ακραίο σενάριο – ενός Grexit να έχει καλύτερο αποτέλεσμα;
Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα ήταν, για τρεις λόγους.
1. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα θα ήταν πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να απαλλαγεί από τις τρελές δημοσιονομικές προσαρμογές.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανάγκη να «τρέξει» με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μπορεί να απαιτήσει μια εφάπαξ προσαρμογή αλλά αυτό είναι.
Η Ελλάδα θα κήρυττε πτώχευση έναντι όλων των επίσημων πιστωτών της: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και για τα διμερή δάνεια από τους ευρωπαίους πιστωτές της.
Αλλά θα εξυπηρετεί όλα τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα με το στρατηγικό στόχο να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά λίγα χρόνια αργότερα.
2. Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση του ρίσκου. Μετά από ένα Grexit,κανείς δεν θα φοβάται τον κίνδυνο μετατροπή νομίσματος. Και η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μειωμένη, καθώς η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών στους επίσημους πιστωτές της και θα ήταν πολύ πρόθυμη να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών.
3. Ο τρίτος λόγος είναι ο αντίκτυπος στην θέση της οικονομίας στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με τις μικρές οικονομίες της Βόρειας Ευρώπης, η Ελλάδα είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία.
Περίπου τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ είναι εγχώρια. Το υπόλοιπο 1/4 που δεν είναι εγχώριο, τα περισσότερα προέρχονται από τον τουρισμό, κλάδος ο οποίος θα επωφεληθεί από την υποτίμηση. Η συνολική επίδραση της υποτίμησης δεν θα ήταν τόσο ισχυρή όσο θα ήταν για μια ανοικτή οικονομία, όπως η Ιρλανδία, αλλά θα ήταν επωφελής, ωστόσο. Από τις τρεις επιπτώσεις,η πρώτη είναι η πιο σημαντική βραχυπρόθεσμα, ενώ η δεύτερη και η τρίτη θα κυριαρχήσουν μακροπρόθεσμα.
Ενα Grexit, ασφαλώς, έχει παγίδες, ως επί το πλείστον βραχυπρόθεσμες.
Μια ξαφνική εισαγωγή του νέου νομίσματος θα ήταν χαοτική. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να κλείσουν τα σύνορα. Αυτές οι απώλειες χρόνου, θα είναι σημαντικές, αλλά όταν το χάος υποχωρήσει η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα.
Συγκρίνοντας τα δύο αυτά σενάρια, θυμάμαι την παρατήρηση Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ ότι η μέθη, σε αντίθεση με την ασχήμια, είναι μια κατάσταση που υποχωρεί. Το πρώτο σενάριο είναι απλά άσχημο, και θα παραμείνει πάντα έτσι. Το δεύτερο, σου δίνει ένα hangover, αλλά ακολουθεί η νηφαλιότητα.
Επομένως, εάν αυτό ήταν η επιλογή, οι Έλληνες θα είχαν έναν λογικό λόγο να προτιμούν Grexit. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι η επιλογή που πρέπει να ληφθεί αυτή την εβδομάδα. Η επιλογή είναι μεταξύ της αποδοχής ή απόρριψης προσφοράς των πιστωτών. Το Grexit είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο.
Αν ο κ Τσίπρας επρόκειτο να απορρίψει την προσφορά και να χάσει την τελευταία προθεσμία – το Eurogroup της 18ης Ιουνίου - θα κατέληγε να αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σε εκείνο το σημείο, η Ελλάδα θα παραμένει στη ζώνη του ευρώ και θα αναγκαζόταν να αποχωρήσει μόνο αν η ΕΚΤ θα μείωνε τη ροή της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες κάτω από το ανεκτό όριο. Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι δεδομένο.
Οι πιστωτές της ευρωζώνης, μπορεί επίσης να αποφασίσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να μιλήσουν για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Απλά φανταστείτε τη θέση τους.
Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να χρεοκοπήσει έναντι όλων των χρεών του επίσημου τομέα, η Γαλλία και η Γερμανία μόνο θα χάσουν περίπου 160 δισ. €. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα μείνουν στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι οικονομικοί «losers».
Οι πιστωτές απορρίπτουν μεν τώρα κάθε συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει όταν η Ελλάδα αρχίσει την πτώχευση. Αν διαπραγματευτούν, όλοι θα ωφεληθούν. Η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή εξυπηρετεί ένα χαμηλότερο βάρος του χρέους το οποίο θα ήταν πιο ανεκτό. Οι πιστωτές θα είναι σε θέση να καλύψουν μερικές από τις – αλλιώς – σίγουρες – απώλειες.
Η κεντρική ιδέα είναι ότι η Ελλάδα, δεν έχει στην πραγματικότητα τίποτε να χάσει, απορρίπτοντας την προσφορά αυτής της εβδομάδας».

Πηγή:  iefimerida.gr