Πριν από κάποια χρόνια ήταν η τρομοϋστερία που είχε καταλάβει τον πλανήτη, κυρίως μετά τα χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους, που είχε οδηγήσει σε νέα μέτρα ασφαλείας, τα οποία πάντως δημιουργούσαν μια αξιολογότατη βάση δεδομένων για όσους ήθελαν να εκμεταλλευτούν αυτό το «φακέλωμα».

Σήμερα το νέο άλλοθι είναι το μεταναστευτικό και το επικίνδυνο βιομετρικό φακέλωμα συνεχίζεται!
Τα τελωνεία των ΗΠΑ συνεχίζουν να «εκσυγχρονίζουν» το σύστημά τους για να συμπεριλάβουν βιομετρικά δεδομένα για όλους τους επιβάτες….
Μία πτυχή που περνάει σε δεύτερη μοίρα συχνά στη συζήτηση για τη μετανάστευση είναι η ανάπτυξη κυβερνητικών λύσεων που έχουν ως στόχο να περιορίσουν την ελευθερία ακόμη και του απολύτως αθώου. Ένα βασικό συστατικό στοιχείο είναι η αυξημένη συλλογή βιομετρικών στοιχείων των επιβατών.
Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ έχει εντολή που χρονολογείται εδώ και 15 χρόνια για να ενσωματώσει κυβερνητικές βάσεις δεδομένων για επαλήθευση ταυτότητας. Το ανησυχητικό είναι όμως πως ιδιωτικές εταιρείες έχουν στρατολογηθεί για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει «γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση σε αεροδρόμια των ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Jim Peters, επικεφαλής της τεχνολογίας για τη SITA, μια από τις εταιρείες τεχνολογίας πληροφορίας που συνεργάζονται με τις αεροπορικές εταιρείες.