06 Φεβρουαρίου 2024

Την Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024 συλλαλητήριο στην Καστοριά

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημόσια Παιδεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που εδώ και χρόνια είναι σε εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση και επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών.

Με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων η παιδεία αντιμετωπίζεται ως εμπορικό προϊόν και όχι ως κοινωνικό αγαθό που οφείλει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν σε όλες και όλους. Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί σε αυτούς/ές που θέλουν να σπουδάσουν.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μεταβάλλει τον χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπονομεύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. Διευρύνεται η εμπορευματοποίηση των προσόντων και πιστοποιήσεων και στο βασικό πτυχίο.

H ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ανοίγει τον δρόμο και για την καθιέρωση του «εθνικού απολυτηρίου» με περισσότερες «πανελλαδικές εξετάσεις» σε όλες τις τάξεις του. Το σχολείο θα γίνει ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της Τράπεζας Θεμάτων.

Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιβάλει τη λειτουργία με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια και στο πλαίσιο της λεγόμενης ισοτιμίας στην αγορά θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων Πανεπιστημίων. Θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ένα ακόμα βήμα στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις των τελευταίων δεκαετιών που γίνονται στην εκπαίδευση, παράλληλα με τα σχέδια για την αυτονομία της σχολικής μονάδας με τους/τις διευθυντές/ντριες manager, την αξιολόγηση σχολικών μονάδων εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικής διαδικασίας, την ανεύρεση χορηγών για την οικονομική τους λειτουργία, το εθνικό απολυτήριο, στην ελεύθερη επιλογή σχολείων, στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ – υβριδικό σύστημα διορισμών και συνολικά στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.
  • Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
  • Πτυχία με αξιοκρατία και αξία.
  • Δουλειά για όλους/ες – δουλειά με δικαιώματα.

Για την διευκόλυνση της συμμετοχής στα συλλαλητήρια, η Ο.Λ.Μ.Ε. αποφάσισε την κήρυξη Στάσης Εργασίας την Πέμπτη, 8 Φλεβάρη 2024, από τις 11:00 πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Στάση Εργασίας (11:00 μέχρι λήξη του ωραρίου) κήρυξε και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για να εκφραστεί αγωνιστικά η στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων.

Όλοι την Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024 στα μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών/τριών – μαθητών/τριών σε όλη τη χώρα και στην Καστοριά στις 12:00 (Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς).