25 Νοεμβρίου 2019

Καστοριά: Η νέα δημοτική αρχή πρέπει "κάτι" να κάνει με αυτή την "κατάσταση" πλημμύρας του πάρκινγκ της πρώην Νομαρχίας


 
 Αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει αρκετά χρόνια τώρα, και καμιά από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για το επιλύσει.
Το  δημοτικό πάρκινγκ της πρώην νομαρχίας, - της Αντι περιφέρειας Καστοριάς  σήμερα, σε κάθε βροχή πλημμυρίζει προς την πλευρά της λίμνης.

Το fyllokaiftero1.blogspot.com έχει φέρει το θέμα στη δημοσιότητα, με την προηγούμενη δημοτική αρχή, μετά από αναφορές των δημοτών αλλά και των επισκεπτών της πόλεως της Καστοριάς.

Οι κάτοικοι ελπίζουν ο,τι η νέα δημοτική αρχή θα δώσει λύση  στο πρόβλημα, με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της του δήμου Καστοριάς που διαθέτει.


Συνταγματική Αναθεώρηση: Πέρασαν η ψήφος των αποδήμων και η εκλογή ΠτΔ




Συνταγματική Αναθεώρηση: Πέρασαν η ψήφος των αποδήμων και η εκλογή ΠτΔ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Συνταγματική Αναθεώρηση που περιελάμβανε 9 διατάξεις. Αυτή η Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν η τέταρτη μετά το Σύνταγμα του 1975 που ολοκληρώθηκε στη Βουλή.


Πέρασαν με ευρύτατη πλειοψηφία η ψήφος των αποδήμων (212 υπέρ), η πρόταση της ΝΔ για εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας (με 158 θετικές ψήφους), η βουλευτική ασυλία (179 «ναι»), ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (274 «ναι») και η θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (254 ψήφοι υπέρ).

Αναλυτικά, η 9η Αναθεωρητική Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ψήφιση και θέση σε ισχύ των διατάξεων του Συντάγματος όπως διαμορφώθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Η εκλογή ΠτΔ
Ετσι για το άρθρο 32 παράγραφος 4 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πέρασε η πρόταση της ΝΔ με 158 «ναι» έναντι 138 «όχι». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα απερρίφθη με 212 ψήφους κατά, 83 υπέρ και 1 λευκό.
 Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο Πρόεδρος θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ5.
Η ψήφος αποδήμων
Η πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων (άρθρο 54) πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία 212 βουλευτών, έναντι 84 και 1 λευκού.
Η αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απερρίφθη με 108 «ναι», 178 «όχι και 11 λευκά.
Το τελικό κείμενο του άρθρου , μετά από έντονες διεργασίες έτυχε της ευρύτερης αποδοχής καθώς ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις που τέθηκαν κυρίως από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
Η βουλευτική ασυλία
Το άρθρο που αφορά στο πολιτικό σύστημα, το άρθρο 62 που αναφέρεται στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία 179 βουλευτών έναντι 117 αρνητικών ψήφων και 1 λευκού. Η αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απερρίφθη με 117 ψήφους υπέρ , 171 κατά και 9 λευκά.
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
Επίσης το άρθρο 86 παρ. 3 που αφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία 274 βουλευτών, 0 κατά και 23 λευκά. Με την αναθεώρηση καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και έτσι τα αδικήματα των υπουργών θα έχουν πια τον ίδιο χρόνο παραγραφής με αυτά των υπολοίπων πολιτών.
Σε αυτό το άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση με αναδρομική ισχύ που να αναφέρει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δεν είναι υπουργικό, δήλωση που η Νέα Δημοκρατία δεν δέχθηκε με αποτέλεσμα να απορριφθεί με 84 θετικές ψήφου, 188 αρνητικές και 25 λευκά.
Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία
Τέλος, το άρθρο 73 για την θέσπιση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας η πρόταση της ΝΔ πέρασε με 254 ναι, 32 όχι και 11 λευκά. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση της παρ. 1 δεν πέρασε αφού συγκέντρωσε 98 «ναι», 189 «όχι» και 9 λευκά.
 Η πλειοψηφία αποδέχθηκε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την εισαγωγή πρόβλεψης λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Με τον τρόπο αυτό η Βουλή θα δέχεται προτάσεις νόμου αρκεί να φέρουν υπογραφή 500 χιλ. πολιτών και να μην αφορούν σε θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Εξεταστική επιτροπή
Το άρθρο 68 παρ. 2 πέρασε με 189 ναι, 94 όχι και 14 λευκά. Με αυτό δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, με την υπογραφή 10 βουλευτών, πρόταση που χρειάζεται να ψηφιστεί από 120 βουλευτές.
Εκλογή Ανεξάρτητων Αρχών
Το άρθρο 101Α προβλέπει την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα. Η διάταξη είχε λάβει 232 στην προηγούμενη Βουλή και σήμερα έλαβε ευρύτατη πλειοψηφία 158 ψήφων έναντι 139 κατά.
Εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης
Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.
Εξομοίωση στρατιωτικών με πολιτικά δικαστήρια

Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές

Με πληροφορία από το pronews.gr

Καρότα στη ζύμη: οι πιο ωραίες συνταγές


Καρότα στη ζύμη: οι πιο ωραίες συνταγές

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ | Φτιάχνουμε μπισκότα, αλμυρά και γλυκά κέικ και ψωμί από καρότα


Πολύ εύκολη συνταγή για ψωμί με καρότα. Για το πρωινό, το σχολείο ή το γραφείο.

Καροτόψωμο στα γρήγορα

Υλικά συνταγής
200 γρ. καρότα, καθαρισμένα, τριμμένα • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι • 1 αυγό • 60 ml ελαιόλαδο • 180 ml φρέσκο γάλα • 100 γρ. καρυδόψιχα χοντροτριμμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνετε μέσα τα καρότα και τα καρύδια (εφόσον βάλετε). Χτυπάτε σε μπολ το γάλα με το αυγό και το ελαιόλαδο. Ρίξτε το μείγμα αυτό στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρετε το μείγμα σε φόρμα του κέικ καλά λαδωμένη (ή στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί). Ψήνετε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C.

Γλυκιά ιδέα για τα διαλείμματα μικρών και μεγάλων

Μπισκότα καρότου

Υλικά συνταγής: 2 2/3 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ • 1 φλιτζάνι βούτυρο • 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού • 1 αυγό • 1 1/4 του φλιτζανιού τριμμένο καρότο • λίγο αλάτι • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα

Εκτέλεση συνταγής Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτετε το αυγό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Αναμειγνύετε σε ξεχωριστό μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα μεταξύ τους. Προσθέτετε το μείγμα του αλευριού εναλλακτικά με τα τριμμένα καρότα στο μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και στρώνετε τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Παίρνετε κουταλιές από τη ζύμη των μπισκότων και τις αραδιάζετε στη λαμαρίνα, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα πλατύνουν στο ψήσιμο. Ψήνετε για 12'-13' και βγάζετε τα μπισκότα από το φούρνο. Αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα καταναλώσετε.

Το τέλειο αλμυρό σνακ
Αλμυρό κέικ με καρότα και αρακά
Υλικά συνταγής: 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα περίπου • 100ml κρέμα γάλακτος • 250 γρ. φέτα • 300 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κύβους • 100 γρ. αρακάς βρασμένος, στραγγισμένος • 100 γρ. καρότα, βρασμένα, στραγγισμένα, κομμένα σε κυβάκια • 3 αυγά • λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής Ρίχνετε σε ένα άνετο δοχείο ανάμειξης ή μπολ τα καρότα, τον αρακά, το ζαμπόν και τη φέτα κομματιασμένη και ανακατεύετε τα υλικά με τα χέρια. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε και πάλι όλα τα στέρεα υλικά να αναμειχθούν μεταξύ τους. Προσθέτετε στο μείγμα το γάλα συνεχίζοντας το ελαφρύ ανακάτεμα. Χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα και λίγο αλατοπίπερο. Ενσωματώνετε, ανακατεύοντας όσο χρειαστεί, και τα χτυπημένα αυγά στη ζύμη τυριού-ζαμπόν-λαχανικών. Μεταφέρετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ (35 εκ.) που έχετε αλείψει με λίγο βούτυρο. Ψήνετε στους 180° C σε προθερμασμένο φούρνο για 50' ή 60' ανάλογα το φούρνο σας. Αφήνετε 10' να κρυώσει λίγο το κέικ πριν το κόψετε.

Απ' τα πιο απολαυστικά γλυκά - εξαιρετική η συνταγή που παρατίθεται

Κέικ καρότου με κρέμα βουτύρου-φρέσκου τυριού

Υλικά συνταγής: αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού • μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού • ζάχαρη: 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού • κανέλα και γαρίφαλα: 2 κουταλάκια του γλυκού, τριμμένα • αλάτι: λίγο • μαγειρική σόδα: 1/2 κουταλάκι του γλυκού • ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι του τσαγιού • αυγά: 3 • καρότο: 2 φλιτζάνια του τσαγιού, τριμμένο σε πολύ λεπτό τρίφτη • μήλο: 1 φλιτζάνι του τσαγιού, τριμμένο σε λεπτό τρίφτη Για την κρέμα τυριού βούτυρο: 200 γρ. • τυρί κρέμα: 300 γρ. (μασκαρπόνε ή ρικότα ή ανθότυρο) • βανίλιες: 2 • ζάχαρη άχνη: 2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού

Εκτέλεση συνταγής Ανακατεύετε το αλεύρι με την κανέλα, τα γαρίφαλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη σόδα, το καρότο και το μήλο. Χτυπάτε στο μπολ του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά ενώ συνεχίζετε το χτύπημα καλά και ρίχνετε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι, χτυπώντας πάντα. Ρίχνετε το μείγμα του κέικ σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνετε στους 170 °C για 40-50΄. Ετοιμάζετε την κρέμα τυριού ως εξής: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτετε το τυρί κρέμα και την υπόλοιπη ζάχαρη με τις βανίλιες και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν και να χτυπηθούν καλά. Απλώνετε την κρέμα πάνω στο κέικ ή κόβετε το κέικ εγκάρσια απλώνοντας την κρέμα ανάμεσα.




 icookgreek.com

Νέο φορολογικό: Διαγράφονται πρόστιμα και οφειλές κάτω των 10 ευρώ -Έρχονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια


efories_ar

Αλλαγές «στα σκαριά» για αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ -Αυτόματη εξόφληση οφειλών με πώληση ακινήτου -Στα 500 ευρώ παραμένει το όριο για πληρωμές με μετρητά - Χωρίς ηλεκτρονικές δαπάνες 30% οι δωρεές στο δημόσιο και η διατροφή διαζυγίου

Με αλλαγές και εκπλήξεις έρχεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες ή ώρες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτός από τις μεγάλες μειώσεις φόρων (9% αντί 22% στα νοικοκυριά για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ή 24% αντί 28% στις επιχειρήσεις), εισάγει στην ηλεκτρονική εποχή τις συναλλαγές των επιτηδευματιών μεταξύ τους αλλά και με την εφορία. Από το 2020 καταργούνται σταδιακά τα έντυπα τιμολόγια και οι φορολογικές κινήσεις της αγοράς θα δηλώνονται και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, θέτοντας τέλος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά παρέχοντας και πλήρη έλεγχο στην εφορία για τα πραγματικά έσοδα και έξοδα των φορολογουμένων.

Με άλλες διατάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, επέρχονται οι εξής βελτιώσεις ή αλλαγές:

Συναλλαγές

- παραμένει στα 500 ευρώ και δεν μειώνεται στα 300 το όριο συναλλαγών με μετρητά, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών στην πρόβλεψη που είχε τεθεί στην δημόσια διαβούλευση.

- Από τις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος) το 2020, θα εξαιρούνται όχι μόνον η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και η διατροφή διαζυγίου που δίνει κάποιος, καθώς και οι δωρεές προς το Δημόσιο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο OPEN και στην εκπομπή "Τώρα ό,τι συμβαίνει".

Οφειλές στην εφορία

- Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην εφορία. Την αποκάλυψη έκανε το Κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την επιβεβαίωσε στην ίδια συνένετευξη ο υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά απαλλάσσονται 536.000 πολίτες αλλά και το δημόσιο, από το κόστος και την ταλαιπωρία (παρακολούθηση χρέους, στέρηση φορολογικής ενημερότητος κλπ) για ασήμαντης αξίας ποσά. Χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στον παραλογισμό και μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος αφού, εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρείται κόσμος -ειδικά σε επαρχία και νησιά- που μετακινείται για μικροφειλές που δημιουργήθηκαν και υφίστανται εν αγνοία τους (πχ από τόκους για λάθος ταυτότητα πληρωμής δόσεως ή υπόλοιπα οφειλης λόγω θανάτου κλπ) και ποσά που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί και το μελάνι ή τις εργατοώρες που ξοδεύει η φορολογική διοίκηση, για να επιδιώκει την είσπραξή τους.

- Καθιερώνει τις e- Μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020 και ορίζει ότι όσοι χρωστάνε στην εφορία, θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας ακίνητο χωρίς ταλαιπωρία. Κατά την μεταβίβαση, θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι απλά ο πωλητής θα εξοφλεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται πια να ρυθμίζει πρώτα ή να δανείζεται χρήματα για να την εξοφλήσει πριν κάνει συμβόλαια.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

- Συγκροτείται Επιτροπή που θα αναλάβει την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού μέχρι τον Φεβρουάριο. Με βάση τις αλλαγές αυτές, ως τον Μάΐο θα έχει αλλάξει ο ο ΕΝΦΙΑ του 2020. «Πληρώνοντας λίγα παραπάνω όσοι πλήρωναν λιγότερα από όσα πρέπει αναμένουμε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και για άλλες ελαφρύνσεις» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας.

- Δεν χάνουν τελικά την αυτόματη έκπτωση 5% στα εισοδήματα από ενοίκια, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητήσουν μείωση φόρου 40% της δαπάνης ανακαίνισης από το 2020 και μετά. Οι δύο εκπτώσεις φόρου θα ισχύουν κανονικά, παράλληλα και αθροιστικά.

Επιπλέον, στο νέο νομοσχέδιο που καταθέτει , το υπουργείο Οικονομικών:

- καθιερώνει φόρο 9% στα νοικοκυριά, 5% στα μερίσματα και 24% στις επιχειρήσεις, δηλαδή φοροελαφρύνσεις 950 εκατ. ευρώ για το 2020.

- μειώνει τους φόρους για παροχές σε είδος, αλλά και στα stock options στους εργαζόμενους (στο 15% από 45% σήμερα)

- καταργεί το "χαράτσι" 0,6% στο leasing και το factoring

- "παγώνει" τον ΦΠΑ και αναστέλλει φόρους στα ακίνητα

- επιστρέφει λεφτά σε όσους κάνουν ανακαίνιση κατοικίας.