12 Φεβρουαρίου 2018

Επίθεση με πέτρες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ωραιόκαστρο


Επίθεση με πέτρες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ωραιόκαστρο
Επίθεση με πέτρες σημειώθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ωραιόκαστρο, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες στα γραφεία σπάζοντας την πινακίδα της εισόδου.

«Δηλώνουμε απερίφραστα ότι οι όποιες προσπάθειες δημιουργίας καταστάσεων εκφοβισμού και «αντικυβερνητικών εκδηλώσεων, υποτιθέμενων αγανακτισμένων πολιτών», δεν θα βρουν κοινωνούς στην δημοκρατική κοινωνία του Ωραιοκάστρου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.


Πηγή: thestival.gr

Φωτογραφία: αυτοκίνητο του Υπουργείου Πολιτισμού σταθμευμένο σε πεζοδρόμιο πάνω στην όδευση τυφλών και στην ράμπα πρόσβασης.

Ο αληθινός πολιτισμός βρίσκεται Εδώ!!! και το δικαίωμα που διεκδικεί για τον εαυτό του.
Φωτογραφία: αυτοκίνητο του Υπουργείου Πολιτισμού σταθμευμένο σε πεζοδρόμιο πάνω στην όδευση τυφλών και στην ράμπα πρόσβασης.

Μη κοιτάτε τη Νοβάρτις αλλά τη Μακεδονία





Όταν ο δάσκαλος έδειξε τον ήλιο ο βλάκας κοίταζε το δάχτυλο!

Μη βλέπετε το δέντρο αλλά το δάσος!

Εκείνοι έφαγαν καλά και οι άλλοι καλύτερα. Και θα μας φάνε και την Μακεδονία. Οι αχόρταγοι! 

ATTIKA NEA






Πηγή

«Όχλος» ο λαός των συλλαλητηρίων για τον μειοδότη "πρωθυπουργό"

«Όχλος» ο λαός των συλλαλητηρίων για τον πρωθυπουργό




Του Γιάννη Σιδέρη

«Είναι θλιβερό είναι εξοργιστικό» έλεγε με εισαγγελικά δραματοποιημένο τόνο ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Νοεμβρίου, «όταν μέσα στους καταλόγους της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρα. Εδώ δεν μιλάμε για κόμματα. Μιλάμε για κομμάτια και θρύψαλα κάθε υπόνοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας. Σας καλώ να σκεφτείτε τι θα γινόταν αν μέσα στα χρυσά ονόματα των παραδείσων που αποκαλύπτονται υπήρχε ένα έστω όνομα υπουργού ή πολιτευτή της Αριστεράς».
Ξεκινώντας από το τελευταίο, τίποτα δεν θα γινόταν, όπως δεν γίνεται. Υπάρχει το πλέον εμβληματικό όνομα εμπλεκόμενο με offshore, η κομματική εφημερίδα «Αυγή», μέτοχος της οποίας είναι τέτοιας υφής εταιρία και όχι με συνεισφορά πέντε - έξι χιλιάδων, όπως είπε ο αγαπητός κατά τα άλλα, αρθρογράφος της Αυγής. Απλώς αυτή είναι αριστερή offshore και εξ αυτού καθαγιασμένη.
Σαφώς ο κ. Τσίπρας γνωρίζει τι σημαίνει offshore. Και να μην ήξερε, τον Τσακαλώτο να ρωτούσε που είχε τα λεφτά του στην Blackrock,  η οποία είναι διακλαδωμένη σε όλο τον πλανήτη, θα του έλεγε (και την οποία Blackrock ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πριν γίνει κυβέρνηση).
Αλλά δεν έχει σημασία αν ξέρει. Απευθύνεται στους φανατικούς που τον ακολουθούν και στους λειτουργικά αναλφάβητους, που δεν κατανοούν ότι ναι μεν οι offshore δημιουργήθηκαν για καταφυγή και προστασία του υπερεθνικού Κεφαλαίου και όσων το νέμονται (50% των κεφαλαίων που διακινούνται παγκοσμίως περνά από αυτά τα φορολογικά καταφύγια), ναι μεν πρέπει να υπάρξει έντονη πολιτική πίεση των κομμάτων και των λαών για κατάργησή τους, αλλά οι εταιρίες αυτές δεν είναι παράνομες, και δεν σημαίνει εξ ορισμού ξέπλυμα χρήματος από παράνομα και φοροδιαφεύγοντα κεφάλαια.

Τα πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι αυτές οι εταιρίες δεν αντιμετωπίζεται μέσα στο πλαίσιο των ψυχρών παραγωγικών σχέσεων, που θα έλεγε και ο πρόπατοράς τους Κάρολος, ως ένα δηλαδή καπιταλιστικό εργαλείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως για τη δημιουργία εντυπώσεων τις αντιμετωπίζει με έναν ηθικολογικό ζηλωτισμό ιεραεξεταστικής ρητορικής – για τους αντιπάλους πάντα.
Αν ήθελε μπορούσε να το αντιμετωπίσει. Παράδειγμα υπάρχει: Είναι η Αργεντινή. Η χώρα που ο κ. Τσίπρας ζήλεψε και είχε δηλώσει «μακάρι να είχαμε γίνει», απαγόρευσε τις υπεράκτιες εταιρείες που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πραγματική οικονομική δραστηριότητα στις χώρες όπου στα μητρώα των οποίων είναι εγγεγραμμένες. Ήταν η πρώτη τέτοια απόφαση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ιδού η Ρόδος. Γιατί δεν το κάνει;

Ετερόκλητοι όχλοι συλλαλητηρίων
Όμως η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού φαίνεται να δικαιώνει όσους είχαν ισχυριστεί ότι επέσπευσε την δρομολογημένη υπόθεση της Novartis, λόγω συλλαλητηρίων.
Τρομοκρατήθηκε και τρομοκρατήθηκε διττά:
Αφενός υπαρξιακά: Με την είσοδο στα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ την κραυγή των πλατειών, το πάθος των δρόμων, τα οικειοποιήθηκε ως όχημα για την εξουσία. Θεώρησε όμως πως θα ήταν εσαεί ο αποκλειστικός νομεύς τους ( βλέπετε τον κόσμο να διαδηλώνει; είχε διερωτηθεί ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη) και τρόμαξε όταν είδε ότι ο προνομιακός του χώρος κατελήφθη από «αλλότρια» πλήθη.
Αφετέρου πρακτικά: Με τόσο πλήθος και τόσο πάθος στο δρόμο καθίσταται δύσκολη και απονομιμοποιημένη η όποια εύκολη και ετεροβαρής «λύση» του Σκοπιανού, για να μπορεί να καυχάται ότι έλυσε αυτό που οι άλλοι δεν μπορούσαν για 25 χρόνια.
Έτσι απευθυνόμενος κυρίως στην ηγεσία της ΝΔ, διερωτήθη πομπωδώς: «Μήπως ορισμένοι γνωρίζοντας πολύ καλά τι έρχεται, έσπευσαν να αλλάξουν τις πάγιες θέσεις τους μπας και βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν συγκάλυψη;».

Ας του απαντήσουν αυτοί που ρωτήθηκαν.
Εμείς βρεθήκαμε, δημοσιογραφική ανάγκη, στο Αθηναϊκό συλλαλητήριο. Είδαμε ανθρώπους πασών των γεναιών, ήρεμους, χαρούμενους, με μια αθώα (ας την πούμε και «αφελή» αγάπη προς την Πατρίδα, αν υπάρχει αφελής αγάπη προς την πατρίδα) και με γνώση του θέματος «Μακεδονία» που ενδεχομένως να περιορίζεται σε αυτή που αποκόμισαν από το σχολείο.
Ανθρώπους όμως που δεν συντάχτηκαν με τα σποραδικά συνθήματα κάποιων ακραίων «προδότες - αλήτες - πολιτικοί», κάτι που δεν είχαν κάνει οι «αγανακτισμένοι». Που τραγουδούσαν εν χωρώ τα τραγούδια του Μίκη, σε μια ειρηνική συνύπαρξη. Που ανέμιζαν τις γαλανόλευκες με σεβασμό, ως έμβλημα της εθνότητά τους και δεν τη θεωρούσαν «ένα κομμάτι πανί», όπως πολλοί εκ των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν οι συμπαθείς πολίτες της διπλανής πόρτας. Δεν άφριζαν, δεν έστησαν κρεμάλες, δεν οργίστηκαν, δεν φώναξαν «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», δεν έδειραν κανέναν Τέλογλου και κανέναν Χατζηδάκη, δεν χαρακτήρισαν καν «προδότες» τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ του.
Έχουμε παρακολουθήσει αναρίθμητες συγκεντρώσεις. Αν σε κάποια δεν υπήρχαν όχλοι κ. πρωθυπουργέ, ήταν αυτή!

 liberal

Καστοριά - Πίνουν νερό απο πηγές που κουβαλάν με μπουκάλια οι καστοριανοί χρόνια τώρα



Καστοριά - Πίνουν νερό απο πηγές που κουβαλάν με μπουκάλια οι καστοριανοί χρόνια τώρα-
Στις πηγές αυτές συχνά δεν βρίσκεις σειρά.
Και αυτό επειδη, λόγο της γευσης χλώριο, το νερό πίνεται μόνο με κλειστά μάτια !!

 Η μία πηγή  σε μορφή βρύσης  είναι στην είσοδο του Δισπηλιού παλιού χωριου του νομού Καστοριάς σημερα αποτελεί δήμος Καστοριάς.

Και η άλλη πηγή η εικονιζόμενη   στον Απόσκεπο αρκετα χιλιόμετρα έξω απο την πόλη της Καστοριάς.
Δεν είναι όμως  εύκολο  όμως αυτό σήμερα για όλους να γεμίζουν μπουκάλια για τις ανάγκες των σπτιτών τους σε πόσιμο νερό, με την σημερινή "φτιαχτή" οικ. κρίση το κόστος αυτής της ενεργειας είναι αρκετά μεγάλο,- κόστος καυσίμων αυτοκινήτου.

Βόμβα Λουράντου – Φοβάμαι για τη ζωή μου… "Έχω στο μυαλό μου ακόμα δύο Novartis"


Νέες «βόμβες» έριξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη.
«Εχω στο μυαλό μου ακόμη δύο “Novartis”, οι οποίες πιθανώς, από ό,τι φαντάζομαι, από ό,τι γνωρίζω, από ό,τι ξέρω, εμπλέκονται σε κάποια πράγματα αλλά αυτά δεν είναι θέματα δικά μου» είπε.
Στο ερώτημα αν βλέπει ασθενείς που έχουν συνταγογράφηση από συγκεκριμένους γιατρούς, από συγκεκριμένες εταιρίες, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής απάντησε:

«Στον χώρο των φαρμακοποιών υπάρχει η εξής πραγματικότητα: Ο φαρμακοποιός δεν συνταγογραφεί, άρα, δεν επεμβαίνει στη δημιουργία ζήτησης ενός φαρμάκου, όμως, είναι αποδέκτης συνταγών και μπορεί να κρίνει και να βλέπει ποιοι συνταγογραφούν κατά παραγγελία και ποιοι όχι».

O κ. Λουράντος είπε ότι φοβάται για τη ζωή του και της οικογένειάς του αν μιλήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το φάρμακο είναι πλέον ένα χρηματιστηριακό είδος, που παλιά ήταν το πετρέλαιο. Το φάρμακο έχει πάρα πολλά κέρδη και γύρω από αυτό πάρα πολλά συμφέροντα. Έχετε την εντύπωση ότι εάν κάνω μία τέτοια κίνηση θα με αφήσουν να προχωρήσω; Έχετε την εντύπωση ότι μη προστατευόμενος, όχι μάρτυρας, μη προστατευόμενος πολίτης, ο οποίος σκέφτεται και λέει κάποια πράγματα που του έτυχαν στη ζωή του και στα οποία ο ίδιος δεν συμμετέχει, απλώς τα είδε, δεν θα κινδυνεύει;».
«Εγώ δεν έχω αποδείξεις και δεν μπορώ να πάω να πω στην εισαγγελέα “ερευνήστε”, αλλά ο εισαγγελέας μπορεί από μόνος του να κοιτάξει να δει τι έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλες εταιρίες», είπε ο ίδιος και αποκάλυψε:

«Θα σας πω, το ξέρει η αστυνομία, κατά καιρούς, με έχει προστατεύσει από διάφορες άλλες ιστορίες, παρόμοιες, όχι ακριβώς ίδιες. Κατά καιρούς, σε άλλες περιπτώσεις, που βρέθηκα σε έναν κυκεώνα κάποιων γεγονότων, η αστυνομία προστάτευσε και εμένα και τα παιδιά μου και την οικογένειά μου».

Περίεργη υπόθεση στη Λέσβο: Στρατιωτικό αυτοκίνητο στα χέρια ΜΚΟ για πρόσφυγες- Είχε και ασύρματο

ANAΔημοσίευση: 12 Φεβρουαρίου 2018, 6:40 μμ
Μια πολύ περίεργη υπόθεση διερευνούν από το περασμένο Σαββατόδραδο, στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή της Κρατήγου κοντά στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης, διενεργήθηκε έλεγχος σε αυτοκίνητο τύπου βαν που ανήκε σε μη κυβερνητική οργάνωση που επιχειρεί στη Λέσβο, σε θέματα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο έφερε δεύτερες πινακίδες κυκλοφορίας που βρισκόταν κάτω από τις εμφανείς πινακίδες. Οι δεύτερες αυτές πινακίδες κυκλοφορίας ανήκαν σε αυτοκίνητο του Ελληνικού Στρατού. Στο αυτοκίνητο, κατά την έρευνα, βρέθηκαν επίσης και μηχανήματα ασύρματης επικοινωνίας.
 
Πραγματοποιήθηκε μια σύλληψη, ενώ η όλη υπόθεση συνεχίζεται να διερευνάται, καθώς από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.



pentapostagma.gr

Πολιτεύονται χωρίς φιλότιμο, μπέσα και τσίπα...


ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Τρεις λέξεις με ιδιαίτερο βάρος και σημασία είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες στις μέρες μας. Είναι το φιλότιμο, η μπέσα και η τσίπα. Το φιλότιμο είναι αρχαιοελληνική λέξη και κυριολεκτικά μιλάει για τον φίλο της τιμής, δηλαδή αυτόν που έχει τιμή. Που έχει λόγο. Ως φιλότιμος θεωρείται αυτό που είναι συχνά υπέρ το δέον συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, που εκτελεί τα καθήκοντα του με ευσυνειδησία και δεν θέλει να δίνει δικαιώματα ώστε να θιγούν η τιμή, η υπόληψη, η αξιοπρέπεια, η περηφάνια και ο καλός εννοούμενος εγωϊσμός.

Η λέξη μπέσα παγιώθηκε στο ελληνικό λεξικό τον Μεσαίωνα μέσα και από την αρβανίτικη διάλεκτο. Μπεσαλής είναι αυτός που τηρεί έναν εθιμοτυπικό κώδικα τιμής μέσα από τη συλλογή παραδοσιακών νόμων που αρχικά διαδίδονταν προφορικά. Σήμερα η μπέσα με... sic όρους αποδίδεται με τη λέξη αξιοπιστία. Η τρίτη λέξη, η τσίπα, αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που πρώτα κοροϊδεύει και μετά κάνει ότι δε συμβαίνει τίποτα....

Αν διαβάσατε προσεκτικά τις παραπάνω λέξεις και τις έννοιες ή τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν, τότε συνειρμικά θα σας έρθουν στο μυαλό πρόσωπα που διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στον δημόσιο βίο της χώρας. Όποιος δεν έχει φιλότιμο, δεν ξέρει τι σημαίνει μπέσα και δεν έχει τσίπα γι αυτά που λέει και κάνει, τότε έχουμε να κάνουμε με απατεώνες καθ΄ έξιν και κατ΄ εξακολούθησιν. Άνθρωποι που δεν έχουν φιλότιμο, μπέσα και τσίπα είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν κάθε όριο εξευτελισμού. Να πούνε ψέματα χωρίς να κοκκινίσουν, να υποσχεθούν και να κάνουν τα ακριβώς αντίθετα, να μην έχουν το φιλότιμο να κάνουν τη στοιχειώδη αυτοκριτική τους. Είναι δηλαδή μια παραλλαγή του ηλίθιου που είναι... ανίκητος.

Η Ελλάδα κατά την τελευταία τριετία έχει την ατυχία να διοικείται από ανθρώπους που δύσκολα μπορείς να πεις ότι τους διακρίνουν το φιλότιμο, η μπέσα και η τσίπα. Καθημερινά διολισθαίνουν ολοένα και περισσότερο στον εξευτελισμό και τον διασυρμό. Τόσο τον δικό τους, όσο και της χώρας. Για παράδειγμα ο απελθών πρόεδρος του Eurogroup μας είπε ότι "με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους". Ξεφτίλισε δηλαδή τους δήθεν αντιμνημονιακούς. Όμως, η καθολική ξεφτίλα ήταν το προ ημερών απόσπαμα της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στο London School of Economics όπου ανερυθρίαστα (ή παρασυρμένος από το ακροατήριο...) είπε πως χωρίς το μνημόνιο η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει και θα ζούσαμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις! Ξεφτίλισε τον εαυτό του, τους συγκυβερνήτες Τσίπρα-Καμμένο και όσους ψήφισαν το έκτρωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιστεύοντας τα παραμύθια περί... σκισίματος μνημονίων κλπ. Σε αυτό που πραγματικά "σκίζουν" οι άνθρωποι είναι στην έλλειψη φιλοτίμου, μπέσας και τσίπας!

Προ ημερών, ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος αποχωρεί σε λίγο καιρό, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είχε υποσχεθεί πως θα τα υπογράψει όλα άνευ αντιρρήσεως, αλλά έπρεπε να δείξει στους Έλληνες ότι... διαπραγματεύεται! Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν πολύτιμα χρόνια, τα οποία τα φορτωνόμαστε ως πολλαπλάσιο βάρος για τις επόμενες δεκαετίες. Δηλαδή αυτοί οι... αφιλότιμοι και ξετσίπωτοι τύποι "φέσωσαν" τον ελληνικό λαό αφήνοντας τον χρόνο να κυλήσει εις βάρος του μόνο και μόνο για να δείξουν ότι διαπραγματεύονται, ενώ είχαν πει "ναι σε όλα" από την πρώτη στιγμή!Στο θέμα των Σκοπίων και ενώ συζητούμε το όνομα, ξαφνικά ο Νίμιτς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση συναινεί και στο θέμα της γλώσσας αλλά και του προσδιορισμού της "μακεδονικής" εθνότητας για τους γείτονες μας! Τώρα, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν πάρει χαμπάρι ότι το συγκεκριμένο θέμα "έβγαλε" για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους και το γύρισαν στο... αυστηρό!

Τα παραπάνω αφορούν θέματα υψηλής πολιτικής, δηλαδή την οικονομία μιας χώρας που παλεύει να ξεφύγει από την παγίδα της χρεοκοπίας και να σταθεί στα πόδια της, αλλά ταυτόχρονα και την εξωτερική της πολιτική. Αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι σήμερα είναι ότι οι τύποι που κυβερνούν έχουν πρωτογενές έλλειμμα μόρφωσης, αγωγής, αξιών, εργατικότητας και αποτελεσματικότητας ενώ διαθέτουν υπερ-πλεόνασμα ξετσιπωσιάς, αναίδειας, αυθάδειας και ανοησίας.

Υπάρχουν δεκάδες άλλες περιπτώσεις που πραγματικά εξοργίζουν και τον πλέον συγκρατημένο. Να μιλήσουμε για τις ξετσίπωτες και αφιλότιμες αντιδράσεις των αρμοδίων όταν σημειώθηκε η ρύπανση στον Σαρωνικό πριν μερικούς μήνες; Να μιλήσουμε για την ξετσιπωσιά τους στο θέμα των... Ρουβικώνων που κάνουν... δρομολόγια στη Βουλή, στο Πεντάγωνο και σε πρεσβείες χωρών; Να μιλήσουμε για τις απάτες που γίνονται με τις προμήθειες για το Προσφυγικό που κάποια στιγμή και υπό άλλη σύνθεση θα έρθουν στη Βουλή και θα προκαλέσουν πάταγο; Το τελευταίο κρατήστε το...

Στο θέμα των συντάξεων, χωρίς ίχνος τσίπας αφού είπαν τόσα ψέματα έχουν και το θράσος να κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι δεν γίνονται περικοπές. Ή, ότι σήμερα οι Έλληνες δεν τρώνε από τα σκουπίδια, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια και των τελευταίων... χρήσιμων ηλιθίων ότι σήμερα ο κόσμος έχει περισσότερα λεφτά απ΄ ότι πριν από 3-4 χρόνια! Οι αμόρφωτοι και άχρηστοι μετακλητοί τους που δούλευαν σερβιτόροι σίγουρα περνάνε καλύτερα. Γιατί να το κρύψουνε άλλωστε... Να πούμε για τους φόρους και την ξετσίπωτη όσο και αφοπλιστική φράση του ενοίκου του Μαξίμου ότι η υπερφορολόγηση έγινε συνειδητά; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάρει διαζύγιο από το φιλότιμο, τη μπέσα και την τσίπα. Για την ακρίβεια ποτέ δεν είχαν σχέση με αυτές τις λέξεις και το "βαρύ" περιεχόμενο που συμπυκνώνουν. Πήραν κατά τρόπο απατεωνίστικο την ψήφο του 20% του ελληνικού λαού και πολιτεύονται χωρίς φιλότιμο, μπέσα και τσίπα. Δεν έχουν συστολή. Δεν βάζουν όρια στον εξευτελισμό τους. Το κακό είναι ότι ξεφτιλίζουν και μια ολόκληρη χώρα ζημιώνοντας την πολλαπλά. Θεσμικά, αξιακά, οικονομικά και κοινωνικά.

Δύσμοιρε ελληνικέ λαέ δεν σου έπρεπε να γνωρίσεις τέτοιους τύπους Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελες στην καθημερινότητα σου. Γιατί δεν θα ήθελες ξετσίπωτους, αφιλότιμους και ψεύτες στο σπίτι σου,. στη δουλειά σου, στις κοινωνικές σου σχέσεις. Το παλιό ελληνικό φιλότιμο, η μπέσα και η τσίπα αποτελούν πλέον έννοιες υπό εξαφάνιση. Όντως, οι σημερινοί τύποι που κυβερνούν δεν έχουν καμία σχέση με το... παλιό. Γιατί πολύ απλά είναι το νέο που φέρνει την κυνικότητα, την ξετσιπωσιά, τον αμοραλισμό και την ανηθικότητα.

Με τους σημερινούς απίθανους τύπους που κυβερνούν δεν θα μας ήταν παράξενο να απαλειφθούν από το σύγχρονο νεοελληνικό λεξιλόγιο το φιλότιμο, η μπέσα και η τσίπα. Γιατί πολύ απλά, αυτοί οι τύποι δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις τρεις λέξεις. Τις έχουν θάψει οριστικά. Έτσι, ακριβώς όπως θα θάψουν με... νταούλια και ζουρνάδες και το χρεοκοπημένο όσο και απατηλό νεοκομμουνιστικό τους αφήγημα. Έχει άραγε πάτο η ξεφτίλα; Καθημερινά ανακαλύπτουμε πως οι τύποι είναι ασυναγώνιστοι. Δεν μας αφήνουν να πλήξουμε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
e-mail: loukas1972@gmail.com
Facebook: Λουκάς Γεωργιάδης, Loukas Georgiadis
Twitter: LoukGeorgiadis, loukas geo
LinkedIn: LOUKAS GEORGIADIS

Eως και 1.127% ακριβότερα τα γενόσημα ( ψευτοφάρμακα) στην Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης ΚουρουμπλήςΠροκλητικά υψηλές οι τιμές
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής


Πώς ο Κουρουμπλής κάνει «δώρο» τα γενόσημα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Τα γενόσημα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θεωρούνται -και είναι- πολύτιμο εργαλείο για την περιστολή των δαπανών στην Υγεία, καθώς οι χαμηλές τιμές τους επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση των κρατικών προϋπολογισμών για τον συγκεκριμένο τομέα.


Στην Ελλάδα ωστόσο, όπου το παράδοξο αποτελεί τον κανόνα, οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία αποτελούν το δυνατό προϊόν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, παραμένουν υψηλές ακυρώνοντας ουσιαστικά όλα τα κυβερνητικά μέτρα για εξοικονόμηση χρημάτων και καλύτερη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στη Γηραιά Ηπειρο όσον αφορά στα ακριβά γενόσημα, με τις τιμές τους να παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με την τιμή αντίστοιχων φαρμάκων που κυκλοφορούν στο εξωτερικό

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ» είναι αποκαλυπτικά: γενόσημα της ίδιας δραστικής ουσίας πωλούνται στην Ελλάδα κατά 1.127% ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία, μια χώρα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για την οικονομία και τις παροχές προς τους πολίτες της.




Τεράστια η ψαλίδα
Σύμφωνα με τη σύγκριση τιμών σε επτά γενόσημα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας και -συνεπώς- κατανάλωσης που διενήργησε τον περασμένο Ιούνιο ο γενικός οικογενειακός γιατρός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Λουντ Σουηδίας και εργαζόμενος ως γιατρός στη σκανδιναβική χώρα, Αργύρης Αργυρίου, οι διαφορές στις τιμές των γενοσήμων μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας είναι από σημαντικές έως ιλιγγιώδεις.

Ο επιστήμονας έλαβε τις τιμές για τα σουηδικά φάρμακα από την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας www.fass.se και για τα ελληνικά φάρμακα από την ιδιωτική βάση δεδομένων φαρμάκων και τιμών www.galinos.gr. Οι τιμές συγκεντρώθηκαν την 29η Ιουνίου 2014 και ο ειδικός έκανε τη μετατροπή των κορονών σε ευρώ.

Ανάλογη σύγκριση είχε κάνει και τον Ιούνιο του 2013. «Τα ελληνικά γενόσημα είναι κατά τι φθηνότερα από το ένα έτος στο άλλο, ωστόσο παραμένουν πάρα πολύ ακριβά σε σχέση με τα σουηδικά», διαπιστώνει ο ειδικός, παραθέτοντας το αποτέλεσμα της έρευνάς του. Σημειώνει, επίσης, ότι οι συσκευασίες που αφορούν σε φάρμακα χρονίων παθήσεων στην Ελλάδα περιέχουν 28 ή 30 χάπια ενώ στη Σουηδία οι αντίστοιχες 98 ή 100, στοιχείο που σε συνδυασμό με την απόκλιση των τιμών των φαρμάκων στις δύο χώρες προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση δύο δημοφιλών γενοσήμων με τη δραστική ουσία ομεπραζόλη, η οποία χορηγείται για τη γαστροπροστασία, προκύπτει ότι το γενόσημο ομεπραζόλης κοστίζει 610% πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με γενόσημο της ίδιας δραστικής ουσίας στη Σουηδία. Η συσκευασία των 98 δισκίων στη Σουηδία κοστίζει 6,4 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το ευπώλητο γενόσημο ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κοστίζει 13 ευρώ.

Ενα άλλο γενόσημο με ατορβαστατίνη (χορηγείται για καρδιαγγειακά νοσήματα) κοστίζει στη Σουηδία 6,31 ευρώ στη συσκευασία των 100 χαπιών, ενώ το «ομόλογό» του στην Ελλάδα, με το 1/3 των χαπιών στη συσκευασία, κοστίζει 14,90 ευρώ.

Αποκαλυπτική είναι η σύγκριση των γενοσήμων με τη δραστική ουσία φιναστερίδη (χορηγείται για προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος).

Γενόσημο μεγάλης ισραηλινής πολυεθνικής με 100 χάπια κοστίζει 10 ευρώ στη Σουηδία, ενώ το αντίστοιχο μεγάλης ελληνικής φαρμακευτικής με 30 χάπια κοστίζει 12 ευρώ στη χώρα μας - το ελληνικό κοστίζει δηλαδή 300% ακριβότερα σε σχέση με το γενόσημο προϊόν που κυκλοφορεί στη Σουηδία.

Η ψαλίδα ανοίγει δραματικά σε ό,τι αφορά τα γενόσημα με τη δραστική ουσία ολανζαπίνη (χορηγείται για παθήσεις του νευρικού συστήματος). Συσκευασία πολυεθνικής με 56 χάπια γενόσημου ολανζαπίνης που κυκλοφορεί στη Σουηδία κοστίζει 6,69 ευρώ. Γενόσημο ολανζαπίνης με τα μισά χάπια στην Ελλάδα κοστολογείται στα 41 ευρώ, δηλαδή κοστίζει 1.127 % περισσότερο σε σχέση με τη Σουηδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χρόνο που μεσολάβησε από την έρευνα του κ. Αργυρίου οι τιμές των επίμαχων φαρμάκων στην Ελλάδα σημείωσαν μείωση, η οποία ωστόσο είναι μικρή, δεδομένου ότι αφορά μόλις λίγα λεπτά του ευρώ και μόνο σε μία περίπτωση η τιμή ψαλιδίστηκε κατά 3 ευρώ.

Η τιμολόγηση των γενοσήμων συσχετίζεται με την τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου - παγκοσμίως η τιμή τους καθορίζεται από 30% έως και 80% φθηνότερα σε σχέση με την τιμή του πρωτότυπου. Η διαφορά τιμής είναι εύλογη καθώς οι εταιρείες παραγωγής γενοσήμων δεν έχουν τα ίδια κόστη με εκείνες των πρωτοτύπων. Προ μνημονίου, στην Ελλάδα τα γενόσημα είχαν τιμή σχεδόν ίση με εκείνη που είχαν τα πρωτότυπα, καθώς ο μηχανισμός τιμολόγησης καθόριζε την τιμή του γενόσημου φαρμάκου στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Στόχος ήταν η προστασία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Σήμερα η ανώτατη τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα των γενόσημων φαρμάκων ορίζεται στο 65% της τιμής των αντιστοίχων off-patent σκευασμάτων. Βεβαίως, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι εάν συνυπολογιστούν οι θεσμοθετημένες επιστροφές, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, τα rebates και clawbacks, η τελική τιμή του γενοσήμου διαμορφώνεται στο 25%-27% του πρωτοτύπου, μια τιμή που θεωρούν καταστροφική για τους τζίρους και τον κλάδο τους.


Η απάντηση της ΠΕΦ
Την αξία και την ποιότητα του ελληνικού γενόσημου φαρμάκου επισημαίνει με επιστολή της προς το «ΘΕΜΑ» η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). «Τα ελληνικά φάρμακα είναι ποιοτικά, ασφαλή και εξάγονται σε 80 χώρες, αναδεικνύοντας τη φαρμακοβιομηχανία δεύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας» αναφέρει η ΠΕΦ, τονίζοντας, όμως, ότι σε αντίθεση με την απογείωση των γενοσήμων στην αλλοδαπή οι συνθήκες στην ελληνική αγορά φαρμάκου «έχουν καθηλώσει τα ποιοτικά και προσιτά ελληνικά φάρμακα, κυρίως γενόσημα, στο 20% της αγοράς».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η πολιτική του υπουργείου Υγείας και ιδίως η ρύθμιση που επιτρέπει στους γιατρούς, εκτός από τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, να συνταγογραφούν και επώνυμο φάρμακο εάν είναι γενόσημο ή όταν πρόκειται για χρόνια θεραπεία (αυτό ήταν και το αντικείμενο του ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» που έδωσε το έναυσμα στην ΠΕΦ να στείλει επιστολή), εναρμονίζεται με όσα ισχύουν στην Ευρώπη.

«Η ανάγκη ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις στην υιοθέτηση πολιτικών φαρμάκου που καθιστούν τα γενόσημα κύρια φαρμακευτική επιλογή», αναφέρει η ΠΕΦ χαιρετίζοντας τη στάση της κυβέρνησης.



Ελλείψεις φαρμάκων
Τουλάχιστον 200 κωδικοί φαρμάκων βρίσκονται στο «κόκκινο», με τους φαρμακοποιούς να αναζητούν ματαίως τα σκευάσματα για τους ασθενείς πελάτες τους από τις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι ελλείψεις φαρμάκων εντείνονται συνεχώς στη χώρα μας, με τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς να βλέπουν άρνηση κυρίως των ξένων φαρμακευτικών εταιρειών να εκτεθούν στην «τοξική» εγχώρια αγορά. Ομηροι της κατάστασης οι ασθενείς που αναζητούν πάση θυσία το σκεύασμά τους. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται σε φάρμακα καρδιολογικά, αναπνευστικά, νευρολογικά. Ενδεικτικά αναφέρουν το αντιεπιληπτικό σκεύασμα Tegretol, το αντιυπερτασικό Micardis, το αντιψυχωσικό Abilify, το Symbicort για τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, το Inspra για τις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος και το Musco-Ril για αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις.


Τεράστιες διαφορές στις τιμές 7 γενόσημων σε Ελλάδα και Σουηδία


Οργανωμένο Σχέδιο πολιτικής Ανωμαλίας ενός Παρακρατικού Καθεστώτος που ψυχορραγεί

Οργανωμένο Σχέδιο πολιτικής Ανωμαλίας ενός Παρακρατικού Καθεστώτος που ψυχορραγεί



Είναι τέτοιος ο τρόμος των Πραιτωριανών του Μαξίμου, απέναντι στην Οργή του Λαού και όπως αυτή εκφράστηκε μέσω των συλλαλητηρίων για την υπόθεση της Μακεδονίας, που πλέον όλα είναι πιθανά να συμβούν στην χώρα.

 Είναι ζήτημα Δημοκρατίας να τους Τελειώσουμε πριν μας Τελειώσουν.






Όσο πιο πολύκαθυστερούμε την εξέγερση, τόσο περισσότερο αίμα θα χυθεί...
Έχουμε να κανουμε με μια ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΜΑΦΙΑ.

Καλλιόπη Σουφλή





Μετά και το χθεσινοβραδινό τρομοκρατικό χτύπημα που είχε ως στόχο την οικογένεια Μητσοτάκη και προσωπικά τον Κυριάκο, δεν χωρά πλέον καμιά αμφιβολία πως βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο Πολιτικής Ανωμαλίας από ένα Καθεστώς που καταρρέει.

Είναι τέτοιος ο τρόμος των Πραιτωριανών του Μαξίμου, απέναντι στην Οργή του Λαού και όπως αυτή εκφράστηκε μέσω των συλλαλητηρίων για την υπόθεση της Μακεδονίας, που πλέον όλα είναι πιθανά να συμβούν στην χώρα.

Το άνοιγμα της υπόθεσης της Novartis, τα υπόλοιπα που έρχονται καθώς κα η λάσπη στον ανεμιστήρα απέναντι σε όποιον Πολιτικό, Δημοσιογράφο ή Μέσο Ενημέρωσης αντιτίθεται στο Σταλινοφασιστικό μόρφωμα που κυβερνά τον τόπο είναι μόνο η αρχή.
Γιατί όπως όλα δείχνουν σε λίγο θα αρχίσουν να «μιλούν» και τα κουμπούρια των επιγόνων των «φαρμακοχέρηδων».
Η χώρα θα μπει σε μια περιδίνηση που δεν έχει γνωρίσει όμοια της, μετά την μεταπολίτευση.
Και όλα αυτά γιατί το Τελειωμένο Καθεστώς του Τσίπρα και της παρέας του, θα παλέψει με λύσσα για να διατηρηθεί με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο στην Εξουσία.


Είναι ζήτημα Δημοκρατίας να τους Τελειώσουμε πριν μας Τελειώσουν.

Πηγή

Γιώργος Τράγκας: Ο Τσίπρας φυσάει την ομίχλη της Novartis για να κρύψει τα δικά του ανομήματα





Μέσα στην ομίχλη του παγκόσμιου- δύσοσμου σκανδάλου και των αορίστων καταγγελιών κουκουλοφόρων μαρτύρων στην Ελλάδα προχωρεί η συγγραφή του συμφώνου που δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να πάρουν επισήμως το όνομα Μακεδονία και να μην απαλείψουν τα αλυτρωτικά εδάφια από το Σύνταγμά τους.

Αυτό ετοιμάζει ο κος Τσίπρας και αυτή την εθνική μειοδοσία θα επιχειρήσει να περάσει μέσα από τον κονιορτό που σηκώνει η υπόθεση της Novartis.
Σήμερα θα επιχειρήσω να σας παραθέσω και να σας αναλύσω τα νέα στοιχεία που προκύπτουν τόσο από το ρεπορτάζ του διαδικτύου και των εφημερίδων, όσο και από προσωπικές επικοινωνίες που είχα εγώ με πρόσωπα αυτής της θορυβώδους ιστορίας.
Ενδέχεται η σημερινή εκπομπή μου να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση ή να δρομολογήσει καινούργιες εξελίξεις. Σίγουρα, υπήρξε μεγάλο πάρτι στο χώρο του φαρμάκου τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες που ερευνήθηκαν από σοβαρές αμερικανικές υπηρεσίες. Και φυσικά δεν είναι το μόνο πάρτι που έγινε στην Ελλάδα.
Π.χ. οι εργολάβοι της κυβέρνησης δεν ασχολούνται περαιτέρω ούτε με αυτούς που πήραν τα έργα στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, ούτε με τις μίζες που πιθανότατα έδωσαν, ούτε με τα δάνεια που πήραν από τις τράπεζες. Ο κος Σπίρτζης και η κυβέρνηση κάνουν τις πάπιες για την Αττική οδό και κόβουν συνεχώς κορδέλες και μόλις χθες διαβάσαμε στο διαδίκτυο ότι η εταιρεία που ίδρυσε ο κος Φλαμπουράρης, η ΔΙΑΤΜΗΣΗ παίρνει το ένα έργο μετά το άλλο από την ΕΥΔΑΠ.
Θα τα πούμε πιο κάτω στη σημερινή εκπομπή…
Φυσικά, η κυβέρνηση αυτή δεν ξέρει το πάρτι των πετρελαιοειδών που εξακολουθεί να γίνεται, δεν γνωρίζει τίποτα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής, ούτε φοντανάκι ΜΙΖΑ.
Έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Με βάση όσα έχουν ανέβει στο διαδίκτυο και δεν έχουν διαψευστεί, κύριος προστατευόμενος μάρτυς της κας Τουλουπάκη είναι η ιδιαιτέρα του κου Φρουζή, η κα Μαρία Μαραγγέλη. Ήδη το όνομά της και η φωτογραφία της, έπαιξαν στα Κυριακάτικα φύλλα και σε όλα το διαδίκτυο. Πρόκειται για μια πολύ ωραία κυρία, η οποία σύμφωνα με όσα γράφτηκαν και δεν διαψεύστηκαν πήρε το κομπιούτερ του κου Φρουζή και το παρέδωσε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η ωραιότατη αυτή Κυρία, παρά το γεγονός ότι μηνύθηκε από τον κο Φρουζή για κλοπή ή υπεξαίρεση 100.000 ευρώ, παραμένει ως εργαζόμενη στη Novartis, γραμματεύς σε άλλο ανώτερο στέλεχος.
Μεταξύ του κου Φρουζή και της κας Μαραγγέλη υπάρχει μια παλαιότερη σύνδεση. Δούλευε μαζί του στον ΟΤΕ επί Βουρλούμη και την πήρε μαζί του όταν έφυγε και πήγε στη Novartis. Θέμα προστασίας της κας Μαραγγέλη ουσιαστικά δεν υφίσταται μετά τα όσα γράφτηκαν για το ρόλο της και τις φωτογραφίες της. Φυσικά ήταν γιγαντιαία γκάφα να στείλουν στη βουλή μεταφρασμένο το πληροφοριακό σημείωμα του FBI που περιείχε το όνομά της. Αλλά και τρεις ακόμα μάρτυρες από αυτούς που έχουν καταθέσει στο FBIκαι στην κα Τουλουπάκη είναι ήδη γνωστοί και τα ονόματά τους έχουν αναρτηθεί χωρίς καμία διάψευση σε δεκάδες αναφορές στο διαδίκτυο. Όπως διάβασα ο ένας είναι ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Οικονομίας ο κος Μανιαδάκης, και ο άλλος είναι ένα ανώτερο στέλεχος στον τομέα της επικοινωνία ο κος Δεστεμπασίδης.Κυκλοφορεί εντονότατα στους κόλπους της ΝΔ, ότι ένας πρώηνΚαραμανλικός και πρώην βουλευτής, που είχε τοποθετηθεί στον ΕΟΠΥΥ ήταν αυτός που έκανε την κατάθεση – που τόνιζε με έμφαση – ότι ο Αβραμόπουλος έκανε όλη τη δουλειά με τα εμβόλια και ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής είχε άγνοια. Και το μικρό όνομα αυτού …ΛΕΥΤΕΡΗΣ.
Παρακαλώ θερμά το φίλο μου, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο να διαψεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στα πατώματα της Πειραιώς ή να τις επιβεβαιώσει!
Προσπαθούσα το Σαββατοκύριακο να βρω μια άκρη και να καταλάβω αν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για αυτή την υπόθεση. Και αν βέβαια, όλα αυτά τα ονόματα που βγαίνουν στον αέρα, είναι πράγματι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αποδείξουν ότι κάποιος πολιτικός τα πήρε. Σίγουρα τόσο στα φάρμακα, όσο και σε άλλους τομείς που ελέγχουν οι πολυεθνικές γίνεται πάρτι. Για αυτό οι φαρμακοβιομήχανοι, οι πετρελαιάδες, οι τσιγαράδες και οι μετέχοντες στην πληροφορική είναι πολυεκατομμυριούχοι!
Το πάρτι είναι διαχρονικό. Και θα πρέπει να αποδείξεις με τεκμηριωμένα στοιχεία, ότι αυτός και αυτός τα πήρανε!! Σε αντίθετη περίπτωση είσαι ναζιστής και χρησιμοποιείς τη θεωρία της συλλογικής ευθύνης. Και όλα αυτά θα γυρίσουν επάνω σου γιατί ο καθένας αυθαίρετα μπορεί να πει ότι για οποιαδήποτε πράξη σου, νόμο σου, απόφασή σου τα έχεις χοντροπάρει από εκείνον που ωφελείται.
Φίλες και φίλοι,
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατέθεσαν στο FBI έχουν συνήγορο έναν καλό ποινικολόγο τον κο Σαράκη, ο οποίος χθες δήλωσε ότι δεν ξαναβγαίνει στα ΜΜΕ. Επικοινώνησα μαζί του και μου είπε ότι οι μάρτυρες που υπερασπίζεται δούλευαν καλωδιωμένοι μέσα στη Novartis. Και υπάρχουν πολλά βίντεο και ηχητικά. Σε επίμονα ερωτήματά μου αν υπάρχουν κασέτες, φωτογραφίες ή βίντεο ο κος Σαράκης μου είπε ότι υπάρχουν αλλά αυτά τα έχει στην κατοχή του το FBI. Μάλιστα σε επίμονα και πιεστικά ερωτήματά μου, επικαλέστηκε το δικηγορικό απόρρητο και πρόσθεσε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα αναζητήσουν στις υπηρεσίες του FBI.
Όπως τουλάχιστον γνωρίζω, το FBI δεν έχει στείλει για κανένα πολιτικό πρόσωπο στοιχεία. Όπου έκανε έρευνα, ποτέ δεν κοινοποίησε σε ανακριτικές και δικαστικές αρχές στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλωστε, όλα δείχνουν, ότι η μητέρα Novartis στη Βασιλεία, προκειμένου να πετύχει συμβιβασμό στα πρόστιμα και την παραμονή της στη WallStreet έδωσε στους Αμερικανούς ένα πλήθος πληροφοριών, προκειμένου να εξαιρέσει τα ανώτερα στελέχη της. Δεν είναι συμπτωματικό, ότι αυτός που απειλούσε να πέσει από το Χίλτον – θυμάστε την ιστορία – σύμφωνα με όσα διαβάζουμε πήρε προαγωγή και είναι στα κεντρικά αλλά και η κυρία Μαραγγέλη παραμένει στην εταιρεία χωρίς να συμβαίνει απολύτως τίποτα! Εκφράζονται μάλιστα υπόνοιες από τους καταγγελλόμενους ότι είναι καθοδηγούμενη μάρτυρας από τα κεντρικά της εταιρείας.
Πραγματικά είναι άξιο απορίας, πως ένας υπάλληλος καταθέτει σε βάρος των μεθόδων της εταιρείας του, παραμένει στη θέση του…
Παρά το γεγονός ότι η Κυρία εμφανίζεται να κρατάει το κομπιούτερ του κου Φρουζή στην κα Τουλουπάκη καταθέτει σε δόσεις και θυμάται πρόσωπα και πράγματα σταδιακά, μετά από εβδομάδες, αυτό λένε οι καταγγελλόμενοι «μυρίζει» καθοδήγηση και ισχυρισμό του μάρτυρα από κάποιους.
Πάντως μέχρι στιγμής – παρά τις αλλεπάλληλες εφόδους σε σπίτια δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο ή λογαριασμός, ή έγγραφα που να δείχνουν ότι τα πήρε ο Άδωνις ή ο Λυκουρέντζος ή κάποιο πολιτικό πρόσωπο.
Είναι άλλο πράγμα να λες υπήρχε διαχρονικό πάρτι και άλλο «τα πήρε» ο τάδε.
Ο Φρουζής επιμένει και μάλιστα εν πλήρη ηρεμία, ότι ουδέποτε ο ίδιος έδωσε χρήματα σε πολιτικό πρόσωπο. Απομένει βέβαια, να διευκρινίσει τις σχέσεις του με την κα Μαρία Μαρανγγέλη και γιατί την μήνυσε όχι μόνο για κατακράτηση των ηλεκτρονικών του αρχείων αλλά και για υπεξαίρεση ενός σημαντικού χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του. Οι κουκούλες έπεσαν και ο καθείς πρέπει να εξηγήσει πλέον τι ρόλο έπαιξε σε αυτή την υπόθεση που σκεπάζει το Μακεδονικό και ρίχνει όλη την κοινωνία στο βούρκο και στην ομίχλη, ενός σκανδάλου που βολεύει να περάσουν ένα πλήθος υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.
Και πρέπει να εξηγηθεί γιατί η εταιρία κατακρατεί τα ηλεκτρονικά αρχεία ενός ανώτατου στελέχους της, πρέπει να εξηγηθεί αν η κα Μαρανγγέλη ενέργησε προσωπικά και με δική της πρωτοβουλία και αν η εμπλοκή της στην υπόθεση – δηλαδή η προσέλευσή της στην Κυρία Τουλουπάκη, είτε έγινε με δική της πρωτοβουλία, ή με εντολή των κεντρικών της εταιρίας. Εξάλλου η Κυρία δεν έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα ότι είναι η προστατεύμενη μάρτυρας.
Από την άλλη πλευρά είναι θλιβερή η εικόνα της ΝΔ και κυρίως της ηγεσίας της. Τρία ολόκληρα χρόνια συζητείται το παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis. Ένα χρόνο και βάλε μιλάνε για κάποιο Έλληνα πρωθυπουργό τα ΣΥΡΙΖΑΙΙΚΑ έντυπα. Επί μήνες ο Τσίπρας φωνάζει : Έρχεται ο φάκελός σας, έρχεται και το σκάνδαλό σας!
Ένας αρχηγός μεγάλου κόμματος θα είχε αντεπιτεθεί με πλήθος στοιχείων και θα είχε καταγγείλει όλα αυτά τα σκάνδαλα που αναφέρονται στο διαδίκτυο για τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. οι αλλαξοκουμπαριές που διάβασα μεταξύ ΔΙΑΤΜΗΣΗΣ και ΕΥΔΑΠ. Μια ματιά να ρίξεις στο διαδίκτυο αρκεί να πάρεις τροφή και στοιχεία – τεκμηριωμένα στοιχεία – για να αντεπιτεθείς πολιτικά. Θεωρώ ότι ο κος Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα πάει στο Μαξίμου εύκολα, με τη διαφορά που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Κούνια που τον κούναγε. Ήδη το κόμμα δείχνει να σήπεται και να αποσυντίθεται. Οι Σαμαρικοί είναι ενοχλημένοι με τους Μητσοτακικούς αλλά προσπαθούν να μην το δείχνουν. Οι Καραμανλικοί εμφανίζονται σε κοινή θέα πλέον να είναι συνεργαζόμενο υποκατάστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μισούνται και με τους Μητσοτακικούς και με τους Σαμαρικούς. Ο Αβραμόπουλος κάρφωσε τον Καραμανλή για τα εμβόλια. Τον ταύτισε πλήρως με την κατηγορία, λέγοντας: παιδί ήταν και δεν ήξερε; Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώναρο, που είναι η επίσημη φωνή διαρροών του Καραμανλή. Ο Βλάχος ζήτησε την παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη. Λες και ο Άδωνις είναι η αχίλλειος πτέρνα της ιστορίας. Ο Αντώναρος που πιστεύω ότι δεν κάνει τίποτα χωρίς να ρωτήσει τον πρώην πρωθυπουργό – που είναι και κολλητός (μαθαίνω) του Τζανακόπουλου- έγραψε στο facebook ότι ο Άδωνις είμαι μουσαφίρης, δοτός και σεξιστής που δεν μπορεί να ενταχθεί στη ΝΔ. Ο Αντώναρος είπε ότι είναι αντικαταστατική η διαγραφή του. Όλοι στο Μητσοτακέικο θεωρούν ότι ο Παπαγγελόπουλος που δεν το κρύβει είναι άνθρωπος του Καραμανλή και γέφυρα με τον Τσίπρα. Η μισή ΝΔ και βάλε λέει κατ΄ιδίαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κολλητός του Καραμανλή και σφοδρός πολέμιος τόσο της οικογένειας Μητσοτάκη, όσο και του Σαμαρά την εποχή που αυτός ήταν πρωθυπουργός. Ο Τσίπρας παίζει παιχνίδι με το Μακεδονικό αλλά θέλει να διασπάσει και τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Κύρτσος βγήκε και είπε τον Αντώναρο ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ, βολεμένο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 10.000 το μήνα. Σφάζονται όλοι στη ΝΔ παίζοντας απόλυτα το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα. Ο Καραμανλής δείχνει να τρέμει μήπως και ανασύρουν περιστατικα για την περίοδό του. Ο Μητσοτάκης πιο πολύ ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση της συζύγου του για τα παραδεισένια νησιά, παρά για τις καταγγελίες σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών του. Εμφανίζεται μαλθακός και ανήμπορος μπροστά στον Τσίπρα.

Υπάρχει μια σκιά φόβου στη ΝΔ. Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη δείχνουν ότι όχι μόνο δεν είναι μπετόν αρμέ αλλά μάλλον θυμίζει τραχανά απλωμένο, όπως θα έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης.
Πάντως, το θέμα του Καραμανλή απασχολεί και όλους τους Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους. Τι ρόλο παίζει; Θέλει να πλυθεί στα μάτια των Αμερικανών για τις σχέσεις του με τον Πούτιν;
Θέλει με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει τον Τσίπρα στην υπόθεση της αναγνώρισης των Σκοπίων ως Μακεδονία;
Έχει άλλα στο νου του για τη ΝΔ;
Όπως και να έχει η δικογραφία που πήγε στη βουλή ερμηνεύτηκε τόσο από δημοσιογράφους, όσο και από στελέχη της ΝΔ σαν προσπάθεια να βγει απέξω το όνομά του σε ότι αφορά τον Αβραμόπουλο, τα εμβόλια και τη μίζα που λένε οι μάρτυρες ότι πάρθηκε.
Τη μεγάλη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο χώρο της αντιπολίτευσης έχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εμφανίζεται ελάχιστος σε σχέση με τις απαιτήσεις των καιρών και κακά τα ψέματα δεν βοηθάει το δίδυμο με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί δυσφορία και οργή στους παλαιούς Καραμανλικούς αλλά και στους Σαμαρικούς. Σε τελική ανάλυση το δίδυμο Μητσοτάκη – Γεωργιάδη απέχει πολύ από τη βιτρίνα των Καραμανλικών περιόδων αλλά και της παραγωγικότητας και σοβαρότητας που είχε στις ημέρες του ο Σαμαράς.

Crash Magazine Online

ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ: Τα στελέχη που έδιναν στους εαυτούς τους €20.000 μισθό



Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν μισθούς 7.000 ευρώ το μήνα και δεν του φτάνουν. Γι’ αυτό και ανέβασαν μόνοι τους την ταρίφα στις 20.000 ευρώ. Και όταν αποκαλύφθηκαν, ούτε παραιτήθηκαν ούτε, βέβαια, απολύθηκαν. Απλά επέστρεψαν στους πενιχρούς μισθούς τους των 7.000 ευρώ και η ζωή συνεχίζεται.


Αanalitis.gr
Πηγή φώτο: http://kourdistoportocali.com




 Bioflorina" -Παραδοσιακά προιόντα-σπιτικές μαρμελάδες γλυκα κουταλιού -βότανα -λικέρ- ρακόμελο       για παραγγελίες  ΕΔΩ


Περιπολικό της Αστυνομίας είχε παρκάρει παράνομα σε ράμπα Αναπήρων και έκοβε κλήσεις!!!

Αυτοί είναι οι Τσάμηδες και η ιστορική αλήθεια! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε




ANAΔημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2018,
Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης* 

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ,  εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα των Τσάμηδων λέγοντας: «Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε ευρωπαίος πολίτης».

Το θέμα των Τσάμηδων,  κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια  στην Αλβανική πολιτική σκηνή, λόγω της πίεσης που ασκεί το κόμμα αλλά και οι λεγόμενες Τσάμικες οργανώσεις, δημιουργώντας αλυτρωτικές αντιλήψεις στην Αλβανική κοινωνία, αλλά και μια αναθεωρητική διάθεση της Αλβανίας, με την στήριξη και υποστήριξη, ποιανού άλλου, μα της Τουρκίας φυσικά, που υποδαυλίζει και υποστηρίζει (παντοιοτρόπως) τέτοιες αντιλήψεις και ενέργειες κατά της Ελλάδος. Έτσι ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το εν λόγω θέμα και να δούμε τις μεγάλες αλήθειες που αποκρύπτονται και τα μεγάλα ψέματα που αναδύονται.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Η δημιουργία του Αλβανικού κράτους, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη απετέλεσε τον καρπό του ανταγωνισμού της Αυστρουγγαρίας, η οποία έχοντας μαζί με την Γερμανία επεκτατικές βλέψεις προς  το γεωπολιτικό σύμπλοκο της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επεδίωκε την ανάσχεση   της σλαβικής καθόδου προς την Αδριατική και την Μεσόγειο, όπως και την ανάσχεση των  αντιστοίχων επεκτατικών βλέψεων της Ιταλίας προς το αυτό γεωπολιτικό σύμπλοκο. Αλλά   οι ιταλικές βλέψεις ελέγχου του στομίου της Αδριατικής απαιτούσαν, από πλευράς Ρώμης, τον έλεγχο της Κέρκυρας και της Αλβανίας, με σκοπό τον έλεγχο του άξονος Οτράντο – Αυλώνος, αλλά και της Νήσου Σάσσωνος, την οποία ονόμαζαν «Γιβραλτάρ της Αδριατικής», αλλά και των Διαποντίων Νήσων, με στόχευση τους εμπορευματικούς διαύλους . Ταυτόσημες, σχετικά με την Αδριατική και την Μεσόγειο, άρα και ανταγωνιστικές ήταν και οι βλέψεις της Σερβίας, που επεδίωκε προβολή ισχύος επί της Αλβανίας.

  Τα σύνορα του κράτους της Αλβανίας καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (17 Δεκ. 1913). Στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος συμπεριελήφθη και τμήμα της Ηπείρου, το οποίο  από τότε ονομάσθηκε  «Βόρειος Ήπειρος», τμήμα της οποίας είχε ήδη απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-13)  από τον Ελληνικό στρατό.  Ο όρος «Βόρεια Ήπειρος» είχε έννοια πολιτική και διπλωματική, δηλώνοντας το τμήμα εκείνο του Ηπειρωτικού εδάφους «το κείμενο εκείθεν της γραμμής, των δια του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας του 1913 καθορισθέντων Ελληνοαλβανικών συνόρων» (Ευσταθιάδης, Κ., Μελέται διεθνούς δικαίου 1929-1959).
Η ελληνικότητα της Ηπείρου, ως τον ποταμό Γενούσο (Σκούμπι) προς βορρά, έχει αποδειχτεί από όλες τις αρχαιολογικές πηγές και κορυφαίους επιστήμονες, ξένους, όπως οι: V. Georgier, P. Levedue, E. Leppore, N. G. L. Hammond, F. Papazoglou κ.α. αλλά και Έλληνες: Δ. Ευαγγελίδης, Φ. Πέτσας, Σ. Δάκαρης κ.α Με τις ενέργειες των Μεγάλων Δυνάμεων, παραχωρήθηκε στο Αλβανικό κράτος μια περιοχή (Βόρεια Ήπειρος), όπου έγινε καταφανής παράβλεψη των δημογραφικών στοιχείων, με την πλειοψηφία των κατοίκων να είναι Έλληνες, με ισχυρά εθνική συνείδηση και μάλιστα αυτόχθονες!!!! Παρά του ότι είχαμε διανύσει μισή περίπου χιλιετία κατοχής και εξισλαμισμών, η ενιαία Ήπειρος στις αρχές του 20ου αιώνα εμφάνιζε Ελληνική πλειοψηφία. Σε τουρκική απογραφή του 1908, από τους 500.000 κατοίκους της Ηπείρου, οι 308.000 δήλωσαν Έλληνες Χριστιανοί. Ακόμη το 1914, η Διεθνής Επιτροπή Εθνολογικού Ελέγχου έδωσε στοιχεία που καταδείκνυαν την συντριπτική υπεροχή του Ελληνικού πληθυσμού (Μαλκίδης, Θ., ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ).

ΤΣΑΜΗΔΕΣ-ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ

Η ιστορία ενός λαού εάν δεν τύχει του απαραίτητου σεβασμού μπορεί να στοιχειώσει τις γενιές που μέλλει να έρθουν. Ένας λαός με ιστορικό Αλτσχάιμερ δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί σε επώδυνες περιπέτειες. Τσαμουριά  ονομάζεται η περιοχή εκείνη της Ηπείρου, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα και μέχρι το Βουθρωτό και ανατολικά μέχρι τους πρόποδες του όρους Ολύτσικας (Τόμαρος). Η περιοχή ταυτίζεται με τη Θεσπρωτία και ένα μικρό της τμήμα ανήκει σήμερα στην Αλβανία με κέντρο την κωμόπολη Κονίσπολη. Για την προέλευση της ονομασίας υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η περισσότερο ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι η εκδοχή που κάνει λόγο για παραφθορά του ονόματος του ποταμού Θύαμις (Καλαμάς), με παραφθορά του με την πάροδο του χρόνου: Θύαμις, Θυάμις, Τσ(ι)άμης, δηλ. ο κάτοικος που βρίσκεται κοντά στον Θύαμη ποταμό, την Θυαμυρία (Θιαμουρία), την Τσ(ι)αμουριά. Στο ελληνικό τμήμα της Τσαμουριάς, δηλαδή στην Θεσπρωτία,  ζούσαν το 1923 περίπου 20.000 μουσουλμάνοι που είχαν την αλβανική ως μητρική γλώσσα. Για την καταγωγή των Τσάμηδων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οι Τσάμηδες , δεν ήταν μόνο Τουρκικής καταγωγής, ή  Αλβανικής, αλλά προέκυψαν και από το γηγενές ελληνικό στοιχείο της Τσαμουριάς. Ειδικότερα, οι μεγάλοι Αλβανοί κτηματίες και οι Σπαχήδες (έφιπποι, μισθοφόροι) που είχαν εγκατασταθεί στη Θεσπρωτία από το 1700 εξαναγκάζονται να εξισλαμισθούν, για να διατηρήσουν τα τιμάριά τους, αξιοθέντες του τίτλου «Μπέη» κληρονομικά. Τούτους από ψυχολογικό εξαναγκασμό μιμήθηκαν και οι φτωχοί Έλληνες κολίγοι. Οι Τσάμηδες μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας ήταν απόγονοι και των ανωτέρω εξωμοτών. Ακόμη, μέρος του πληθυσμού της Ηπείρου, εξισλαμίστηκε (εκούσια ή ακούσια). Οι εξισλαμισμοί αυτοί έγιναν κυρίως στη νοτιοδυτική Ήπειρο και συνεχίστηκαν ως τα τέλη του 19ου αιώνα. Η μεταβολή αυτή δεν ήταν απότομη. Γράφει χαρακτηριστικά ο σπουδαίος ιστορικός και πολιτικός Σπυρίδων Λάμπρος (1851-1916): «Πολλοί αυτών συνδιαλλάσουσι τας δύο θρησκείας, δίδοντες εις τα τέκνα δύο ονόματα, ένα μεν τουρκικό, που επιβάλλει ο ιμάμης κατά τα θρησκευτικά έθιμα του ισλαμισμού, ένα δε χριστιανικό, διδόμενο από ιερέα Χριστιανό». Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου οι εξισλαμισμένοι Έλληνες, αποκόπηκαν από τον κοινό εθνοφυλετικό κορμό και έγιναν φανατικότεροι μισέλληνες κι από τους ίδιους τους Τούρκους. Εξαντλητική μελέτη για την αναλογία εξισλαμισθέντων Ρωμιών μέσα στους Τσάμηδες μέχρι το 1913 δεν υπάρχει προς το παρόν. Βέβαιο είναι ότι ένα ποσοστό των αλβανόφωνων ή ελληνόφωνων ή δίγλωσσων “Τούρκων” της Θεσπρωτίας είχαν προγόνους χριστιανούς. Ποιο ήταν το ποσοστό ακριβώς, δεν γνωρίζουμε, αποφαίνεται στο εξαιρετικό βιβλίο του «Τσαμουριά», ο Αθαν. Γκότοβος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη (Παπαδόπουλος 1992, Παρόλας 2011), αρχικά η λέξη Τσάμηδες έχει γεωγραφικό περιεχόμενο και περιλαμβάνει τους κατοίκους μιας συγκεκριμένης διοικητικής περιοχής ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής. Αργότερα η λέξη συνδέθηκε με τους δίγλωσσους (αλβανόφωνους / ελληνόφωνους) ή αλβανόφωνους της ίδιας περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκείας. Το εθνοτικό περιεχόμενο του όρου Τσάμης (=αλβανικής εθνότητας μουσουλμάνος κάτοικος της Θεσπρωτίας) είναι μεταγενέστερη εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τη λαϊκή γλώσσα για τον προσδιορισμό της θρησκευτικής ταυτότητας στην περιοχή της Θεσπρωτίας (όπως και αλλού), επικρατούσε, τουλάχιστον μέχρι την Κατοχή, ο όρος Τούρκοι για την αναφορά σε Μουσουλμάνους, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και εθνότητας. Ο ίδιος προσδιορισμός είναι σε χρήση ακόμα και σήμερα από άτομα της τρίτης ηλικίας που ζουν στην περιοχή». Εδώ να αναφέρουμε ένα ιστορικό λάθος της Ελλάδος. Από τον Δεκέμβριο του 1924 είχε ξεκινήσει (στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών), η μετακίνηση των Τσάμηδων στην Τουρκία, με παράλληλη εγκατάσταση Ελλήνων του Πόντου στη Θεσπρωτία. Ο Θ. Πάγκαλος όμως, που ανέτρεψε στα μέσα του 1925 την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου, δέχτηκε την εξαίρεση από την ανταλλαγή, των μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας, οι οποίοι παρέμεινα τελικά στην περιοχή και το πρόβλημα να μας ταλανίζει ακόμη και σήμερα.

ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Είναι δεδομένο από τις ιστορικές μαρτυρίες των κατοίκων της Θεσπρωτίας και από τα παραπάνω, ότι οι Τσάμηδες ποτέ δεν αισθάνθηκαν Έλληνες. Με την απόβαση των Ιταλών στην Αλβανία (Απρίλιος 1939) και την προσφορά του αλβανικού στέμματος στον βασιλιά της Ιταλίας Βίκτωρα Εμμανουήλ, άρχισαν να δραπετεύουν στην Αλβανία νέοι στρατεύσιμοι μουσουλμάνοι από τη Θεσπρωτία. Από τον Μάιο του 1940, η φυγή πήρε ομαδικό χαρακτήρα. Οι φυγάδες, αποτέλεσαν, όπως αποδείχτηκε αργότερα, τους οδηγούς των ιταλικών τμημάτων κατά τη διάβασή τους από την Πίνδο και τον Καλαμά. Μάλιστα οι Θεσπρωτοί αυτοί φυγάδες, αποτελούσαν ξεχωριστή στρατιωτική Μονάδα (υπό τους επίσης φυγάδες Αζίζ Τσάμην και Μωχαρέφ Ντέμη), η οποία ενισχυόταν από 1.000 άτακτους Τουρκαλβανούς. Κατά την Κατοχή τάχθηκαν ανεπιφύλακτα όλοι στο πλευρό του Ιταλικού Στρατού Κατοχής, με την ελπίδα, ότι θα αποσπάσουν την συγκατάθεση της Ιταλικής Κυβερνήσεως για ενσωμάτωση της Θεσπρωτίας στο Αλβανικό Κράτος. Ένα χαρακτηριστικό ιστορικό γεγονός είναι ότι κατά την Ιταλική επίθεση της 28ης Οκτωβρίου, όταν  ο Ελληνικός Στρατός υποχώρησε στο Νότιο Τομέα, οι Τσάμηδες που συμμετείχαν με τέσσερα Τάγματα στον Ιταλικό στρατό, αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή του, πολεμώντας κατά του Ελληνικού Στρατού. Με γιορτές και πανηγύρια ύψωσαν στο Μαργαρίτι την Αλβανική σημαία. Με την αντεπίθεση όμως του Ελληνικού Στρατού και την υποχώρηση των Ιταλών, οι ένοπλοι Τσάμηδες της περιοχής, πυροβολώντας από τα νώτα τα προελαύνοντα Ελληνικά τμήματα, προξένησαν πολλά θύματα εις αυτά. H Ιταλική, αρχικά, και η Γερμανική Κατοχή συνοδεύτηκαν από βία. Στα τρία χρόνια της Κατοχής οι Τσάμηδες βοηθούσαν με ένοπλα τμήματα τα Ιταλικά κι αργότερα τα Γερμανικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις εναντίον των Ελλήνων ανταρτών. Προέβησαν κατά το χρονικό αυτό διάστημα σε ανομολόγητα εγκλήματα κατά του χριστιανικού στοιχείου της περιοχής. Οι αναρίθμητοι φόνοι, οι βιασμοί των γυναικών, οι πυρπολήσεις των σπιτιών, η κλοπή ολοκλήρων ποιμνίων και άλλων κινητών πραγμάτων, οι λεηλασίες, οι καταστροφές,  καταδόσεις  και οι μαζικές εκτελέσεις ήταν συνηθισμένες πράξεις.  Ο πολιτικός και στρατιωτικός νους των Τσάμηδων αυτή την περίοδο, είναι ο Dr. Nuri Dino (Νουρί Ντίνο), κτηνίατρος στο επάγγελμα, που κινείται ανάμεσα στα Τίρανα, τα Γιάννενα και την Παραμυθιά, μαζί του ο αδελφός του Μαζάρ Ντίνο και ο ανεψιός των Ρετζέπ Ντίνο. Αρχικά συνεργάστηκε με τις Ιταλικές αρχές κατοχής, σύντομα όμως άρχισε επαφές με το Ic, το Γραφείο Πληροφοριών της Γερμανικής μεραρχίας. Όλη η περίοδος από το 1941 μέχρι το καλοκαίρι του 1944 ήταν για τη Θεσπρωτία όντως ένα «ξήλωμα» του Ρωμαίικου. Διευθύνων νους για την συστηματοποίηση του έργου της εξολοθρεύσεως του ελληνικού στοιχείου ήταν η διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση K-S-I-L-I-A δηλαδή το «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» που συγκροτήθηκε προς τούτο τον Ιούλιο του 1942. Μετά την εκτέλεση του Αναπληρωτή Νομάρχη Γεώργιου Βασιλάκου τον Φεβρουάριο του 1942 στην Ηγουμενίτσα η Ελληνική (κατοχική) διοίκηση στο νομό παρέλυσε, ενώ μετά την καταστροφή των χωριών του Φαναρίου και τις εκτελέσεις των προκρίτων στην Παραμυθιά (Σεπτέμβριος 1943) έπαψε να υφίσταται και τυπικά. Στη θέση της λειτουργούσε με βάση συμφωνία της ηγεσίας των Τσάμηδων με τους νέους «εταίρους», τη γερμανική κατοχική δύναμη, μια άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική αλβανική διοίκηση με πολιτικά, αστυνομικά και στρατιωτικά όργανα (Τσαμουριά, Γκότοβος). 

Τηλεγράφημα αρχηγού Τσάμηδων στον Γερμανό στρατηγό.
Στις 29-9-1943, ύστερα από την απόφαση της Τσάμικης ηγεσίας, της Μιντζιλισί Ινταρέ, αποφασίζεται ο “αποκεφαλισμός” της Ελληνικής ηγεσίας της περιοχής. Επιλεκτικά, συλλαμβάνονται πενήντα δύο αξιόλογοι στην κοινωνία Έλληνες και δεμένοι οδηγούνται ενάμισι χιλιόμετρο έξω από την Παραμυθιά, στον Αη Γιώργη, με συνοδεία πενήντα Τσάμηδων και δεκαπέντε Γερμανών. Ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός γλυτώνει τρεις και εκτελούνται οι υπόλοιποι σαράντα εννιά. Παπάς, γιατρός, Γυμνασιάρχης, Σχολάρχης, Δήμαρχος, καθηγητές, δάσκαλοι, επιχειρηματίες, αγρότες, έπεσαν τραγουδώντας το “Γέρο Δήμο” και το “Έχετε γειά”. Την ίδια μέρα της εκτέλεσης μπαίνει στην Παραμυθιά ο νέος  Δεσπότης Δωρόθεος, παρόλο που ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελβετός Μπίκελ, τον προέτρεπε να μη πάει. Κανένας Χριστιανός δεν παραβρέθηκε στην υποδοχή. Παντού τρόμος θανάτου. Ο Δεσπότης, τριαντάχρονος τότε, μόνο με το Διάκο του, πηγαίνει κατ’ ευθείαν στον Γερμανό φρούραρχο, τον πείθει και αφήνει ελεύθερους τους πεντακόσιους Χριστιανούς, κρατούμενους Παραμυθιώτες και την επομένη, με συνοδεία δύο Γερμανών  στρατιωτών,  παίρνει και πέντε Έλληνες χριστιανούς, πηγαίνει στον τόπο της θυσίας και ενταφιάζει τους σαράντα εννιά άταφους μάρτυρες. Αυτό είναι το γεγονός που συγκλόνισε και στιγμάτισε την συνείδηση των Ελλήνων κατοίκων και  έθεσε οριστικά τους Τσάμηδες εκτός της Ελληνικής κοινωνίας της Θεσπρωτίας. Η βία δεν εκδηλώνεται ούτε για να ικανοποιηθεί το μίσος, ούτε για να συσσωρευτούν περιουσιακά στοιχεία. Εκδηλώνεται για να αφανιστεί ή να απομακρυνθεί ο χριστιανικός πληθυσμός της περιοχής, ώστε να διευκολυνθεί η απόσπασή της από την Ελλάδα. Άλλωστε η φράση που έχει μείνει στις μνήμες των κατοίκων της Θεσπρωτίας εκείνης της περιόδου, ως νομιμοποιητική βάση για την τσάμικη βία εκ μέρους των δραστών, είναι η φράση “χάλασε το Ρωμαίικο».

Γερμανός Αξιωματικός επιθεωρεί ένοπλα τμήματα Τσάμηδων
Αξίζει να αναφερθεί , ως ένα ακόμη χαρακτηριστικό-απόδειξη, της ανθελληνικής στάσης των Τσάμηδων και  η περίφημη μάχη της Μενίνας  (17/18-8-1944) , κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την περιοχή, όπου μαζί με τα Γερμανικά τμήματα, συμμετείχαν και ένοπλα τμήματα των Τσάμηδων. Μαζί με τους 92 νεκρούς και 109 αιχμαλώτους Γερμανούς, υπήρχαν  και  86 νεκροί  και 7 αιχμάλωτοι Τσάμηδες, έναντι 6 ανδρών του ΕΔΕΣ και του Άγγλου Ταγματάρχου Δαβίδ Ουάλλας. Για τον ρόλο αυτό των Τσάμηδων, η συμμαχική αποστολή διέταξε τον Ναπολέοντα Ζέρβα, αρχηγό του ΕΔΕΣ, να διαλύσει τα Σώματα αυτά, με αντικειμενικό σκοπό να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις εναντίον  των  Γερμανών,  κατά την αποχώρησή τους προς την Αλβανία.

Αυτά το γεγονότα, το μίσος και την απέχθεια του τοπικού πληθυσμού εκμεταλλεύτηκαν και  οι τοπικοί ηγέτες του ΕΔΕΣ, καταγόμενοι από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι έδρασαν με υπερβάλλοντα ενθουσιασμό και με πρωτοβουλίες που αγνοούσε η ηγεσία του ΕΔΕΣ, πλην όμως δεν το απέτρεψε.  Παρόλο που ο ΕΔΕΣ ήταν μια αποκεντρωμένη οργάνωση,  όπου, αντίθετα με το EAM, η κεντρική διοίκηση δύσκολα έλεγχε τους τοπικούς οπλαρχηγούς, φαίνεται  ότι η ηγεσία του δεν είχε την παραμικρή (και πραγματική) διάθεση να τους συγκρατήσει. H υποχώρηση των Ιταλών και των Γερμανών και η επιστροφή των Ελλήνων κατοίκων,  έθεσε σε κίνηση μια δυναμική αντεκδικήσεων που κατέληξε στην εκδίωξη  των Τσάμηδων το 1944, από τις ανταρτικές ομάδες του ΕΔΕΣ, που κυριαρχούσαν στην περιοχή, ίσως και με μη προβλεπόμενο και νόμιμο τρόπο θα λέγαμε. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 1944, οι Τσάμηδες αντιληφθέντες ότι θα λογοδοτούσαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για την εν γένει εγκληματική και αντεθνική δράση τους, αντιλαμβανόμενοι και αισθανόμενοι την απειλή των ομάδων του ΕΔΕΣ, που κατήγοντο από την περιοχή και γνώριζαν από πρώτο χέρι τις εγκληματικές και προδοτικές δραστηριότητες των Τσάμηδων, με θύματα ακόμη και στο στενό συγγενικό τους περιβάλλον και κάποιες πράξεις αντεκδίκησης στα πρώτα στάδια, τελικά,   αποφάσισαν (όλοι οι Τσάμηδες) να αναχωρήσουν  για την Αλβανία οικειοθελώς, μαζί με τους υποχωρούντες Γερμανούς που έχασαν τον πόλεμο. H κοινωνική-τοπική-ιστορική-πολιτική συγκυρία τον Σεπτέμβριο του 1944,  επέτρεψε την «τελική λύση» του τσαμικού ζητήματος στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Με την αναχώρηση και εκδίωξη των Τσάμηδων από την περιοχή της Θεσπρωτίας, οι περιουσίες των διαμοιράστηκαν δια κλήρου στους Έλληνες κατοίκους. 
Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία ο αριθμός των αποχωρησάντων ανήρχετο  περί τους 16.000-18.000 , ενώ η απογραφή του 1940, έτσι όπως την γνωρίζουμε από την υπηρεσιακή έκθεση του Μοιράρχου Ευστράτιου Ζάκκα το 1948, τους υπολογίζει στις 16.661. Μεγάλος αριθμός μάλιστα Τσάμηδων μεταφέρθηκε στην Αλβανία με Γερμανικά μεταφορικά μέσα, σύμφωνα με αναφορά Αμερικανού αξιωματικού. Στην Αλβανία, το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα τους εγκατέστησε στην πεδιάδα της Μουζακιάς και τους διατήρησε ως Έλληνες υπηκόους, με την ελπίδα τυχόν επιστροφής τους στην Ελλάδα ή επανάκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία είχαν δεσμευθεί στο μεταξύ από το ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα, με την υπ΄αρ. 344/23-4-1945 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Δωσίλογων Ιωαννίνων και περί τις 1.700 σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις ερήμην  που επακολούθησαν, οι Τσάμηδες καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου, ενώ οι περιουσίες τους δημεύτηκαν (Β.Δ. 2185/1952 και Ν.27891/1954),  με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης και εκποιήθηκαν ή διανεμήθηκαν σε κατοίκους της περιοχής, όσους έπεσαν θύματα της θηριωδίας τους. Παράλληλα, με την υπ΄αρ. Α.Π. 50862/1947 απόφαση του Υπουργείου Στρατιωτικών οι Τσάμηδες στερήθηκαν της ελληνικής ιθαγένειας. Οι ελάχιστες δεκάδες Τσάμηδες που παρέμειναν στην Ελλάδα (όσοι θεωρούσαν  εαυτούς αθώους), παρέμειναν ανενόχλητοι, εκχριστιανίστηκαν και αφομοιώθηκαν από το ελληνικό στοιχείο, διάγοντας έκτοτε φιλήσυχο  και νομοταγή βίο.

ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
Όμως σήμερα οι Τσάμηδες, εκτός από κόμμα  έχουν ιδρύσει στην Αλβανία τον “Σύνδεσμο της Τσαμουριάς”, μια 100μελή άτυπη βουλή. Συχνά κάνουν πορείες στα Τίρανα  και επηρεάζουν τις εκάστοτε Αλβανικές κυβερνήσεις, που υιοθετούν τις αλυτρωτικές των αντιλήψεις  και των λοιπών εθνικιστών, όπως η Μαυροκόκκινη Συμμαχία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις 30 Ιουνίου 1994 η Αλβανική βουλή καθιέρωσε ομόφωνα την 27 Ιουνίου ως ημέρα “γενοκτονίας” των Τσάμηδων. Το θέμα των Τσάμηδων δεν έχει τελειώσει και συνεχίζεται σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις. Πρόσφατα,  Φεβρουάριος 2016, οργανώσεις Τσάμηδων  προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που εξετάζει κυρίως εγκλήματα πολέμου, όπου κατατέθηκε ο φάκελος για τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων στην Ελλάδα, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Εισαγγελέα. Έτσι ένα θέμα, που έμενε ουσιαστικά κλειστό επί εβδομήντα και πλέον χρόνια, φαίνεται ότι ανοίγει με επίσημο τρόπο. Οι Τσάμηδες ζητούν πέρα από τις οικονομικές αποζημιώσεις, εδάφη της Ηπείρου, όπως της Ηγουμενίτσας, της Πάργας κι άλλων περιοχών.   Στην παράδοση του φακέλου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών εθνικιστικών συλλόγων από την Αλβανία αλλά και από περιοχές όπου ζουν αλβανόφωνοι πληθυσμοί.

Ο Αλυτρωτικός χάρτης των Αλβανών ειθνικιστών
Το (ψευδο)-ζήτημα των Τσάμηδων και της Τσαμουριάς, με την διεκδίκηση όχι μόνο της Θεσπρωτίας και των περιουσιών των στην περιοχή αυτή, αλλά και της περιοχής μέχρι του Αράχθου ποταμού παραμένει ακόμη, ως το κορυφαίο θέμα αλυτρωτισμού των Αλβανών ίσως και πιο οξυμένο το δηλητήριο, που δηλητηριάζει συνεχώς τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών. Το θέμα όμως έχει κλείσει. Οι Τσάμηδες ήταν αποδεδειγμένα ανθέλληνες, συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, προέβησαν σε λεηλασίες και κακοποιήσεις κατοίκων της Θεσπρωτίας, σε δολοφονίες και τελικά αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Ελλάδα, φοβούμενοι την άφιξη και τις διαθέσεις του ΕΔΕΣ. Έτσι, νομίμως και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Δικαστήριο Δωσίλογων των  Ιωαννίνων, με αμετάκλητες αποφάσεις του, τους  καταδίκασε ως προδότες και δήμευσε την περιουσία των. Για τα εγκλήματα των Τσάμηδων αναλυτικά και λεπτομερώς μας πληροφορεί η εκτενέστατη Έκθεση 269 σελίδων του  Ιανουαρίου  του 1948 του  διοικητή  του Κέντρου Αλλοδαπών Ηπείρου, μοίραρχου Ευστράτιου Ζάκκα, όπου ενώ αναφέρει απίστευτες λεπτομέρειες (π.χ. πόσες κυψέλες μελισσών είχαν κλαπεί), μόνο στο θέμα των βιασμών, κατά τον Ζάκκα η αναφορά του είναι πολύ κατώτερη της πραγματικότητας, καθόσον οι γυναίκες της Θεσπρωτίας δεν ανέφεραν τον βιασμό των, λόγω ντροπής και κοινωνικής κατακραυγής.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Πάντως θα πρέπει να παραδεχθούμε, ότι μετά από μεγάλη περίοδο πολύ κακών σχέσεων με την Αλβανία τα τελευταία χρόνια, με ασυνήθιστη και περίεργη επιθετικότητα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αποτέλεσμα της εμπλοκής και επιρροής της Τουρκίας στην Αλβανία, φαίνεται και ελπίζουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα: Πριν τις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία, είχαμε μία άκρως προκλητική ενέργεια από πλευράς της γειτονικής χώρας. Πέτρες από τους Φιλιάτες (και άλλες περιοχές γειτονικών χωρών), τοποθετήθηκαν στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, σε μια ενέργεια καθαρά αλυτρωτικού χαρακτήρα. Συμβολίζουν οι πέτρες αυτές, «σκλαβωμένες» αλβανικές περιοχές. Σήμερα όμως οι συνομιλίες των δύο χωρών, με επικεφαλής τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών, φαίνεται (καθόσον προς το παρόν είναι μυστικές)   να οδηγούν σε μια νέα καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι διμερείς συνομιλίες των δύο χωρών οδεύουν σε μια συνολική και κοινά αποδεκτή λύση των διαφορών που υπήρχαν και ότι όλα τα θέματα που μας απασχολούσαν τείνουν να επιλυθούν. Τόσο οι δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ, όσο και το κλίμα που αρχίζει να διαφαίνεται μας κάνουν επιφυλακτικά αισιόδοξους. Ήδη η Αλβανική κυβέρνηση σταμάτησε να προκαλεί με κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων ομογενών στην Χιμάρα και επιλύεται το χρόνιο αίτημα της Ελλάδος, για περισυλλογή  και ταφή των διάσπαρτων «άταφων» νεκρών μας  από  το έπος του 1940, ως απόδοση των οφειλόμενων τιμών του Ελληνικού Έθνους στους ήρωες του πολέμου, που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Έλληνες πεσόντες αξιωματικοί και στρατιώτες ανέρχονται στους 13.936 από τους οποίους οι 7.976, έπεσαν στην Βόρειο Ήπειρο και ελάχιστοι είναι σήμερα ενταφιασμένοι , σε μόνο δύο οργανωμένα Ελληνικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια,  στους Βουλιαράτες και την Κλεισσούρα. Ακόμη δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, αυτή την μεγάλη, σεπτή και «Άγια» μορφή της Χριστιανοσύνης, η Αλβανική υπηκοότητα.   Ο δε Έλληνας ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξή του,  ήταν αρκετά αισιόδοξος και ότι μια συμφωνία με την Αλβανία αναμένεται μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Μάλιστα στην συνέντευξή του ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε  και σε  άλλα σημαντικά θέματα.  Συγκεκριμένα, σε ότι  αφορά το «ζήτημα των Τσάμηδων» και των εδαφικών διεκδικήσεων ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «για εμάς εδώ στην Αλβανία υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας, που κάποτε ζούσαν στη χώρα και τίποτε ευρύτεροΕδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί»!! Δηλαδή από τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού αντιλαμβανόμαστε ότι  πολλά  αλλάζουν προς το καλύτερο   στις σχέσεις μας. Φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των, και  ότι για την τελική επίλυση του Τσάμικου θέματος, θα πρέπει η Ελλάδα να καταβάλλει χρηματικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των Τσάμηδων, για τις κατασχεμένες περιουσίες των, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1944. Εκτιμούμε, εκείνων που δεν έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου και σύμφωνα και  μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.  Οι εξελίξεις αυτές είναι ευπρόσδεκτες και για τους δύο λαούς και για την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, η οποία να αποτελέσει την γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, των δύο λαών, που έχουν βιώσει έχθρα και μίσος δεκαετιών.
* O    Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της  ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S. Army), Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.         ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.
  • Μαλκίδης Θ., ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, Αθήνα, 2007
  • Γκότοβος Αθαν., ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ, Αθήνα 2017
  • Αντωνόπουλος Η., ΑΛΒΑΝΙΑ & ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (1912-1994), Αθήνα 1995
  • Πέτιφερ Τ, Βίκερς Μ., Αλβανία: Από την αναρχία σε μια βαλκανική ταυτότητα, Αθήνα 1997
  • Κόντης, Β., Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου και Ελληνοαλβανικές σχέσεις, Αθήνα, 1995.
  • Ευσταθιάδης, Κ., Μελέται διεθνούς δικαίου 1929-1959, Κλεισούνη, Αθήνα 1959
  • ΓΕΣ, Χάρτης εθνογραφικός της Βορείου Ηπείρου τω 1913, Αθήνα 1919.
  • Καλλιβρετάκης, Λ., Ο Ελληνισμός της Αλβανίας, Αθήνα 1995
  • Ντάγιος, Σ., ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ, 50 Χρόνια αμοιβαίας δυσπιστίας,  Θεσσαλονίκη 2015. 
  • Διάλεξη Ι. Μάζη στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ, την 10-11-15.
  • Χριστόπουλος, Δ., Τσιτσελίκης, Κ., Legal aspects of religious and linguistic otherness in Greece. Treatment of minorities and homogeneis in Greece: Relics and challenges
  • ΑΧΑΡΙΣΤΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ Επιμέλεια Στίβενς Σμιθ (S. J. SMITH)
  •  
  • pentapostagma.gr