21 Οκτωβρίου 2017

Τσίπρας: Το απόγειο της ξεφτίλας






Πόσο μπορεί να εξευτελιστεί ένας εξουσιομανής πολιτικάντης και σε τι επίπεδα εθελοδουλίας μπορεί να φτάσει το διαπιστώνουμε στο βιντεάκι που παραθέτουμε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τον παραμικρό σχολιασμό. Αρκεί να παρακολουθήσουμε τι έλεγε σε συνέντευξη τύπου, τέλη του Σεπτέμβρη του 2009 ο Αλέξης Τσίπρας και απόσπασμα δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα συμπεράσματα βγαίνουν μόνα τους.


 «Και λέμε με θάρρος ότι πρέπει οι εξοπλισμοί αυτοί, οι δυσθεώρητοι εξοπλισμοί, να μειωθούν. Και για το καλό της χώρας μας στα πλαίσια αυτής της μεγάλης οικονομικής  κρίσης που μας βουλιάζει αλλά και για τη γειτονική χώρα. Και μη μου πείτε ότι η υπόθεση των εξοπλισμών σας κάνει εσάς να αισθάνεστε ασφάλεια, όσο περισσότερα δίνουμε στις ΗΠΑ για να διεκδικούμε την εύνοιά τους, τους τα δίνουμε, όχι για να πάρουμε πια αποτελεσματικά οπλικά συστήματα. Ή όσα δίνουμε σε Ευρωπαίου εταίρους.
Άρα λοιπόν εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός σ’ αυτούς τους ασύλληπτους εξοπλισμούς».

Αλέξης Τσίπρας – Διακαναλική συνέντευξη. 27/9/2009


 «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες οι οποίοι φιλοξενούν τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην βάση της Σούδας. Επίσης να τους συγχαρώ γιατί είναι μια απ' τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές τους δαπάνες. Η συμφωνία για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2,4 δισ. δολάρια, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενισχύσει τη συνεργασία μας».

Ντόναλντ Τραμπ 18/10/2017 
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 18ΟΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ


Δήλωση ΝΤΡΟΠΗΣ! “Είναι επιτυχία που ο κόσμος σήμερα δεν τρώει από τα σκουπίδια”

Δήλωση ΝΤΡΟΠΗΣ! “Είναι επιτυχία που ο κόσμος σήμερα δεν τρώει από τα σκουπίδια” τόνισε σήμερα η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην επισήμανση του Γιώργου Αυτιά ότι ο κόσμος λέει πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αρχίζουν και… «συριζίζουν» η κ. Κουντουρά απάντησε «κάνετε λάθος, δεν είναι έτσι». «Ο κόσμος λέει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που είναι ενωμένη, που μπορεί και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Ο κόσμος βλέπει τη διαφορά. Η απαισιόδοξη πλευρά πάντα θα υπάρχει. Η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από τη μια μέρα στην άλλη», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη δε στην «κοινωνική δικαιοσύνη» εκ μέρους της κυβέρνησης η κ. Κουντουρά, είπε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι που υπέφεραν έχουν σήμερα ένα πιάτο φαί στο τραπέζι τους και βλέπουν φως στο τούνελ. Υπήρχαν άνθρωποι που το 2014 δεν είχαν να φάνε, που έτρωγαν από τα σκουπίδια».

«Ναι είναι επιτυχία που δεν τρώνε από τα σκουπίδια», τόνισε, επισημαίνοντας πως «μια χρεοκοπημένη χώρα με κακές διαπραγματεύσεις και κακή διακυβέρνηση που την παραλάβαμε, μέσα σε δυόμισι χρόνια τουλάχιστον ο Έλληνας ζει αξιοπρεπώς».
«Έχουμε φέρει την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε η κ. Κουντουρά.
Για τον τουρισμό υπογράμμισε ότι σημειώνει πρωτοφανή επιτυχία και φέτος υπήρξε 90% πληρότητα.

Η υπουργός Τουρισμού σχολιάζοντας τον αριθμό – ρεκόρ με τους 30 εκατομμύρια τουρίστες σημείωσε ότι «ο τουρισμός υπήρξε πάντα μεγάλη στήριξη της εθνικής μας οικονομίας, είναι το 20% του ΑΕΠ, με ένα εκατομμύριο έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι αποτελέσματα μίας συλλογικής δουλειάς της κυβέρνησης».
Κοινοποίηση
 
 
 Fotos:Fterografos
 

Η αβάσταχτη ελαφρότητα ενός Πρωθυπουργού


Ο Αλ. Τσίπρας χωρίς γραβάτα στον Λευκό Οίκο. Τη θεωρεί πολύ «bourgeois», αλλά κατά τα άλλα λέει ότι εκπροσωπεί τη χώρα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti


Χαρίδημος Κ. Τσούκας Χαρίδημος Κ. Τσούκας 21 Οκτωβριου 2017, 09:36

Πηγαίνει σε συναντήσεις κορυφής με άλλους ηγέτες χωρίς γραβάτα, σα να επισκέπτεται κομματική εκδήλωση, δεξίωση βάπτισης ή δείπνο φιλικού ζευγαριού.
Αδυνατεί να κάνει τις απαραίτητες διακρίσεις μεταξύ κοινωνικών συμφραζομένων (social contexts) και την ανάγκη που προκύπτει για διαφορετική ενδυμασία.
Δεν καταλαβαίνει ο κακόμοιρος ότι (και) το ρούχο σηματοδοτεί – δεν τους τα έμαθαν ποτέ στην ΚΝΕ αυτά, ενώ η «πολιτική επανάσταση» του Μάο, που τόσο θαύμαζε εκ τους ασφαλούς, του δίδαξε ότι η γραβάτα είναι αστική πολυτέλεια. (Οι «ταξικές» του αντιλήψεις δεν τον αποτρέπουν να στέλνει τα παιδιά του στο ακριβότερο ιδιωτικό σχολείο της χώρας, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
Ανοίγει το στόμα του να μιλήσει αγγλικά και ντρέπεσαι για λογαριασμό του – πρόκειται για εκείνο το συναίσθημα ντροπής (embarrassment για την ακρίβεια) που νοιώθεις όταν ένας στενός συγγενής σου είναι μισομεθυσμένος ή πέρδεται σε μια κοινωνική εκδήλωση.
Ο αμοραλιστής εαυτός του δεν φαίνεται μόνο από τα αναρίθμητα ψέματα που έχει πει και την ασύστολη δημαγωγία του, αλλά και από την απουσία του αισθήματος ντροπής. (Η βίωση της ντροπής δηλώνει άτομο με στοιχειώδη ηθική συγκρότηση, λένε οι ηθικοί φιλόσοφοι). Ο Τσίπρας δεν δείχνει να έχει μάθει να βιώνει αυτό το συναίσθημα (πρόκειται για ένα «bourgeois feeling»), γι’ αυτό και δεν κοκκινίζει ούτε, έστω, αυτοσαρκάζεται, όπως θα κάναμε οι περισσότεροι αν λέγαμε το απίστευτο «we have eaten the camel, now we must eat the queue». Δεν γνωρίζουμε την οικογενειακή ανατροφή του, αλλά η πολιτική αγωγή του δεν έχει καλλιεργήσει τέτοιου είδους συναισθηματική ευφυία.
Δεν απέκτησε τη μετα-γνωστική (meta-cognitive) ικανότητα να ξέρει ότι δεν ξέρει. Επιμένει να συνδιαλέγεται στα αγγλικά σε διεθνείς εκδηλώσεις, χωρίς να τον ενοχλεί η αυτο-γελοιοποίησή του, αν και, ομολογουμένως, παρέχει πολύτιμο παιδαγωγικό υλικό σε δασκάλους και γονιούς. (Οταν θέλω να πειράξω τις κόρες μου για τα Αγγλικά τους, με την προσδοκία ότι θα φιλοτιμηθούν να τα βελτιώσουν, τους λέω «ελάτε τώρα, αυτά είναι αγγλικά Τσίπρα, μπορείτε πολύ καλύτερα». Σε ευχαριστώ Αλέξη.).
Η συναισθηματική ακηδία του δεν παράγει έπαρση αλλά, εδώ είναι το ενδιαφέρον, συνοδεύεται με εκείνη τη γλώσσα του σώματος που προδίδει είτε υπερβολική χαλαρότητα (ελαφρά πλήξη και αδιαφορία – π.χ. συνάντηση με τον Ομπάμα), είτε το διαρκές χαμόγελο του ανθρώπου που θέλει να αρέσει στο συνομιλητή του (συνάντηση με Τραμπ).
Ο άνθρωπος που κατέχει το σημαντικότερο αξίωμα στη χώρα αισθάνεται άνετα στην καφετέρια (ή στην καντίνα του κόμματός του, καλύτερα), να κάνει πλάκα με την παρέα του (ή τους «συντρόφους» του), και να παπαρολογεί περί παντός απλωμένος σε τέσσερεις καρέκλες. Δυσκολεύεται, όμως, να αναπτύξει ένα συγκροτημένο επιχείρημα με βάθος, να πάρει συνεπείς αποφάσεις, να σταθεί με κύρος (πόσο μάλλον να διαλεχθεί και να διαπραγματευθεί) απέναντι στους ομοτέχνους του, στο αυστηρώς χορογραφημένο περιβάλλον της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.
Φαντάζεστε πώς τον βλέπουν οι υπόλοιποι; Αν είσαι η Λαγκάρντ λ.χ. δεν θα νοιώσεις ότι έχεις απέναντί σου έναν γραφικό ανατολίτη που τα μισά που του λες δεν τα καταλαβαίνει, αλλά κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι, μιλά πεζοδρομιακά αγγλικά που δεν κατανοείς, και, για να κρύψει την άγνοιά του, διαρκώς χαμογελά;
Η ηγεσία αποτυπώνεται τόσο στη γλώσσα όσο και στην εκφραστική του σώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε μεταφορικά για ηγετικό ανάστημα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να αποδώσει ακριβέστερα τη σοβαροφανή αμορφωσιά, την καφενόβια φρα

σεολογία και την παρεϊστικη νοοτροπία που δίνουν τον τόνο στα πανεπιστήμια, τα κόμματα, και τους δημόσιους οργανισμούς, σηματοδοτώντας, εν τέλει, την κατάντια της χώρας, από το να έχει έναν άνθρωπο σαν τον Τσίπρα να την εκπροσωπεί διεθνώς.
Μην θυμώνετε, όμως, συμπολίτες μου: όσοι τον ψηφίσατε (δύο φορές μάλιστα…) είδατε στην εικόνα του κάτι από τον δικό σας εαυτό… Ελπίζω, εσείς τουλάχιστον, να ντρέπεστε!

* Ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwic




protagon.gr

«ΒΟΜΒΑ» ΠΤΕΡΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ! Τι λέει για την αναβάθμιση των F16

21. Οκτωβρίου, 2017
720_541558_5fd77e6893-bef1c4047abdbbe5

Ο Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή είπε μεταξύ άλλων ότι η αναβάθμιση των F-16 δεν θα προσφέρει τίποτα.

Ασκώντας κριτική στη συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τόνισε μεταξύ άλλων:
«Δυστυχώς αποτελεί μια αποσπασματική κίνηση. Όπως χτίζεται, έχει χτιστεί και έχει αναβαθμιστεί η απειλή από την απέναντι πλευρά, δεν αντιμετωπίζεται με μια απλή αναβάθμιση. Κάνουμε αποσπασματικά κάτι , δεν υπάρχει παράλληλη κίνηση πραγμάτων που θα πρέπει να γίνουν στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να αποκαλύπτεται η απειλή».

Όπως είπε ο κ. Γιαννιτσόπουλος, στο πακέτο αναβάθμισης των F-16 δεν περιλαμβάνεται κανένα σύστημα IRST, έτσι ώστε τα αεροσκάφη να είναι τουλάχιστον ικανά να εντοπίζουν τα F-35, έστω και ως θερμή πηγή, που είναι μεγάλη στα F-35.
«Δεν θα βλέπουμε τα αεροπλάνα, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα μας προλαβαίνουμε χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε. Άρα η αναβάθμιση είναι μισή και ως μισή δεν θα είναι αποτελεσματική» επεσήμανε ο κ. Γιαννιτσόπουλος, ο οποίος έχει στείλει επιστολή για το θέμα προς της Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.


Πηγή