(Ανανέωση)

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η αλήθεια απέχει παρασάγγας. Όπως εκτιμούν από την ελληνική πλευρά οι Σκοπιανοί επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα συμφωνίας και να μετατοπήσουν την πίεση στην ελληνική πλευρά.
Πάντως δεν νομίζουμε πως ο Ζάεφ ρίχνει έτσι απλά αυτές τις βόμβες. Αναμένουμε.

(Προηγούμενη ενημέρωση)
Bόμβα έριξε ο Ζαεφ για το Σκοπιανό. Επίσης αίσθηση προκάλεσε και ο λόγο τους Ζάεφ σε συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας του. Επιβεβαιώσαμε τη «Μακεδονική» γλώσσα, επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά μας.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεχθήκαμε μία μεγάλη διπλωματική ήττα, δίνοντας τα πάντα στους Σκοπιανούς. Βιαστήκαμε να κλείσουμε το ζήτημα για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ούτως ώστε να μην έχει πλέον καμία εμπλοκή η Ρωσία στα Βαλκάνια. Εξάλλου οι πιέσεις Βερολίνου-Ουάσινγκτον έχουν γίνει πλέον ασφυκτικές.
Αναλυτικά οι δηλώσες του:
Για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα όσον αφορά το Σκοπιανό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει συμφωνία στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» προσθέτοντας ότι σήμερα θα συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Οδεύουμε προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επιλύουμε διαφορές, ισχυροποιούμε την ταυτότητά μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την άνοδο του στην εξουσία.
«Ποτέ άλλοτε δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στη λύση και η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Επιβεβαιώσαμε τη «Μακεδονική» γλώσσα, επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά μας. Το θέμα δεν είναι εύκολο αλλά η «Μακεδονία» θέλει ηγέτες προκειμένου να προχωρήσει, όχι κούφιες λέξεις» πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.

Όπως προανήγγειλε θα υπάρξει δημοψήφισμα για το θέμα του ονόματος στο οποίο οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

«Αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που εξασφαλίζουν το μέλλον των «Μακεδόνων». Η «Μακεδονία» εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και επιλύουμε μια διαφορά 25 ετών που έχει παρασύρει προς τα κάτω την χώρα» συνέχισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε, τέλος, ότι μετά την επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα συγκαλέσει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών καθώς και ότι τον πρόεδρο Ιβανόφ θα ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ.