Bόμβα μεγατόνων σκάσει στην Γερμανία επιβεβαιώνοντας πλήθος δημοσιευμάτων του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για την πραγματική κατάσταση της τράπεζας. Η μεγάλη γερμανική τράπεζα μετά τις απανωτές υποβαθμίσεις και την αφυκτική πίεση των ΗΠΑ, καταρρέει με την Α.Μέρκελ να ψάχνει εναγωνίως, …πελάτη για την πουλήσει πριν σκάσει η βόμβα στα χέρια της


Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να ξηλώνουν το κουβάρι της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης. Αν χτυπήσουν και τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, δηλαδή το βαρύ πυροβολικό του Βερολίνου, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές.
Τις προηγούμενες ημέρες, δεν πέρασε απαρατήρητο από τη διεθνή οικονομική κοινότητα ότι η Deutsche Bank, δεν κατάφερε να περάσει τα στρες τεστ της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας FED ενώ πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της αξιολόγηση από Α- σε ΒΒΒ+.
Μάλιστα, πολλοί χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου και θύμισαν ότι κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη κρίση του 2008 με την Λίμαν Μπράδερς.
Να σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα εδώ και δύο χρόνια και πολλοί την θεωρούν γίγαντα με γυάλινα πόδια.

Οπως είναι φυσικό η γερμανίδα καγκελάριος, δεν θα ήθελε αυτή η βόμβα να σκάσει στα χέρια της και ψάχνει απεγνωσμένα μα πετάξει την καυτή πατάτα.
Ετσι, θετική ήταν η ανταπόκριση των επενδυτών, στο νέο ότι άλλες ξένες τράπεζες ενδιαφέρονται να αγοράσουν ποσοστό της Deutsche Bank.
Νωρίτερα η μετοχή της Deutsche Bank, σημείωσε άλμα έως και 6% ύστερα από δημοσίευμα στο περιοδικό WirtschaftsWoche ότι η JPMorgan και η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) ίσως ενδιαφέρονται για την απόκτηση ποσοστού στη γερμανική τράπεζα.
Το οικονομικό εβδομαδιαίο περιοδικό, επικαλούμενο πηγές στην τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανέφερε επίσης ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Άξελ Βέμπερ, τον πρώην επικεφαλής της Bundesbank που είναι τώρα πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS, για να ακούσει τις απόψεις του για την Deutsche Bank.
Η UBS και η JPMorgan δεν είχαν να κάνουν άμεσα κάποια δήλωση επί του θέματος, ενώ η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Εκπρόσωπος της ICBC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση υπό το βάρος της πίεσης και των εξελίξεων αναγκάστηκε να διαψεύσει. Αρνήθηκε ότι η Μέρκελ είχε ζητήσει την άποψη του Βέμπερ για την Deutsche Bank.
«Εκπλαγήκαμε που μάθαμε για το δημοσίευμα για μια υποτιθέμενη συζήτηση μεταξύ της καγκελαρίου και του κ. Βέμπερ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σήμερα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Είναι εντελώς υποθετικό και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί».
Το τελειωτικό χτύπημα ξεκίνησε από τη στιγμή που η Fed έκοψε τη Deutsche Bank για τρίτη χρονιά.
Απέτυχε στον δεύτερο γύρο των stress test της Fed η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα stress tests της Fed είναι δύο επιπέδων και αποτιμούν την κεφαλαιακή επάρκεια και την κανονιστική και θεσμική συμμόρφωση σε σχέση με τις ακολουθούμενες πολιτικές και πρακτικές.
Η Fed αναφέρει μάλιστα ότι η γερμανική ναυαρχίδα παρουσίασε κρίσιμες ελλείψεις, στη δυνατότητα καταγραφής και παροχής στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank κόβεται για τρίτη σερί χρονιά, ενώ εσχάτως εντάχθηκε στη λίστα των προβληματικών τραπεζών στις ΗΠΑ.
Η κριτική της Fed σηματοδοτεί ένα ακόμα χτύπημα για τη γερμανική τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την κερδοφορία της και της οποίας οι μετοχές σημειώνουν πτώση 41% από τις αρχές του έτους.
«Πράγματι φαίνεται σαν η Deutsche Bank αυτή τη στιγμή να είναι ο χειρότερος μαθητής στην τάξη που δεν κάνει τίποτα σωστά», δήλωσε ο Οκτάβιο Μαρέντσι, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρίας Opimas.
Η αξιολόγηση της Fed θα μπορούσε να τρομάξει τους πελάτες στις ΗΠΑ την ώρα που η τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει και πάλι την παρουσία της χώρα, δήλωσε ο Μάικλ Χουενσέλερ, στέλεχος της Assenagon.
«Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο στα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής και εάν οι ΗΠΑ δεν δώσουν τα αποτελέσματα που αναμένουν, τι άλλο θα το αντισταθμίσει αυτό; Είναι πράγματι μια ανησυχία», δήλωσε ο Χουενσέλερ.
Προσφάτως, ο νέος CEO της Deutsche Bank ανακοίνωσε αναδίπλωση των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ λόγω του μεγάλου λειτουργικού κόστους και των προβλημάτων με τα σύνθετα παράγωγα.
Δεν είναι τυχαίο, το πογκρόμ στην μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank που εξήγγειλε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στο πλαίσιο του της απόσυρσης από τις ΗΠΑ και της επανεστίασης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο νέο business plan η γερμανική τράπεζα προτίθεται να απολύσει περί τους 7,000 εργαζομένους σε πρώτη φάση, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για απολύσεις έως 10,000 ανθρώπων.

Συνολικά στον τομέα του investment Banking η Deutsche Bank θα μειώσει το προσωπικό της κατά 25%, ένδειξη της στροφής και του δραστικού χαρακτήρα των μέτρων αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει ο νέος επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας.
Συνολικά το ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας παγκοσμίως θα μειωθεί από 97.000 σε αρκετά χαμηλότερα του 90.000, όπως ανακοινώθηκε, χωρίς να προσδιοριστεί ποιες χώρες επηρεάζονται.

Η τράπεζα απασχολεί περίπου 66.000 στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 42.000 στη Γερμανία, 21.000 στην Ασία και 10.000 στη Βόρειο Αμερική.
Οι περικοπές θέσεων ήταν η πρώτη δραστική κίνηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Κρίστιαν Σέβινγκ.

Έτσι, οι φόβοι αναζωπύρωσης της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη επανέρχονται στο προσκήνιο. Δημοσίευμα της “Wall Street Journal” αποκάλυψε ότι οι εποπτικές αρχές του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος είχαν εντάξει από πέρυσι την Deutsche Bank στην κατηγορία των τραπεζικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα (“troubled”) και άρα παρακολουθούνται πιο στενά από τους επόπτες.

Η ουσία όμως είναι μία, και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, αν ο γερμανικός κολοσσός που ονομάζεται Deutsche Bank «πέσει», μαζί της θα «πέσει»ολόκληρο το σαθρό οικοδόμημα των Γερμανών στην Ευρώπη.
Ξέρουν που κτυπούν οι ΗΠΑ για να διαλυθεί η «γερμανοκρατούμενη» ΕΕ η οποία ξεπέρασε τις δυνατότητες της και προβάλει απειλητικά…