28 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα τέλη κυκλοφορίας

Παναγιώτης Γουρνάς, Οικονομολόγος, 29/09/2015
pos_mporeite_na_apallageite_apo_ta_teli_kukloforiasΤα τέλη κυκλοφορίας είναι κάθε χρόνο άλλο ένα δυσβάσταχτο κόστος για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, αν προστεθούν σε αυτά και όλα τα έξοδα κίνησης και συντήρησης. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για το πώς μπορούν να απαλλαγούν από αυτά όσοι κατά τον νόμο θεωρούνται «ανάπηροι».

Αρχικά αναφέρει ότι η αναπηρία ενός ατόμου μπορεί να γνωματευθεί από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Στρατού Ξηράς - Α.Σ.Υ.Ε., Πολεμικού Ναυτικού - Α.Ν.Υ.Ε., Πολεμικής Αεροπορίας - Α.Α.Υ.Ε. και αναλόγως για τις επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος). Επίσης, το όχημα θα πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία του ανακηρυχθέντος αναπήρου και η πάθησή του πρέπει να εμπίπτει στον πίνακα απαλλαγών, όπως αυτός ενημερώνεται από τη ΓΓΔΕ, και αφορά διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας και παθήσεις για οχήματα μέχρι 1650 κ.εκ., μέχρι 2650 κ.εκ. και μέχρι 3650 κ.εκ.

Επιπλέον, η γνωμάτευση της πάθησης θα πρέπει να συνοδεύεται από συμπληρωματική ιατρική βεβαίωση (εκτός αν αυτή συμπεριλαμβάνεται στο κύριο σώμα της γνωμάτευσης), η οποία θα αναφέρει αν οι ενδιαφερόμενοι υπάγονται στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.).

Με αυτά τα δικαιολογητικά και τη σχετική αίτηση, οι ενδιαφερόμενοι ή οι θεράποντες/θεραπαινίδες αυτών θα απευθύνονται στην αρμόδια εφορία τους και μόνο ύστερα από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου της φορολογικής αρχής θα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα οχήματα που τους ανήκουν ήδη εξ ολοκλήρου. Η απόφαση αυτή αφορά τα επόμενα έτη, με εξαίρεση τα νέα οχήματα, τα οποία δικαιούνται απαλλαγής και για το πρώτο έτος ταξινόμησης.

Αντίγραφα της απόφασης θα πρέπει να διατηρούνται εντός του οχήματος για την περίπτωση ελέγχου. Τέλος, στην περίπτωση θανάτου του δικαιούχου αναπήρου, οι νόμιμοι κληρονόμοι του οχήματος οφείλουν να καταβάλουν εμπρόθεσμα (μέχρι 31/12) τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος από αυτό που αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη.