Σοκ: Πέθανε άστεγος στα Χανιά
Kηδεύτηκε από τον Δήμο Χανίων ο άστεγος Θωμάς Δεληγιαννίδης, 46 ετών. Ο άτυχος άνθρωπος, συνήθιζε να κάθεται σε ένα παγκάκι έξω από τη Δημοτική Αγορά.

Τον Θωμά, μετέφερε πριν από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο ένας συμπολίτης εθελοντικά, ανέφερε στην ΕΡΤ Χανίων η ψυχολόγος του Νοσοκομείου Κατερίνα Βουτετάκη. Το πρόβλημα των άστεγων παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, δήλωσε η κ. Βουτετάκη, η οποία ανέφερε ότι πληθαίνουν τα περιστατικά μεταφοράς ανήμπορων ανθρώπων από εθελοντές στο νοσηλευτικό Ίδρυμα.

Αν και από το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφιστεί η παρέμβαση και περίθαλψη των αστέγων στα Χανιά, δεν έχει γίνει τίποτα. Επίσης, δεν έχει προχωρήσει η ενοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με δομές αλληλεγγύης, με την Εκκλησία ή ακόμα και με το Νοσοκομείο, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βουτετάκη. Το πρόβλημα επιδεινώνεται αφού η αστυνομία εκδιώκει τους άστεγους από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που βρίσκουν καταφύγιο. Συχνά άστεγοι καταφεύγουν στο νοσοκομείο για να κοιμηθούν σε μια καρέκλα ή κοιμούνται στο αυτοκίνητό τους, περιέγραψε η κ. Βουτετάκη.

Η άπορη Σταυρούλα Τσικόγια μίλησε για τις δυσκολίες των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο και για τις προσπάθειες που κάνουν για βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, αφού, όπως είπε, από τις τοπικές αρχές δεν έχουν καμία υποστήριξη, ενώ συχνά δέχονται κυνηγητό από τις αστυνομικές αρχές.

Ο άστεγος Θωμάς Δεληγιαννίδης ήταν μεγάλο χρονικό διάστημα άρρωστος και καθηλωμένος έξω από τη Δημοτική Αγορά των Χανίων, είπε η Σταυρούλα Τσικόγια και η μόνη βοήθεια που πήρε ήταν από τους άλλους άστεγους που έκαναν ό, τι μπορούσαν για να τον κρατήσουν στη ζωή. Κανείς δε μας δίνει σημασία, τόνισε η κ. Τσικόγια.

Η άστεγη Μιουάρα Ζαγανά περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τις καθημερινές προσπάθειες επιβίωσης των αστέγων στα Χανιά και εξέφρασε το φόβο ότι θα υπάρξουν και άλλοι θάνατοι. «Τα αδέσποτα σκυλάκια ζουν καλύτερα από μας», είπε. Μεταξύ τους οι άστεγοι στα Χανιά, είναι σαν αδέρφια, είπε η κ. Ζαγανά, και περιέγραψε πώς κάνουν μπάνιο με λάστιχο και κρύο νερό στις πλατείες.

Το θέμα των αστέγων είναι υπαρκτό, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων, ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας. Ο αριθμός των μονίμων αστέγων δεν ξεπερνά τα 15 άτομα, ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι αυτή την περίοδο «τρέχει» στο Δήμο ένα πρόγραμμα επανένταξής του και ότι σε αυτό συμμετέχουν 15 συμπολίτες μας.

Ο Δήμαρχος παράλληλα υπενθύμισε ότι άστεγοι φιλοξενούνται και στο Γηροκομείο Χανίων. Ένα μεγάλο αγκάθι είναι ότι η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στα αλλεπάλληλα αιτήματα τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής δημοτικής αρχής, για την παραχώρηση δημόσιων κτιρίων όπως το παλιό ψυχιατρείο, προκειμένου να διαμορφωθούν μόνιμοι χώροι φιλοξενίας και φροντίδας των αστέγων. Αυτό που καταφέραμε, ανακοίνωσε ο κ. Βάμβουκας, είναι η ενοποίηση όλων των κοινωνικών δομών υπό τον ΔΟΙΚΗΠ, κάτι που θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη παρέμβαση του Δήμου.

Πηγή: ert.gr