01 Μαΐου 2015

O Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε "διακριτικα" 10 ευρώ σε άστεγο!

O Βαρουφάκης έδωσε 10 ευρώ σε άστεγο!
Ένα απρόσμενο περιστατικό με πρωταγωνιστή έναν άστεγο άνδρα σημειώθηκε το μεσημέρι κατά την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, από την πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος για την εργατική Πρωτομαγιά.
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών έβγαζε selfie με διαδηλωτές, ένας άστεγος τον πλησίασε και του ζήτησε χρήματα για να πιεί ένα καφέ.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης του είπε να απομακρυνθούν από τις κάμερες για να μην καταγραφεί το περιστατικό και ελάχιστα μέτρα πιο μακριά του έδωσε 10 ευρώ και 50 λεπτά, όσα χρήματα δηλαδή είχε πάνω του εκείνη τη στιγμή.
«Του έδειξα το χαρτί που αναφέρει ότι είμαι άστεγος, άπορος και άνεργος και μου είπε να πάω να κάνω χαρτιά γιατί θα βγάλουν κονδύλι για εμάς τους άστεγους. Μου λέει “εδώ μπροστά στις κάμερες δεν κάνει, ανέβα λίγο παραπάνω και θα σε περιμένω”», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης ο οποίος μάλιστα στον κατ’ ιδίαν διάλογο που είχαν τον αποκάλεσε χιουμοριστικά Μίστερ Τζόν!




kontranews.gr

Οι δικαστές απαγορεύουν στους δανειστές να μειώνουν τις συντάξεις


Οι δικαστές απαγορεύουν  στους δανειστές να μειώνουν τις συντάξεις
Αυστηρό μήνυμα προς τους δανειστές και τους εγχώριους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους που ονειρεύονται υποταγή άνευ όρων της κυβέρνησης και πλήρη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού στέλνουν οι κορυφαίοι δικαστές της χώρας, τα μέλη της Ολομέλειας ΤΟΥ Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ).
Αφενός κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξων του 2012 σχεδόν σε όλους τους ασφαλισμένους ιδιωτικού τομέα, απαγορεύουν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και θεωρούν παράνομη τη μνημονιακή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος διότι οδηγεί σε μείωση των επικουρικών. Η προχθεσινή χθεσινή αποκάλυψη του Αλ. Μητρόπουλου αποτελεί ουσιαστικά προαναγγελία δικαστικής απόφασης μη δημοσιευμένης και κυρίως δικαστικής απόφασης για την οποία δεν έχει γίνει ακόμα η τελική διάσκεψη των δικαστών της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία κατά πληροφορίες είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 11 Μαϊου.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής μετέφερε προφανώς πληροφορίες που έχουν φτάσει εδώ και καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες στις δυο πρώτες κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις των δικαστών, η ισχυρή κρατούσα άποψη είναι πως πρόκειται για αντισυνταγματικές περικοπές. Είναι προφανές αν τελικά αυτή είναι η απόφαση (το πιθανότερο) τότε το δημοσιονομικό κόστος θα είναι δυσθεώρητο (από 2,8 έως 4,3 δις) χωρίς να υπολογιστούν τα αναδρομικά, ενώ το μήνυμα της κυβέρνησης στους δανειστές δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό που λέει το ανώτατο Δικαστήριο της χωρας.
Τι έγινε στις δύο πρώτες διασκέψεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις δυο πρώτες διασκέψεις (κι ενώ εκκρεμεί η τρίτη) η ισχυρή πλειοψηφία των δικαστών- ανατρέποντας την μέχρι τώρα νομολογία που έκρινε συνταγματικό το σύνολο των μνημονιακών νόμων για περικοπές- κλείνει στην άποψη πως οι μειώσεις στους ασφαλισμένους κύριας και επικουρικής ασφάλισης που έγινε το 2012 είναι αντισυνταγματική. Η πιλοτική δίκη αφορά προσφυγές 15 συνταξιούχων (Αγροτικής Τράπεζας, ΔΕΗ και άλλοι με διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ από εργασία σε ναυτιλιακή και ασφαλιστική εταιρεία) κατά του ΙΚΑ (κύριες συντάξεις) και του ΕΤΕΑ (επικουρικές).
Η τυχόν δικαίωση θα αφορά σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων, είτε προσέφυγαν είτε όχι , και οι συντάξεις τους θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012. Σίγουρα θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά σε όσους προσέφυγαν , είτε στο ΣτΕ είτε στα κατώτερα διοικητικά δικαστήρια, αλλά παραμένει ερώτημα αν θα καταβληθούν αναδρομικά στους υπόλοιπους, πιθανότατα όμως όχι.
Αύξηση ναι, αναδρομικά όχι
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανώτατο δικαστήριο υπάρχει έντονος προβληματισμός μήπως θα πρέπει να ακολουθηθεί το «μοντέλο» που επικράτησε στην περίπτωση της δικαίωσης των εν ενεργεία πανεπιστημιακών πριν από λίγους μήνες.
Το ΣτΕ δέχθηκε, τότε, για τα μέλη του ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού), ότι η αντισυνταγματικότητα του ν. 4093/12 ισχύει από 1/8/12 για όσους συμμετείχαν στην πιλοτική δίκη ενώπιον της Ολομέλειας και για όσους είχαν εμπρόθεσμα προσφύγει σε άλλα δικαστήρια κατά των περικοπών, οπότε αυτοί μπορούν να δικαιωθούν πλήρως. Ωστόσο, συνεκτιμώντας τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει για το κράτος σε περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης (αφού αδυνατεί προς το παρόν να επιστρέψει όλα τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστές, κλπ. χορηγώντας μόνο τα μισά και χωρίς να επαναφέρει πλήρως τις αποδοχές στο ύψος του Ιουλίου 2012), το ΣτΕ δέχθηκε ότι η αντισυνταγματικότητα δεν μπορεί να έχει αναδρομική εφαρμογή για τους υπολοίπους που δεν προσέφυγαν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αποδοχές τους μόνο για το μέλλον, χωρίς να καταβληθούν αναδρομικά για τις περικοπές.
Ανάλογα πιθανότατα θα κριθεί και τώρα αφού η επιβάρυνση από την καταβολή αναδρομικών σε όλους αγγίζει τα 3 δις ευρώ.
Στις διασκέψεις ακούστηκαν φωνές:
- Πως μετά τις αποφάσεις δικαίωσης για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (ένστολους, δικαστές και γιατρούς του ΕΣΥ) από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι δυνατόν να δικαιώνονται μόνο οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και να φαίνεται ότι εγκαταλείπονται οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα από οποιαδήποτε δικαστική προστασία.
-Πως οι νέες περικοπές με κυβερνητικό επιχείρημα το δημόσιο συμφέρον το οποίο είναι υπέρτερο του ατομικού( για το πρώτο μνημόνιο), δεν ευσταθεί πλέον αφού αυτό «υπερκαλύφθηκε από τις αρχικές περικοπές.
Οι δεύτερες περικοπές έχουν ως αποτέλεσμα την εξουθένωση των πολιτών-συνταξιούχων υπέρ των οποίων πρέπει να αποφασίζεται το δημόσιο συμφέρον».
-Πως δεν προηγήθηκαν μελέτες που να καταδεικνύουν ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στους συνταξιούχους, ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και το κατά πόσον έχει τηρηθεί η ισότιμη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις καθενός.
-Πως είναι πλεον πρακτική του κράτους να αποστασιοποιείται σταδιακά από τη στήριξη της επικουρικής ασφάλισης, σε περίοδο κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία διαμορφώθηκε με διαφορά 4 ψήφων σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών κάθε είδους κύριων και επικουρικών συντάξεων (μνημόνιο 2) και με διαφορά 3 ψήφων σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, όπως ορίζεται από τον νόμο 4052 /2012.
Σκεπτικό καταπέλτης
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία, που τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας εκτιμάει ότι οι σε πρώτη φάση περικοπές ήταν “αναποτελεσματικές, δεν ωφέλησαν τη χώρα και τα βάρη σήκωσαν οι συνταξιούχοι, που συνήθως πληρώνουν το κόστος τέτοιων κυβερνητικών αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε περαιτέρω μειώσεις, που έχουν εξαθλιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» έκριναν κατά πλειοψηφία οι δικαστές.
Γιατί τώρα
Η αλλαγή στάσης του δικαστηρίου άρχισε να διαφαίνεται εδώ και καιρό, μετά και τις αποφάσεις δικαίωσης των ειδικών μισθολογίων και την κόντρα με την τότε κυβέρνηση για τη καταβολή των αναδρομικών στους δικαστές. Αλλωστε μια από τις βασικές κατηγορίες κατά των δικαστών ήταν πως δικαίωσαν εαυτούς την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας κατακρεουργείται.
Η αλλαγή στάσης, διαφάνηκε πολύ πριν αλλάξει η κυβέρνηση καθώς ήταν εμφανές στις δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως στις δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σωτ. Ρίζου. Χαρακτηριστικα: - Τον Δεκέμβριο του 2014 δημοσίευσε αυτούσιο στο σάιτ του ΣτΕ το email Χαρδούβελη προς την τρόϊκα για να καταδείξει πως αυτό δεν περιλαμβάνει τις απαιτήσεις των δικαστών και την πρόθεση της κυβέρνησης για συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν. - Λίγες μέρες νωρίτερα , στη συνεδρίαση μάλιστα για το θέμα της περικοπής των κύριων και επικουρικών είχε πεί:
«Το Συμβούλιο της Επικρατείς είναι υποχρεωμένο υπό τις νέες συνθήκες, νομικές και πραγματικές, που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν να χαράξει νέα νομολογία» και πρόσθεσε: «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε που κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».
- Τον Νοέμβριο του 2014 στη συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε εννέα περιοχές της χώρας επί ένα χρόνο στηλίτευσε το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου καθυστέρησαν να προσκομίσουν στοιχεία για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και μελέτες που έγιναν πριν την εφαρμογή του μέτρου: «Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη».
Και προσέθεσε στο ίδιο ύφος: «Πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία». - Τον Ιούλιο του 2014 απαντώντας στην κριτική για τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που οδήγησαν σε αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών μίλησε για “εκστρατεία καταπτοήσεως του Δικαστηρίου” αλλά και οργανωμένη προπαγάνδα με στόχο να επηρεαστεί η κρίση των δικαστικών λειτουργών.





Συγχαρητήριο του δημάρχου Πρεσπών

Ο Δήμαρχος Πρεσπών έστειλε την παρακάτω επιστολή στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Γυμνασίου και ΛΤ. Λαιμού για την διάκριση της ομάδας του σχολείου που συμμετείχε στον διαγωνισμό σχολικής καινοτομίας με θέμα νανοτεχνολογία και επιχειρηματικότητα της Quantum Spinoff που διεξήχθη την Δευτέρα 26-04-2015 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα με συμμετοχή ιδιωτικών και δημόσιων Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φίλοι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και ΛΤ. Λαιμού,
Με ικανοποίηση και περηφάνια ενημερωθήκαμε για την επιτυχία της ομάδας του σχολείου μας στο στον διαγωνισμό Quantum Spinoff όπου διακρίθηκε λαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ πολλών άλλων ιδιωτικών και δημόσιων Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας παρουσιάζοντας την δράση που προετοιμάσατε σχετικά με τη διασύνδεση νανοτεχνολογίας με την επιχειρηματικότητα.
Θέλω να σας εκφράσω θερμά συγχαρητήρια εκ μέρους του Δήμου Πρεσπών για την εξαιρετική σας επιτυχία, να σας ευχαριστήσω γιατί μας κάνατε περήφανους δείχνοντας τις δυνατότητες που έχει η παιδεία στην ακριτική μας περιοχή αλλά επίσης και γιατί μας εμπνέετε να προσπαθήσουμε πιο πολύ για να καταφέρουμε να σας προσφέρουμε τα μέσα που έχει υποχρέωση να προσφέρει η πολιτεία και που σήμερα λείπουν από το σχολείο σας και από την περιοχή μας.

Με τιμή,
Παναγιώτης Πασχαλίδης
Δήμαρχος Πρεσπών




Πηγή : neaflorina

<< Εταιροι >> και δανειστές καλούν την κυβέρνηση σε ταπεινοτική συνθηκολόγηση




ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ ΔΝΤ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ
ΜΟΝΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ
Αισιόδοξος ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στη Βουλή από το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στα ανοιχτά ζητήματα, αλλά και στις κόκκινες γραμμές.
«Η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της», διεμηνύαν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές, εν όψει της νέας συνεδρίασης του Brussels Group και τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα απέχει από τα όρια των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κόκκινες γραμμές παραμένουν «τα εργασιακά, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ».
Την ίδια ώρα που στην Αθήνα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ο επικεφαλής του Eurogroup αλλά και εκπρόσωπος του ΔΝΤ εκπέμπουν σαφή κελεύσματα προς την ελληνική κυβέρνηση για ταπεινωτική υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές της, συνοδευόμενα, κατά την πάγια τακτική τους, από τα συνήθη εκβιαστικά τελεσίγραφα.
Γ. ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: "ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ «PLAN B» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
Όπως μεταδίδει το Reuters ο Γερουν Νταισελμπλουμ δήλωσε,απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του ολλανδικού κοινοβουλίου, πως ''η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για οποιαδήποτε έκβαση σχετικά με τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών''.
«Επιδιώκουμε μία σταθερή συμφωνία που θα οδηγήσει σε μέτρα μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γ. Νταισελμπλουμ κάνοντας φανερό ότι οι ''θεσμοί'' εμμένουν στις αξιώσεις για αντιλαϊκά μέτρα και νεοφιλέλεύθερες απορρυθμίσεις με όπλο τη χρηματοδοτική ασφυξία την οποία έχουν επιβάλλει στη χώρα. Μάλιστα, σε ερώτηση αν υπάρχει plan B για την Ελλάδα, απάντησε: «Εάν η ερώτηση είναι αν η Ολλανδία ή η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, τότε η απάντηση είναι "ναι"» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμη ότι το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων μπορεί να περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό. Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη» και πως «θα αποφασίσει μόνη της για την προσαρμογή του ορίου του ELA», δήλωση που μόνο ως προκλητική ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.
Ο επικεφαλής του Εurogroup, τέλος, σε μια ακόμη προκλητική αποστροφή του λόγου του, συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση «να αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο για να αποφύγει την άβυσσο».
ΔΝΤ: "ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΠΑΚΕΤΟ - ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ GREXIT, ΑΛΛΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ"  
Η συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ δεν μπορεί να κλείσει και το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει καμία δόση προς την Ελλάδα αν πρώτα η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο, συνολικό και συνεκτικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το περιεχόμενο του εκβιαστικού τελεσιγράφου που εξέπεμψε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην έδρα του στην Ουάσινγκτον.
Ο Τ. Ράις είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία "με μερικά επιμέρους μέτρα μόνο" που προτείνει η Ελλάδα ενώ απέφυγε να προσδιορίσει ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε αναμένει να υπάρχει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Brussels Group.
Ο Τ. Ράις έστειλε και δεύτερο μήνυμα – κάλεσμα σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση μνημονιακής κοπής προς την ελληνική κυβέρνηση .
Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει στην "σκληρή γραμμή" που είχε χαράξει η Κριστίν Λαγκάρντ με το γράμμα που είχε αποστείλει στον Γέρουν Ντάισελμπλουμ την επομένη της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Σε εκείνη την επιστολή η Κρ. Λαγκάρντ άφηνε να εννοηθεί ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από το σύνολο των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες είχε συμφωνήσει η Ελλάδα με το Μνημόνιο, βρίσκοντας την λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη "περιοριστική". Ο Τ. Ράις επιβεβαίωσε ότι τα όσα ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε εκείνο το γράμμα της, ισχύουν και σήμερα ενώ έκανε σαφές ότι το Ταμείο είναι διατεθειμένο να επιδείξει «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υπό τον όρο- όπως τόνισε- ότι «οι στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί διατηρούνται αμετάβλητοι και δεν αλλάζουν.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel που σύμφωνα με non paper του οργανισμού, το ΔΝΤ μελετάει την περίπτωση ενός Grexit, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε ότι "αυτό (σ.σ.:Grexit) είναι κάτι που δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί, αλλά ότι "είναι δουλειά του Ταμείου να εξετάζει διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες'', επισημαίνοντας παράλληλα ότι "η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ".
Σε άλλη ερώτηση για την αποπληρωμή των δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ο Τ. Ράις υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να πληρώσει τις δόσεις των δανείων προς το Ταμείο και μέχρι στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της». Σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ελλάδας προς το Ταμείο είναι προγραμματισμένη για της 6 Μαΐου και είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ, προερχόμενη από τόκους προηγούμενων δανείων που είχε λάβει η χώρα από το ΔΝΤ. "Στις 12 Μαίου ακολουθεί και δεύτερη πληρωμή ύψους 450 εκατ. ευρώ" επισήμανε και παρέπεμψε, επίσης, στην 14η Μαΐου όπου - όπως ανακοίνωσε - αναμένεται συνάντηση Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι στην Ουάσινγκτον.
ΜΟΝΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ
Είναι πλέον φανερό ότι οι κυρίαρχοι αντιδραστικοί κύκλοι των διεθνών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και οι «θεσμικοί» εκπρόσωποι τους επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση - συμφωνία νέο-μνημονιακής κοπής, με εφαλτήριο και την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Στρατηγικός τους στόχος είναι να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό και να παραδειγματίσουν, παράλληλα, και τους υπόλοιπους λαούς που συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θέλουν να επιβάλλουν ως μονόδρομο.
Η μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει επιτυχημένη έκβαση μόνο με την εφαρμογή μέχρι τέλους και ενάντια σε κάθε εκβιασμό του ριζοσπαστικού της προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός και το οποίο σε σημαντικό βαθμό συμπυκνώνει αιτήματα των αγώνων που έδωσε τα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας. Η εξελισσόμενη αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της διαθέτει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά και ιστορικές διαστάσεις. Οι λαοί της Ευρώπης, που ασφυκτιούν στη μέγγενη της μονεταριστικης λιτότητας του άτεγκτου ευρωενωσιακού πλαισίου ακουμπούν τις ελπίδες τους στην προοδευτική για τον ελληνικό λαό διέξοδο, που θα αποτελέσει φάρο ελπίδας και για τους ίδιους.
Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ιστορικό αυτό βάρος καλείται να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό με την αταλάντευτη στάση της και να του μιλήσει απερίφραστα για τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η χώρα, μακριά από δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της εκβιαστικής κινδυνολογίας η οποία εκπορεύεται από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους του διεθνούς πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου και των εγχώριων εκπροσώπων του.
ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΑΚΟΣ