28 Μαΐου 2018

Πραξικόπημα Ματαρέλα - Απέρριψε την βούληση του 70% των Ιταλών και θέλει πρωθυπουργό από το ΔΝΤ!


 Πραξικόπημα Ματαρέλα - Απέρριψε την βούληση του 70% των Ιταλών και θέλει πρωθυπουργό από το ΔΝΤ!


Η άρνηση, πριν λίγο, του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να δεχθεί ως υπουργό Οικονομικών τον καθηγητή Πάολο Σαβόνα, με την αιτιολογία ότι αποτελεί «κίνδυνο» για τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας, προκαλεί μείζονα πολιτική κρίση, με συνέπειες οι οποίες είναι άγνωστες αφού η Ιταλία εισέρχεται σε μία περίοδο την οποία πρώτη φορά βιώνει ευρωπαϊκή χώρα: 

Να αρνείται ο ανώτατος άρχων της χώρας τον σχηματισμό κυβέρνησης σε συνασπισμό κομμάτων που έχουν λάβει όχι απλώς την πλειοψηφία, αλλά το 70% των ψήφων στις εκλογές πριν από 2,5 μήνες!
Και να προτείνει τον διορισμό του εκπροσώπου του ΔΝΤ ως πρωθυπουργού για να μην ανέβουν τα επιτόκια!

Αποτέλεσμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σχεδόν μια ώρα αφού έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε, έγινε γνωστό ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός «επέστρεψε» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του είχε δοθεί.
Η κίνηση του Ματαρέλα είναι φυσικά «θεσμικό πραξικόπημα», παρά το γεγονός ότι τυπικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ιταλίας έχει τέτοια δυνατότητα.
Ο ηγέτης της Λέγκας Σαλβίνι απάντησε στο πραξικόπημα ότι «αν δεν μπορούν οι Ιταλοί να διορίσουν τον υπουργό που επιθυμούν τότε τον λόγο θα πρέπει να πάρουν ξανά οι ψηφοφόροι».
Κίνημα 5 Αστέρων: "Αποφασίζουν οι Οίκοι αξιολόγησης για τον υπουργό Οικονομικών;"
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη» και  επιτέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης.
«Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», είπε για να προσθέσει κάνοντας λόγο για πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών:
«Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι.
Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», συμπλήρωσε.
Ο γραμματέας της Λέγκα M.Σαλβίνι υπεραμύνθηκε κατήγγειλε και αυτός τον πρόεδρο της χώρας: «Εχουμε Δημοκρατία,. Τα ονόματα των υπουργών αποφασίζονται από τον ιταλικό λαό, και όχι από Γερμανούς, Γάλλους ή Πορτογάλους», δήλωσε ο Σαλβίνι.
«Αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.
«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.
Όπως διέρρευσε πάντως από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει αύριο το πρωί τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ (!) οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ο Κοταρέλι, είχε υπηρετήσει τις κυβερνήσεις που ουσιαστικά διορίστηκαν με διάφορα τεχνάσματα από τις Βρυξέλλες, των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.
Φυσικά αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, όπου η πατριωτικός συνασπισμός έχει εγάλη πλειοψηφία εδρών, οπότε η πρόωρη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι αναπόφευτκη
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα, πιστός οπαδός των Βρυξελλών και στενός φίλος της Γερμανίας καγκελαρίου Α.Μέρκελ, απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στους Ιταλούς και θέλησε να εξηγήσει σε ένα τραγικό για την Ιταλία διάγγελμα και ποιο λόγο δεν συναίνεσε στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και για ποιο λόγο αρνήθηκε τον σχηματισμός κυβέρνησης στα κόμματα που έλαβαν το 70% των ψήφων:
«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι παρεμπόδισα την δημιουργία της κυβέρνησης. Συνόδευσα με μεγάλο πνεύμα συνεργασίας αυτή την προσπάθεια.
Είχα τονίσει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι θα έδειχνα ιδιαίτερη προσοχή για τις σχετικές επιλογές των επικεφαλής κάποιων υπουργείων.
Σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής Κόντε μου παρουσίασε προτάσεις του για υπουργούς, που εγώ έπρεπε να επικυρώσω με την υπογραφή διαταγμάτων. Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές.
Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών.
Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ.
Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή.
Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του spread αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου.
Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις.
Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για την χώρα μας και την προοπτική των νέων μας. Αν κάποιος θέλει να το συζητήσει, χρειάζεται σαφής εμβάθυνση
Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα για πρόωρες εκλογές από πολιτικά κόμματα, θα το αποφασίσω ανάλογα με το τι θα συμβεί στο κοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία».

Ποιος είπε ότι για πρώτη φορά μετά το 1943 η δημοκρατία δεν κινδυνεύει στην Ιταλία και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρό της;

Pronews

Αμετανόητος ο πρώην αστυνομικός για την επίθεση στον Μπουτάρη: «Βίασε τη μνήμη των Ποντίων»



«Καταδικάζω τη βία αλλά ο Μπουτάρης βίασε τη μνήμη των Ποντίων», δήλωσε ο συνταξιούχος αστυνομικός Σωκράτης Σιδηρόπουλος, ένα από τα άτομα, που έχουν ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές αναφορικά με την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, “Σήμερα”.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο Σωκράτης Σιδηρόπουλος, που είναι αντιπρόεδρος Ποντιακού Συλλόγου Πολυδενδρίου, ισχυρίστηκε πως «η βία είναι καταδικαστέα και τιμωρητέα απ΄ όπου και αν προέρχεται». Όμως, όπως ανέφερε «βία είναι ακόμα και η λεκτική και η ψυχική» για να συμπληρώσει ότι «ο Μπουτάρης βίασε τη μνήμη των Ποντίων με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του για τον Κεμάλ 
Ο κ. Σιδηρόπουλος, που υπηρέτησε στο παρελθόν στην χωροφυλακή, ισχυρίστηκε πως ο δήμαρχος ήρθε στην εκδήλωση «μασουλώντας», γεγονός το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα ατόμων. «Του ζητήσαμε να φύγει αλλά δεν αποχώρησε», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Το σύνθημα ήταν φύγε, φύγε, φύγε…».
Πάντως, μέσα σε όλα τα άλλα ο κ. Σιδηρόπουλος διερωτήθηκε ακόμη σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός στηρίζει και όλα όσα δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον Κεμάλ. Όπως ξεκαθάρισε, ο ίδιος δεν συμμετείχε καθόλου σε επεισόδια, αλλά στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των Ελλήνων του Πόντου.
 
newsthessaloniki.gr

Απεργία: «Παραλύει» η χώρα στις 30 Μαΐου-Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής

 Ποιοι απεργούν
Απεργία: «Παραλύει» η χώρα στις 30 Μαΐου-Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Ποιοι απεργούν
Απεργία - Απεργιακό μπλακ άουτ την Τετάρτη 30 Μαΐου - ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία - Δείτε πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη και την Πέμπτη - Ποιοι θα συμμετάσχουν στην απεργία
Σε απεργιακούς ρυθμούς θα κινηθεί η χώρα την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου, εξαιτίας της γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι αντιπροσωπευτικοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς.

Η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ

Με προβλήματα και οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού.
Ειδικότερα, την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Μαΐου, τα λεωφορεία (και τα Express Αεροδρομίου) και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9:00 το πρωί έως και τις 9:00 το βράδυ.
Την Πέμπτη 31 Μαΐου, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι, τρόλεϊ και λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα.

«Χειρόφρενο» σε τρένα και Προαστιακό

Ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη 30 Μαΐου τα τρένα και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του Μετρό από/προς Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Χωρίς πλοία λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Επίσης, 24ωρη απεργία έχει κηρύξει η ΠΝΟ για τις 30 Μαΐου. Έτσι, τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια όλη την ημέρα.

24ωρη απεργία και στα ΜΜΕ

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 30 Μαΐου σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν και τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Απεργούν και οι καθηγητές

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε και η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 30 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ θα διεξάγονται ενδοσχολικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τη μέλη της ΟΛΜΕ, τα αιτήματα αφορούν «σε άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, το αίτημα για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, τον υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, αλλά και την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις Δομές λειτουργίας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Τι αναφέρει η ΓΣΕΕ για την απεργία

«Η συνεχής επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία που κάποιοι κάνουν ότι δεν την βλέπουν» τονίζει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ.
Μεταξύ άλλων, διεκδικεί:
  • «Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους»
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.
  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
  • Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!
  • Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής».
Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi