27 Μαΐου 2019

Δήλωση Γιώργου Πετκανάς:Συνεχίζω να ανησυχώ για το μέλλον του τόπου και για το αύριο των παιδιών μας».




thumbnail 1 summary

Ο Γιώργος Πετκανάς, ο υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο δεν επέτρεψε στον συνδυασμό του «Συμμαχία Ευθύνης» να συμμετέχει στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον δήμο Καστοριάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συμμετέχω στην τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερο από δύο δεκαετίες και θεώρησα υποχρέωση μου και τιμή να ηγηθώ του συνδυασμού αυτού, όταν μου προτάθηκε από συμπολίτες μας Καστοριανούς. Ένας συνδυασμός που συμπεριέλαβε νέες και νέους υποψηφίους με ικανότητες και διάθεση προσφοράς για τον τόπο, αφήνοντας πίσω το κατεστημένο και τις νοοτροπίες του χθες. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.


Η «Συμμαχία Ευθύνης» κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης και ανάπτυξης για τον δήμο Καστοριάς, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των συνδημοτών μας. Σεβόμαστε ωστόσο τη λαϊκή ετυμηγορία και ως συνδυασμός παραμένουμε ενωμένοι.

Σε ότι με αφορά προσωπικά δεν διαπραγματεύτηκα καμία θέση ευθύνης στην διοίκηση του δήμου Καστοριάς, συνεπώς ο ίδιος δεν θα συμμετέχω στο νέο σχήμα - αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ικανοί και άξιοι συνεργάτες μου δεν θα έχουν την ευκαιρία αυτοδιοικητικής συμμετοχής.

Ευχαριστώ όλες και όλους τους συνδημότες μας, για την στήριξη που απλόχερα μας προσέφεραν, καθώς και τους ανθρώπους που βρέθηκαν πλάι μου σε όλη αυτή την προεκλογική διαδρομή μέχρι σήμερα. Συνεχίζω να ανησυχώ για το μέλλον του τόπου και για το αύριο των παιδιών μας».

Εκλέγεται δήμαρχος για 7η φορά


Ο Σίμος Δανιηλίδης

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών και με ενσωμάτωση 76,69% ο συνδυασμός του Σίμου Δανιηλίδη έρχεται πρώτος με ποσοστό 55,07 %
 
Δήμαρχος για 7η φορά εκλέγεται ο Σίμος Δανιηλίδης

Σε… παραδοσιακούς ρυθμούς κινούνται τα αποτελέσματα στο δήμο Νεάπολης – Συκεών καθώς ο νυν δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης μέχρι στιγμής συγκεντρώνει ποσοστό που ξεπερνά το 55%.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών και με ενσωμάτωση 76,69 % ο συνδυασμός του Σίμου Δανιηλίδη έρχεται πρώτος με ποσοστό 55,07 %, ακολουθεί ο Ηλίας Ζάχαρης που στηρίχθηκε από τη ΝΔ με ποσοστό γύρω στο 20,03%, ενώ τρίτος έρχεται ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάζαρος Ωραιόπουλος, με ποσοστό κοντά στο 15,51%. Ακολουθεί ο Χαράλαμπος Βελλής που στηρίχθηκε από το ΚΚΕ με ποσοστό 5,95% και ο Ιωάννης Λαθήρας με 3,64%.

Σύμφωνα με αποτελέσματα αυτά ο Σίμος Δανιηλίδης εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, ενώ θα πρόκειται για την έβδομη θητεία του.





Μητσοτάκης σε τομεάρχες: Προχωράμε χωρίς παροχολογία (... Προχωράμε Χωρίς να δώσουμε τίποτε )



Μητσοτάκης σε τομεάρχες: Προχωράμε χωρίς παροχολογία
EUROKINISSI
Αποτελέσματα εκλογών 2019: Γραμμή για το διάστημα μέχρι τις εκλογές έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από όλους να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να δείξουν αυτοσυγκράτηση τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να παρασυρθούν τα στελέχη σε παροχολογία.

Αναλύοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εξήγησε πως η Νέα Δημοκρατία βρήκε νικήτρια σε όλες τις κοινωνικές ομάδες με εξαίρεση τους ανέργους και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έκανε άνοιγμα στο κέντρο περιθωριοποιώντας την ακροδεξιά.

Ερωτώμενος για το διακύβευμα των εκλογών είπε πως θα το προσδιορίσει ο ίδιος ενώ κάλεσε να στελέχη να μην μπουν σε συζήτηση αυτοδυναμίας.

Επέμεινε πως η στρατηγική του κόμματος θα πρέπει να παραμείνει η ίδια με μετριοπάθεια. «Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις, μειώσεις φόρων, πολλές καλές δουλειές και ασφάλεια για όλους αλλά και για ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας. Ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν ενώ αποτιμώντας τις περιφερειακές εκλογές κάλεσε σε στήριξη των κομματικών υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη του δευτέρου γύρου με στόχο τις 12 από τις 13 περιφέρειες.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί επικείμενων αλλαγών στις ανώτατες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας επεσήμαιναν πως «ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι σε 6 μέρες θα προκηρύξει εθνικές εκλογές» προσθέτοντας πως «είναι επομένως αυτονόητο ότι για λόγους στοιχειώδους πολιτικής ηθικής δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».





 Newsbomb

Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS για το ραντεβού με την εφορία - Οι 14 παγίδες


Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS για το ραντεβού με την εφορία - Οι 14 παγίδες


Βασικά σηµεία SOS για τη σωστή συµπλήρωση και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης πρέπει να έχουν υπόψη τους οι φορολογούµενοι, προκειµένου να αποφύγουν ταλαιπωρία αλλά και πρόστιµα. Πρόκειται για σηµεία που αφορούν στην υποβολή των δηλώσεων από φιλοξενούµενους, για τη δήλωση των τόκων από τραπεζικούς λογαριασµούς, καθώς και για την υποβολή της δήλωσης από κατοίκους εξωτερικού.
Περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εµπρόθεσµα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31/12/2019 στις περιπτώσεις:
  • θανάτου του φορολογούµενου ή
  • σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας µεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό (σχ. βλ. την απόφαση 

Α.1041/29.01.2019 και την πολ. 1068/17.4.2018).
Παράδειγµα: εάν ένας φορολογούµενος απεβίωσε στις 25/6/2018, η δήλωση µε τα εισοδήµατά του από 01/01/2018 έως 25/06/2018 θα µπορεί να υποβληθεί από τους κληρονόµους του µέχρι και τις 31/12/2019. Επίσης αν ένας φορολογούµενος µετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό µέσα στο 2018 µε τη διαδικασία που ορίζεται στην ΠΟΛ. 1201/2017 (αίτηση µέχρι 10-3-2019 κ.λπ. και εφόσον εγκριθεί µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά), µπορεί να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση µέχρι 31/12/2019. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις που υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους, γίνεται µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του πρώτου µήνα του επόµενου έτους, ενώ για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωσης που υποβάλλονται στη ∆ΟΥ εµπρόθεσµα και η πράξη διοικητικού προσδιορισµού φόρου εκδίδεται το επόµενο έτος, η καταβολή γίνεται µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του επόµενου µήνα από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισµού φόρου.

Περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα:
  • Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη µορφή στην αρµόδια ∆ΟΥ έως 31/12/2019. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενηµέρωση του Τµήµατος ή Γραφείου ∆ιοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ∆ΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης, µε την ηµεροµηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόµιµων κληρονόµων/εγγυτέρων συγγενών, προσκοµίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις, εµπρόθεσµες ή εκπρόθεσµες, υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρµόδιες ∆ΟΥ, εφόσον οι αρχικές δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί από τις ∆ΟΥ.
  • Επίσης, οι τροποποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών, υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρµόδιες ∆ΟΥ.
  • Επίσης σε περίπτωση υποβολής εντύπου Ε3 για ανήλικο τέκνο, του οποίου τα εισοδήµατα φορολογούνται στο όνοµα του γονέα που ασκεί τη γονική µέριµνα, η δήλωση του γονέα µε το Ε3 του ανήλικου τέκνου θα υποβάλλεται σε χειρόγραφη µορφή στην αρµόδια ∆ΟΥ (σχ. βλ. απόφαση Α. 1041/29.01.2019).
Εισοδήµατα ανήλικων τέκνων:
Για τα εισοδήµατα των ανήλικων τέκνων, υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο γονέας ή το µέρος συµφώνου συµβίωσης που ασκεί τη γονική µέριµνα, µε την επιφύλαξη των οριζοµένων στην παράγραφο 4 του άρθρου 11. Σύµφωνα µε το άρθρο 11 του ΚΦΕ-Ν. 4172/2013, παρ. 4, «το εισόδηµα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήµατα και φορολογείται στο όνοµα του γονέα που ασκεί τη γονική µέριµνα και σε κάθε περίπτωση στο όνοµα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται κατ’ αρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης». Εχουµε όµως τις ακόλουθες εξαιρέσεις: Η προηγούµενη διάταξη δεν εφαρµόζεται για τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδηµάτων σχετικά µε τα οποία το ανήλικο τέκνο έχει δική του φορολογική υποχρέωση: α) το εισόδηµα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση, σύµφωνα µε την παράγραφο 2 του άρθρου 12, β) συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα ή της µητέρας του.
Πότε υπάρχει υποχρέωση δήλωσης από τα προστατευόµενα πρόσωπα του φορολογούµενου
∆ιευκρινίζεται πότε τα φυσικά πρόσωπα θεωρούνται εξαρτώµενα µέλη (όταν τα πρόσωπα αυτά συνοικούν µ’ αυτόν και το εισόδηµα καθενός από αυτά δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ τον χρόνο ή εφόσον έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67% και το φορολογητέο εισόδηµά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ τον χρόνο).

Τόκοι σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασµούς – τι κάνουµε
Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασµών σε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα (κάθε µορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) οι τόκοι καταθέσεων δηλώνονται αναλογικά στους πραγµατικούς δικαιούχους µε βάση τις πραγµατικές περιστάσεις.
Ο προϊστάµενος της ∆ΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

Ποια πρόστιµα µας περιµένουν αν ξεχάσουµε να υποβάλουµε τη δήλωσή µας 
α) Από 1-1-2014: ∆ηλώσεις χωρίς φόρο (πιστωτικές και µηδενικές): Για κάθε παράβαση µη υποβολής ή εκπρόθεσµης υποβολής δήλωσης, από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και µηδενικές δηλώσεις) επιβάλλεται πρόστιµο 100 ευρώ.
β) Από 1-1-2014 πληροφοριακού χαρακτήρα: Για κάθε παράβαση µη υποβολής ή εκπρόθεσµης υποβολής φορολογικής δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα επιβάλλεται πρόστιµο 100 ευρώ (περ. α’ της παρ. 1 σε συνδυασµό µε την περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54).
γ) Από 1-1-2014 όταν προκύπτει φόρος για καταβολή
 Για την εκπρόθεσµη υποβολή ή τη µη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή (άρθρο 54 παρ. 1 π ερ. β’, σε συνδυασµό µε τις διατάξεις των περ. β’, γ’ και δ’ της παρ. 2 του ίδιου άρθρου), καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούµενων φόρων (άρθρο 54 παρ. 1 περ. γ’ ) επιβάλλεται, κατά περίπτωση:
  • Πρόστιµο 100 ευρώ, όταν ο φορολογούµενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,
  • 250 ευρώ όταν ο φορολογούµενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων µε βάση απλοποιηµένα λογιστικά πρότυπα, και
  • 500 ευρώ, εάν ο φορολογούµενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων µε βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
δ) Για την υποβολή µετά την 1.1.2014 εκπρόθεσµων δηλώσεων που αφορούν περιόδους έως τις 31.12.2013 από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος ή δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα: Επιβάλλονται τα πρόστιµα του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 δηλαδή πρόστιµο από 117€ µέχρι 1170€, µε τον περιορισµό το καταβλητέο σε καθεµία περίπτωση ποσό να µην ξεπερνά το προβλεπόµενο πρόστιµο των 100 ευρώ.

Εχω εισπράξει αναδροµικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω; 
Τα αναδροµικά που αφορούν τα προηγούµενα έτη θα δηλωθούν µε τροποποιητική δήλωση στην αρµόδια ∆ΟΥ στα έτη που αφορούν. Ωστόσο εάν τα αναδροµικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εµπρόθεσµα µέχρι 31/12/2018. Πώς θα συµπληρώσω τη δήλωσή µου όταν είµαι φιλοξενούµενος; Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί και συµπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συµπεριλάβει στους φιλοξενούµενους.

Πώς θα συµπληρώσω στη δήλωσή µου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;
Στον κωδ. (007-008) ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συµπληρώνετε τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενείτε, τα τ.µ. της οικίας σας και τους µήνες που τον φιλοξενήσατε.

Πώς θα συµπληρώσω τη δήλωσή µου όταν διαµένω σε σκηνή ή είµαι άστεγος;
  • Σε περίπτωση φορολογούµενου σκηνίτη ή άστεγου στον υποπίνακα του κωδικού 801 επιλέξτε την αντίστοιχη κατηγορία.
  • Σε περίπτωση φορολογούµενου σκηνίτη / νοµάδα (διαµονή σε σκηνή) συµπληρώνεται ο κωδικός 801 µε τον ΑΦΜ 000000000 (9 µηδενικά).

Πώς θα συµπληρώσω τη δήλωσή µου όταν διαµένω σε οίκο ευγηρίας;
Οι διαµένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε σωφρονιστικά ιδρύµατα, καθώς και σε ψυχιατρικές κλινικές, αναγράφουν αντίστοιχα τον ΑΦΜ του ιδρύµατος.
Στον υποπίνακα 007-008 εµφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου µου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;
∆εν είναι υποχρεωτική η αποδοχή εφόσον το τέκνο σας είναι εξαρτώµενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σας.

Πότε υποχρεούνται οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού να υποβάλουν δήλωση:
Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα µόνον όταν αποκτούν πραγµατικό εισόδηµα, φορολογούµενο µε οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίµακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόµενο, από πηγές Ελλάδας (τόκοι, ενοίκια, µερίσµατα, κλπ.). Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/ επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγµατικό εισόδηµα στη χώρα µας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, όπως αυτό προκύπτει από τον συνδυασµό των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 µε τις διατάξεις της περ. η’ του άρθρου 33 του ν.4172/2013.

Εχω αλλάξει κύρια κατοικία µέσα στο 2018. Πώς το δηλώνω;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισαγάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρίσετε και θα επιλέξετε µεταφορά στη δήλωση.

Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας µέχρι 200 τ.µ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει µόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση. Β) Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρηµένη κατοικία). Γενικά η δωρεάν παραχώρηση µιας κύριας κατοικίας επιφάνειας µέχρι 200 τ.µ. γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίµατος και εξ αγχιστείας. Από το βιβλίο του Γιώργου Χριστόπουλου «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ - ∆ηλώσεις φυσικών και νοµικών προσώπων», που κυκλοφορεί.

Πότε αποφεύγεται το πρόστιµο µη υποβολής
Μπορούµε να υποβάλουµε εκπρόθεσµα τροποποιητική δήλωση για κάλυψη διαφοράς τεκµηρίων χωρίς πρόστιµο; Το παραπάνω πρόστιµο (ελάχιστο 100 ευρώ, παρ. 19 του άρθρου 72 - πρώην άρθρο 66) επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση που υποβάλλεται κάποια συµπληρωµατική ή τροποποιητική δήλωση. Μπορεί να υποβληθεί χωρίς πρόστιµο εκπρόθεσµη τροποποιητική δήλωση προκειµένου να συµπληρώσουµε ποσά τα οποία ορίζονταν ρητά στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 2238/1994 και µε τα οποία καλύπτεται ή περιορίζεται η προστιθέµενη διαφορά δαπάνης, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, µέσα στην προθεσµία που ορίζεται µε τις διατάξεις του άρθρου 19 του ΚΦ∆ (ν. 4174/2013), δηλαδή από 1-1-2014 και µετά. Με την προϋπόθεση ότι µε την παράλειψη δήλωσης αυτών των ποσών στην αρχική δήλωση δεν παραβιάστηκε φορολογική διάταξη διότι εκείνο το έτος δεν υπήρχε υποχρέωση συµπλήρωσής τους στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Πηγή: ethnos.g
 pronews.gr

Δήλωση του νέου δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη για το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα




Το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν θριαμβευτικό και καθηλωτικό, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ακόμη και για εμάς τους ίδιους. Σήμερα, θα ήταν ψέμα εάν λέγαμε ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από το 47%, που μας δίνει19 έδρες!

Είναι όμως κι ένα αποτέλεσμα που μας προσθέτει ακόμη περισσότερη ευθύνη και να φανούμε αντάξιοι στην επιθυμία των συνδημοτών μας. Διότι, αν και θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη για την τελική νίκη, από εχθές κιόλας ο κόσμος έστειλε το μήνυμα κι έκανε την επιλογή του και μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο για το ποια θέλει να είναι η επόμενη δημοτική αρχή.

Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλες και όλους για την εμπιστοσύνη τους και την προτίμηση που έδειξαν τόσο σε εμένα, όσο και στον Συνδυασμό.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους του Συνδυασμού μας. Αυτήν την καταπληκτική και πολύ δυνατή ομάδα για την οποία έχω δεσμευτεί ότι, όπως ξεκινήσαμε σαν μια οικογένεια, έτσι ακριβώς θα συνεχίσουμε για να οδηγήσουμε τον Δήμο Καστοριάς σε μια νέα εποχή.

Τέλος, θέλω να συγχαρώ την κ. Σπύρου, τον κ. Πετκανά, τον κ. Ταμήλια και τον κ. Τίγκα για τον αγώνα που έδωσαν, διότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωρούν αντιπαλότητες, παρά μόνο ενωτικό πνεύμα στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

Η δήλωση του απερχόμενου Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη ο οποίος έχασε με μεγάλη διαφορά


Η ετυμηγορία των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας είναι σεβαστή.
Συγχαρητήρια στον Γιώργο Κασαπίδη.
 Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και την κατάθεση ψυχής τους.
Αφήνουμε ένα πολύπλευρο και πλούσιο έργο σαν παρακαταθήκη στην νέα Περιφερειακή Αρχή.
Θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας με βασικά προτάγματα την Ενότητα, την Αλήθεια, την Αλληλεγγύη και την συμπόρευση όλων μας σε μια Ανοιχτή και Δημοκρατική κοινωνία και σε μια Περιφέρεια που πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των Βαλκανίων και όχι στην άκρη της Ελλάδας.

Γραφείο Τύπου ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

«Ποιά κόμματα σβήστηκαν από τον χάρτη» Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και..






Εξαφανίστηκαν τα λεγόμενα παλαιά «μικρά» κόμματα από τον χάρτη των ευρωεκλογών, παρόλο που είχαν επιτυχία στις προηγούμενες εκλογές και διατηρούν έδρες στη σημερινή Βουλή. Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων είδαν τα ποσοστά τους να καταρρέουν και να παίρνουν τη θέση τους στο Ευρωκοινοβούλιο τα νέα κόμματα του Γιάνη Βαρουφάκη και του Κυριάκου Βελόπουλου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου «έφαγε» Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ψινάκη. Οι Πολίτες του Ηλία Ψινάκη, μάλιστα, συγκέντρωσαν μεγαλύτερο ποσοστό από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Παράλληλα, πολύ χαμηλές πτήσεις σημείωσαν πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα, τα οποία όμως προβλήθηκαν αρκετά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως το ΝΕΟ της Κατερίνας Παπακώστα και οι Έλληνες Ριζοσπάστες του Σάββα Τσιτουρίδη.

Το τέλος των παλαιών «μικρών» κομμάτων
Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέτουν ανοικτά το ερώτημα της πιθανής επανεκλογής τους στην ελληνική Βουλή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Το Ποτάμι, το οποίο… σκόρπισε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λαμβάνει μέχρι στιγμής μόνο το 1,56% των ψήφων (με 95,62% ενσωμάτωση), ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 74.261 ψηφοφόρους. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι είχε πάρει 6,61% και 377.662 ψήφους.

H Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκεντρώνει μόλις το 1,45% των ψήφων, ήτοι 69.261 ψηφοφόρους.

Ακόμα χαμηλότερες επιδόσεις πραγματοποιούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, με τη διαφορά με τις ευρωεκλογές του 2014 είναι εντυπωσιακή. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το κόμμα του Πάνου Καμμένου είχε λάβει 3,46% και 197.337 ψήφους και είχε εκλέξει ευρωβουλευτή τον Νότη Μαριά.

Φέτος, οι ΑΝΕΛ συγκέντρωσαν μόλις το 0,80% των ψήφων.
Πάνω από Καμμένο, Λεβέντη, Θεοδωράκη η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Μπορεί να μην κατόρθωσε να εκλέξει ευρωβουλευτή η «Πλεύση Ελευθερίας», ξεπέρασε όμως σε ποσοστά τα τρία «μικρά» κόμματα της Βουλής: το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση με το 1,61% που συγκέντρωσε το κόμμα της.

Ο Ψινάκης ξεπέρασε τον Πάνο Καμμένο
Χαρακτηριστικό της κατάρρευσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι το γεγονός ότι έλαβαν μικρότερο ποσοστό ακόμα και από το κόμμα του Ηλία Ψινάκη.
Οι «Πολίτες» συγκέντρωσαν το 0,92% των ψήφων, ξεπερνώντας κατά 0,12% το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Οδυνηρή ήττα για ΛΑΕ, ανέλαβε την ευθύνη ο Λαφαζάνης
Πολύ χαμηλό ποσοστό έλαβε στις ευρωεκλογές η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Η ΛΑΕ έλαβε στις ευρωεκλογές μόλις 0,57%, σε αντίθεση με άλλα αντιμνημονιακά κόμματα που είχαν σαφώς καλύτερη επίδοση, όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Η ΛΑ.Ε. υπέστη στις ευρωεκλογές μία πολύ βαριά ήττα για την οποία φέρω πλήρως και ακέραια την ευθύνη» δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.
«Ευχαριστούμε θερμότατα από καρδιάς όσες και όσους ηρωικά και παρά τις μύριες αντιξοότητες, μας επέλεξαν στην κάλπη, όπως ευχαριστούμε όσα στελέχη και μέλη της ΛΑ.Ε. – και κυρίως τους φίλους και φίλες της παράταξης, που μόχθησαν στις εκλογές. Η επόμενη ημέρα για τη ΛΑ.Ε. θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι ημέρα επανεξέτασης εκ θεμελίων της πορείας της και μεγάλων επανατοποθετήσεων» προσέθεσε.

«Το νέο πολύ πιο βαθιά συντηρητικό σκηνικό, πάντως, που προδιαγράφει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το οποίο διαμόρφωσε ο λαός με την ψήφο του και τις επιλογές του, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση στη χώρα, τον λαό και τη νεολαία αλλά θα φέρει μεγαλύτερες περιπέτειες στην πατρίδα μας» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.
Πολύ χαμηλές επιδόσεις για Παπακώστα – Τσιτουρίδη

Ανύπαρκτα είναι τα ποσοστά των πρωτοεμφανιζόμενων κομμάτων της Κατερίνας Παπακώστα και του Σάββα Τσιτουρίδη.
Παρά τη μιντιακή υποστήριξη, οι Έλληνες Ριζοσπάστες έλαβαν στις ευρωεκλογές μόλις το 0,16%, ενώ το ΝΕΟ της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα έλαβε μόλις το 0,21%, όσο δηλαδή και το κόμμα του Δημοσθένη Βεργή.




in.gr
Βήμα Press

Τελεσίγραφο Βερολίνου σε ΝΔ: «Απαιτούμε η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τις Πρέσπες!» – Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης;


Έμμεσο μήνυμα στη ΝΔ και στον Κ. Μητσοτάκη στέλνει το Βερολίνο, καθώς απαιτεί από την επόμενη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία λογικά θα είναι η ΝΔ, να μην ανατρέψει την Συμφωνία των Πρεσπών.


Όχι ότι είναι εύκολο να ανατραπεί πλέον, αλλά η ΝΔ και συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί πως θα ανατρέψει τα δεδομένα.

Στην ουσία οι Γερμανοί κολλάνε το πιστόλι στον κρόταφο της ΝΔ. Τι θα κάνει όμως το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θα τηρήσει την υπόσχεσή της, ή θα κάνει μεγαλοπρεπέστατη κυβίστηση;

Εδώ θα πρέπει να μας απαντήσει ο Κ. Μητσοτάκης.
Βέβαιος ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ.


Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια «πάρα πολύ σημαντική και ιστορική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης» της Ελλάδας, ανέφερε ο Ροτ
«Θεωρούμε ακράδαντα ότι η κάθε κυβέρνηση που θα ακολουθήσει στην Ελλάδα θα αρθεί στο ύψος των ευθυνών της για ειρήνη, συμφιλίωση και σταθερότητα στην περιοχή.

Και η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια πολύ σημαντική «άγκυρα» σταθερότητας και συμφιλίωσης», δήλωσε ο κ. Ροτ νωρίτερα σήμερα, κατά την διάρκεια συζήτησης με ξένους ανταποκριτές στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως, ο Ροτ διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου και το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά εκφράζει την ελπίδα τoυ.


 pentapostagma.gr

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός τουρισμός: Δωρεάν διακοπές – Ποιους αφορά


ΟΑΕΔ – Κοινωνικός τουρισμός: Δωρεάν διακοπές – Ποιους αφορά
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων–ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού.

Ως δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2019-2020 ορίζονται:

α) Ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας.
β) Ασφαλισμένες που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

γ) Ασφαλισμένοι που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).
δ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.

 Ως ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ορίζονται:

α) Τα τέκνα των δικαιούχων, ηλικίας άνω των πέντε και έως 18 ετών, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια πρόσκληση ορίσει. Για τους σκοπούς της παρούσας, ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2019.
β) Τέκνα των δικαιούχων, ηλικίας 18 έως 24 ετών, έμμεσα ασφαλισμένα από το δικαιούχο ή τον άλλο γονέα, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

γ) Τέκνα των δικαιούχων, ηλικίας από 18 ετών και ανεξαρτήτως ορίου με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα, λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας.
δ) Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
ε) Οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από το νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση, όταν απαιτείται, όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Για τους σκοπούς της παρούσας, ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και, γενικά, κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.
Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρ. 7 της παρούσας, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι–ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2019-2020:

α) Οι επιλεγέντες δικαιούχοι-ωφελούμενοι, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2018-2019, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, με εξαίρεση τους επιλεγέντες εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία και των ωφελουμένων μελών τους.
β) Οι δικαιούχοι–ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλον φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Διάρκεια προγράμματος–Αριθμός δικαιούχων/ωφελουμένων

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται σε 12 μήνες. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης του προγράμματος ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων–ωφελουμένων ορίζεται από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου, ενώ προσαυξάνεται κατά πέντε επιπλέον διανυκτερεύσεις για τους δικαιούχους–ωφελούμενους που επιλέγουν τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω.
Ο αριθμός των δικαιούχων-ωφελουμένων του προγράμματος καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Αιτήσεις υποψήφιων δικαιούχων–Διαδικασία υποβολής

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψήφιων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται ρητά στη Δημόσια Πρόσκληση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.
Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄/ 75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση, επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων μελών του αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας.

Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησής του. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων–δικαιολογητικών, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται με νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, σε αντικατάσταση των προηγουμένων.

Δικαιολογητικά των υποψήφιων που δεν δύναται να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως είτε επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους είτε προσκομίζονται στα αρμόδια ΚΠΑ2, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

Υποψήφιοι των οποίων ημέρες εργασίας της παρ. 1 του άρθρ. 2 ή της παρ. 2 του άρθρ. 8 της παρούσας δεν δύναται να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως, λόγω μη ένταξής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ για οποιονδήποτε λόγο, υποχρεούνται είτε να επισυνάψουν στην αίτησή τους τα σχετικά παραστατικά είτε να τα προσκομίσουν στα αρμόδια ΚΠΑ2, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
Μη επισύναψη στην ηλεκτρονική αίτηση των δικαιολογητικών που ορίζονται από τη Δημόσια Πρόσκληση ή μη προσκόμιση αυτών, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει, καθώς και προκύπτουσα μη πλήρωση των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης και αναντιστοιχία των δηλουμένων στην αίτηση στοιχείων με τα υποβληθέντα/αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα δικαιολογητικά, είναι δυνατόν να επιφέρει είτε αποκλεισμό του δικαιούχου ή ωφελουμένου αυτού από το πρόγραμμα είτε μη μοριοδότησή του για τα κριτήρια εκείνα στα οποία αφορούν τα δικαιολογητικά.

«Γκάφα» με τα αποτελέσματα των εκλογών! Στον «αέρα» χιλιάδες δημοτικοί σύμβουλοι που νόμιζαν ότι εκλέγονται


Γκάφα που διορθώθηκε από τη Singular Logic. Είχαν καταγράψει λάθος… τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν προβάδισμα για εκλογή. Ελπίδες σε χιλιάδες υποψηφίους που τελικά ήταν «φρούδες». Δείτε ποιοι «κόβονται» ενώ… νόμισαν το αντίθετο.

Ολοκληρώνεται σιγά σιγά η διαδικασία με τα αποτελέσματα εκλογών τόσο για τους δήμους όσο και για περιφέρειες, και ευρωεκλογές, με πολλούς να ψάχνουν το ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται σε κάθε περιοχή.

Ωστόσο φαίνεται πως στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων που παρουσιάζει το υπουργείο από την singular logic υπήρξε… γκάφα με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που φαίνονταν να εκλέγονται μέχρι εκείνη την στιγμή.

Ποιο είναι το λάθος

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα με τα αποτελέσματα, εμφανίζονταν με έντονα μαύρα γράμματα οι σύμβουλοι που καταλάμβαναν εκείνη την στιγμή τις έδρες που κερδίζει ο συνδυασμός.
Π.χ εάν σε έναν Δήμο ένας συνδυασμός κερδίζει 3 έδρες, τότε η σελίδα «μπόλνταρε» τους πρώτους υποψηφίους σε σταυρούς, δείχνοντας με λίγα λόγια ότι αυτοί εκλέγονται.


Ωστόσο κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει, μιας και την μια έδρα του κάθε συνδυασμού, την παίρνει ο επικεφαλής. Με λίγα λόγια σε έναν συνδυασμό που εκλέγει 3 έδρες, την μία την παίρνει ο επικεφαλής και άλλοι 2 εκλέγονται!

Αυτό σημαίνει πως τα αποτελέσματα του υπουργείου έδειχναν πως ίσως εκλέγεται ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος παραπάνω, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες υποψηφίους που τελικά… μένουν απ’έξω!

Μετά από έρευνα και ερώτημα του newsit.gr προς την singular logic, τα μαύρα γράμματα στα αποτελέσματα εξαφανίστηκαν! Μια παραδοχή δηλαδή του λάθους που είχε γίνει, το οποίο έγινε κατανοητό μετά από δική μας παρέμβαση.

Οι πίνακες παρακάτω δείχνουν ένα παράδειγμα του λάθους που είχε γίνει σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Ο συγκεκριμένος αφορά τον Δήμο Αθηναίων.
Εκεί π.χ ο Νίκος Σοφιανός με την Λαϊκή Συσπείρωση φαίνεται να εκλέγουν 4 συμβούλους, και το σύστημα έχει «μπολντάρει» 4 υποψηφίους. Ωστόσο δεδομένου ότι την μια έδρα την παίρνει ο κ. Σοφιανός, από κάτω θα έπρεπε να είναι «μπολνταρισμένα» 3 ονόματα.
Δείτε τους πίνακες

Τι δείχνει τώρα το σύστημα (στην επιλογή «υποψήφιοι σύμβουλοι»)

Η περίπτωση αλλαγής

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον νέο νομο ΔΕΝ υπάρχει μπόνους εδρών σε όποιον κερδίσει στον δεύτερο γύρο (αν υπάρχει), επομένως οι έδρες καθορίζονται όλες από τον πρώτο γύρο.
Η μόνη αλλαγή που μπορεί να υπάρξει είναι στον συνδυασμό που θα εκλέξει τον Δήμαρχο, καθώς τότε αυτός δεν καταλαμβάνει έδρα. Δηλαδή εάν ένας συνδυασμός εκλέγει 20 Δημοτικούς Συμβούλους και τελικά κερδίσει, τότε δίνονται στους υποψηφίους και οι 20 έδρες, αφού ο Δήμαρχος είναι… υπεράνω.