22 Νοεμβρίου 2016

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Κραυγή απόγνωσης από την Σάμο: «Σε λίγο οι λαθροπρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες θα είναι περισσότεροι από τους Ελληνες»

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Κραυγή απόγνωσης από την Σάμο: «Σε λίγο οι εισβολείς δήθεν πρόσφυγες και οι  εισβολείς μετανάστες απεσταλμένοι των αμερικανών και της γερμανικής Σοϊμλερικής Ε.Ε θα είναι περισσότεροι από τους Ελληνες»



Translate this page: EN FR DE ES RU AR
«Ούτε ένας» πρόσφυγας ή παράνομος μετανάστης δεν θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά, βάσει της συμφωνίας επαναπροώθησης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την ΕΕ και την Τουρκία!  
Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται αυτή την στιγμή στα νησιά και όσοι θα αφιχθούν από τα αφύλακτα σύνορα σε αυτά το επόμενο χρονικό διάστημα θα εγκλωβιστούν μόνιμα στα νησιά αλλάζοντας προοπτικά την πληθυσμιακή σύνθεσή τους.
Αυτό αποκαλύφθηκε σήμερα στις ομιλίες των αρμοδίων φορέων στο  μεγάλο συλλαλητήριο των κατοίκων της Σάμου (δεν υπήρξε ούτε ένας εκρπόσωπος της ΝΔ, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΠΟταμιού...) στο οποίο διαβάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου περιγράφηκε η τραγική κατάσταση από τον δήμαρχο Μιχάλης Αγγελόπουλος έκανε λόγο για δυσβάσταχτο βάρος στους Σάμιους. «Από τη Σάμο έχουν περάσει από πέρυσι πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χοτ-σποτ που, παρά την άρνηση του δήμου -και την διακοπή εργασιών που ζήτησε- η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθεί σε δημόσιο χώρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.500 άνθρωποι. 
Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια αναλογία! 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και 2.500 πρόσφυγες/μετανάστες! 
Η περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο μας, προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα και, αρκετοί μάλιστα, συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή του με πραγματικό ανθρωπισμό και γνήσιο αλτρουισμό', είπε ο δήμαρχος Σάμου και έκανε λόγο για απουσία Κυβέρνησης, που τάζει, αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτε", σημείωσε.
Πρόθεσε δε πως «σε ένα χώρο που, στοιχειωδώς και πάλι, δε μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 750, 2.500 άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, νοοτροπιών, πολιτισμικής ταυτότητας και καταγωγής, στοιβάζονται υπό κακές και άθλιες συνθήκες.
Μήνες τώρα. Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικές αρχές, όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν υπερβάλει εαυτούς εδώ και καιρό.
Όσο κι αν καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όση αυταπάρνηση και να δείξουν, είναι φανερό σε όλους ότι δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα και τον καθημερινό κίνδυνο που υπάρχει».
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι "το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί, η κοινωνική αντοχή εξαντλείται, η τοξικότητα αυξάνεται. Εξάλλου τα σοβαρά πρόσφατα επεισόδια αυτό δείχνουν: Ο τουρισμός, η βασική πηγή εισοδήματος για το νησί μας, το 85% του ΑΕΠ μας, υπέστη σοβαρό πλήγμα. Με νύχια με δόντια μειώθηκε η μεγάλη ζημιά. Το 2017 είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονιά για όλους τους επαγγελματίες, για όλους τους εργαζομένους για την προοπτική όλων".
Το νησί, αναμένεται να δεχθει μέχρι το τέλος του χρόνου άλλους 500 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μέχρι το Πάσχα αν "χαλαρώσουν", έστω και ελάχιστα οι Τούρκοι τις ροές, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, μουσουλμάνοι στο σύνολό τους θα ξεπεράσουν πληθυσμιακά τους γηγενείς Ελληνες στην πόλη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου «Είναι κυβέρνηση προδοτών!» Οταν έπρεπε να μας το πείς δεν το είπες ...τώρα το καταλάβαμε και εμείς


tsipras - konstantopoulou
Επίθεση κατά του προδότη   Αλέξη Τσίπρα και συνολικά της κυβέρνησης, κατόπιν εορτής εξαπέλυσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι: «Δεν έχουμε κυβέρνηση, ούτε της Αριστεράς, ούτε της Δεξιάς. Είναι κυβέρνηση προδοτών».
«Το μνημόνιο αποτελεί εσχάτη προδοσία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» επεσήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η ευθύνη της κυβέρνησης του Τσίπρα είναι βαρύτερη από αυτή των προηγούμενων, διότι παραβίασε την ευθεία λαϊκή εντολή».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι: «Πρέπει να έχουμε εκλογές το συντομότερο δυνατό».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΕΤΘ ΑΥΛΩΝΑ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ



Αποτέλεσμα εικόνας για δικτυο σπαρτακος Εδώ και πολύ καιρό το Δίκτυο Ελεύθερων φαντάρων Σπάρτακος επισημαίνει ότι η αντιδραστική αναδιάρθρωση που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις ένοπλες δυνάμεις ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη νεολαία, με πρώτο στόχο τους φαντάρους. Σε πλήρη στοίχιση με τους στόχους και τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, η δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου, πειθήνιου στρατιωτικού μηχανισμού, με το όπλο στη σκανδάλη ενάντια σε εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό, περνάει από το τσάκισμα των στρατευμένων, πάνω στην εκμετάλλευση των οποίων ανθούν η βαρβαρότητα της λειτουργίας του στρατού, του παραλόγου η θητεία και το αυγό του φιδιού, ειδικά μέσα στους καραβανάδες.
Παρά το γεγονός ότι η ιεραρχία, το υπουργείο και ειδικά το ΓΕΣ επιχειρούν να μετατρέψουν τις αντιστάσεις και τη μαχητική δράση των στρατευμένων σε εργαλείο διαχείρισης της αθλιότητας της θητείας, φαίνεται πως αυτή η λογική συναντά τον «τοίχο» των ήδη αποφασισμένων κεντρικών επιλογών τους.
Για ακόμη μία φορά, το KETΘ Αυλώνα δίνει το στίγμα για αυτόν ακριβώς το στρατό που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εκτελεί ολόκληρος ο στρατιωτικός μηχανισμός, από τον Τελλίδη μέχρι τον κάθε διοικητή στρατοπέδου και κέντρου εκπαίδευσης και όλο των μηχανισμό των παρατρεχάμενων αξιωματικών και υπαξιωματικών που στοιχίζονται πίσω του.
Η διοίκηση στο ΚΕΤΘ Αυλώνα, εξάλλου, έχει πάρει απόφαση να το μετατρέψει σε πρωταγωνιστή όλων των άθλιων επεισοδίων αυτής της αναδιάρθρωσης, με πρώτο την εξαθλίωση των συναδέλφων φαντάρων. Ούτε τρεις μέρες δεν πέρασαν από τις προηγούμενες καταγγελίες. Δεκάδες καταγγελίες φαντάρων έφτασαν ξανά στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων για το τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τις πύλες του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στον Αυλώνα.
Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι χαρακτηριστικά:
Απ’ την πρώτη μέρα πέσαμε θύματα της αδιαφορίας και των περικοπών τόσο της διοίκησης του στρατοπέδου, όσο και του Υπουργείου Αμύνης.
Τα ρούχα που λάβαμε ήταν λειψά καθώς σε αυτά δεν περιλαμβανόταν τρίτη παραλλαγή, ενώ απ’ τις δύο που πήραμε μόνο η μία είναι στο νούμερο μας. Το  αποτέλεσμα είναι να έχουμε, ουσιαστικά, μόνο μία αλλαξιά. Ενώ μας διαβεβαίωσαν ότι θα διορθωθεί το λάθος, συνεχίζουμε την εκπαίδευση μας με μόνο ένα ρούχο. Δηλαδή μετά την ορκωμοσία μας, θα μας στείλουν για ΣΠΕΝ και για υπηρεσίες στην μονάδα μας μόνο με αυτό;
Ποιο τραβηγμένο είναι αυτό που συμβαίνει στο λόχο διαβιβάσεων. Ούτε αρβύλες δεν έχουν δώσει σε πολλούς από τους συναδέλφους με αποτέλεσμα να κάνουμε εκπαίδευση με τα πολιτικά μας παπούτσια, που θα χαλάσουν αν συνεχιστεί αυτό. Και ήδη μπαίνουμε στην Τρίτη εβδομάδα εκπαίδευσης.
Τεράστιο θέμα έχει δημιουργηθεί με την ποσότητα του φαγητού οι οποία δεν αρκεί ούτε για μισό άνθρωπο στο μεσημεριανό, ενώ στο πρωινό με το ζόρι μας δίδεται ένα βούτυρο και μία μαρμελάδα να το φάμε με ξεραμένο ψωμί της προηγούμενης μέρας.
Η κατάσταση στα μαγειρεία είναι τραγική: ζωύφια, μύγες, βρωμιά και ακαθαρσίες παντού.
Σαν να μην έφτανε αυτό, γίναμε μάρτυρες εθνικιστικού επεισοδίου, που έλαβε χώρα στα εστιατόρια. Λοχίας εξανάγκασε συνάδελφο μας με καταγωγή από την Κορυτσά (αλβανικό έδαφος και με ελληνικό πληθυσμό) να φωνάξει ότι ο τόπος καταγωγής του είναι η Ελλάδα και το ελληνικό έδαφος. Ο συνάδελφος έλεγε ότι ανήκει στην Αλβανία. Και είναι μάλλον λογικό, αυτό που έλεγε ο συνάδελφος, αν σκεφτεί κανείς ότι τα σύνορα είναι σταθερά εδώ και πολλές δεκαετίες, ακόμα και στους χάρτες που μας δείχνουν στα σχολεία, ακόμα και αν ο κάθε ακροδεξιός, επικίνδυνος καραβανάς θέλει να “διδάξει” μίσος και αλυτρωτισμό».
Όλα αυτά συμβαίνουν μόνο με την ανοχή ή και με την ενεργητική συμμετοχή της διοίκησης του Κέντρου; Εμείς κατάλαβαίνουμε πως ό,τι εξακολουθεί να συμβαίνει με τις ίδιες ή νέες μορφές, παύει να αποτελεί «ατύχημα» και καταλήγει να είναι επιλογή; Θα πρέπει, λοιπόν, η διοίκηση του στρατοπέδου να εξηγήσει -όχι μόνο σε εμάς, αλλά στους ίδιους τους φαντάρους και τις οικογένειές τους- γιατί τα αφήνει να συμβαίνουν.
Καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους να βγουν μαζικά παραπονούμενοι και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Οι γονείς τους, να σπάσουν τα τηλέφωνα στο Κέντρο για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών τους.
   ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Πρώην πασίγνωστη επιχειρηματίας μαζεύει τα αποφάγια της λαϊκής

Πρώην πασίγνωστη επιχειρηματίας μαζεύει τα αποφάγια της λαϊκής
Δεν είναι λίγες οι φορές που περπατώντας στο δρόμο, συναντάμε συνανθρώπους μας να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο, να ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια, ακόμα και να επαιτούν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα μάλιστα, είναι άνθρωποι που κάποτε δούλευαν και ζούσαν αξιοπρεπώς. Σήμερα όμως, ένεκα της κρίσης, βρίσκονται στο δρόμο. 

Μια εξ αυτών είναι και μια γυναίκα που είχε κατάστημα ρούχων στην Πάτρα. Η οικονομική κρίση, όμως, την κατέστρεψε και η ίδια εθεάθη να μαζεύει φρούτα από τον δρόμο. Η εξομολόγησή της στο patrastimes.gr σοκάρει…

Στη λαϊκή στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, δύο γυναίκες μάζευαν από το δρόμο πεταμένα πορτοκάλια και λεμόνια, τα οποία δεν δόθηκαν προς πώληση λόγω κακής ποιότητας. Οι δύο γυναίκες περίμεναν καρτερικά να τελειώσει η λαϊκή και να ξεκινήσουν οι πωλητές να «σηκώνουν» τους πάγκους τους και να πετούν τα «χτυπημένα» προϊόντα που δεν αγοράστηκαν. Την ώρα εκείνη λοιπόν, έσκυψαν στο δρόμο και άρχισαν να μαζεύουν τα πορτοκάλια και τα λιγοστά λεμόνια.

Η θέα τους μόνο θλίψη προκαλούσε. Η μία έλυσε τη σιωπή της: «Δεν το περίμενα ποτέ αυτό στη ζωή μου, να μαζεύω φρούτα από το δρόμο. Είχαμε μεγάλο κατάστημα με ήδη ρουχισμού, για πολλά χρόνια. Βγάζαμε καλά λεφτά και ζούσαμε μια άνετη ζωή. Δυστυχώς όμως η οικονομική κρίση απέφερε δεινά για εμάς», λέει η κ. Μαρία.

«Κλείσαμε το μαγαζί που είχαμε με τον σύζυγό μου, αφού πολλές μέρες δεν έμπαιναν ούτε 5 ευρώ στο ταμείο συνολικά. Τα δάνεια έτρεχαν ώσπου μας έπνιξαν τα χρέη. Τώρα δεν έχουμε ούτε τα προς το ζην Τι να κάνω; Θα πάρω πορτοκάλια και από το δρόμο», συμπληρώνει δακρυσμένη η συμπολίτισσά μας.




usay.gr

ΒΙΝΤΕΟ : Η τουαλέτα του μέλλοντος! για το σπιτι σου - Μέχρι τότε τα καθίκια της τροικας θα έχουν γίνει χώμα

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΖΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ -ΠΩΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΥΨΟΥΣ 2 ΤΡΙΣ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΡΙΣΗ




Το ευρωπαϊκό όχημα στο γερμανικό μονόδρομο
Τον Δεκέμβριο του 2013 ο νυν πρόεδρος  της Δημοκρατίας και τότε βουλευτής   κ.Προκόπης Παυλόπουλος έγραψε ένα συγκλονιστικό άρθρο στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑhttp://www.epikaira.gr  στο οποίο διαραγματεύεται το πως η επανένωση των Γερμανίων μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989 επιβάρυνε την γερμανική οικονομία με 2 τρις ευρώ τα οποία οι Γερμανοί αποφάσισαν να μετακυλίσουν στην Ευρώπη και με πρακτικές που οδήγησαν στην υπερχρέωση , ειδικά του ευρωπαικού νότου, και την κρίση .Οταν ο εγγονός κι υιός των εκτελεστών του Αούσβιτς Σόιμπλε μας κουνάει το χέρι και λεει ότι ζούμε πάνω απο τις δυνατότητες μας τότε απλά, ως γνήσιος Γερμανός, ψεύδεται για να συνεχίζει να μας κλέβει.Η Γερμανία των κρεματόριων αποφάσισε σε δυό δεκαετίες να εξισώσει το βιοτικό επίπεδο των ανατολικογερμανών με αυτό των δυτικογερμανών,και τον λογαριασμό τον πληρώσαμε εμείς.Αρα η Γερμανία ζει πέρα απο τις οικονμικές δυνατότητες της και όχι εμείς.







 27 Δεκεμβριου 2013

Το ευρωπαϊκό όχημα στο γερμανικό μονόδρομο


του Προκόπη Παυλόπουλου, βουλευτή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών...
Ο ευρωπαϊκός ουρανός καλύπτεται, ολοένα και περισσότερο, από τ’ απειλητικά σύννεφα της οικονομικής καταιγίδας που απειλεί αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το οποίο ήδη έχει ραγίσει επικίνδυνα, αναδεικνύοντας το βαθύ χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά –στην πραγματικότητα μεταξύ Γερμανίας– κι ευρωπαϊκού Νότου. Χάσμα προεχόντως οικονομικό, όπως τούτο προκύπτει ιδίως από τη λεόντεια υπεροχή των γερμανικών πλεονασμάτων έναντι των διαβρωτικών ελλειμμάτων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και όχι μόνο. Αλλά και –φυσικά συνακόλουθα– χάσμα θεσμικό, αφού η οικονομική εξαθλίωση φέρνει στο φως έναν ευρωπαϊκό Βορρά, όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα δικαιώματα του ανθρώπου γίνονται σεβαστά, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Κι έναν ευρωπαϊκό Νότο όπου θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, πρωτίστως δε εκείνα που συνθέτουν το υπόβαθρο του κοινωνικού κράτους δικαίου, διαρκώς αποδυναμώνονται.


I. Πώς, άραγε, φθάσαμε ως εδώ; Μ’ άλλες λέξεις πώς, ιδίως από τότε που δρομολογήθηκε η πορεία της ΟΝΕ και της Ευρωζώνης, η τάση ευρωπαϊκής ενοποίησης και αντίστοιχης σύγκλισης των επιμέρους οικονομικών και θεσμικών συνιστωσών της μετατράπηκε σε ολοένα και περισσότερο εντεινόμενη ροπή απόκλισης;
Α. Η εξήγηση αυτής της καταλυτικής μεταβολής της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μονοσήμαντη. Πλην όμως ένα είναι μάλλον βέβαιο: Στο επίκεντρό της βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία και οι βίαιες διαρθρωτικές και χρηματοπιστωτικές της στρεβλώσεις. Οι οποίες έχουν, και μάλιστα σχεδόν αποκλειστικώς, γερμανική προέλευση κι απηχούν τις γενικότερες πλέον πιέσεις της Γερμανίας στην παγκόσμια οικονομία.
Β. Πέραν τούτου είναι ανάγκη, πάντοτε στο πλαίσιο της προαναφερόμενης διαπίστωσης, ν’ αναδειχθεί και μια εμβληματική, κυριολεκτικώς, παράμετρος της, γερμανικής προέλευσης κι επινόησης, ανατροπής της επιχείρησης οικοδόμησης των στοιχειωδών αντηρίδων της ουσιαστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, άρα της επίτευξης του στόχου μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την παράμετρο εκείνη, η οποία «φωτίζει» τη βαθύτερη αλήθεια –κι επέκεινα, την κυριότερη «ρίζα του κακού»– ως προς την εντεινόμενη ευρωπαϊκή απόκλιση και η οποία συνίσταται στο ότι, δυστυχώς: Η επανένωση, μετά το 1990, της Γερμανίας και η σταδιακή ενοποίησή της, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο, μετά την εγκαθίδρυση της Ευρωζώνης λειτουργεί, εξαιτίας των γερμανικών οικονομικών - νομισματικών εμμονών, ως αντικίνητρο για την ευρωπαϊκή σύγκλιση και, τελικώς, αντίστοιχη ενοποίηση. Μ’ αφοπλιστική «ειλικρίνεια» ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κ. Gerhard Schröder έχει τονίσει, σε συνέντευξή του στο περιοδικό DerSpiegel(5/9/2011), ότι «όταν δημιουργείς έναν κοινό νομισματικό χώρο, τότε επικρατεί η ισχυρότερη οικονομία»!
II. Θ’ αποτελούσε πραγματικό στρουθοκαμηλισμό ν’ αγνοήσει κανείς πως, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας, η τελευταία αλλοίωσε όχι μόνο τα συστατικά στοιχεία του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού, αλλά και την όλη «κοσμοθεωρία» της αναφορικά με τη συμβολή της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Α. Όσο παρέμενε διχασμένη, με το Τείχος του Βερολίνου να της θυμίζει την κληρονομιά του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και να τη θέτει στο «μάτι του κυκλώνα» του Ψυχρού Πολέμου, η Γερμανία ήταν πιασμένη από το «σωσίβιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασιζόταν στην ασφάλεια που της παρείχε η ευρωπαϊκή Δύση και οι «ανταγωνιστικές» της φιλοδοξίες περιορίζονταν στην «αναμέτρησή» της και τη σύγκρισή της κυρίως με τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία. Φιλοδοξίες όμως που απηχούσαν περισσότερο την τάση της να πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της όλης ευρωπαϊκής δυναμικής.
Β. Μετά την ενοποίησή της, η Γερμανία «διέβη τον ευρωπαϊκό Ρουβίκωνα». Αντιπροσωπεύοντας σήμερα πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής οικονομίας της Ευρωζώνης, ρέπει οφθαλμοφανώς προς την τάση που την οδηγεί στο να διαδραματίσει παγκόσμιο οικονομικό ρόλο, ως «ηγέτιδα» δύναμη στο πλαίσιο των G-20, στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Λίγη σημασία έχει αν η Γερμανία επιδίωξε το ρόλο αυτόν –όπερ και πιθανότερο, με βάση τον εθνικό ψυχισμό της και τα «δείγματα γραφής» του παρελθόντος της, πρόσφατου αλλά και απώτερου- ή αν οδηγήθηκε, αντικειμενικώς, από τα πράγματα στο να τον επωμισθεί. Το σημαντικό είναι ότι η προαναφερόμενη μετεξέλιξη της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την πλήρη έλλειψη ηγετικών φυσιογνωμιών στον «ευρωπαϊκό πυρήνα» καθώς και με την αναμενόμενη αποστασιοποίηση της Μ. Βρετανίας, αποσταθεροποιεί τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
III. Όμως η οικονομική γιγάντωση της Γερμανίας, μετά την επανένωσή της, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία εξηγούν πώς μεταλλάχθηκε ξαφνικά, έτσι ώστε να γίνεται σήμερα λόγος όχι για μια ευρωπαϊκή Γερμανία αλλά για μια γερμανική Ευρώπη. Και τα χαρακτηριστικά αυτά διαμορφώθηκαν με αφετηρία την εκ μέρους της διαχείριση του οικονομικού κόστους της ενοποίησης της Γερμανίας, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί εντελώς. Ενός κόστους που, με τους μετριότερους υπολογισμούς, φθάνει ή και έχει ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ!
Α. Από τις αιτίες που διαμόρφωσαν το τεράστιο αυτό κόστος αξίζει να επισημανθούν ιδιαιτέρως, ακριβώς λόγω της καθοριστικής σημασίας τους:
1. Πρώτον, το «λάθος» ως προς την ισοτιμία του ανατολικογερμανικού με το δυτικογερμανικό μάρκο. Και τούτο επειδή μολονότι τα οικονομικά δεδομένα της εποχής οδηγούσαν σε μιαν ισοτιμία ένα προς οκτώ, για καθαρώς εθνικούς και πολιτικούς λόγους η ανταλλαγή έγινε με ισοτιμία ένα προς ένα. Αυτή η θηριώδης αύξηση της αξίας του ανατολικογερμανικού μάρκου εξάρθρωσε, κυριολεκτικώς, τον παραγωγικό ιστό της Ανατολικής Γερμανίας και οδήγησε σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
  1. Δεύτερον, η εξομοίωση μισθών σ’ Ανατολική και Δυτική Γερμανία. Η εξέλιξη αυτή περιόρισε δραματικά –μάλλον εκμηδένισε– την ανταγωνιστικότητα της Ανατολικής Γερμανίας απαιτώντας, για τη στοιχειώδη αποκατάστασή της στη συνέχεια, τη μετακίνηση κολοσσιαίων ποσών προς αυτή από τη Δυτική Γερμανία.
  2. Τρίτον, η εξομοίωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στις δύο Γερμανίες. Κάπως έτσι η Δυτική Γερμανία κλήθηκε να καλύψει το τεράστιο κενό του ασφαλιστικού συστήματος της Ανατολικής, αφού σ’ αυτήν, λόγω του κομμουνιστικού συστήματος, οι ασφαλισμένοι ουδόλως συνέβαλαν οικονομικώς στον ασφαλιστικό τους φορέα μ’ αντίστοιχες προσωπικές εισφορές.
Β. Στην πρώτη φάση μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, και προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στις κατά τ’ ανωτέρω οικονομικές εξελίξεις, ο H. Kohl–προφανώς και λόγω του ευρωπαϊκού του προσανατολισμού– απέφυγε να μετακυλίσει πλήρως το βάρος στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποφεύγοντας όμως επίσης, για λόγους πολιτικού κόστους, ν’ αυξήσει τη φορολογία επέλεξε τη στήριξη της κοστοβόρας γερμανικής οικονομικής ενοποίησης στα –και τότε– σημαντικότατα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι αναπόφευκτες πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν «ξύπνησαν» τους γερμανικούς εφιάλτες –είναι πασίγνωστος ο διαχρονικός παθολογικός φόβος των Γερμανών έναντι του πληθωρισμού, με πιο κοντινή μνήμη εκείνη της περιόδου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης– και οδήγησαν την Bundesbank σε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων ήδη από το 1991, όταν το μάρκο συνδέθηκε με το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό νόμισμα.
  1. Οι συνέπειες ήταν αναμενόμενες: Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας, που λόγω της δομής της γερμανικής οικονομίας και των εγγενών χαρακτηριστικών της επέδρασαν σταδιακώς και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδίως δε στον ευρωπαϊκό Νότο. Κάπως έτσι άρχισε η μετακύλιση του οικονομικού βάρους της γερμανικής ενοποίησης και στα λοιπά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Μόνο που ενώ στην αρχή η μετακύλιση αυτή εμφανιζόταν ως περιστασιακή αντανακλαστική αντίδραση της, αιφνιδιασμένης από το οικονομικό κόστος της ενοποίησης, γερμανικής οικονομίας, με την πάροδο του χρόνου μεταβλήθηκε σε συνειδητή τακτική. Η οποία επέτρεπε πια στη Γερμανία όχι μόνο να μην επιβαρύνεται με το θηριώδες κόστος της οικονομικής ενοποίησής της, αλλά, μέσω της πλήρους μετακύλισής του extramuros, ν’ αποκτά ηγετικό οικονομικό ρόλο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, όπως προεκτέθηκε.
IV. Τούτο έγινε αισθητό κυρίως μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δηλαδή μετά τη κατάρρευση της LehmanBrothers το 2008. Διότι ως τότε, με τήρηση των στοιχειωδών ευρωπαϊκών προσχημάτων, τα προμνημονευόμενα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου, τα οποία δημιουργήθηκαν και λόγω της γερμανικής οικονομικής ενοποίησης, χρηματοδοτούνταν, τουλάχιστον εν μέρει, από εισροές γερμανικών κεφαλαίων «εκ του ασφαλούς». Αφού οι κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχυόμενες περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες και εξασφάλιζαν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και, συνακόλουθα, «αιμοδοτούσαν» δεόντως τις γερμανικής προέλευσης εξαγωγές. Κάπως έτσι, άλλωστε –και πάλι ως τότε– η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρούσε το «φύλλο συκής» ως προς την intramuros ισορροπία –και το επέκεινα ισοζύγιο– στο πεδίο των εμπορικών της σχέσεων.
Α. Όταν όμως ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, και μπροστά στον κίνδυνο της γενικευμένης ύφεσης, η ισχυρώς –και λόγω επαρκούς υποδομής αλλά και λόγω προνοητικώς δασφαλισμένων αποθεμάτων– πλεονασματική Γερμανία υιοθέτησε, εγκαταλείποντας προκλητικά τις ευρωπαϊκές της «ευαισθησίες», την οδό του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Κι επικεντρώθηκε εφεξής στην, με κάθε μέσο, «υπεράσπιση» του ηγετικού της ρόλου όχι μόνον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, στο οποίο είχε ήδη, ούτως ή άλλως, εδραιωθεί.
Β. «Κορυφαία» επιλογή της Γερμανίας ως προς τη διασφάλιση του ηγετικού οικονομικού της ρόλου εν μέσω παγκόσμιας κρίσης υπήρξε –και παραμένει πάντοτε– η με κάθε μέσο διατήρηση –και, γιατί όχι, ενίσχυση– της ανταγωνιστικότητάς της. Αφού, κατά τους κανόνες της οικονομίας, μόνον αυτή μπορεί να εγγυηθεί την πλεονασματική της υπεροχή.
  1. Το σκοπό αυτό λοιπόν η Γερμανία ούτε καν επιχείρησε να τον επιτύχει με μέσα που είναι συμβατά, έστω και στοιχειωδώς, με τις απαιτήσεις μιας ενιαίας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Ήτοι μιας πολιτικής που προϋποθέτει την «αναθέρμανση» της δικής της οικονομίας, μέσω λελογισμένης πληθωριστικής τάσης, η οποία επιτυγχάνεται διά της οδού της ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης. Έτσι ώστε να τηρηθούν κάποιοι κανόνες τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ασθενέστερων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Όλως αντιθέτως, η Γερμανία επέλεξε το δρόμο του «στραγγαλισμού» της ανταγωνιστικότητας των κρατών αυτών, στο βωμό των δικών της σκοπιμοτήτων, επιβάλλοντας, μεταξύ άλλων:
α) Τη μέθοδο της εξασφάλισης, για δικό της φυσικά λογαριασμό, εξαιρετικά φθηνού εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, κυρίως από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του χειμαζόμενου από την ανεργία ευρωπαϊκού Νότου.
β) Και τη μέθοδο, επίσης για δικό της λογαριασμό, της latosensu «εξαγοράς», ακόμη και με μεθόδους διαφθοράς –όρα για την Ελλάδα «Siemens» και τα κάθε είδος εξοπλιστικά προγράμματα– επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σ’ εξευτελιστικές τιμές. Τιμές που διαμόρφωσε η ύφεση, την οποία η ίδια η Γερμανία «πυροδότησε», με την επιβολή στις «χώρες-θύματα» πολιτικών αδιέξοδης λιτότητας, δήθεν για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (χρέος-έλλειμμα) με άκρως υποκριτικό ευρωπαϊκό περιτύλιγμα.
2. Αυτή όμως η οικονομικώς «απομυζητική» τακτική της Γερμανίας έναντι των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όχι μόνο δεν συμβάλλει στην έξοδό τους από την υφεσιακή τους πορεία και τις συνακόλουθες επιπτώσεις της. Αλλά, όλως αντιθέτως:
α) Τα ελλείμματά τους αυξάνονται. Κατά συνέπεια, και όταν τους επιβάλλεται η μείωση –ή και ο μηδενισμός τους– με «μνημονιακής» έμπνευσης πολιτικές, το αποτέλεσμα συνίσταται στην πλήρη οικονομική τους αποδυνάμωση και στην εξαθλίωση των κοινωνιών τους.
β) Συνακόλουθα, οι ανάγκες δανεισμού τους γίνονται πιεστικότερες. Και επειδή, με τον τρόπο αυτόν, ο δανεισμός τους είναι αδύνατο να εξασφαλισθεί από τις αγορές, ολοένα και περισσότερο υποκύπτουν στον intuitupersonae δανεισμό τους, εκτός αγορών. Πράγμα που σημαίνει αφενός αύξηση του δημόσιου χρέους τους. Και, αφετέρου, πλήρη υποταγή τους στους όρους που τους επιβάλλουν οι δανειστές τους, δηλαδή σε σταδιακή συρρίκνωση της ίδιας της εθνικής τους κυριαρχίας. Διότι η αδυναμία άσκησης στοχευμένης εθνικής οικονομικής πολιτικής πλήττει ευθέως τον ίδιο τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.
Μ’ αυτόν τον προσανατολισμό πορεύεται σήμερα η Γερμανία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίως δε έναντι των κρατών-μελών της που χειμάζονται, ορθότερα δε βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικής έκρηξης, όπως η Ελλάδα. Με μια Καγκελάριο, την κ. Α. Merkel, η οποία, μέσ’ από τις τραυματικές ανατολικογερμανικές της καταβολές και τις συνακόλουθες εμμονές της, δεν μπορεί –για να μην πει κανείς ότι δεν θέλει– ν’ αντιληφθεί επαρκώς τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση κι ευρωπαϊκό όραμα. Και με την πλήρη απουσία ηγετών σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, των οποίων το λυκόφως σηματοδοτεί και το λυκόφως του ευρωπαϊκού οράματος. Όπως όμως διδάσκει η ιστορία, κάθε φορά που η Γερμανία σύρθηκε πίσω από το ηγετικό της σύνδρομο τις συνέπειες δεν τις υπέστησαν μόνο τα «θύματά» της. Τις υπέστη και η ίδια. Γι’ αυτό παραμένει, ως σήμερα, υπόλογος απέναντι στην ιστορία. Τουλάχιστον μπορεί να «διδαχθεί» απ’ αυτό το ζοφερό παρελθόν; Ας το ελπίσουμε, αν και όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον μη αναμενόμενο, με την υπόλοιπη Ευρώπη δυστυχώς αδύναμη να της αντισταθεί και να της αντιταχθεί.
 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Τεύχος 213)
 
 
 
 

Πω,πω τι νουμερα υπαρχουν!!!Ο σύμβουλος-γλυφτης που επέπληξε τον γιατρό που δεν αναγνώρισε την υπουργό


Σε πτήση από τα Ιωάννινα και με προορισμό την Αθήνα ταξίδευε, το μεσημέρι της Κυριακής, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, όπου τυχαία δίπλα της βρέθηκε να κάθεται ένας γιατρός από την Κρήτη, που επέστρεφε από ένα συνέδριο.

Ο γιατρός  λοιπόν δεν κατάλαβε ότι καθόταν δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό οδήγησε τον Νομικό της Σύμβουλο - καθόταν στο πίσω κάθισμα -  να τον επιπλήξει και να του κάνει παρατήρηση που δεν την αναγνώρισε.
 
 
 
 
 http://www.parapolitika.gr/

ΚΛ@ΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΠΑΛΙ Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ... ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΖΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»...!! ΓΛΥΦΤΡΟΝΙ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΑΚΙ ΤΟΥ...

 
 Δείτε τι γραφουν οι χρηστες για τον Ζουράρις...όπως λέμε ζαβος ζαβολιάρις
 

Ενημερώσεις

ΚΛ@ΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΠΑΛΙ Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ... ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΖΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»...!! ΓΛΥΦΤΡΟΝΙ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΑΚΙ ΤΟΥ...
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε
Σχόλια
Takis Mikropoulos
Takis Mikropoulos Δεν υπαρχει ενας χρηστιανος εκει με πα,.....ρια να πηδηξη αυτο το σκουλικι του κερατα ζωιφιο το καθικι ψωφο να σε δωση ο θεος αθεε αθλιε ανθαλλινα.......?

Προκαλεί ο Ζουράρις: Θέλω πολλά τζαμιά στην Ελλάδα

Προκαλεί ο Ζουράρις: Θέλω πολλά τζαμιά στην Ελλάδα
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, την ώρα που καλά καλά  δεν πρόλαβε να κοπάσει ο σάλος από τις προτάσεις του τέως υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τις σχολικές αίθουσες.
Ο νέος υφυπουργός Παιδείας αποκαλύπτοντας τις θρησκευτικές του «ευαισθησίες» που έκρυβε τόσο καιρό, δήλωσε ότι στην Ελλάδα πρέπει να κατασκευαστούν όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πολλά τζαμιά (!), ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα γίνουν μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας να εκδηλώνουν χωρίς προβλήματα τα θρησκευτικά τους αισθήματα.

Ο κατά τα άλλα «αριστερός» Χριστιανός Ορθόδοξος υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που νοιάζεται τόσο πολύ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα (άλλωστε κάτι τέτοιο έχει φανεί και από τα αναρίθμητα ταξίδια του στα ελληνικά νησιά που σηκώνουν όλο το βάρος της μετανάστευσης), προβληματίζεται για το που οι άνθρωποι αυτοί –θύματα ενός αποτρόπαιου πολέμου-  θα προσεύχονται, την ώρα που η Πολιτεία  δεν έχει λύσει τα βασικά προβλήματα διαβίωσης τους όπως η στέγη και η τροφή.
«Η Ελλάδα έχει 1700% επιπλέον πρόσφυγες πάνω από την Τσεχία και την Βουλγαρία», είπε προβληματισμένος ο κ. Ζουράρις. Και τη λύση φαίνεται πως τη βρήκε εύκολα, αβίαστα από τον «καναπέ» και υπό τους ήχους του μελωδικού του πιάνου o κ. υφυπουργός: «Nα φτιαχτούν πολλά τζαμιά».

Θα συμβουλεύαμε τον κ. Ζουράρι να ενημερωθεί πρώτα, πλήρως, για το θέμα του προσφυγικού στην Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στα νησιά, όπου πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψη, χωρίς στέγη και χωρίς τροφή συνωστίζονται σε hot spot-«φυλακές» και έπειτα να καταθέσει τις προτάσεις του περί «θρησκευτικής ευαισθησίας».
Σε ένα τόσο «λεπτό» θέμα και ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, ο κ. Ζουράρις οφείλει πρώτα να επιθεωρήσει λεπτομερώς το ζήτημα, να συμβουλευτεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και να επισκεφτεί «ιδίοις σώμασι», όπως θα έλεγε και ο ίδιος, τις περιοχές που βρίσκονται για παραπάνω από ένα χρόνο σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού.
Έπειτα κύριε υφυπουργέ μπορείτε να τοποθετηθείτε υπεύθυνα επί του θέματος...

Γάλλοι οικονομολόγοι καταγγέλλουν: "60-70% του ελληνικού χρέους είναι παράνομο" - Le Monde: "Πως και ποιοι το δημιούργησαν"


Στο 60-70% ανέρχεται το ελληνικό παράνομο, η άνομο, η δυσβάσταχτο και άρα νομικά διαγράψιμο ελληνικό χρέος σύφωνα με Γάλλους οικονομολόγους, και η Le Monde σε μακροσκελές αλλά λεπτομερές άρθρο της προσπαθεί να ορίσει ποια από τα χρέη εμπίπτουν στους παραπάνω ορισμούς.
Θα γίνει κατανατοητό ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω μια "ληστείας" στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υποτιθέμενοι "σύμμαχοι" και "εταίροι". ...

Πρέπει να γίνει κατανοητό εν τέλει πόσο αναμένεται σε ποσοστό να είναι παράνομο το εθνικό χρέος και εν τέλει να θεωρείται νομικά διαγράψιμο και για αυτό το λόγο η Ζ.Κωνσταντοπούλου προχώρησε όπως είχαν δεσμευθεί προεκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝΕΛ στη σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους.
«Μπορεί επισήμως ένας στους τρεις Έλληνες να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Μπορεί ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα να μην καταφέρνει να βγάλει το δεκαπενθήμερο. Μπορεί η νέα γενιά να παίρνει τον δρόμο της ξενιτιάς για ένα μεροκάματο,αλλά όλα κι όλα: ο μηχανισμός στήριξης... έσωσε τη χώρα!». 
Με μπόλικη ειρωνική διάθεση ο Γάλλος οικονομολόγος Μισέλ Χουσόν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του Παρισιού, καταφέρεται εναντίον των δανειστών της Ελλάδας.
«Το 56% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι παράνομο», λέει ο Γάλλος οικονομολόγος και εξηγεί: «Το ήμισυ του ελληνικού χρέους που αποκτήθηκε πριν από την κρίση, από το 1988 ως το 2000, οφειλόταν σε υπέρογκα επιτόκια και στη μείωση των κρατικών εσόδων από το 2000 λόγω της φορολογικής αμνηστίας προς τους πλουσίους. Αν δεν υπήρχαν οι δύο αυτοί παράγοντες, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αντιστοιχούσε μόλις στο 49% του ΑΕΠ το 2007, αντί του 103% που ήταν. Μπορεί, λοιπόν, να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το 56% του ελληνικού χρέους που αποκτήθηκε πριν από την κρίση ήταν παράνομο».
Από την πλευρά του ο Ζαν Γκαντρέ, επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λιλ, υποστηρίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι παράνομο σε ποσοστό 70%! Σύμφωνα με τον Γκαντρέ, «περισσότερο από το μισό του συσσωρευμένου χρέους το 2007 είναι παράνομο, όπως παράνομο είναι και το σύνολο σχεδόν της αύξησης του χρέους από το 2007. Σύμφωνα με κάποιες προσεγγίσεις, το παράνομο χρέος θα μπορούσε να αποτελεί το 120%-130% του τρέχοντος ΑΕΠ ή περίπου το 70% του συνολικού ελληνικού δημόσιου χρέους».
Η πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου που αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους μού ζήτησε να συνεργαστώ ενεργά με αυτή, γράφει ο Ερίκ Τουσέν και εξηγεί αναλυτικά.
Η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στην Αθήνα έγραψε πρόσφατα: «Η πρόεδρος υποσχέθηκε πριν από όλα τη δημιουργία τις επόμενες εβδομάδες μιας επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους».
Και αναφερόμενη σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς και στην αδιαφάνεια που περιβάλλει την αγορά όπλων από τη χώρα της, διευκρίνισε ότι «στόχος της θα είναι να εντοπίσει τον ενδεχόμενο απεχθή, παράνομο ή άνομο χαρακτήρα των δημόσιων χρεών που συνάφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση». Και κατέληξε: «Ο λαός έχει δικαίωμα να ζητήσει να διαγραφεί το μέρος του χρέους που θα κριθεί ότι είναι παράνομο από το πόρισμα της επιτροπής».
Οι ορισμοί
Με δεδομένο ότι δεν είμαστε εξονυχιστικοί και ότι δεν κλείνουμε οριστικά το σχετικό ζήτημα, μπορούμε πάντως να δώσουμε τους εξής ορισμούς:
Άνομο δημόσιο χρέος: ένα χρέος που συνάφθηκε από το δημόσιο χωρίς να γίνεται σεβαστό το γενικό συμφέρον ή που ζημιώνει το γενικό συμφέρον.
Παράνομο χρέος: χρέος που συνάφθηκε παραβιάζοντας την ισχύουσα νομική ή συνταγματική τάξη.
Απεχθές δημόσιο χρέος: πιστώσεις που χορηγήθηκαν σε αυταρχικά καθεστώτα ή που έγιναν τέτοια επιβάλλοντας όρους που παραβιάζουν τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτικά δικαιώματα των πληθυσμών που εμπλέκονται στην αποπληρωμή.
Δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος: χρέος η αποπληρωμή του οποίου καταδικάζει το πληθυσμό μιας χώρας στη φτωχοποίηση, στην υποβάθμιση της υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης, στην αύξηση της ανεργίας, ακόμα και στον υποσιτισμό. Με λίγα λόγια, ένα χρέος η αποπληρωμή του οποίου συνεπάγεται το μη σεβασμό των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ή με άλλα λόγια: ένας χρέος η αποπληρωμή του οποίου εμποδίζει τις δημόσιες αρχές να εξασφαλίσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Η πραγματοποίηση ενός λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους (που γίνεται με την ενεργό συμμετοχή πολιτών) έχει ως στόχο να ταυτοποιήσει το άνομο, απεχθές, δυσβάσταχτο ή/και παράνομο μέρος του δημόσιου χρέους προκειμένου να το ακυρώσει και να μειώσει δραστικά το υπόλοιπο χρέος.
Τα δημόσια χρέη που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας τραπεζικών διασώσεων σαν κι αυτών που πραγματοποιήθηκαν συνιστούν τυπικές περιπτώσεις άνομων χρεών. Είναι πιθανόν να είναι παράνομα σε μερικές χώρες. Μπορεί επίσης να είναι δυσβάσταχτα, και αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας…
Τα χρέη που απαιτεί η Τρόικα από την Ελλάδα είναι ταυτόχρονα άνομα (αντίκεινται στο γενικό συμφέρον), απεχθή (συνδέονται άμεσα με την επιβολή από τη πλευρά του πιστωτή, από την Τρόικα, παραβιάσεων των συμβατικών σχέσεων, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων), δυσβάσταχτα (με δεδομένη τη δραματική υποβάθμιση των συνθηκών ζωής ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού) και σε μερικές περιπτώσεις παράνομα (αυτό συμβαίνει στη περίπτωση της Ελλάδας, όπου δεν έγινε σεβαστό το Σύνταγμα κάτω από τη πίεση της Τρόικα και με τη συνενοχή της κυβέρνησης που ήταν υποταγμένη σε αυτή. Υπάρχουν και άλλες αποδείξεις παρανομίας από τη πλευρά των πιστωτών).
Το σημείο 9 του άρθρου 7 του Κανονισμού (ΕΕ) Νο 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2013 (που καταγγέλλουμε επειδή συνιστά κηδεμόνευση των Κρατών μελών που υποβάλλονται σε σχέδια προσαρμογής) επιβάλλει στα κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς διαρθρωτικής προσαρμογής να πραγματοποιήσουν πλήρη λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους προκειμένου να εξηγήσουν γιατί το χρέος αυξήθηκε υπερβολικά και να εντοπίσουν παρατυπίες. Ιδού το πλήρες κείμενο: « Τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία”(3).
Η ελληνική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά απέφυγε επιμελώς να εφαρμόσει αυτή τη διάταξη του κανονισμού για να αποκρύψει από τον ελληνικό πληθυσμό τις πραγματικές αιτίες της αύξησης του χρέους και τις παρατυπίες που συνδέονται με αυτήν.
Η συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας σε μια διαδικασία λογιστικού ελέγχου που θέλει να είναι σοβαρή και ανεξάρτητη. Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι στο προαναφερθέντα κανονισμό της ΕΕ, στο άρθρο 8, συνιστάται η συμμετοχή «των κοινωνικών εταίρων και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών» στην επεξεργασία του «προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».
Ένας λόγος παραπάνω για να τους κάνουμε να μετάσχουν ενεργά στο λογιστικό έλεγχο.
Ιδού ορισμένα στοιχεία κλειδιά που θα μπορούσαν να φωτιστούν από τη πραγματοποίηση του λογιστικού ελέγχου:
Το ελληνικό χρέος που αντιπροσώπευε το 113% του ΑΕΠ το 2009 πριν την έκρηξη της ελληνικής κρίσης και την επέμβαση της Τρόικας, η οποία κατέχει τα 4/5 αυτού του χρέους, έφτασε το 175% του ΑΕΠ το 2014. Κατά συνέπεια, την επέμβαση της Τρόικας ακολούθησε μια πολύ έντονη αύξηση του ελληνικού χρέους.
Τρόικα και τράπεζες
Από το 2010 και μέχρι το 2012, οι πιστώσεις που έδωσε η Τρόικα στην Ελλάδα χρησίμεψαν σε πολύ μεγάλο βαθμό για να εξοφληθούν οι κύριοι πιστωτές της Ελλάδας μέχρι εκείνη τη περίοδο, δηλαδή οι ιδιωτικές τράπεζες των κυριότερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες (4). Περίπου το 80% του ελληνικού χρέους το κατείχαν το 2009 οι ιδιωτικές τράπεζες 7 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από μόνες τους, το 2009, οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες κατείχαν περί το 50% του συνόλου των τίτλων του ελληνικού χρέους. Ο Paulo Nogueira Batista και ο Philippe Legrain, είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso αντίστοιχα.
Σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα από το ARTE (5), ο Paulo Nogueira Batista, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, δηλώνει ότι όλοι οι διευθυντές του ΔΝΤ γνώριζαν πριν ψηφίσουν τη χορήγηση αυτού του δανείου ότι αυτό είχε στη πραγματικότητα ως στόχο «να διασώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, όχι την Ελλάδα» (6) Ο Philippe Legrain, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, συμπληρώνει διευκρινίζοντας ότι :
«εκείνοι που έπαιρναν τις αποφάσεις στο ΔΝΤ μπήκαν σε μειοψηφία από τον τότε διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν που διεκδικούσε εκείνη την εποχή τη προεδρία της Γαλλίας και άρα δεν ήθελε να επιβάλει απώλειες στις γαλλικές τράπεζες. Από τη δική τους πλευρά, οι γερμανικές τράπεζες έπεισαν την Άνγκελα Μέρκελ ότι θα ήταν δραματικό να χάσουν χρήματα. Και έτσι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έκαναν σαν η Ελλάδα να περνούσε μόνο κάποιες πρόσκαιρες δυσκολίες». Για αυτό, «παρέκαμψαν μια βασική αρχή της συμφωνίας του Μάαστριχτ, τη ρήτρα μη-διάσωσης. Δάνεισαν χρήματα στην Αθήνα, όχι για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά για να σώσουν τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που είχαν την ασυνειδησία να χορηγήσουν δάνεια σε μια αφερέγγυα χώρα».
Αύξησαν υπερβολικά τα δάνεια
Ένας λογιστικός έλεγχος του ελληνικού χρέους θα καταδείξει ότι οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες αύξησαν υπερβολικά τις πιστώσεις τους στην Ελλάδα ανάμεσα στα τέλη του 2005 και στο 2009 (οι πιστώσεις αυξήθηκαν πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ περνώντας από τα 80 δισεκατομμύρια στα 140 δισεκατομμύρια) χωρίς να λαβαίνουν υπόψη τη πραγματική ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει. Επιπλέον, δάνεισαν στην Ελλάδα με πολύ χαμηλά επιτόκια (0,35% τριών μηνών τον Οκτώβριο του 2009, 4,5% 10 ετών τον Οκτώβριο του 2009 (7) ενώ η Γερμανία δανειζόταν κατά μέσο όρο με περίπου 3,3% την ίδια εποχή και για την ίδια διάρκεια)(8).
Οι τράπεζες ενήργησαν τυχοδιωκτικά, βέβαιες καθώς ήσαν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα έσπευδαν να τις βοηθήσουν σε περίπτωση που θα υπήρχαν προβλήματα.
Όπως φάνηκε πιο πάνω, ο λογιστικός έλεγχος θα καταδείξει ότι το σχέδιο της υποτιθέμενης διάσωσης της Ελλάδας, που κατέστρωσαν οι ευρωπαϊκές αρχές με τη βοήθεια του ΔΝΤ, χρησίμεψε στη πραγματικότητα για να επιτρέψει στις τράπεζες μερικών ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν αποφασιστική επιρροή στα ευρωπαϊκά όργανα να συνεχίσουν να αποπληρώνονται από την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν το ρίσκο τους στα κράτη μέσω της Τρόικας.
Δεν είναι η Ελλάδα που σώθηκε αλλά μάλλον μια χούφτα μεγάλων ευρωπαϊκών ιδιωτικών τραπεζών που εδρεύουν κυρίως στις πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ.
Η Τρόικα ο κύριος πιστωτής
Έτσι, οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες αντικαταστάθηκαν από την Τρόικα που έγινε ο κύριος πιστωτής της Ελλάδας από τα τέλη του 2010. 
Ο λογιστικός έλεγχος θα αναλύσει κατά πόσο είναι νόμιμο και έννομο αυτό το σχέδιο διάσωσης. Είναι άραγε σύμφωνο με τις συμβάσεις της ΕΕ (ειδικά με το άρθρο 125 που απαγορεύει σε ένα κράτος μέλος να επωμιστεί τις οικονομικές δεσμεύσεις ενός άλλου κράτους μέλους); Άραγε τηρήθηκε η κανονική ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων;
Οι δημόσιοι δανειστές του 2010 (δηλαδή, τα 14 κράτη μέλη που παραχώρησαν δάνεια στην Ελλάδα συνολικού ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλπ) άραγε σεβάστηκαν την αρχή της αυτονομίας της θέλησης του δανειζόμενου, δηλαδή της Ελλάδας, ή μήπως επωφελήθηκαν από την απόγνωσή της μπροστά στις κερδοσκοπικές επιθέσεις των χρηματαγορών για να της επιβάλλουν συμβάσεις που αντιβαίνουν στο δικό της συμφέρον;
Μήπως αυτοί οι δανειστές επέβαλαν λεόντειους όρους, ειδικά όταν απαιτούσαν υπερβολικά ποσοστά αποπληρωμής; (9) Άραγε τα 14 κράτη, μέλη που το καθένα τους χορήγησε διμερές δάνειο στην Ελλάδα, σεβάστηκαν τις νομικές και συνταγματικές διατάξεις της χώρας τους καθώς και εκείνες της Ελλάδας;
Πρέπει να γίνει έλεγχος της δράσης του ΔΝΤ
Πρέπει επίσης να γίνει ο λογιστικός έλεγχος της δράσης του ΔΝΤ. Γνωρίζουμε ότι μέσα στους κόλπους της ηγεσίας του ΔΝΤ πολλοί εκτελεστικοί διευθυντές (ο Βραζιλιάνος, ο Ελβετός, ο Αργεντινός, ο Ινδός, ο Ιρανός, ο Κινέζος, ο Αιγύπτιος) είχαν εκφράσει πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για το δάνειο που παραχώρησε το ΔΝΤ τονίζοντας συγκεκριμένα ότι, με δεδομένες τις πολιτικές που της επιβάλλονταν, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να το εξοφλήσει.
Μήπως η ελληνική κυβέρνηση, σε συμπαιγνία με τον τότε Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, είχε ζητήσει από τη διοίκηση την επιφορτισμένη με τις στατιστικές να παραχαράξει τα σωστά στοιχεία για να παρουσιάσει μια οικονομική κατάσταση τόσο κακή που θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να ξεκινήσει σχέδιο διάσωσης; Αρκετοί ανώτερα στελέχη του δημοσίου βεβαιώνουν ότι αυτό όντως συνέβη.
Μήπως η ΕΚΤ υπερέβη σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δικαιοδοσία της απαιτώντας από το ελληνικό κοινοβούλιο να νομοθετήσει για το δικαίωμα στην απεργία ή για τον ορισμό των μισθολογικών επιπέδων;
Το κούρεμα και το δημοψήφισμα Παπανδρέου
Το Μάρτη του 2012, η Τρόικα οργάνωσε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που παρουσιάστηκε εκείνη την εποχή ως επιτυχία. Ας θυμηθούμε ότι ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε αναγγείλει στις αρχές Νοεμβρίου 2011 και την παραμονή μιας συνάντησης του G20, τη πρόθεσή του να οργανώσει τον Φεβρουάριο του 2012 δημοψήφισμα για αυτή τη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που προετοίμασε η Τρόικα.
Κάτω από τη πίεση της Τρόικας, αυτό το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ και ο ελληνικός λαός είδε να του στερούν το δικαίωμα να αποφανθεί για τα νέα χρέη. Τα μεγάλα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν το επιχείρημα ότι η αναδιάρθρωση επέτρεπε να μειωθεί κατά 50% το ελληνικό χρέος. Στη πραγματικότητα, το ελληνικό χρέος είναι μεγαλύτερο το 2015 από ό,τι ήταν το 2011, τη χρονιά που προηγήθηκε της μεγάλης διαγραφής του υποτιθέμενου 50%.
Ο λογιστικός έλεγχος θα καταδείξει ότι αυτή η επιχείρηση αναδιάρθρωσης που συνιστούσε μια τεράστια εξαπάτηση συνδεόταν με το βάθεμα των πολιτικών που αντιβαίνουν στο συμφέρον της Ελλάδας και του πληθυσμού της.
Παράβαση συμβάσεων και συνθηκών
Ο λογιστικός έλεγχος πρέπει επίσης να εκτιμήσει κατά πόσο οι αυστηροί όροι που επέβαλε η Τρόικα στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τις πιστώσεις που της παραχωρήθηκαν συνιστούν μια χαρακτηριστική παραβίαση μιας σειράς συμβάσεων και συνθηκών που οφείλουν να σέβονται οι δημόσιες αρχές τόσο της πλευράς των πιστωτών όσο και εκείνης του δανειζόμενου, δηλαδή της Ελλάδας.
Ο καθηγητής νομικής Andreas Fischer-Lescano, για λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου της Βιέννης (11) απέδειξε χωρίς καμιά αμφιβολία ότι τα προγράμματα της Τρόικας είναι παράνομα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Τα μέτρα που προβλέπονταν από τα προγράμματα προσαρμογής και τα οποία επιβλήθηκαν στην Ελλάδα καθώς και οι συγκεκριμένες πολιτικές που αποτελούν τις άμεσες συνέπειές τους παραβιάζουν μια σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην υγεία, στη μόρφωση, στη στέγαση, στη κοινωνική ασφάλιση, σε ένα δίκαιο μισθό αλλά και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τη συλλογική διαπραγμάτευση.
Δικαιώματα
Όλα αυτά τα δικαιώματα προστατεύονται από πολυάριθμα νομικά κείμενα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως από τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ευρωπαϊκή κοινωνική Χάρτα, τις δυο Συμβάσεις του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Χάρτα του ΟΗΕ, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και από τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που έχουν καθεστώς γενικής αρχής του δικαίου (PGD). Ο κατάλογος των άρθρων που παραβιάστηκαν από τα Μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, και που κατάρτισε με κάθε λεπτομέρεια ο καθηγητής Ficher-Lescano, είναι εντυπωσιακός και εμπλέκει τη νομική ευθύνη των οντοτήτων που συγκροτούν την Τρόικα ή που δημιουργήθηκαν από αυτήν (για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
Μια νέα πρόσφατη μελέτη της Margot E. Salomon, διευθύντριας του Κέντρου μελέτης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο London School of Economics and Political Science ενισχύει την ετυμηγορία του καθηγητή Fischer-Lescano.
Η Margot Salomon υπενθυμίζει σε αυτή τη μελέτη με τον τίτλο “Of Austerity, Human Rights and International Institutions” ότι οι οργανώσεις που αποτελούν την Τρόικα πρέπει υποχρεωτικά να σέβονται τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες όπως την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα ή το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα. Και για αυτό το λόγο, δεν μπορούν να επιβάλλουν στα κράτη μέτρα που θα οδηγούσαν στη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πράγμα που ήδη υπενθύμισε πάρα πολλές φορές η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα.
Η Τρόικα παραβιάζει δικαιώματα
Αυτή η μελέτη αποδεικνύει κατόπιν τη πλήρη νομική ευθύνη που φέρει η Τρόικα στη παραβίαση των δικαιωμάτων του ελληνικού πληθυσμού καθώς εμπλέκεται σε όλα τα επίπεδα στην επεξεργασία και στην εφαρμογή της συμφωνίας. Αντίθετα με τις διακηρύξεις του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες τα κράτη αποφασίζουν μόνα τους τις πολιτικές τους, η Ελλάδα βρίσκεται υπό τη κηδεμονία των πιστωτών της και δεν διαθέτει κανένα περιθώριο ελιγμών.
Αυτές οι παρανομίες, που η Επιτροπή λογιστικού ελέγχου θα αναλάβει να καταδείξει, προκαλούν την ακύρωση των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης προς τη Τρόικα που έχει μετατραπεί τώρα σε «θεσμούς», συμπεριλαμβανόμενων των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή αυτών των παράνομων συμφωνιών.
Σεβασμός στους κανονισμούς
Ο λογιστικός έλεγχος θα πρέπει να εξακριβώσει αν, όπως το επιβάλλει ο προαναφερθείς Κανονισμός (ΕΕ) Νο 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2013, τα «πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής σέβεται πλήρως το άρθρο 152 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 28 της χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο λογιστικός έλεγχος πρέπει επίσης να εξακριβώσει κατά πόσο τηρείται το ακόλουθο εδάφιο του Κανονισμού: ««Οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καθορίζονται στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να εξασφαλίζονται επαρκή μέσα για τις θεμελιώδεις πολιτικές, όπως είναι η εκπαίδευση και η δημόσια υγεία».
Πρέπει επίσης να εξακριβωθεί κατά πόσο εφαρμόζεται η εξής θεμελιώδης αρχή του Κανονισμού: «Σύμφωνα με το άρθρο 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ένωση πρέπει να λαμβάνει υπόψη κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών και των δράσεων της, τις απαιτήσεις που συνδέονται με την προαγωγή ενός υψηλού επιπέδου απασχόλησης, με την εξασφάλιση επαρκούς κοινωνικής προστασίας, με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και με το δικαίωμα στην εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, στη κατάρτιση και στη προστασία της ανθρώπινης υγείας».
Πρέπει να γίνει αντιπαραβολή των προαναφερθέντων με την έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2014 από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και στο οποίο οι συντάκτες του χαιρετίζουν τη μείωση κατά 20% των θέσεων εργασίας στο ελληνικό δημόσιο (15). Σε ένα πλαίσιο με τίτλο οι «επιτυχίες του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής» («Success stories of the Economic Adjustment Programme»), μπορούμε να διαβάσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας επέτρεψαν να μειωθεί ο νόμιμος ελάχιστος μισθός και ότι καταργήθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας στη δημόσια διοίκηση («decrease in general government employment by 150.000», σελ.10).
Παραβιάζουν δικαιώματα
Ο λογιστικός έλεγχος θα πρέπει να μπορέσει να δείξει ξεκάθαρα ότι τα μέτρα που έχουν υπαγορεύσει οι πιστωτές συνιστούν προφανή πισωγυρίσματα της άσκησης των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και χαρακτηριστική παραβίαση μιας σειράς συμβάσεων.
Μπορούν να ταυτοποιηθούν σημαντικές παρατυπίες. Ο λογιστικός έλεγχος θα καταδείξει επίσης σε ποιο βαθμό παραβιάστηκαν το ελληνικό Σύνταγμα και τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου. (16) Κατά συνέπεια, η επιτροπή που θα επωμιστεί να διεξαγάγει το λογιστικό έλεγχο θα μπορεί να εκφέρει τεκμηριωμένη γνώμη για το κατά πόσο το χρέος που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Τρόικα είναι νόμιμο, άνομο ή άκυρο.
Σχετικά με τα χρέη που συνάφθηκαν πριν παρέμβει η Τρόικα το Μάη του 2010
Κατ’ αρχήν υφίσταται το χρέος που δημιουργήθηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, και το οποίο τετραπλασιάστηκε ανάμεσα στα έτη 1967 και 1974. Προφανώς ανταποκρίνεται απόλυτα στον χαρακτηρισμό του απεχθούς χρέους. Ακολούθως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα με τον Dave Zirin, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε με περηφάνια το 1997 στους Έλληνες πολίτες ότι η Ελλάδα θα είχε την τιμή να υποδεχθεί επτά χρόνια αργότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Αρχές της Αθήνας και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προέβλεπαν μια δαπάνη 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μερικά χρόνια αργότερα, το κόστος είχε πολλαπλασιαστεί επί τέσσερα και ανερχόταν σε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αμέσως μετά τους Αγώνες, το επίσημο κόστος είχε φθάσει στα 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, το πραγματικό κόστος θα πρέπει να ξεπέρασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διάφορα συμβόλαια που υπογράφτηκαν ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και μεγάλες ξένες ιδιωτικές εταιρίες αποτελούν σκάνδαλο εδώ και κάμποσα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτά τα συμβόλαια υπονόμευσαν την αύξηση του χρέους. Ας παραθέσουμε μερικά παραδείγματα τα οποία τροφοδότησαν το ελληνικό χρονικό:
1. Το σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων (τα οποία είχαν κατασκευαστεί από την HDW που είχε απορροφηθεί από την Thyssen) συνολικής αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποβρύχια που παρουσίασαν από την αρχή το ελάττωμα να γέρνουν υπερβολικά προς τα …αριστερά (!) και να είναι εξοπλισμένα με ελαττωματικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Μια δικαστική έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες (διαφθορά) των πρώην Υπουργών Άμυνας βρίσκεται σε εξέλιξη.
2. Αρκετά συμβόλαια έγιναν με την γερμανική πολυεθνική Siemens, η οποία κατηγορείται- τόσο από τη γερμανική δικαιοσύνη όσο και από την ελληνική- πως έδινε προμήθειες και λάδωνε το πολιτικό, στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό της Ελλάδας, με ένα ποσό το οποίο πλησίαζε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο κύριος ιθύνων της εταιρίας Siemens-Hellas, ο οποίος ομολόγησε πως είχε «χρηματοδοτήσει» τα δυο μεγάλα ελληνικά κόμματα, το έσκασε το 2010 στην Γερμανία και η γερμανική δικαιοσύνη απέρριψε την αίτηση έκδοσής του που εξέδωσε η Ελλάδα.
Αυτά τα σκάνδαλα συμπεριλαμβάνουν την πώληση, από τη Siemens και τους διεθνείς συνεταίρους της, του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot (1999, 10 εκατομμύρια ευρώ για λάδωμα), της ψηφιοποίησης των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ (λαδώματα 100 εκατομμυρίων ευρώ), του συστήματος ασφαλείας «C41»,το οποίο αγοράστηκε με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία, την πώληση υλικού στους ελληνικούς σιδηρόδρομους (ΟΣΕ), του συστήματος τηλεπικοινωνιών Ερμής στον Ελληνικό Στρατό, πανάκριβων εξοπλισμών στα ελληνικά νοσοκομεία.
Οι δίκες
Στις αρχές Μαρτίου 2015, άρχισε στην Αθήνα η δίκη για μια από τις πολλές υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενέχεται η Siemens, εκείνη του ΟΤΕ. Μεταξύ των 64 κατηγορουμένων, 13 είναι Γερμανοί υπήκοοι, στελέχη της μητρικής εταιρίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Siemens φέρεται να έχει δωροδοκήσει με 70 εκατομμύρια ευρώ για να αποσπάσει μια σύμβαση για τη ψηφιοποίηση του ελληνικού δημόσιου δικτύου τηλεπικοινωνιών εκείνης της εποχής, του ΟΤΕ (η σύμβαση είναι του 1997). Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος, που διέφυγε στη Γερμανία και οι γερμανικές αρχές αρνούνται πάντα να εκδώσουν στην Ελλάδα. Οι κατηγορίες είναι για «ξέπλυμα χρήματος» και για «ενεργό και παθητική διαφθορά».
Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σιμίτη (ΠΑΣΟΚ)  περιλαμβάνεται κι αυτός στους κατηγορούμενους. « Ο Τσουκάτος φέρεται να έχει μοιράσει 1.000.000 γερμανικά μάρκα και ισχυρίστηκε ότι αυτά τα ποσά κατέληξαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ». Οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι ανώτερα στελέχη της ελληνικής θυγατρικής της Siemens, καθώς και γερμανοί υπήκοοι που φέρονται να ενέκριναν τις μίζες και τις πληρωμές. Ο μόνος Έλληνας πολιτικός που σχετίζεται με αυτό το σκάνδαλο και που έχει μέχρι τώρα καταδικαστεί είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων με αναστολή το 2011 αφού κρίθηκε ένοχος ότι δωροδοκήθηκε με 450.000 γερμανικά μάρκα (230.000 ευρώ) από τη Siemens ανάμεσα στο 1998 και στο 2000.
Συμμετοχή της Goldman Sachs
Στη περίοδο που προηγήθηκε της κρίσης του 2010, ο λογιστικός έλεγχος θα πρέπει επίσης να καταδείξει την ενεργό συμμετοχή της Goldman Sachs στη παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας και των συνεπειών που είχε αυτή η παραποίηση για το ελληνικό χρέος. Θα πρέπει επίσης να καταδείξει τις συνέπειες που είχαν τα δώρα που πρόσφεραν οι ελληνικές αρχές στις ελληνικές τράπεζες και πώς μια από τις κύριες ελληνικές οικονομικές αυτοκρατορίες, εκείνη του μεγιστάνα Λάτση επωφελήθηκε με άνομο ή ακόμα και παράνομο τρόπο. Θα αναλύσουμε επίσης τις συνέπειες που είχε η ένταξη στο ευρώ πάνω στο ελληνικό χρέος.
Συμπέρασμα. Ο λογιστικός έλεγχος θα καταδείξει ότι ένας πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους που συνάφθηκε τόσο στη περίοδο που προηγήθηκε της επέμβασης της Τρόικα όσο και σε εκείνη που την ακολούθησε είναι άνομο, παράνομο, απεχθές και δυσβάσταχτο.
Ο λογιστικός έλεγχος θα καταδείξει επίσης τις ευθύνες εκείνων που ωφελήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους, στο χώρο των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων καθώς και στη καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η Πρόεδρος της βουλής και η κοινοβουλευτική διπλωματία
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ως προέδρου της ελληνικής βουλής, είχε τονίσει ότι «θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε το Κοινοβούλιο να συμβάλει ουσιαστικά στη προώθηση των ελληνικών διεκδικήσεων για την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την πρόβλεψη ρητρών ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ανακούφισης του λαού μας. Η κοινοβουλευτική διπλωματία δεν είναι εθιμοτυπία ούτε δημόσιες σχέσεις».
Και προσέθετε: «Το αίτημα μιας δίκαιης και επωφελούς λύσης για το λαό μας, με διαγραφή χρέους και μορατόριουμ αποπληρωμών να αποτελέσει το αντικείμενο μιας ζωντανής διακοινοβουλευτικής καμπάνιας διεκδίκησης που θα στηρίζεται στη ζώσα ενημέρωση των άλλων κοινοβουλίων και κοινοβουλευτικών συνελεύσεων αλλά και των ευρωπαϊκών λαών που ήδη ενεργοποιούνται αλληλέγγυα προς το λαό μας».
Όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου το δήλωσε στις 7 Μαρτίου 2015 στη γαλλική εφημερίδα Le Monde «Ο λαός έχει δικαίωμα να ζητήσει να διαγραφεί το μέρος του χρέους που θα κριθεί ότι είναι παράνομο από το πόρισμα της επιτροπής».
 Ο Ερίκ Τουσέν είναι πρόεδρος του βελγικού τμήματος της Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ATTAC Γαλλίας, και του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών των πανεπιστημίων της Λιέγης και του Παρισιού VIII. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε άλλες τόσες χώρες.
Το 1981 η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε το χρέος στο 34,5% στον Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1988, τελευταία ολόκληρη χρονιά που ο Ανδρέας Παπανδρέου άσκησε την εξουσία, το δημόσιο χρέος ήταν πάνω από 30 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο – είχε φτάσει στο 66,8% του ΑΕΠ. Το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το παρέλαβε στο ύψος του 69,9% του ΑΕΠ. 
Το απογείωσε, παραδίδοντάς το πάνω από 40 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο, στο 111,6% του ΑΕΠ, το 1993.Το 1994 και το 1995, που κυβέρνησε πάλι ο Ανδρέας Παπανδρέου, το δημόσιο χρέος μειώθηκε οριακά στο 109,3% και 110,1% του ΑΕΠ. Την οκταετία του Κώστα Σημίτη (1996-2003) το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παρέμεινε σταθερό σε αυτό το ύψος. Παραδόθηκε ελαφρώς μειωμένο το 2003, στο 107,8% του ΑΕΠ, έχοντας φτάσει στο μέγιστο το 2001, με 114,1% του ΑΕΠ, και στο ελάχιστο το 1999, με 104,6% του ΑΕΠ.
Ο Κώστας Καραμανλής το παρέλαβε, λοιπόν, στο ύψος του 107,8% το 2004 και το παρέδωσε γύρω στο 115% του ΑΕΠ στα τέλη Σεπτεμβρίου, με το τελικό ύψος του για το 2009 –έπειτα από τρεις μήνες διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και πολλές λαθροχειρίες της Στατιστικής Υπηρεσίας– να ανέρχεται στο 129,7% του ΑΕΠ!
Κατά τη μνημονιακή πενταετία 2010-2014, με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό τα δύο πρώτα χρόνια και τους Λουκά Παπαδήμο και Αντώνη Σαμαρά στη συνέχεια, το ελληνικό δημόσιο χρέος από το 130% εκτινάχθηκε σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ.Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 50 εκατοστιαίες μονάδες μέσα στην ολέθρια πενταετία του Μνημονίου και, μάλιστα, με «κούρεμά» του κατά 53% με το PSI. Όλα αυτά ως συνέπεια μιας πολιτικής που εξουθένωσε τους Έλληνες δήθεν για να... μειωθεί το χρέος!
Ειδικά με το εγκληματικό PSI έγινε το εξής απίστευτο: "Κουρεύτηκαν" οι απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών από το κράτος, των ξένων έμειναν ανέπαφες. Δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία κρατικά ομόλογα μικροεπενδυτών, ενώ ο ελληνικός λαός ανακαιφαλοποίησε εν αγνοια του τις τράπεζες μπαινοντας εγγυητής ο ίδιος με το..."τομάρι" του και βάζοντας υποθήκη τα παιδιά του.
Εν ολίγοις αυτό που συνέβη με το PSI ήταν να πάρουν το "πορτοφόλι" των Ελλήνων πολιτών και να αρπάξουν απο μέσα του τα μισά χρήματα. Μετά το επέστρεψαν πίσω και με την βοήθεια των πολύ ύποπτου ρόλου εγχώριων ΜΜΕ έγινε πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό και οι πολίτες είπαν με ανακούφιση "ουφ,ξαλάφρωσα"!