Η «πολική» φτώχεια τους έφερε πιο κοντά. Γεννηματά και Παπανδρέου επισφράγισαν την πολυσυζητημένη –πλην αναμενόμενη- συμπόρευση, ακολουθώντας το μοντέλο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ=Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Συναντήθηκαν και τα βρήκαν η πρόεδρος του ΠAΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της κυρίας Γεννηματά στη Βουλή.
Με το χαμόγελο στα χείλη βγήκε από το γραφείο της Φώφης Γεννηματά ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σταμάτησε για λίγο να μιλήσει με τους δημοσιογράφους που έσπευσαν να τον ρωτήσουν για τη συνάντηση.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα αλλά μην σας τα αποκαλύψω όλα. Θα κάνουμε κοινή δήλωση» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και αποχώρησε.

Λίγη ώρα αργότερα εξεδώθη κοινή ανακοίνωση για σύμπραξη στις επερχόμενες εκλογές:
Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.
Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.
Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου.
Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.
Το ΚΙΝΗΜΑ θα συμβάλλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.
Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Για την ιστορία να σημειώσουμε δύο πράγματα:

Προ καιρού ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, αν προχωρήσουν οι επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου. Είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν βρίσκεται στην πολιτική υπολογίζοντας τα πράγματα ψυχρά ή πολιτικά συγκυριακά. «Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας».
Ας σημειωθεί ότι την Κυριακή παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία με τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Ραγκούση σχεδιάζουν την δημιουργία ενός νέου πόλου για την Κεντροαριστερά.