03 Δεκεμβρίου 2019

Ο Τραμπ: Απειλεί την Ευρώπη, επιτίθεται στον Μακρόν και αποθεώνει τον Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)





trump-031219-arthro

Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύεται η Ευρώπη στην άμυνα και το εμπόριο δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ χαρακτήρισε «προσβλητικές» τις δηλώσεις Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό και εξήρε το ρόλο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναστάτωσε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει με εμπρηστικές δηλώσεις του, με τις οποίες απείλησε την Ευρώπη ότι «εάν δεν συμμαζευτεί» σε θέματα εμπορίου και ΝΑΤΟ «τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα». Ταυτόχρονα επιτέθηκε στο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπερασπίστηκε την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Συρία

Εμπορικός πόλεμος;

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου», κατήγγειλε ο Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Λονδίνο.

«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Συζητάμε με την ΕΕ για το θέμα του εμπορίου και θα πρέπει να συμμαζευτεί, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», πρόσθεσε.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου» το οποίο το ΙΚ χρησιμοποιούσε ως πηγή χρηματοδότησης.

Εξάλλου ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot.

«Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

Επίθεση στον Μακρόν

Εξάλλου ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ προσβλητικά» τα σχόλια του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» και εξέφρασε την πρόθεσή του να του μιλήσει σχετικά στη συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να έχουν αργότερα σήμερα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ προσβλητικό», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Έχοντας στο πλευρό του τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς  Στόλτενμπεργκ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε την επίθεσή του στον Γάλλο πρόεδρο, αυτή τη φορά ασκώντας κριτική και στα εσωτερικά της Γαλλίας.  

 Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τον Γάλλο ομόλογό του για το «πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας» της Γαλλίας και την πολιτική διαμάχη που έχει προκαλέσει το κίνημα των Κίτρινων κίνημα των γιλέκων. Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από τη Γαλλία και ειλικρινά αυτός που ωφελείται το λιγότερο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος επικρότησε την «ευελιξία» και την προθυμία της Συμμαχίας να προσαρμόζεται στο χρόνο.
Σχετικά με τις βρετανικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι  θα μείνει εκτός...

Υπέρ Μπόρις Τζόνσον

Ωστόσο ο Τραμπ εξήρε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντάς τον πολύ ικανό.

«Πιστεύω ότι ο Μπόρις είναι πολύ ικανός και θα κάνει καλή δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά, αν και επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης τη στήριξή του στο Brexit και υπογράμμισε ότι το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) της Βρετανίας δεν θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό και δεν θέλουμε να έχουμε. Ακόμη κι αν μας το προσφέρετε (το NHS) σε ασημένιο δίσκο, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό», τόνισε ο Τραμπ.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να έχει συνομιλίες με τη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, υποστήριξε ότι η σχέση μαζί του είναι πολύ καλή κι ότι ελπίζει ο ηγέτης της Βορείου Κορέας να ανταποκριθεί στη συμφωνία για τα πυρηνικά.




.




protothemagr

Αύριο στις 16:30 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο





mitsotakis_erdogan_33300



Μετά από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς θα συναντηθούν αντιπροσωπίες από Ελλάδα και Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο - Νωρίτερα το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν - Επιβεβαίωση από το Μέγαρο Μαξίμου

 

«Κλείδωσε» για αύριο Τετάρτη στις 16:30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, (14:30 τοπική Λονδίνου) η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ανάμεσα σε αντιπροσωπίες των δυο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκική πλευρά ήθελε να είναι «τετ α τετ» ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν  και η Αθήνα ζήτησε να γίνει με αντιπροσωπίες, αίτημα το οποίο και έγινε δεχτό από την τουρκική πλευρά.

Παρόντες από την ελληνική πλευρά θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για το Λονδίνο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, είπε ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως «η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της».

«Η συμφωνία με τη Λιβύη ισχύει», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σχολιάζοντας ότι μπορεί ο πρέσβης της Λιβύης να αποχωρίσει από την Αθήνα πριν τον απελάσουν.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε γράψει από χθες το protothema.gr, από τις προηγούμενες ημέρες ήταν έτοιμη για το ενδεχόμενο των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μια συνάντηση που η ελληνική αποστολή όπως είχε ξεκαθαρίσει δεν θα ζητούσε η ίδια από την τουρκική πλευρά.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγαν ότι το κυβερνητικό επιτελείο είναι έτοιμο για ένα πιθανό τετ α τετ με την ηγεσία της γειτονικής χώρας σε επίπεδο κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, εφ' όσον η Τουρκία σταματήσει «την καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».

«Σε αυτή την φάση όλα είναι πιθανά» εξηγούσε στο protothema.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στην Μεσόγειο. «Είναι η Γαλάζια Πατρίδα στην πλήρη έκτασή της» σχολίασε ο ίδιος παράγοντας κάνοντας αναφορά στις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν με τις τρεις τελευταίες κινήσεις του: Το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της περιοχής των 6 ναυτικών μιλίων στα χωρικά τους ύδατα και την επίσημη τουρκική επιστολή προς τον ΟΗΕ με την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να πραγματώσει το σχέδιο για επέκταση της τουρκικής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγιέζ αλ Σαράζ, πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί. Είναι ασαφές αν με το μνημόνιο επιχειρείται οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης -παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα- ή για ένα νεφελώδες μνημόνιο συνεργασίας για τη θάλασσα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επισήμως από τον πρέσβυ της Λιβύης στην Αθήνα να καταθέσει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου το περιεχόμενο του Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) που υπέγραψε η κυβέρνηση της χώρας του με την τουρκική πλευρά, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απέλασής του από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να άρει την αναγνώριση της κυβέρνησης της Λιβύης εάν η Τρίπολη δεν αναστείλει την εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ κινείται προς την πλευρά του στρατηγού Χαφτάρ -ορκισμένου εχθρού της Τουρκίας ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης αλλά δεν έχει διεθνή αναγνώριση- προετοιμάζοντας συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης.

Εκτός από το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Λίβυος Φαγιέζ αλ Σαράζ υπέγραψαν και συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, κάτι που έχει προκαλέσει συγκρατημένη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο πυρήνας της τουρκικής στρατηγικής έγκειται στον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες πλην της χωρικής τους θάλασσας. Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η Λευκωσία έχει επήρεια σε μια ζώνη μόλις 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, ενώ για τα ελληνικά νησιά θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους ότι η Αθήνα έχει δικαιοδοσία μόνο σε μια ζώνη 6 ναυτικών μιλίων γύρω από τις ακτές των νησιών, διαγράφοντας πλήρως την έννοια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εάν πρόκειται για την Ελλάδα. Στην επιστολή που κατέθεσε στη Νέα Υόρκη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, αναφέρεται ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο θα διαμοιραστεί με την Αίγυπτο με βάση την μέση γραμμή. Όταν πρόκειται όμως για την Ελλάδα, διαγράφουν τα ελληνικά δικαιώματα και την θεωρία της μέσης γραμμής που κι η Αθήνα είχε επικαλεστεί προκειμένου να χαραχθούν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ χωρών που έχουν απέναντι ακτές.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πριν από περίπου ένα μήνα, η Βουλή κύρωσε τις συμβάσεις για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές: Δύο στο Ιόνιο και ακόμη δύο «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» που εκμισθώθηκαν στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Η τουρκική πλευρά, στην ακραία περίπτωση που επιλέξει τον επικίνδυνο δρόμο της περαιτέρω κλιμάκωσης, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τρία βασικά σενάρια για να δρομολογήσει τις αυθαίρετες επιδιώξεις της, όπως έχουν ήδη σχηματοποιηθεί από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες:

1.Μπορεί η Τουρκία να έχει αναλάβει την υποχρέωση (ουσιαστικά δηλαδή ο Ερντογάν να έχει αναθέσει την αρμοδιότητα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να λειτουργούν για λογαριασμό της Λιβύης) να προστατεύει τις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης. Εάν η Άγκυρα επιμείνει στον ισχυρισμό ότι η Αθήνα έχει δικαιοδοσία σε μια περιορισμένη θαλάσσια ζώνη μόλις 6 μίλια γύρω από τα νησιά, η Τρίπολη -με όχημα τουρκικές ένοπλες δυνάμεις- θα μπορούσε να διεκδικήσει τον έλεγχο περιοχών πολύ κοντά στις ακτές των ελληνικών νησιών, δοκιμάζοντας τα όρια των αντοχών της ελληνικής κυβέρνησης.

2.Η Άγκυρα θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) να ξεκινήσει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε κάποια θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός του ελληνικού FIR, που περιλαμβάνει το σύνολο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε ένα παρόμοιο σενάριο, η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράζ θα μπορούσε να παραχωρήσει στην τουρκική ΤΡΑΟ περιοχές εντός του ελληνικού FIR με σκοπό έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

3.Η τουρκική πρόκληση θα μπορούσε να ξεκινήσει και αντίστροφα: Στο ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Ελλάδα την έναρξη γεωφυσικών ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου σε κάποια αδειοδοτημένη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ή δυτικά της Κρήτης οι Τούρκοι να λάβουν την απόφαση να παρεμποδίσουν με στρατιωτικά μέσα τις εργασίες είτε σαν εκπρόσωποι της λιβυκής κυβέρνησης είτε για να προστατεύσουν τα υποτιθέμενα δικαιώματά τους προκαλώντας θερμό επεισόδιο.

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει την απόφαση να αναπροσαρμόσει την τακτική της έναντι της Τουρκίας, μετά τις απειλητικές κινήσεις της Άγκυρας με τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να υφαρπάξει μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιορίζοντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μόλις σε μια ζώνη 6 ναυτικών μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά…

«Στην αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αισιόδοξος ότι θα βρει δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός αντελήφθη τις πραγματικές διαθέσεις της Άγκυρας από τις μαζικές εισόδους μεταναστών στα ελληνικά νησιά τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, με την επιλογή του την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 να φωτογραφηθεί μπροστά από χάρτη της Ελλάδας και της Τουρκίας με το Αιγαίο χωρισμένο στη μέση και την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού υπό τουρκική επήρεια, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη περιθώρια για κινήσεις προσέγγισης.

Κλιμακώνοντας την τακτική του, ο ανεξέλεγκτος πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε στον ΟΗΕ επιστολή με συντεταγμένες της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιορίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια ζώνη 12 νμ γύρω από το ελεύθερο νησί και επιχειρώντας να εγκλωβίσει τα ελληνικά νησιά στην τουρκική υφαλοκρηπίδα με μόνη θαλάσσια περιοχή ελληνικής κυριαρχίας τη ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων της χωρικής θάλασσας γύρω από τα νησιά.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Οι βασικές επιδιώξεις της ελληνικής διπλωματίας είναι η προσπάθεια ακύρωσης της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης μέσω της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση της Λιβύης, η προσπάθεια επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με το Κάιρο στην κατεύθυνση οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο και η αναζήτηση συμμαχιών με ισχυρούς διεθνείς παίκτες.

Η κυβέρνηση Σαράζ στην Τρίπολη ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία που την εφοδιάζει με πολεμικό υλικό και θεωρείται δύσκολο (αλλά όχι αδύνατο) να καμφθεί, ενώ οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν σε επιτάχυνση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας τους με την Ελλάδα αλλά στην Αθήνα έχει γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Σίσι δεν «καίγεται» για υπογραφή συμφωνίας η οποία θα μπορούσε να ακυρώσει στην πράξη τις όποιες τουρκικές επιδιώξεις υπηρετεί το μνημόνιο Αγκυρας-Τρίπολης.

Παράθυρο αισιοδοξίας άνοιξε η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για την επίσημη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου του 2020. «Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να προωθήσουν τη διμερή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση των Αμερικανών. Θα μπορούσε ο Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει υπέρ της Ελλάδας, ή μήπως οι πρόσφατες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις επ' αφορμής και των ρωσικών πυραύλων S-400 που αγόρασε η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνουν ότι η Τουρκία αυτονομείται με γοργούς ρυθμούς, άρα δεν ελέγχεται ούτε καν από την Ουάσιγκτον; Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση έμοιαζε να τηρεί στάση παρατηρητή.
«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η στάση Γαλλίας, Γερμανίας και η παρότρυνση Πάιατ

Στα τελευταία επεισόδια της προετοιμασίας των Τούρκων για το στήσιμο της «Γαλάζιας Πατρίδας», εκτός από την αντίδραση της Ουάσιγκτον, ειδικό ενδιαφέρον έχει η στάση των Παρισίων και του Βερολίνου.

Επί του παρόντος δεν είναι γνωστό τι απάντησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ τις προηγούμενες ημέρες,όταν οι αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης τον ενημέρωσαν για την υπογραφή του Μνημονίου της Τουρκίας με την Λιβύη, με το οποίο επιχειρείται η ακύρωση της ελληνικής κυριαρχίας σε θαλάσσιες ζώνες εντός του ελληνικού FIR. «Εγώ δεν θα το έπαιρνα στα σοβαρά» ήταν η αντίδραση του κ. Πάιατ όταν η ελληνική διπλωματία είχε διαμαρτυρηθεί για την φωτογραφία του κ. Ερντογάν με φόντο χάρτη που αποτύπωνε το μισό Αιγαίο υπό τουρκική κυριαρχία…

Νερό στον μύλο του Ταγίπ Ερντογάν έριξε η Άνγκελα Μέρκελ που δήλωσε ότι «είναι γεωστρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ η παραμονή της Τουρκίας στους κόλπους του». Με τον τρόπο αυτό η καγκελάριος της Γερμανίας πήρε αποστάσεις και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που είχε σχολιάσει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», αναφερόμενος στις αμερικανικές παλινωδίες, τους τουρκικούς τσαμπουκάδες στην Συρία εν αγνοία των άλλων χωρών-μελών της Συμμαχίας και την επιλογή της Αγκυρας να προμηθευτεί ένα ρωσικό οπλικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας για να καλύψει τις στρατιωτικές της ανάγκες.

Μπέρδεμα με τα γυαλιά οράσεως του ΕΟΠΥΥ - Επιστρέφει το παλαιό σύστημα





Στο παλαιό σύστημα αποζημίωσης των ασφαλισμένων επιστρέφει ο ΕΟΠΥΥ ( Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας).

Ύστερα την αναστάτωση, που ήρθε με το νέο σύστημα και τη χρήση voucher, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να επιστρέψει έως το τέλος του έτους στο σύστημα που προέβλεπε την καταβολή χρημάτων απευθείας στους ασφαλισμένους αγορές οπτικών ειδών και ειδικές θεραπείες.

¨Οπως ισχύει στο σύστημα, που υπήρχε, οι ασφαλισμένοι πήγαιναν σε συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών με τη συνταγή του οφθαλμιάτρου και ένα κουπόνι (voucher), ώστε να μπορούν να παραλαμβάνουν αμέσως και χωρίς χρήματα τα γυαλιά οράσεως τους.

Πλέον, θα πρέπει να πηγαίνουν με τη συνταγή του γιατρού ή το παραπεμπτικό για ειδικές θεραπείες στους οπτικούς ή στους επιστήμονες ειδικής αγωγής και να καταβάλλουν το αντίτιμο.
Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκέπτονται τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα και τις αποδείξεις.

Εκεί θα εισπράττουν τα χρήματα που δικαιούνται, τα οποία - στην περίπτωση των οπτικών ειδών - είναι 100 ευρώ.


γυαλιά οράσεως προσφορά

Επίδομα πετρελαίου: Mέχρι πότε μπορείτε να καταθέσετε αίτηση



Περιθώριο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019 έχουν οι καταναλωτές προκειμένου να υποβάλουν αίτηση επιδόματος θέρμανσης για να εισπράξουν μέχρι το τέλος του χρόνου το προβλεπόμενο ποσό (από 80 έως 350 ευρώ).

Η κυβέρνηση έχει καθιερώσει από φέτος νέο σύστημα επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης με το κονδύλι να έχει αυξηθεί στα 68 εκατ. ευρώ. Η υπουργική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα διαχωρίζει τους δήμους σε ορεινούς και μη ορεινούς. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών έχουν από φέτος προσαύξηση 20% στην επιδότηση για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διάθεσης του οποίου ξεκινά από 0,98 ευρώ το λίτρο.

Με το νέο σύστημα χορήγησης το επίδομα αυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα νοικοκυριά με την αγορά ακόμη και μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης να λάβουν το συνολικό ποσό της επιδότησης. Είναι η πρώτη φορά που το επίδομα δίνεται με αυτή τη μορφή και σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αυτή η «καινοτομία» οδηγεί σε αύξηση του ποσού της επιδότησης κατά 50%.

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό στη «Δ’ ζώνη», για να λάβει στη διάρκεια της περσινής σαιζόν τη μέγιστη επιδότηση των 64 ευρώ έπρεπε να αγοράσει 400 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης, αξίας περίπου 400 ευρώ. Φέτος το ίδιο νοικοκυριό θα πάρει το ίδιο επίδομα, δηλαδή 64 ευρώ, αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας τουλάχιστον 128 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο ποσό του επιδόματος. Τα 128 ευρώ αντιστοιχούν σε πετρέλαιο 125 λίτρων περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα λάβουν το ίδιο ποσό της επιδότησης μολονότι αγόρασαν μικρότερες ποσότητες πετρελαίου.

Ειδικότερα:
Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης
  1. α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1/1/2019 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. β) Έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή:
    – Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
    – Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
    – Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
    γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
-Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 16 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.

-Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι τα νοικοκυριά μπορούν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης αγοράζοντας μικρότερη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος.
-Το επίδομα αυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί. Για νοικοκυριά με ένα παιδί το επίδομα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και φτάνει τα 275 ευρώ, με δύο παιδιά κυμαίνεται από 77 έως 300 ευρώ, με τρία παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά από 90 έως 350 ευρώ.

Κάποια κλασικά  ΜΜΕ αλλά και σάiτ, το επίδομα πετρελαίου το αναφέρουν ως επίδομα θέρμανσης, άλλοι το κάνουν σκόπιμα για ευνόητους λόγους, και άλλοι από λάθος.

 Το ζητούμενο είναι το επίδομα θέρμανσης, το οποίο αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει επι τέλους να δώσει γιατί είναι απαίτηση των πολιτών ιδικά για τις περιοχές σαν αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που δεν έκανε η αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα.

 
Με πληροφορία από το aftodioikisi.gr
 Σχόλιο: fyllokaiftero1blogspot.com

Πώς αλλάζουν τα "ονοματα" οι παράνομοι μετανάστες έγιναν «Παρανόμως Εισελθόντα Πρόσωπα – ΠΕΠ»! - Το newspeak σε όλο του το «μεγαλείο»


Πώς οι παράνομοι μετανάστες έγιναν «Παρανόμως Εισελθόντα Πρόσωπα – ΠΕΠ»! - Το newspeak σε όλο του το «μεγαλείο»

Έναν καινούριο νεολογισμό έχει εισάγει το ελληνικό πολιτικό σύστημα για να χαρακτηρίσει τους αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες «αποκοιμίζοντας» τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας αφού έτσι η κατάσταση ακούγεται κάπως «ελαφρύτερη».
Έτσι πλέον ονομάζονται «Παρανόμως Εισελθόντα Πρόσωπα – ΠΕΠ»!

Το newspeak του George Orwell σε όλο του το μεγαλείο. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους παράνομους μετανάστες αλλά και σε άλλα ζητήματα που κάνουν... τζιζ.

Επί παραδείγματικη παλιά το γνωστό σύστημα οικολογίας μιλούσε για «υπερθέρμανση» του πλανήτη, επειδή όμως τα τελευταία χρόνια μας έχουν κτυπήσει «κατακούτελα» κάποιοι βαρύτατοι χειμώνες, θεώρησαν ότι είναι πιο εύπεπτο να μιλούν για «κλιματική αλλαγή».

Αυτός είναι ο σκοπός του newspeak. Λέξεις ενοχλητικές με άσχημη αρνητική ή αφυπνιστική δόνηση πρέπει να εκλείψουν κι άλλες να πάρουν την θέση τους. Πιο «ήρεμες» για να μην προκαλούν αντιδράσεις.

Γιατί ως γνωστόν όταν λείπουν λέξεις, λείπουν και σκέψεις.



pronews.gr