28 Σεπτεμβρίου 2019

Χρυσοχοϊδης της Ν.Δ όχι του ...ΠΑ-ΣΟΚ !!

Απλώνεται από το B.Αιγαίο μέχρι τις ακτές της Κύπρου ο τουρκικός Στόλος: Δέσμευσαν 5 περιοχές για επιχειρήσεις με πυρά!





Απλώνεται από το B.Αιγαίο μέχρι τις ακτές της Κύπρου ο τουρκικός Στόλος: Δέσμευσαν 5 περιοχές για επιχειρήσεις με πυρά!

Πέντε NAVTEX εξέδωσε η Αγκυρα κλειδώνοντας μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις της τουρκικής ΑΟΖ δυτικά και νοτιοανατολικά της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου

Περίπου 25 τουρκικά πολεμικά θα αναπτυχθούν στις περιοχές αυτές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, λίγες ώρες μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «η πολιτική των κανονιοφόρων ανήκει στον 19ο αιώνα».
Η μία δεσμευμένη περιοχή βρίσκεται στη περιοχή όπου συναντώνται οι ΑΟΖ της Αιγύπτου, της Κύπρου και η υποθετική της Ελλάδας (όταν η Αθήνα δεήσει να την ανακηρύξει). Στο σημείο, αυτό η Τουρκία θα κάνει ναυτικές ασκήσεις την 1 Οκτωβρίου.

Σε κοντινή περιοχή θα γίνει και άσκηση με πυρά στις 2 Οκτωβρίου.
Δύο από τις NAVTEX αφορούν στην περιοχή, όπου η Άγκυρα θέτει θέμα για τμήμα του οικοπέδου 7 το οποίο φαίνεται ότι κρύβει τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου. Εκεί, πάλι θα γίνει πολυήμερη άσκηση του τουρκικού Ναυτικού με πυρά



pronews.gr
Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ


.
                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας :6978276141

Το πρωτοσέλιδο της εβδομάδος από τον έντυπο τύπο

 
 
Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ


.
                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας :6978276141

Καστοριά: Αδέσποτος σκύλος δάγκωσε γέροντα στο κέντρο της πόλεως

Ρεπορτάζ
Φώτο αρχείου


Στο κέντρο της πόλεως της Καστοριάς ένα από τα πολλά αδεσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στούς δρόμος της πόλεως επιτέθηκε χωρίς λόγο σε γέροντα ανύμπορο ο οποίος απλός βάδιζε στον πεζόδρομο κοντά στις στάσεις των αστικών λεωφορείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σκύλος δάγκωσε τον γέροντα,  ο οποίος με δυσκολία βρήκε κάποιους πολίτες για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Τα αδέσποτα έχουν γίνει μάστιγα τα τελευταία 8χρόνια για την πολη και τον νομό της Καστοριάς.
Το φαινόμενο με επιθεσεις μεγαλόσωμων σκύλων συμφωνα με το ρεπορτάζ είναι συχνό φαινόμενο  στο κέντρο της πόλεως, μέχρι και τη περιοχή των lidl, όπου υπάρχουν σχολεία και παιδικός σταθμός.

 Και δεν είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι της περιοχής δέχονται επίθεση από αδέσποτα σκυλιά. Και όλοι ζητούν από τον δήμο να παρέμβει ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.


Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ


.
                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας :6978276141

Τι χαλάει τον μεταβολισμό σας και δεν σας αφήνει να χάσετε κιλά


Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι γυναίκες κατά μέσο όρο παίρνουν μισό κιλό ετησίως στην πορεία της ενήλικης ζωής τους, πράγμα που σημαίνει επιπλέον 20 κιλά μέχρι να φτάσετε την ηλικία των 50.
Μπορείτε να κατηγορήσετε για αυτό την κληρονομικότητα, τις ορμόνες, το άγχος, την απώλεια μυϊκής μάζας και ακόμη και το πολυάσχολο πρόγραμμά σας, αλλά η αλήθεια είναι εάν θέλετε να χάσετε βάρος και αποτυγχάνετε, τότε σίγουρα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μερικές συμβουλές.
Ο Δρ Dan Benardot, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και κινησιολογίας στο Georgia State University απαρίθμησε τους κανόνες διατροφής που ενισχύουν το μεταβολισμό και διευκολύνουν ένα σχεδόν αβίαστο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

1. Παγίδα: Δεν τρώτε αρκετά (ή καθόλου)

Ναι, πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων σας, προκειμένου να χάσετε βάρος, αλλά αν το παρακάνετε μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Πηγαίνοντας πολύ χαμηλά και πολύ γρήγορα μπορεί να διαταράξει το μεταβολισμό σας μπορεί να σας αναγκάσει να φάτε υπερβολικά αργότερα χωρίς να το συνειδητοποιήσετε.
Θυμηθείτε ότι χρειάζεστε περίπου 1.200 θερμίδες ημερησίως για να ενεργοποιήσετε τις βασικές σας βιολογικές λειτουργίες. Προσέξτε λοιπόν τη συμβουλή του Δρ. Benardot: φάτε αρκετό φαγητό για να μην πεινάτε.

2. Παγίδα: Μένετε μακριά από την καφεΐνη

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σας σύστημα και με τη σειρά του επιταχύνει το μεταβολισμό σας για περίπου 5 έως 12% σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη.

3. Παγίδα: Τρώτε λευκούς υδατάνθρακες

Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες. Δοκιμάστε να φάτε ολικής άλεσης ψωμί σιταριού, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματός σας να καίει λίπος έως και 30% και όσοι τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες κερδίζουν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου.

4. Παγίδα: Πίνετε κρύο νερό

Ερευνητές από τη Γερμανία διαπίστωσαν ότι πίνοντας 6 φλιτζάνια κρύο νερό την ημέρα μπορεί να σας κάνει να καταναλώσετε επιπλέον 50 θερμίδες. Αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με 2 κιλά σε ένα χρόνο. Το σώμα σας χρειάζεται να ζεστάνει το νερό που πίνετε στην θερμοκρασία του σώματός σας, και αυτό χρειάζεται δουλειά – και επομένως θερμίδες.

5. Παγίδα: Το φαγητό σας είναι περιέχει φυτοφάρμακα

Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλό επίπεδο οργανοχλωριόντα (ρύποι από φυτοφάρμακα, τα οποία αποθηκεύονται σε λιπαρά κύτταρα) αντιμετωπίζουν αργό μεταβολισμό. Μια δημοφιλής θεωρία υποδηλώνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι τοξίνες παρεμβαίνουν στη διαδικασία καύσης ενέργειας. Μια άλλη λέει ότι τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά αύξηση βάρους.
Ποια είναι η λύση σε αυτό; Φάτε βιολογικά τρόφιμα.

6. Παγίδα: Η διατροφή σας στερείται πρωτεΐνης

Το να μην λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας θα κάνει τους μυς σας αδύναμους. Αν το να μην τρώτε κρέας είναι μέρος της διατροφής σας, τότε σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας καρύδια σε κάθε γεύμα. Μπορείτε επίσης να πάρετε πρωτεΐνη από χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι.

7. Παγίδα: Παραλείπετε τη λήψη σιδήρου

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο σίδηρος παραμένει ένα ουσιαστικό μέρος της διατροφής σας, ακόμα κι αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και στους μύες σας, που είναι απαραίτητο για να καεί το λίπος. Φάτε οστρακοειδή, φασόλια, κρέας, δημητριακά, σπανάκι και φακές για να πάρετε τον απαραίτητο σίδηρο που χρειάζεστε.

8. Παγίδα: Ξεχνάτε τη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία που πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν στη διατροφή τους. Είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί ο μεταβολισμός, ο αναζωογονητικός μυϊκός ιστός και η απορρόφηση του ασβεστίου. Ο σολομός, οι γαρίδες, ο τόνος, το τόφου, τα αυγά, τα δημητριακά και το γάλα είναι όλες οι καλές πηγές βιταμίνης D.

9. Παγίδα: Πίνετε αρκετό αλκοόλ

Το αλκοόλ στο αίμα σας κάνει να κάψετε λιγότερο λίπος. Δύο ποτήρια μαρτίνι μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να καίτε λίπος περισσότερο από 75%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν μπυροκοιλιές. Αν θέλετε να κάνετε σωστή διατροφή, μείνετε μακριά από το αλκοόλ.

10. Παγίδα: Αγνοείτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή σας

Η ανεπάρκεια ασβεστίου επιβραδύνει τον μεταβολισμό, ειδικά στις γυναίκες. Και τα γαλακτοκομικά είναι μια σπουδαία πηγή ασβεστίου. Μπορείτε να καταναλώσετε γάλα ή την καλύτερη εναλλακτική λύση, τρώγοντας βιολογικό γιαούρτι.




enimerotiko.gr



Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ


.
                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας :6978276141

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ως απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας» - Τώρα το κατάλαβε;







Ν. Παναγιωτόπουλος: «Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ως απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας» - Τι εννοεί;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Καβάλα όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια της 27ης KAVALAEXPO 2019, επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει προ ημερών χαρακτηρίζοντας -σωστά- το μεταναστευτικό ως απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

«Αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά τώρα, κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν και να γίνουν πολύ χειρότερα. Εκεί παρίσταται η ανάγκη να υπάρξει μεταφορά κάποιων προσφύγων προς την ενδοχώρα» τόνισε σε δήλωση του.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην έκθεση, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό πρόβλημα και τόνισε ότι «το αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Όμως ο υπουργός δεν αποσαφήνισε τι εννοεί με τον όρο εσωτερική απειλή, αν εννοεί μόνο την εγκληματικότητα ή την πληθυσμιακή αλλοίωση ή αν εννοεί πως υπάρχει σχέση και με την Τουρκία ή την τρομοκρατία. 

Επιπλέον δεν γίνεται συγκεκριμένος με ποιους τρόπους η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει διαφορετικά, εφόσον πρόκειται για απειλή της εσωτερικής ασφάλειας, αφού μέχρι στιγμής η διαχείριση δεν διαφέρει κατά πολύ με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Συνέχισε δε, επισημαίνοντας ότι «το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο, σύνθετο, πρόβλημα, που αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης και επομένως θέλει ειδική και εξαιρετική διαχείριση. Κάθε μέρα κάνουμε συσκέψεις με τον αρμόδιο να το διαχειριστεί, τον κ. Χρυσοχοΐδη».

Σχετικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως «ο σχεδιασμός που κάνουμε αυτή τη στιγμή με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει να κάνει με το να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους εταίρους μας για να αναλάβουν και αυτοί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει. Αφήνουν την Ελλάδα να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει. Και βέβαια εμείς να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε για να δώσουμε κάποιες λύσεις».

«Όσον αφορά τους χώρους εγκατάστασης, οι οποίοι όμως δεν περνάνε μόνο από εμάς» συνέχισε ο υπουργός «αυτή τη στιγμή αναζητούνται διάφορα κτίρια ανά την επικράτεια, όχι μόνο στρατόπεδα. Ακόμη και κτίρια εγκαταλελειμμένα, βιομηχανικής χρήσης, που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές. Είναι και αυτό ακόμη στο σχεδιασμό μας και θα δούμε πώς θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες.

Όμως το τιμόνι το έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό οδηγεί όλον το συνολικό σχεδιασμό, εμείς συμμετέχουμε. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, πάντα οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να βάλουν πλάτη. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί και στην πράξη το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΣΧΟΛΙΟ: Ν. Παναγιωτόπουλος: «Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ως απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας» - Τώρα το κατάλαβε ο,τι αποτελεί για την ασφάλεια της χώρας ;  και για την κοινωνία την ζωή των Ελλήνων;

pronews.gr

Τίτλοςσχόλιο: fyllokaiftero1blogspot.com


Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ


.
                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας :6978276141

Την πτώχευση της Thomas Cook θα την πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι Ελλήνες


Thomas Cook: Αναστολή καταβολής ΦΠΑ για έξι μήνες στις επιχειρήσεις που επλήγησαν
Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κατάρρευση της Thomas Cook συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.

Για τους εργαζομένους, ανακοινώθηκε η μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού, θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην απολύσουν εργαζομένους.
Στο σκέλος της ενίσχυσης της ρευστότητας, ανακοινώθηκε η αναστολή για 6 μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook.

Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.
Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook.
Για επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, αναζητούνται ήδη και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τρόποι αναθεώρησης των όρων των χορηγήσεων.

Μελετάται, επίσης, η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
Για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

Τέλος, για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση εξετάζει την απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από την ThomasCook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΌΛΙΟ:
- H κυβέρνηση  θα στηρίξει ιδιωτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση μιας ξένης ιδιωτικής επιχείρησης της Tomas Cook.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει και την ίδια την Βρετανική Tomas Cook. Η οποία δεν στήριξε ούτε η  ίδια η χώρα της, η Βρετανία .

Ολοι οι Ελληνες θα πληρώσουν τη ζημία, από τα "λάθη" των ιδιωτικών αυτών επιχειρήσεων  οι οποίες δεν είναι μικρές επιχειρήσεις, αλλα στην πλειοψηφία τους μεγάλες επιχειρήσεις.

-Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αυτή έκοψε το ετήσιο επίδομα στους ανέργους το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ με τη δικαιολογία ο,τι το έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία όμως αυτο που είχε δώσει κουτσουρεμένο, ήταν το έκτακτο επίδομα του περασμένου Απριλίου και  που το ονόμασε "13η Σύνταξη".

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων τους, που επηρεάζονται μετά την πτώχευση της Thomas Cook αποτελεί κραυγαλέα αδικία για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, καθώς και για τους εργαζόμενους , κυρίως της εποχικής απασχόλησης.







Με πληροφορία από το newsit.gr
Bioflorina   κλίκ  εδώ


.
                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας :6978276141

Το λάθος που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση

Το λάθος που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση



Νέα αμερικανική μελέτη αναδεικνύει το ενδεχόμενο ο συνδυασμός λυκοπενίου και σιδήρου, κοινώς ντομάτας και κρέατος, να αφαιρεί τις αντικαρκινικές ιδιότητες του πρώτου, αφήνοντας τον οργανισμό απροστάτευτο

Κάποιες από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας, και συγκεκριμένα το λυκοπένιο, ενδεχομένως να εξαφανίζονται όταν η κατανάλωσή της συνδυάζεται με άλλα, πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα, υποστηρίζει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Ohio που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα και το γαστρικό υγρό μιας μικρής ομάδας φοιτητών, μετά από κατανάλωση ενός ντοματοχυμού που για κάποιους περιείχε και για κάποιους δεν περιείχε σίδηρο.

Όπως αποδείχθηκε, τα επίπεδα λυκοπενίου στο γαστρικό υγρό και το αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν το υγροποιημένο γεύμα τους μαζί με ένα συμπλήρωμα σιδήρου, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα έχει μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιήσει με πιθανώς ευεργετικούς τρόπους.
«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας, Rachel Kopec.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο σε μια διατροφή, καθώς πραγματοποιεί σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως το να επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας και την αποβολή των τοξικών ουσιών. Είναι, όμως, κι ένα θρεπτικό συστατικό που θεωρείται ότι μιμείται άλλες κυτταρικές διαδικασίες.
«Γνωρίζαμε ότι αν αναμίξουμε τον σίδηρο με άλλες ουσίες θα τις καταστρέψει άμεσα, δεν ξέραμε όμως αν θα έβλαπτε και πιθανώς επωφελή καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά», προσθέτει η Δρ. Kopec.
Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υπεύθυνες για το κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα κάποιων τροφίμων. Περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, και θεωρείται ότι είναι προστατευτικό απέναντι στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του δέρματος.
Είναι ακόμα ασαφές το τι ακριβώς συμβαίνει και αλλάζει την πρόσληψη του λυκοπενίου, αλλά ένα ενδεχόμενο είναι ότι ένα γεύμα με σίδηρο οξειδώνει το λυκοπένιο, δημιουργώντας διαφορετικά παράγωγα του μεταβολισμού. Επίσης, είναι πιθανό ο σίδηρος να διαταράσσει το μείγμα ντομάτας και λιπαρών που χρειάζονται τα κύτταρα για να απορροφήσουν το λυκοπένιο.
Προς το παρόν, πάντως, οι ερευνητές συνεχίζουν την εργασία τους προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο του λυκοπενίου στη μάχη κατά του καρκίνου και τη σημασία της αλληλεπίδρασής του με άλλα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά.

ygeiamou

Bioflorina   κλίκ  εδώ


.
                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας :6978276141