01 Αυγούστου 2019

Έκτακτο δελτίο καιρού: Στους 42 βαθμούς κατά τόπους το θερμόμετρο


Καύσωνας στην Αθήνα
Καύσωνας στην Αθήνα EUROKINISSI

Το Σάββατο η θερμοκρασία θα παραμείνει σε όλη τη χώρα σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους στους 40 με 41 και πιθανόν στη Θεσσαλία στους 42 βαθμούς Κελσίου. Η πρόβλεψη από τον Θοδωρή Κολυδά.

"Αγριεύει" ο καιρός τα επόμενα 24ωρα με τις θερμοκρασίες να πιάνουν "κόκκινο". Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού και τον μετεωρολόγο μας Θοδωρή Κολυδά, οι υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη χώρα μας, από σήμερα Πέμπτη (01-8-2019), έως και το Σάββατο (03-8-2019).
Πιο αναλυτικά :
α. Σήμερα Πέμπτη (01-8-2019) η θερμοκρασία θα φτάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα στους 36 με 38 και στη νησιωτική χώρα στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

β. Αύριο Παρασκευή (02-8-2019) η θερμοκρασία θα φτάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα στους 38 με 39 και στη νησιωτική χώρα στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
γ. Το Σάββατο (03-8-2019) η θερμοκρασία θα παραμείνει σε όλη τη χώρα σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους στους 40 με 41 και πιθανόν στη Θεσσαλία στους 42 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία:
α. Το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου (03-8-2019) πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου. Τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα.
β. Από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου (03-8-2019) στο Ιόνιο και βαθμιαία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.
Την Κυριακή (04-8-2019) προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου περίπου.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της Ε.Μ. Υ (www.emy.gr).
Ακούστε όσα μας είπε πριν από λίγο ο Θοδωρής Κολυδάς

Μέτρα προστασίας για τον καύσωνα

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Aν έχετε νεογνά-βρέφη
  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κτλ.
  • Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Aν έχετε ηλικιωμένους
  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.


 news247




ΚΡΗΤΗ:Ξύλο σε εφοριακούς: Υπέστη ρήξη τυμπάνου από τα χτυπήματα!

Επεισοδιακός αποδείχθηκε ο έλεγχος σε πλανόδιο που πουλούσε κάρβουνα στο Ρέθυμνο
Επίθεση εναντίον εφοριακών εξαπέλυσε χθες 44χρονος πλανόδιος πωλητής, όταν εκείνοι προσπάθησαν να τον ελέγξουν για φοροδιαφυγή. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Ρέθυμνο και θύματα είναι δύο ελεγκτές της ΑΑΔΕ από το Ηράκλειο, μία γυναίκα και ένας άνδρας. Ο δράστης εξαφανίστηκε με το αυτοκίνητό του αμέσως μετά το περιστατικό, ενώ χθες το απόγευμα επισκέφτηκε στο ΠΑΓΝΗ τα δύο θύματα της επίθεσης ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.




Αμέσως μετά το περιστατικό, τα θύματα της επίθεσης μεταφέρθηκαν αρχικώς στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Η γυναίκα ελεγκτής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υπέστη ρήξη τυμπάνου μετά τη βίαιη επίθεση που φέρεται να δέχτηκε από οδηγό αγροτικού Ι.Χ., τον οποίο επιχείρησε να ελέγξει χθες λίγο έξω από την πόλη του Ρεθύμνου. Ο οδηγός του αγροτικού φέρεται να βιαιοπράγησε επίσης εναντίον ενός ακόμη ελεγκτή, ο οποίος μεταφέρθηκε και αυτός στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι, πιθανόν από πέτρες ή χτυπήματα. Το πρωτοφανές περιστατικό βίας κάνει ήδη από χθες τον γύρο του διαδικτύου, έχει συγκλονίσει την Κρήτη, ενώ μονοπωλεί τις συζητήσεις και τα δελτία ειδήσεων σε όλη τη χώρα.
Το χρονικό
Αναλυτικότερα, χθες κλιμάκιο της ΑΑΔΕ Ηρακλείου, αποτελούμενο από τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα, μετέβη στο Ρέθυμνο προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι δύο εφοριακοί, η 55χρονη Α.Κ. και ο 58χρονος Γ.Π., σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, στη 1 το μεσημέρι χθες, όταν προσπάθησαν να κάνουν έλεγχο σε αγροτικό αυτοκίνητο 44χρονου πλανόδιου πωλητή, ο οποίος πουλούσε κάρβουνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι από την περιοχή της Αργυρούπολης.
Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν η 55χρονη και ο 58χρονος ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στον οδηγό αναφορικά με το φορτίο που μετέφερε και τα παραστατικά διακίνησης που θα όφειλαν να το συνοδεύουν. Ο οδηγός του αγροτικού είχε σταματήσει σε υπαίθριο χώρο καντίνας για να πουλήσει κάρβουνα στον ιδιοκτήτη. Οι ελεγκτές, που ήταν ήδη στην καντίνα, πίστωσαν παράβαση στον οδηγό του αγροτικού και όταν του ζήτησαν κάποια παραπάνω στοιχεία, υπήρξε αρχικά μια λογομαχία και αιφνιδίως δέχτηκαν τη βίαιη επίθεσή του.
Ο οδηγός, εξαγριωμένος, φέρεται αρχικά να τους πετροβόλησε και στη συνέχεια να χειροδίκησε εναντίον τους, χτυπώντας με γροθιές πρώτα τον άνδρα και μετά τη γυναίκα, στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο, ενώ εκείνος μετά την αποτρόπαια αυτή πράξη του διέφυγε και πλέον αναζητείται από την Αστυνομία.
Οι τραυματίες
Τόσο ο 58χρονος όσο και η 55χρονη νοσηλεύτηκαν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργο Φραγκιαδάκη, οι εφοριακοί της ΑΑΔΕ έφεραν τραύματα στο κεφάλι. Υπεβλήθησαν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και, όπως διαπιστώθηκε, δε συντρέχει κίνδυνος για την υγεία τους. Στη γυναίκα όμως, που ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση, έγινε αξονική τομογραφία, δεδομένου ότι είχε ρήξη τυμπάνου, οπότε και χρειάστηκε να την περιθάλψουν στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας.
Συγκεκριμένα, η 55χρονη ελεγκτής φέρει αιμάτωμα στο αφτί από τη δύναμη των χτυπημάτων που δέχτηκε από τον οδηγό του αγροτικού και υπάρχει φόβος για την ακοή της. Λίγο αργότερα, και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο, προκειμένου να τους εξετάσει ιατροδικαστής, με τη νοσηλεία του να συνεχίζεται στο ΠΑΓΝΗ. Η αξονική τομογραφία που έγινε στην 55χρονη δεν έδειξε κάποιο άλλο σοβαρό τραύμα, όμως εξετάζεται περαιτέρω καθώς υποβόσκει ο φόβος να έχει σοβαρότερο πρόβλημα με την ακοή της μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε.
«Δε δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα ως προς την αντιμετώπιση των τραυμάτων τους, αλλά γίνονται εξετάσεις ώστε να δούμε αν υπάρχει πρόσθετη βλάβη», τόνισε ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, μόλις οι τραυματίες εφοριακοί έφτασαν στο ΠΑΓΝΗ.
Στον 58χρονο εφοριακό έγιναν επίσης εξετάσεις, καθώς φέρει τραύματα στο κεφάλι από πέτρες, ωστόσο αργά χθες το απόγευμα πήρε εξιτήριο. Και οι δύο υπάλληλοι της εφορίας, όπως είναι φυσικό, είναι αρκετά σοκαρισμένοι από το περιστατικό καθώς, ενώ έκαναν τη δουλειά τους με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη αιμόφυρτοι στο νοσοκομείο, με όλο αυτό να τους έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή και αναστάτωση. Στο πλευρό τους πάντως από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν αρκετοί συνάδελφοί τους, όπως και σύσσωμο το προεδρείο των εφοριακών Ηρακλείου.




Κάθοδος Πιτσιλή με αφορμή το περιστατικό βίας
Εκτάκτως στο Ηράκλειο βρέθηκε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, με αφορμή το περιστατικό βίας που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο με θύματα τους δύο εφοριακούς, ο οποίος και επισκέφτηκε τους τραυματίες στο ΠΑΓΝΗ. Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Πιτσιλής, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δε θα φοβίσουν τους εργαζόμενους στις εφορίες, ενώ τόνισε ότι η υπηρεσία θα συνεχίσει τους ελέγχους κανονικά, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει όπως προβλέπεται.
«Ήρθα στο Ηράκλειο αμέσως μόλις πληροφορήθηκα για το περιστατικό. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και άνανδρη επίθεση σε υπαλλήλους των ελεγκτικών μας υπηρεσιών, η οποία θα αντιμετωπιστεί από το κράτος δικαίου, όπως αρμόζει στην περίπτωση. Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός: Τέτοιες επιθέσεις όχι μόνο δε μας πτοούν, αλλά μας γεμίζουν με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Ως διοικητής της ΑΑΔΕ θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς στα στελέχη των υπηρεσιών για τον επαγγελματισμό που υπέδειξαν, αλλά και τη συμπαράσταση τόσο τη δική μου, όσο και των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ προς τους συναδέλφους μας οι οποίοι τραυματίστηκαν, και βεβαίως και στις οικογένειές τους. Εκφράζω, επίσης, τις ευχαριστίες μου προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων Ρεθύμνου και ΠΑΓΝΗ, για την άμεση φροντίδα που πρόσφεραν στα στελέχη μας και βεβαίως στο ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή των τραυματιών», τόνισε ο κ. Πιτσιλής από το Ηράκλειο.
Ανθρωποκυνηγητό
Να σημειωθεί πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει και να συλλάβει τον 44χρονο δράστη της επίθεσης, ενώ το αγροτικό στο οποίο επέβαινε βρίσκεται ακινητοποιημένο από την Αστυνομία και έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον αρχηγό της Αστυνομίας για το θέμα, όπως επίσης και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να τον διαβεβαιώσει ότι οι Αρχές θα τεθούν στη διάθεση όλων, προκειμένου να βρεθεί άμεσα ο δράστης. Το περιστατικό, μάλιστα, έχει καταγραφεί επίσημα και θα λάβει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
«Ο κ. Πιτσιλής αντέδρασε άμεσα και ήρθε να στηρίξει τους συναδέλφους. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο κατά των συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά κατά του ρόλου της ΑΑΔΕ και κατά του ελληνικού κράτους. Η διαδικασία είναι πλέον αυτεπάγγελτη και θα υπάρξει η δέουσα αντιμετώπιση από τις Αρχές», τόνισε ο κ. Γιώργος Παπαδάκης, πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων Ανατολικής Κρήτης, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ελεγκτές στην προσπάθειά τους να κάνουν τη δουλειά τους και να σταματήσουν τη φοροδιαφυγή.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης δίπλα στους συναδέλφους τους που δέχτηκαν επίθεση:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αναίτια και εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκαν οι συνάδελφοι ελεγκτές της Δ.Ο.Υ Ηρακλείου χθες Τετάρτη 31η Ιουλίου κατά την διάρκεια προληπτικού ελέγχου από ελεγχόμενο φορολογούμενο. Λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά γεγονότα του περιστατικού, θεωρούμε ότι ήταν καθαρά τυχαίο γεγονός ότι αποφύγαμε τα χειρότερα. Παρά τον επαγγελματισμό και την ευγένεια των συναδέλφων ελεγκτών, ο προληπτικός έλεγχος παραμένει μία διαδικασία ελέγχου που ενέχει σοβαρούς κινδύνους, φέρνοντας πολλές φορές το συνάδελφο αντιμέτωπο όχι μόνο με αγανακτισμένους φορολογούμενους αλλά και με άτομα που έχουν συστηματική παραβατική συμπεριφορά.
Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση των συναδέλφων που χτυπήθηκαν και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τους έχουμε κοντά μας. Ταυτόχρονα ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη που αναίτια και απρόκλητα έθεσε σε κίνδυνο την ζωή τους και προσδοκούμε την στήριξη του συνόλου της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε τέτοιες πράξεις που αμαυρώνουν την φιλόξενη και ειρηνική φυσιογνωμία του τόπου μας .
Θέλουμε να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, όπως προβλέπεται από το νομοθέτη στο Άρθρο 66 του ν.4557/18 η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361 και 361Α του Ποινικού Κώδικα σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση. Με άλλα λόγια, οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις που ασκούν ελεγχόμενοι πολίτες σε βάρος συναδέλφων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα και διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης από τους ελεγκτές, επισύροντας τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές για τους δράστες.
Συνεπώς, τονίζουμε ότι η επίθεση σε βάρος των συναδέλφων δεν αποτελεί προσωπική επίθεση απέναντι τους, αλλά επίθεση απέναντι στο θεσμό της Φορολογικής Αρχής και κατά συνέπεια απέναντι στο έννομο κράτος. Η άμεση επίσκεψη του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή στα θύματα της επίθεσης άλλωστε καταδεικνύει την σπουδαιότητα του περιστατικού και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το γεγονός από την ΑΑΔΕ.

Ζητάμε την πλήρη προστασία του συνόλου των συναδέλφων ελεγκτών από κάθε είδους κακόβουλες ενέργειες, την επιβολή των αυστηρότερων ποινών σε άτομα που υιοθετούν προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε ελεγκτές και την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του ρόλου των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Σύλλογος μας και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως εκφράστηκε χθες σε δηλώσεις του Διοικητή, θα είναι ακλόνητα παρόντες στο πλευρό των πληγέντων συναδέλφων, στηρίζοντας τους στην δύσκολες αυτές στιγμές της ζωής τους. Παράλληλα εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις τοπικές Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές για την σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία του δράστη, αποθαρρύνοντας έτσι κάθε επίδοξο μιμητή.».



                                     Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697.8276141
                                          Email: fyllokaiftero@gmail.com

Μητσοτάκης: Φορολογικά κίνητρα για να είναι πιο οικονομική η αγορά κράνους

Μητσοτάκης: Φορολογικά κίνητρα για να είναι πιο οικονομική η αγορά κράνους
Φορολογικά κίνητρα, που θα ανακοινωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να γίνει πιο οικονομική η αγορά κράνους και να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία με μηχανή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης. (01.08.2019).

«Δεν πρόκειται να δεχθώ καμία απόκλιση από την υποχρεωτική χρήση κράνους για τα δίκυκλα. Όπως εφαρμόζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, έτσι θα καταστήσουμε και απολύτως σαφές ότι τα κράνη είναι υποχρεωτικά», είπε Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να υπάρχουν θάνατοι από μη χρήση κράνους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων, ώστε η απόκτηση του κράνους να γίνει πιο οικονομική.
«Τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας αποτελούν απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για τη νέα διακυβέρνηση. Είναι αδιανόητο να θρηνούμε τόσους ανθρώπους στην άσφαλτο και έχουμε δεσμευθεί σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος με μία σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τους νέους οδηγούς, στην ποιότητα των δρόμων μας αλλά προφανώς και την πολύ αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν εξαγγελθεί αναλυτικά μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αστικές συγκοινωνίες και οδικά έργα

Εκτός από τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών. Και ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο οι πολίτες θα δουν μια άλλη, καλύτερη εικόνα, με περισσότερα δρομολόγια στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
«Ο Σεπτέμβριος δεν θα βρει την πόλη των Αθηνών στην ίδια κατάσταση με αυτήν που επικρατεί σήμερα και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων. Το ίδιο ισχύει και για τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης».

«Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «πόσο προβληματική είναι η κατάσταση που παραλάβαμε, αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για να μη βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση».
Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία έχει εξαγγείλει και σχεδιάζει το υπουργείο.
«Θέλω να ευχηθώ και πάλι στην ηγεσία του υπουργείου καλή δύναμη. Διαχειρίζονται ένα χαρτοφυλάκιο απολύτως κρίσιμο και για την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και για τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο έργο σας. Είμαι σίγουρος, ότι με την άξια υποστήριξη των υπαλλήλων του υπουργείου σύντομα θα δούμε απτά αποτελέσματα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καραμανλής: Εκτός λειτουργίας το 1/3 των συρμών του Μετρό

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας: «Οι πολίτες των Αθηνών καθημερινά βιώνουν μία κατάσταση, η οποία είναι απαράδεκτη στο Μετρό. Αυτό το οποίο βλέπουμε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι τεράστιες καθυστερήσεις.
Στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε η ηγεσία του υπουργείου στο Μετρό είδε ότι και οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες και ότι το 1/3 των συρμών δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτό λοιπόν που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να βρούμε άμεσα λύση. Κι αυτές τις λύσεις τις σχεδιάζουμε έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο, που πλέον θα γυρίσει ο κόσμος από τη θερινή περίοδο, το Μετρό να λειτουργεί, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί σε κάθε πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή, λόγω αδειών, δουλεύουν στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) 145 οδηγοί από τους 500 που εργάζονται.

Τέλος ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι συζήτησαν για την οδική ασφάλεια και τα μεγάλα έργα «διότι μεγάλα έργα και οδική ασφάλεια πάνε μαζί», σημειώνοντας πως «Πάτρα-Πύργος και ΒΟΑΚ είναι δύο δρόμοι που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν».



Newsit

Ο Δήμος Αργους Ορεστικού δημιούργησε οργανωμένους χώρους στάθμευσης δικύκλων.

Ο δήμαρχος Αργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου αναφέρει σχετικά

Δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης δικύκλων σε δύο σημεία του πεζόδρομου. Ένα δίκαιο αίτημα των Φίλων Μοτοσυκλέτας Άργους Ορεστικού που με μεγάλη χαρά ικανοποιήσαμε.





Tέλος εποχής: Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης μετά από 40 χρόνια - Πώς θα υπολογίζεται το πραγματικό εισόδημα





Tέλος εποχής: Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης μετά από 40 χρόνια - Πώς θα υπολογίζεται το πραγματικό εισόδημα


Πολλές φορές στο παρελθόν το pronews.gr  (και το fyllokaiftero1  είχαν «στηλιτεύσει» το σύστημα επιβολής του «φανταστικού» τεκμαρτού εισοδήματος που ισχύει εδώ και δεκαετίες αλλά στα χρόνια των μνημονίων έγινε εφιάλτης για τους φορολογούμενους.

Την σταδιακή κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος επιβολής φόρων βάσει "τεκμηρίων" εξαγγέλλει η κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τα πλασματικά εισοδήματα που υπολογίζει από μόνη της η εφορία, με σύγχρονες τεχνικές ελέγχου και βάσεις δεδομένων που δεν διέθετε στο παρελθόν η Φορολογική Διοίκηση.

Αν και το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος φορολογείται με βάση το πραγματικό εισόδημά του, τα τεκμήρια καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978 (με τον νόμο 820/78) και σκοπό είχαν να καλύψουν την αδυναμία της φορολογικής αρχής να συλλάβει την φοροδιαφυγή.

Μετά από 40 και πλέον χρόνια όμως, εχθές υπήρξε προαναγγελία για σταδιακή κατάργησή τους, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό στηρίζεται  στην σταδιακή αναπροσαρμογή -μέχρι τελικής εξαλείψεως- του προσδιορισμού
τεκμαρτής δαπάνης που ισχύει σήμερα, με βάση τα διαθέσιμα περιουσιακά ή άλλα στοιχεία του φορολογουμένου.Στα 11 "βήματα"
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας «έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν».
Με τον τρόπο αυτό, θα απενεργοποιούνται βαθμηδόν τα τεκμήρια που επιβάλλονται αυτομάτως με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας (ακόμα και ενοικιασμένης) , τα κυβικά των αυτοκίνητων, τις πισίνες, των σκαφών, ιδιωτικών σχολείων  κλπ.

Τα βήματα θα γίνονται καθώς προχωρούν άλλες διαδικασίες ελέγχου δαπανών και εισοδημάτων που μπορεί να «τρέξει» πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τέτοια «όπλα» αποκάλυψης των πραγματικών εισοδημάτων θα είναι, για παράδειγμα, οι νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου που στηρίζονται σε:
-         Ηλεκτρονικά βιβλία και e-τιμολόγια, χωρίς τα οποία δεν θα αναγνωρίζονται πλέον για έκπτωση δαπάνες επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών, προσφέροντας δυνατότητα για άμεση διασταύρωση των πραγματικών συναλλαγών και εισοδημάτων.
-         Κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Το τραπεζικό απόρρητο για τους φορολογικούς ελέγχους έχει καταργηθεί. Σχεδόν όλες οι πληρωμές αμοιβών ή άλλες συναλλαγές μεγάλης αξίας (από 500 ευρώ) διεξάγονται πλέον μέσω τραπεζών και οι ροές χρήματος καταγράφονται και αποστέλλονται προς έλεγχο στην ΑΑΔΕ.
-         Δαπάνες για πάσης φύσεως αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από επιχειρήσεις ΔΕΚΟ (λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης κλπ), δίδακτρα σχολείων κλπ.
-         Χρήση νέων "έμμεσων" τεχνικών ελέγχου για την "καθαρή θέση" του ελεγχόμενου ή χαμηλά ποσοστά κέρδους και τυχόν άλλες ύποπτες αποκλίσεις εισοδημάτων από τους μέσους όρους ολόκληρων κλάδων ή ομοειδών επαγγελμάτων στην αγορά.
Αδικίες
Εκτός από αναχρονιστικό όμως, το σύστημα των τεκμηρίων αποδείχθηκε και κοινωνικά άδικο –δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από τους λόγους που το επέβαλαν. Ειδικά στην εποχή της μεγάλης κρίσης, σπίτια έμεναν ασυντήρητα, κοινόχρηστα δεν πληρώνονταν, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν ή δεν περνούσαν από σέρβις και ΚΤΕΟ, αλλά η εφορία υπολόγιζε εξωπραγματικά εισοδήματα, με αποτέλεσμα άποροι, χαμηλοσυνταξιούχοι ή άνεργοι να φορολογούνται για εισοδήματα χιλιάδων ευρώ, σαν να ήταν …επιχειρήσεις και χωρίς αφορολόγητο, για μόλις 1 ευρώ που είχαν από τόκους.
Επιπλέον, λόγω τεκμηρίων πολλοί πλήρωναν όχι μόνον υψηλότερο φόρο αλλά και ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, χάνοντας εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ ή επιδόματα φτώχειας, εξαιτίας των περιουσιακών στοιχείων που τους απέμειναν μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Μόνον πέρυσι (το 2018) :
-         1,9 εκατ. φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για τεκμαρτά εισοδήματα  που ξεπερνούσαν τα δηλωθέντα κατά 6,7 δισ. ευρώ και κλήθηκαν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 150 εκατ. ευρώ.
-         697.290 ήταν μισθωτοί
-         515.509 συνταξιούχοι που μπορεί να είχαν αυτοκίνητο ή σπίτια από παλιά, είδαν τα εισοδήματά τους να «φουσκώνουν» λόγω τεκμηρίων κατά 1,5 δισ. ευρώ και πλήρωσαν πρόσθετο φόρο.
-         394.461 εισοδηματίες φορολογήθηκαν για εισοδήματα μεγαλύτερα κατά 1,97 δισ. ευρώ.

-         206.340 ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν επιπλέον φόρους για εισοδήματα 917 εκατ. ευρώ.




 απο το pronews.gr

Μιχαηλίδου: Αυξάνονται τα χρήματα των επιδομάτων – Τι είπε για ΚΕΑ



Θα αυξηθούν τα χρήματα που καταβάλλονται για επιδόματα ανέφερε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο Open TV.
Η ίδια τόνισε χαρακτηριτικά ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 1 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι «δεν καταργούμε τα επιδόματα. Τα αυξάνουμε. Τα επιδόματα θα ενισχυθούν».

Σημείωσε δε ότι «ο κόσμος που παίρνει τα επιδόματα τα χρειάζεται πραγματικά». Μάλιστα, σημείωσε ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 1 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε ότι «η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με ξεριζώματα, ξεριζώνεται με δουλειές».

Σε ότι αφορά το ΚΕΑ υπογράμμισε ότι οι δικαιούχοι λαμβάνουν: Ο πρώτος δικαιούχος λαμβάνει 200 ευρώ και ο δεύτερος 100 ευρώ. Από κει και πέρα, θα είναι 50 ευρώ ανά παιδί. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια θα λάβει 400 ευρώ.