21 Σεπτεμβρίου 2023

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης Κατερίνα Παπαοικονόμου


Θλίψη για τον αδόκητο χαμό της εκπαιδευτικού Αικατερίνης Παπαοικονόμου
Συντετριμμένη η εκπαιδευτική κοινότητα πενθεί την πρόωρη απώλεια της Αικατερίνης Παπαοικονόμου, καθηγήτριας κλάδου ΠΕ81 και επί χρόνια Διευθύντριας του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης.
Οι συνεργάτες της Δ.Δ.Ε. Π.Ε Κοζάνης και η Διευθύντρια, κα Βασιλική Βόντσα, εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για τον αδόκητο χαμό της Αικατερίνης Παπαοικονόμου. Η εκλιπούσα υπήρξε εξαίρετη εκπαιδευτικός και επί χρόνια Διευθύντρια στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης. Πορεύτηκε σε όλη της τη ζωή με αξιοπρέπεια, ήθος και σωφροσύνη.
Ευχόμαστε «Καλό Παράδεισο», «Καλή Ανάσταση» και καλή δύναμη στους οικείους της.

Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Π.Ε. Κοζάνης
Δρ Βασιλική Βόντσα

1 σχόλιο

Σοφία 18 Σεπτεμβρίου 2023 at 21:38

Άδικο πολύ άδικο καλό παράδεισο να έχει ειτανε ένας άνθρωπος θαυμάσιος…… κουράγιο στην οικογένεια

 

Δείτε το σχόλιο διακεκριμένης δικηγόρου της Καστοριάς, για τους υποψηφίους σήμερα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

21-9-2023 19:21μμ


Σε σχετική συζήτηση με τον δημοσιογράφο του fyllokaiftero1.blogspot.com  έγκριτη  δικηγόρος και διακεκριμένη μέλος  της κοινωνίας της Καστοριάς, για τους υποψηφίους σήμερα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών έκανε το παρακάτω λακωνικό σχόλιο :

<<Όλοι είναι για κλάματα ....αν περιμένουμε αυτοί να μας σώσουν σωθήκαμε !!

Παντού η απογοήτευση για τους συνδυασμούς του νομού Καστοριάς είναι έκδηλη στους πολίτες, τους υπόλοιπους των 900 περίπου που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι διεκδικώντας τι ...; μια θέση εργασίας;;;

 Σχετικά άρθρα:

ΚΑΣΤΟΡΙΑ- Ο Κορεντσίδης – Ανακοίνωσε υποψηφίους που…δεν ήταν υποψήφιοι! – Πανηγυρική επιβεβαίωση του oladeka.com

Διαβάστε και το:

kastorasnews.blogspot.com

Μια πολυκατοικία μόνο στην Καστοριά έχει 5 εμβόλιο- ανάπηρους εμβολιασμένους που μετακινούνται με πι

 

21-9-2023 18:23μμ     Newsroom: fyllokaiftero@gmail.com

 

Μια πολυκατοικία μόνο στην Καστοριά έχει 5 εμβόλιο- ανάπηρους εμβολιασμένους που μετακινούνται με πι μόλις μέχρι το μπαλκόνι του σπιτιού τους.

Ισως να μην υπάρχει πολυκατοικία που να μην έχει έναν τουλάχιστο ανάπηρο, κυρίως με προβλήματα υγείας στα πόδια μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά του covid-19.

Για πρώτη φορά μετά τους πολέμους έχουμε στην Καστοριά δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες  σωματικά ανάπηρους, χώρια οι σε ψυχολογικό επίπεδο, όπως άνοια κατάθλιψη κ.α Και για πρώτη φορά μετά τους πολέμους έχουμε στην Καστοριά νέο Σύλλογο Αναπήρων. 

Κάτι παρόμοιο λαμβάνει χώρα .... σε όλη την Ελλάδα,

 

Σε πέντε μήνες κοντεύει να τελειώσει η θητεία του και εκείνος θα ανακοινώνει ως έργο προς υλοποίηση την συντήρηση του αρχοντικού Χριστόπουλου, που η αρχική μελέτη είχε υπογραφεί το 2012 επί δημαρχίας κ. Χατζησυμεωνίδη.

21.9.23

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗΣ  Ο ΠΑΠΑΔΟΧΕΙΡΟΦΙΛΗΜΩΝ ...ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ...ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΨΗΦΟΥΣ!!!



ΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
20.3.2023 Δήμος Καστοριάς: «Το "πράσινο φως" για την κατασκευή του έργου "Συντήρηση Αρχοντικού Χριστόπουλου" του Δήμου Καστοριάς δόθηκε με τη δημοπράτησή του από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η υλοποίησή του από τους αναδόχους. […] "Αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, καταφέραμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα μπορούσαμε μέσα σε διάστημα τριών ετών... Ευχαριστώ θερμά και πάλι όλες τις υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου Καστοριάς που πραγματικά εργάστηκαν σκληρά για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο πλέον είναι ορατό", τόνισε ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης».


Σε πέντε μήνες κοντεύει να τελειώσει η θητεία του και εκείνος θα ανακοινώνει ως έργο προς υλοποίηση την συντήρηση του αρχοντικού Χριστόπουλου, που η αρχική μελέτη είχε υπογραφεί το 2012 επί δημαρχίας κ. Χατζησυμεωνίδη.


Τις τελευταίες 14 ημέρες στην πόλη της Καστοριάς, το πολιτικό σκηνικό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και να συγκεκριμενοποιείται γύρω από πρόσωπα, κόμματα αλλά και δημοτικούς συνδυασμούς. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση νεοεισερχόμενων δημοτικών συνδυασμών όπως συμβαίνει συνήθως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών και σπανιότερα σε εκείνη που αφορά τις περιφερειακές. Χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει το γεγονός, οι συνδυασμοί αυτοί να σχηματίζονται από δημότες που είχαν παρελθοντική ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω παλαιότερων δημοτικών συνδυασμών.

Σπανιότατα δε, όταν οι κομματικοί συνδυασμοί που διεκδικούν την εξουσία, αναλώνονται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους από υποψήφιους πολιτευτές ως αποτέλεσμα της κομματικής ανακύκλωσης ή των κομματικών ακαδημιών. Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να ισχύει για το τοπικό βουλευτικό ψηφοδέλτιο του κυβερνητικού κόμματος, στο οποίο δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια ανανέωσης των πολιτευτών.

Τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να ακολουθούν την αναχρονιστική πεπατημένη, χωρίς να είναι διατεθειμένα να συμβάλλουν σε οποιαδήποτε αλλαγή και εκσυγχρονισμό του τρόπου κατάρτισης των ψηφοδελτίων. «Φαινόμενα στασιμότητας αν όχι οπισθοδρόμησης» σημείωσαν σκωπτικά ορισμένοι από τους οποίους θα δυσκολεύονταν να διαχωρίσουν την θέση τους πολλοί από τους οπαδούς της –κατά τα άλλα– φιλελεύθερης παράταξης.

Πριν δύο εβδομάδες ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης μέσω εκδήλωσης που διοργάνωσε σε χώρο συνεδριάσεων ξενοδοχείου, γνωστοποίησε την υποψηφιότητα του ως επικεφαλής ενός νέου δημοτικού συνδυασμού, διεκδικώντας ταυτόχρονα την θέση του δημάρχου. Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του φαντάζει σχεδόν σίγουρο πως δεν περίμεναν προγραμματικές δηλώσεις που θα αφορούσαν τον τρόπο διοίκησης του δήμου από τον δικό του συνδυασμό, αλλά ούτε και βασικά χαρακτηριστικά του, όπως την ονομασία του και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Έμοιαζε περισσότερο με περιγραφή της τοπικής ζοφερής κατάστασης που έχει περιέλθει η πόλη της Καστοριάς μέσω των εφαρμοσμένων και ασκούμενων πολιτικών επί σειρά ετών. Χωρίς να εκφράσει οποιαδήποτε μομφή για τα πεπραγμένα της τρέχουσας δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη, που φαντάζει ως ένας εκ των αυτοδιοικητικών του αντιπάλων, αλλά ούτε και σε πολιτικές παλαιότερων δημοτικών αρχών.

Ενδεχομένως να επέλεξε τον συγκεκριμένο τρόπο των ήπιων τόνων, επειδή ακριβώς η εκδήλωση αφορούσε αποκλειστικά την γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς του. Μπορεί όμως και όχι, θέλοντας μέσω της συγκεκριμένης εμφάνισής του να επιθυμεί να εκφράσει κάποιου είδους διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής που βασίζεται στην αποφυγή πολιτικών αντιπαραθέσεων και προσωπικών προστριβών. Μένει να φανεί στο προσεχές μέλλον, ποια είδους προεκλογική στρατηγική θα επιλέξει ο ίδιος όσο και τα στελέχη που θα πλαισιώνουν τον συνδυασμό του μέχρι τις κάλπες.

Ένας άλλος εκ των με βάση τις δικές του δηλώσεις διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου ο κύριος Τρύφων Πολυγιάννης, αφού στις αρχές του έτους ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του, μέσω του συνδυασμού "Θέλουμε και μπορούμε" χωρίς και σε αυτήν περίπτωση να γίνουν γνωστά μερικά από τα στελέχη που θα τον πλαισιώσουν, μέσω ραδιοφωνικής του τοποθέτησης, έβαλλε κατά του επικεφαλής της δημοτικής αρχής κ. Ι. Κορεντσίδη όσο και κατά του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Π. Τόσκου.

Τα όσα δήλωσε μπορεί να έχουν την δική τους σημειολογική σημασία λόγω της παρελθοντικής του ενασχόλησης μέσω της θέσης του αντιδημάρχου που κατείχε επί της θητείας του κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη. Όμως το γεγονός ότι τοποθετείται έναντι του πρώην συνοδοιπόρου –εκείνης της εποχής– κ. Π. Τόσκου φαίνεται να έχει την δική του ξεχωριστή σημασία. Τόσο γιατί ενδεχομένως να γνωρίζει τις διοικητικές ικανότητες του τελευταίου, όσο και τις πολιτικές πρακτικές του.

Πέρα από το γεγονός πως αναφέρθηκε στα γνωστά χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την συγκεκριμένη προβληματική δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης και τα οποία διογκώθηκαν όπως υποστήριξε κατά τα χρόνια διοίκησής της από τον κ. Π. Τόσκο, όπως και την αποτυχία αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης μέσω σωλήνων αμιάντου. Εκείνο που προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν όσα κατήγγειλε για την προσπάθεια ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" –που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια– με σκοπό την εξυγίανση της!

Ένταξη που όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τ. Πολυγιάννης είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί λόγω της χρεωμένης κατάστασης που παρουσιάζει η ΔΕΥΑ Καστοριάς. Και στην περίπτωση που ισχύουν όλα όσα κατήγγειλε ραδιοφωνικά ο προαναφερόμενος, τότε για ακόμη μια φορά οι δημότες γίνονται μάρτυρες της διοικητικής ανεπάρκειας τόσο της δημοτικής αρχής στο σύνολό της όσο και ειδικότερα του προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκου.

«Μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα στην μάχη για την διεκδίκηση του δήμου» υποστήριξαν ορισμένοι από τους οποίους δεν θα διαχώριζα την θέση μου, υπό την προϋπόθεση πως τόσο ο κ. Πολυγιάννης όσο και ο συνδυασμός συνεχίσουν αυτόνομα και όχι ως κάποιο παρακολούθημα ενός μεγαλύτερου και πιο δυνατού συνδυασμού που θα κατέβει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μέσω των γνωστών προεκλογικών διεργασιών που συνήθως λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Καστοριά, μερίδιο κατέχει και η τρέχουσα δημοτική αρχή. Η οποία εντελώς τυχαία βεβαίως, μέσω του δημάρχου κ. Ι. Κορεντσίδη συγκεντρώνει τους δημοσιογράφους Φιλικών Μέσων Ενημέρωσης και ανακοινώνει ξανά και ξανά έργα που έχουν προεγκριθεί, άλλα που έχουν εγκριθεί, άλλα που έχουν ξεκινήσει, άλλα που έχουν ολοκληρωθεί και άλλα που είναι προς έγκριση και υλοποίηση.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Δύο υποψήφιοι της... φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας «που βάζουν πλάτη» εναντίον του «βαθέως κράτους».
-Ευδοκία: «Αν ήμουν κόρη σας κ. πρωθυπουργέ και μετά από αυτό που έπαθα στο τρένο, σας έλεγα ότι φοβάμαι και θέλω να αλλάξω χώρα, τι θα με συμβουλεύετε;»
-Μητσοτάκης: «Θα ανατρέψουμε το βαθύ κράτος» - «Δεν γίνεται σήμερα ένα νέο παιδί να μπαίνει στο τρένο και να αισθάνεται ότι μπορεί να του συμβεί κάτι τόσο τραγικό. Θα έλεγα της Ευδοκίας, ότι πρέπει να επιμείνει, να βάλει κι αυτή πλάτη». 


* * *


Και πέρα από τον περιττό κόμβο κυκλοφοριακής σύνδεσης μπροστά από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας που ολοκληρώθηκε, οι δημοσιογράφοι που συνήθως παρευρίσκονται σε αυτές τις φιλικές συναντήσεις δεν έχουν ρωτήσει ποτέ –μα ποτέ– για ποιον λόγο ο δήμαρχος Καστοριάς τούς ανακοινώνει συνεχώς έργα που τους είχε ανακοινώσει και πριν δυόμισι ή τρία χρόνια;

«Σε πέντε μήνες κοντεύει να τελειώσει η θητεία του και εκείνος θα ανακοινώνει ως έργο προς υλοποίηση την συντήρηση του αρχοντικού Χριστόπουλου, που η αρχική μελέτη είχε υπογραφεί το 2012 επί δημαρχίας κ. Χατζησυμεωνίδη, το 2020 πραγματοποιήθηκε εκ νέου μελέτη και τελικά τον Απρίλιο του 2022 υπογράφηκε η τελική πράξη ένταξης!!!» σημείωσαν σκωπτικά κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, όταν έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια από την αρχική μελέτη του αρχοντικού Χριστόπουλου και ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο αρχοντικό. Και σαν την περίπτωση του συγκεκριμένου αρχοντικού, θα πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες σου αγαπητή ΟΔΟΣ, πως είναι τα περισσότερα των έργων που ανακοινώνονται ξανά και ξανά από την συγκεκριμένη δημοτική αρχή.

Όλα τα παραπάνω βέβαια έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τα "έργα Κορεντσίδη" σε σένα αγαπητή ΟΔΟΣ και μάλιστα εκείνο που έχει πολυδιαφημιστεί και φαίνεται να ξεκινά σιγά-σιγά, η ασφαλτόστρωση της οδού Ορεστείων, είναι και εκείνο έργο που είχε εκπονηθεί και μελετηθεί από την δημοτική αρχή του κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη, όπως υποστήριξε σχετικά ο κ. Τ. Πολυγιάννης στην ραδιοφωνική του τοποθέτηση.

Και αν όλα αυτά τα υπέροχα συμβαίνουν στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ανακοίνωση του τοπικού ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε για ακόμη μια φορά δυσφορία στους τοπικούς υποστηρικτές της. Όχι για την υποψηφιότητα του νυν βουλευτή κ. Ζ. Τζηκαλάγια που έμοιαζε η πιο σίγουρη λόγω της τρέχουσας βουλευτικής του ιδιότητας, αλλά για τις υπόλοιπες δύο συνυποψήφιους. Ή για τον αποκλεισμό του τέταρτου που δεν είναι άλλος από τον κύριο Βασίλη Τσιφλικιώτη, ο οποίος φάνταζε και ως ο βασικός αντίπαλος του εν ενεργεία βουλευτή.

Του οποίου την θέση φαίνεται πως "έκλεψε" την τελευταία στιγμή η μετακλητή έμμισθη υπάλληλος επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη κυρία Μαρία Αντωνίου. 

Δεν μπορεί παρά να προκαλεί απορίες και δυσανασχέτηση στους τοπικούς ψηφοφόρους η επιλογή της συγκεκριμένης πολιτεύτριας αλλά από την στιγμή που ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος αποφάσισε με τον συγκεκριμένο τρόπο, το κομματικό εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αποδεχτεί την συγκεκριμένη επιλογή. Ή να την καταδικάσει μέσω της κάλπης. Και εδώ που τα λέμε, αν το πράξει μπράβο του.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


ΑΝΑΔημοσιεύθηκε από την ΟΔΟ

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

ΧΟΡΗΓΟI



ΧΟΡΗΓΟΙ

 

Χορηγοί

                                                "Bioflorina" - Βότανα Biokott

                                            Τηλέφωνο παραγγελιών 6982864084

                                                        

                                        


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

ΧΟΡΗΓΟI



ΧΟΡΗΓΟΙ

 

Χορηγοί

                                                "Bioflorina" - Βότανα Biokott

                                            Τηλέφωνο παραγγελιών 6982864084

                                                        

                                        


Tο πανηγύρι στο Άργος Ορεστικό ξεκίνησε την Τετάρτη

Ξεκινάει το πανηγύρι στο Άργος Ορεστικό

Από χθες την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ξεκινησε , το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού.

Το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών της Καστοριάς και όχι μόνο.

 Το πανηγύρι θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου 2023, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.

 

Προηγούμενα άρθρα:

Δήμος Καστοριάς : Και άλλο δέντρο έπεσε στην παραλία δίπλα σε παιδική χαρά και "κανένας" δήμαρχος δεν έδωσε σημασία

Αδιανόητο ο υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς Ακης Τσούκας "έκλεψε" ; κατά παράφραση το όνομα εκλογικού συνδιασμού εκλεγμένων στον δήμο Αργους Ορεστικού Καστοριάς

Αναγνώστης: Πόσο τον πάει η κάμερα ; η πόσο την πάει και πόσο την αναζητάει ; ο υποστράτηγος υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Πρώην υποψήφιοι δήμαρχοι, ανεψιοί δημάρχων, και ξαδέλφη της βουλευτού σε κρατικές θέσεις σε δήμο νοσοκομείο και δημόσιους φορείς

 Επόμενο άρθρο: ΑΠΥΘΜΕΝΟ  ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ Ε. ΝΤΙΟ !!! ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ  ΤΑ "ΛΟΥΚΕΤΑ" ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

«Σπάνε» κάθε ρεκόρ οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα: Πού καταγράφηκε αύξηση 25% – Τι ισχύει με κρέατα και λαχανικά


«Σπάνε» κάθε ρεκόρ οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα: Πού καταγράφηκε αύξηση 25% – Τι ισχύει με κρέατα και λαχανικά

Με το... «δελτίο» αναγκάζονται να τα προμηθεύονται πλέον οι καταναλωτές

«Σπάνε» κάθε ρεκόρ οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα: Πού καταγράφηκε αύξηση 25% – Τι ισχύει με κρέατα και λαχανικά
 

Newsroom | email: fyllokaiftero@gmail.com

Κάθε ρεκόρ «σπάνε» οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές πλέον να βγάζουν με το ζόρι τα έξοδα του μήνα, και να προμηθεύονται τρόφιμα με το «δελτίο».

Τρόφιμα όπως η ζάχαρη και το λάδι, κατέγραψαν αύξηση «φωτιά» πάνω από 20% «τινάζοντας στον αέρα» τον προϋπολογισμό.

Πόσο ανέβηκαν οι τιμές στα τρόφιμα

Αναλυτικά:

Αύξηση στην τιμή της ζάχαρης 25,7%.
Αύξηση στο λάδι 23,5%.
Αύξηση στις πατάτες 19,7%.
Αύξηση στους χυμούς 17,5%.

Στα κρέατα:

Αύξηση στο χοιρινό 14,8%
Αύξηση στο μοσχαρίσιο 11,1%
Πάνω 8% τα αμνοερίφια.

Στα γαλακτοκομικά:

Αύξηση τιμών 15,4% στο τυρί.
Αύξηση 14,3% στα αυγά.
Αύξηση 11,9% στα γαλακτοκομικά.

Επίσης:

Αύξηση 10,6% στα φρούτα.
Αύξηση τιμών 17,5% στα λαχανικά.

Σούπερ μάρκετ: Πιο ακριβή η Ελλάδα από την Πορτογαλία

Φθηνότερο από χώρες όπως Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία αλλά ακριβότερο από την Πορτογαλία είναι ένα καλάθι προϊόντων σούπερ μάρκετ σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) συγκρίνει τιμές που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο 2023 και αντίστοιχα στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Αναλυτικότερα, συγκρίθηκαν οι τιμές σε συνολικά 44 κατηγορίες προϊόντων και συγκεκριμένα 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη έρευνα από το 2012 έως σήμερα.

Επιπλέον, 19 υποκατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο καλάθι του νοικοκυριού από τον Νοέμβριο 2022 και πέντε επιπλέον υποκατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο καλάθι του νοικοκυριού από τον Μάρτιο 2023.

Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων εξετάζονται από ένα σημαντικό δείγμα άνω των 5.000 τιμών προϊόντων και 30 διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις έξι χώρες συνολικά, για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές με δειγματοληψίες από έγκυρα site σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο τιμές προϊόντων σε προσφορά, όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε κάθε χώρα.

Φθηνότερο κατά 6% το καλάθι στην Πορτογαλία από την Ελλάδα

Ειδικότερα, η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα (18% η Γαλλία, 11% το Ηνωμένο Βασίλειο, 12% η Ιταλία), η Ισπανία είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, ενώ η Πορτογαλία είναι φθηνότερη κατά 6% από τη χώρα μας.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα και συγκεκριμένα η Γαλλία κατά 26%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 20%, η Ιταλία κατά 20%, η Ισπανία κατά 7%, ενώ η Πορτογαλία παραμένει φθηνότερη κατά 5%.

Αυτό, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Ο υψηλός ΦΠΑ στην Ελλάδα

Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η επίδραση ειδικών φόρων κατανάλωσης (πχ καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Πέρα από τον ΦΠΑ, παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι:

Φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής
Η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και τα αντίστοιχα κόστη
Το κόστος ενέργειας και μεταφορών
Η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της κάθε χώρας (πχ οδικό δίκτυο, νησιά κ.λπ.)
Το μέγεθος της αγοράς και αντίστοιχες οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες των προϊόντων
Το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών σε σχέση με τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες παρασκευής τους
Τα διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος, χρηματοοικονομικό κόστος, γραφειοκρατία)
Η παραγωγικότητα της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου σε κάθε χώρα
Οι καταναλωτικές συνήθειες και η αγοραστική δυνατότητα σε κάθε χώρα
Το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας:

Στα σούπερ μάρκετ θα μπει ειδική σήμανση στα προϊόντα με μείωση τιμής κατά τουλάχιστον 5% για διάστημα κατ΄ ελάχιστον 6 μηνών. Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προσφορές και τις εκπτώσεις. Ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή ραφιού μέχρι χθες. Αν κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Βέβαια, πρόκειται για μειώσεις σε εθελοντική βάση από τις εταιρείες.

Αυστηρός έλεγχος προμηθευτών και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών για να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα με ανατιμήσεις για να διενεργούνται άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.

Τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναβαθμίζεται το σύστημα καταγγελιών στο 1520. Ενεργοποιείται εφαρμογή για υποβολή καταγγελιών μέσω κινητών τηλεφώνων.

Ειδικά για την εφαρμογή στα κινητά διευκρινίστηκε από τον ΓΓ Καταναλωτή και Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο ότι θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βίντεοληπτικό υλικό που θα επισημαίνονται χρονικά και θα γεωεντοπίζεται μέσω GPS.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως διευκρίνισε ο κ.Σκρέκας τα μέτρα θα νομοθετηθούν με το πρώτο διαθέσιμο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ από υποψ. βουλευτής του Βελόπουλου (πρώην ΝΔ) -Τώρα και υποψ. δήμαρχος Φλώρινας..δεν το θεωρεί ανήθικο να διεκδικεί όλες τις θέσεις εξουσίας.