08 Απριλίου 2015

New York Times: Η ατάκα του Τσίπρα από τη Μόσχα που κάνει την Ευρώπη να ανησυχεί

ΓΙΑΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)


Τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ αποφαίνονται ότι από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προέκυψαν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Ομως, μία φράση του Ελληνα πρωθυπουργού προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τους New York Times, που επικεντρώνονται στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας του ρόλου του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση.
Η δημόσια κριτική του Ελληνα πρωθυπουργού για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη είναι απόδειξη των ρωγμών που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας, αναφέρουν οι New York Times.
Για τη Ρωσία, η επίσκεψη είναι μία καλοδεχούμενη αλλαγή από τις ως επί το πλείστον τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση για το ουκρανικό θέμα, σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας.
Στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις, αναφέροντας ότι επανέλαβε την παλιότερη κριτική του για το θέμα. «Εχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη διαφωνία μας», είπε. «Αυτή είναι η άποψή μας και την εκφράζουμε διαρκώς στους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία γόνιμη απόφαση. Πρακτικά, είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Θα οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία», είπε ο κ. Τσίπρας.
Τέτοια δημόσια κριτική είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λήγουν αυτόματα στις 31 Ιουλίου και μία ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για την παράτασή τους, τονίζουν οι New York Times. «Μέχρι τώρα, κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι γενικά έχουν δηλώσει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στη δυτική Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση στις κυρώσεις», συμπληρώνουν.
Αν και η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και τη Ρωσία, η συνάντηση με τον κ. Πούτιν απέδωσε ελάχιστα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση για εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, που ήλπιζε η Ελλάδα. «Αντί για αυτό, Πούτιν και Τσίπρας παρακολούθησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να υπογράφουν συμφωνία για το έτος πολιτιστικής ανταλλαγής το 2016. Στη συνέχεια οι δύο τους υπέγραψαν ένα κοινό πλάνο δράσης για το 2015-2016, το οποίο μιλούσε γενικά για αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια», προσθέτει.
Guardian: «Μουσική στα αφτιά του Πούτιν»
Στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις κάνει εκτενή αναφορά και το δημοσίευμα του Guardian, που μιλά για ανησυχία από τις Βρυξέλλες, ενώ σχολιάζει ότι τα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργος στο Κρεμλίνο ήταν «μουσική στα αφτιά του Πούτιν». Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι αναμφίβολα η Μόσχα βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν πιθανό σύμμαχο σε μία ήπειρο που έχει λίγους, ενώ κάνει λόγο για ρωσική στρατηγική υπονόμευσης της ομόφωνης ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα των κυρώσεων.
Ακόμη, ο Guardian κάνει λόγο για συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μόσχα και στενές σχέσεις των στελεχών του με τη Ρωσία. «Αναλυτές εκτιμούν απίθανο οι Ελληνες να το τραβήξουν τόσο ώστε να θέσουν βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά «παίζουν» και με τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ για την επίσκεψη, και την συνέντευξη Τσίπρα – Πούτιν

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων μέσων για τη συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Πούτιν
Επιφυλάξεις έως και δυσφορία εκφράζει ο δυτικός Τύπος για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ρωσική πρωτεύουσα, εγείροντας  το ερώτημα του πιθανού «αντιτίμου» σε ενδεχόμενες ρωσικές κινήσεις καλής θέλησης.
Με τίτλο «Αγορά ροδάκινων ή Μετρητά;», το CNN υποστηρίζει πως «ειδικοί, αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι ηγέτες αναρωτιούνται τι είδους οικονομική συμφωνία θα επιτύχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν».
Όπως επισημαίνει, «αναμένεται να αναστείλει η Μόσχα το εμπάργκο στην αγορά ελληνικών τροφίμων». Το CNN υπενθυμίζει, επίσης, τις παραδοσιακές σχέσεις Αθήνας-Μόσχας (και λόγω του συνεκτικού δεσμού της Ορθοδοξίας), υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει την σχεδιασμένη από τις ΗΠΑ ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία έχει καταγγείλει η Μόσχα.
Επιφυλάξεις για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα  εκφράζει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι ενώ ο Τσίπρας αναζητά τρόπος να εξοικονομήσει ή να αντλήσει χρήματα, ο Πούτιν  αναζητά ένα σύμμαχο που να υπονομεύσει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαμάχη στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου έχουν πλήξει τη Ρωσία,  ενώ και η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην Ευρώπη για να λάβει περισσότερα κεφάλαια στήριξης, υποστηρίζει  το Bloomberg.
Ο βρετανικός Guardian γράφει πως καθώς η Αθήνα «υποφέρει από την ισχυρότερη οικονομική ασφυξία των τελευταίων δεκαετιών, το ταξίδι γίνεται Μόσχα μεταξύ εικασιών πως ο Πούτιν μπορεί να κάνει στον έλληνα πρωθυπουργό μία προσφορά για οικονομική βοήθεια που θα έβρισκε δύσκολο να αρνηθεί».
H ισπανική El Pais, στο πρώτο της θέμα στην ιστοσελίδα της το πρωί της Τετάρτης, αναφέρει: «Η Ευρώπη κοιτάζει με καχυποψία τα σχέδια του Τσίπρα», λέγοντας πως η προσέγγιση Αθήνας και Μόσχας «προξενεί ανησυχία», και μάλιστα σε μία συγκυρία «υψηλότατης έντασης».
«Οι δύο συγκρούσεις που απασχολούν περισσότερο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η κατάσταση στην Ουκρανία και η κρίση του ελληνικού χρέους, συγκλίνουν αυτές τις δύο ημέρες στη Μόσχα» με την επίσκεψη Τσίπρα, γράφει χαρακτηριστικά.
Είναι θεμιτή, γράφει, το Spiegel  η προσέγγιση της Ελλάδας, ως κυρίαρχου κράτους, με τη Ρωσία για μέτρα που θα ελαφρύνουν την πίεση -όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο- αλλά «όχι το στήσιμο της επίσκεψης στη Μόσχα ως κίνηση απειλής απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους».








kontranews.gr

Θερμή υποδοχή Πούτιν στον Α.Τσίπρα - Νεα εποχή στις σχέσεις Ελλάδος Ρωσίας με τρείς συμφωνίες.

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ







Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Κατόπιν ενώπιον των δημοσιογράφων, υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες: - Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
- Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
- Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας - Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες
Η πρώτη συμφωνία εμπεριέχει και όλη την ουσία της συνάντησης. Γενική είναι η εντύπωση ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε νέα εποχή. Λεπτομέρειες για την συμφωνία θα μπορέσετε να διαβάσετε εν συνεχεία, στο defencenet.gr.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως υπήρξαν προσπάθειες ώστε να επανέλθει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στο προηγούμενο επίπεδο, πριν δηλαδή τις κυρώσεις. Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων, ενώ σημείωσε πως υπήρξαν συζητήσεις για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μεταφοράς φυσικού αερίου, κάτι που θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Αποκάλυψε πως οι Ρωσικοί Σιδηδρόμοι διεξάγουν συζητήσεις για την αναβάθμιση του λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε πως έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα ώστε να συμβάλλουν μαζί στην επέτειο 1.000 χρόνων από τη ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος.
Ο κ. Πούτιν μίλησε και για την επίλυση του Κυπριακού λέγοντας πως αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα διατάγματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. τασσόμενος πλήρως υπέρ της ελληνικής θέσης.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ημέρα για την εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές ήταν σε ύφεση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας και τώρα ήρθε η στιγμή της άνοιξης.
Για τα σχόλια των ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίσκεψη στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και σέβεται τις δεσμεύσεις της προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς που μετέχει, αλλά συγχρόνως αξιοποιεί τις διμερείς συνεργασίας προς όφελος της Ελλάδας.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ενδιαφέρεται η Ελλάδα για την επένδυση ενός ελληνικού αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς όλη τη χώρα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως συζήτησαν για τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθεί το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ.
Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε η παροχή οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία βοήθεια από τη Ρωσία. Για τις επενδύσεις ο κ. Πούτιν δήλωσε θα χρημστοδοτήσει η Ρωσία μεγάλα επενδυτικά σχέδια και τα δάνεια θα αποπληρώνονται απο τα κέρδη. Ξεκαθάρισε επίσης πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσει
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει σε χώρες και να ζητάει χρήματα. Δήλωσε πως το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και οι ευρωπαίοι θα δώσουν λύση γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και η ευρωζώνη. Για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία από τα αντίμετρα της Ρωσίας, είναι σημαντικές και δήλωσε για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα είναι αντίθετη με τη λογική των κυρώσεων και της δημιουργίας ψυχροπολεμικού κλίματος. Όπως είπε, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο τους τρόπους για να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις κυρώσεις των
Ευρωπαίων και τα αντίμετρα της Ρωσίας.

Στο θέμα του αγροτικού τομεά αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος λέγοντας πως η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν μπορούσε η ρωσική κυβέρνηση να εξαιρέσει τα ελληνικά προϊόντα, αλά θα εξεταστεί άμεσα η άρση του εμπάργκο.
Για όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα περί "Δούρειου Ίππου" με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε αυτό το ερώτημα θα ήταν σωστό, εάν ο ίδιος ερχόταν στην Αθήνα και πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να επισκέπτονται τη Ρωσία, αλλά η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα.
Για το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να πετάξουν την Ελλάδα από το καράβι δηλαδή την ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα δεν είναι λαθρεπιβάτης και πως δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να θεωρούν την Ελλάδα ως επιβάτη δεύτερης κατηγορίας. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους και είναι δικαίωμα της χώρας η προώθηση των διμερών συνεργασιών.
Για τον αγωγό στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως συζητήθηκε εκτενώς το θέμα, αλλά σημείωσε πως δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γιατί πρέπει να γίνουν μελέτες. Όπως είπε, η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό τον αγωγό θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας και θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη. Για το ίδιο θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως τουρκικός αγωγός σε ελληνικό έδαφος. Όπως είπε, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συγχρηματοδότησης ενός τέτοιου αγωγού, μία συζήτηση που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.
Eπίσης ο Α.Τσίπρας τόνισε:
  • Συζητήσαμε για την Ουκρανία -Είπα για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Ελληνες της Μαριούπολης και άλλων περιοχών
  • Υπάρχει άμεση ανάγκη να επαναφέρουμε στην ήπειρό μας την ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ και η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει
  • Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν την ικανοποίησή μου για τον ρόλο της Ρωσίας απέναντι στις προκλησεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Θα ήθελα να ευχηθώ να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής Ανοιξης στις σχέσεις των δύο χωρών και στην υλοποίησή της
Πιοιο συγκεκριμένα:
"Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας αναφορά στους δεσμούς των δύο χωρών.
"Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια", είπε.
"Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι αδιαπραγμάτευτο", τόνισε, απευθυνόμενος στα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το ταξίδι του στη Μόσχα, προσθέτοντας πάντως πως η Ελλάδα σέβεται όλες τις δεσμεύσεις της στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως με τον Ρώσο πρόεδρο συζητήθηκε η ενίσχυση του εμπορίου, των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας.  
Ως προς το τελευταίο, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφερθήκαμε στην κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς αερίου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τηρώντας πάντα όλους τους κανονισμούς.
"Συζητήσαμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία αλλά και το πολιτιστικό έτος 2016, όπως και την κοινή διακήρυξη για τα 70 χρόνια από την νίκη των λαών κατά του φασισμού. Συζητήσαμε ακόμα τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, τόνισα την ανησυχία μου για τους ελληνικής καταγωγής, να στηριχθούν οι συμφωνίες του Μινσκ, ώστε να ξεπεράσουμε την κατάσταση, τις αδιέξοδες κυρώσεις που οδηγούν πιο μακριά από την προάσπιση του διεθνούς δικαίου", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Καλωσόρισα επίσης την συνεπή στάση της Ρωσίας καθ'όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων και επεσήμανα την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε ο κύριος Τσίπρας.
"Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, το οικονομικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση θα βρεθεί μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα", τόνισε ο Α.Τσίπρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων.
«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, έχει υποστεί βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει απωλέσει τη γεωπολιτική της δυναμική, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση. Τέτοιου είδους συμφωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό ήρθαμε να κάνουμε εδώ» πρόσθεσε.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η Ελλάδα διαφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως θέτει το ζήτημα εντός των οργάνων, με σκοπό να αναζητηθούν άλλοι τρόποι διαλόγου.
Για το ίδιο θέμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τις καλές σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας και ανέφερε πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν θέλαμε να την συμπεριλάβουμε στο εμπάργκο αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε εξαιρέσεις για μία χώρα της ΕΕ.
"Σήμερα συζητήσαμε για εναλλακτικές λύσεις για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουν τα προβλήματα, είναι να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Πούτιν: Οι Έλληνες δεν ζήτησαν οποιαδήποτε βοήθεια
Δίνουμε ιδαιίτερη σημασία στον τομέα του εμπορίου, τόνισε κατά την ομιλία του μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και επεσήμανε πως  η υιοθέτηση κοινού σχεδίου δράσεως για το 2015-2016, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κύριος Πούτιν επεσήμανε τη σημασία του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη και πρόσθεσε πως η καινούρια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει βασικό κέντρο διανομής αερίου.
Ανέφερε ακόμα πως οι ρωσικές εταιρίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και πως οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι συζητούν για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής της Θεσσαλονίκης.
Για το Κυπριακό, που τέθηκε στη συζήτηση, ο κύριος Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, πως η λύση πρέπει να βρεθεί βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς επεμβάσεις απέξω.
Για τον τομέα του τουρισμού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών για τους Ρώσους, ενώ εκεί τόνισε και τη σημασία της ανακήρυξης του 2016 ως έτος πολιτισμού για την Ελλάδα και τη Ρωσία.
Τσίπρας: Στόχος μας η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνάντησης των κυρίων Πούτιν και Τσίπρα, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά» επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση 40% των εμπορικών συναλλαγών αφήνοντας να εννοηθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη χαρά του για την υποδοχή, αλλά και τη συγκίνηση γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, έκανε λόγο για βαθιές και διαχρονικές ρίζες στις σχέσεις των δύο λαών εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής θρησκευτικής παράδοσης.
«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική συγκυρία» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις αυτές προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων τους έχουν ως εξής:
Τσίπρας: Η Ελλάδα με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές. Πρέπει να αντιμετωπισθεί ο τζιχαντισμός αλλά και να προασπισθουν οι προσπάθειες για ειρήνη στην Μέση Ανατολή
Τσίπρας: Άμεση ανάγκη να υπάρξει διάλογος για νεα αρχιτεκτονική ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι θα απουσιάζει η Ρωσία
Τσίπρας: Ζήτησα να εφαρμοστεί το πακέτο συμφωνιών του Μίνσκ
Τσίπρας: Μιλήσαμε για εξαγωγές αλλά και πως θα αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα
Τσίπρας: Μιλήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Είναι σημαντική η ειρήνη στην Ουκρανία. Εξέφρασα τη ανησυχία μου για τους χιλιάδες Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής
Τσίπρας: Στόχος η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας αλλά και η κάλυψη όσων ενδιαφέρονται
Τσίπρας: Μιλήσαμε για το πως μπορύμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία.Να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για επενδυτικές πρωτοβουλίες για την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου
Τσίπρας: Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται για το συμφέρον του ελληνικού λαού
Τσίπρας:Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευστο το δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική
Τσίπρας: Οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια είχαν σημαδευτεί από ύφεση αλλά όπως σήμερα ήρθε η Ανοιξη στην Μόσχα έτσι θα έρθει και στις σχέσεις μας
Τσίπρας: Εχουν σημαδευτεί από τον κοινό αγωνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. 
Τσίπρας: Ευχαριστώ από την πλευρά μου τον ρώσο πρόεδρο. Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Πούτιν: Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίσθηκαν κατά του φασισμού. Ευχαριστώ τον έλληνα πρωθυπουργό
Πούτιν: Ενημερώσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία
Πούτιν: Η αναζήτηση της διευθέτησης του Κυπριακού πρέπει να γίνει με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Πούτιν: Ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού
Πούτιν: Θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις 
Πούτιν: Το 2016 θα είναι το έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην Ρωσία
Πούτιν: Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας
Πούτιν: Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο
Πούτιν: Η καινούρια διαδρομή του φυσικού αεερίου θα καλυψει τις αναγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα
Πούτιν: Εχουμε συμφωνήσει να αποδώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα του εμπορίου
Πούτιν: Πέρυσι ο τζίρος μειώθηκε κατά 40% ωστόσο θα καταβάλλουμε προσπάθειες ουτως ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγουμενο επίπεδο
Πούτιν: Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην συνεργασία στον τομέα του εμπορίου 
Τώρα υπογράφουν τις συμφωνίες και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Αρχικά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο Κρεμλίνο τόνισε τα εξής:  
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή. Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες.
Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά. Και πάλι με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω την ελληνική αντιπροσωπεία».
Στην αντιφώνησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής:
«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή. Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας  φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος.
Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.
Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε  από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».





 defencenet.gr  

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά – Έξυπνες συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα


Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά – Έξυπνες συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα
Τα κόκκινα αυγά συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης την Μεγάλη Πέμπτη.

Οι πιο παραδοσιακοί επιλέγουν την κλασική κόκκινη βαφή, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού και συνήθως επιθυμούν τα αυγά να έχουν βαθυκόκκινο λαμπερό χρώμα.


Πως να διαλέξετε και να προετοιμάσετε τα αυγά

- Επιλέξτε μικρά λευκά ή καφέ αυγά, χωρίς στίγματα, τα μικρά αυγά έχουν πιο γερό τσόφλι!
- Καθαρίστε με τρεχούμενο νερό τα αυγά από τυχόν ακαθαρσίες και φτερά.
- Αφήστε τα αυγά εκτός ψυγείου για να έχουν θερμοκρασία δωματίου και αφήστε τα 30 λεπτά σε χλιαρό νερό και τρίψτε τα ελαφρά.
- Τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα βράσουμε και καλύπτουμε με νερό προσεκτικά και βράζουμε τα αυγά 12-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
- Μόλις βράσετε τα αυγά, βάλτε τα σε κρύο νερό και τρίψτε τα ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη και να βαφτούν ομοιόμορφα και χωρίς να σας ξεφλουδίσουν!
- Αφού βάψετε τα αυγά και κρυώσουν και να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζουμε με ένα κομμάτι ύφασμα, μακό, που έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βράστε τα αυγά για 15 λεπτά.
Διαλύστε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε ένα ποτηράκι με νερό και προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι.
Βυθίστε τα αυγά για όσο χρόνο χρειαστεί περίπου 10 λεπτά, ή όσο θέλετε ώστε να πάρετε το επιθυμητό χρώμα!
Τα ακουμπάμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.


Μικρές Συμβουλές

- Μπορείτε να τυλίξετε τα αυγά, πριν τα βράσετε, με τούλι ή καλσόν και μέσα να τοποθετήσετε μικρά φύλλα από φυτά, τα οποία θα αποτυπωθούν πάνω στα αυγά σας!
- Μπορείτε να κολλήσετε στρογγυλά μικρά αυτοκόλλητα, πριν τα βάψετε και μόλις τα αφαιρέσετε τα αυγά σας θα είναι πουά!
- Αν θέλετε βάλτε τα παιδιά να χρωματίσουν τα αυγά με πινέλο και χρώματα ζαχαροπλαστικής ή και με κηρομπογιές!
- Μην ξεχνάτε ότι άλλες διαδικασίες βαψίματος όπως το γκοφρέ χαρτί ή τα νήματα δεν ενδεικνυνται γιατί και πάλι τα αυγά σας θα ποτίσουν με τοξικές ουσίες!
- Τα υπόλοιπα λαχανικά ή μπαχαρικά που προτείνονται όπως το σαφραν, η πάπρικα ή το σπανάκι δεν θα σας αποδώσουν όμορφα χρώματα ή δεν θα χρωματίσουν καθόλου τα αυγά!





kontranews.gr