14 Δεκεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε το Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων στο Κέντρο της Αθήνας





Πανελλαδικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε   στα Προπύλαια απο τις  Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ -ΟΑΕΕ -Δημοσίου -ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ -ΕΛΤΑ -ΟΣΕ- ΠΕΣ ΝΑΤ-ΠΣΣΔικηγόρων -ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ -ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ-ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Στη συνέχεια έκαναν  πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να συναντήσουν το πρωθυπουργό και με κύριο αίτημά τους τη 13η σύνταξη.

Σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν:
«Πάρτε όλοι μέρος μαζικά στον αγώνα να διεκδικήσουμε ό,τι με την βία μας αρπάξαν και συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις. Ό,τι με αγώνα, σκληρή δουλειά και θυσίες κατακτήσαμε, πληρώσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μιας ζωής. Ό,τι με την βία μας αρπάξαν δεν μας το χάρισαν, δεν το δανειστήκαμε και δεν το χρωστάμε σε κανέναν και τα διεκδικούμε στο ακέραιο. Να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τις πολιτικές που οδηγούν στο νέο προμελετημένο έγκλημα την Κοινωνική Ασφάλιση για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας!

Μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλη την χώρα από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα στις 30 Νοέμβρη, συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Να βάλουμε τέλος στις αυταπάτες, στην αδιαφορία, τον συμβιβασμό απέναντι στις θανατηφόρες συνεχόμενες αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων.

Μόνο ο οργανωμένος μαζικός αγώνας μπορεί να ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης που αξιοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη (πράξη) του έργου, που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια περί νέου, δίκαιου και βιώσιμου Ασφαλιστικού, αφήνοντας άθικτο ότι μέχρι σήμερα μας έχουν αφαιρέσει.

Οι κατακτήσεις, που με σκληρούς αγώνες και θυσίες επιτύχαμε, για να εξασφαλίσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί η κοινωνική ασφάλιση που ιδιωτικοποιείται.

Οι ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούνται από μερίδα ΜΜΕ – Τύπου, που εξωραΐζουν τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, έπεσαν στον καιάδα μαζί με τους καλεσμένους τους, που καθημερινά πουλούν μέσω μεγαλοδικηγορικών γραφείων αναδρομικά και εκατομμύρια επιστροφές που ποτέ οι συνταξιούχοι δεν έλαβαν. Ό,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα και ό,τι πήραν οι συνταξιούχοι όπως: συντάξεις χηρείας, μη περικοπή προσωπικής διαφοράς και αφορολογήτου, επιστροφή από κρατήσεις αλληλεγγύης στις επικουρικές και υγεία, το καταφέραμε για όλους τους συνταξιούχους μέσα από τους αδιάκοπους αγώνες μας. Κανένα δικαστήριο δεν έχει δώσει πίσω ούτε ένα ευρώ, παρότι χιλιάδες συνταξιούχοι δεν μας άκουσαν και πλήρωσαν αδρά τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία.

Μπροστά στην λαίλαπα που έρχεται, εμείς οι συνταξιούχοι, που έχουμε βιώσει για πολλά χρόνια όλες αυτές τις θανατηφόρες πολιτικές, εκτιμάμε ότι το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, μόνο ο μαζικός αγώνας παντού μπορεί να ανατρέψει.

Αγώνας μαζικός, οργανωμένος παντού για:
Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση τους.

Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και 14ης σύνταξης. Μπροστά στα Χριστούγεννα άμεση καταβολή του δώρου.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.

Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.

Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Τη δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

Την επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των λίγων.

Πάρτε όλοι μαζικά, αγωνιστικά μέρος στον αγώνα, για να αποτρέψουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να διεκδικήσουμε ό,τι με την βία μας έχουν αρπάξει.
 
 
Με πληροφορία από το aftodioikisi.gr

Πολλά σύμφωνα συμβίωσης “Ελληνίδων” με Αφγανούς και Πακιστανούς



Ο σκοπός της κυβέρνησης που τους μεταφέρει νύχτες στα χωριά μας, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις επιτυγχάνεται; 

Πολύ το συμφέρον από όλα τα πεδία, για αυτό και η επιμονή τους και οι δικολαβικές δηλώσεις τους αντίθετες με τις πράξεις τους. 

Δημιουργούν μια σάπια ελληνική κοινωνία που γυρίζει αιώνες πίσω αντίθετα από τη θέληση του ελληνικού λαού.

Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί γυρίζεις την ελληνική κοινωνία πίσω ηθικά, αξιακά, πολιτισμικά; Γιατί έλεγες άλλα περί αυτού, όταν ανέλαβες;





Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού



Οι συμβολαιογράφοι Αθήνας εκτός από τις συνήθεις εργασίες που έχουν στο τέλος του έτους ( λόγω αντικειμενικών άξιων, τώρα και με το κτηματολόγιο), έχουν την εποχή αυτή επί πλέον και πολλά σύμφωνα συμβίωσης “Ελληνίδων” με Αφγανούς και Πακιστανούς.


Το χρήμα πέφτει πανταχόθεν σε αυτούς και αυτές, το συμφέρον επικρατεί στην καρκινογόνα κοινωνία και έρχονται απόγονοι επίσης συμφεροντολογικοί βασισμένοι στο κέρδος, που το βαφτίζουν συναίσθημα. 

Αν τις εκβιάζουν με τα παιδιά αργότερα, ότι θα τα πάρουν για τη χώρα τους, αν δεν τους δώσουν αυτές οικονομικά ανταλλάγματα μέσα στις σχέσεις συμφέροντος που εκμεταλλεύονται ακόμα και τα παιδιά τους.

Ο σκοπός της κυβέρνησης που τους μεταφέρει νύχτες στα χωριά μας, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις επιτυγχάνεται; 

Πολύ το συμφέρον από όλα τα πεδία, για αυτό και η επιμονή τους και οι δικολαβικές δηλώσεις τους αντίθετες με τις πράξεις τους. 

Δημιουργούν μια σάπια ελληνική κοινωνία που γυρίζει αιώνες πίσω αντίθετα από τη θέληση του ελληνικού λαού.

Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί γυρίζεις την ελληνική κοινωνία πίσω ηθικά, αξιακά, πολιτισμικά; Γιατί έλεγες άλλα περί αυτού, όταν ανέλαβες;



Πηγή

«Άγρια» κόντρα Ν.Χατζηνικολάου-Γ.Αλαφούζου: «Βγάλε το σκασμό Γιαννάκη - Πήγαινε για μπάνιο στα λαθραία»



«Άγρια» κόντρα Ν.Χατζηνικολάου-Γ.Αλαφούζου: «Βγάλε το σκασμό Γιαννάκη - Πήγαινε για μπάνιο στα λαθραία» (ηχητικό)

Η υπόθεση Novartis εκτός από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει σε σύγκρουση κι άλλους παράγοντες του ευρύτερου δημοσιογραφικού, οικονομικού και πολιτικού κόσμου.
Με αφορμή ένα δημοσίευμα από την εφημερίδα Καθημερινή για την υπόθεση Novartis ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Γιάννη Αλαφούζου και Νίκου Χατζηνικολάου.

Στην εκπομπή του ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρθηκε στον Γιάννη Αλαφούζο με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Η εφημερίδα του ομίλου Αλαφούζου αναφέρει ότι στην κατάθεσή του για την υπόθεση ο Ιωάννης Αγγελής παρουσίασε έγγραφο του FBI και ενέπλεξε τους εκδότες Νίκο Χατζηνικολάου και Μανώλη Βουλκίδη.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει στο δημοσίευμα, με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς στον Γιάννη Αλαφούζο!
«Έχω απαντήσει από τότε και ο πλέον ηλίθιος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να είσαι με τον Φρουζή και την ίδια ώρα να βάζεις πρωτοσέλιδα εναντίον του. Η Real News είχε αναδείξει το σκάνδαλο Novartis. Ο Φρουζής παραδέχτηκε πως με έχει δει μία φορά στα γραφεία της Real Group. Μόνο αμνήμονες λασπολόγοι δεν το θυμούνται», ήταν τα λόγια του Χατζηνικολάου.


Χαρακτήρισε τον Γιάννη Αλαφούζο ως «καλό παιδί και άξιο παλικάρι» και τον κάλεσε να «κάνει μπάνιο στα λαθραία, στο Ασπρονήσι»!
«Είναι πολύ χαμηλό το ηθικό σου ανάστημα για να με πιάνεις στο στόμα σου, να βγάλεις το σκασμό Γιαννάκη», ζητώντας να γίνει η σύγκριση των ποσών που έχουν λάβει από διαφήμιση της Novartis ο όμιλος Αλαφούζου και ο όμιλος Real.
«Εμείς πήραμε ψίχουλα, μόνο 30 χιλιάδες ευρώ ολόκληρο το χρόνο, σε ένα έτος με τζίρο 35 εκατομμύρια. Αντιθέτως έπαιζαν τα σποτάκια της Novartis κατά ριπάς στην εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε», είπε
«Είναι πολύ χαμηλό το ηθικό σου ανάστημα για να με πιάνεις στο στόμα σου» πρόσθεσε ο Νίκος Χατζηνικολάου και τον προέτρεψε να ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό «που τον έχει χαμηλώσει στο ύψος του».
«Ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω, αν χρειαστεί θα το κάνω και με πολύ πιο ενδιαφέροντα σχόλια» έκλεισε το σχόλιο ο Νίκος Χατζηνικολάου

Την απάντησή του, σε όσα του καταλόγισε ευθέως ο Νίκος Χατζηνικολάου από την εκπομπή του, έδωσε με ανάρτησή του ο Γιάννης Αλαφούζος.

Ο ιδιοκτήτης του Ομίλου της Καθημερινής, στην ανάρτησή του, χωρίς να αναφέρει το όνομα του δημοσιογράφου, χαρακτηρίζει τα όσα ανέφερε «υστερία», ενώ προαναγγέλλει την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη.
Υπαινισσόμενος ότι τα όσα αναφέρει πως δεν έχει κάνει ο ίδιος, έχουν «διαπραχθεί» από τον γνωστό δημοσιογράφο, αναφέρει: «Δεν έχω εκβιάσει τραπεζίτες για να με υπερδανείσουν, δεν έχω ζητιανέψει σε επιχειρηματίες για να ζω πολυτελώς, δεν έχω γλύψει (sic) κυβερνήσεις για να μου χαρίζουν τα χρέρη μου προς Δημόσιο».
Απάντηση στην ΥΣΤΕΡΙΑ
Έχω κάνει σωστά και λάθη. Όμως :
1. Δεν έχω εκβιάσει τραπεζίτες για να με υπερδανείσουν
2. Δεν έχω ζητιανέψει σε επιχειρηματίες για να ζω πολυτελώς
3. Δεν έχω γλύψει Κυβερνήσεις για να μου χαρίζουν τα χρέη μου προς Δημόσιο.
Τα υπόλοιπα στην Δικαιοσύνη.




pronews.gr

9η τροποποίηση της αρχικής απόφασης ένταξης πράξεων στη Δράση «Επιχειρούμε Έξω». Νέες εντάξεις έργων

exo1-1




Η Ε.Γ. Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ υπέγραψε την Παρασκευή 13-12-2019 την Ένατη (9η) τροποποίηση της αρχικής Απόφασης Ένταξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων (10η απόφαση) στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Επιχειρούμε Έξω – Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜΜΕ με Εξωστρεφή Προσανατολισμό» του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020, λόγω ένταξης επιπλέον σαράντα τεσσάρων (44) επιχειρηματικών σχεδίων συνολικού Π/Υ επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.926.092,50 ευρώ. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 38.020.080,09 ευρώ.

Η Δράση ”Επιχειρούμε Έξω” στοχεύει στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες. H Δημόσια Δαπάνη της Δράσης ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας. Δικαιούχοι της Δράσης είναι Υφιστάμενες Μικρομεσαίες Παραγωγικές- Μεταποιητικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις οι οποίες θα ενισχυθούν για τη συμμετοχή τους σε εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού με ποσοστό επιχορήγησης 50% σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της

Δράσης. Περισσότερες πληροφορίες συνολικά για την Δράση “Επιχειρούμε Εξω” εδώ

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ένστασης κατά της εν λόγω απόφασης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της έκδοσής της.
Ο ΕΦΕΠΑΕ μέσω των αρμοδίων Εταίρων-Περιφερειακών του Μονάδων (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας) θα ενημερώσει ηλεκτρονικά με αναλυτική επιστολή τους ενδιαφερόμενους.


Δείτε εδώ την Απόφαση

ΛΑΘΡΟΦΛΟΜΩΣΕ ΚΑΙ Η ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ :1.900 φερόμενοι "πρόσφυγες" και παράνομοι μετανάστες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – 1.200 στα Γρεβενά

1.900 πρόσφυγες και μετανάστες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – 1.200 στα Γρεβενά
Σύμφωνα με νέα επίσημα στοιχεία του prlogos μέχρι και την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 1.894 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές δομές της Δυτικής Μακεδονίας. Περισσότεροι από τα 3/5 αυτών βρίσκονται στα Γρεβενά, τα οποία δέχτηκαν άλλους 200 τις τελευταίες είκοσι μέρες με μεγάλο κομμάτι αυτών να είναι από τη Συρία.

Συγκεκριμένα 1.235 βρίσκονται σε δομές στο Νομό Γρεβενών, 300 στο Νομό Καστοριάς, 188 στο Νομό Φλώρινας και 171 στο Νομό Κοζάνης , ο οποίος αν και είναι πολύ μεγαλύτερος, φιλοξενεί αναλογικά τους λιγότερους.350 ήρθαν μέσα σε είκοσι μέρες στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κυρίως Σύριοι και Αφγανοί.

Στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι τρεις δομές ασυνόδευτων σε Αιανή , Πεντάλοφο Κοζάνης και Κορησσό Καστοριάς με 120 παιδιά το ανώτερο και οι τρεις μαζί. Με την καθημερινή έλευση 500 και πλέον ατόμων και τις ανεξέλεγκτες ροές είναι πραγματικά δύσκολο να μιλήσει κανείς για τον τελικό συνολικό αριθμό τους στην χώρα και τη Δυτική Μακεδονία.



  prlogos.gr
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Τίτλος σχόλιο: fyllokaiftero1.blogspot.com

Οι παράνομοι μετανάστες ενοχλούν με "παθητικό" τρόπο τους πολίτες της Καστοριάς


Οι παράνομοι μετανάστες στη πόλη της Καστοριάς ενοχλούν με παθητικό τρόπο, χωρίς να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ο,τι ενοχλούν τους πολίτες στα πεζοδρόμια κατά μήκος της παραλίας στο κέντρο, και προς την κατεύθυνση του ενυδρείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στέκονται  5-6-8 άτομα όρθιοι στο πεζοδρόμιο, ή μπροστά  από στάσεις λεωφορείου  καταλαμβάνοντας το χώρο, συζητώντας μεταξύ τους,  με συνέπεια να μην αφήνουν τους διερχόμενους πολίτες η επισκέπτες της Καστοριάς, να περάσουν ελεύθερα, οι οποίοι φοβισμένοι από τα τόσα βίαια περιστατικά που συμβαίνουν σε όλη την επικράτεια, αναγκάζονται να περνούν από το οδόστρωμα, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι.

Οι παράνομοι μετανάστες αυτοί δεν δείχνουν καμιά ευγένεια, κάθε άλλο δίνουν την αίσθηση στους πολίτες ο,τι μάλλον το κάνουν σκόπιμα.

Παρόμοια "αγενή" και ενοχλητική  συμπεριφορά δείχνουν κατά τις μετακινήσεις τους με τα αστικά από την πόλη της Καστοριάς προς το ξενοδοχείο της Κορησού Καστοριάς, στο οποίο όπως είναι γνωστό διαμένουν δωρεάν, - μετακινήσεις με αστικά και λεωφορεία οι οποίες να σημειωθεί, επίσης είναι δωρεάν, είναι από τους πρώτους που κάθονται στις θέσεις  των μέσων μετακίνησης, και είναι όλοι τους, από νεαρής ηλικίας άτομα 25- 30 ετών μέχρι "ασυνόδευτα παιδιά" 18-25 ετών.

Η ζωή των κατοίκων ενός ήσυχου νομού και μιας πόλεως της Καστοριάς έχει αλλάξει  άρδην προς το χειρότερο, και απελπιστικότερο, όχι μετά την βίαια φτωχοποίηση  των μνημονίων, αλλά και την  "παρουσία" των παράνομων μουσουλμάνων μεταναστών σε δυο "πρώην πολυτελή" ξενοδοχεία "δομές".




Κ.Σημίτης προς Κ.Καραμανλή: «Εγώ είχα μοιράσει το Αιγαίο με τους Τούρκους και ήρθες εσύ και μας το χάλασες»


«Ικανοποιημένοι» δηλώνουν στην κυβέρνηση με τις λεκτικές καταδίκες της ΕΕ


«Ικανοποιημένοι» δηλώνουν στην κυβέρνηση με τις λεκτικές καταδίκες της ΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα ικανοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου. 

Θεωρεί πως σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη και σαφής. Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Συμπερασματικά, στη κυβέρνηση θεωρούν ότι από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πήρε το «μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα «πιο δύσκολη θέση».

Βέβαια αν η Τουρκία είναι σε «δύσκολη θέση»,  η Ελλάδα σε τι θέση είναι; σε τραγική; Γιατί σε καλύτερη, χλωμό... αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα τεκταινόμενα στην αν.Μεσόγειο.
Φυσικά όλες αυτές τις λεκτικές καταδίκες η Άγκυρα τις χρησιμοποιεί για χαρτοπόλεμο και συνεχίζει κανονικά την πολιτική της για την υφαρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση της Κύπρου. Ή μήπως κανείς θεωρεί πως εκεί οι «καταδίκες» και οι αστείες κυρώσεις ανάσχεσαν έστω και λίγο την τουρκική προκλητικότητα.

Ο «τρόμος» της Άγκυρας από την πολιτική Μητσοτάκη, διαπιστώνεται και στην πρώτη αντίδραση της στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αφού, το τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του την οποία εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, εξαπέλυσε επίθεση στην ΕΕ.

Το τούρκικο ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τονίζει ότι είναι αναρμόδια η ΕΕ να κρίνει το μνημόνιο Τουρκίας -  Λιβύης, ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης(!) και η ΕΕ σιωπούσε.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μια ακόμη επίδειξη αδιαλλαξίας σημειώνει επίσης ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι λεκτικές καταδίκες της ΕΕ δεν θα σταματήσουν τα τουρκικά γεωτρύπανα ούτε τον τουρκικό στόλο από την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η μόνη αξία αυτών των «καταδικών» είναι ως επιχειρήματα σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να υπερασπιστεί «κανονικά» τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καμία άλλη αξία δεν έχουν.

Οι δηλώσεις Μπορίσοφ τα είπαν όλα, αλλά εδώ έσπευσαν κάνουν λόγο για «προκλήσεις» επειδή είπε την αλήθεια.





Με πληροφορία από το pronews.gr