12 Ιουνίου 2019

Σφοδρή επίθεση Άγκυρας σε Ελλάδα-Κύπρο: «Προετοιμαστείτε για έναν “καυτό” Ιούλιο» – «Απασφάλισαν» οι Τούρκοι




Σαφή προειδοποίηση μας έστειλε Τούρκος καθηγητής και σύμβουλος του τουρκικού ΥΠΑΜ για τις επερχόμενες εξελίξεις σε Κύπρο και Αιγαίο, εν μέσω μεγάλης έντασης λόγω των συνεχών παραβιάσεων τουρκικών αεροσκαφών στα ελληνικά νησιά μας. 

Ο  Δρ Gürkan Kumbaroğlu  μας προειδοποιεί ότι ο Ιούλιος  θα είναι πολύ ένας «καυτός» μήνας λόγω της παράδοσης των ρωσικών πυραύλων S-400 και των βουλευτικών εκλογών στην χώρα μας.
Μίλησε για νέο ψυχρό πόλεμο ο οποίος διεξάγεται στην Α. Μεσόγειο, για τον οποίο η Τουρκία έχει ήδη  λάβει τα μέτρα της,  για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με άσχημες εξελίξεις, ειδικά σε περίπτωση που η όλη κατάσταση μετατραπεί σε πολεμική ρήξη.
«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση έχει αρχίσει να γίνεται πολύ απειλητική και δείχνει προκλητική συμπεριφορά, ειδικά το τελευταίο διάστημα, κάτι που δεν αλλάζει  βραχυπρόθεσμα, επειδή υπάρχουν διάφορες μέρη που υποκινούν την ελληνική πλευρά.
Ακόμα και σκάνδαλα έλαβαν χώρα σε μια τελετή παράδοσης που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ, κάτι που ήταν αρκετό για να δώσει και άλλο θάρρος στους Ελληνοκυπρίους.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Κύπρος είχε προσκληθεί σε αυτή την τελετή, αναγκάζοντας την Τουρκία να αποσύρει την στρατιωτική της αντιπροσωπεία.
Δεν είχαμε όμως  μόνο την εκδήλωση του ΝΑΤΟ, η κ. Μογκερίνι, ενθάρρυνε τους Ελληνοκύπριους να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης  του πληρώματος στο πλωτό γεωτρύπανο Ποερθητής. Επίσης η στάση των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιταλίας και της Ιορδανίας είναι εναντίων μας σίγουρα.
Στην πραγματικότητα είναι όλοι απέναντι μας σε κάθε περίοδο και ως εκ τούτου μερικές φορές μας προκαλούν ακόμα πιο πολύ», τόισε ο Τούρκος καθηγητής .
Ο Τούρκος σύμβουλος μιλά για εχθρούς της Τουρκίας (Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Ιορδανία), οι οποίοι  εναντιώνονται στα σχέδια  της Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή ΗΠΑ/ΝΑΤΟ δημιουργούν στρατιωτικά σχέδια με την Κύπρο.
Οι πύραυλοι  S-400 εκτιμά ο ίδιος όμως ότι θα είναι το «κλειδί» για να φοβερίσει  η Άγκυρα το ΝΑΤΟ και τους αντιπάλους της, προειδοποιώντας για την τοποθέτηση συστοιχίας κοντά στο Ακούγιου με σκοπό τον έλεγχο της  ΝΑ Μεσογείου και Κύπρου.
Το άλλο πυραυλικό σύστημα S-400 θα τοποθετηθεί στα μικρασιατικά παράλια  «κλειδώνοντας»  το Αιγαίο,  απειλώντας ξεκάθαρα την Ελλάδα.
Επίσης με την τοποθέτηση μία ακόμη συστοιχίας S-400 στο Χατάι, η Τουρκία θα είχε έλεγχο της Συρίας στοχοποιώντας και τις κουρδικές δυνάμεις.
Ο Kumbaroğlu τόνισε επίσης για Ελλάδα και Τουρκία: «υπάρχει μια τεράστια πίτα που αφορά την ενέργεια στην περιοχή. Δεν πρέπει να  συνεχίσουμε σε αυτά τα βήματα και αντί να τρωγόμαστε οφείλουμε να τα βρούμε, διότι όλοι θα επωφεληθούν από αυτό.»
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα, ξεκίνησαν και κλιμάκωσαν την ένταση και πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη στάση το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσουν την διαδικασία ανεύρεσης λύσης, βασιζόμενες στο σχέδιο του TANAP, ερχόμενες  σε ένα σημείο όπου όλοι θα μπορούν να κερδίσουν από την ενέργεια», ανέφερε ο ίδιος.
Το σκηνικό μυρίζει μπαρούτι διότι  έχουμε υπηρεσιακή  κυβέρνηση, περιορισμένης εμβέλειας,  λόγω επικείμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να ασκήσουν ψυχολογική βία ώστε να επέλθει συμφωνία τύπου Πρεσπών, διότι εκτός όλων των άλλων βιάζονται και οι ενεργειακοί κολοσσοί από τις ΗΠΑ που θέλουν να κάνουν την δουλειά τους, μιας και τα χρήματα είναι απλά τεράστια.
ΜΠΑΡΑΖ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ
Σε 52 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα Τετάρτη, δέκα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πέταξαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθαν 6 τουρκικά F- 16, τρία κατασκοπευτικά CN-235 και 1 ελικόπτερο.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν και οκτώ παραβάσεις των κανόνων κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης των τουρκικών αεροσκαφών εξελίχθηκε σε εμπλοκή των ελληνικών με τα τουρκικά μαχητικά.
Να σημειωθεί ότι οι τρεις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά F-16 στις 10:08 πάνω από το Φαρμοκονήσι στα 27.000 πόδια, στις 10:09 πάνω από το Αγαθονήσι στα 25.000 πόδια και στις 10:12 πάνω από τη νήσο Κουνέλι στα 25.000 πόδια.
Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΝ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με όνομα «Καταιγίδα 2019», η οποία διεξάγεται σε όλο το εύρος του Αιγαίου, με 60 και πλέον πλοία να συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια που περιλαμβάνουν και μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα σενάρια αυτά έχουν τραβήξει την προσοχή των Τούρκων, οι οποίοι προσπαθούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα με συνεχείς πτήσεις των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες οι παραβιάσεις των αεροσκαφών της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο έφτασαν τις 100… παρά μία (99).
Σε επίπεδο μονάδων και σε αντιστοιχία με τους αριθμούς και τα μεγέθη που παρατάσσει ο Ελληνικός Στόλος, η παρουσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είναι ισχνή.
Ελάχιστες μονάδες με τις μεγαλύτερες να είναι επιπέδου κορβέτας παρακολουθούν, ή προσπαθούν να παρακολουθήσουν από απόσταση τις ενέργειες των Ελλήνων.
Η άσκηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (14/06), με την επιθεώρηση της αρμάδας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες μέρες οι πλειοψηφία των μονάδων που συμμετέχει τώρα στην άσκηση επισκέφτηκε ακριτικά νησιά στέλνοντας μήνυμα ισχύος και συνεχούς παρουσίας.


 pentapostagma.gr