08 Μαρτίου 2018

Ο εμπνευστής των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία καλεί τον ελληνικό λαό σε γενική απεργίαγια να πέσει η προδοτική παρέα του Μαξίμου ΚΑΝΤΕ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Ο πρωτεργάτης των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία καλεί τον ελληνικό λαό σε απεργία διαρκείας προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση. Ο κ. Όθων Ιακωβίδης, ήταν ο άνθρωπος που είχε την ιδέα της διοργάνωσης του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν είχε πάρει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αν δεν είχε γράψει το πρώτο κείμενο - μανιφέστο δεν ξέρουμε αν θα είχαν βγει στο δρόμο δύο εκατομμύρια Ελλήνων για να διαδηλώσουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Το τελευταίο διάστημα ο κ. Ιακωβίδης αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να επιτευχθεί η μη εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας από την Ελληνική Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα συμβεί μόνο με την πτώση της Κυβέρνησης. Για να πέσει η Κυβέρνηση θα πρέπει ο ελληνικός λαός να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας. Ο κ. Ιακωβίδης εξηγεί ότι θα προηγηθεί μία 48ωρη απεργία στις 26 και 27 Μαρτίου. Η εξαγγελία της 48ωρης απεργίας θα γίνει στις 18 Μαρτίου μέσω συνέντευξης τύπου.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Κίνησης Θερμαϊκός με επικεφαλής τον κ. Όθωνα Ιακωβίδη:
"Τα μεγαλειώδη Συλλαλητήρια που δημιουργήσατε με την παρουσία σας, τελείωσαν. Ο ρόλος τους, ολοκληρώθηκε με τη μετατροπή τους σε Λαϊκές Εθνοσυνελεύσεις που έλαβαν αποφάσεις, αποτυπωμένες σε δύο πανομοιότυπα Ψηφίσματα, που δόθηκαν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μη μπορεί το καθεστώς να πεί ότι δεν γνωρίζει τις αποφάσεις του Λαού.
Το πολιτικό καθεστώς, επιδεικτικά κηλιδώνει, απαξιώνει, υβρίζει και δηλώνει πως δεν λαμβάνει υπ’ όψη του τη βούληση του Λαού, που εκφράστηκε καθαρά, μέσα από τα επικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Αυτή την τακτική του καθεστώτος, να αγνοεί τη λαϊκή βούληση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, για δύο λόγους:
ΟΎΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙ, ΟΥΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΛΟΙΔΟΡΟΥΜΕΝΗ.
ΤΟ ΜΌΝΟ ΠΟΥ ΜΈΝΕΙ, για να γλυτώσουμε τη Μακεδονία μας από το ξεπούλημα τής ταυτότητας της, και τη Δημοκρατία από τον ευτελισμό και την πλήρη απαξίωση της, είναι η αφαίρεση από τη Βουλή των άβουλων, της δυνατότητας να υπογράψει, πριν υπογράψει και αυτό το ξεπούλημα.
Αυτό, δεν γίνεται ούτε με συλλαλητήρια, ούτε με πορείες, ούτε με συλλογή υπογραφών.
Γίνεται μόνον με έναν τρόπο: Απλό στην εκτέλεση, σοβαρό, δυνατό, ακαταμάχητο: Έναν τρόπο που δεν μπορούν να τον χαλάσουν ούτε τα ΜΑΤ με τους μπαχαλάκηδες τους, ούτε τα καπνογόνα, τα δακρυγόνα και τα λοιπά αέρια τους.
Ο τρόπος αυτός, είναι η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, δηλαδή η γενική νέκρωση κάθε δραστηριότητας στη Χώρα, μέχρι τη διάλυση της Βουλής.
Επειδή η ενέργεια αυτή είναι πολύ σοβαρή, επιβάλλεται σύνεση.
Η εφαρμογή της, λοιπόν, θα περάσει από τρεις φάσεις:
1η ΦΑΣΗ : Διαπίστωση της απαιτούμενης απήχησης αυτής της πρότασης στον Λαό.
2η ΦΑΣΗ: Εξαγγελία ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ 48ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
3η ΦΑΣΗ: Κήρυξη ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Οπότε, θα φτάσουμε στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ όταν, αφ’ ενός, θα έχουμε εξασφαλίσει την επιτυχία της και αφ’ ετέρου, εφ’ όσον το καθεστώς συνεχίσει να αρνείται πεισματικά τη λειτουργία του βασικού κανόνα της Δημοκρατίας (το ποιος είναι ο εντολέας και ποιος ο εντολοδόχος) όπως ορίζεται και από το Σύνταγμα.
Με άλλα λόγια, πριν φτάσουμε να εφαρμόσουμε ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, πρέπει :
1ον) να διαπιστώσουμε ότι θα έχει απήχηση και μεγάλη συμμετοχή του λαού.
• Στο διάστημα αυτό, από σήμερα μέχρι και την 18η Μαρτίου 2018, όσο θα καταγράφουμε την απήχηση αυτή, θα δώσουμε στο καθεστώς (Βουλή και κυβέρνηση) μία τελευταία ευκαιρία, να αναλογιστεί ότι είναι εντολοδόχος του εντολέα του, τού κυρίαρχου Ελληνικού Λαού και να αποσύρει τις, απαράδεκτες από τον Λαό, προτάσεις του, από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
• Ήδη, η εξώδικος επιστολή που έχουν στείλει στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών οι παμμακεδονικές ενώσεις, την 26η Φεβρ., κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.
2ον) Αφού διαπιστώσουμε ότι
• αυτή η πρόταση (για ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ) έχει απήχηση και μεγάλη συμμετοχή του λαού (και εφ’ όσον το καθεστώς δεν θα έχει αποδεχθεί την εντολή τού εντολέα του, κυρίαρχου Λαού, θα αναγκαστούμε να κάνουμε χρήση του άρθρου 120 Σ* και (την 18η Μαρτίου) να προβούμε, μέσα από μία Συνέντευξη Τύπου, στην εξαγγελία μίας ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ 48ωρης Γενικής Απεργίας (για 26 & 27 Μαρτίου ;;;) .
3ον) Μετά την 48ωρη ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ,
• θα δώσουμε στο καθεστώς διορία 8 ημερών για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων του “Σκοπιανού”, η την εξαγγελία διενέργειας Δημοψηφίσματος ΜΕ ΚΑΘΑΡΌ ΕΡΏΤΗΜΑ: “Συμφωνείτε να δοθεί το όνομα Μακεδονία, σκέτο ή με επιθετικό προσδιορισμό, στην Ελληνική ή άλλη γλώσσα, στην FYROM; ΝΑΙ – ΟΧΙ.
• Αν το καθεστώς αφήσει αναπάντητη την απαίτηση τού (κατά το Σύνταγμα) κυρίαρχου Λαού και εντολέα του, θα ορίσουμε την ημέρα έναρξης της Γενικής Απεργίας Διαρκείας, μέχρι τη διάλυση της Βουλής.
Δεν θα τους περάσει !!!
Ήρθε η ώρα να πάρει ο Λαός τα πράγματα στα χέρια του.
Για να το κάνει αυτό, πρέπει να δείξει ότι κινείται συντεταγμένα και δεν είναι “ετερόκλητος όχλος”, όπως τον απεκάλεσε ο Τσίπρας, θεωρώντας τον Ελληνικό Λαό, “ρεμπέτ ασκέρ”.
Ο κυρίαρχος Λαός, έξω από κόμματα και αριστεροδέξιες ιδεοληψίες, με την παρουσία του στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, όρθωσε το ανάστημα του και έδειξε ότι είναι ακοίμητος φρουρός, τόσο τής Μακεδονίας, όσο και της Δημοκρατίας.
Τώρα, πρέπει να δείξει πως δεν είναι μόνο για συλλαλητήρια, αλλά είναι έτοιμος και για δράσεις με ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Προχωρούμε, λοιπόν, στην επόμενη πράξη:
Από σήμερα, μέχρι και την 18η Μαρτίου, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε καφενείο, λεωφορείο και σπίτι, μαζευόμαστε, συζητάμε ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την αποδοχή για τη συμμετοχή μας στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που αποτελεί τη νέα φάση του αγώνα για τη σωτηρία της Μακεδονικής μας ταυτότητας και της Δημοκρατίας μας.
Η επιτυχία αυτής, της 1ης φάσης του αγώνα, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε: Τη μη υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας που έχει ετοιμάσει το καθεστώς.

Για τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, αλλά και την καλύτερη οργάνωση της, επικοινωνήστε με τον “ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ” (energoi.dimotes@gmail.com και δηλώστε την αποδοχή σας για την πρόταση μας αυτή.
• (Αυτό είναι απαραίτητο, διότι αν δεν έχουμε αποδείξεις ευρύτατης αποδοχής της, ίσης και μεγαλύτερης των συλλαλητηρίων) δεν θα προχωρήσουμε στην επόμενη Β’ φάση (της εξαγγελίας 48ωρης Προειδοποιητικής).
Υ/Γ: Όλη η παραπάνω κινητοποίηση θα τεθεί σε εφαρμογή και σε περίπτωση που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα απολέσει μία σπιθαμή Ελληνικής Γης, από τον Τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό που, τελευταίως, “δείχνει τα δόντια του”.
Αλλοίμονο στο καθεστώς, αν αποδειχθεί πως οι τεράστιες και συνεχείς θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας για την ύπαρξη αξιόμαχης Εθνική Άμυνας και αποτελεσματικής διπλωματίας, αποδειχθούν “μια τρύπα στο νερό”…..
Κοινοποιείστε όσο δυνατότερα μπορείτε.
• * Άρθρο 120.4 του Συντάγματος: “H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία»."
   

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΜΩΡΕΙ... ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία! Γονείς παραδίδουν τα παιδιά τους στο Κράτος λόγω φτώχειας


Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2018 13:37

Αυτή την Ελλάδα φτιάχνουν!

Στον Βόλο, μια 30χρονη γυναίκα, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, προκειμένου να της ζητήσει να της αφαιρεθεί η επιμέλεια των δύο από τα τέσσερα παιδιά της, καθώς όπως υποστήριξε δεν μπορεί να τα συντηρήσει!!!
Ελληνικές οικογένειες παραδίδουν τα παιδιά τους λόγω φτώχειας!
«Δώστε λύση στο πρόβλημά μου», φέρεται να δήλωσε η νεαρή γυναίκα, η οποία έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά και λόγω φτώχειας δεν μπορεί να τα μεγαλώσει.
Το μόνο έσοδο είναι το επίδομα πολυτέκνων, το οποίο κόβει συνεχώς η κυβέρνηση της Αριστεράς!

Η πολύτεκνη μητέρα είναι άνεργη εδώ και πολύ καιρό και έτσι αποφάσισε να παραδώσει στις… κοινωνικές δομές, δηλαδή στο Κράτος, τα δύο της μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 13 και 14 ετών.
Βέβαια, η νομική διαδικασία προβλέπει να κατατεθεί αίτηση προκειμένου τα παιδιά να παραχωρηθούν στη μητέρα της ή σε κάποιο άλλο συγγενικό της πρόσωπο.
Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, έχουν σημειωθεί άλλες έξι περιπτώσεις αφαίρεσης επιμέλειας παιδιών για παρόμοιους λόγους, στον Νομό Μαγνησίας τα τελευταία δύο χρόνια!


Με πληροφορίες από thenewspaper.gr
.
.
 

Πίο χαζοχαρούμενος προδότης υπάρχει; ( ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΑ (2018) ΄-Έκρηξη φτώχειας: Με 382 ευρώ το μήνα ζουν 5,1 εκατ. άτομα

Αυξάνεται αλματωδώς το 2019


Έκρηξη φτώχειας: Με 382 ευρώ το μήνα ζουν 5,1 εκατ. άτομα

(Φωτογραφία: Intime)
Έκρηξη της φτώχειας προβλέπεται από το 2019 με τους νεόπτωχους εργαζόμενους, συνταξιούχους,ανέργους και νέους να αυξάνονται αλματωδώς. Σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα. Μαλιστα στη χώρα μας στην κατηγορία των φτωχών-ανέργων τα επισημα στοιχεία είναι εντυπωσιακά αφου εντάσσονται ο ενας στους δύο ανέργους (48%).

Σύμφωνα με νέα μελέτη του ομ. Καθηγητή του Παντείου κ. Σάββα Ρομπόλη, με τις μειώσεις που έρχονται το 2019 -2020 η μέση σύνταξη, που σήμερα είναι 722 ευρώ, θα πέσει στα 480 ευρώ και αν εφαρμοστεί το 2020 και η μείωση του αφορολόγητου, οπότε θα μπουν οι χαμηλές συντάξεις στη φορολόγηση, τότε η μέση καθαρή σύνταξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 450 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Ρομπόλης θεωρεί ότι θα είναι πολύ δύσκολη η επιβίωση αυτής της κατηγορίας των ανθρώπων και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, βάσει επίσημων στοιχείων, το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.’’ Αυτά πρέπει να τα λάβει υπόψη η πολιτεία, αλλά και οι δανειστές, με τους οποίους πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση, καθώς, εκτός από την οικονομική, πρέπει να κοιτάμε και την κοινωνική κανονικότητα.’’,παρατηρεί ο κ. Ρομπόλης.

Επισημαίνεται ότι οι συντάξεις μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (με τις 22 μιεώσεις που επέφερε) οδηγήθηκαν σε νέες περικοπές. Aπό τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (σύστημα «Ηλιος»-Δεκεμβριος 2017) φαίνεται, ότι σχεδόν μία στις τρεις συντάξεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα ενώ στο σύνολο των συνταξιούχων η μέση κύρια σύνταξη από όλα τα ταμεία διαμορφώνεται στα 722 ευρώ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις,από το 2019 , με την οποία θα μειωθούν περαιτέρω οι παλιές κύριες και επικουρικές συντάξεις, αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνδυαστικά με τη νέα μείωση του αφορολόγητου που έρχεται, θα επηρεαστούν συνολικά όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας -2,6 εκατομμύρια- καθώς θα απολέσουν από 1 έως 3 συντάξεις. Οι μειώσεις που θα συντελεστούν με βάση το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς - κατά 18% - θα πραγματοποιηθούν ήδη μέσα στο 2018, καθώς οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2018.

Δυστυχώς, όμως,οι περικοπές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δεν περιορίζονται μόνο στο 18%. Από 1/1/2023 κάθε αύξηση στο ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης (λόγω ρήτρας ανάπτυξης) δεν θα προστίθεται ως επιπλέον ποσό στη σύνταξη, αλλά θα συμψηφίζεται αφαιρούμενη για όσα χρόνια χρειαστεί από τουπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της (άρθρ. 14, Ν.4387/2016 και άρθρ.1, Ν.4472/2017.

Με δυο λόγια, όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα εξισωθούν πλήρως με τους νέους πουδιαμόρφωσε το ασφαλιστικό μόρφωμα Κατρούγκαλου, το οποίο μάλιστα στην πλήρη εφαρμογή του θαδίνει συντάξεις 40%-50% μικρότερες σε σχέση με εκείνες του 2014.

Αλλα και για τους εργαζόμενους εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.

Ηδη καταγράφεται ανακύκλωση της ανεργίας - με μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους, γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Επισημαίνεται ότι ήδη από την 1/1/2018, όλοι οι μισθοί μειώνονται λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, ενώ την 1/1/2020 επέρχεται και νέα περικοπή στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου -για δεύτερη συνεχόμενη φορά- στα 5.700 ευρώ.

Ηδη η γενιά των «φτωχών» εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρω) καθιερώθιηκε στην αγορά εργασίας επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, διευρύνεται και φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο η γενιά των «φτωχών» εργαζόμενων, που δημιουργήθηκε -για πρώτη φορά- με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και με μισθούς «βοηθήματα».

Ηλίας Γεωργάκης

Ελλάδα ΤΕΛΟΣ!Δείτε τι έκαναν οι ‘ΠΡΟΔΟΤΕΣ ’… (ΒΙΝΤΕΟ)


Αλλαγές στον τρόπο απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας, με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, προανήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης. Στο προκείμενο.
Το Υπουργείο Εσωτερικών θα δίνει πλέον τη δυνατότητα στους 800.000 αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα να αποκτούν την ιθαγένεια σε 3 από 6 χρόνια που ίσχυε μέχρι τώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μειώσουμε τους χρόνους απόκτησης ιθαγένειας δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης
Όπως ανέφεραν, εντός του έτους θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο «δεξαμενή» 300 ερωτήσεων- απαντήσεων, από τις οποίες θα επιλέγονται τυχαία με ηλεκτρονικό τρόπο οι 30 από αυτές, οι οποίες θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι υποψήφιοι για να περάσουν τη δοκιμασία θα πρέπει να απαντήσουν σωστά σε 20 από αυτές. Το σύστημα βασίζεται στα γερμανικά πρότυπα και έχει ως πλεονεκτήματα τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την εξάλειψη οποιασδήποτε «εξωθεσμικής παρέμβασης», και την ομογενοποίηση της διαδικασίας. Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου θα παύσουν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται μεταξύ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πολλές και εξαιρετικά δύσκολες ερωτήσεις και σε άλλες οι ερωτήσεις είναι λίγες και εύκολες.
Παράλληλα, αναμένεται να θεσπιστεί διάταξη που θα προβλέπει την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας μετά από 12 έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό αφορά περίπου 250.000 πρόσωπα, τα οποία δεν καλύπτονται από το είδος της άδειας παραμονής που κατέχουν για να υποβάλλουν το αίτημα της ιθαγένειας.
Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, είναι να μειωθεί ο χρόνος απόδοσης της ιθαγένειας, καθώς ενώ ο νόμος προβλέπει αυτό να γίνεται μέσα σε ένα έτος από την υποβολή της αίτησης, στην πράξη η αναμονή κατά μέσο όρο είναι από 2 έως 4 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνει και τα 6 χρόνια.
Επιπλέον, υπάρχει η πρόθεση, σε βάθος χρόνου, για πλήρη ψηφιοποίηση των φακέλων των υποψηφίων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για απόδοση της ελληνικής ιθαγένειες στους Ρομά που μέχρι σήμερα παραμένουν ανιθαγεννείς. Με νομοθετική διάταξη θα αντιμετωπίζονται, επίσης, ειδικές περιπτώσεις, όπως παιδιά ΑμεΑ, πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα και νοητική υστέρηση, καθώς και υποψήφιοι άνω των 65 ετών, οι οποίοι θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ γεωγραφίας, ιστορίας ή πολιτικών θεσμών, ενώ θα αρκεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Ιθαγένεια», το 2017 απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια 33.718 πολίτες, εκ των οποίων οι 24.785 (οι 22.820, ποσοστό 92,07% αφορά πρώην Αλβανούς) λόγω γέννησης ή φοίτησης στη χώρα μας, με βάση τον νόμο 4332/15. Την ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης απέκτησαν το ίδιο έτος 3.676 ομογενείς (οι 3.426 ή το 93,20% εξ αυτών προερχόμενοι από την Αλβανία) και 3.483 αλλογενείς (από την Αλβανία οι 2.117 ή ποσοστό 60,78%).
Παράλληλα, απορρίφθηκαν 1.480 αιτήματα και ανακλήθηκαν θετικές αποφάσεις σε 46 περιπτώσεις. Αποδεκτά σε ποσοστό 98,91% γίνονται τα αιτήματα για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης/φοίτησης στην Ελλάδα, κατά 96,68% για πολιτογράφηση ομογενών, κατά 74,30% για πολιτογράφηση αλλογενών και κατά 80,44% οι λοιπές κατηγορίες.
.

 ΠΗΓΗ

Ιδού το αντάλλαγμα "ξεπούλημα" της αριστεράς : Δεύτερη αμερικανική βάση στην Ελλάδα εναντίον της Ρωσίας (ΒΙΝΤΕΟ)



Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2018 6:03

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι «κράχτες» δημοσιογράφοι, η οποία μεταδίδουν για την «πολύτιμη στήριξη» των Αμερικανών του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα σε σχέση με την κρίση στην Τουρκία.
Ακριβώς όπως είχε συμβεί στην Κύπρο και συμβαίνει στα Ίμια;
Ποιο θα είναι όμως το αντάλλαγμα;
Καταρχάς να υπενθυμίσουμε πως χθες πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, όπου συναντήθηκε για πολλή ώρα, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης και τα θέματα στο Αιγαίο.
Ο κ. Αποστολάκης ζήτησε την… βοήθεια των Αμερικάνων και συγκεκριμένα εκείνων του στρατοπέδο Χίλαρι-Ομπάμα, καθώς ο Πάιατ δεν ανήκει στο «στρατόπεδο» Τραμπ, αλλά στο διεθνιστικό βαθύ Κράτος που κυβερνούσε τόσα χρόνια τις ΗΠΑ πριν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο.
Θυμηθείτε: Μετά τα «εγκλήματα» στην Ουκρανία σειρά παίρνει το ξεπούλημα της Μακεδονίας (ΒΙΝΤΕΟ)
Μάλιστα, ο Πάιατ είχε κάνει ανάρτηση με τίτλο “ US ships arrive in Cyprus EEZ” (τα πλοία των ΗΠΑ φθάνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ).

Και τώρα το ζουμί!
Εκτός από τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, ως αντάλλαγμα, όλα δείχνουν ότι οι διεργασίες για ακόμα μία αμερικανική βάση στην Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Που; Στην Αλεξανδρούπολη!
Εκεί φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν βάση ελικοπτέρων ή κάτι μεγαλύτερο και πιο σύνθετο.
Η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη φαίνεται ότι σε λίγο καιρό θα μπει μπροστά. Ενδεχόμενα λειτουργήσει και ως ενδιάμεση βάση για τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη στην Βαλκανική.
Σύμφωνα με το Evros-news.gr, ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται στην πόλη κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών, προκειμένου να έχει επαφές και συζητήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο θα αποτελείται τόσο από στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όσο και του ΝΑΤΟ.
Ποιος είναι ο πρέσβης; Ακριβώς, ο Πάιατ!
Μάλιστα, μέρος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα μετατραπεί σε ένα κέντρο υποστήριξης αλλά και συναρμολόγησης ελικοπτέρων. Στόχος η εξυπηρέτηση αναγκών των δυνάμεων των ΗΠΑ, στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, παράλληλα θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες για τη μεταφορά υλικού από και προς τις βάσεις των Αμερικανών στην Βαλκανική χερσόνησο.
Έτσι, μετά την Κρήτη και η βορειοανατολική Ελλάδα γίνεται στόχος ρωσικών πυραύλων σε περίπτωση ξεσπάσματος παγκόσμιας σύρραξης.
Ρωσία
Όλα αυτά την ώρα που υπήρχε πρόθεση από την ρωσική πλευρά να αναβαθμίσει οικονομικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με επενδύσεις!
«Έχουμε γενικά ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη. Μόλις ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το λιμάνι, θα ενημερώσουμε τα αρμόδια υπουργεία και θα εξεταστεί το θέμα».
Αυτά είχε δηλώσει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μ. Μάσλοβ, τον Φεβρουάριο, ενώ αναμενόταν να ανοίξει ρωσικό Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη.
Τώρα τι θα γίνει; Θα επενδύσουν οι Ρώσοι εκεί που θα υπάρχει αμερικανική βάση;
Θα φταίνε πάλι οι «κακοί Ρώσοι που δεν βοηθούν την Ελλάδα», η οποία ξεπουλά την Αλεξανδρούπολη στο ΝΑΤΟ και τους γυρίζει την πλάτη;





 el.gr

Πρόκληση: Στήνουν βιομηχανία διορισμών με χιλιάδες προσλήψεις




Σχόλιο: Μανώλης Μάνου
 
Με αυτην την κυβέρνηση της κλεμένης ψήφου αντι να μειωθεί ο δημόσιος τομέας αυξήθηκε μέχρι σήμερα κατα 60% 
 
Αυξήθηκαν οι δημόσιοι φορείς  με έναν υπάλληλο, και μέ έναν διευθυντή του εαυτού του .
 
Συνέχίζει η κυβέρνση μειοψηφίας του Τσίπρα να περνάει τροπολόγίες σε άσχετους νόμους ως προσθήκη  για διορισμό και άλλων συγγεκρίμένα με μια προκλητική τροπολογία που ήδη η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει προεκλογική, η Κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων.

Ανοιξε ο δρόμος για χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο
Mε μια προκλητική τροπολογία που ήδη η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει προεκλογική, η Κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων.
Ουσιαστικά, η τροπολογία έρχεται να καταργήσει τους δύο περιορισμούς στις ανανεώσεις των συμβάσεων που είχε βάλει το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, δίνοντας ελπίδες μονιμοποίησης για χιλιάδες συμβασιούχους που προσελήφθησαν από τον Νοέμβριο του 2016 και εντεύθεν.

Συγκεκριμένα, μέσω της τροπολογίας, καταργείται η τρίμηνη παύση μεταξύ συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς και το ανώτατο όριο των 24 μηνών, ως συνολική διάρκεια απασχόλησης συμβασιούχων.
«Για τις συβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ, το ανώτατο χρονικό διάστημα (συνολική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων έως 24 μήνες) εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης, ανεξαρτήτως αν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζομένου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα», αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας για τις συμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση του ΣτΕ γνήσιες συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών δεν προσμετράται στο ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να «καλύψει» κατ’ αρχάς τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των νοσοκομείων αλλά ισχύει για όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών για συμβάσεις ορισμένου χρόνου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Μάλιστα, η ισχύς της άρχεται αναδρομικά από 1ης/11/2016, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτήν οι προσληφθέντες κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι σήμερα «πλησιάζουν» το ανώτατο όριο των 24 μηνών.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές πάντως υπεραμύνονται της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης τροπολογίας σημειώνοντας ότι «και οι ήδη εργαζόμενοι συμβασιούχοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ», υπογραμμίζοντας ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν αφορά ανανέωση συμβάσεων.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «δεν καταστρατηγείται το 24μηνο», ενώ ως προς τη χρονική συγκυρία που επελέγη επισημαίνουν ότι η τροπολογία ήταν αναγκαία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφοροι διαγωνισμοί που αφορούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου και ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν εμπλοκές, όπως έγινε προσφάτως με τη μη έγκριση ενταλμάτων πληρωμής συμβασιούχων στην καθαριότητα από κάποιους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε μία ημέρα μετά την ταραχώδη συνεδρίαση του ΑΣΕΠ, η οποία αποφάσισε την τροποποίηση των όρων της προκήρυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τις μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα των δήμων, κατά τρόπο που επί της ουσίας αποκλείει από τον διαγωνισμό όσους δεν έχουν προϋπηρεσία ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο.


Εργαζόμενοι… Πολάκη

Καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι με την τροπολογία μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι του υπουργείου Υγείας που είχαν προσληφθεί το 2016 αλλά να χρησιμοποιηθεί η τροπολογία και για χιλιάδες άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο. με την προϋπόθεση όμως ότι θα πρέπει να γίνονται διαγωνισμοί με κατά σειρά προτεραιότητας από το ΑΣΕΠ.
Και βέβαια είναι σίγουρο ότι οι συμβασιούχοι αυτοί όπως συμβαίνει και με τους 6.103 της των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων θα μπορούν να λαμβάνουν αυξημένη μοριοδότηση προκειμένου να μονιμοποιηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία, με τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά να καταγγέλλει πως«αυτή η απαράδεκτη τροπολογία έρχεται να καταργήσει το τρίμηνο και τον περιορισμό του 24μηνου.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει προσδοκία μονιμοποίησης στους συμβασιούχους που προσέλαβε το 2016».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος επεσήμανε πως με την τροπολογία η κυβέρνηση αποδεσμεύει τις διαδοχικές συμβάσεις. «Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι προεκλογική».

 Καλόν θα ήταν, να γνωρίζουν όλοι αυτοί οι... "συμβασιούχοι στρατιώτες του Τσίπρα", πως όταν αναλάβει ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΣΤΟ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟ.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,  ΘΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. 

Καλλιόπη Σουφλή

 Πηγή

Ο Μάρτης Που Η Ελλάδα Πήγαινε Για Πόλεμο-Πώς Ο Ανδρέας Κατατρόπωσε Την Τουρκική Πρόκληση - ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1987








Τριάντα και χρόνια από την κρίση του 1987 στο Αιγαίο και ελάχιστα έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα.
Τουναντίον, οι τελευταίοι μήνες είναι ιδιαίτερα θερμοί και η επιθετικότητα των γειτόνων έχει μετατρέψει σε «διακεκαυμένη ζώνη» το Αιγαίο.
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Σε σχέση με τότε, ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά: η ελληνική ηγεσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος χειρίστηκε με αριστοτεχνικό τρόπο την κρίση το 1987, έβαλε ουσιαστικά τέλος στα σχέδια των Τούρκων πριν ακόμη τα ξεδιπλώσουν στο Αιγαίο. Ελάχιστοι, ωστόσο, διδάχθηκαν από την πολιτική διαχείριση αυτής της κρίσης…
Το πλαίσιο
 Την εποχή εκείνη, στην Αθήνα κυριαρχούσαν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας λόγω του νομοσχεδίου Tρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία. «Λαοσυνάξεις» αντίστοιχες με αυτές της εποχής Σημίτη για τις ταυτότητες και μία παράλογη απόφαση από τη θρησκευτική ηγεσία να μην εορταστεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου μαζί με την πολιτική ηγεσία.
Έξι ημέρες νωρίτερα, είχαν αρχίσει να χτυπούν «τύμπανα πολέμου» στο Αιγαίο. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση του υπουργού Βιομηχανίας, Σάκη Πεπονή για συμμετοχή του Δημοσίου στην κοινοπραξία των ξένων εταιρειών που με επικεφαλής την καναδική Denison εκμεταλλευόταν τα πετρέλαια της Θάσου. Είχε προηγηθεί η απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε γεώτρηση στη θέση Μπάμπουρας Πρίνου, έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Τότε ήταν που βγήκε στο Αιγαίο – σε ελληνικά χωρικά ύδατα – το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», συνοδευόμενο από δυο πολεμικά του τουρκικού Ναυτικού. Τέσσερις μέρες αργότερα, ο μόνιμος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ έστειλε στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού έγγραφο, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης (σ.σ.: είχε συνομολογηθεί μεταξύ Κωνσταντίνου Καραμανλή και Μπουλέντ Ετζεβίτ και προέβλεπε την αποχή ερευνών από αμφισβητούμενες περιοχές).
Η Τουρκία κλιμάκωσε την επίθεση στην Ελλάδα. Κατέθεσε έγγραφα σε ΝΑΤΟ και ΕΟΚ, με τα οποία υποστήριζε ότι η Ελλάδα οχύρωσε παρανόμως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ότι διεκδικούσε το εναέριο χώρο 10 μιλίων και ότι ήθελε να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, προειδοποιώντας ουσιαστικά με σύρραξη.
Η αρχή της κρίσης
Ανήμερα 25ης Μαρτίου, το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε απόφαση χορήγησης αδειών για έρευνες έξω από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, στο Βόρειο Αιγαίο, αμέσως μετά την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη (σ.σ.: 6 μίλια από τις ακτές). Μία μέρα αργότερα, το «Σισμίκ» βγήκε στο Αιγαίο, με την Τουρκία να δηλώνει ότι οποιαδήποτε παρενόχληση από ελληνικά σκάφη θα οδηγούσε σε αντίποινα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλεί έκτακτη σύσκεψη στο Καστρί. Δίνει εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις για απάντηση σε περίπτωση που οι Τούρκοι προχωρήσουν στις έρευνες, με 60 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στα νερά του Αιγαίου, ενώ έστειλε αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά, η οποία είχε πάρει θέση υπέρ της Τουρκίας: «Κλείνουμε την αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης».
«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι τα προβλήματα του Αιγαίου εμπεριέχουν σοβαρά θέματα και για τις δυο χώρες. Εκφράζουμε την λύπη μας για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυο φίλων και συμμάχων χωρών και συνιστούμε και προς τις δυο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση», αναφέρει την ίδια στιγμή το… μεσοβέζικο ανακοινωθέν του State Department.
Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις της, με παραβιάσεις των χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο και ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει νέα εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις για πλήρη ετοιμότητα. Η προετοιμασία θυμίζει πόλεμο: Στον Έβρο εκκενώθηκαν παραμεθόρια χωριά. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία προετοίμασαν τα χειρουργεία τους. Έφεδροι κλήθηκαν να παρουσιαστούν. Μαχητικά «έσκιζαν» τον αέρα και ήταν οπλισμένα, έτοιμα να απογειωθούν εντός τριών λεπτών από τις βάσεις τους. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα στα νησιά διατάχθηκαν να χτυπήσουν κάθε εχθρικό στόχο. Το Πολεμικό Ναυτικό ανοίχθηκε στο Αιγαίο σε τάξη μάχης. Την ίδια στιγμή, οι εφημερίδες κάνουν λόγο για πόλεμο και στιγμές από το 1974 με τον «Αττίλα» στην Κύπρο, η γενική επιστράτευση θεωρείται θέμα ωρών, τα δημόσια μέσα μεταφοράς επιτάσσονται και τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν…
Τουρκία: «Θα κάνουμε πίσω αν…»
 Στις 27 Μαρτίου, η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει πίσω, εάν η Ελλάδα αποδεχθεί τη συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο της Βέρνης και προτείνει επανάληψη των διμερών διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ωστόσο, δεν υποχωρεί. Στέλνει νέα μηνύματα προς τους Αμερικανούς, τονίζοντας με νόημα ότι δεν ήταν τυχαία η σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Τουργκούτ Οζάλ στις ΗΠΑ και η αντίστοιχη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Κάσπαρ Ουάινμπεργκερ στην Τουρκία. Δηλώνει επίσης ότι το Πρωτόκολλο της Βέρνης ήταν ανενεργό και προτείνει παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Πράγματι, όπως κατέδειξαν τα αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα του Αμερικανικού Πενταγώνου το 2007, υπήρξε συνεργασία των ΗΠΑ με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ο Ουάινμπεργκερ προέβλεπε «πόλεμο λίγων ημερών στο Αιγαίο», αποκαλώντας «ελληνικό πρόβλημα» την κρίση. Είχε αποστείλει μάλιστα απόρρητο τηλεγράφημα στις 21 Μαρτίου, στο οποίο εξέθετε αναλυτικά τους σχεδισμούς του…
Ανδρέας στο Υπουργικό: «Η Ελλάδα δεν είναι ούτε θα γίνει ηττημένη»
Η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στην έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αποκαλυπτική – εξ ου και παρατίθενται αυτούσιες:
«Δεν επιζητούμε επιδαιτησία, αλλά σαφώς θέτουμε και το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώπιον των ιστορικών τους ευθυνών. Είναι φυσικό να απευθυνθούμε και στην Ατλαντική Συμμαχία και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τονίσουμε ότι αυτές επωμίζονται την ευθύνη για τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Διότι όχι μόνο στηρίζουν με ανερχόμενο ρυθμό τη στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, αλλά ανέχονται και καλύπτουν -όπως είναι η περίπτωση του κατοχικού στρατού στη Βόρεια Κύπρο- ακόμα και τις έκνομες πράξεις της Τουρκίας.
Θα πρέπει να είναι σαφές ότι, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την είσοδο του «Σισμίκ» στο Αιγαίο, θα υπάρξει καταλυτική αλλαγή και στο χώρο των Βαλκανίων, αλλά πιστεύω και σε αυτό ακόμη το σύστημα άμυνας των Δυτικών, δηλαδή του ΝΑΤΟ. Οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές. Δεν είναι δυνατόν να συνομιλούμε για τη Φωνή της Αμερικής, δεν είναι δυνατόν να δεχόμεθα πρόσκληση, την οποία ακόμα επίσημα δεν έχουμε, να συζητήσουμε το μέλλον των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, όταν υπάρχει πράσινο φως προς την Τουρκία να προχωρήσει στα ατοπήματα, τα οποία περικλείουν έναν τεράστιο κίνδυνο και για την Τουρκία και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια, τουλάχιστον.
Και θα ήθελα επίσης να πω ότι ο υπουργός των Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Τεόντορ Ζίβκοφ, μεταφέροντάς του ένα σοβαρό μήνυμα από πλευρά μου. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει συμφωνία μη επιθέσεως, η οποία επιβάλλει αυτή την ώρα την παράδοση ενός τέτοιου μηνύματος από τον υπουργό Εξωτερικών προς τον Τεόντορ Ζίβκοφ, με τον οποίο με συνδέει βεβαίως στενή προσωπική φιλία.
Εάν η κρίση αυτή αποτελεί μεθόδευση για να μας υποχρεώσουν να πάμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης, εάν αυτός είναι ο στόχος τους, δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή να το δεχθεί, να υποκύψει. Θα ήθελα αυτό το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο. Πολιτικό διάλογο για άλλα θέματα, πλην του νομικού θέματος της υφαλοκρηπίδας, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε με την Τουρκία, γιατί είναι όλα πολιτικά θέματα και αφορούν αποκλειστικά ποια κυριαρχικά δικαιώματα θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτό δεν λέγεται διάλογος. Αυτό είναι μήνυμα προς ηττημένο. Και δεν δεχόμεθα τέτοια μηνύματα. Ούτε είναι ηττημένη η Ελλάδα ούτε πρόκειται να είναι ηττημένη».
Το μήνυμα Ανδρέα στο ΝΑΤΟ και η «πυροσβεστική» παρέμβαση
Ήταν σαφές ότι όλα έδειχναν πόλεμο, από τη στιγμή που η Τουρκία είχε ήδη αποφασίσει την έξοδο του «Σισμίκ» την επόμενη μέρα στο Αιγαίο. Και όπως έχει δηλώσει ότι μετέφερε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Καψής, «στις 11:30 το πρωί της επομένης μέρας οι στόλοι των δυο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα διασταύρωναν τα πυρά τους, ανατολικά της Θάσου. Δεν υπήρχε το παραμικρό ενδεχόμενο να υποχωρήσουμε. Ο στόλος μας βρισκόταν ήδη στο Αιγαίο σε τάξη μάχης, με ρητές εντολές να εμποδίσουν κι έν ανάγκη να βυθίσουν το «Σισμίκ». Και οι εντολές αυτές δεν μπορούσαν πια ν’ αλλάξουν. Είχε ήδη επιβληθεί «σιγή ασφαλείας» και δεν υπήρχε επικοινωνία με τα πλοία μας. Η μόνη λύση ήταν, να μη μας προκαλέσει η Τουρκία».
Στόχος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μέσα από αυτές τις επιδέξιες κινήσεις να «εμπλέξει» στην κρίση και το ΝΑΤΟ, το οποίο φοβόταν τότε μην καταρρεύσει η συμμαχία στην νοτιοανατολική Ευρώπη και δεν είχε το περιθώριο να υποχωρήσει, λόγω της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, οι συμφωνίες που έκανε ο πρωθυπουργός με τη Βουλγαρία έδειχναν σε όλους ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία, άλλωστε, είχε δηλώσει επισήμως ότι θα κατέρριπτε τα τουρκικά αεροσκάφη που θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, ενώ είχε μετακινήσει τεθωρακισμένα στα σύνορά της με την Τουρκία.
Θέση είχαν πάρει, άλλωστε, υπέρ της διατήρησης της ειρήνης και κατά των τουρκικών προκλήσεων η Σοβιετική Ένωση και οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Όπως βεβαιώνει ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού, «ο Ανδρέας ήξερε να παίζει με τα δίπολα. Αν χρειαζόταν, όμως, μπορούσε να παίζει και με τα δίδυμα». Και αυτό, διότι η συμφωνία με τη Βουλγαρία ήταν η πρώτη – και μοναδική – ανάμεσα σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και μία χώρα-μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας!
Όταν οι Τούρκοι σάλπισαν υποχώρηση…
Τελικά, υπό την απειλή γενικότερης σύρραξης, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε πίσω και ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι το «Σισμίκ» δεν θα έβγαινε στο Αιγαίο. Παράλληλα, αποδέχθηκε τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν θα δεχόταν πολιτικές συνομιλίες επί νομικού ζητήματος, όπως ήταν η υφαλοκρηπίδα, αλλά «θα εκτιμούσε απόλυτα και θα συνέβαλε στις προσπάθειες του για αποκλιμάκωση της κρίσης».
… και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλά για «εθνική μειοδοσία»!
Το ίδιο πρωί, ο Ανδρέας Παπανδρέου συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει: «Στον πρωθυπουργό συνέστησα προσεκτικούς χειρισμούς και του είπα ότι, κατά την άποψή μου, η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από την προθυμία του λόρδου Κάρινγκτον (σ.σ.: γ.γ. του ΝΑΤΟ) στο να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία που θα βοηθήσει στους περαιτέρω χειρισμούς του προβλήματος. Σχετικά με το κλείσιμο της Νέας Μάκρης, πιστεύω ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, το οποίο αναφέρεται μόνο στις λίγες ημέρες που θα διαρκέσει η κρίση».
Το κλείσιμο της βάσης της Νέας Μάκρης χαιρέτισαν Χαρίλαος Φλωράκης, Λεωνίδας Κύρκος, αλλά και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Η απόφαση, ωστόσο, ανακαλείται το ίδιο απόγευμα, μετά τις δηλώσεις Οζάλ, και η βάση ανοίγει ξανά.
Μία μέρα αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης με νέες δηλώσεις του καλεί την κυβέρνηση να διαψεύσει ότι δεσμεύθηκε να περιορίσει το εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα ερευνών στα έξι μίλια σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.
Και συνεχίζει: «Προκαταρκτικός όρος της κουβέντας που θα κάνω εγώ ως πρωθυπουργός της χώρας με τους Τούρκους είναι ότι το τμήμα εκείνο της υφαλοκρηπίδας που ουδέποτε στο παρελθόν αμφισβητήθηκε από τους Τούρκους, έξω βέβαια από τα χωρικά μας ύδατα, θα το εκμεταλλευθούμε αμέσως. Αυτή είναι η εθνική θέση. Όλα τα υπόλοιπα είναι εθνική μειοδοσία».
Η «απάντηση» των Αμερικανών
Στο αν οι κινήσεις Παπανδρέου ήταν «εθνική μειοδοσία», απαντούν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Γενάρη. Οι Αμερικανοί αποκαλύπτουν ότι η κρίση του 1987 δεν ήταν πλασματική. Πολλώ δε μάλλον, δεν ήταν μια προπαγάνδα του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά πρόβα πολέμου.
Ενός πολέμου, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έχει αποτυπωθεί στη μνήμη των Ελλήνων ως ένας πόλεμος που πράγματι κέρδισε η ελληνική πλευρά, χωρίς να χρειαστεί να ξεκινήσει ποτέ, με την απεμπλοκή να έρχεται και επίσημα στις 31 Μαρτίου.
Λίγους μήνες αργότερα, υπογράφεται η συμφωνία του Νταβός από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Τουργκούτ Οζάλ, που δεσμεύει έως σήμερα Αθήνα και Άγκυρα να απέχουν των ερευνών στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών.
.

Ν. Φίλης: Δεν είναι το μείζον θέμα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών



Ν. Φίλης: Δεν είναι το μείζον θέμα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Κριτική στα μέσα ενημέρωσης άσκησε ο Νίκος Φίλης, καλώντας τα να μην αναδεικνύουν το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε πρωτεύον γιατί αυτό εξυπηρετεί την Τουρκία, εκτιμώντας παράλληλα ότι η υπόθεση θα τραβήξει σε χρόνο. 

«Είναι πολύ σημαντικό, θα κάνουμε κινήσεις για να λυθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον... Το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι αυτό; Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τους ενδιαφέρει η Ειρήνη, η ηρεμία, τους ενδιαφέρει η οικονομία, έχετε καταλάβει ότι υπάρχει αναβρασμός στην Ευρώπη;», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι λάθος ζητήματα τόσο λεπτά όσο των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, να αποτελούν ένα αντικείμενο μιας παραπλανητικής ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών… Βοηθά την Τουρκία να καθιστούμε ως κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης την υπόθεση της ταλαιπωρίας των στελεχών του στρατού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορώ να δώσω απάντηση πότε θα λήξει η ταλαιπωρία των δύο στρατιωτικών» είπε, και εκτίμησε πως «βεβαίως θα τραβήξει σε χρόνο αν κρίνω από το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφου».
Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο κ. Φίλης, κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για το θέμα των δύο στρατιωτικών. «Το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία δεν είναι τόσο απλό, είναι λεπτό και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, όχι συλλαλητήρια όπως με το Σκοπιανό».

«Πιστεύετε ότι έπρεπε να προτρέξει η ελληνική πλευρά και να μιλήσει για κρίση; Όχι, ορθώς δεν έδωσε μία διάσταση που ήθελε να δώσει η Τουρκία», είπε.
Χρειάζεται, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, χρειάζεται και ενίσχυση των εξοπλισμών, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει όχι κάτι περισσότερο από τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Φωτογραφία: Intime News

liberal.gr