29 Νοεμβρίου 2023

Eπικίνδυνες για τους ασθενείς ελλείψεις στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας


Σε νομούς όπως Καστοριάς Καρδίτσας Τρίκαλων κ.α οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις




Κατά 265.257 άτομα μειώθηκε ο πληθυσμός της Ε.Ε. μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2021 και της 1ης Ιανουαρίου 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε φυσικές πληθυσμιακές μεταβολές (περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις), καθώς η καθαρή μετανάστευση παρέμεινε θετική (περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ παρά έφυγαν από αυτήν). Επιπλέον, η πανδημία έπαιξε αδιαμφισβήτητα έναν σημαντικό ρόλο.

Ειδικότερα, το 2021, ο ρυθμός φυσικής μεταβολής του πληθυσμού της ΕΕ ήταν -2,7 ανά 1.000 άτομα. Σύμφωνα με τον διαχωρισμό περιοχών που εφαρμόζει η Eurostat (NUTS 3), από τις 1.164 περιοχές για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι 980 είχαν αρνητικό ρυθμό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού, 173 κατέγραψαν θετικό ρυθμό και 11 δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή (ίδιος αριθμός γεννήσεων με θανάτους).

Στην περίπτωση της χώρας μας, η πλειοψηφία των περιοχών παρουσίασε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων προς θανάτους.

Μάλιστα, σε πέντε περιοχές Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα, Καστοριά (10,1%), και Καρδίτσα Τρίκαλα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά τουλάχιστον 10%. Πιο κοντά σε μία ισορροπία φαίνονται να βρίσκονται οι περιοχές της Αττικής, η Ζάκυνθος, η Λέσβος και τα Χανιά και το Ηράκλειο, ενώ τρεις περιοχές της χώρας είχαν περισσότερες γεννήσεις παρά θανάτους. Αυτές είναι το Ρέθυμνο, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Πηγή: kathimerini.gr

 


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια»

ΧΟΡΗΓΟI



ΧΟΡΗΓΟΙ

ΓΝΉΣΙΟ ΜΈΛΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ"Bioflorina" 

Επιγραφές ΡΕΚλΑΜΑ

Δήμος Πρεσπών :Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων συνάντησαν σήμερα στην Αθήνα ο δήμαρχος αντιπροσωπεία του Δήμου Πρεσπών και ο Βουλευτής Φλώρινας


Συνεργασίες του Σταύρου Παπασωτηρίου με Δήμο Πρεσπών και συναρμόδια υπουργεία για θέματα της περιοχής

Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνάντησαν σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Δήμου Πρεσπών και ο Βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Σταύρος Παπασωτηρίου.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Πρεσπών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη ευχαρίστησε τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη τόσο για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο νέο αρδευτικό έργο των Πρεσπών όσο και για την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στις ανάγκες των φασολοπαραγωγών, οι οποίες προέκυψαν μετά τον τελευταίο παρατεταμένο καύσωνα.

Στις διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τέθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν τους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των έργων αποκατάστασης αγροτικών δρόμων λήψης αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και κατασκευής υποδομών βόσκησης.

Το θέμα που κυριάρχησε και στις δυο συναντήσεις ήταν οι αποζημιώσεις των φασολοπαραγωγών για ζημιές από χαλαζοπτώσεις. Σύμφωνα με τον Σταύρο Παπασωτηρίου και άλλες προτεινόμενες χρηματοδοτικές λύσεις (de minimis και Κρατική Αρωγή) μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε σχέση με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους (υφ)υπουργούς Κ. Χατζηδάκη και Χρ. Τριαντόπουλο, με τον οποίο μάλιστα οι εκπρόσωποι του νομού είχαν αργότερα κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Σε αυτήν τέθηκαν και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη περιοχή των Πρεσπών από τις κατολισθήσεις στον οδικό άξονα Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή. Συγκεκριμένα ο Σταύρος Παπασωτηρίου ζήτησε από τον Χρ. Τριαντόπουλο να εξετάσει την δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης τοπικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την δύσκολη οδική πρόσβαση στον Δήμο Πρεσπών. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να αφορά κυρίως ξενοδοχεία, εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, λόγω της δυσχερούς πρόσβασης των επισκεπτών στη περιοχή.

Τέλος, ζητήθηκε η παράταση ισχύος της απόφασης με την οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Φλώρινας και ο Δήμος Πρεσπών λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, από 19/12/2023 και για ένα ακόμα εξάμηνο.

 

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια»

ΧΟΡΗΓΟI



ΧΟΡΗΓΟΙ

ΓΝΉΣΙΟ ΜΈΛΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ"Bioflorina" 

Επιγραφές ΡΕΚλΑΜΑ