26 Απριλίου 2017

Προκλητικός ο Τσίπρας: Επιχείρησε να πουλήσει ξανά το αφήγημα της «περήφανης διαπραγμάτευσης»


Προκλητικός ο Τσίπρας: Επιχείρησε να πουλήσει ξανά το αφήγημα της «περήφανης διαπραγμάτευσης»

ΟΥΤΕ ΙΧΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Την «καραμέλα» της κυβέρνησης που «έβαλε κόφτη στη μίζα, τη ρεμούλα και τη φοροδιαφυγή» χρησιμοποίησε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους πολίτες αυτής της χώρας ότι παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά χωρίς να πει το παραμικρό για τα δεινά που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές του.
Σε μια συνέντευξη που μάλλον εξόργισε περισσότερο παρά καθησύχασε όλους όσους την παρακολούθησαν, ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα όσα βιώνει η χώρα, θέτοντας άλλη μία δήθεν κόκκινη γραμμή με το πει ότι «τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν χωρίς λύση για το χρέος».
«Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα απ' όσα έπρεπε να πάρουμε. Για την καθυστέρηση δεν φταίει η κυβέρνηση. Όλοι το έχουν καταλάβει. Μόνο η αντιπολίτευση το υποστηρίζει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχασε κάτι αλλά κέρδισε τα αντίμετρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία ενώ απομόνωσε το ΔΝΤ.  «Μας ζητούσαν αύξηση ομαδικών απολύσεων και lock out. Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα, αφορά και το χρέος», επεσήμανε και αποκάλυψε πως Σόιμπλε και ΔΝΤ ήθελαν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο, βάζοντας στη μέση την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα αντίμετρα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν πρέπει να υποβαθμίζονται και έχουν να κάνουν με την απουσία κοινωνικού κράτους. «Επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ», είναι μερικά από τα αντίμετρα που ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα 3,5%.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει βαλθεί να τρελάνει τον ελληνικό λαό καθώς υποστήριξε πως η χώρα δεν αντέχει άλλη επιτροπεία και πρέπει να βγει από τα μνημόνια αλλά από την άλλη τόνισε πως πρέπει να ψηφιστούν τα σκληρά μέτρα για να μπορέσουμε να πάρουμε ρύθμιση για το χρέος. «Αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε», είπε ο κ. Τσίπρας διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει κανένα μέτρο αν δεν πάρει ρύθμιση του χρέους από τους δανειστές.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως παρά όσα έχουν ειπωθεί, ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και ούτε θα ενεργοποιηθεί. «Ο μόνος κόφτης που έχει μπει είναι σε μίζες, ρεμούλες και φοροδιαφυγή», σημείωσε.
«Αν δεν είχαμε το πλεόνασμα θα είμαστε μπαλάκι του πιγκ πογκ ανάμεσα στον κ. Σόιμπλε και την κ. Λαγκάρντ», είπε και ξεκαθάρισε πως μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν μαζί.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στους φόρους ήταν ελάχιστοι και ανέφερε την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα, ενώ δεσμεύτηκε πως σταδιακά τα πράγματα θα αλλάξουν, θα μειωθεί η ανεργία και θα μπει τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε το 2010.
«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη, δώσαμε μάχη και πέσαμε σε τοίχο. Αν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε καλύτερες συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι τις 22 Μαΐου.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν ήταν δική μας επιλογή δεν θα πουλούσαμε σε περίοδο κρίσης. Εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων. Δεν πουλήσαμε όμως μπριρ παρά. Πήραμε υψηλότερα τιμήματα και υψηλότερα τιμήματα σε επενδύσεις». Αναφέρθηκε δε στο λιμάνι του ΟΛΘ που η μεταβίβαση έγινε σε τιμή 70% πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία και με παράλληλη δέσμευση για 170 εκατ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη πενταετία.

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για το περίφημο «go back Merkel», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η κ. Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στη σκληρή πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη. Για το προσφυγικό σημείωσε πως η καγκελάριος φάνηκε ανοιχτόμυαλη και έχει συναίσθηση της ευθύνης της.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά ενώ για το θέμα της ΔΕΗ τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της. «Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για να μπορέσει η ΔΕΗ να ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΝΔ είχε συμφωνήσει τη μικρή ΔΕΗ. Ήταν πώληση του 1/3 των φιλέτων της ΔEΗ αλλά και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ που ήταν τα δίκτυα και αποτελούν πλούτο της χώρας. Εξασφαλίσαμε το 51% των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο και καταφέραμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔEΗ.
Όσα γίνονται τώρα σχετίζονται με το ότι ως χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να τηρούμε τους κανόνες της Κομισιόν. Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε το μερίδιο της ΔEΗ στην αγορά από το 90% στο 50%, όπου είναι και η παραγωγή.
Αποφασίσαμε να το κάνουμε με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά ήρθε απόφαση του ευρωδικαστηρίου που ζητά να μην έχει παρουσία η ΔΕΗ στα νέα λιγνιτικά πεδία. Επειδή δεν θα επιλέξουμε νέα λιγντικά πεδία γιατί είναι πολύ ακριβά πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτό το ποσοστό με πωλήσεις υφιστάμενων μονάδων», δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας, που στο παρελθόν δεσμευόταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, πλέον δεσμεύεται μόνο για μείωση του χαρατσιού.
Για τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο, στόχευση και αποφασιστικότητα να συνεχίσει. «Ο κόσμος ξέρει ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια», είπε ο κ. Τσίπρας.


                    .


 Read more: http://www.newsbomb.gr