26 Οκτωβρίου 2019

Eκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους στα χέρια των ελληνικών αρχών (τον είχαν για "πρόσφυγα")





sdf_1

Ο τζιχαντιστής συνελήφθη τον Ιούνιο του 2019 στην Κω όταν εμφανίστηκε σε βάρκα με πρόσφυγες - Τα περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του ήρθαν στο φως όταν ταυτοποιήθηκε η φωτογραφία του στη βάση δεδομένων της Europol

 

Επτά τζιχαντιστές που πέρασαν από τα τουρκικά παράλια έχουν πέσει, την τελευταία τετραετία, στα χέρια των ελληνικών αρχών. Ένας από αυτούς, όπως αποδείχθηκε, συμμετείχε σε περιστατικά φρίκης στη Ράκα καθώς και σε άλλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Ήταν, μάλιστα, από τους εκπαιδευτές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συμμετείχε σε εκτελέσεις.

Ο τζιχαντιστής συνελήφθη τον Ιούνιο του 2019 στην Κω όταν εμφανίστηκε σε βάρκα με πρόσφυγες. Η ταυτότητά του προδόθηκε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και συγκεκριμένα τη στιγμή που γινόταν έλεγχος στο διαβατήριό του, καθώς φάνηκε ότι είχε παραποιημένα στοιχεία.

Τα περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του ήρθαν στο φως όταν ταυτοποιήθηκε η φωτογραφία του στη βάση δεδομένων της Europol. Εμφανιζόταν ως δήθεν πρόσφυγας.

«Υπαρκτός ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα»

«Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα και είναι δύσκολο να ελεγχθούν καθώς είναι πολύ μικρός ο αριθμός των αστυνομικών που καλούνται να τους ταυτοποιήσουν» λέει στο Open TV ο Άγγελος Αγραφιώτης, σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου.

«Για μένα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα» προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Κατερινόπουλος, πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής προσθέτει πως «η χώρα μας είναι μία χώρα διέλευσης τζιχαντιστών. Το θεωρώ απίθανο, δεν τους βολεύει, δεν τους εξυπηρετεί, να χτυπήσουν στη χώρα μας».




protothema.gr


                                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας:6978276141
 

Βρούτσης: Αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων (ΒΙΝΤΕΟ)



Βρούτσης: Αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων
Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο κ. Βρούτσης απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ τόνισε ότι το εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω της μείωσης της φορολογίας.
«Ο φορολογικός συντελεστής 22%, μέχρι 10.000 ευρώ, θα μειωθεί στο 9%. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή θα επιφέρει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και στους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

“Από 4 Οκτωβρίου η αναδρομική ισχύς των αυξήσεων”

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες, όπως είπε, αποτύπωσαν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου.
Υπογράμμισε δε ότι στα σημεία αυτά θα γίνουν αλλαγές. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Στις επικουρικές συντάξεις υπήρξε μία παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω. Συνολικά 465.512 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση.

Από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι ως πολιτεία, ως υπουργείο Εργασίας, να αποδώσουμε αυτά τα χρήματα στους συνταξιούχους, δηλαδή τα αναδρομικά των επικουρικών». Ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος, θα γίνει η τρέχουσα καταβολή και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή τριών ή τεσσάρων μηνών, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.

Ανταποδοτικότητα στις κύριες συντάξεις

Για τις κύριες συντάξεις, όπως τόνισε, το στοιχείο της ανταποδοτικότητας έχει μεγάλη σημασία. «Το νέο ασφαλιστικό, το οποίο οικοδομούμε, θα παρέμβει και σε αυτό το σημείο» σχολίασε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εξετάσει με ακρίβεια από ποιο έτος και μετά θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε αυξήσεις με βάση την ανταποδοτικότητα του συστήματος που πρέπει να βελτιωθεί, με βάση τα χρόνια και το συντάξιμο μισθό. «Όπως και στις επικουρικές, οι αυξήσεις θα αφορούν το διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου 2019, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου» αποσαφήνισε.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν περιλαμβάνουν τα αναδρομικά του προηγούμενου διαστήματος. «Υπάρχουν δίκες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το δεκάμηνο από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016. Όταν ολοκληρωθούν και έχουμε την καθαρή εικόνα, θα τοποθετηθούμε. Όλα θα είναι σύννομα και στη βάση των αποφάσεων της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Μειώσεις των εισφορών για τους μισθωτούς

Επίσης, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε μειώσεις των εισφορών για τους μισθωτούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους ότι οι εξοντωτικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου ουσιαστικά ισοπέδωσαν και υπονόμευσαν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το σύστημα αυτό οδήγησε σε μεγάλη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.
«Το ΣτΕ επιβεβαίωσε όλα αυτά» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να αποσυνδεθεί το ασφαλιστικό από το φορολογικό, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών. «Δεν πρέπει να υπάρχουν αυτές οι εξοντωτικές εισφορές. Η φορολογική παρέμβαση της κυβέρνησης, συνδυαστικά με την προσέγγισή μας στο ασφαλιστικό, θα έχουν ως αποτέλεσμα να βγουν ωφελημένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες» εκτίμησε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να απεγκλωβιστούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από τον κατώτατο μισθό.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται. «Έρχεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας που θα αφορά την “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, επισημαίνοντας ότι, την 1η Ιανουαρίου του 2020, με βάση το νόμο της «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ψηφιακό ωράριο. Όπως είπε, πρόκειται για μία δομική αλλαγή στο σύστημα. Εξήγησε δε ότι, με αυτόν τον τρόπο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα έχει μία αναλυτική καταγραφή για το πώς δουλεύουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούν να αποτυπώνουν με περισσότερη ευκολία και με λιγότερη γραφειοκρατία το εργατικό δυναμικό τους και τις ώρες εργασίας τους. «Τον Μάρτιο του 2020, θα παρουσιαστεί επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κάρτα του εργαζομένου, η οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά αρχικά στα σούπερ μάρκετ και στον κλάδο των τραπεζών» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.
.



Newsit



                                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας:6978276141
 

Λιμενικό και Frontex έπαιξαν και σήμερα το γνωστό "παιχνίδι" τρυπάμε τις βάρκες σώστε μας - H FRONTEX φροντίζει για την ασφαλή είσοδο τους στην Ελλάδα, ενώ η παρουσία της στην Ελλάδα είναι υποτίθεται για την αποτροπή της εισόδου των αλλοδαπών.










frontex

Συνεχίζονται οι αφίξεις "προσφύγων" και παράνομων μεταναστών στα νησιά

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η άφιξη των παράνομων μεταναστών στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Τις τελευταίες ώρες η ακτοφυλακή και η FRONTEX εντόπισαν και "διέσωσαν" περισσότερους από 100 μετανάστες στη Λέσβο, την Κω και τη Σάμο.

Στη Λέσβο η FRONTEX και διέσωσε 42 μετανάστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μήθυμνας, ενώ συνελήφθη ο χειριστής της λέμβου στην οποία επέβαιναν.

Στη Σάμο, πλωτό σκάφος της Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) εντόπισε μηχανοκίνητη λέμβο και διέσωσε 51 μετανάστες

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Καρλοβασίου Σάμου. Στο ίδιο νησί και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά Ακρωτηρίου “ΠΡΑΣΣΟΥ”, στελέχη του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Εντόπισαν άλλους 30 μετανάστες τους οποίος και περισυνέλεξε και μετέφερε στο λιμάνι Βαθύ.

Στην Κω η FRONTEX εντόπισε λέμβο στην οποία επέβαιναν 18 μετανάστες και προέβη στην ασφαλή μετεπιβίβαση τους και μεταφορά τους στο επιβατικό λιμάνι της Κω. 

H FRONTEX  φροντίζει  για την ασφαλή είσοδο τους στην Ελλάδα, ενώ η παρουσία της στην Ελλάδα είναι υποτίθεται  για  την αποτροπή της εισόδου των αλλοδαπών.

Οι παράνομοι μετανάστες όπως είναι γνωστό, σκόπιμα  τρυπούν τις βάρκες και το λιμενικό τους σώζει,  "παιχνίδι στου "κασίδι το κεφάλι" με έξοδα του ελληνικού λαού, που είναι στα όρια, και κάτω από τα όρια την φτώχειας.

Βεβαίως  δεν έχουν ευθύνη για αυτό οι άνδρες του λιμενικού σώματος,  οι οποίοι έχουν δηλώσει, πρόσφατα μάλιστα,  ότι κάνουν τους ταξιτζήδες   των μεταναστών, ευθύνη έχει η κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί προεκλογικά ό.τι θα έχει άλλη αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών (όπως τους αποκαλούσαν στελέχη της ΝΔ) από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδω τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει δολιότητα εκ μέρος των παράνομων μεταναστών με το τρύπημα των φουσκωτών λίγο πριν φθάσουν στη στεριά, και ποια είναι τα ποινικά αδικήματα,  αν αυτό που κάνουν το έκανε ένας Ελληνας με σκοπό να απασχολεί τις δημόσιες αρχές . Είναι ένα ερώτημα που το θέτουν εκατοντάδες αναγνώστες.

Μ.Μ

Με πληροφορία  από το protothema.gr




                                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας:6978276141

Κ.Μητσοτάκης: Σε πορεία εθνικής ανόρθωσης η Ελλάδα, το μέλλον θα είναι καλύτερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες





mitsotakis-salonicva



«Ανατάσσουμε την οικονομία, θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, χτίζουμε εθνικές συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία» είπε ο πρωθυπουργός μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται, όπως πριν από 107 χρόνια, σε μια πορεία εθνικής ανόρθωσης έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά την δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Ανατάσσουμε την οικονομία, θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, χτίζουμε εθνικές συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης, τα «χρήσιμα διδάγματα» που αντλούνται από την ιστορία λέγοντας ότι «ήταν η επιμονή και η διορατικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου που οδήγησε στην απελευθέρωση της θεσσαλονίκης το 1912 λίγες ώρες πριν φτάσουν στα όρια της πόλης τα στρατεύματα του βόρειου γείτονά μας. Με την ίδια διορατικότητα χτίζουμε και σήμερα τον πατριωτισμό της ευθύνης».

«Με αυτοπεποίθηση και σχέδιο πορευόμαστε με σταθερότητα σε ένα μέλλον που θα είναι καλύτερο για τους Ελληνίδες και τους Έλληνες» έκλεισε τη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχόμενος χρόνια πολλά στην Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Σήμερα, η ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη η Ελλάδα, γιορτάζει διπλά. Γιορτάζουμε τον Άγιο Δημήτριο αλλά και την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Όπως πριν από 107 χρόνια, η χώρα πορεύεται σε μια νέα πορεία εθνικής ανόρθωσης. Ανατάσσουμε την οικονομία, θωρακίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις, χτίζουμε τις εθνικές μας συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση.

Και φυσικά, αντλούμε πάντα χρήσιμα διδάγματα από την Ιστορία. Διότι, ήταν η επιμονή και η διορατικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου που οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, λίγες ώρες πριν φτάσουν στα όρια της πόλης τα στρατεύματα του βόρειου γείτονά μας.

Με την ίδια επιμονή, την ίδια διορατικότητα χτίζουμε και σήμερα αυτό το οποίο θέλω να αποκαλώ: “Τον πατριωτισμό της ευθύνης”. Με αυτοπεποίθηση, με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα, με σχέδιο, πορευόμαστε με σταθερότητα σε ένα μέλλον το οποίο θα είναι καλύτερο για όλες τις Ελληνίδες, καλύτερο για όλους τους Έλληνες.

Χρόνια πολλα, σε όλες και σε όλους. Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη μας».

Θερμή υποδοχή για τον πρωθυπουργό

H υποδοχή που επιφύλαξαν οι Θεσσαλονικείς στον πρωθυπουργό ήταν πολύ θερμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται δεκτός με χειροκροτήματα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ μέλη της νεολαίας της ΝΔ φώναζαν συνθήματα.

Στην είσοδο του ναού βρισκόταν ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στον Ιερό Ναό έφτασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

Δείτε τα βίντεο που δημοσίευσε το thestival.gr:
.





                                                                                                                  Τηλέφωνο επικοινωνίας:6978276141

Τραγωδία, τρένο παρέσυρε αυτοκίνητο που οδηγούσε 73χρόνη τρικαλινή (ΦΩΤΟ)


Εικόνες σοκ λίγο μετά τις 11 το πρωί στην διάβαση του τρένου στον Πυργετό. Ένα αυτοκίνητο επιχείρησε να περάσει την διάβαση, με αποτέλεσμα το τρένο που ερχόταν με κατεύθυνση προς Καλαμπάκα να παρασύρει το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο η οδηγός. Πρόκειται για την 73χρόνη Ε.Κ. από τον Πυργετό.
Στο σημείο βρέθηκε αμέσως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και άνθρωποι του ΟΣΕ. Όλοι προσπάθησαν να βοηθήσουν την άτυχη οδηγό, αλλά δυστυχώς η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που το αυτοκίνητο είχε γίνει μια άμορφη μάζα.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια της Πυροσβεστικής έγινε ο απεγκλωβισμός της άτυχης γυναίκας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρικάλων. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

26 Οκτωβρίου 1912: H Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Η προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων και πώς πρόλαβαν τα βουλγαρικά


Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης 26/10/1912
Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον οθωμανικό ζυγό στις 26/10/1912, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, ήταν ένα από τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.  

Στις 9/10/1912 ξεκίνησε ο Α ΄ Βαλκανικός Πόλεμος, η πολεμική σύρραξη ανάμεσα στα κράτη του Βαλκανικού Συνασπισμού  (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία) με την Οθωμανική Τουρκία, με κύριο θέατρο των συγκρούσεων τη Μακεδονία, μετά την απόρριψη της «Διακοίνωσης των Τεσσάρων Χριστιανικών Κρατών». Με αυτήν ζητούσαν την αυτονόμηση των ευρωπαϊκών επαρχιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.
Αν και σύμμαχοι ακόμα Ελλάδα και Βουλγαρία, διεκδίκησαν και οι δύο την κατάληψη της πόλης.  Οι νίκες των Ελλήνων σε σημαντικές μάχες είχαν δημιουργήσει θετικό κλίμα στο στράτευμα, το οποίο όδευε για την κατάκτηση του Μοναστηρίου, βαλκανικής πόλης με ακμαίο ελληνικό πληθυσμό.
Ο επικεφαλής της στρατιάς της Θεσσαλίας και αρχιστράτηγος, Διάδοχος Κωνσταντίνος έπειτα από τη νικηφόρα Μάχη του Σαρανταπόρου κινούνταν προς το Μοναστήρι. Οι πληροφορίες, όμως, προς την ελληνική κυβέρνηση αναφέρονταν σε προώθηση των βουλγαρικών στρατευμάτων νοτιότερα, με σκοπό την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Ο Βενιζέλος τηλεγράφησε στον Κωνσταντίνο να κινηθεί ταχύτατα προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά όταν διαπίστωσε ότι ο διάδοχος είχε ως προτεραιότητα την κατάληψη του Μοναστηρίου απέστειλε το περίφημο τηλεγράφημα:
«Αρχηγόν Στρατού
Εντέλεσθε άμα τη λήψει της παρούσης να παραδώσητε την διοίκησιν του στρατού εις τον Αρχηγόν του Γεν. Επιτελείου υποστράτηγον Δαγκλήν και να αναχωρήσητε πάραυτα δι' Αθήνας, τιθέμενος εις την διάθεσιν του υπουργού των Στρατιωτικών.
Ε. Βενιζέλος, Υπουργός Στρατιωτικών»


Μετά από παρέμβαση του βασιλιά Γεωργίου, το ελληνικό στράτευμα της Θεσσαλίας, αλλάζοντας πορεία, κινήθηκε προς τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έφτασε έπειτα από τη Μάχη των Γιαννιτσών (19 Οκτωβρίου) στις 25 Οκτωβρίου 1912, περικυκλώνοντάς την.
Οι Οθωμανοί στρατιωτικοί επιτελείς της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το διοικητή του 8ου σώματος του οθωμανικού στρατού, Χασάν Ταχσίν Πασά, αντιλήφθηκαν ότι πιθανή αντίσταση δεν θα επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα  και προέβησαν σε προτάσεις παράδοσης προς τον Κωνσταντίνο. Από οθωμανικής πλευράς υπήρχε η προτίμηση της παράδοσης της πόλης στους Έλληνες λόγω της αντίληψης ότι οι Βούλγαροι θα προέβαιναν σε βιαιότητες έναντι του μουσουλμανικού πληθυσμού. Ο Κωνσταντίνος, όμως, δεν έκανε δεκτή την οθωμανική πρόταση και απαίτησε «άνευ όρων» παράδοση της πόλης. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, έχοντας γνώση των κινήσεων της 7ης Βουλγαρικής μεραρχίας, η οποία πλησίαζε τη Θεσσαλονίκη, ζήτησε από τον  Διάδοχο να επισπεύσει τη διαδικασία.
Τη νύχτα της 26ης προς 27 Οκτωβρίου 1912 (Ιουλιανό ημερολόγιο), οι πληρεξούσιοι επιτελείς αξιωματικοί, Βίκτωρ Δούσμανης και Ιωάννης Μεταξάς, υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη τα πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης από την οθωμανική διοίκηση στον ελληνικό στρατό και το απόγευμα της 27 Οκτωβρίου εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη τα δύο πρώτα ελληνικά ευζωνικά τμήματα της μεραρχίας Κλεομένους.


Οι Βούλγαροι, που είχαν προσεγγίσει την πόλη, πίεσαν το Χασάν Ταχσίν Πασά να υπογράψει παρόμοιο πρωτόκολλο και με αυτούς. Η πρότασή τους, εντούτοις, δεν έγινε δεκτή με τη χαρακτηριστική απάντηση του Οθωμανού στρατηγού: «Έχω μόνο μία Θεσσαλονίκη, την οποία έχω ήδη παραδώσει».
Στις 29 Οκτωβρίου ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ εισήλθε στην πόλη επικεφαλής τμημάτων στρατού, μέσα σε αποθέωση από  τον ελληνικό πληθυσμό της πόλης και στις 30 Οκτωβρίου τελέστηκε από το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο δοξολογία στον τότε Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά «επί τη απελευθερώσει της πόλεως» μετά από 482 χρόνια συνεχούς Οθωμανικής κατοχής.

O Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος εισέρχονται στη Θεσσαλονίκη 

Πλουτίζουν οι τράπεζες από τις ανεξέλεγκτες και άδικες χρεώσεις - Ανοίγουν τη βεντάλια και στο web banking




Πλουτίζουν οι τράπεζες από τις ανεξέλεγκτες και άδικες χρεώσεις - Ανοίγουν τη βεντάλια και στο web banking

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν στις τράπεζες οι Ελληνες καταναλωτές για τις προμήθειες που χρεώνουν σε πάσης φύσεως υπηρεσίες.

Οπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά χρέωσαν τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία αυτά οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις στις χρεώσες αυτές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 10%.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει φρένο σ΄αυτές τις πρακτικές των τραπεζων. Ετσι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων (Π.Μυλωνάς, Χ.Μεγάλου, Φ.Καραβίας και Β.Ψάλτης), τους ζήτησε να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που είχαν ήδη επιβάλλει σε σειρά υπηρεσιών. Οι αυξήσεις αυτές, τις οποίες οι τράπεζες ήδη έχουν περάσει στην τιμολογιακή τους πολιτική, είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019. Είναι ενδεικτικό ότι το κονδύλι «έσοδα από προμήθειες» που εμφανίζεται σε αυτά, κατέγραψε αύξηση η οποία αγγίζει το 5%. Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός επεσήμανε στους τραπεζίτες ότι οι αυξήσεις αυτές δεν δικαιολογούνται, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Ο ίδιος τους ζήτησε να επιστρέψουν στο προηγούμενο πλαίσιο.

"Πρωταθλήτρια" στις προμήθειες της αναδεικνύεται η Alpha Bank, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του πίνακα η συγκεκριμένη τράπεζα εισπράτει, παρά το μέγεθος της, τα περισσότερα έσοδα από προμήθειες για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της. Η τράπεζα όμως, η οποια αύξησε περισσότερο τα ακαθάριστα έσοδα από τις προμήθειες που χρεώνει στους καταναλωτές ήταν η Eurobank, σε ποσοστό 13%.
xreoseis485
Ολες όμως σχεδόν οι τράπεζες επέβαλαν φέτος πιο τσουχτερές χρεώσεις στις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αλλά και γενικότερα στις υπηρεσίες που προσφέρουν στη λεγόμενη λιανική τραπεζική. Ετσι για παράδειγμα η Alpha Bank ενώ εμφανίζει μειωμένα συνολικά έσοδα από προμήθειες στο πρώτο εξάμηνο φέτος, τα έσοδα από προμήθειες που επέβαλε στις πιστωτικές κάρτες ήταν αυξημένα (στα 40,5 εκατ. ευρώ από 37,3 εκατ. ευρώ πέρυσι). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εθνική Τράπεζα η οποία ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων που σχετίζονται με κάρτες, ψηφιακά δίκτυα κλπ κατά 9%, στα 51 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραώς αύξησε τα έσοδα της από τις προμήθειες στη λιανική τραπεζική στα 106 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Το ζήτημα των προμηθειών ήρθε στο προσκήνιο προσφάτως, όταν οι τράπεζες προχώρησαν στην επιβολή νέων χρεώσεων σε μία σειρά υπηρεσιών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν άδικες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οπως για παράδειγμα, να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει απλώς την κίνηση του λογαριασμού του ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας επειδή στο χωριό του πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη. Είχαν προηγηθεί ωστόσο μία σειρά από χρεώσεις οι οποίες πέρασαν σιωπηρά, όπως η προμήθεια για αντικατάσταση κάρτας, αν αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη, ακόμη και σε περίπτωση κλοπής, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση του ενοικίου στις τραπεζικές θυρίδες, όταν αυτές λόγω του κινδύνου του Grexit, αλλά και της αύξησης της εγκληματικότητας έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς.Η "βεντάλια" των προμηθειών "ανοίγει" μέχρι τα λεγόμενα ψηφιακά εναλλακτικά δίκτυα, παρόλο που οι ίδιες οι τράπεζες επιδιώκουν να στρέψουν την πελατεία τους προς αυτά, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση του γκισέ, μειώνοντας έτσι το προσωπικό τους και συνακόλουθα το λειτουργικό τους κόστος.



 Απο το Dikaiologitika News



                                                                                                           Τηλέφωνο επικοινωνίας:6978276141